TikTok vraagt makers om langere video's te maken om meer geld te verdienen

Videoplatform TikTok vraagt makers om video's te maken van langer dan een minuut om in aanmerking te komen voor het Creativity Program, een manier om geld te verdienen in de app. Tot nu toe onderscheidde TikTok zich met korte video's.

Om in aanmerking te komen voor de bèta van het Creativity Program moeten makers behalve een minimaal aantal volgers en aantal views ook video's maken die langer duren dan een minuut. Dat wijkt af van eerdere richtlijnen voor geld verdienen binnen de app en wijst erop dat het platform makers wil stimuleren om langere video's te maken.

Het Creativity Program is de opvolger van het Creator Fund dat TikTok sinds enige jaren heeft en dat geld uitkeert aan makers van populaire video's. Makers die onder het programma vallen krijgen onder meer toegang tot een nieuw dashboard om video's en verwachte omzet beter in te kunnen schatten dan tot nu toe mogelijk is. Met dergelijke programma's wil TikTok de omzet van makers verhogen om TikTok zo een aantrekkelijker platform te maken om video's op te publiceren. Veel makers op TikTok verdienen nu veel van hun geld op andere platformen als YouTube en Instagram.

TikTok onderscheidde zich tot nu toe met korte video's die snel achter elkaar af te spelen zijn. TikTok volgt daarmee YouTube, dat jaren geleden al prikkels inbouwde om langere video's te maken. Dat was toen om te zorgen voor meer plekken voor advertenties, zodat YouTube en de makers meer geld konden verdienen op het platform.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-02-2023 • 07:33

37 Linkedin

Reacties (35)

35
35
17
4
0
13
Wijzig sortering
Oh nee! Ik wil informatieve filmpjes, maar zo kort mogelijk.

Dus wel:
Wil je dit bereiken in Photoshop(voorbeeld before and after)? Klik dan hier, hier en hier en voila.

En niet:
Hey vrienden, welkom op mijn kanaal. Vandaag gaan we in Photoshop een afbeelding aanpassen, Like en subscribe voor meer. Start Photoshop op en open je bestand dat je wil aanpassen...... :O
Op youtube had je de omgekeerde evolutie: lange filmpjes met eindeloze intro's van smeekbedes om te likes, subscriben en niet vergeten de notificatie-bel aan te zetten, en dat nog voor je iets van content gezien hebt. Een beetje zoals je hotel te beoordelen met 5 sterren vooraf ingevuld, nog voor je er geslapen hebt.

Met Youtube shorts was het een hele verademing: geen tijd meer voor die crap en men moet wel to the point komen om binnen de minuut te blijven.

En nu gaat TikTok het omgekeerde doen 8)7
Beide trents hebben als enige doel mensen zo lang mogelijk aan het beeldscherm te houden in hun app.

Daarom werden Youtube video's steeds langer en werden mensen gepushed om maar constant meer content te uploaden. Het algoritme straft het gewoon hard af als je niet elle lange video's produceert waar niet lang genoeg naar word gekeken. En als je niet dagelijks content post word je weg gepushed.

Als je wilt zien hoe Youtube echt werkt kan ik je wel de video's van the Spiffing Brit aanraden met zijn Youtube exploit video's. Dat laat exact zien welke zaken het algoritme stimuleert.

Youtube is shorts gaan pushen (ja pushen bij mensen om ze te maken) door dat TikTok inderdaad populair werd onder een bepaalde groep (en de aandachtsspanne van een goudvis nog meer stimuleert, buiten China uiteraard) en die mensen dus geen Youtube keken op dat moment. Staat haaks op wat ze juist proberen te pushen (watch minutes per video) maar liever dat dan dat de concurent ze heeft.

Uiteraard is het core issue weer dat er zo veel mogelijk geld en profiel informatie uit mensen geperst moet worden, en dat Youtube praktisch een monopolie had.

TikTok is daar op in kunnen springen door juist iets te doen wat Youtube niet had: korte filmpjes maar ik denk dat het totaal aantal minuten dat mensen de app gebruiken lager ligt dan YouTube. Veel korte filmpjes achter elkaar, met reclame tussen door zal uiteindelijk geleid hebben dat mensen er niet uren naar kijken wat Youtube wel lukt.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 21 februari 2023 15:22]

Youtube shorts zijn geboren uit noodzaak als concurrentie voor TikTok. ;) Overigens is het merendeel van de content op Youtube nog steeds niet-short. En, ironisch genoeg, zijn de meeste Youtube shorts gewoon reposts van TikTok-videos.

Ter aanvulling: Tegen al die 'self promotion' maar ook sponsorvermeldingen heb je tegenwoordig SponsorBlock voor YouTube. Dit draait op Android ook in de open source app "Newpipe x SponsorBlock".

