Rainbowtabels worden in de praktijk inderdaad vaak gebruikt. Ik zou overigens niet weten of je die specifieke karakters die je aangeeft ook daadwerkelijk kan gebruiken op een standaard Linux systeem (of dat je ze op alle Linux-systemen überhaupt kan intypen) Maar dat is even een andere discussie

. Maar los daarvan.
Rainbowtables zijn vooral praktisch voor wanneer mensen zelf wachtwoorden moeten verzinnen. Dus dat je P0ez3n, E1ndH0v3n of F3y3no0rd ofzo pakt. Daar zijn rainbowtables heel handig voor. Maar stel dat je je wachtwoord in een lokale passwordmanager (Keepass/Enpass/enz) stopt, dus dat het zo’n wachtwoord is dat er uit ziet alsof je kat over je toetsenbord heeft gerold, doet zo’n rainbowtable niet zo veel. Dan wordt het toch daadwerkelijk een brute-force ding, en dan is langer beter.
Ook is er een factor social engineering. Stel dat jij fan bent van Ajax (om welke reden dan ook ;-) ) dan is het wacht AjaxAjaxAjax natuurlijk niet zo slim om te hebben. (Of de naam van je partner/kind/huisdier/favoriete vakantielocatie of het met merk/type van je fotocamera/auto/enz)
In de praktijk is het denk ik het veiligste wachtwoord, het wachtwoord dat je zelf ook niet kent. Dus dat een één of andere password manager (die zwaar beveiligd toegankelijk is onder hele specifieke omstandigheden) iedere dag het wachtwoord veranderd met een string van 30 karakters of zo. Maar goed. Dat is in de praktijk meer weggelegd voor grote bedrijven om daar een heel systeem voor te hebben. Veel MKB/particulieren is dat niet realistisch voor.
Enfin:
Maar: Als een
algemene regel (geen 100% score natuurlijk), is een lang wachtwoord per definitie beter dan een kort wachtwoord, maar dan wel in combinatie van allerlei regels (cijfers, onderkast, bovenkast, leestekens/speciale karakters) en dat het wachtwoord niets met jou als persoon te maken heeft (ivm social engineering). Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoordzin als W0rtelsZ1jnL3kkerGr@pje! . Het is te onthouden (Hoofdletters op de eerste plaats, eerste klinker vervangen door een cijfer/speciaal karakter), het is nietszeggend (tenzij je bekend staat als iemand met een zeer uitgesproken mening over wortels) en het is vrij lang.
Zo wordt security by obscurity ook als bad practice beschouwd.
Dat wordt als bad practice beschouwd als dat je enige/primaire lijn van verdediging is. Je mag best wel wat exotische dingetjes erbij doen, maar dat moet je dan meer doen als extraatje.
Ik heb persoonlijk een fail2ban-configuratie op m’n servers staan. Dus als er in een bepaalde tijd meerdere mislukte inlogpogingen waren dat hij dan automatisch een tijdelijke firewallregel neerzet en dat doet hij dan direct als iemand wil inloggen met gebruikers als admin, mysql, apache, enz, enz.