Microsoft ondersteunt Windows 11 op Macs met M1- en M2-soc via Parallels Desktop

Microsoft heeft een document gepubliceerd waarin het bedrijf aangeeft dat het mogelijk is om Windows 11 Pro en Enterprise via de virtualisatiesoftware van Parallels Desktop te laten draaien op Mac-computers die zijn uitgerust met de M1- en M2-socs van Apple.

Het gebruik van de methode van Parallels Deskop-versie 18 wordt door Microsoft omschreven als een 'geautoriseerde oplossing' om Arm-versies van Windows 11 Pro en Windows 11 Enterprise te laten draaien in een virtuele omgeving op Mac-computers met de genoemde socs van Apple.

Microsoft zegt er wel bij dat de Arm-versies van Windows 11 hun beperkingen hebben, waardoor allerlei typen hardware, games en apps wellicht problemen vertonen. Zo wordt DirectX 12 niet ondersteund. Games en apps die OpenGL-versie 3.3 of hoger gebruiken, of gebaseerd zijn op anti-cheatdrivers die niet gemaakt zijn voor Windows 11-Arm-pc's, zullen niet werken. Ook kan bepaalde antivirussoftware van derde bedrijven niet worden geïnstalleerd. Verder worden 32bit-Arm-apps, die via de Windows Store beschikbaar zijn, niet ondersteund door de Mac-computers met M1- of M2-socs.

Er is nog een andere manier om Windows 11 op een Mac met de Apple-socs te gebruiken: de Windows 365 Cloud PC-dienst. Dit zijn virtuele machines die in de cloud worden gehost en hierbij volledige compatibiliteit voor applicaties bieden. Aan deze dienst zijn maandelijkse kosten verbonden.

Parallels is bekende virtualisatiesoftware waarmee Windows-apps en -desktops op Macs gebruikt kunnen worden. Apple heeft ook zijn eigen oplossing, Boot Camp. Daarmee kunnen gebruikers wisselen tussen macOS en Windows, maar Boot Camp is niet beschikbaar op Macs met de socs van Apple. Daardoor is virtualisatiesoftware de enige optie voor gebruikers die Windows willen gebruiken.

Parallels Desktop Mac

Door Joris Jansen

Redacteur

17-02-2023 • 08:16

119

Submitter: robcoenen

Reacties (119)

119
118
38
0
0
69
Wijzig sortering
Goeie ontwikkeling. De vraag is wel hoe het dan licentietechnisch zit, gezien de deal met Qualcomm. Hier draait Windows 11 perfect op een M1 Pro, waarbij zelfs Steam games verbazingwekkend goed en snel draaien. Technisch zit het dus allemaal wel goed, maar Windows 11 for ARM is/was als produkt een vreemde eend in de bijt.
uit een ander artikel van november 2021
Microsoft en Qualcomm werkten samen aan de ondersteuning van Arm-pc-chips in Windows, waardoor Qualcomm een exclusieve deal kreeg om Arm-socs voor Windows te mogen leveren, schrijft XDA Developers op basis van anonieme bronnen. Hoe lang die deal in totaal duurde en wanneer deze afloopt, is niet duidelijk. Wel zeggen de bronnen dat die afloop 'binnenkort' gebeurt
Toen was er sprake dat de exlusieve deal "binnenkort" zou aflopen. Ik ga ervan uit dat dit ondertussen gebeurd is

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 22 juli 2024 15:30]

Hopelijk geeft dit een boost aan ARM op de desktop. Een jaar geleden, na de koop van die M1, had ik niet durven hopen dat we inmiddels zo ver zouden zijn. Zelfs Visual Studio heeft inmiddels een native ARM64-versie en draait erg goed :)
Dat soort ontwikkelsoftware is natuurlijk waar het eerst vraag naar is. Ook intern.
Het heeft anders lang geduurd voordat het zo ver kwam. Visual Studio for Mac is ook nog niet zo heel lang native op M1's. Ik denk dat de move van Apple naar ARM alles een impuls heeft gegeven.
Dat denk ik wel, gezien VMWare plotseling ook ondersteuning heeft terwijl die eerst zeiden er geen zin in te hebben zolang niet duidelijk is of Microsoft het ooit officieel toe gaat staan en drivers levert, etc. Mede na een paar uitspraken van Microsoft over Bootcamp-gedoe.
Na vele jaren VMWare gebruikt te hebben (sinds de eerste versie eind jaren ‘90) zijn ze mijn waardering een beetje verloren. Dat ze VMWare versies gratis voor persoonlijk gebruik hebben gemaakt is sympathiek maar eigenlijk een teken dat ze hun geld met andere dingen verdienen. Het Apple platform was blijkbaar ook niet interessant genoeg en nu ze de boot lijken te missen, worden ze wakker. Parallels draait geweldig en voor Debian ARM64 werkt UTM/QEMU als hypervisor erg goed en stabiel, zelfs met wat grafische acceleratie.
Pro en Enterprise gebruikers hebben een overeenkomst met microsoft en daarbij een overzicht in hun licenties. Als ze zelf een activatie omgeving hebben (een kms server of adba in active-directory) dan kunnen ze gebruik maken van de licenties op https://learn.microsoft.c...nd-2012/jj612867(v=ws.11)

