Synology brengt DS223-nas met twee SATA-bays en Realtek-cpu uit

Synology brengt de DS223-nas uit. Dat apparaat heeft ondersteuning voor twee SATA-drives voor maximaal 36TB aan opslag en heeft een quadcore cpu en 2GB werkgeheugen aan boord. De nas kost 290 euro.

De DS223 heeft twee bays voor 2,5"- of 3,5"-SATA-drives. Die worden niet standaard meegeleverd met het apparaat, maar er kan wel optioneel een SAT5200-ssd of een HAT5300-hdd worden gekocht bij de nas. De maximale opslagcapaciteit bedraagt 36TB, afhankelijk van de opstelling van de drives. Het apparaat draait op een RTD1619B-processor van Realtek. Die heeft vier cores en een kloksnelheid van 1,7 GHz. De nas is verder voorzien van 2GB DDR4-non-ECC-geheugen, wat niet uitbreidbaar is.

Het apparaat heeft een gigabitethernetpoort en drie USB 3.2 Gen 1-poorten waarvan een aan de voorkant. Volgens Synology ligt het stroomverbruik tijdens gebruik rond de 17W. In de slaapstand zou dit ongeveer 4W zijn. De nas meet 165x108x233mm, weegt 1,28kg en heeft een ventilator die maximaal 14,6 dB(A) aan geluid produceert. Het apparaat kost 289,19 euro en is per direct te koop.

Synology DS223 22

Door Rard van der Hoeven

Nieuwsredactie

10-02-2023 • 15:44

136

Submitter: DonJunior

Reacties (136)

136
136
78
6
0
41
Wijzig sortering
een andere vergelijkbare NAS in de zelfde prijsklasse vind ik de Asustor AS3302T.

Maar Asustor heeft zelfs ook een 100 euro goedkopere AS1102T, wel de helft minder geheugen maar een 2.5Gbps Ethernet, en als het toch alleen voor storage is, meer kun je niet verwachten van de Realtek ARM op dit moment (ARM Cortex-A53 vs ARM Cortex-A55)

Wat betreft Asustor komt er hier op tweakers weinig info over terecht.
Laatste nieuwsberichten over Asustor NAS modellen zijn van 2015, terwijl de Lockerstor2 Gen2 op dit moment de betere keuzes is op andere tech forums.

Zelfs firmware nieuws van Asustor is hier op tweakers op ADM 4.0 blijven steken.
DS220+ vs DS223 lijkt me een afweging die veel mensen die rond de 300 euro zoeken moeten maken.
Belangrijk om te weten is dat de non-plus versies geen Docker kunnen draaien. Dat geldt ook voor deze nieuwe DS223 die een Realtek CPU meekrijgt. Dit kan een belangrijke afweging zijn...
Zeker mee eens. Ik zit zelf in dit segment te zoeken, en vooralsnog gaat de voorkeur zeker uit naar de DS220+
Wat is zo bijzonder aan de + versie?
Ik heb een oude (216+2 oid). De + heeft 3 belangrijke voordelen.

- geheugen upgrade mogelijk. Van 0,5gb naar 8gb maakte voor €25 euro een wereld van verschil in snelheid.
- Intel processor ondersteunt BRTFS. Dat is een techniek die bit-rot opmerkt en repareert. Daardoor is je data veiliger.
- Intel processor maakt Docker mogelijk. Heel veel server applicaties worden via Docker geleverd. Synology heeft een vrij beperkte App Store. Met docker kan je geïsoleerd Linux servers hosten, zonder overhead.
Is docker echt voorbehouden aan Intel, nee toch? Ik gebruik m'n nas nu puur als opslag maar volgens de compatiblity lijst van Synology is hij gewoon geschikt voor docker, ook al zit er een Ryzen cpu in.
Klopt inderdaad. Ik weet niet hoe daar heet. Alle CPUs met x86 architectuur?

Vroeger had synology alleen Intel of ARM.
Docker draait ook gewoon op ARM hoor, niet alle images worden geleverd als ARM versie maar als x86 waardoor het niet draait op arm.
Het is dus eigenlijk een onzin limitatie om docker niet te ondersteunen op arm, ik draai ook docker op een pi zero 2w.
Daarnaast is al dit spul wmb overpriced. Ik heb van Ali express een mobo met intel pentium n6005 gekocht wat net zo energie zuinig is als dit spul. Zitten dan wel 6 sata poorten op en 2 M2 poorten, 4x 2.5GB ethernet, voor 200 euro.
Een behuizing 4GB Ram en pico psu erbij kan je ook rond de 300 klaar zijn en heb je veel meer waar voor je geld.
Je hebt dan tenminste alles in eigen hand.
Draai dan Ubuntu server als je een gratis os wilt met bv portainer. Of unraid als je wat meer gebruiksgemak wilt en minder configuratie

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 15:44]

Precies dit argument leg ik mijn vader altijd voor als hij weer eens iets niet heel makkelijk voor elkaar krijgt op zijn Synology ("Pa, koop toch eens een echte server..."). Ondanks zijn carrière als ICT'er blijft hij volhouden dat het toch wel errug makkelijk is dat alles zo geïntegreerd is en dat het over het algemeen gewoon werkt zonder gedoe...
Ik ben ook een ICTer. Maar ik wil juist zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de inrichting van spullen.
Ik ook, en leer elke keer weer bij hierdoor. In een stuk van het vakgebied waar ik met werk juist niet zoveel mee doe. Erg waardevol imho.
Bovendien, als je dit eenmaal goed hebt opgezet dan tuig je het geheel zoweer opnieuw op. Ik denk vele malen sneller dan dat je kan migreren van Synology naar Synology, maar geen ervaring mee zelf (baseer het op migratie van andere consumenten apparaten, zoals bv een telefoon oid)

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 15:44]

Synology is mijn inziens de apple in die wereld.
Ja het werkt goed (over het algemeen als je niet te geavanceerde zaken wilt doen), ja je betaald er de hoofdprijs voor, ja de ondersteuning is idd vrij lang (maar een eigen setup langer).

Voor mij is de keuze vrij makkelijk. Als je eenmaal alles hebt draaien heb je er weinig omkijken naar. En het is een leuk homelab om dingen van te leren, win win win vind ik zelf.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 15:44]

Ik ben een vergelijkbare route gegaan voor een thuisserver. Wel iets krachtigere CPU en heb er dan naast home assistant en kleine dingen ook een valheim server draaien. Nog niet eerder gedacht om ook mijn backups te regelen via een docker service. Is er een image/tool specifiek die je hiervoor zou aanraden?
Je hebt deels gelijk, maar vergeet 1 heel belangrijk onderdeel in het verhaal.
Een deel van het geld wat je betaalt voor Synology, gaat ook naar de software-ontwikkelaars toe.
Je kan zeggen wat je wilt, maar de webinterface van Synology werkt echt heel erg fijn. Voordat je iets vergelijkbaars zelf in elkaar hebt geknutseld met diverse Linux-pakketten, ben je echt vele weken verder. En komt er dan een update van iets, dan heb je kans dat alles weer in elkaar stort.

Ongeacht natuurlijk of je dat verder wel of niet wilt of nodig hebt, het is wel een onderdeel waar ook een deel van je geld naartoe gaat. Puur hardwarekosten vergelijken is daarom niet helemaal eerlijk.
Zeker mee eens, maar als het om updates gaat kan Synology natuurlijk ook iets omzeep helpen (wat ze ook al wel gedaan hebben in het verleden, het gebeurt niet vaak, de software zit goed in elkaar).

Iets vergelijkbaars is het niet. Het is krachtiger (zowel de HW en de mogelijkheden op software vlak) , en meestal minder gelikt als je het zelf inelkaar zet (alhoewel truenas er ook best mag zijn).
Je betaald dus idd voor wat gemak en een mooie interface. In mijn optiek weegt dat niet op tegen de kosten die daarmee gebaat zijn.

Vele weken kost het echt niet, wel als je alles moet leren om het op te zetten (maar als je het ziet als hobby project en je wilt dingen leren van een *nix omgeving is dat niet echt erg, juist een plus).
Ik kan binnen een dag een op Ubuntu server gebaseerd systeem optuigen die vergelijkbare functionaliteit heeft als DSM. Maar dat komt ook omdat ik er in thuis ben inmiddels.
Stabiliteit is echt dikke prima, de laatste keer dat ik hier echt gezeik mee had was een upgrade van Ubuntu 16 naar 18 LTS. En dat was voornamelijk mijn eigen schuld omdat ik dingen verkeerd had opgezet.

Al met al dus zeker niet voor iedereen, maar wel serieus het overwegen waard voor een tweaker.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 15:44]

Ik ben ook systeembeheerder van beroep, maar ik daag je wel uit om ‘iets vergelijkbaars als DSM’ binnen een dag van scratch op te bouwen.
Je kan snel Ubuntu ergens op hebben, sure, maar dan heel veel docker-containers erop met bijv. OwnCloud ofzo, een webinterface om netwerkshares en users aan te maken, een ftp-server, een Active Directory server met webinterface gebaseerd op samba, een dlna-mediaserver, een firewall, hack-detectie, DDNS-client om maar eens wat te noemen?
Ik geef het je te doen :-)

Je kunt wel kiezen voor bijvoorbeeld unRaid. Dat komt nog wel aardig in de buurt, maar is uiteindelijk lang niet zo uitgebreid met extra modules. Anders gezegd: Synology Office draait binnen een paar kliks, OwnCloud op unRaid net wat meer kliks. Maar ook unRaid kost iets van 70 euro. En dat is het ook zeker waard, mooi product.

Nouja, gelukkig is er genoeg keuze en kan een ieder doen wat hij/zij leuk vindt. Zo spendeer ik meer tijd aan Domoticz en Phoscon (Zigbee) voor mijn huisautomatisering, terwijl ik ook een Homey Pro kan kopen en dan in 1x klaar zou zijn :-)
Ieder z’n hobby!
Je koopt niet enkel een stuk hardware maar ook software die het beheer voor een leek een stuk eenvoudiger en daardoor ook betrouwbaarder maakt. Voor hetzelfde geld kun je hardware krijgen met betere specificaties maar heb je dat ook daadwerkelijk nodig en de extra uren prutsen om de software werkend te krijgen kosten eigenlijk geld.
Eens, maar niet als je er anders tegenaan kijkt, zoals ik;
  • De extra uren die je erin steekt om het op te zetten is een leertraject. Het is dan ook meer een homelab in dat geval. Zo ben ik redelijk goed wijs geworden in de Linux wereld.
    Dit terwijl ik op werk bijna exclusief met Windows omgevingen bezig ben.
    Waardevolle kennis, gezien MS ook steeds meer Linux adopteert voor bepaalde zaken (denk WSL etc).
  • Ik gaf al aan dat dit niet voor leken is. Dat wil je idd niet, want dan is de fundatie voor de veiligheid van je data nogal onstabiel.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 15:44]

Je vergeet transcoding. Die Celeron van de DS220+ heeft een GPU en dat helpt met zaken als transcoding.
Dat je Docker kan draaien en het is allemaal net een stukje vlotter.
Dat je Docker kan draaien en het is allemaal net een stukje vlotter.
Docker is een lichte virtualisatietoepassing waarmee u duizenden containers van internationale ontwikkelaars kunt uitvoeren op DSM. Het is een populaire ingebouwde opslagplaats voor installatiekopieën. Met Docker Hub vindt u gemakkelijk gedeelde toepassingen van andere getalenteerde ontwikkelaars.


Ehm, dit zegt me helemaal niks. Wat kun je ermee? Of is het alleen relevant voor de gespecialiseerde poweruser?

[Reactie gewijzigd door honey op 22 juli 2024 15:44]

Even heel simplistisch gezegd kun je heel veel meer programma's draaien via Docker dan dat je normaliter kunt doen op je NAS. Ik gebruik het voor bijvoorbeeld Domoticz; dat draait sinds DSM (DSM is het besturingssysteem op je NAS) update 7.0 niet meer 'native' op DSM. Wel in een virtuele container van Docker.

EDIT: gebruik je je NAS louter voor opslag dan heb je al die extra functionaliteit natuurlijk niet nodig. Hij is wellicht wat sneller maar ik merk geen verschil tussen de plus en non-plus versies puur alleen met file transfer met 1 of 2 gebruikers

[Reactie gewijzigd door michaelboon82 op 22 juli 2024 15:44]

dat laatste. Als je gewoon een nas zoekt is docker helemaal niet interessant. Docker is een manier om het programma dat je wil draaien te isoleren van de machine waar het op draait om zo veel mogelijk variabelen te verwijderen tussen verschillende apparaten.

Door dingen in docker te draaien kun je dingen allemaal configureren binnen een zogeheten docker image en die kun je dan van machine naar machine verplaatsen zonder hoofdpijn mbt dependencies en dat soort dingen

Kan leuk zijn voor server taken of om een ontwikkelomgeving voor een applicatie snel onder een legertje programmeurs te verspreiden met minder setup time, maar als je nu geen docker ervaring hebt en een nas zoekt die het gewoon moet doen, niet als leerproject om mee te pielen dan zou ik het bestaan van docker vooral vergeten

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 15:44]

Zoals al is gemeld. Je kan oa Plex draaien en nog vele andere dingen. Stel je gaat van nas model veranderen zet het docker over en draait weer verder.

Misschien dat plaatje meer duidelijkheid geeft
https://www.docker.com/resources/what-container/

Keuze wat er allemaal beschikbaar is: https://hub.docker.com/search?q=

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 22 juli 2024 15:44]

Er is bijvoorbeeld geen package voor pihole, maar dat kun je wel in een docker draaien. En zo zijn er meer dingen.
De + versies hebben een x86 cpu aan boord en kunnen daardoor meer apps draaien (waaronder docker).
Heb zelf nog de 218+ versie en draai daar 4 beveiligings cams op en een PLex server.
Prima apparaat lekker vlot. Zal ook deze versie overslaan, systeem draait zonder enig probleem.
Maar zal altijd de Plus versie kiezen, was tot op heden noodzakelijk voor Plex.
Hier ook, 4 cams en Home assistant op een VM. Ik heb wel het geheugen uitgebreid met 8GB, totaal 10 nu. Draait als een zonnetje, wel nogsteeds op DSM 6.
Ik ben zodra het kon naar DSM7 gegaan, geen probleem.
Ik ben van een j-versie overgegaan naar de DS220+ Echt heerlijk. Ook voor bijv. Plex. Je kunt het geheugen gewoon upgraden. Ik heb deze erin gedaan: uitvoering: Kingston ValueRAM KVR26S19S6/8
Belachelijke beperking eigenlijk. Bij ARM apparaten van de concurentie kan het namelijk wel gewoon. Dit is een kunstmatige beperking van Synology om duurdere apparaten te kunnen verkopen. Maargoed, genoeg concurrentie dus zo erg is 't niet.

Maar ook zaken als SSD cache biedt de concurrentie aan met arm NASjes in deze prijsklasse. Dit soort nare dingetjes houden mij altijd weg bij Synology.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 15:44]

Veel te duur voor wat hij kan ….
Goeie, dat is voor mij inderdaad wel een dealbreaker.
En de non-plussen hebben geen eSATA poort. Alhoewel ik net zie dat de DS220+ ook zonder moet stellen.
Drie keer USB3 is dan wel weer netjes.
Ja sorry, maar mijn nekharen beginnen omhoog te staan wanneer ik weer een nieuwbakken product zie met een 1Gbit netwerkkaart. En ok, dit is niet een high standard nas, maar ik zou zo graag eens zien dat men stappen ging maken vwb netwerkcapaciteit. Het wordt tegenwoordig een beetje tenenkrommend.
Ja sorry, maar mijn nekharen beginnen omhoog te staan wanneer ik weer een nieuwbakken product zie met een 1Gbit netwerkkaart. En ok, dit is niet een high standard nas, maar ik zou zo graag eens zien dat men stappen ging maken vwb netwerkcapaciteit. Het wordt tegenwoordig een beetje tenenkrommend.
Dit is geen NAS die volle netwerklijnen gaan trekken. Dit is gewoon een simpele nas, met een simpele cpu, simpel geheugen wat niet uitbreidbaar is en simpele datapoorten zoals enkel SATA en USB.

Het begint al bij SATA only poorten, en geen plek voor een nvme. Daarnaast is de prijs ook zeer klein voor een NAS. Als je een nas met 2.5gbit poort wilt moet je daar gewoon voor betalen. Dan krijg je ook wat meer high end hardware waar het voor bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 22 juli 2024 15:44]

Mee eens, dat 1 gbit voor deze nas snel genoeg is. Dat Synology tegen een premium prijs verkocht wordt is te billijken gezien de lange ondersteuning maar €289 voor een eenvoudige 2-bay NAS is m.i. echt te duur.
Beetje moderne HDD haalt makkelijk > 100 MByte/sec en ook de hardware die in deze NAS'jes zit haalt dat wel.
Als ik mijn Synology (DS218+) de RAID-1 status laat checken, waarbij 'ie dus effectief van beide drives tegelijk leest en de data vergelijkt, dan is dat allemaal met de max. lees-snelheid van de drives en dat is met de moderne 18T HDD's toch wel zo'n 180 - 250 MB/sec over de hele drive gemeten.
Dit kan ik namelijk mooi terugzien in mijn monitoring tool LibreNMS.

Oftewel puur qua hardware is er eigenlijk geen reden om niet zo'n NAS met een 2.5 Gbps ethernet poort uit te rusten.
De enige reden die ik kan verzinnen is dat ze een groter onderscheid willen maken met de meer high-end modellen. Echter zit er binnen het assortiment van Synology dan wel een heel erg groot gat tussen modellen die > 1 Gbps kunnen en die met een 1 Gbps poort geleverd worden.
En nee, 2x 1Gbps voor link aggregation werkt zeker niet sneller dan 1 Gbps tussen de NAS en 1 host. De enige use case waarbij dit effectief sneller zou kunnen werken is met meerdere gelijktijdige gebruikers en dan zit je vaak dat de storage laag niet zo snel meer is met random access.
Of wellicht door beide ethernet adapters een eigen IP te geven en verschillende storage pools te gebruiken via verschillende IPs, maar dat is wel een heel erg omslachtige manier, als dat al uberhaupt zou werken.

Kortom, ik ben het er zeker mee eens dat het echt niet meer van deze tijd is om niet op z'n minst een 2.5 Gbps poort te bieden.
De switches voor 2.5 Gbps beginnen nu namelijk ook zeer aangenaam geprijsd te worden en je ziet vrijwel geen mainboard meer zonder 2.5 Gbps poort.
En nee, 2x 1Gbps voor link aggregation werkt zeker niet sneller dan 1 Gbps tussen de NAS en 1 host. De enige use case waarbij dit effectief sneller zou kunnen werken is met meerdere gelijktijdige gebruikers en dan zit je vaak dat de storage laag niet zo snel meer is met random access.
Of wellicht door beide ethernet adapters een eigen IP te geven en verschillende storage pools te gebruiken via verschillende IPs, maar dat is wel een heel erg omslachtige manier, als dat al uberhaupt zou werken.
Synology heeft tegenwoordig SMB multichannel support.

Zie ook:
https://community.synolog...148012?page=3&sort=oldest
Maar dan nog moet je netwerk-switch bij link-aggregation wel ingesteld staan om beide links te gebruiken.
Menig switch gebruikt algoritmes die bijv. de toewijzing van een link baseren op 't MAC adres van de host waar de data vandaan komt. (balance-xor)
Zelfs dynamic link aggregation (802.3ad, LACP) gebruikt vaak nog iets vergelijkbaars.
nou wat ik bij synology wel vervelend vind is dat dat ook de standaard uitrusting is voor de DS220+ DS723+ en DS923+ die toch wel altans met file transfers boven de 1 gbit uit zouden kunnen schieten maar je kan wel een optionele 10 gbit kaart in de laatste 2 proppen wat pas overkill is ...altans voor normale consumenten :P.

niet dat mijn momentele netwerk buiten mijn pc ook maar iets 2.5 gbit mogelijkheid heeft maar voor futureproofing zeker een nice to have.

de tegenpolen van asustor hebben wel gewoon 2.5 gbit dus als mijn 2 bay DS220+ ooit niet meer genoeg is...worden die gewoon net wat interessanter

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 22 juli 2024 15:44]

nou wat ik bij synology wel vervelend vind is dat dat ook de standaard uitrusting is voor de DS220+ DS723+ en DS923+ die toch wel altans met file transfers boven de 1 gbit uit zouden kunnen schieten maar je kan wel een optionele 10 gbit kaart in de laatste 2 proppen wat pas overkill is ...
Ik heb recent een DS220+ gekocht als energie zuinig en stil tussenstation met 2x8TB SSD in jbod, trekt slechts 4-5w. Als 1Gbit niet voldoende is dan zit er een tweede 1Gbit netwerk poort op de DS220+ en Link Aggregation wordt ondersteund.

In m'n DS1821+ pas een 10GbE kaart, maar dat is zwaar overkill. Niets van mijn netwerk ondersteund dat en geen van mijn PCs heeft dat. Er zit 4x 1GbE in, dus ik kan wat doen met Link Aggregation (4x1GbE), maar dat is voorlopig niet nodig. Zelfs niet toen ik een migratie deed van 50TB, ja dat duurde even, maar ik had er geen issues mee (en geen zin om Link Aggregation te configureren in verschillende NASen). Toen ik m'n netwerk de laatste keer op de schop nam waren de beschikbare 10GbE switches en netwerkkaarten niet goedkoop, maar veel erger was dat ze enorm aan stroom vraten, een switch was gewoon een mini kachel, wat natuurlijk luidruchtige fans tot gevolg had. Het was mij het niet waard.

Bron:
https://www.synology.com/en-us/products/DS220+#specs
https://en.wikipedia.org/wiki/Link_aggregation
dat is wel wat om even over te denken (en te wachten tot 2.5 gbit wat ehr....normaler is? momenteel nog beetje duur)

het is voor mij mijn eerste NAS beetje overkill maar ivm mijn oude X58 of Z97 systeem te reviven als NAS...goedkoper op den duur. ben pas recent (na ~2 jaar) van een enkele 4TB red pro > 2x8tb Red plus in RAID 1 gegaan, had wat meer plaats nodig en zo ist toch nog redelijk safe en zal nog even duren voordat ik een 4 bay "nodig" heb...al hoop ik dat er tegen die tijd betaalbare oplossingen zijn die tevens een beetje sound dampening hebben. (wat zijn 2 schijven in concert luid, tis zo lang geleden dat ik iets in raid heb gehad dat ik het vergeten was)

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 22 juli 2024 15:44]

Precies. 10gbit switches en netwerkadapters samen zijn nog niet echt een goede businesscase zowel qua aanschaf maar ook qua gebruik.

Lacp heb je tussen twee nodes niet zo heel veel aan. Je kan bij een migratie wel de data via twee sessies copieëren mits je mountpunten maakt naar verschillende destination ip addressen. Dan heb je per sessie 1gbit maar harddisken worden wel een stuk trager wanneer er aan 2 kanten flink aan ze getrokken wordt.
maar je kan wel een optionele 10 gbit kaart in de laatste 2 proppen wat pas overkill is ...altans voor normale consumenten :P.
10 Gbit is de logische stap, de snelheden gaan al heel lang met een factor 10 omhoog (10-100-1.000, dus nu 10.000)
2,5 en 5 Gbit zijn een clutch, ontworpen om toch nog meer dan 1 Gbit over cat 5e te kunnen sturen.
Afaik is de onderliggende standaard van 2.6 en 5 Gbit ook gelijk aan die van 10 Gbit, alleen is de bandbreedte/frequentie omlaag geschroefd.
Een Synology NAS koop je dan ook vooral voor het uitgebreide softwareplatform. Noem mij een concurrent die daarbij in de buurt komt.
Ja en nee: DSM biedt ontiegelijk veel bewezen betrouwbare functionaliteit, waar je niet extra voor hoeft te betalen.
SynologyDrive (sync en backup), Surveillance Station (max 2 cameras zonder licentie), zijn erg krachtige tools, en zo zijn er nog meer.
Dus €290 voor de hardware is idd. veel geld, maar je betaalt - GELUKKIG - maar éénmalig, geen abos.

Ik zou ook wel 2.5Gbit willen, en meer performance van m'n DS214+, maar dan moet ik ofwel naar custom hardware met Unraid/Trunas/Freenas/linux/Windows, ofwel een uitgebreidere Synology of Qnap o.i.d.

Deze budget NAS serie is langzaam. Maar als backup (of sync) systeem voldoende, zij het als instap.

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 22 juli 2024 15:44]

Quad core A55 @ 1.7 GHz zal toch echt wel meer dan 1 GBit op het netwerk kunnen zetten. Een mooi begin, en upgrade voor oudere Synology instap-NAS bezitters, zou al zijn als er een enkele 2.5GBit ethernet poort op zou zitten. Maar aangezien dit eigenlijk een settop-box cpu is uit 2019 zit er enkel een RGMII interface op die slechts 1Gbit mogelijk maakt.

Misschien dat met een dongle in de native USB3.0 poort betere resultaten te halen zijn.
Onzin. SATA draait op 6gbps. In raid0 of 1 heb je dus 12gbps tot je beschikking vanuit de schijven. Alle overhead etc meegenomen, zou je als nog 2-3gbit leessnelheid moeten kunnen halen via SATA.

Ik heb zelf een DS216+ en die gaat niet harder dan 110mb/s en dat is gelimiteerd door de LAN poort.
Als je een nas met 2.5gbit poort wilt moet je daar gewoon voor betalen. Dan krijg je ook wat meer high end hardware waar het voor bedoeld is.
In ieder geval niet bij Synology.

Daar mag je een x23+ kopen en dan € 150 bijleggen voor een 10 Gbit kaart. Die dingen komen nog steeds met lousy 1 Gbit-poorten.

2.5 Gbit kan gewoon door dezelfde kabel.

Meerverbruik van een 10 Gbit netwerk is ook aanzienlijk, 2,5 Gbit is een heel stuk minder.

Maar Synology verwacht dat je minimaal € 650 uitgeeft om een Nas te hebben die meer dan 1 GB ondersteunt. (€ 500 voor een 723+ en € 150 voor een 10 Gbit-kaart.)

De goedkoopste nas met 2.5 Gbit is € 180.

Het is gewoon kansloos dat je met een 1 Gbit uit het jaar 1999! wordt afgescheept en dik moet bijbetalen voor iets snellers.

En dat terwijl de soc gewoon 2x 10 Gbit ingebouwd heeft.

Ook al gebruik je de nas om er gewoon data op te zetten, dan trekt 1 schijf die 1 Gbit al vol. Ook in het goedkoopste model. Puur datadoorvoer heeft bijzonder weinig cpu nodig.
Dit is geen NAS die volle netwerklijnen gaan trekken.
Eén enkele schijf haalt al meer dan 100MiB/s sequentieel, al meer dan tien jaar ondertussen.

Wat denk je dat een RAID van 2 of 4 schijven zullen doen? Inderdaad, die kunnen zelfs makkelijk een 2,5GbE-lijn dichttrekken.

Dus waarom zit er maar 1GbE op modellen die meer dan €500 kosten?

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 22 juli 2024 15:44]

Dit is uiteraard het absolute instapmodel. Vanaf de iets duurdere modellen zoals de DS418 heb je 2 (of meer) poorten van 1 Gbit die je met Link Aggregation kan laten samenwerken. Mogelijk is dit overigens een kostenefficiëntere oplossing gezien de rest van je netwerkapparatuur gewoon op 1 Gbit kan blijven in een use-case met verschillende clients. Trek je constant meer dan 1 Gbit op een enkele machine, moet je mogelijk je back-up strategie even herzien en lijkt een nieuwe SSD niet onaardig voor je onmiddelijke nodig.
Het absolute instapmodel moet nog komen, de 223j, en misschien nog wel een nog lagere, een 223se.

Die volstaan beide voor mijn gebruik, maar de 1Gbit is weldegelijk een beperking, die zich vooral voordoet bij ingebruikname of migratie.
Link aggregation is een vrij nutteloze excercitie wat doorvoer betreft. Je krijg daardoor geen 2Gbit of meer, maar 2 clients op 1Gbit. Het is een parallelweg erbij bouwen, geen extra rijstrook of een hogere maximumsnelheid.

[Reactie gewijzigd door nelizmastr op 22 juli 2024 15:44]

Anoniem: 306567 @Yzord10 februari 2023 16:00
Dit is het instapmodel, dus voor deze prijs snap ik echt wel dat daar geen 2,5gbit poort op zit. Hoogstwaarschijnlijk zal 99% van de gebruikers het niet gebruiken. Dan is de keuze snel gemaakt voor Synology. Hier wordt zeker onderzoek naar gedaan in deze prijsklasse, sowieso is 2,5gbit nog niet echt ingeburgerd.
De veel duurdere DS923+ heeft ook geen 2.5Gbit, ondanks dat de CPU dat wel aankan.

Een NAS gaat zeker 3 tot 5 jaar meer, hoewel nu 2.5Gbit niet ingeburgerd is, kan dat over enkele jaren anders zijn. Ziggo heeft vanaf mei1.2Gbi kabel internet en in steeds meer landen kunnen consumenten en kleine bedrijven 2Gbit (of sneller) glasvezel krijgen.
De veel duurdere DS923+ heeft dan ook 2x 1GbE aansluitingen met Link Aggregation en de optie voor 10GbE.

Als je aan 1GbE niet voldoende heb, kan je er een tweede bij prikken met Link Aggregation en als dat zelfs niet genoeg is kan je er een 10GbE kaart in prikken. Sure, dat kost nog meer geld, maar dat is meer een prijs kwestie dan een functionaliteitskwestie.
Die Synology NASjes zijn zo goed dat ze zeker wel langer meegaan.
De oudste die hier nog draait is een DS110j. Dus inmiddels zo'n 13 jaar oud, als je let op het release-jaartal.
Ook nog een paar DS112j versies die firmware versie 6.2-25556 draaien.
Oftewel een versie uit maart 2021. Dat is dus ruim 8 jaar na release van die modellen.

Kortom, de support vanuit Synology is wat dat betreft dikke prima.
Maar juist omdat ze zo lang mee gaan, vaak een stuk langer dan de rest van je PC spullen, zou je toch wel een iets meer toekomst-bestendige feature-set verwachten.

N.B.
Mocht iemand anders ook nog zulke oude NASjes in gebruik hebben, download dan snel nu nog de installatie-files, want Synology heeft aangekondigd die binnenkort niet meer online aan te bieden voor de oude beestjes.
Zelfs de higher end modellen en rackstations komen met 1Gbit. Heb zelf maar een Xpenology zelfbouw geklust met een 10Gbit kaart erin. Beetje klaar met die onnodige zuinigheid van Synology. QNAP heeft al meer dan 5 jaar op midrange en hoger 2,5GbE of 10G.
Ik heb ook gekeken naar Synology vs QNAP, maar kwam tot de conclusie dat Synology qua software / ondersteuning wel echt beter is dan QNAP. Voor een NAS als dit vind ik 1Gbit overigens ook nog wel te billijken. Dat Synology zelfs in rackmount NAS van 1200 euro standaard slechts 1Gbit poorten stopt is inderdaad wel heel moeilijk te verkroppen, daar is het echt geldklopperij. Maar de software is het - voor mij - wel waard. Zelfbouw is goedkoper maar mijn tijd is ook geld waar en ik ben ook nog eens geen expert hierin. De kans dat ik een fuckup maak is me net wat te groot voor een apparaat dat al m'n data host.

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 22 juli 2024 15:44]

Dat Synology zelfs in rackmount NAS van 1200 euro standaard slechts 1Gbit poorten stopt is inderdaad wel heel moeilijk te verkroppen
Over welke rackmounted NAS van Synology heb je het dan? Zelfs de goedkoopste (RS422+) heeft twee 1GbE poorten met Link Aggregation... En ze hebben allemaal de optie voor 10GbE support of zelfs 25GbE.

En tijd, software en support is waarom ik nu al 12.5 jaar lang Synology NASen koop ipv. dat ik zelf data storage servers bouw (zoals voorheen met Areca kaarten)...
Allemaal; 10Gbit is bij (bijna?) geen enkele Synology NAS standaard, terwijl QNAP op een verder vergelijkbaar apparaat vaak 2.5Gbit/5Gbit/10Gbit biedt. Dat je er een 10Gbit kaartje bij kunt steken vind ik een matige oplossing, want dat gaat ten koste van de mogelijkheid om een M.2 cache te gebruiken, óf je moet Synology's eigen combikaart plaatsen, wat nog weer meer €€€ betekent.

Link aggregation is geen oplossing voor single client throughput; individuele clients blijven dan steken op 1Gbit (in de praktijk; theoretische workarounds zijn niet relevant). Niet dat ik veel 10Gbit clients heb, overigens. Maar ik heb ze wel.