[Reactie gewijzigd door Room42 op 21 februari 2023 12:26]

Ik dank daarom de makers van 'SponsorBlock voor YouTube' van harte. :)
Tja. Herkenbaar. Maar in de praktijk wel dé manier om abonnees te krijgen. Je moet er om vragen, anders krijg je ze niet. En zonder abonnees bereik je niks, hoe goed je videos ook zijn. Dus de gemiddelde kijker stimuleert de onzin van vragen om like en subscribe. Doe het in m'n eigen videos dus ook, ook al heb ik er zelf een hekel aan.
Het probleem is niet dat het onder de aandacht wordt gebracht, het is hoe en wanneer.

Ten eerste een video beginnen met smeken is idioot. Je vraagt geen gunst voordat je ook maar iets heb gedaan, laat eerst zien dat je content het waard is. Einde van de video is lastig want veel mensen klikken dan weg, maar op zijn vroegst op de helft, en liever nog op driekwart.

Vervolgens is de manier, een betoog houden over hoeveel mensen er subscribed zijn, of waarom het zo belangrijk is, is buitengewoon triest, ik zit niet op je verhaal te wachten waarom jij het zo nodig hebt. Een sub geef ik omdat IK dat wil, omdat het in mijn voordeel is.
Dan hou je eigenlijk 2 manieren over, zet het in beeld, mijn voorkeur is absoluut zonder geluidjes, maar als het toch moet, doe ze dan zachtjes en niet van die harde 'kliks', of iets zoals "vind je content x nu leuk, klik op abonneren want er komt nog meer aan" en dan gelijk weer door, tenzij je echt hele specifieke content wilt adverteren. Stel je doet een video waar je aan het solderen bent, en er komt een video aan waarbij je soldeerbouten vergelijk, dan kan je dat wel benoemen.

Het grote probleem is vaak dat veel te veel van die vragen zijn gedaan omdat de content creator meer subs wilt, en dat begrijp ik, maar het boeit mij niet, en als je blijft vragen waardoor jou content minder leuk is, of zelfs vragen voordat ik uberhaupt content heb gezien waarvoor ik keek, dan ben ik klaar met je kanaal.

Oh en natuurlijk kan irritante intro's over hoeveel mensen wel niet subbed zijn, absoluut werken in aantallen die gaan subben, is dat soort gedrag ook de reden waarom mensen weggaan, sommige waren misschien al subbed, maar ook zat mensen die regelmatig je kanaal bekijken en nu gestopt zijn.
Youtube suggesties werken vrij goed, en bekijk regelmatig kanalen waar ik niet subbed op ben, kan doordat ze teveel content pushen waardoor mijn sub overzicht te vol is, of omdat ik niet alle video's boeiend vindt. Maar irritante creators kijk ik gewoon helemaal niet naar.

Ik heb ook echt wel grote kanalen flink in kijkers omlaag zien gaan, door het pushen van dit soort zaken, maar ook pushen van merch. Vaste kijken tolereren dat wel even, maar dan is het klaar.
Een video beginnen met vragen om subs is inderdaad vervelend en werkt averechts. Maar halverwege vragen werkt wel. Sterker nog: het is een must! Enkel in beeld iets dat er om vraagt doet helaas helemaal niets... weet ik uit ervaring. Levert geen enkele abonnee op. Enkel bij shorts werkt dat wel, mits héél prominent in beeld.
Dus als content creator MOET je er om vragen, want die subs en likes zijn daadwerkelijk heel belangrijk. En dat uitleggen in een video werkt in de praktijk ook... Dus dat jij het vervelend vindt is jammer, maar het blijft bestaan. Ik persoonlijk wil het op mijn kanaal zelfs meer gaan toepassen. Ik moet wel! Content maken op youtube is uiteindelijk niks meer dan een continue strijd om likes en abonnees. Heb je die niet, dan heb je geen kijkers (soms zelfs letterlijk! Heb video's en zeker shorts gehad met daadwerkelijk geen kijkers of slechts een handvol. Dat wil je echt niet!).
Jij denkt in absoluten en is feitelijk onjuist.

Beweren dat je geen abonnees krijgt zonder er verbaal om te vragen, is ronduit kolder.
Als je wilt argumenteren hoe effectief het is op verschillende manieren, moet je vooral doen, maar zeggen dat het alleen verbaal werkt, is echt volstrekte onzin.
Laat ik het anders verwoorden, met vele tientallen videos waarin ik het niet of enkel visueel vroeg: geen enkele abonnee via de video. Nul. Bij de video waarin het verbaal gemeld werd (zelfde kanaal, zelfde doelgroep, zelfde type video, zelfde kwaliteit video) óf dus de shorts waarin het heel prominent visueel getoond werd: dik 100 abonnees erbij.
Do the math.