Dat kan je zelf ook gebruiken, deze keys hebben een grace-periode van ongeveer 1 maand voordat ze geactiveerd moeten worden. Dan kan je in ieder geval zien of het allemaal technisch werkt. Na die grace periode gaan functies anders reageren en wil je wel activeren.
Heb je ook gekeken/geprobeerd om w11 rechtstreeks te installeren?

product*
Op een M* Apple product zal dat niet gaan.
geannuleerd

[Reactie gewijzigd door a.vanderster op 22 juli 2024 15:30]

Welke specs heb je verder op de M1 Pro? En gebruik je dit icm Parallels? Ik merk zelf namelijk dat software als Power BI toch wel wat laggy is.
Ik heb een 32GB/2TB uitvoering. Parallels heeft de helft toegewezen. Qua graphics moet je geen wonderen verwachten, maar dat een game zoals The House Of Da Vinci 3 stabiel en vloeiend draait vind ik toch een klein wonder :)
Mooi dat dit ondersteund is, maar hoe kom je aan Windows 11 ARM versie? Wordt die inmiddels los verkocht?
Als je de software zelf bedoelt - dit zit gewoon ingebouwd in Parallels zelf. Selecteer Windows 11 als built en je kunt zo verder. Ik heb een oude win10 pro key gebruikt van een laptop en die werkte met activeren :-) MS is zeer gul met software activeren.
Als je de software zelf bedoelt - dit zit gewoon ingebouwd in Parallels zelf. Selecteer Windows 11 als built en je kunt zo verder. Ik heb een oude win10 pro key gebruikt van een laptop en die werkte met activeren :-) MS is zeer gul met software activeren.
Ik bedoelde idd de windows licentie.
Dank je, zeer behulpzaam
Bij microsoft windows gaat het naast de licentie ook om de activatie van die licentie.

Bij de installatie is een licentie sleutel nodig. Daar zijn diverse varianten van beschikbaar. Er staan zelfs keys op de microsoft site: https://learn.microsoft.c...nd-2012/jj612867(v=ws.11)
Dat is voor zakelijke gebruikers die een eigen activatie omgeving hebben (een kms-server of een adba-service). Daarbij kan de 'kms' licentie key in windows worden gezet en die moet dan binnen een bepaalde tijd (1 of 2 maanden?) activeren bij kms of adba. En daarna regelmatig (elk half jaar?) de activatie vernieuwen.

Daarmee is er voor test doeleinden ook een mogelijkheid om, in ieder geval een maandje, zonder issues te testen. Pas daarna gaat msWindows in de zeur mode en kunnen er delen anders gaan reageren.

Deze constructie met de 'grace period' is er nadrukkelijk ook voor het weer opbouwen van een omgeving na een calamiteit: dat je na een brand rustig kan opbouwen en opstarten en dat je pas later over de licenties hoeft te bekommeren. Overigens moet je dan wel de juiste afspraken richting microsoft hebben.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 15:30]

Ik wil nog aanvullen dat Windows in de 'grace period' volledig legaal is, en je de grace period zelfs 3x kan extenden. Dat is om bedrijven de tijd te geven om hun licensing op orde te brengen. Microsoft is zelf een grote organisatie, ze beseffen heus wel dat als IT licenses wil bestellen dat door de hele corporate mallemolen moet (met approvals en order cycli) en dat dat even kan duren.

Windows na de grace period blijven gebruiken is een schending van de gebruiksovereenkomst. Servers zullen dan bijvoorbeeld ook automatisch afsluiten en clients de custom desktop weghalen en vervangen door een zwarte met onderaan rechts een melding.
Zelfs zonder licentie werkt het, op wat meldingen na, prima. Nagenoeg geen ristricties tov van een geactiveerde versie.
MS is zeer gul met software activeren.
Let alleen even op dat dit niet conform licentie overeenkomst is en je dus nog wel illegaal draait. Bij een audit zou dit wel een probleem opleveren.
Een audit thuis hoef je niet te verwachten.
En bij een licence audit in een bedrijf worden gewoonlijk cijfers die je zelf aanlevert, vergeleken met zaken als computeraccounts in AD, het aantal computers dat recent met WSUS of SCCM babbelde vs het aantal actieve licenses.
Er is dan meestal een bepaalde tolerantie, aangezien een auditor ook beseft dat op honderden/duizenden computers er wel eens een aantal net uit dienst zijn oid. (in KMO/SMB/SME is een audit heel weinig gebruikelijk, tenzij er tijdens consultancy of support blijkt dat er echt grove schendingen zijn)

Als je je Windows 11 met een Windows 10 key zelf activeert (en dus niet via de KMS een license ophaalt), is die wss niet opgenomen in het aantal gebruikte licenses op je corporate account.

Bij een audit blijft die Windows 11 met Windows 10 key dus 99,9% zeker onder de radar... waarmee ik niemand wil aanmoedigen om op een bedrijfscomputer grijze of zwarte licenties te gebruiken: de baas moet maar een deftige licentie betalen, dat hoort erbij.
Het is imo ook deel van de beroepsethiek dat je als IT'er er alles aan doet om in orde te zijn en blijven met licensing - dat is deel van de job. Als 'de baas' daar niet voor wil betalen, en niet wil luisteren naar gezonde argumenten, zoek je (weer imo) beter een andere job.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 22 juli 2024 15:30]

Ik snap je argument wel maar dat maakt het allemaal nog niet legaal...
En ik denk dat mensen daar wel bewust van moeten zijn. Wat ze daarna doen is natuurlijk helemaal zelf hun verantwoordelijkheid ;)
Je hebt gelijk!
M'n antwoord is vooral een duiding dat die audit in zo'n geval niet iets is waarvoor je bang moet zijn - zeker als alles voor de rest wel gewoon in orde is.
waarmee ik niemand wil aanmoedigen om op een bedrijfscomputer grijze of zwarte licenties te gebruiken: de baas moet maar een deftige licentie betalen, dat hoort erbij.
Wat je thuis doet, moet je zelf met de voor- en nadelen nemen. Het is niet omdat iets kan, dat het ook mag of een goed idee is.
Zo heb ik dat ook gedaan, maar is dat dan een andere versie dan de Pro versie?
Grappig. Ik heb inmiddels een Windows 10 Pro en een WIndows 11 Pro key geprobeerd, en die werken beiden niet...
Gewoon legitieme keys? En dan via Windows activation?
Wel, dat is denk ik een grijs gebied. Keys gekocht via een derde partij, in dit geval Gamekeydiscounter.nl. In het verleden werkte dat altijd prima met Windows pc's.

Een van de keys die niet werkte heb ik daarna nog gebruikt om een Windows laptop te installeren voor m'n moeder en dat ging prima. Dat doet vermoeden dat het ergens mis gaat bij de combinatie Parallels / deze keys.
Ja ik log wel steeds met dezelfde windows accounts in - dus mogelijk dat MS daarom wel door komt. Overigens net even getest met een key van het werk w11 Pro, dat lukt prima.
Hmm, vreemd. Ik ga binnenkort nog een keer wat proberen. Heb i.i.g. ook geen zin om W11 Pro in de Microsoft Store te kopen. Mij toch net iets te duur...
De ARM ISOs zijn gewoon te downloaden tegenwoordig en de Windows licentie is gewoon hetzelfde voor iedere architectuur.
@Loller1 Heb je toevallig een download link voor mij? Ik wil W11 graag onder VMware Fusion installeren, maar kan de W11 ISO niet vinden buiten het Insider programma. Ik heb niet direct behoefte om mij daarvoor aan te melden, dus zou graag willen weten of je de officiële ISO ook buiten dat programma om kunt downloaden.

Op deze download pagina van Microsoft staat dat je voor het ARM platform moet wachten tot W11 via Windows Updates wordt aangeboden. Beetje vreemde opmerking in geval ik een ISO wil downloaden, want dan wil ik doorgaans een clean install doen en heb ik dus niets aan Windows Updates.

[Reactie gewijzigd door timothee op 22 juli 2024 15:30]

Ik draai W11 sinds dat Parallels aankondigde het te ondersteunen op mijn MB Pro M1 16" zonder enig probleem. Eigenlijk heb ik de VM altijd aan en gebruik ik Windows software in Coherence mode.

En natuurlijk heb ik als verstokte iRacing fanaat geprobeerd iRacing te installeren, maar dat werkt niet.
Klopt, naar veel andere games op Steam werken in mijn ervaring wel ;-)
Hoewel ik hem niet in de default library kan vinden heb ik redelijk goeie ervaringen met dx11 en eerdere games draaien in 'porting kit'.
Ik draai de arm versie van Windows 11 sinds de release op m'n M1 MacBook Pro via Parallels en dit draait tot nu toe zeer soepel. Fijn dat dit nu officieel supported is vanuit MS :) .
en hoe zit je met stroomverbruik? ik draai ook wel eens VM's voornamelijk via qemu/UTM en dat heeft nauwelijks impact, maar hardware acceleratie werkt nog niet (goed) dus grafisch voelt alles altijd beetje trager dan native macos.

als ik linux nodig heb gebruik ik gewoon docker of een terminal lxc container. stuk sneller en meeste taken zijn toch webbased.
https://www.parallels.com/blogs/parallels-desktop-m1/ beantwoordt deze vraag gedeeltelijk:
Performance advancements include:
  • Up to 250% less energy used: On a Mac with an Apple M1 chip, Parallels Desktop 16.5 uses 2.5X less energy than on a 2020 Intel-based MacBook Air computer. 3
  • Up to 60% better DirectX 11 performance: Parallels Desktop 16.5 running on an M1 Mac delivers up to 60% better DirectX 11 performance than on an Intel-based MacBook Pro with Radeon Pro 555X GPU. 4
  • Up to 30% better virtual machine performance (Windows): Running a virtual machine (VM) of Windows 10 on ARM Insider Preview on Parallels Desktop 16.5 on an M1 Mac performs up to 30% better than a Windows 10 VM running on Intel-based MacBook Pro with Intel Core i9 processor. 5
Het is een VM en niet Boot Camp, dus batterijverbruik van Windows en Parallels-VM komt er bij. Wanneer dual boot Windows (Boot Camp) komt, dan wordt deze vraag relevanter.

[Reactie gewijzigd door vinx77 op 22 juli 2024 15:30]

250% less energy? Hebben ze uitgevonden hoe je gratis energie krijgt en geven ze dat gratis weg als je hun product gebruikt? :+
Lees ik dit nu echt zo gek? Maar dat kan toch gewoon?

Als een 2020 Intel based macbook air 250 watt gebruikt

Intel Macbook 250 watt 250%
M1 macbook 100 watt 100%
= 150% minder verbruik.
Om precies te zijn, noem je dit 150 %-punt minder.

Met procenten rekenen geeft heel wat semantische problemen. Daardoor is het heel mooi te gebruiken in marketing. Je kan met twee getallen namelijk meerdere percentages uitrekenen.

Bij een verbruik van 20W (huidig) en een van 80W (vorig) kan je maken:
  • 20W / 80W = 25% van het oorspronkelijke gebruik
  • (80W - 20W) / 80W = 75% daling van gebruik
  • 80W / 20W = 4 maal zo laag verbruik bij de huidige
  • (80W - 20W) / 20W = 3 maal het huidige verbruik minder
  • (100% / 20W) * 80W = 400% was het vorige van het huidige; Dat is 400% - 100% is 300%-punt verschil
  • ...
Bovenstaande klopt rekenkundig allemaal en je kunt dus vrij kiezen welk getal je gebruikt in de marketing. Eigenlijk moet dan goed op de formulering gelet worden of een voetnoot worden geplaatst met de berekening, maar dat wordt in marketing uitingen wel eens vergeten.

Als ik de quote van @vinx77 lees, is het verbruik 2,5 maal lager en is dat onterecht vertaald naar 250%...
Duidelijk! Het is wellicht marketingtechnisch goed gekozen. Maar hoe zou jij 2.5x minder in %-punt benoemen dan?
Correct, marketeers kunnen expres niet rekenen. 8)7 Was me niet direct opgevallen en excuses voor het rechtstreeks overnemen.

Dat "procentpunt minder" is gewoon onbruikbaar - het is voor de meeste mensen niet direct mentaal te visualiseren. Dus, als procentpunt gebruikt wordt, meteen argwaan krijgen (wat ik dus niet had gedaan :(). Normaal vertaal ik naar "procent van" dus in dit geval: verbruik is 25% van Intel CPUs.
Zou 25% van niet vertaald worden naar 400%-punt en 250%-punt naar 40%. (gejat van @SpiceWorm )

Ik snap oprecht alle verwarring hierin. Iedereen zegt iets anders haha!
Aaaargh! Ja!

Laten we het bij de bron oplossen. Ik heb haar maar gemaild met de vraag om het te fixen. :)
Stel je gaat van 50W naar 20W, dat 2,5 maal lager het vorig verbruik 2,5 maal het huidige. Als 20W dan 100% is, is 50W 250% (=100% / 20W * 50W). Dat is een verschil van 150 %-punt (=250% - 100%).

Wil je het correct in percentages uitdrukken en een zo hoog mogelijk getal, dan zou ik zeggen "vroeger was het verbruik 250% van wat het nu is".

Zoals eerder aangegeven, kan 2,5 keer minder niet bij verbruik, daarom reken ik met 2,5 maal lager. Anders zou het in mijn voorbeeld betekenen dat het nieuwe verbruik 50W - 2,5 * 50W = -75W is. Alleen, bij verbruik van een laptop of software kan dat niet. Dat zou namelijk beteken dat de batterij van de laptop voller wordt als je Parallels met Windows 11 ARM gebruikt...

edit:
Formulering aangepast n.a.v. terechte reactie van @aikebah

[Reactie gewijzigd door DeeD2k2 op 22 juli 2024 15:30]

Stel je gaat van 50W naar 20W, dat 2,5 maal lager.
Nee, dat is 0,4 maal lager.... de oude situatie was 2,5 maal hoger.
Ik moet volgens mij snel een cursus wiskunde oppakken. "2.5 keer minder kan niet, daarom reken je met 2,5 maal lager". Dat is toch idem?

Keer en maal zijn synoniemen. Ook lager en minder betekenen het zelfde in veel contexten.

Als iets 250% punt sneller is, is het dus x 2,5 hoger.
Als iets 250% punt trager is, is het 2,5 x trager.

Hoe kun je ooit in de -0 komen?

Als iets 100 watt gebruikt, en iets neemt 250% punt minder, dan deel je dat door 2,5:

40 watt.

Als iet 100 watt verbruikt en een concurrent verbruikt 250% punt meer dan verbruikt die 100x 2,5 250 watt.

Toch? Ik lig al een paar dagen ziek op bed, en vraag me echt af of ik nu iets helemaal verkeerd zie of dat jullie gek worden haha ;).

Iets lager maken, hoeft niet te betekenen dat je het * -2,5 doet.. Je deelt het bij %.

Sowieso kan met percentages nooit iets van + naar - gaan.. als ik 1 euro heb, en 2 jaar later is dit vermogen gezakt met 250%. Dan nog sta ik niet in de min.

Als ik 1 euro heb, en mijn concurrent heeft 250% minder vermogen. Dan nog staat die niet in de -

[Reactie gewijzigd door RobertPeterson op 22 juli 2024 15:30]

Op het begin gebruik je netjes %punt, maar op het einde niet meer.
Als je 1 euro hebt, en een jaar later 50 cent, dan is het vermogen gezakt met 50% (*0,50)
Als je nog een jaar later nog maar 25 cent hebt, ben je 75% kwijt.
Heb je nog een jaar later niks meer, dan ben je 100% (=alles) kwijt.
Raak je meer dan 100% kwijt dan sta je rood.
Misschien heb ik mezelf ook laten verleiden tot foutjes in formulering |:(

Maar rekenen met percentages kan wel degelijk van positief naar negatief gaan. Als ik hem uitschrijf:

relatieve toename = (nieuw-oud)/oud * 100%

Als de uitkomst negatief is, is het dus een afname. Dan is oud groter dan nieuw waardoor de teller (bovenkant breuk) negatief wordt.

Een afname van 250% is een relative toename van -250%. Stel dat oud 50 is, dan wordt de formule

(nieuw-50)/50*100 = -250
> (nieuw-50)/50 = -250/100 = -2,5
> nieuw-50 = -2,5*50 = -125
> nieuw = -125+50 = -75

In ander woorden met een daling van 250% kom je onder nul uit.

Algemeen kom je op
nieuw = stijging/100 * oud + oud

Bij een daling is de eerste breuk negatief. En als dat meer dan 100% is, is de hele rechter kant altijd negatief.
In andere woorden zorgt een daling van meer dan 100% altijd voor een negatief resultaat.

edit:
Slordigheidje in oplossing vergelijking aangepast n.a.v. terechte reactie @Jrz. Uitkomst blijft gelijk.

[Reactie gewijzigd door DeeD2k2 op 22 juli 2024 15:30]

Ja volgens mij heb je helemaal gelijk! Als ik een t-shirt koop die 120% korting heeft dan hoor ik natuurlijk gewoon geld terug te krijgen.

Sorry nogmaals al een paar dagen ziek, wat een warrig hoofd, het klonk allemaal zo logisch en onlogisch tegelijk haha!

Bedankt voor je uitleg!
> nieuw-50 = -2,5*50 = -125
> nieuw = 125-50 = -75

nieuw-50 = -2,5*50 = -125
nieuw = -125+50 = -75
Hey Vincent, Thanks again for reaching out. I double checked with our PMs and the stats are accurate- However, you are right about the 250%. We will update it to 150%.
Thank you and have a great day
Leuk dat je contact met ze gezocht hebt én ze er wat mee doen!
Als je een factor 2,5 minder verbruikt, dan is dat hetzelfde als 60% besparen op het originele verbruik.
Dan kom je op 40% uit.

Dat 40% maal 2,5 is weer 100%.
Je kan je accu gewoon opladen tot 250% hoor :+
Dat kan.

Stel dat het op de M1-scoket nog 50 watt (100%) nodig heeft. En op een Intel processor 125 watt. Dan is het verbruik 125 / 50 = 2.5 oftewel 250% minder.

Ze hadden uiteraard ook kunnen zeggen dat het nog maar 40% van het verbruik van de Intel processor heeft.

Beide beweringen kloppen.
2,5x minder is niet 250% minder.

Om in jouw voorbeeld te blijven, als je 50 watt van de 125 watt gebruikt, dan gebruik je 50/125 = 0,4, oftewel 40% van het origineel. Je kunt ook zeggen dat je 60% minder stroom gebruikt. Niet 250%.

Als je 10km/h rijdt kun je 250% harder gaan, dat is 35km/h. Als je 250% langzamer gaat, rijd je 15km/h achteruit. Als je 250% minder stroom gebruikt, dan wordt je M1 een stroomleverancier.
Neen. Je hebt inderdaad gelijk met jouw constatering dat rekenen niet mijn sterkte kant is. Mijn voorbeeld had 150% moeten zijn. Maar de bewering klopt in essentie wel.

Jij bekijkt de vergelijking eenzijdig vanuit de 125 beredeneerd. En dat hoeft niet.

Je constateert dat de toename van 50 -> 125, dus 75 is. Of een afname van 125 -> 50). Beiden zijn juist.

Dat getal 75 mag je vervolgens uitdrukken in een percentage van de 50 of de 125.

Je mag daarom gewoon vaststellen de afname 60% van 125 is. Of 150% van 50. In beide gevallen kom je op hetzelfde getal uit een afname met 75.
Precies. 100% minder verbruik = 0 verbruik.

Die percentages slaan nergens op.

Ook procentpunten hebben hier niets mee te maken en zijn wat anders dan in de voorgaande voorbeelden.
Beide beweringen kloppen.
Nee. Het is of 250% minder, of 60% minder, niet allebei.
Ik zeg dat dan ook nergens. Ik gebruikte per ongeluk 250% waar het 150% moest zijn.

Ik zeg dat de afname 150% is van 50 (van 125 -> 50)
Ik zeg dat de het resultaat nieuwe resultaat (50) 40% procent van het resultaat op Intel (100%) 125 is.

Beide beweringen zijn juist.

Zowel taalkundig als rekenkundig.
Beide beweringen zijn juist.

Zowel taalkundig als rekenkundig.
Ik zie dat jij niet op het originele verhaal was ingegaan dus ik had je verkeerd begrepen. Het ging om 250% afname:
Up to 250% less energy used
Daarvan kun je niet beweren dat dat hetzelfde is als een afname van 250% naar 100%, want dat noemen we gewoon een afname van 100-(100/250)=60%. Wel kun je beweren dat het gebruik origineel 250% was, maar dat staat er echt niet.
Mij vielen ook de sokken uit toen ik dat las... Prutsers.
Klopt hier iets van? Hoe kan je nou betere DirectX performance hebben terwijl de ondersteuning daarvan beperkt is?
Ik heb Windows 11 in Parallels op een MacBook Pro (2021) M1 Max. Bij algemeen verbruik (VM 4core / 8GB) is het verbruik tussen 5 en 23 watt. Gemeten vanuit de outlet.
Heerlijk stil werken op een ARM based M1 of Windows DevKit :)
Daar is geen arm soc voor nodig...
hmmm vm draaien, visual studio, docker.... dacht het wel. arm is stil... intel is herrie.
Windows op een Mac... Dat kan je met alle cloud diensten inmiddels toch wel missen als kiespijn?
Er bestaat ook nog iets als wetgeving - niet ieder bedrijf mag z'n data in de cloud parkeren.

En er is altijd een oude client app van een bedrijf wat failliet is zodat updaten onmogelijk is, waarvan herschrijven teveel kost en waar geen vervanging van bestaat. Reken er maar op dat als er goed aan inzet van zo'n app verdiend wordt de motivatie om die hoe dan ook te gebruiken groot is ;)
Dat soort oude zooi gaat waarschijnlijk echt niet werken op een M1 of M2 soc met een ARM versie van Windows 11.

En als je het niet in de cloud mag parkeren, dan zou ik het lekker op een dichtgetimmerde VM in een zwaar beveiligd datacenter gooien, niet ergens op een losstaande Mac met een Parallels ARM windows 11 installatie.

P.S. Beter nog, migreer belangrijke dingen naar software die wel modern en veilig is.

[Reactie gewijzigd door netappie op 22 juli 2024 15:30]

Windows op ARM heeft een vergelijkbare emulatie ingebouwd als wat Apple zelf met Rosetta doet.
Uitvoeren van 32 bits Windows applicaties (terug tot 1995) zou geen probleem moeten zijn. (natuurlijk zijn er uitzonderingen...)

Voor grote organisaties is jouw oplossing natuurlijk ideaal, maar vaak gaat het om tooltjes (denk bv aan maatwerk rekentools of aansturing voor heel specialistische apparatuur) voor MKB-achtige partijen die geen zwaar beveiligd datacenter hebben en er niet genoeg aan verdienen om dat allemaal op te zetten.
Natuurlijk zal het spul er een keer mee ophouden maar zo lang het draait zal het draaien...
Ja, kleine organisaties kunnen beter een virtuele Windows omgeving in de cloud nemen of een losse oude PC als het niet op dezelfde omgeving hoeft te draaien. Dan weet je ook dat het blijft werken en is de impact beperkt als er een beveiligingslek in zit.

Maar er zijn absoluut uitzonderingen waar je het samen moet draaien. Zoek intussen vooral naar alternatieven, want het gaat altijd stuk als het echt niet uitkomt.
Er bestaat nog steeds software waarvoor je absoluut windows based omgeving nodig hebt.
Ik gebruik bv veel Adobe LC, en dat werkt alleen op Windows (helaas) maar ook plugins op Office die alleen op Windows platformen worden ondersteund. De leverancier ondersteund geen andere mogelijkheden en dan en je overgeleverd aan het Windows platform, en ja ik vindt. bepaalde keuzes van die leverancier obollig en stom. :P

Parallels werkt erg fijn, enige is zoals hierboven al aangehaald de extra energie consumptie op een Macbook.
Dat is wel oud spul zeg. Weet je zeker dat er niks anders is waar je mee uit de voeten kan?

Maar ik ken de situatie. Op een gegeven moment is het wel klaar met dit soort software, dus probeer dat voor te zijn.
Maar ik ken de situatie. Op een gegeven moment is het wel klaar met dit soort software, dus probeer dat voor te zijn.
Dan zou het betekenen afscheid nemen van mijn werk....
uithuilen en opnieuw beginnen heb ik iets te vaak gedaan, om maar weer een switch te maken
Ah, soms is het inderdaad lastig om te switchen naar andere software vanwege features die ontbreken en de leercurve. Dus dan gewoon door zolang het kan.

Je bedoelt deze toch?: https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_LiveCycle_Designer
Een VM in de cloud met Windows is niet altijd een oplossing, Internet connectie zal nog wel op te lossen zijn, maar wij hebben bvb een tool nodig om hardware te configureren waarvan alleen een Windows exe beschikbaar is van de fabrikant, terwijl al onze devs een Mac hebben. Die tool moeten we via BT of USB verbinden en dat gaat niet via een VM in de cloud gezien de host die verbinding maakt.
Dat is wel heel suf zeg, maar in de cloud is dat inderdaad lastig. Tijd om die fabrikant deze eeuw in te trekken qua OS support? USB en BT zijn nou niet bepaald heel erg vreemd op MacOS en een beetje programmeur moet dit toch gewoon naar MacOS kunnen porten (tenzij het van die vreselijke dongle sh?t is om piraterij te voorkomen).
Zeker. Totdat sommige Steam games niet op MacOS draaien en wel in Parallels met Windows..
Zeker. Totdat sommige Steam games niet op MacOS draaien en wel in Parallels met Windows..
Waar hebben we het dan over qua games? Want op een M1 of M2 met parallels in een windows omgeving gamen lijkt mij nogal een groot kans op traagheid geven.
Wel, ik zou er niet competitief first person shooters op spelen, maar iets als Age of Empires IV bijvoorbeeld gaat prima. Forza Horizon 4 lukt bijvoorbeeld ook op mijn Macbook (met lage grafische instellingen 1% low ~32fps, gemiddeld iets boven de 50), maar Forza Horizon 5 stottert me toch net te veel.

