Ik gebruik de huidige eol native client met allerlei beperkingen, Microsoft loves Linux was het toch ;-)
Als dit is hoe ze omgaan met software waar ze van houden dan ben ik blij dat ik de rest niet hoef te gebruiken.
MS zit al jaren vast in de bureacratie van grote bedrijven. Ze hebben geen richting en proberen alles voor iedereen te zijn. Dat lijkt tot checkbox-development: het doel van de programmeur is features toevoegen zodat ze kunnen zeggen "dat hebben wij ook". De vraag of het nuttig of bruikbaar is wordt eigenlijk niet gesteld want daar wordt niet naar gekeken in het hedendaagse aanbestedingstrjaject. Het enige doel van features is "niet afvallen omdat je iets niet hebt of niet kan".
De Linux-support van MS voelt erg vaak zo. Het is er technisch gezien wel maar het is allemaal zo onhandig dat niemand het gebruikt als het niet hoeft.
Niet alleen MS heeft daar last van, maar als grootste leverancier van de markt is het daar het ergste.
Even leek het er op dat Satya Nadella daar verandering in kon brengen maar van die vernieuwsgolf lijkt niks meer over.
Het laat ook zien dat de markt verziekt is omdat concurrentie eigenlijk niet mogelijk is. Videochat applicaties zijn heel populair geworden en beschikbaar van verschillende grote leveranciers. Ondanks dat wordt er nauwelijks gecocurreerd. Aan het begin van de lockdown was er een korte periode waarin er even echt geconcurreerd werd omdat Zoom opeens groot succes had met een eenvoudige en soepele client.
Niet dat Zoom zo perfect is maar het was anders genoeg dat mensen er voor kozen boven de gevestigde concurrentie. Je zou denken dat die grote bedrijven dan opeens heel hard zouden gaan werken om zelf ook een betere videochat te maken.
Maar nee, ze hebben een betere strategie: vendor lock-in.
MS is Teams steeds verder gaan verweven met Office en andere producten zodat als je het een gebruikt je haast automatisch ook het ander moet hebben, zowel via techniek als via licenties.
Ik focus hier een beetje op MS maar Google en Apple doen ongeveer hetzelfde waar ze kunnen.
Nu hoop ik ergens dat dit nu eens niet van toepassing is de nieuwe "light" versie een echte vooruitgang is.
De hele aanduiding "light" doet me echter het ernstigste vrezen. Is er ooit een stuk software geweest waarvan de "light" versie echt beter is? In mijn ervaring betekent "light" in de software-wereld zoveel als "herschreven maar nog niet feature-complete" of soms "de gratis versie zonder de professionele features".
Als professional wil ik helemaal geen "light" versie. Ik wil een extra zwaar en degelijk uitgeruste professionele versie.