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 22 juli 2024 15:44]

Allemaal; 10Gbit is bij (bijna?) geen enkele Synology NAS standaard, terwijl QNAP op een verder vergelijkbaar apparaat vaak 2.5Gbit/5Gbit/10Gbit biedt. Dat je er een 10Gbit kaartje bij kunt steken vind ik een matige oplossing, want dat gaat ten koste van de mogelijkheid om een M.2 cache te gebruiken, óf je moet Synology's eigen combikaart plaatsen, wat nog weer meer €€€ betekent.
Er zijn wel degelijk Synology NASen die 10GbE aan boord hebben als standaard. Maar bied QNAP 25GbE aan? Ja, maar ook alleen maar via kaartje. En in verschillende rack mounted NASen (waar we het hier over hebben) van QNAP is die felbegeerde 10GbE poorten ook gewoon een kaartje, die al geïnstalleerd is, we hebben het dan echter over NASen van €4000+, in de equivalente Synology zitten dan ook gewoon 10GbE aansluitingen ingebakken.
Link aggegation is geen oplossing voor single client throughput; individuele clients blijven dan steken op 1Gbit (in de praktijk; theoretische workarounds zijn niet relevant).
Synology heeft SMB multichannel support en is daarmee niet meer theoretisch.

En ja, QNAP heeft modellen met 2,5GbE en goedkopere modellen met 10GbE. Als die combie van goedkoper, 2,5GbE of 10GbE en QNAP je aanspreekt, go for it! Dit is waarom je concurrentie hebt! Meer keuze! Maar dat is net zoals de mensen die zich blindstaren op specs en prijs in de smartphone/tablet markt, terwijl voor de meeste mensen dat niet het eerste is waar naar ze kijken, dat is immers de software en dan heb je niet zoveel keuze. Of je kiest voor Synology DSM of voor het QNAP equivalent (of van een andere NAS maker)...

Ik snap de hele heisa niet elke keer rond die 2,5GbE/10GbE, er zijn opties. Wat een veel groter issue is, zijn de drives die nog worden ondersteund en het verliezen van garantie waarschuwingen als je wat anders gebruikt (bij momenteel de grote modellen)... Ik heb eind 2022 expres nog gekozen voor modellen die nog niet gebruik maakte van de nieuwe 'methodiek', maar als Synology hier niet van terugkomt dan zal ik weglopen van Synology. Want als ik geen support/garantie krijg op mijn NAS met de drives die ik kies, waarom zou ik nog de hoofdprijs betalen? Maar dat zien we over een jaar of 7-9 wel...
Ik snap de hele heisa niet elke keer rond die 2,5GbE/10GbE, er zijn opties.
Mensen willen graag een goed consumentenmnodel of prosumentenmodel waarbij ze meer dan 1GbE krijgen. Niet moeilijk om dit te begrijpen.

Je kán een 2,5GbE USB-adapter in je 4-bay pluggen en hopen dat het werkt, maar dat zou echt niet mogen hoeven in 2022/2023 als je al meer dan €500 neerlegt voor een 4-bay NAS.

Dit gevoel bestaat al jaren en wordt alleen maar sterker. Synology zou beter hun 4-bay NASsen (of toch tenminste de modellen uit de vanille- en Plus-lijn) by default uitrusten met 2,5GbE in plaats van de zeer schrale 1GbE zoals ze nu doen.
Zolang je normale HDD’s in je NAS stopt is een 1 gigabit netwerk poort echt geen probleem….

Tuurlijk staat een 2,5 of sneller poort leuker op de specsheet maar nuttig?? Voor het overgrote deel van de kopers niet
Een RAID-array met vier schijven kan doorgaans perfect een 2,5GbE link volledig satureren met sequentiële datastromen, dus waarom zouden we bij zulke dure 4-bay modellen genoegen moeten nemen met máár 1GbE?

Één enkele HDD haalt al sinds tien jaar meer dan 100MiB/s sequentieel, wat voldoende is om een 1GbE link te verzadigen, laat staan een RAID van vier schijven.
Het track record van QNAP wanneer het aankomt op het patchen van security issues is zeer bedroevend. Dat alleen al zou een reden moeten zijn om het te mijden.
Dat lijkt me een wat overdreven conclusie en ook niet relevant voor wat hier wordt bedoeld namelijk dat bij de concurrentie 2,5 Gbit al een paar jaar gangbaar is.
@Cocytus geeft aan gekeken te hebben naar de verschillen tussen Synology en Qnap; niet beperkt tot de network interface.

Voor wat betreft dit specifieke product:

Synology positioneert dit product niet voor de poweruser/tweaker, maar voor Ome Arie die zijn vakantiefotootjes ergens veilig wil wegschrijven, met wellicht een paar leuke out-of-the-box toepassingen hier en daar. Ome Arie heeft geen baat bij >125MB/s. :Y)
Ik vind de prijs toch niet voor ome Arie, die wil iets van €130.
Nog niet zo lang geleden had je voor deze prijs een hele goede instap nas, mét 1Gb poort.
Met een 1Gbit aansluiting op dit soort hardware en van deze leverancier is in ieder geval eerlijk: Steek je de nas vol met hdd-s, wat normaal gesproken ook de bedoeling is, dan gaat die maar met moeite de 1 Gbit capaciteit kunnen bijhouden.

En ja, bij dit soort apparatuur is ook het energie verbruik van invloed. De hardware voor een 1 Gbit verbinding is zuiniger dan hardware voor hogere snelheden.
Met een moderne hdd doe je anders wel ruim 200MBs gemiddeld, ofwel 1,6gbit.

2,5gbit poorten zijn ondertussen ook al heel wat zuiniger (in idle) dan bv de 10gbit kachels van een jaar of twee terug
Wat is er mis met een 1Gbit snelheid? Als ik hier thuis zie, dan is de snelheid een stuk lager, maar we kunnen alles doen (films kijken, gamen, internetter en alles tegelijkertijd).
Inmiddels is ons netwerk thuis redelijk dicht aan het slippen met een volwassen gezin welke alle vier aardig trekken aan het netwerk. En ja 1Gbit is op zich ok, maar ik krijg langzaam het gevoel welke ik had toen ik 30 jaar geleden met mijn 10Mbit netwerk thuis aan het spelen was en dat dat dicht begon te slippen.

2.5Gbit zou een welkome uitbreiding zijn in huize Yzord en dan beginnen producten als deze een beetje karig te worden qua beeldvorming.
Wat doe je dan op zo'n netwerk?? Is iedereen de hele dag films van de nas aan het halen die van Blu-ray schijfjes geript zijn? Een 4k Netflix stream is 15mbit per seconde. Dat betekent dat je theoretisch op een gbit lijn 66 4k streams zou moeten kunnen kijken...

Ik wil graag een sneller thuis netwerk maar moet toch echt eerlijk bekennen dat ik zelden denk ik had nou graag extra netwerk capaciteit gewild..
Een fatsoenlijke 4k remux is echt wel meer dan 15 mbit hoor
Anoniem: 306567 @Teun!10 februari 2023 18:52
70mbit, dat is 7% van 1 Gbit ...
Bij Netflix 4K wel ja... Een 4K film bij Netflix heeft een slechter beeld dan een film HD blu-ray. Ik heb de vergelijking zelf gemaakt. Een blu-ray heeft dacht ik zo'n 40 mbit nodig. Een UHD blu-ray piekt boven de 100 mbit.
Laten we zeggen dat het 150 mbit is dan nog kan je er 6 tegelijkertijd over een degelijk huisnetwerk trekken.

En dat is dan over 1 enkele poort. Als je link aggregation aan heb staan zou je dus naar 12 tegelijkertijd kunnen. Want het is vaak niet zo dat je switch een maximale doorvoer heeft van 1gbit.
Oh, maar het ging me helemaal niet over de beperking van 1 gbit hoor. Daarin volg ik jou volledig. Hier gebeurt het dat we met twee aan het videobellen zijn en de zoon tezelfdertijd Netflix kijkt en games downloadt. Alle PC's synchroniseren continu met de Synology NAS. Nog nooit een probleem gehad en dan is de verbinding met de buitenwereld beperkt tot 300 mbit. Ik denk niet dat wij baat zouden hebben met snelheden boven 1 gbit. Wat de toekomst gaat brengen weten we uiteraard niet.
4K camera's welke beelden pompen naar nas. 3 tv's op IPTV, paar PS5's, Transmission, Plex en dan komt er nog het nodige klein grut erbij. Het trekt aardig de capaciteiten vol en dat kost ook weer het nodige stroom. Het zal niet 24/7 de boel stressen, maar uiteraard op de momenten dat ik het nodig heb dan is het er niet.

2.5G zou fijn zijn als dat de standaard zou worden.
Anoniem: 306567 @Yzord10 februari 2023 18:50
Dan alsnog 3x Iptv is ook max 25mbps per tv. Een ps5 zal alleen echt veel snelheid vragen met het downloaden, dat kan je zelf gewoon beperken in de router. Als je plex gebruikt, dan gebruik je op die tv geen iptv. Het lijkt mij echt sterk als je niet aan 1Gbit genoeg hebt. Misschien een goede QOS inregelen?
We zitten toch op Tweakers? Wat heb je aan een overclockte pc als je toch nooit 24/7 de overclockte snelheid gebruikt? Wat heb je aan een Ferrari als je toch maar 50 mag? En waarom een gouden trouwring als er ook zilveren zijn? En waarom 2 of 3 kinderen nemen als eentje ook de voldoening kan geven? En waarom hebben we stoplichten als snachts toch niemand op de weg zit?

Zal ik door gaan?
Anoniem: 306567 @Yzord10 februari 2023 20:44
Maar dan heb je 2,5Gbit en dan is het volgens jou weer niet genoeg, want je wilt 10Gbit hebben. Je gebruikt toch nooit de complete bandbreedte op meerdere apparaten tegelijk?
Jawel, ik pomp zeer regelmatig grote bestanden over van en naar nas. Dan trek ik die lijn wel vol.
Zeker als zo'n bakje liefst nog vele jaren mee mag gaan. Ik zag inmiddels al andere producten waarbij een intel 2,5Gbit chip goedkoper was dan een oudere 1Gbit. Geen idee hoe dat voor Realtek bvb zit, maar kost lijkt in sommige gevallen niet de showstopper te zijn. Zeker als de vraag zou overschakelen en er meer van geproduceerd worden...

We zitten al zo'n 20 jaar met 1G. Wifi was toen beperkt tot 54Mbps (theoretisch). Intussen kan je realistisch gezien wel enkele honderden Mbps draadloos behalen. Dat onderzoek en productie zijn ook niet gratis, waarom niet eventjes x2,5 gaan voor de bedrade poort?
Marktsegmentatie en het feit dat veel consumenten nog niet gemigreerd zijn naar snellere netwerkapparatuur en dat wellicht ook niet in de eerste jaren zullen doen. En wanneer ze dat wel doen kunnen ze weer een nieuwe Synology kopen, toch? Men is slim genoeg daar.
Ja sorry, maar mijn nekharen beginnen omhoog te staan wanneer ik weer een nieuwbakken product zie met een 1Gbit netwerkkaart.
Alsof de doelgroep die deze NAS koopt een 2.5/5/10Gbps netwerk heeft liggen... 1Gbps lijkt me ruim voldoende voor hen, meestal connecteren ze hun PC toch via hun Wifi netwerk of TV met 100Mbps netwerk kaart.
Een 1Gb nas is voor de meeste gebruikers meer dan snel genoeg. Switches met > 1Gbit zijn nog zeldzaam in de meeste huishoudens, waar de meeste gebruikers bovendien nog op wifi werken...
Zelfs voor powerusers maakt die topsnelheid niet veel uit. Bovendien haal je met harde schijven maar zelden snelheden boven de 1Gbit, Enkel bij sequentiêle toegang, als je schijven nog niet te vol staan.
DS223 Realtek RTD1619B Quad Core 4 DDR4 2 GB
DS220j Realtek RTD1296 Quad Core 4 DDR4 512 MB (enige model dat dichtbij kwam?)
DS218 Realtek RTD1296 Quad Core 4 DDR4 2GB
DS216 Marvell Armada 385 88F6820 Dual Core 2 DDR3 512 MB
DS214 Marvell Armada XP MV78230 Dual Core 2 DDR3 512 MB
DS213 Marvell Kirkwood 88F6282 Single Core 1 DDR3 512 MB

We gaan er op 10 jaar alleszins wat op vooruit. :P

[Reactie gewijzigd door Unrealiac op 22 juli 2024 15:44]

Kan deze NAS ook gezien worden als een upgrade van de DS220+?
Nee, helaas niet. Dan moet je wachten op de DS223+ (hopelijk) of de DS224+ (Aaarrghh!!! niet nog een jaar wachten!).

Dit is de Value series en de 220+ zit in de Plus series. Dus instap CPU, geen upgrades naderhand en ook geen SSD cache.

Je kan kijken naar de DS723+ maar dat is een tikje dure NAS omdat je daar een expansion unit aan kan knopen.
Al moet je erbij zeggen dat dit een prima offsite backup systeem. En dan via hyper backup alles op een andere locatie te backuppen.
als je hem daarvoor gaat inzetten en alleen daarvoor, kun je veel beter een j serie model kopen. Geen reden om extra geld uit te geven aan iets wat geen performance eisen heeft
Nee, aangezien de DS220+ een celeron processor heeft. Dat is een andere categorie, daar kan je ook o.a docker gebruiken. Dat kan met de Realtek CPU's helaas niet.
Men zegt al jaren dat de wet van Moore onhoudbaar is op de lange termijn, dat zie je terug bij Synology.
De wet van Moore gaat over de verdubbeling van transistoren per siliciumchip. Niet over de hardware keuze van een fabrikant die consumenten nasjes maakt..
Klopt, we kunnen dit inmiddels ook wel als wetmatigheid gaan verkondigen:
"Bij elke aangekondigde upgrade van computerhardware, zal de wet van Moore erbij genoemd gaan worden"
De wet van More is al regelmatig eindig verklaard en daarna ook meteen aangepast zodat ze toch wel geldig is... Origineel was het volgens mij over de aantallen transistors per oppervlak. Dat is ondertussen vertaalt naar de cpu-power per socket. Ergens onderweg zijn zaken als klok-frequentie (nu zo'n 4 MHz, woord-breedte (4, 8, 16, 32 en nu 64 bits), HyperThreading (2 of was er ook 4?) en aantallen kernen (1, 2, meer, veel) van invloed geweest.

De woord-breedte is met 64 bits wel een keer klaar.
De frequentie is al jaren ergens tussen de 2 en 4 MHz
De transistors worden nog steeds (maar wel langzamer) kleiner.
Het aantal kernen op 1 socket neemt de laatste tijd het hardste toe.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 15:44]

Die wet van Moore houdt inderdaad al een tijdje geen stand.

Ik denk overigens dat je GHz bedoelt ipv MHz.
Waar word een apparaat zoals dit voor gebruikt?
Data opslag, backup van bijv. foto’s en video’s van telefoons. Hier worden bijv. nieuwe foto’s en video’s automatisch geüpload vanaf 4 iPhones en 2 iPads. Werkt als een tierelier. Gezamenlijk kunnen we via Synology Photos alle foto’s inzien, gerubriceerd op plaats en face recognition.
MacBooks time machines worden ook op de NAS bijgehouden.
En om er nog iets meer zekerheid te hebben wordt iedere nacht een back up genaakt naar de C2 cloud storage van Synology.
Tot slot draait er Home Assistant op in een Docker 🙂
Docker krijg je op een apparaat als dit niet aan de praat, daarvoor heb je een + model nodig.

C2 Cloud heb ik overwogen maar vond het te prijzig. Naast mijn main NAS (420+) heb ik een tweede hands 416j gekocht met wat tweedehands schijven (beetje living on the edge). Die 416j pruttelt op mijn kantoor en draagt via een VPN zorg voor een 1-op-1 sync met de 420+ NAS (die thuis staat). Beide NAS-apparaten zijn daarnaast voorzien van een (goedkope) USB backup schijf. Ik heb aan 4 TB genoeg.
Correct, ik heb de + serie vanwege Docker. Er is wel een workaround om Docker alsnog draaiend te krijgen maar loopt niet lekker. C2 is inderdaad redelijk prijzig maar gemak dient de mens 🙂
Als Network Attached Storage
Je zet er je files / backup op, en je kan er (veelal via docker) allerlei applicaties op draaien zoals Plex, Sonarr, Radarr, Home Assistant etc.
Ik draai er backups op. Dat gaat prima.
Het is zelfs mogelijk om een kopie van OneDrive bij te houden.
Je moet geen haast hebben, maar simpel werk gaat best.
Synology 220+ heeft wel uitbreiding voor RAM en dual ethernet. Zit in deze nieuwe ook een GPU voor transcoding doeleinden? Het voelt een beetje als een sidegrade.
Het is een andere product serie, dit is een standaard instap model, de DS220+ is het Plus model, welke op alle punten beter is (inc. CPU).
Leuk! Benieuwd wanneer de + versie uitkomt.

Ik zag laatst ook een nieuwe Synology 2 bay waar geheugen gesoldeerd was, dus geen upgrade mogelijk. Benieuwd hoe dat bij deze is, kon er niks over vinden op hun site.
En transcoding voor plex zoals bij 220+ zou ook wel fijn zijn.
Volgens mij is het geheugen gesoldeerd want in het bericht staat: "De nas is verder voorzien van 2GB DDR4-non-ECC-geheugen, wat niet uitbreidbaar is."
Dank, overheen gelezen. 2gb is niet veel als je ook dockers wilt draaien.
De x23 (non plus) zal zomaar geen Docker draaien.
Tenzij er op Synoforum iemand met een oplossing komt ;)
Zijn dit ook goede opties voor de backup van grote hoeveelheid data?

Ik gebruik nu 8 losse harde schijven voor mijn backups, maar handig is het niet. Lastig bijhouden ook. Met 4K RAW videobestanden gaat het ook snel.
Zeker en dan ook vooral voor het geautomatiseerd draaien van een backup, of zelfs een geautomatiseerde offsite kopie naar de cloud of een andere Synology NAS. Heb naast mijn eigen NAS nog een simpele 220j elders staan als offsite backup van bijv familiefoto's.

Sowieso wil ik je het werken met zoveel losse schijven afraden, de kans dat er eentje stuk gaat neemt daarmee ook flink toe.
Ik zou dan persoonlijk wel een Synology '+' (plus) variant kiezen. Om de doodsimpele reden dat je deze veel makkelijker kan uitbreiden qua schijven. (je kan dan naast je NAS nog een externe module zetten) Zeker als je met zoveel data werkt wil je wellicht een externe uitbreiding toevoegen aan je NAS.
Wellicht is een 2-bay NAS ook wel krap voor jouw hoeveelheid aan data.
Je ziet inderdaad bij de recente producten de mogelijkheid voor een 10 Gbit kaartje. Wel heel specifiek alleen voor Synology. Kosten ronde de € 150,=
Wil je meer flexibiliteit dan moet je naar een groter model. Bijvoorbeeld mijn 1821+.
Heb daar een intel X550 2-poort kaartje voor kunnen kopen voor een veel lagere prijs dat de kaartjes van Synology. En het werkt prima.
Inderdaad Synology is aan de prijs. Maar in mij optiek is de software het inderdaad meer dan waard en al helemaal als je geen netwerkspecialist bent.
Daarnaast één keer een garantie gevalletje gehad met een 715+. Net buiten de garantie maar keurig een nieuw exemplaar ontvangen.
Lijkt mij geen verkeerde NAS maar wat dan wel jammer is is dat het geheugen niet uitbreidbaar is want dat zou de NAS dan toch nog net wat interessanter maken. Zeker als je naar de prijs kijkt dan is die niet direct heel goedkoop maar oke, Synology is sowieso nooit echt goedkoop geweest. Evenzogoed bieden ze wel met DSM best veel en ben ik nog steeds heel tevreden met mijn DS218.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.