Verder zijn er ook best wel veel games die niet zoveel nodig hebben, zoals virtual novels, die niet opstarten in Mac, maar in Windows wel. En Civization V speel ik bijvoorbeeld ook in Parallels, want hoewel dat in MacOS gewoon draait, heeft dat spel geen ondersteuning voor Workshops/mods op MacOS/Linux en wel op WIndows.
Is het dan niet handiger om gewoon een Windows NUC voor die games aan je tv of monitor te hangen? Voelt zo namelijk wel erg omslachtig. Of natuurlijk een console als je daar de juiste titels kan vinden en veel performance met weinig onderhoud wilt.
Zeker!

Thuis game ik meestal op de XBOX (hoewel die in de woonkamer staat en dus meestal bezet is door de kinderen) of op de Windows pc op m'n bureau (inmiddels eigenlijk aan vervanging toe: I5 6600K / GTX 960), maar de MacBook heb ik altijd bij me dus is het wel lekker dat je daar een spelletje op kan spelen.

Er zijn overigens best wat situaties waarin de MacBook Pro 14 gewoon lekkerder speelt dan de oude desktop. Dat is voor een ARM device dat moet emuleren best een prestatie ;)

[Reactie gewijzigd door Eef1992 op 22 juli 2024 15:30]

Onlangs ook geprobeerd alleen helaas heb ik problemen met het installeren van printers in Windows 11. Door een soort gedeelde stack met het hoofd OS gaat dit mis lijkt wel..
Printers wil je tegenwoordig alleen maar via het netwerk bedienen. Ook voor virtuele omgevingen. Laat je voor printers niet verleiden om dat door de virtualisatie omgeving of zo iets af te laten vangen. Dat is alleen maar meer problemen. En gebruik in ieder operating systeem de ingebouwde printer drivers, liefst zo universeel mogelijk.
Het is om zebra design tools te kunnen gebruiken, die werken alleen maar met een geïnstalleerde zebra printer. En dat lukt dus gewoon niet.. volgende week moet ik dus een Windows laptop mee nemen naar de klant puur daarvoor haha.
eeehhh,, dat ruikt niet naar gewone printers maar naar label-printers, barcode-printers of nog ergere speciale printers. Als techneut wil ik die apparatuur geen printer noemen. Dat is met handen en voeten gebonden aan hardware leveranciers en hun nukken. Die zitten in de regel veel te veel specifiek op de software van de toevallige versie van een toevallig aanwezig operating systeem.

Het is niet voor niets dat microsoft printer drivers niet meer ondersteunt op de grotere computer systemen. Sinds windows 2012 wordt clustering niet meer ondersteunt als er een printer driver van een andere leverancier is geïnstalleerd. Al staat het andersom in de beschrijving: printer-servers kunnen niet meer geclusterd worden.
Er is nog een andere manier om Windows 11 op een Mac met de Apple-socs te gebruiken: de Windows 365 Cloud PC-dienst. Dit zijn virtuele machines die in de cloud worden gehost en hierbij volledige compatibiliteit voor applicaties bieden. Aan deze dienst zijn maandelijkse kosten verbonden.
Ja goh, dan kan je net zo goed RDP’en naar je lokale Windows build, is precies hetzelfde.
Nee, is niet hetzelfde, want dat is dus een 'lokale' PC neerzetten die je extra zelf moet onderhouden.
Hier dik tevreden over hoe Windows 11 ARM draait op mijn M1 Pro met Parallels 18. E-Sys en ISTA-D (BMW/Mini Dealer software met x86/64 instructie) draait er tot nu toe volledig probleemloos op. Het voelt net of ik überhaupt niet met ARM werk :)
Hoe "beleef" jij een instructieset dan? :)
Wat ik ermee wil zeggen is dat die Software op de X86/64 instructie draait en dat dit met de ingebouwde W11 - “x” emulatie prima werkt. Dat het platform een architectuur is doet niets af aan de instructieset die gebruikt wordt.
Als ik Windows 11 ARM draai op mijn M1 Mac, kan ik dan gebruik maken van x86/64 software, of dien ik dan voor elk pakket een ARM variant te hebben?
Nee je kunt gewoon gebruik maken van x86/64 software, deze software wordt dan geëmuleerd. De ARM variant is vaak wel de betere optie, mits beschikbaar.

Ik gebruik het zelf om een aantal programma's te draaien die alleen op Windows (x86/64) beschikbaar zijn, wat verder prima werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.