Die 100 abonnees zorgen er vervolgens voor dat m'n videos hoger in het algoritme komen, meer getoond worden, meer abonnees opleveren wanneer ik erom blijf vragen, enzovoorts.
Had ik er niet actief om gevraagd in videos was het kanaal inmiddels absoluut een stille dood gestorven... ben heel lang stil blijven staan qua abonnees toen ik dit nog niet wist en dus niet vroeg om abonnees.

Natuurlijk zal hier een verschil zitten per doelgroep, per type video, wat het youtube algoritme doet, of je mazzel hebt, hoe groot je kanaal al is etcetera, etcetera. Maar dat verandert weinig aan het simpele gegeven dat er verbaal of anderszins heel prominent om vragen (smeken) echt een must is. Hoe vervelend soms ook.... noem het kolder, noem het onzin. Ik noem het feiten die mij continu bevestigd worden door de youtube statistieken.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 februari 2023 22:24]

Wat al die netwerken missen is de optie om mensen of organisaties permanent te blocken. Een goede stap verder zou zijn om de block optioneel uit te breiden naar alles wat zich ermee associeert.
Dan krijg je dit niet...
Je doet nu net alsof die "sociale" netwerken er in het belang van de kijkers zijn ;)
Ze worden overeind gehouden door hardware die alles beperkt tot een app-store met een minimaal geselecteerd aanbod.
Sponsorblock gaat een nieuwe categorie moeten uitvinden: 'fill BS'.
Chinese YouTube in opkomst?
Kracht van de korte video verdwijnd zo juist, wat is dan de meerwaarde tegenover youtube??

(voor de onwetende, tiktok is Chinees)
Wat extra informatie. In China is TikTok en schermtijd gereguleert. Je krijgt daar extra sociale scores als je via apps als TikTok informative filmpjes bekijkt ipv vermaak. Dat is wel een verschil met hoe de Westerse samenleving tiktok consumeert ten opzichte van China. Als je dan toch al informative filmpjes maak, waarom zou je het dan niet langer maken.
Ik hoor dit vaker maar als ik vervolgens kijk naar m'n collega's die hebben er geen moeite mee om uren achter hun mobieltje te zitten om naar douyin filmpjes te kijken. Wanneer we polls uitvoeren volgt men gemiddeld 1000 accounts, maw de gemiddelde Chinees spendeert echt veel uren op hun mobieltje. Hier is ook een mobieltje veel normaler dan een laptop, daarmee dan ook hun gebruik is veel sneller dan iemand die achter een laptop zit.

Douyin maar ook Redbook en andere varianten zijn hier zeer belangrijk als retail kanaal, daar verdient Douyin onderandere mee maar met de opkomst van andere platformen verliest Douyin terrein. Het lijkt er dan ook op dat ze gebruikers proberen voor zich te winnen die wel lang op hun platform blijven zitten.

Dit is dan ook eerder het probleem, men heeft het er vaak over dat Douyin heel veel gebruikers heeft en heel veel views, maar de retentie en conversie is absurd laag (1 sale per 20.000 views is niet ongewoon) waardoor het ook voor content creators minder interessant is om hun platform te blijven. Het lijkt er dan ook op dat Douyin met hun snelle platform eigenlijk hun eigen graf heeft gegraven, ja immens populair maar tegelijkertijd vanuit een commercieel oogpunt belabbert.
Dit is dan ook eerder het probleem, men heeft het er vaak over dat Douyin heel veel gebruikers heeft en heel veel views, maar de retentie en conversie is absurd laag
Over het algemeen zijn de mensen dat YouTube gebruiken vaak tevreden met monetization, toch vergeleken met de andere platformen. Ja, mensen zagen en klagen over YouTube maar zij dat op andere platforms zitten merken snel op dat de inkomsten daar veeeeel lager liggen. TikTok is een prime example daarvan. Daarom dat ze proberen de mensen te pushen voor langere videos want de aandacht op de Tiktok videos is zo kort en als ze te veel proberen te geld te verdienen op die korte content (aka te veel reclame in een korte clip duwen), ...

Linus van LTT zei nog eens, je groeit op andere platformen je userbase maar dan ga je naar YouTube om actueel geld te kunnen verdienen.
Je krijgt daar extra sociale scores als je via apps als TikTok informative filmpjes bekijkt ipv vermaak.
Dat is wel een grove inbreuk op de Privacy! stel je voor dat ze in Nederlands alles zien en lezen wat je op je mobiele telefoon doet? En dat alle apps persoonlijk aan je gelinkt zijn.
En water is nat. Dat hun tiktok gebruik getrackt wordt is een van de kleinste zorgen voor de chinezen mbt privacy. Ze hebben helemaal geen privacy en worden op een verbazingwekkend fijnmazige manier beoordeeld en gelogd bij iedere activiteit die ze doen. Als een camera je op straat afval naast de prullenbak ziet gooien ben je er, bij wijze van spreken, al bij.

Ga er maar vanuit dat tiktok alles kan zien dat je op je telefoon doet en dit terugstuurt naar China. Dit zelfde geldt voor zo'n beetje alle social media apps. Tenzij je er het fijne van weet, wat een beetje lastig wordt met closed source apps, of het tegendeel bewezen is, is dat de enige veilige aanname die je kunt doen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2023 10:00]

Is dat echt waar? Als ik even wikipedia check vind ik teksten zoals dit:
The Social Credit System has generated a large amount of misreporting and misconceptions in the media due to translation errors, sensationalism, conflicting information and lack of comprehensive analysis. Examples of these misconceptions include widespread misassumption that Chinese citizens are rewarded and punished based on a numerical score assigned by the system, that its decisions are taken by AI and that it constantly monitors Chinese citizens.
Bron

Dat klinkt een stuk minder smeuiig en een stuk geloofwaardiger.
In china word TikTok anders gebruikt, daar krijg je sociale punten als je daar juist informative filmpjes kijkt. Oftewel de consumptie van media voor die app is daar anders dan in het Westen en vanuit dat oogpunt is het logisch dat je dan wat langere filmpjes maak. (twee keer, graag deze verwijderen.)

[Reactie gewijzigd door redslow op 21 februari 2023 09:41]

Een alternatief voor youtube zou niet verkeerd zijn. Al zijn er genoeg alternatieven, maar die komen maar niet van de grond. Dat het dan in china ligt is dan wel weer jammer..
Ik vindt juist de kortere filmpjes leuker..want er zit meer variatie in. Want je moet kijken wat je erin stopt.

Al die langere filmpjes zijn ook beschikbaar op youtube en kijk ik dan liefer daarop.
ik heb niets tegen korte video's maar wat ik verschrikkelijk irritant vind is dat je niet kan terug spoelen, als je net het laatste frame mist moet je de hele video opnieuw starten. Zonde van de tijd :(
Dat komt doordat makers van populaire apps als Instagram en TikTok hun gebruikers als zwakzinnigen inschatten die je niet de verantwoordelijkheid kunt geven voor een spoelknop of andere "geavanceerde" functies. Het is degeneratie en achteruitgang al die moderne apps. Verticale video is sowieso iets totaal achterlijks voor mensen die te bedonderd zijn hun telefoon een kwartslag te draaien.
De spoelknop zit al jaren gewoon op tiktok en het verticale formaat is juist interessant, zeg ik als video editor. Kun je ontzettende leuke dingen mee doen!
Het is geen degeneratie of achteruitgang, het is vooruitgang of verandering. En dat kan niet iedereen bijbenen, en dat hoeft ook niet.
Terugspoelen moet als het goed is ook daar tussen zijn. Op de balk onderin drukken wordt dan bold wit en dan kan je spoelen.

Of bedoel je dat niet ?
Die functie is niet altijd beschikbaar. Ik ken dat probleem ook. Ene keer heb je inderdaad een balk waarover je kan schuiven en andere keer is er niets wat je kan bedienen.
ai wellicht in de app maar op de webbrowser is mij dat nog niet gelukt (tiktok)
Anoniem: 1837468
21 februari 2023 08:51
TikTok vraagt makers om langere video's te maken om meer geld te verdienen
Van lotje getikt getokt ;)
Aha, tiktok wil meer geld verdienen, dus moet iedereen langere video's maken. :Y)
Veel filmpjes zijn ook in meer stukjes geknipt om meer interactie te krijgen. Als je na 45 seconden moet gaan zoeken naar deel 2 dan hebben ze interactie met de gebruiker, en is de kans dat dit een volger wordt of dat die meer filmpjes gaat kijken van dat profiel groter.

Niet een hogere kwaliteit, maar een variatie op de "like and follow" die iedereen maar liep te roepen.

Net zoals alle andere troll methoden om interactie te genereren. Spelfauten, stellingen die net faut zijn.
Ze hadden het met de eerste iPhones / android phones zo moeten maken dat als je hem verticaal of horizontaal houdt hij de video altijd in een 16:9 filmt ... een gemiste kans :'(
Ik vermoed dat de eerste telefoon camera's dat toen nog niet aan konden, inmiddels zijn we jaren aan ontwikkeling verder

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee