Insider-build Windows 11 kan rgb-hardware bedienen vanuit Instellingen

Microsoft werkt aan ondersteuning voor het aansturen van rgb-verlichting in computeronderdelen. De functionaliteit is verschenen in de nieuwste Insider-build van Windows 11. Met deze functionaliteit worden de eigen rgb-apps van hardwaremakers wellicht overbodig.

Twitter-gebruiker @thebookisclosed toont screenshots waarop te zien is dat de rgb-verlichting van zijn gamingtoetsenbord bestuurd kan worden via een menu in de Windows 11 Instellingen-app. Daar staan opties voor helderheid, type effect, snelheid en kleur. Die laatste kan zelfs aangepast worden op de accentkleur van Windows 11, die zich op zijn beurt overigens weer kan aanpassen aan de bureaubladachtergrond.

Nu nog moet met rgb uitgeruste hardware aangestuurd worden met losse software. De fabrikanten hebben daarvoor hun eigen apps ontwikkeld; Razer Synapse, Corsair iCue, NZXT Cam en Logitech G Hub zijn daar voorbeelden van. Ook zijn er apps als OpenRGB die al proberen om alles onder een opensource-dak te krijgen. Adresseerbare rgb-leds zitten tegenwoordig in veel hardware, zoals keyboards, ventilatoren, werkgeheugen, moederborden, videokaarten en meer.

Microsoft spreekt in de aankondiging van build 25295 niet van de aanwezigheid van de nieuwe instellingen. Dat is op zich niet verrassend; het komt wel vaker voor dat de gemeenschap nieuwe dingen in Insider-builds ontdekt die Microsoft niet zelf prijs heeft gegeven. Of de functie daadwerkelijk in Windows 11 terechtkomt, is ook niet zeker, maar het lijkt er hiermee wel op.

Beeld via @thebookisclosed op Twitter

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-02-2023 • 16:07

126 Linkedin

Reacties (126)

126
120
40
1
0
63
Wijzig sortering
Het begin van iets heel moois als het goed gaat werken. Word echt gek van al die verschillende RGB software. Er zijn wel oplossingen voor om alles centraal te krijgen maar heb toch liever dat het native in Windows zit.
Ik heb dat probleem redelijk makkelijk opgelost door gewoon alles van het zelfde merk te kopen :P
Ik vind persoonlijk Icue fijn werken en kan ik lekker creatief in bezig zijn.

Voorheen had ik alleen nog één extra programma voor mijn Gigabyte GPU die toch altijd op wit stond.
Maar nu heb ik een FE 4080, dus geen extra programma's meer nodig.
Eens, maar wel een beetje flauw.
Ik heb ook een poging gedaan om een systeem te bouwen en heb verschillende componentmerken gekozen. Ik was overtuigt dat de computer markt wel zo ver was dat het een beetje interoperable was.
Ik had ook al gelezen over meerdere open-source projecten en samenwerking tussen RGB-software die het allemaal wel zouden 'fiksen'.

Man, het is momenteel een zootje en niets werkt samen. Ten minste, dat is mijn ervaring.
Het zal voor sommige mensen mogelijk werken maar het is maar volledig afhankelijk van de hardware die je gekocht hebt (niet eens leverancier, ook model).

En dan de software... Man, wat een rotzooi:
Bloatware Benchmark: RGB Software vs. Performance (iCUE, CAM, & More)

Dus iedere stap vooruit naar een beetje van standaard kan ik alleen maar toejuichen.
SignalRGB. Thank me later!
SignalRGB is echt een waardeloze applicatie, of ik ben niet in staat het in te regelen. Ik was heel blij om te zien dat mijn EVGA GPU gewoon ondersteund werd, maar man man man. Een kleine 2 uur puzzelen later heb ik het weer van m'n pc af gegooid. Ik krijg nu alleen wel nog de nieuwsbrief, in de hoop dat ze ooit iets aankondigen waardoor ik het wel kan gebruiken.
Ik wilde een bepaalde custom animatie instellen, niet eens iets speciaals: alle onderdelen in de kast op breathing, en dan een bepaalde kleur groen. Dat weigert SignalRGB, omdat je geen eigen animaties kan instellen of tweaken. Je kunt de onderdelen van je pc verslepen naar het venster waar ze ten opzichte van elkaar ongeveer zouden moeten zitten, en je kunt de kleuren een beetje aanpassen. Wat een ramp. Zelfs in de betaalde versie is het nog niks. Er is echt nog niks op de markt wat doet wat Microsoft hier neerzet.
Dan heb jij een compleet andere ervaring dan mezelf. Gratis en tweakbare presets die merkoverschrijdend werkt. Zelfs m’n HyperX RGB mic wordt herkend. Awesome!
Even gekeken ziet er goed uit, maar toen ging ik even tellen welke van mijn devices supported zijn en dat viel een beetje tegen, mijn muis en mijn toetsenbord als ik naar hun supported devices pagina kijk, mijn mobo, fans, gpu en cpu koeler staan er niet tussen helaas.
Je kan ook gewoon third party selecteren. Werkt perfect.
Kende hem nog niet, awesome, thnx!
De rgb software is en blijft inderdaad een programma wat een beetje van je cpu en ram gebruikt, maar het is allang niet meer zo ernstig als hoe het in jouw gelinkte video wordt omschreven.
Ik heb deze video even opgezocht: https://www.youtube.com/watch?v=yVNkMNVv4Y4
Waar Linus het verschil bekijkt van een extreem schone pc, en eentje zoals vele mensen hun pc ongeveer zouden hebben.

TLDR. Er zit wat verschil in, maar bij een beetje degelijke pc merk je het niet op. Dus als je er voor zorgt dat je meeste bloatware vermijd dan ga je echt geen verschil merken met één extra rgb programma.

Ook dat is tevens een van mijn redenen geweest om alles van hetzelfde merk te kopen, heb je 6 verschillende programma's lopen om je toetsenbord, muis, headset enz aan te sturen dan is dat natuurlijk gewoon zonde.
Dit is geen vendor lock-in. Joey-94 heeft zelf bewust gekozen voor het gemak en kon alsnog voor producten van andere merken gaan, zonder hiermee compatibiliteitsproblemen te krijgen. Je kan prima een Logitech toetsenbord en een Corsair muis tegelijk gebruiken bijvoorbeeld.
Ja, dat is het wel. Kies je niet alles van één eco-systeem, zit je met handicaps.
Het zal allemaal met elkaar werken, maar nooit allemaal synchroon en vlekkeloos met elkaar. En is dat nu juist wat wij graag willen?
En de grootste vendor lockin is het OS. :+
Jup same. Alles van corsair en het werkt gewoon perfect samen.
Wees er maar trots op, je hebt de hoofdprijs betaald. Precies zoals de marketeers bedacht hebben :+
Ben ik ook. Waar maak je je druk om? Is het mijn geld of jouw geld aardappel?
Aja,v geen argument meer dus we gaan maar schelde. Veel plezier, kerel👍
Zeker, je kunt beter zulk onnodig commentaar voor je houden ''kerel''.
Hey kerel, jouw commentaar is net zo nutteloos. Dat corsair samenwerkt met corsair, dat is een inkoppertje. Mag wel voor die prijzen....maar goed, ieder zijn ding. Het zou pas mooi zijn als alle lampjes samenwerken, maar ja, dat is niet interessant. Kunnen ze geen exotische prijzen vragen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 17 februari 2023 18:15]

Ik weet dat er binnenkort in de nieuwste build van Windows 11 een RGB-controller komt. Maar geen idee of het alles zou laten samen werken. Zou natuurlijk wel echt een super oplossing zijn.
Ik heb dat probleem redelijk makkelijk opgelost door gewoon alles van het zelfde merk te kopen
Dat heb ik ook geprobeerd, maar imo maakt Logitech de juiste muis voor mij, maar hun toetsenborden vind ik een drama (wtf, niet leverbaar als ANSI in de eu...) etc
Aangezien ik functionaliteit en performance toch wat belangrijker vind dan de leuke lampjes ben ik toch weer bij verschillende merken beland.
Ook een goed voorbeeld, behalve dat je aRGB niet vlekkeloos samenwerkt, ben je gedwongen om met mindere hardware genoegen te nemen.
Heb je Project Aurora dan al eens bekeken? Je geeft daarin simpelweg aan wat voor muis je hebt en wat voor toetsenbord, en je bent klaar. Bonus is dat er integratie van Chroma en dergelijke in zit wat dan weer werkt op je niet-native ondersteunde hardware. Ik heb ook een Logitech muis met een Corsair toetsenbord, en ik heb nu een keurig syncend kleurenschema in desktop mode, en game integratie, zonder issues.
Je kunt ook gewoon die hele rimram uit zetten. Het gaat over een computer. Geen lichtshow.
De enige juiste reactie.
Flauwe reactie. Dat jij en anderen er niets om geven maakt dit nog geen goede ontwikkeling. Waarom accepteren wij al die opgedrongen, onnodig en zeer klant onvriendelijke lock-in truuks? Kunstmatig opgeworpen drempels, misbruik maken van de techniek, alleen omdat ze dan meer geld uit onze zakken kunnen kloppen?
Ik betaal gewoon 5 euro meer voor lichtjes, deze kunnen uit, maar als ik mijn spul straks verkoop krijgt mijn advertentie vele malen meer views en is het voor een breder publiek aantrekkelijk.

Het enige nadeel is dat ik nu software heb draaien van asus om alles uit te zetten :) Zou mooi zijn als dit binnenkort via windows kan, en het geen recources vreet.
Dat is niet aan jou om te beslissen. Al mijn RGB, intern en extern, wordt door mn pc aangestuurd en is cruciaal voor de sfeergeving in mijn muziekstudio/entertainment zolder.
Tuttut. Niet zo opgewonden. Doe vooral wat je zelf prettig vindt. Het is je gegund.
Waaruit leidt u af dat ik “opgewonden” zou zijn? Projectie van je eigen emoties omtrent dit subject?
Peace brother. Je begint me te zeggen: 'Dat is niet aan jou om te beslissen'. Dat vind ik een nogal opgewonden reactie, waar ik dit nergens beweer of suggereer. Doe lekker je ding.
Ik heb verder geen emoties over dit onderwerp. Over en sluiten.
Minder projecteren. Is effectief niet aan jou om te beslissen. Neutrale, objectief correcte observatie zonder ook naar een greintje opwinding. Sommige mensen houden van RGB, jij duidelijk niet.
Het heeft wel wat sfeervols, net als een kerstboom. Uitzetten is niet een optie in deze discussie.
Dat dacht ik ook, tot ik deze zomer een game-pc ging bouwen. Als dan de betere hardware al met lichtjes komt, en de goede behuizingen nog geluidsdempender zijn met een plexiglazen zijkant wil je toch iets neerzetten wat redelijk smaakvol is. Probeer maar eens een RTX 3080 te vinden van een gerenommeerd merk waar het niet op zit - of je moet de ASUSxNoctua kaarten te pakken krijgen, maar Noctua ook ook weer zoiets wat ik dan graag zou zien juist omdat het zo'n afgrijselijke kleur heeft.
Ik kan het nu allemaal wel uitzetten, maar die inkijk in de kast is nu wel een stuk smaakvoller. Al kan RGB ook weer allerlei ongein veroorzaken - niet alleen softwarematige instabiliteit, maar toen ik rond de Kerst dacht "misschien wel geinig om de kleuren met de kerstboom mee te syncen" kwam ik er achter dat bepaalde kleuren en bepaalde animaties doodleuk coil-whine kunnen veroorzaken!
De focus is verlegd bij de fabrikanten naar RGB, en dat is inderdaad niet iedereen z'n smaak.
Voor bijvoorbeeld wat ventilatoren, een GPU en misschien ook nog een muis zie ik het wel werken. Maar voor een toetsenbord kan je met de bijgeleverde software toch wel echt heeeeeeel veel meer dan alleen uit drie efecten kiezen.
zie het als een generieke printerdriver: je kan printen en dat is het, de modelspecifieke drivers kunnen dan alle toeters en bellen van het ding aansturen. Persoonlijk zou ik al blij zijn moest je effectief met 1 vinkje alles af kunnen zetten zoals in de screenshots het geval lijkt te zijn.
wellicht
Nou, ga er maar vanuit dat elke fabrikant dusdanig zijn eigen software heeft draaien, dat dit nooi allemaal via Windows zelf kan. Zelfs met 2 fans, 1 GPU en een moederboard moet ik al 3 verschillende programma's draaien, zeker de GPU met LCD scherm doet gewoon helemaal niets zonder software.

Krijg zo'n flashback naar de logitech G15 (en 19), achteraf gezien ver voor z'n tijd met macroknoppen, rgb en LCD scherm, maar deze was nagenoeg nooit direct aan te sturen vanuit Windows 'want Logitech'. Zelfs met Windows 10 deze als apart apparaat beschikbaar was, moest je toch de logitech software (niet alleen drivers) installeren om er gebruik van te kunnen maken.

Maaaar... gelijktijdig zie ik het liever ook weer niet terug in Windows. Ja de basisfunctionaliteit werkt, maar daar houd het vaak op bij zulke standaard opties. Logitech kan, ondanks draak van een programma, ook direct plugins verwerken van bijvoorbeeld games, maar ook per actief programma andere kleuren of profielen activeren.
Microsoft is er niet vies van om eisen te stellen voor de "For Windows" stickers en certificering. De grotere fabrikanten zullen al heel snel de (basis) functionaliteit ondersteunen via de Windows RGB API(s).

Logitech's spulletjes ondersteunen ook praktisch allemaal minimaal de basis features zonder drivers.

Er is 3rd party software nodig, omdat Windows dat niet uit de doos zelf ondersteund. Hoe minder software fabrikanten hoeven te schrijven, hoe blijer ze worden.
Software of hardware fabrikanten? Hardware fabrikanten doen graag aan lock-in mechanismes, zodat je eenmaal in hun eco systeem zit, er noodgedwongen aan vastzit, en/of met meerdere software moet gaan werken, wat veelal nooit naadloos aansluit op de andere rgb software. Kortom, je zit vast met een gedrocht, wat niet synchroon wil draaien. Mede daarom ben ik helemaal klaar met rgb en rgb software.
Gewoon SignalRGB installeren dan ven je van al die troep af en heb je gewoon 1 programma dat alles aanstuurd. Dus beter informeert Microsoft zich over SignalRGB, die hebben het namelijk wel fatsoenlijk voor elkaar.

https://www.signalrgb.com...scJmVwoSeBUBoC-cIQAvD_BwE
Nee fijn. Weer een abbonement, voor wat basis functionaliteit.
Basisfunctionaliteit is gratis. Het betaalde abbonement gaat een stuk verder dan enkel RGB lampjes van kleur laten veranderen.
Precies mijn gedachte. Levenslang mogen dokken, omdat de fabrikanten niet willlen doen wat wij graag willen. Is toch de wereld op zijn kop? 8)7

Het gratis alternatief is natuurlijk waar niemand op zit te wachten, sorry.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 11 februari 2023 13:25]

Abbo is enkel voor fan curves etc. Puur RGB kan met gratis versie.
De Logitech G15 vond ik een fantastisch toetsenbord.
Graag zie ik weer een moderne versie hiervan terug, alle overlays in de game uitzetten en helemaal op kunnen gaan in de wereld, terwijl deze informatie mooi op je toetsenbord afleesbaar was.

Ik zou bij een nieuwe versie direct zo’n toetsenbord weer aanschaffen.
G15 was echt top in combinatie met teamspeak! Ik zou ook direct kopen.
Ik gebruik nog steeds de G15. Mijn beste koop ooit denk ik.
Ja ik heb nu een corsair k95 platinum. Was denk ik rond de €180/200. Werkt prima. Maar bouw kwaliteit van knoppen vind ik echt minder. Dus kom maar op met de nieuwe g15v2 limited edition platinum pro. 8-) . Koop hem gelijk!
ik heb de g19 nog steeds in gebruik :)
En zo blijft de bloat maar toenemen... En helaas komt dit soort zut ook in de ltsc versies zelfs. Wat mij betreft wordt het hoog tijd voor een Windows Lite, zonder allemaal zut maar een relatief klein en rap OS om je win32 en evt store apps te draaien. En de rest optioneel, in plaats van ál die opties er standaard induwen die je niet eruit kunt halen. Gedeeltelijk uitzetten wellicht, maar het zit gewoon in de codebase.

Zakelijk gezien willen wij gewoon een stabiel OS met zo weinig mogelijk overbodige functies.
Er staat natuurlijk wel een mega uitknop in het screenshot dus valt wel mee toch?

Ik ben het deels wel eens dat de opties om dingen weg te laten of uit het systeem te halen soms wat complex of zelfs onmogelijk kunnen zijn.

Maar eerlijk gezegd kom je met een beetje GPO pielen, wat registry tweaks en een custom deployed image een heel eind tegenwoordig.

Zette laatst voor de grap eens een laptop aan met default Dell image vanuit de fabriek. Dan is een standaard Windows installatie zo gek nog niet hoor.
Het gaat me erom dat de code / binaries er wèl inzitten en het os maar groeit en groeit. Toevallig vorige week nog een XP laptop gebruikt uit 2005, omdat ik een kassa moest programmeren met een 'echte' compoort die daar nog opzit. 150MB idle, en met een single core celeron en een 40GB ide harddisk waarvan nog iets van 35 vrij. En eerlijk gezegd... Ik was verbaasd over de snelheid van dat ding!
Natuurlijk is er ook wel wat nuttig spul bijgekomen door de jaren, maar ook ontzettend veel zinloos spul. Neem nou Cortana. Ik ken sowieso al niemand die dat gebruikt in het buitenland, maar in NL wèrkt het niet eens. Maar het staat evengoed nog steeds standaard aan en staat dus resources te vreten.

En daarom, misschien wel met name voor op kantoor waar je gewoon stabiele, productieve systemen wil hebben, doe mij maar een lite versie. Scheelt nog e-waste ook :-)

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 10 februari 2023 17:06]

Dus in een tijd waarin we in TB per euro rekenen maak je je druk om het feit dat je OS niet meer de 5GB is van vroeger?

Dat kan natuurlijk, maar heel realistisch is het niet wat mij betreft, zolang er geen cpu/memory resources worden gebruikt is het wat mij betreft niet he spannend, goedkope laptop heeft standaard al 256GB ssd en de desktops komen met 512 zelfs.

Voor hele specifieke toepassingen wordt stock windows amper gebruikt en is het vooral Linux maar dan niet de lompe consumer distros, of custom windows. Kan namelijk wel dat windows light, maar kost ook wat.
Ja daar maak ik me wel een beetje druk om. En ja, dat is dubbel, want ik weet ook wel dat memory in GB's geteld wordt en diskruimte in TB's. Maar ik kom nog uit de tijd dat alles in 64k gepropt moest worden. Daarom kan het ENORM waarderen als programmeurs nog de moeite nemen hun code te optimaliseren en een beetje compact en rap te houden. De dagen van assebly zijn wel voorbij natuurlijk, maar goed ook. Maar wederom een voor mij sprekend voorbeeld; waarom moet iets als Teamviewer 200MB+ geinstalleerd zijn, om mee te kunnen kijken (en ja, ik weet je kan er wel wat meer mee), terwijl Anydesk 3MB geinstalleerd is met praktisch dezelfde functionaliteit? Nou dan krijgt Anydesk mijn pluim en Teamviewer niet.
En dat geldt voor het OS ook zo. Als je ziet hoe log bv het startmenu is in verhouding met 15 jaar terug, dan zeg ik dat we niet perse goed bezig zijn. En zit er nou werkelijk zoveel meer functionaliteit in om dat te verantwoorden? Het wordt gewoon steeds groter en logger allemaal, en wat mij betreft zou er wel wat beter geoptimaliseerd kunnen worden,in plaats van telkens de requirements maar omhoog te schroeven 'omdat we toch genoeg RAM en diskruimte hebben'. Dat mag wat mij betreft nooit een reden zijn om dan maar een log gedrocht van een applicatie / OS / onderdeel te schrijven.
Inderdaad. Vergelijk maar eens de bloatware van acrobat reader met pdf x-change viewer! Letterlijk een factor 100 kleiner, maar kan ook zo goed als alles.
dan moet je op de een of andere manier aan de Windows IoT tooling zien te komen. Daarmee kun je geweldig gestripte windows images bakken.

of, nouja, linux. 150MB idle is voor een moderne lightweight linux distributie nieteens zo heel indrukwekkend. Distro’s als AntiX, bunsenlabs etc redden dat prima in 2023 en zijn niet hopeloos incompatible met de moderne wereld zoals windows xp is

maar goed, 16GB ram is tientjes werk en 1TB ssd storage is dat ook. Dan ben je gelijk bloatproef en je pc hoeft daar nieteens duur voor te zijn.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 10 februari 2023 18:35]

Den installeer je toch een Linux distrotje
Goed idee, nu alleen nog even overeenstemming regelen over welke functies overbodig zijn en welke niet. En als je dat geregeld heb kan je de Linux community even helpen een standard package formaat te kiezen. Go for it :Y)
Je kunt het ook zien dat bloat voor de versnipperde rgb installaties kan afnemen. Ik zou hier blij mee zijn om alles onder 1 dak in het OS te hebben.
Embedded versies zijn het meest uitgekleed :+
Zo veel mensen, zo veel wensen. Dan krijg je straks net zo veel Windows releases als dat er Linux distro's zijn.
Begrijp je reactie niet zo goed. Waarom zou Ms ineens met nog meer versies komen? Dit Argb gebeuren kan toch gewoon in alle versies zitten?
Je hebt al een hele verzameling Windows versies die actief ondersteund worden waar je uit kan kiezen. Er zijn varianten geweest van Windows Server Essentials waar je in principe een vrij kale basic Windows server krijgt en je de rest zelf mag regelen. Die varianten zijn nooit populair geweest.

In een zakelijke omgevingen script je een bare bones Windows installatie image zo in elkaar. Niemand gebruikt daar vandaag de dag nog de versies die Microsoft beschikbaar stelt. Misschien alleen als basis image voor de Endpoint eindgebruiker laptop.

Ik reageerde dus op zijn "Zakelijk gezien willen wij gewoon een stabiel OS met zo weinig mogelijk overbodige functies."

[Reactie gewijzigd door batjes op 10 februari 2023 22:52]

Het aan/uitzetten van features in hardware via een standaard is bloat? Je verwacht toch dat je keyboard inprikken ook gewoon werkt? Waarom andere features dan niet? Windows heeft juist hele goede hardwarecompatibiliteit wat iedereen ten goede komt.

Vergeleken met de duizenden 10 of 20+ jaar oude producten waar nog steeds drivers via windows van beschikbaar zijn is zoiets verwaarloosbaar. Het zit gewoon in een submenu wat alleen zichtbaar is als je er naar zoekt.
Voor nu alles nog te besturen/regelen met het prachtige OpenRGB: https://openrgb.org/
Ja dat is een vernuftig stukje software, 1 programma voor alle kerstverlichting.
Twinkly (echte kerstverlichting) is niet supported denk ik?
Helaas niet alles. Mijn ASRock GPU kon er helaas niet door aangestuurd worden, tenminste, niet een half jaar terug.
Mooi initiatief maar helaas nog maar compatibel met een beperkt aanbod van hardware. Zul je net zien dat je hier na je eerste RGB-build pas achterkomt en dat je hardware van verschillende fabrikanten hebt, waaronder spul dat niet aan te sturen is met OpenRGB of een ander 3rd-party appje...

Eigenlijk belachelijk dat hier niet eerder iets mee gedaan is: een standaard protocol of aansturing met drivers o.i.d. Op zich wel te verwachten natuurlijk, fabrikanten hebben het liefst dat je hun spyware software gebruikt, maar iedereen had kunnen voorzien dat dat voor de eindgebruiker niet fijn is (boeit ze schijnbaar niet echt).
Met wat geklungel en probeersel, is het mij wel gelukt om elk device (en ieder een ander merk) aan te sturen:
- stock amd 6900
- CM aio (zowel de rbg op de fans als de cpu-blok)
- en een strip van Lian li wat reageerd op muziek. (bewust gedaan, want met PC uit blijft er ergens LED aan met een ander effect)
- Razer deathadder muis

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 10 februari 2023 20:41]

werkte voor mij helaas niet
Heb ermee gestoeid en ben niet onder de indruk. Ook niet 100% werkend gekregen.
Eindelijk, kijk er naar uit om van die losse apps met vaak matige implementatie af te zijn! Is er een protocol voor RGB-aansturing waaraan de hardware moet voldoen om vanuit Windows aan te sturen, of gaan ze de grootste fabrikanten handmatig ondersteunen?
Laat het alsjeblieft goed werken en laat het met zoveel mogelijk rekening houden.
Als het werkt prima. Als je kijkt naar corsair icue dat qua download al 1.2 GB groot is, kan het alleen maar beter worden
Met deze functionaliteit worden de eigen rgb-apps van hardwaremakers wellicht overbodig.
Thank god! Kan er hier 3 applicaties verwijderen worden, als dit zo gaat zijn. Ik gebruik ook alleen voor een thema, wit en zo gedimd mogelijk, maar vindt ergens onzin hier actieve 3 applicaties nodig voor te hebben. Want ja even stroom eraf of full power off, en hele regenboogfeest kan weer beginnen, die applicaties weer herstellen met eerder toegepaste thema’s. Met Lian-li was eerst nog zo erg dat je per controller 1 applicatie nodig had, voor exact de zelfde type fans.
Ik hoop dat dit later ook gaat werken met Hue lampen. En dat Microsoft het wel voor elkaar kan krijgen dat het met DRM content gaat werken. Helaas werkt HueSync daar nog niet mee. Nu heb ik wel fijn Hue Play Gradient PC Lightstrip's achter mijn monitoren, maar met iets als Netflix of Disney+ werkt dat helaas niet.
Zeker wel een handige instelling waardoor je dan geen extra software van de fabrikant hoeft te installeren puur voor RGB. Alleen zie je wel vaak dat fabrikanten dan nog een boel extra functies in hun software hebben zitten naast aansturing van RGB. Vooral bij b.v. toetsenboarden ontkom je er vaak niet aan de software van de fabrikant te installeren voor b.v. macro's etc... Veelal is het dan een compleet pakket waarin ook dan de RGB aansturing zit dus tja, uiteindelijk is dan die integratie in Windows 11 niet echt zinvol.

Iets anders waaraan ik mij toch blijf ergeren is dat je nu wel allerlei van dit soort dingen ziet verschijnen in Windows 11 maar waar blijft de taakbalk en het startmenu. Net dus zaken die de productiviteit verhogen pakt Microsoft niet aan en b.v. zoiets als RGB niks met productiviteit te maken hebben.
Ook genoeg functies waar je totaal niet op zit te wachten.
MSI's software center is zo verschrikkelijk dat ik het compleet vermijd. De fans stuur ik wel aan via "fan controller" en de RGB via openRGB. Maar goed als ik openRGB kan uninstallen ben ik ook blij.

De moederbord fabrikanten maken er een zooitje van qua software, die software is vrijwel iedereen liever kwijt dan rijk. Als je een AMD videokaart heb zit je nou ook niet bepaald te wachten op extra functies van de fabrikant want AMDs software laat je al overclocken/underclocken/custom fan curves instellen etc etc dus die software ben ik ook liever kwijt dan rijk. Genoeg hardware waar je geen extra instellingen nodig hebt of het liever via iets anders doet :)

Toetsenborden zonder macro toetsen bestaan nog steeds, ook daar zou ik liever de software kwijt zijn. Voor de muis is echter wel handig om profielen te hebben die aan games zijn gekoppeld maar 'baat het niet dan schaad het niet' zou ik maar zeggen.
Ik heb zelf een NZXT pc kast met een RGB hub van NZXT erin met 2 ledstrips eraan gekoppeld en de fans. Maar ik doe dat heel simpel, ik start de software van NZXT op, stel alles in, sluit de software weer af en laat die ook niet mee opstarten met Windows. Apart genoeg werkt dat prima en ik er verder dan ook geen omkijken meer naar heb. Ben ook saai daarin en heb die ledstrips eigenlijk altijd gewoon op 1 kleur staan en meer niet, geen geflikker met allerlei bonte kleurtjes.
Toetsenborden zonder macro toetsen bestaan nog steeds,
Zeker maar b.v. Corsair toetsenboarden kan je alleen met hun software volledig aansturen, althans bij de duurdere keyboards. Denk niet dat dan in Windows 11 alle mogelijkheden beschikbaar zijn voor zo'n toetsenboard en je dan toch weer terug moet grijpen naar de software van de fabrikant.

Bij mijn Logitech MX keys valt de software trouwens reuze mee en is wel redelijk stabiel.
SignalRGB stuurt alles gewoon aan. Zeker een aanrader!
Handige tip als je meerdere merken RGB gebruikt zoals het geval was bij mijn vorige pc. RGB strips waren van Corsair gestuurd via een Corsair RGB hub maar de RGB strips van het geheugen werden aangestuurd via het Asus moederboard. Die werden weer niet ondersteund door de Corsair software dus in dat geval zou dan SignalRGB handig zijn.

Nu in mijn huidige systeem heb ik alleen 2 RGB strips van NZXT erin die standaard bij de kast zaten en die dan door een NZXT RGB hub gestuurd worden. Geheugen heb ik gekozen voor dimms zonder RGB en toetsenboard en muis hebben verder niets van RGB en alleen gewoon wit backlight.
De verlichting in mijn Asus moederbord wordt ondersteund door icue. Het enige dat niet meedoet is de Gigabyte GPU
Het gekke bij mij was dat ook het Asus board ondersteund werd door Icue maar b.v. de ledstripjes van de G-Skill dimms weer niet. Die kon ik dan alleen via de Asus software instellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee