Synology stopt eind mei met aanbieden van oudere firmwareversies DSM

Synology gaat oudere versies van zijn beheerderssoftware Disk Station Manager verwijderen van zijn website. Dat betekent dat gebruikers van oudere nas'sen die inmiddels end-of-life zijn in de toekomst geen upgrades voor hun apparaten meer kunnen krijgen.

Synology schrijft dat het DSM 6.2.3 en ouder vanaf eind deze maand van zijn site verwijdert. Ook oudere versies van andere software zoals Video en Audio Station en Media Server verdwijnen. Synology raadt gebruikers aan om oudere versies van DSM vanaf versie 5.0 te upgraden naar de nieuwste versie. Gebruikers die op nog oudere firmware draaien, doen er goed aan de 6.2.3-firmware alsnog te downloaden, mochten ze hun apparaat in de toekomst willen herinstalleren, waarschuwt Synology. De firmware is vanaf 31 mei niet meer te downloaden.

Synology geeft weinig details over het niet meer aanbieden van de firmware. Het bedrijf zegt alleen dat dat te maken heeft met 'licentieovereenkomsten'. Gebruikers die op oudere firmware zitten, hebben met het stopzetten mogelijk een probleem in de toekomst. Nieuwe firmware is dan alleen nog beschikbaar als upgrade voor DSM 6.2.4 of hoger, maar die werkt niet op apparaten die de end-of-lifestatus hebben bereikt.

De volgende versies van de firmware worden vanaf 31 mei niet meer aangeboden:

Firmware Versie
Disk Station Manager 6.2.3 en ouder
DSM Unified Controller 3.1.1-23036 en ouder
Video Station 3.0.2 en ouder
Audio Station 7.0.0 en ouder
Media Server 1.4 en ouder
Surveillance Station 8.2.8 en ouder
Surveillance Station Client 2.1.0 en ouder
Visual Station VS240HD
VS80
VS60
VS960HD 3.0.1 en ouder
VS360HD 5.0.1 en ouder
Networking SRM 1.0 t/m 1.1.6
1.2 t/m 1.2.4

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

09-05-2023 • 17:24

172

Submitter: MatiasG

Reacties (172)

172
172
112
4
0
38
Wijzig sortering
Waarom moeten ze het verwijderen van hun website? Het gevaar is dat mensen het nu van sites gaan afhalen die niet zo betrouwbaar zijn of deze verpakken met malware.

Dit is trouwens wel een reden voor mij om geen (duur) NAS te halen, dan liever iets met zelfbouw en een opensource OS dat blijft werken. Daar zijn ook genoeg van, als je wat minder geskilled bent. :)
Dit is trouwens wel een reden voor mij om geen (duur) NAS te halen, dan liever iets met zelfbouw en een opensource OS dat blijft werken. Daar zijn ook genoeg van, als je wat minder geskilled bent. :)
Ik kocht in 2009 een DS-209+II voor 340,-, heb hem eén maal geinstalleerd en die draait dus al bijna 14 jaar probleemloos en doet elke dag zijn ding. Zolang er zulke betrouwbare spullen te koop zijn (voor nog geen 25,- per jaar) zie ik geen reden zelf te gaan knutselen..
Idem. Hier een DS216play gekocht in 2017. Hij functioneert nog steeds prima naar behoren. Zelden zulke goede aankopen gehad die met normaal gebruik, zolang meegaan. Ook regelmatig updates ontvangen 💪
Het heeft blijkbaar te maken met verlopen AAC licenties?

Blackvoid.club: End-of-Availability notice for legacy DSM, Surveillance Station, SRM, and more
Why?

There are some/one (AAC) license in DSM6.2.3 and below which we are not allowed to use/offer anymore.
Therefore Synology is no longer allowed to offer those DSM Versions
Precies. En als je als unskilled gebruiker je hier dan toch een beetje in verdiept en mee werkt kom je erachter waarom je in godsnaam zoveel hebt betaald altijd voor Synology. Vroeger waren de apps in de package manager echt een toegevoegde waarde maar inmiddels door docker compleet achterhaald. De paar apps waarvoor je het zou moeten doen zijn ook weer beperkt zoals bv VideoStation. Koop je een nas met encoding kan ie weer geen Dolby en of DTS audio afspelen door licentie problemen. Had je vroeger audio station wat een hele mooie combi was met een USB DAC hebben ze in DSM 7 er uitgesloopt. De enig echte toevoeging is de Surveillance app maar om daar nu zo'n dure nas voor te kopen? Inmiddels opgelost door Proxmox met daarin een XPEnology DS918 draaiende puur voor Surveillance op een NVME SSD. Ik heb nog een Synology DS1520+ maar die staat nog maar paar uur aan per dag en wordt alleen aangezet als ik media nodig heb of mijn Proxmox server moet backuppen.
Zo duur is een Synology toch niet? Zeker als je ziet hoe lang je software updates hebt gekregen.
Als je 4 of 6 bays wil? Dus in vergelijking met de hoeveelheid poorten een normaal moederbordje heeft? Dan zit je in de +800 euro range. Wat voor eigen Nas kan je daar wel niet zelf voor maken? Want je kan natuurlijk ook 2 bays pakken voor 300 euro (als je docker wil draaien of Qemu virtualisatie heb je minimaal een x86 cpu nodig) maar dan heb je veel duurdere disks nodig als je +8 of +12TB met dataprotectie wil.

Met een gratis NAS distro is het vrijwel levenslang ondersteund.

Het punt wat ik wilde maken is dat Synology in mijn ogen vandaag de dag veel minder toevoegt dan vroeger door docker en de paar Apps die de moeite waard zijn (die meer en meer beperkt zijn tov de oudere varianten). De gratis alternatieven, qua nas software, of distro’s, hebben ook niet stilgezeten.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Een zodanig energie zuinige NAS in een dergelijke behuizing is niet zomaar in elkaar te klikken, ook niet als je een "Tweaker" bent.

Verder zit je qua prijzen ongeveer op het dubbele waar de goedkoopste Synology 4-bay nas draait, dat ondermijnt je argument over de prijs wel aanzienlijk.
Ok kijk even mee om bv een 5 bay Synology DS1522+ competatief zelf te bouwen. Deze kost 739 euro.

N5105 NAS mainboard op AliExpress (dit is hetzelfde mainboard gebruikt in alle populaire minipcs) 157 euro op AliExpress dan zijn deze NAS bordjes er in alle soorten en maten te krijgen wo 2 x sodimm en 6x sata maar ook 1 x sodimm en 12x SATA enz. Een keuze dus.
Fractal Design Node 804 10 x 3,5" en 2 x 2,5" = 12 bay behuizing 83 euro
Voeding be quit! PurePower 11 400W: 59 euro
2 x 8GB Sodimm 40 euro

Totaal een whopping 327 euro -> dat is ruim 400 euro goedkoper dan de Synology DS1522+. Een DS420+, de goedkoopste 4bay NAS (j4025) die dockers kan draaien en X86 virtualisatie ondersteunt kost al 526 euro. Nog steeds 200 euro duurder. Een DS420j (298 euro), DS418 (404 euro) zijn geen kandidaten voor mij door het gebruik van Realtek cpus.

Als je dan verder gaat vergelijken met de DS1522+ vs zelfbouwen:
+ Energie zuiniger, de N5105 is slechts 10W de AMD is 25W
+ Performance van de N5105 is ca 30% sneller dan de AMD.
+ Ruimte voor direct 10+2 schijven in de kast en op het moederbord zitten 12 SATA poorten (je kan ook de node 304 kopen die is kleiner voor een mobo met 6 aansluitingen)
+ 16GB standaard ipv 8GB
+ 4 X 2,5Gbit èchte intel Nics ipv 4 x 1Gbit Synology Nics?
+ Complete vrijheid qua opzet systeem, Baremetal (FreeNas oid), BareMetal (XPenology),
virtualisatie icm NAS (Proxmox + XPEnology) of NAS primair met docker (unRaid oid)
+ reparaties buiten garantie zijn veel goedkoper. Een nieuw moederbordje voor een Synology NAS kost veel meer dan een X86 bordje.
+ via een vrij PCI-E slot kan je nog een 10Gbit NIC of 6 extra SATA, of een SAS controller toevoegen.
- je moet natuurlijk wèl het hele systeem zelf bouwen en met name de disken inbouwen en kabelmanagement is wat lastiger. De nodes van Fractal Design zijn er wel speciaal voor gebouwd. Hoevaak zit je aan je disken van je Synology als deze eenmaal in de framepjes zitten.
- het energieverbruik is bij maximaal gebruik zo weinig dat een minimale ATX voeding niet optimaal kan presteren qua rendement. Je zou een losse adapter kunnen overwegen net zoals Synology dat doet met een PICO power supply die van DC19V uiteindelijk de ATX voedingen kan creëren.

Men zal wel bedenkingen hebben over het moederbordje op AliExpress (maar lees de reviews maar eens). Het is dezelfde fabrikant die ook deze pfsense / Proxmox miniPCs maken. Die heb ik zelf ook in gebruik voor een aantal maanden en draait 24/7.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Waar ga je naartoe als je tegen een software matig probleem met je NAS aan loopt?
Dat is toch niet anders dan by Synology? Die gaan software ook echt niet voor jou ter plekke aanpassen. Dan zul je moeten wachten op een nieuwe release. Niet anders dan bij een gratis NAS distro.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Een functionaliteit aanpassen is wat anders dan wanneer er een bug in de software zit.
Zelf al een aantal keer een bug gemeld welke netjes binnen een aantal dagen door hun gefixed is geweest.
Dat zou voor mij nu net een reden zijn om afscheid te nemen van mijn Synology. Vroeger waren ze erg behulpzaam en werd er actie ondernomen als er iets raars in de software zat. Nu worden ze gecontroleerd door de marketingafdeling en worden er steeds meer essentiële functies verwijderd en krijg je telkens reclame voor hun eigen cloud die je niet weg kunt halen. Wanneer wordt beloofd om een probleem op te lossen, dan duurt dat minimaal een half jaar. Ik heb het idee dat ze te groot zijn geworden en erg arrogant. Jammer want mijn Synology nas was jarenlang het beste apparaat dat ik in huis had gehaald.
Die ervaring heb ik niet. Heb zelf recentelijk al een aantal keer een bug gemeld welke netjes binnen een aantal dagen door hun gefixed is geweest.
Ze hadden plots de synchronisatiefunctie uit de Drive app gehaald (voorheen DSCloud) omdat de focus op hun Office functies is gericht. Het heeft ee. half jaar geduurd voor de eerst Android beta er was met een slecht geïmplementeerde sync functie. De Iphone versie duurde nog veel langer. Nu is het nog steeds een functie die op een onmogelijke plek in de app zit en niet goed werkt omdat jw voor elk mapje een nieuwe taak moet aanmaken. Synology gaf aan dat ik maar Resilio sync moest gaan gebruiken.
Bij elke updatw van Surveillance station moet ik door allerlei promo pagina's van hun clouddienst heen. Dat blijven ze volhouden. Verder krijg ik als ik de app start altijd een popup dat ik geen Google Services Framework draai. Dat weet ik inmiddels wel.
Ook Photostation is op de schop en vervangen door een waardeloos alternatief dat al je werk van jaren in de vuilnisbak gooit. Verder moeten de foto's nu per gebruiker worden opgeslagen. Dat werkt niet als je jaren aan een goed opslagsysteem hebt gewerkt.
Er wordt ook verplicht een index van alle data gedaan, die de volledige cpu van oude systemen lamlegt. Je kunt die permanent pauseren, maar na een herstart gaat het weer mis.
Dan is er nog het usb probleem bij DSM 7, dat de nas onbruikbaar maakt voor domotica doeleinden.
Als met al wordt er dus niet aan de klanten gedacht, hoewel dat vroeger bij Synology echt wel zo was.
Ik vind het juist problematisch dat je geen truenas op je synology kunt draaien. Synology zegt EOL en jij kunt je hardware weggooien.

Ik vind dat ze voor die prijs ook hardware mogen leveren die ik kan gebruiken zonder hun zooi.

Voor mij geen synology om die reden.
Dat is ook een heel valide punt! Ik wilde dat ook graag op mijn DS1520+ maar dat gaat gewoon niet. Je zou verwachten dat DSM op X86 zetten moeilijker zou zijn dan op een Synology een X86 Os. Denk dat het wel kan alleen niemand weet hoe ;-) Denk dat alleen de bootloader in de weg zit en die zit op een soort USB achtige manier op het moederbord van de Synology.
Synology zegt EOL en jij kunt je hardware weggooien.
Natuurlijk volstrekte onzin.

De enige die getroffen zijn door het feit dat Synology nu zijn site schoont zijn mensen die een Nas hebben die niet werkt op DSM 6.2.4 èn die hun software opnieuw willen/moeten installeren.

Dan heb je het dus over systemen van minimaal 11 jaar oud.
En die worden al jaren niet meer ondersteunt, dus daar had je al lang de laatste versie van je besturingssysteem voor moeten downloaden.
Dat is een beetje een rare verwachting. EOL betekent niet dat je je apparaat niet meer kan gebruiken, die blijft gewoon werken.
Verder koop je een compleet apparaat, daar hoort geen verwachting bij dat je er iets anders op kan zetten, dat weet je van te voren en moet je iets anders kopen waar dit wel bij kan.
Leg eens uit waarom je meteen voor een hele dure gaat terwijl je loopt te brullen dat een 4 bay Nas op 800 euro begint? Je argument was dat een 4 bay nas voor 800 euro gaat, terwijl dat grofweg 150% duurder is dan waar dat bij Syno begint.
Omdat ik initieel dit vergeleek met wat een standaard moederbord aan boord heeft. Bijna Ieder moederbord heeft 6 sata poorten. Maar zelfs een 4 bay synology nas is nog een stuk duurder om het rendabel te laten zijn. Dus wie brult er nu eigenlijk?
Laat ik het zo zeggen, jij kwam met fors ongenuanceerde getallen om een punt te maken. Dat dan blijkt dat je meer dan 100procent overdreef is toch echt aan jou.

Dat je dan komt met een argument "die goedkope nassen tellen niet" maakt het alleen maar minder genuanceerd.
Een zodanig energie zuinige NAS in een dergelijke behuizing is niet zomaar in elkaar te klikken, ook niet als je een "Tweaker" bent.

Verder zit je qua prijzen ongeveer op het dubbele waar de goedkoopste Synology 4-bay nas draait, dat ondermijnt je argument over de prijs wel aanzienlijk.
Check ff naar je comment als blijkt dat ik een voordeel van 200 - 400 euro kan scoren. Wie is dan ongenuanceerd? Ik geef in detail weer wat er mogelijk is en wat het voordeel kan zijn. Dat loopt tussen de 200 euro met een 4 bay nas en 400 euro met een 5-6 bay nas en dan noem jij dat gebrul. (Er zijn geen goedkopere nassen. Er is 1 goedkopere 4 bay nas van 299 euro en die wil je echt niet)

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Kijk je sec naar de hardware prijzen kijkt klopt je rekensom natuurlijk, maar wat is de TCO over 5 of 10 jaar? Tijd heeft voor veel mensen immers ook waarde, en ik vermoed dat een Synology daar nog wel eens een voordeel kan hebben, die hoef je immers niet samen te stellen, te bouwen, de installatie en het beheer neemt over het algemeen een stuk minder tijd in beslag.

Kijk ik naar de zelfbouw nassen over de jaren in mijn omgeving (van mezelf en andere hobbyisten) en de synology's die ik beheer voor mezelf en anderen valt daar juist veel te winnen met een Synology (of Qnap / andere ready to go NAS).

Daarnaast is het ook de vraag of die hardware wil hebben, als daar bijv. Intel i225 of i226 2.5GbE Nic's opzitten kun je mogelijk ook bijvoorbeeld je borst nat maken met alle issues die die nics hebben op zowel Linux als Windows. Vaak zijn een deel van die issues op te lossen door te forceren op 1GbE, maar laat dat nu juist iets zijn wat je denk ik niet wil, want dan gooi je weer een voordeel wat je hebt t.o.v. bijvoorbeeld Synology weg. Terwijl dat waarschijnlijk minder een probleem is wanneer je bijv. een PFsense doos bouwt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 13:21]

TCO? We zitten toch niet meer windows 95 systemen te temmen? Dus als je eigen hardware in een kasje bouwt en je zet er FreeNas op denk je dat je daar maandelijks werk aan hebt?
Intel i225 of i226 2.5GbE Nic's opzitten kun je mogelijk ook bijvoorbeeld je borst nat maken met alle issues die die nics hebben op zowel Linux als Windows.
Ik heb inderdaad de i226 draaien icm Proxmox en Pfsense. Ik draai hier al 1 maand stabiel. Daarvoor had ik inderdaad issues van rebootende VMs maar dat kwam door het missen van microcode van de N5105 CPU. Ik lees overigens dat het probleem is gevonden en dat het is op te lossen door Energy Efficient Ethernet uit te zetten.
Ik zie de relatie tussen TCO en Windows 95 niet echt, TCO is nog altijd een van belangrijkste factoren die mensen meenemen bij hun aankopen of behoren mee te nemen. Aanschaf prijs is immers maar een (klein) deel van de kosten. Of je ergens maandelijks werk aan hebt, misschien niet, maar ik vermoed wel dat je over de levensduur van een zelfbouw nas ten opzichte van een 'ready to run' model heel wat uurtjes meer besteed aan de zelfbouw nas, dat is immers wel mijn eigen ervaring, maar ook wat ik bij hobbyisten om mij heen zie. Er is altijd wel iets te tweaken, te optimaliseren, een nieuwe versie te installeren, noem maar op. Daar gaat altijd heel wat verborgen uurtjes in zitten, want helemaal niet erg is natuurlijk want hobby, maar je moet het wel meenemen wanneer je de uiteindelijke kosten gaat berekenen. Anders maak je simpelweg namelijk geen eerlijke vergelijking. Bij Synology betaal je immers ook niet alleen voor de hardware, maar ook voor de support op de hardware, de langdurige software support en de ontzorging die hun software biedt waardoor de gebruiker minder tijd kwijt is aan het managen.

laatst was een maat van me bijvoorbeeld nog aan het klagen over het feit dat hij enkele uren kwijt geweest aan troubleshooten nadat hij zijn unraid setup geüpdatet had, die daarna niet lekker meer werkte. Iets wat je met een Synology amper tegenkomt dat een update voor problemen zorgt.
Ik lees overigens dat het probleem is gevonden en dat het is op te lossen door Energy Efficient Ethernet uit te zetten.
Dat is niet de oplossing, maar een work around voor een van de i226 issues, wat wel ten koste gaat van de efficiëntie. De permanente oplossing zonder nadelige gevolgen voor de gebruiker is nog niet bekend, en er gaan geruchten dat deze nooit komt, omdat het probleem mogelijk niet op te lossen is omdat het in de hardware zit. Het is echter ook bekend dat die workaround niet voor iedereen werkt.

De workaround voor bijvoorbeeld de i225 issues, en ook bepaalde issues met de i226 is 1GbE forceren, ook daar lijkt het er helaas op dat er geen permanente oplossing meer komt voor de systemen die dit raakt. Ook daar gaan de geruchten dat het probleem in de hardware zit.

Waar vroeger Intel NIC's voor kwaliteit stonden, is dat helaas tegenwoordig lang niet altijd meer zo. Zeker in het lagere segment laten ze flink steken vallen de laatste jaren. Vroeger kocht ik moederborden voor mijn desktop builds juist op aanwezigheid van geen Realtec nic, dat moest een Intel zijn. Op dit moment ben ik blij dat mijn AMD moederbord een Realtec 2.5GbE NIC heeft die geen issues heeft, terwijl ik dat bij aanschaf juist een nadeel vond.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 13:21]

Ik zie de relatie tussen TCO en Windows 95 niet echt,
Nou in het windows 95 tijdperk waren we heel de dag PC's aan het herinstalleren omdat de boel niet werkte. Dus een soort TCO qua ongemak voor een gebruiker. Vandaag de dag is dat allemaal niet meer.
Er is altijd wel iets te tweaken, te optimaliseren, een nieuwe versie te installeren, noem maar op.
Nou nee, op een zelfbouw nas installeer je misschien af en toe een add-on maar echt in het OS zitten prutsen dat zie ik niet gebeuren, tenzij er echt een reden voor is, en echt niet anders dan bij een Synology NAS. Ik heb om bv de snelheid van de Parity Consultancy check te versnellen op de synology ook in het OS zaken aangepast zoals bv:
echo 32768 > /sys/block/md2/md/stripe_cache_size
echo 300000 > /proc/sys/dev/raid/speed_limit_min
echo 600000 > /proc/sys/dev/raid/speed_limit_max
echo 32768 > /sys/block/md2/queue/read_ahead_kb
laatst was een maat van me bijvoorbeeld nog aan het klagen over het feit dat hij enkele uren kwijt geweest aan troubleshooten nadat hij zijn unraid setup geüpdatet had, die daarna niet lekker meer werkte. Iets wat je met een Synology amper tegenkomt dat een update voor problemen zorgt.
Dus één ervaring van jouw "maat" is nu ineens een maatstaaf dat het bij Synology beter is geregeld? Zoek maar eens op "synologu fails after update" dan kom je aardig wat dingen tegen.
Ook daar gaan de geruchten dat het probleem in de hardware zit.
Ah gelukkig geruchten... werd er al bang van.
Dat is niet de oplossing, maar een work around voor een van de i226 issues, wat wel ten koste gaat van de efficiëntie.
Sure, een microcode voor een cpu is ook een workaround, en EEE heb ik op heel veel netwerk Nics issues mee. Volgens mij gewoon een halfbakken standaard met veel compatibiliteitsproblemen maar voor mij geen showstopper en zeker niet iets om mijn borst voor nat te maken.
Dat is ook de reden waarom ik zelf een NAS hebt aangeschaft.

Wilde hem zo energie zuinig mogelijk hebben in een zo compact mogelijk formaat..

Geen zin om een bulk van een pc er voor te gebruiker die meestal toch al meer gebruikt dan de nas zelf.
Ik heb een Synology NAS (DS114+) vervangen door een i5-10th gen (met hulp van het low-consumption topic hier op GoT -> forumtopic: Het grote zuinige server topic - deel 3).
Het verbruik is gedaald van +/- 12W naar 10W en de performance... tja. Niet te vergelijken :).
Klinkt misschien stom,

Maar je moet het ook maar net kunnen.
Je moet toch wel de juist componenten weten te vinden die zo`n laag verbruik kunnen realiseren.
Zomaar wat kopen is denk dan ook niet echt aangeraden.

Maar met jou oplossing met je ook de cpu weer gaan down klokken en voltage verlagen.
Vind het een nadeel omdat je best veel tijd eraan kwijt bent in het tweaken (als je dat leuk vind en tijd genoeg voor hebt is dat waarschijnlijk je ding.)

Alleen dit soort gegevens staan niet gelocked in het bios.. Dus als je ooit een clear bios moet doen kan je weer opnieuw beginnen. (en als je de para meters niet meer weet weer uren eraan gaan zitten om het terug te stellen)

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 22 juli 2024 13:21]

Ik snap uw reactie, maar eigenlijk kost dat helemaal niet veel tijd.
Zelfs zonder downklokken, voltage etc (wat ik ook niet gedaan heb), staat in het forumtopic waar ik naar link gewoon alles wat je nodig hebt. Je hoeft niets meer uit te zoeken, mede-Tweakers hebben dat voor u al gedaan.
Ik snap dat Synology misschien in een bepaalde niche tekort komt maar ik denk dat 99% van de mensen een Synology kopen voor het gemak. Ja ik weet dat als ik de onderdelen los koop waarschijnlijk meer waar voor m'n geld kan krijgen qua hardware maar... ik heb geen zin om te onderzoeken hoe ik bepaalde software kan installeren. Daarnaast blijft een Synology ook gewoon draaien, ik heb enkel recentelijk eentje geupgrade omdat de oude geen nieuwe grotere drives accepteerde.

Maar ook voor kleine bedrijven is een Synology een uitkomst. Ik heb er zelf twee en waar ik bij een een manusje van alles heb, is een ander bedrijf te klein om fatsoenlijke ondersteuning realiseren dus ook wederom hier heb ik een Synology staan waar we met 10 man lekker op kunnen werken. We doen niks data-transfer intensiefs dus dit is voor ons ideaal.

Natuurlijk een mooie Dell file server is misschien meer geschikt maar ik heb geen mankracht en ik ben niet bereid om te betalen voor de software ondersteuning/licenties.

Synology tapt in een specifieke markt en dat doen ze gewoon (heel) goed. Betrouwbaar, goede ondersteuning, simpel in gebruik, wat wil je nog meer.
Synology heeft gewoon goede software en goede onersteuning. Perfect voor het MKB
Nah. Ik werk zelf bij een MKB. Wij hadden een aantal jaar geleden 2 Rackstations gekocht voor bestandsopslag in het datacenter. Maar we zijn tegen teveel problemen aan gelopen. Die dingen integreren gewoon niet goed met de rest van je systemen omdat ze alles zelf (anders) willen doen.

- Geen OS-onafhankelijke remote toegang (zoals Dell iDRAC), dus wanneer je server niet bereikbaar is met de standaard manieren (allemaal via netwerk), moet je fysiek naar het ding toe om het te fixen.
- Maar oh ja, er zit ook geen VGA poort op (alles via de webinterface), dus dat fixen kun je meestal wel vergeten bij een verkeerde netwerkconfiguratie. Daarvoor hebben ze er een knopje op gezet, om je netwerk te resetten naar default. Maar dat stelt DHCP in en dat hebben we niet in het datacenter.
- Het Linux OS wat er op staat is stokoud en minimaal. Zo minimaal dat het nooit gelukt is om automation tools als puppet aan de praat te krijgen, en zo oud dat bepaalde CLI tools nog opties missen. Als je als thuisgebruiker alles via een webinterface in elkaar moet klikken is dat vast ok voor de meesten, maar bij ons hebben we echt meer automatisering nodig, wat met Synology dus onmogelijk was.
- Het ding heeft nooit een update gekregen naar DSM 7 en blijft dus altijd die oude meuk van 6 draaien (inclusief GNU tools die zichzelf identificeren als een versie uit 2007).
- 1 van de 2 is na een jaar of 3 al overleden. Kwam in een bootloop terecht en door gebrek aan mogelijkheden voor troubleshooting kon je er niks meer mee. Lang leve de niet-standaard oplossingen…
- De performance vond ik ook niet om over naar huis te schrijven. Zelfs met een raid-5 array was het regelmatig gewoon traag, zelfs op momenten dat er geen bestandsoperaties aan de gang waren.

Onder andere door bovenstaande problemen zijn we 2 jaar geleden al gestopt met verantwoordelijkheden toevoegen aan die nas, en vorig jaar is ie op een lijst gekomen voor decommissioning, waarna ik functies ben gaan verplaatsen naar andere servers. Het ding wordt momenteel nog voor 1 functie gebruikt (sftp voor externe partijen, dus lastig om te zetten), en daarna gaat ie bij het vuil. Nooit meer een Synology. Voortaan doen we bestandsopslag gewoon weer een op een standaard Linux server. Met puppet is het na wat eenmalig configuratiewerk een eitje om wat fileservices op te zetten.
Anoniem: 1322 @kozue10 mei 2023 14:42
Maar laten we ook even eerlijk zijn, die punten gelden voor heel veel 'storage' apparaten.
NetApp draait ook op een stokoud OS, heeft geen VGA poort, updates zijn meestal niet tof en hebben enorm veel afhankelijkheden (zoals intergraties met vCenter) en om ze nu echt snel te noemen.... En dan praten we nog niet eens over de enorme 'software feature' licentie kosten. Dan is een Synology een koopje in vergelijking.

Voortaan doen we bestandsopslag gewoon weer een op een standaard Linux server. Met puppet is het na wat eenmalig configuratiewerk een eitje om wat fileservices op te zetten.
Zoals je aangeeft heeft het product zijn sterke en zwakke punten. Je moet je ook nooit beperken tot 1 specifiek ding / merk of apparaat. Gewoon gezond nadenken.
Zit je nu serieus NetApp met synology te vergelijken? NetApp is in de enterprise omgevingen by Far echt by Far het meest geavanceerde storage platform. En ja daar is expertise voor nodig om dat te gebruiken. Het gebruikt Ontap met wellicht stokoude roots maar inmiddels geëvalueerd tot een zeer geavanceerd platform in virtuele omgevingen gecombineerd met backups. Zij waren pionier van een true virtual file storage systeem (zoals VMs zijn voor compute en Vlans voor netwerk subnets) waardoor je echt logisch gescheiden multitenant storage kan creëren. Ze waren ook de eerste met allFlash block storage en hebben ook al heel lang object storage producten. En ik kan deze lijst nog zoveel langer maken…
Zit je nu serieus NetApp met synology te vergelijken?
Ja, de rackstation is gericht op bedrijven...

NetApp is in de enterprise omgevingen by Far echt by Far het meest geavanceerde storage platform.
Ik ben bekend met NetApp, inderdaad. En volgens mij zegt iedere fabrikant dat ze 'by Far echt by Far het meest geavanceerde storage platform' hebben? Amazon zegt het bijvoorbeeld ook en die hebben toch echt een veel groter marktaandeel?

Het gebruikt Ontap met wellicht stokoude roots maar inmiddels geëvalueerd tot een zeer geavanceerd platform in virtuele omgevingen gecombineerd met backups.
Ontap = BSD... Vroeger had NetApp vele unieke features. Synology heeft veel van de populaire features echter ook al >5 jaar zoals VMware integratie, LUN snapshot replication, moderne SMB / NFS versies. Uiteindelijk komen die features gewoon uit de onderliggende standaarden, niet van een leverancier. En voor de echte unieke features van Ontap worden extreme prijzen gevraagd (logisch).

Zij waren pionier van een true virtual file storage systeem (zoals VMs zijn voor compute en Vlans voor netwerk subnets) waardoor je echt logisch gescheiden multitenant storage kan creëren.
Ik denk dat je teveel van de marketing koolaid hebt hebt gedronken. VFS zat al in SunOS 2 (1985). Je kan er wel het woordje 'true' voor zetten maar als je dan nog niet doorhebt dat het marketing is? Verder kan je al decenia 'logisch gescheiden multitenant storage' maken. Misschien wel door er een paar synology's neer te gooien voor een een fractie van de (softwarelicentie) prijs van 1 NetApp FAS. Maar ik zal je even corrigeren, ze zijn de ontwikkelaars van WAFL wat destijds erg uniek was. Tegenwoordig hebben de meeste commodity bestandssystemen dezelfde features zoals deduplicatie, compressie, snapshots en thin provisioning.

(zoals VMs zijn voor compute en Vlans voor netwerk subnets)
Je weet dat VLANs gewoon een algemene standaard is? En 'VMs"is simpelweg virtualisatie wat al sinds 1972 door IBM werd uitgevoerd. Wat je bedoelt te zeggen is dat NetApp als een van de eerste een techniek succesvol weet te vermarkten en commercialiseren. Dat zegt echter niets over de techniek (goed of slecht) en het is slechts een tijd voordat open-source het achterhaalt. Dat zag je ook met hypervisors. Verder ontkent niemand hier de historie van NetApp maar dat zegt niets over de huidige wereld.

Ze waren ook de eerste met allFlash block storage en hebben ook al heel lang object storage producten.
Jij gelooft echt dat ze de eerste waren met 'allFlash'? Hier is een antwoord van GTP 4:
While NetApp was not the first company to introduce all-flash storage, they were among the first to recognize its potential and invest in the technology.

En ik kan deze lijst nog zoveel langer maken…
Als je blind staart op 1 merk dan is dat niet slim. Ja, ik maak een vergelijking tussen storage systemen. Daar voel ik mij gekwalificeerd gezien ik zeker 5 jaar NetApp (inclusief metroclusters) heb weggezet. Het is een goed merk maar maakt daar ook extreem misbruik van (vergelijking met VMware) in software licenties. Je moest in mijn tijd zelfs nog betalen voor NFS en iSCSI licenties, nu bundelen ze die in 'pakketen' maar het is nog steeds bizar.

Als goede consultant weet je dat iedere 'use / business case' zijn geschikte oplossingen heeft. Niet kijken naar de onderkant van de professionele markt (waar synology zit) is simpelweg dom. Zeker voor je portomonee.
Succes met je rackstation en zoek gelijk ff met chatGPT hoe je dat het beste kan inrichten!
In ieder geval geen dure NetApp consultant voor nodig :+
Maar je begrijpt mij argument blijkbaar niet dus ik zal het simpel maken: op ieder potje past een deksel.
De ene keer zal dat een NetApp deksel zijn en de andere keer <insert ander merk>.
De reactie waarop ik reageer is een MKB. Het zal moeilijk zijn om een NetApp oplossing te verantwoorden binnen een kleine organisatie. Die zullen bijvoorbeeld niet een interne beheerder hebben die even naar een NetApp training zal worden gestuurd zodat hij weet wat een snapvault relatie is.
Ik zat te reageren op de verkeerde reactie ;-) ... ik had nog meer getypt maar dat is weggevallen ...

Ik heb mijn NetApp stelling gemaakt op basis van ervaring met DellEMC (waren preferred supplier, HP, IBM en Fujitsu) dus niet door marketing en of wat ChatGPT vond of vind.

Tav het multi tenancy bedoel ik niet de VFS. Ik bedoel dat een FlexGroup aan een netwerksegment gehangen kan worden en deze compleet geïsoleerd draait met bv een eigen default gateway. Dus niet zozeer de focus op de storage maar meer de netwerkscheiding die je kan realiseren. (dit gaat teveel in detail ...)
En volgens mij zegt iedere fabrikant dat ze 'by Far echt by Far het meest geavanceerde storage platform' hebben? Amazon zegt het bijvoorbeeld ook en die hebben toch echt een veel groter marktaandeel?
Amazon? Amazon heeft geen specifiek uitgebreid / configureerbaar uniek storage platform zoals je dat hebt bij de "merk" Storage platforms. Je krijgt daar een virtueel een stukje van. Dus bv een vFiler of FlexGroup. Dat is echt commodity en dat ontwikkelen ze zelf. Ja sure je hebt SSD voor compute (block), File Services en Block Storage. Wat daar precies onder zit daar geeft Amazon niet echt informatie over. NetApp is weer wel beschikbaar in de marketplace. Er is natuurlijk meer dan hardware en storage features alleen. Je hebt opslag, data en die data is continue in transit bij goed databeheer waarbij je dan kijkt naar performance, kosten, beveiliging, lifecycle management, compliancy, data lake, big data analyses etc. en dat vergt verschillende technieken die efficient samenwerken en dat zie ik helaas niet allemaal lekker gebeuren op Synology Nasjes in enterprise omgevingen ... sorry

En dat haal jij nu aan dat er op ieder potje een deksel past maar ik begon wèl met:
NetApp is in de enterprise omgevingen by Far echt by Far het meest geavanceerde storage platform.
en niet over MKB

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Aha, ik had over het 'enterprise omgevingen' heen gelezen. Flexgroup ken ik in de basis en is inderdaad een mooie feature al zou ik zo niet echt weten waar je dat zou uitrollen (wat specifiek de doelgroep is).
Verder benoemde ik Amazon gezien veel nieuwe (enterprise) projecten niet meer onpremise uitgevoerd worden en de meeste organisaties daar prima mee uit de voeten kunnen. Je kan inderdaad ook binnen Amazon kiezen voor NetApp maar helaas ook weer voor een flinke extra meerprijs.

Het uiteindelijk punt wat ik wil maken dat is dat NetApp eigenlijk net zo'n niche is aan de bovenkant van de markt dat Synology dat is aan de onderkant van de markt ;)
Flexgroup ken ik in de basis en is inderdaad een mooie feature al zou ik zo niet echt weten waar je dat zou uitrollen (wat specifiek de doelgroep is).
Nou precies daar, in enterprise organisaties of service integrators (waar ik werkte) waar je voor compliancy of security strikte scheiding nodig hebt. Dan ga je niet nog een storage array kopen maar dat ding intern ophakken en zo ophakken op alle niveaus (compute, network en storage).
Het uiteindelijk punt wat ik wil maken dat is dat NetApp eigenlijk net zo'n niche is aan de bovenkant van de markt dat Synology dat is aan de onderkant van de markt ;)
Haha die is fantastisch! Die onthouden we en is een geweldige samenvatting voor heel de discussie!

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Bedrijfsmatig zou ik altijd voor een geclusterde setup gaan. Er kan zoveel fout gaan als je bedrijfsmatig een NAS gaat gebruiken en deze zelf gaat inrichten. Dan lijkt Synology misschien goedkoop omdat het dan lijkt dat je snel klaar bent maar. Sterker nog volgens mij kan je met een 10user setup en weinig datatransfer veel beter naar een cloudoplossing gaan als je alleen maar netwerkbestandjes af en toe moet ophalen. Dan krijg je er je office licenties bij.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Ik denk echter dat de gebruikers die zelf willen bouwen en onderhouden dan ook niet de primaire doelgroep zijn van Synology, aan de ene kant bedienen zij natuurlijk de zakelijke markt van ZZP naar MKB en zelfs de onderkant van de enterprise markt en aan de andere kant bieden ze voor consumenten die ontzorgd willen worden een mooi product aan. Maar als ik in mijn omgeving kijk naar de gebruikers die wel een NAS willen, en dus vaak voor een Synology kiezen, zijn dat ook vaak de mensen die ik absoluut niet zie zelfbouwen.

Ik ben zelf bijvoorbeeld heel bewust 10+ jaar geleden overgestapt van zelfbouw naar Synology, omdat ik simpelweg geen zin het in het gedoe om spul aan de praat te krijgen en te houden, terwijl het bij Synology altijd werkt, ze een top support bieden qua garantie en e.d. en ook de software support eigenlijk niet geëvenaard is binnen de NAS markt. Zaken als docker doet Synology dan ook prima (en wordt volgens mij zelfs in 7.2 nog weer een stuk beter). Je hebt zelfs hele sites die juist gespecialiseerd zijn in het aanbieden informatie en stap voor stap howto's over bijvoorbeeld docker op Synologies.

Uiteraard had ik zelf krachtigere hardware kunnen kopen, al kost een degelijke zelfbouw behuizing met hotswap bays e.d. in het formaat van een synology ook aardig wat. Dus daar moet je met zelfbouw vaak ook een tradeoff maken.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 13:21]

Tja we zitten hier natuurlijk wel op tweakers. Zou mooi zijn als Synology gewoon DSM op x86 beschikbaar maakt (betaald). Ik heb dezelfde fase meegemaakt als jij maar ik ben al weer 1 fase verder en verlang naar een zelfbouw nas.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

https://xpenology.org/

Niet vanuit Synology. Maar wel ongeveer wat je bedoelt.

Ik heb geen hoe goed de support is. Heb het zelf nooit gebruikt. Ben lui en heb hier gewoon een Synology staan. ;)
Support is er niet met Xpenology. Sterker nog je gebruikt software (DSM) tegen de gebruiksvoorwaarden van de fabrikant.

Aan de andere kant is het een zeer leuk project. Je kan het baremetal doen op eigen hardware of in een virtuele machine. De bootloader kan je makkelijk downloaden en configureren via Tinycore Redpill.
https://github.com/pocopico/tinycore-redpill

Er is ook een Xpenology onderwerp op Gathering of Tweakers forum.
vertel mij wat ;-) Ik heb spijt dat ik mijn oude i3-8100 systeem heb verkocht en toen een DS1520+ heb gekocht. Dat kwam omdat toen TinyCore RedPill in ontwikkeling was en dat upgraden naar 7 niet makkelijk ging en de ondersteuning van 6.2.4 ten einde liep (en dan met name de updates nadat je alles had draaien). Ik draaide toen nog niet virtual omdat ik dat met al mijn data niet aandurfde. Tegenwoordig is het wel slimmer om XPEnology virtual te draaien ivm snapshots mocht een update failen. De hele reden dat het lastiger werd is dat Synology in de nieuwe DSM releases uitvoerde met een nieuwe kernel die alleen nog maar gesigneerde drivers accepteerde. TinyCore RedPill werkt wel erg gaaf. Die gebruikt een firmware release die je downloadt en ontleedt deze en genegeerd een nieuwe inclusief nieuwe drivers. Er zijn zelfs mensen die de NVR DVA3221 zelf nabouwen met eigen NVidia kaarten voor AI.
Met support bedoelde ik niet vanuit Synology. Maar de community en of het project nog actief in ontwikkeling is.
Tsja, het is duurder dan zelf een pc bouwen en als nas gebruiken en de software updates lopen ook langer door. Ik ben wel genezen van nassen
Een compacte PC die niet veel geluid maakt met 8 3.5” bays (hot swap) is ook lastig te vinden, vaak kom je dan al in een server uit (lawaai en hoog stroom verbruik). Maar het is maar net wat je zelf nodig hebt en leuk vind natuurlijk :)
Hotswap is leuk, maar hoe vaak is het nou echt nodig. Het ziet er wel cool uit overigens. In de qnaps/synos en zelfbouw hardware hier is hotswap voornamelijk coldswap omdat ik te lui ben om steeds te schroeven :)
Handig dat de NAS niet uit hoeft om een disk te vervangen of toevoegen.

Ook handig dat het toolless kan zonder een hele kast open te moeten schroeven. Ik mis dat wel bij de M2 kaartjes.
Hotswap vereist raid. Raid is geen backup. Dus moet ik zowiezo backup regelen. Dus kan de raid omgezet worden naar raid-0 en die wil je niet hotswappen. Andere raids zijn imho minder nuttig. Hooguit een mirror om het bootproces op gang te houden.
Dus toolless is handig idd.

[Reactie gewijzigd door latka op 22 juli 2024 13:21]

Ja raid5 aangezien ik naast een backup hardware redundancy belangrijk vind, het is me al een paar keer overkomen dat een HDD defect raakte maar ik gewoon door komen werken door de raid5 zonder de backup aan te moeten spreken. Voor ieder uiteraard een andere use case. Overigens is hot swap ook handig als je de raid0 wilt uitbreiden met een extra disk.
Als je gaat rommelen met je netwerk want je wilt ook van buiten af alles controleren. Moet je dus veel gedoe toepassen. Dat heb je dus niet met Synology. En dat maakt het direct gevaarlijker voor je eigen netwerk. In dit geval zou je dus ook nog een dedicated router/firewall nodig hebben om je netwerk te beschermen.

Ik heb bewust voor een 1523+ gekozen (heeft meer gekost, 950€ inclusief 4x 4TB Seagate schijven.
Waarom dan:
- lang support.
- geen gedoe met netwerk gatenkaas.
- vpn verbinding opzetten is makkelijk te doen (en veilig ook) vooral met Cloudflare tunneling. Kan je makkelijk opzetten.
- de software wat aangeboden wordt kan je fluiten op een zelfgemaakte storage box (de photos App is geniaal.
- upgraden gaat super snel.
- 3-2-1 backup is erg makkelijk in te stellen.
** Vooral offline backup wordt super uitgelegd, en je hoeft niks zelf te doen. Je kan geavanceerd of via Synology
Tja iedereen heeft zijn voorkeuren en ik herken wel een paar dingen die een Synology gebruiken aangenaam maakt.
..... van buiten af alles controleren. Moet je dus veel gedoe toepassen. Dat heb je dus niet met Synology. En dat maakt het direct gevaarlijker voor je eigen netwerk. In dit geval zou je dus ook nog een dedicated router/firewall nodig hebben om je netwerk te beschermen.
Ik gebruik ZeroTier en jij ook zoiets begrijp ik met cloudflare. Dat is volgens mij precies hetzelfde wat Synology QuickConnect doet. Voor mij vallen dan alle eigen router VPN toestanden weg en zijn dan niet meer nodig.
de software wat aangeboden wordt kan je fluiten op een zelfgemaakte storage box (de photos App is geniaal.
Tja met een iPhone en iCloud ga je met je gezin niet iedere keer al je foto's op je nas zetten. Ik heb geprobeerd om daar aan te wennen maar das een nadeel van een iPhone. Het offloaden van je foto's is altijd een manuele actie en gaat niet net zoals bij iCloud vanzelf op de achtergrond. Met de andere apps had ik wisselende ervaringen. AudioStation en VideoStation vond ik toppers maar dat werd bij de introductie van DSM7 anders. Toen werkte een USB DAC niet meer en VideoStation miste essentieel Codecs. De echte topper vind ik nog steeds surveillance station. Daar kan niks anders tegenop.
- upgraden gaat super snel.
Volgens mij maakt dat niet veel uit bij een gratis NAS distro. b.v. unRaid upgraden duurde ook niet lang.
- 3-2-1 backup is erg makkelijk in te stellen.
Bedoel je niet Hyper backup? Die gebruik ik inderdaad ook om mijn data offsite te brengen naar een ander familielid en vice versa.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Een paar redenen waarom Synology de "meerprijs" waard is voor mij:
  • *Ondersteuning* – Ik ben al een aantal keer uitstekend geholpen door Synology support als ik tegen problemen aanliep. Echt wel beter dan wat je met een forum bij een open source product krijgt.
  • *Hot swap* – "Hoevaak zit je aan je disken van je Synology als deze eenmaal in de framepjes zitten." Nou, eens in de ~2 jaar gaat er wel weer een disk stuk. Dan ben ik altijd heel blij dat het zo makkelijk is er 1 te vervangen. Zeker voor de backup-NAS die ik bij familie heb staan, ik kan een leek uitleggen hoe hij/zij de disk moet vervangen.
Ik vind het leuk om zelf dingen uit te zoeken en te bouwen. Maar het systeem dat ik al mijn data toevertrouw moet gewoon werken, 24 × 7. Ik ben bereid daar extra voor te betalen.
Nou, eens in de ~2 jaar gaat er wel weer een disk stuk. Dan ben ik altijd heel blij dat het zo makkelijk is er 1 te vervangen. Zeker voor de backup-NAS die ik bij familie heb staan, ik kan een leek uitleggen hoe hij/zij de disk moet vervangen.
Dan is het voor mij geen probleem om ff de deksel er af te halen van de kast. Of ik daar nu 5min of 15min mee bezig bent dat boeit mij niet. Het grote voordeel is dat je weet welke schijf kapot is. Dat is bij een zelfbouw nas lastiger. Je moet echt de serienummers op een labeltje zetten en de disken zelf nummeren.
Een beetje overdreven reactie.

Synology heeft een goede trackrecord als het gaat om ondersteuning. Ik draai nog een DS209 uit 2008 en die wordt nog steeds ondersteund. De laatste updates hebben allemaal een versienummer hoger dan in het tabelletje staat vermeld. De ondersteuning gaat dus nog gewoon een tijdje door!
Een ondersteuning van 15 jaar is voor consumenten computer hardware blijft niet eens zolang functioneren, laat staan dat ze nog ondersteund worden. Voor veel van de toepassingen waarvoor de ondersteuning vervalt bestaat bovendien een alternatief via Docker.

Gezien de degelijke hardware en de lange ondersteuning (zonder abonnementskosten) maken de meerprijs van een Synology tov de goedkopere merken echt wel waard.
Ik draai nog een DS209 uit 2008 die wordt nog steeds ondersteund. Das mooi maar wat kan je daar praktisch nog mee? SMB / NFS shares aanbieden? Ik heb vroeger ook een DS209+II gehad dacht ik. Ik weet wel dat het toen al geen snelheidsmonster was en dat het met 3-4-5 pakketjes uit package center wel voorbij was met de pret. De tijd verstrijkt en de technologie verbetert (Docker), we worden veeleisender, zijn kwetsbaarder voor security issues enz. Dan is het mooi dat Synology ze lang ondersteunt maar belangrijker is hoe snel ze reageren op exploits. Als ik zo kijk naar de Release notes en datums dan zijn er soms momenten geweest dat we 2 maanden moesten wachten voordat er weer security fixes werden uitgegeven. Vergelijk dat even met bv Debian wat gebruikt wordt voor Open Media Vault.
Maar SMB/NFS is toch precies waar een NAS voor bedoelt is? Ik weet niet of de DS209 ook iSCSI ondersteund, maar ook dat doet mijn DS212j uit 2012 naast NFS/SMB ook naar volle tevredenheid. Meer hoeft een NAS niet te doen. Gezien de bewezen levensduur, de geboden ondersteuning, gemak en veelzijdigheid vind ik de Synology (DS212j destijds 160,-) zeker niet duur. Maar een NAS is een NAS, en geen VPN concentrator, geen mediaplayer of wat dan ook. Ja, Synology is in de tijd veel meer dan een NAS geworden, maar hoe meer functionaliteit er in zo'n ding zit, hoe kwetsbaarder het wordt omdat er simpelweg meer aanvalsvectoren zijn. Wil je dan op een apparaat met zoveel aanvalsvectoren je kostbare vertrouwelijke data neerzetten? Om uitbuiting van kwetsbaarheden zoveel mogelijk te beperken zorg je er dus ook voor dat gebruikers niet meer rechten hebben dan ze nodig hebben. Dingen die je niet gebruikt zet je uit. En meld een synology nooit aan bij QuickConnect en zet je geen poorten van buitenaf open. Allemaal leuke features die het de gebruiker gemakkelijk maken, maar afbreuk doen aan de veiligheid. Als je echt security minded bent gebruik je een Synology dus enkel als NAS en ja, dan is het met de huidige generatie Synology's die zoveel meer te bieden hebben verstandiger en goedkoper om zelf een dedicated NAS te bouwen voor alleen die taak.
Ja nu gaan we een discussie starten hoe we het beste een NAS kunnen gebruiken en wat veiliger is en minder veilig is. Dat weet ik ook wel. Maar bij het gebruik van Docker blijft dat niet staan. En dat was mijn initiële punt. Een Synology die je gaat gebruiken zoals jij zegt voor alleen NFS SMB + Docker, met een grote opslagcapaciteit en dataprotectie (4+ bays) voegt dan weinig toe aan een gratis NAS distro.
En meld een synology nooit aan bij QuickConnect en zet je geen poorten van buitenaf open. Allemaal leuke features die het de gebruiker gemakkelijk maken, maar afbreuk doen aan de veiligheid.
Dat is volgens mij gewoon hetzelfde als wat ZeroTier doet. Nog nooit kwetsbaarheden gehoord over QuickConnect want dan zou heel de wereld het weten omdat iedere Synology dit bijna aan heeft staan. Sterker nog ik heb het uit staan en ik zie gewoon QuickConnect sessies lopen die naar Synology rapporteren op mijn pfSense firewall. Dus ik weet niet of uitzetten wel ècht uitzetten is.
Ik heb er een netwerkshares, MySQL, ftp server, webserver, audio-station en photo-station op draaien. De processor is wel permanent 50 tot 70% bezig, maar als fileserver (het belangrijkste doel van en NAS) werkt de nas nog steeds snel genoeg (25 MB/s) voor dagelijks (privé) gebruik. De DS218+ die ernaast staat (werk) haalt ruim de dubbele snelheid, maar die draait alleen fileserver en een ontwikkel omgeving met MySQL en een webserver.

Een kant en klare NAS vergelijken met met een zelfbouw systeem is niet echt eerlijk. Wat update snelheid is Synology in vergelijking met andere NAS-merken helemaal niet slecht.
Wat bedoel je met:
Wat update snelheid is Synology in vergelijking met andere NAS-merken helemaal niet slecht.
Als DSM gaat updaten dat ie dan in 20min klaar is of bedoel je de frequentie waarbij DSMs worden uitgebracht?

Een DSM update (met daarin de security updates) duurt tussen de 2 weken en 2 maanden. Dat is toch echt anders dan bij bv Debian. Die zijn bijna 2-3 dagelijks met CVE (security updates).
De snelheid waarmee Synology updates uitbrengt is (samen met DNAP) best hoog. De goedkopere merken bergen soms maar één of twee keer in het jaar een update uit en na drie tot hooguit vijf jaar krijg je helemaal geen updates meer.

Debian is een totaal ander systeem. Je hebt het dan over zelfbouw systemen en een wijd verspreide Linux distributie. Dat is toch heel wat anders dan een kant en klare nas.
De Nas-en van Synology zijn bedoeld voor thuis en klein zakelijk gebruik. Daar is een update binnen twee weken na bekend worden van een exploit voldoende. Het zijn ook geen systemen die voor hackers echt interessant zijn, want meestal is er op zo'n kant en klaar systeem weinig te halen. Een Linux distributie is wel interessant, want daar draaien vele grote netwerken op, waar wel veel is te halen.
Debian ligt onder heel veel gratis NAS distro's en de NAS distro's waar geen Debian wordt gebruikt gebruiken andere onderliggende Linux versies die ook snelle security updates krijgen. Dat was het punt dat het dus met een eigen gratis NAS distributie in de meeste gevallen sneller gaat dan bij Synology. Het hele update systeem is in Linux nu eenmaal veel slimmer geregeld. Alle geïnstalleerde libraries en apps kunnen worden geüpdatet ook als er maar 1 update is. Bij een Synology is een update altijd een verzameling van een hele hoop updates en die zijn ook eens gezamenlijk. Security, OS en Applicatie updates.

Dat een Synology NAS minder interessant is om te hacken en minder vaak gebeurd ben ik het niet mee eens. Ze hebben niet voor niets de security binnen DSM7 naar een veel hoger niveau getild maar ook implementatie van 2FA, gewijzigde policy om passwords ed. Synology heeft toch al wel paar keer gewaarschuwd voor malware en patch adviezen.
Synology te duur vinden, maar wel xpenology gebruiken? Was daar niet een woord voor?
Ja die ken ik inmiddels wel. Maar geef eens echt een alternatief. Ik gebruik de mailserver + mobile app voor push notificaties. De photos app + mobile app voor backup, contacten, agenda etc. Dus zelf hosted en met weinig technische kennis, en natuurlijk exernal backup + restore mogelijkheden.

Tot nu toe kom ik altijd bij losse containertjes uit en dan moet je zelf maar aan elkaar plakken, ja of next/owncloud. Maar vooral de mobile kant lijkt me daar minder ontwikkeld.
Lastigste is je mailserver. Nextcloud app kan je foto`s automatisch uploaden bestanden kun je optioneel ook lokaal opslaan of alleen even syncen welke je nodig hebt. Verder ondersteunt NC carddav en caldav voor contacten agenda. zou niet weten wat je mist
Nc zelf installeren met alle afhankelijkheden word je niet vrolijk van maar met deze VM is dat vrij eenvoudig, draai hem zelf op mijn Qnap.
Qua "makkelijke server" is de laatste tijd bijv Yunohost wel hip.
Wat je zoekt in mobiele apps weet ik niet precies, dat zal (ook in geval van Yunohost) iig verschillen naar gelang welke server apps je kiest.
Als je wat minder skilled bent heb je juist kans dat je zelfbouw nas een DDoS machientje van een ander gaat worden.

Helemaal als je m met open source opbouwt. Ga naar eens lezen hoeveel nugets er zijn die een backdoor hebben
wat heeft opensource te maken met backdoors...

als je DSM gebruikte was er net zoveel (of weinig kans) op fouten als bij elke ander project dat door een professioneel team werd ontwikkeld... truenas, unraid, xigmanas, zijn allemaal projecten die gewoon door een professioneel team worden beheerd en bijgewerkt.

kijk als jij zonder kennis van zaken een ubuntu + samba + nextcloud tutorial van youtube plukt heb je een aanzienlijk grotere kans dat er iets misgaat ... al dan niet door bugs of misconfiguratie, maar die kans heb je evengoed als je de storage role van MSSE installeert.
Veel software bevat een ongelofelijke berg nugets, dit is een attack vector van hackers.

Als je het helemaal open source maakt zal het aantal nugets waarschijnlijk ook groter zijn.

En dus ook de kans dat je een compromised nugets binnen trekt.
Heb je toevallig wat goede startpunten, want ik weet niet waar ik zou moeten beginnen met lezen.
Ik weet niet of het artikel is aangepast na jouw opmerking, maar ik lees dit: "Het bedrijf zegt alleen dat dat te maken heeft met 'licentieovereenkomsten'."
Ja, ik heb dat ook gelezen. Waarschijnlijk gaat het erom dat ze licenties gebruiken, waarmee je mogelijk ook source moet vrijgeven. Maar kan ook zijn dat ze licenties hebben die nu aflopen.

Anyway, vind het altijd vreemd dat de gebruiker daar problemen mee krijgt. Ik zou dan zeggen, laat de gebruiker zijn serialnummer invullen en zet het niet voor iedereen beschikbaar.
Dan los je nog steeds het probleem van licenties niet op.
In Video en AudioStation zaten Dolby codecs. Die codecs verlopen (zit contractueel een einddatum op) en aangezien deze applicaties in de update image zitten halen ze deze gewoon die firmware offline om aan de Dolby licentie eisen te voldoen.
Zo besparen ze 50 euro per maand aan storagekosten ofzo.
Er komt iets meer bij kijken dan dat. Hier balt het bog wel mee maar je moet niet raar opkijken als er vanuit de VS grite rechtzaken komen als mensen getroffen worden door vulnerabilities in oude software die niet meer gefixt kunnen worden. 1000 keer opschrijven dat gebruik op eigen risico is is nog geen garantie dat je geen claims krijgt.
Hier gaat het simpelweg om verlopen gebruiksrecht op patenten. Synology draagt daar rechten af per apparaat en als ze die firmware blijven aanbieden moeten ze de overeenkomst voot EoL hardware gaan verlengen.
Het duurt nog tot 2028 voordat die patenten vrij beschikbaar komen.
Time is money… ik kan best m’n eigen nas bouwen en onderhouden.

Maar als ik bij bekenden en kennissen: hi Logix147, cool bij jou thuis, wil ik ook-uurtjes mee ga tellen dan kan ik een nieuw bedrijf beginnen… dus ja dan is gemak als je gewoon met 1 klik van de muis zo je updates kan doen. Ik probeer m’n eigen devices altijd latest fw te laten draaien en bij bekenden laat ik die express 1 ronde achter tenzij iets enorm hotfix is.

Los daarvan snap ik dat Synology ook vooruit wilt, maar zou netjes zijn als je oude software makkelijker kan draaien/downloaden. Desnoods van achter een account - dat zou op basis van verlopen licenties imho geen reden tot stoppen met hosten (dat is wat anders dan supporten) mogen zijn. Want ja dan krijg je weer van die rare sites.

Ik trek het voor de zekerheid wel binnen en gooi het op m’n “nas” - ze kondigen het in elk geval aan dat is aardig.
Precies, NAS friendly case halen. Mooie low power computer in bouwen met een HBA en je disks met TrueNAS Scale erop. Werkt zo stabiel als kan.
ik zie anders wel een paar problemen,

1, welke nas friendly case, zoek op een case mATX-only met hotswap-bays of tenminste 2 5inc cdrom slots (zodat je zelf een hotswap bay kunt inbouwen) hoeveel kasten vind je dan...

voor ITX zijn er een paar kastjes, maar die hebben allemaal het probleem dat ze niet heel erg geschikt zijn voor moderne cpu's (te weinig ruimte voor koeling).

wie nu dus een nas friendly case wil zou er zelf een moeten bouwen of op zoek moeten naar heel duur server spul
Wat voor CPU wil je in die ITX case zetten? Een Pentium is al best krachtig voor een NAS. En dat geeft weinig hitte af. Dat kun je zelfs met een Pico PSU en fanless oplossen.
Inter-tech heeft bakken aan opties voor een goede prijs.
Ik ben fan van Jonsbo en heb zelf de N2 gekocht. Geen moment spijt van, erg premium gevoel en ik kan er al mijn HDDs in kwijt. :)

Toegeven je betaald wel voor een duurdere case. Maar als ik puur naar Synology kijk met hun hoge memory upgrades (niet altijd ECC) en toch wel midrange specs in CPU, dan vind ik zelfbouw nog altijd goedkoper/beter op langer termijn. Zoals gezegd zijn er genoeg distro's en BSD oplossingen.

Voor MKB is Synology dan wel weer fijn, goed support en ook gebouwd voor vrijwel elke doelgroep.

Op Tweakers verwacht ik meer zelfbouw, maar begrijp de keuze voor een kant en klare NAS.
Waarom moet het hotswap? Die 1 a 2 keer dat je erbij moet in 2-3 jaar? Fractal Design heeft hiervoor hele betaalbare oplossingen node 304 en 804 als het echt groot moet. Maar ze zijn er wel (wel duurder dan een Fractal Design Node 304 / 804:

Optie1 ik weet al welke behuizing ik ga kopen ;-)
Optie2

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:21]

Volgens mij ben je dan niet veel goedkoper uit dan als je gewoon een NAS koopt. Zeker niet als je het bekijkt als kosten per jaar.
Fatsoenlijke size nas ben je al 600 of makkelijk meer kwijt. Terwijl ik veel meer met de software kan en veel meer uitbreid mogelijkheden heb qua disks. Met fatsoenlijk moederbord hoef je niet eens een HBA.
Daar sluit ik mij volledig bij aan. Sowieso heb ik nooit begrepen waarom mensen zo'n tergend trage Synology NAS aanschaffen. Anderzijds heb ik er zeker 8+ jaar plezier van gehad om op andermans NAS rond te neuzen, want voor die software bestonden meer exploits dan ik sokken in mijn la heb liggen.
Waarom niet? De snelheid is voor NAS gebrik volmaakt onbelangrijk. Hij hoeft alleen maar een HD bij te houden en files door te geven.
Je hoeft er geen weersverwachting voor het komende jaar op door te rekenen
Sterker nog, de low end Nassen van Syno verstoken daardoor zo weinig dat ze super stil en zuinig zijn. Dat is wel een dingetje om met zelfbouw x86 ook na te bootsen.
Ooit van transcoding gehoord? Als je een NAS gebruikt als veredelde file opslag zou zo'n ding nog volstaan, maar tegenwoordig gebruikt men het voornamelijk als media server om te streamen en (afhankelijk van de client) te transcoderen en dan wordt snel duidelijk dat een dergelijke oplossing tekort schiet.
Omdat het prebuilt is, en wel echt werkt:

- LEDs om aan te tonen welke disk defect is
- Heel weinig elektriciteit verbruik (atom processors)
- De Synology HBR (eigenlijk mdtools waarbij men slim partities aanmaakt zonder je er bij moet nadenken)

Kortom, het is economisch (een pc in de plek zetten zou veel meer aan stroom kosten), het neemt een boel nadenkwerk weg als je een disk wil toevoegen en meer ruimte wil hebben, en het neemt stress weg als je een disk wil vervangen (in een gewone pc of barebone heb je geen leds, moet je alles gaan afzetten en serial numbers van de disk gaan controleren). Daarenboven zijn de alerts van de disken nog geautomatiseerd ook.

Disksnelheid is voor veel mensen van minder belang, het gaat erover dat foto's of video's veilig zijn.

Dus, daarom :-)

[Reactie gewijzigd door blinchik op 22 juli 2024 13:21]

LEDs zeggen niet zoveel. Het is een goede indicatie, maar dan ben je in feite al te laat. Smartctl heeft dit al, en kan je ook gewoon een mailtje sturen bij failure of warnings.

Een Atom kan je ook zelf kopen en Intel/AMD hebben andere socks met een lage TPW. Voor Kodi/Plesk vind ik het gewoon te weinig wat je krijgt bij Synology.

Ik heb absoluut niets tegen het merk, een familielid heeft het op aanraden van mij ervan een NAS gekocht, maar zelf vind ik het net te weinig voor het geld wat zo'n ding kost (upgrades niet meegerekend).
Nee, ik bedoel het gemak om de disk te vervangen als die faalt

Bij een Syno zie je gewoon welke disk een smart failure heeft gegeven door middel van die led. Bij een barebone/atom heb je geen indicatie welke disk kapot is, je moet gaan tellen (sda, sdb, sdd, ...) en dan gaan controleren of het wel die serial number is om te zien of je de juiste disk hebt. Dat is niet alleen enorm handig bij falen maar neemt stress weg.

Ik verdedig syno niet tegenover een barebone, maar je zei dat je niet begrijpt waarom mensen het kopen. Omwille van al deze redenen dus, die ik zeker kan begrijpen. Qua software support kan je eigenlijk ook niet klagen, een 1815+ (dus van 2015, 8 jaar oud) ondersteunt nog steeds de laatste firmwares.
Het probleem is dat sda, sdb, etc. niet echt betrouwbaar zijn. Beste is om UUID te controleren en daarop ook te mappen.

Er zijn cases met een indicatie, je zou ook bij de eerste installatie deze zelf kunnen labelen (plak laatste 5 UUID cijfers op de HDD). Persoonlijk heb ik er nooit problemen mee gehad, je merkt al snel welke van de 4/5 het niet meer doet, maar begrijp je punt. Ook zijn ze vrij stil en inderdaad ook wel zuinig.

Je mag het merk zeker verdedigen, wilde er zelf ook een aanschaffen, maar vond het erg duur voor een 4-core AMD CPU, met 8GB RAM (non ECC) en beperkt DSM. Ik heb liever meer controle en ben nu bijvoorbeeld over op Podman. Dat zie ik allemaal niet zo eenvoudig met hun distro.

Kortgezegd: top merk, maar wel erg duur.
ik gok dat ik wel weet waarom men ze eraf haalt,

Apple was altijd al heel happig om boze brieven te sturen naar iedereen die gebruikers hielp om illegale installaties van zijn software te doen. Op ons forum is het zelfs verboden om over een hackintosh te praten.

een HackinNAS was echter geen enkel probleem en iedereen hield zich ermee bezig. zogenaamd onder het mom dat de kernel opensource was en je dus feitelijk zelf mag bepalen waar je die op draait, dat de rest van de firmware gewoon eigendom is van een bedrijf, die het helemaal niet zo leuk vond (en er zelfs beveiligingen tegen in de software stopte zoals een SN-check) maakt kennelijk geen verschil.

van synology mocht je vrijelijk jatten van apple niet...

waarom dat verschil er is heb ik nooit heel goed begrepen, maar kennelijk is syno er klaar mee, laat al die warez gebruikertjes maar stikken (en die paar legitieme gebruikers met hen).
Anoniem: 138647 9 mei 2023 17:28
"Dat betekent dat gebruikers van oudere nas'sen die inmiddels end-of-life zijn in de toekomst geen upgrades voor hun apparaten meer kunnen krijgen."

Ja und? Het heet niet voor niets "end of life". In bedoel, Syno's die geen v7.1 kunnen draaien zijn écht oud. Het houd een keertje op natuurlijk. Ik vind dat de lifecycle van Syno's al erg genereus is.
Het vervelende is dat je ook niet meer de oude versie kunt installeren.

https://www.youtube.com/watch?v=XvEVEP75DYk&t=370s
Dat is niet correct, in de email die ik gekregen heb adviseren ze de oude oude versie ergens op te slaan voor het geval je het nodig hebt.

Vanaf 31 mei 2023 verleent Synology geen toegang meer tot installatiebestanden voor bepaalde oudere versies van DiskStation Manager (DSM), pakketten, firmware, clients en Synology Router Manager (SRM) vanwege veranderingen in licentieovereenkomsten.

Deze verandering kan gevolgen hebben voor eigenaars van oudere Synology-systemen en verouderde Synology-systemen (met status ‘einde levensduur’ ofwel EOL).

Hieronder vallen:

apparaten die nog niet zijn ingesteld,
apparaten die opnieuw geïnstalleerd moeten worden,
apparaten die nog bijgewerkt moeten worden naar de meest recente software.


Opmerking: dit heeft geen gevolgen voor apparaten die nog in gebruik zijn.

De onderstaande softwareversies worden vanaf 31 mei 2023 van onze website en uit de distributie gehaald.

Het betreft de volgende producten
NAS/SAN (DSM) 6.2.3 en lager
DSM UC 3.1.1-23036 en lager
Video Station 3.0.2 en lager
Audio Station 7.0.0 en lager
Netwerken (SRM) Versie 1.0 - 1.1.6 en 1.2 - 1.2.4
Media Server 1.4 en lager
Surveillance Station 8.2.8 en lager
Surveillance Station Client 2.1.0 en lager
VisualStation Modelspecifiek

Aanbevelingen

We raden u aan om uw appara(a)t(en) te upgraden naar de meest recente DSM- en pakketversies.

Voor apparaten die niet kunnen worden geüpgraded naar DSM 6.2 raden we aan een kopie van de installatiebestanden en pakketten van uw apparaat te bewaren voor het geval in de toekomst herinstallatie nodig zou zijn. Naar het downloadcentrum gaan

Opmerking: U ontvangt deze e-mail omdat er verouderde en/of getroffen apparaten zijn geregistreerd in uw Synology-account.
Anoniem: 138647 @jpsch9 mei 2023 22:12
Je kan (nu nog) alles wat je nodig hebt downloaden en bewaren.

Vergeet niet de passende Synology Assistent ook mee te nemen in je verzameling zodat je zelfs DSM compleet nieuw installeren kan (wipe system -> fresh install).
Ze zouden inderdaad eigenlijk de laatste versies voor een bepaald type langere tijd kunnen ondersteunen. Zeg tot 10 jaar na EOL. Dan is de NAS ondertussen wel zo verouderd dat hij ook hardwarematig aan vervanging toe is.
Aan de andere kant doen ze de aankondiging netjes, dus zou je natuurlijk ook zelf een backup kunnen maken van de firmware die je mogelijk denkt nog nodig te hebben in de toekomst voor herinstallatie op die oude hardware.
Ik heb een Diskstation uit 2011. Deze draait dus gewoon DSM 6.2.4. Je moet heel ver teruggaan voor je een apparaat vindt dat niet meer wordt ondersteund. Het zijn geen mobiele telefoons.
Heb op kantoor een DS112j staan met DSM 6.2.4 puur alleen voor windows shares en Timemachine Backup.
Ze hoeven 'm niet te ondersteunen, alleen de oude software beschikbaar houden.
Ik heb ook nog een MS Office 2013 licentie, wordt niet ondersteund, maar is voor mijn nog wel gewoon te dowloaden en te gebruiken op 1 apparaat.
Er wordt geen waarde-oordeel uitgesproken, dus dat 'ja und' lijkt me niet nodig.

Inderdaad, aan alles komt een eind.
Draait er hier nog eentje zijn rondjes trouw op 6.2.4, persoonlijk erg blij mee dat hij nog een rondje langer mee kan :Y)

De DS213 werkt nog prima met 2x6TB erin, niet vooruit te branden maar voor wat back-ups, audiostation en data is dat ook niet zo nodig O-)
7.1 ?

Valt mijns inziens nog wel mee, hier staat nog een 11-jaar oude NAS, draait op DSM 6.2.4 (met recente update van 2023-05-02), en die blijft volgens dit bericht nog steeds beschikbaar. (deze draait overigens nog steeds als een trein - de HD's zijn wel al 3x vervangen - die bleken helaas iets minder betrouwbaar).

Misschien zijn het de nog oudere nassen die niet naar 6.x kunnen die nu een probleem hebben ?
Als het toch voldoet, wat is er dan mis mee? Die van mij kan niet t internet op, is meer dan snel zat voor mij en ik hoop dat ie nog 10 jaar zn ding doet. 2415+ overigens, 8 jaar oud dus. Maar knoop m niet aan internet als er geen updates meer komen.
Ik heb hier nog een syno ds 212 6.2.... staan die eigenlijk nog prima werkt, afgezien de traagheid.maakt backup van pc en telefoon en stream wat films en muziek.
Nu heb ik ergens gelezen dat je Xpenology – How To Install Synology DSM On Your Custom Built NAS
Heeft iemand hier ervaring mee en of dit veilig is.
Edit typo)

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 22 juli 2024 13:21]

Waar ik Synology hier de plank mis vind slaan is dat ze hun eigen firmware niet meer gaan aanbieden. Dat betekent dat als je in de toekomst met een oud apparaat tegen een storing aanloopt waarbij je de firmware nodig hebt je niet bij Synology terecht kunt.

Ik kan mij goed voorstellen dat je geen support meer aanbiedt voor oude systemen. Maar houd de verschillende soorten firmware wel beschikbaar voor je consumenten voor het geval dat. Straks ben je aangewezen op verschillende vage sites waar je je firmware vandaan moet halen.
Daarom geeft Synology aan om de firmware nu nog te archiveren bij jezelf indien je een issue hebt.

Daarbij we hebben het over hardware van 13 jaar en ouder waarmee ze de software nu echt gaan verwijderen en niet meer aanbieden. Als een NAS in die leeftijd het nu begeeft, dan wordt het gewoon tijd voor iets nieuws.

Er zijn game uitgevers die al met 2 jaar de online diensten eruit trappen.
Klant van me kocht een 2U 8 bay Thecus N8800Pro NAS. In de markt gezet als Enterprise ding, 1 beta firmware update voor geweest en daarna nooit weer. Nog altijd SMB 1.0 en software zo lek als een zeef.

Dan vind ik Synology en ook QNAP het best redelijk doen met support van end-of-life hardware.
Edit: QNAP heeft al veel eerder download links van EoL hardware verwijderd dan Synology.

[Reactie gewijzigd door _JGC_ op 22 juli 2024 13:21]

Klopt, Thecus is gewoon echt bizar slecht met software ontwikkeling en product ondersteuning. Synology doet het dan erg, érg netjes. Beter kan haast niet!

Qnap komt ook in de buurt afgezien van hun beveiligingsproblemen.
Ik heb nog zo'n oude staan en gebruik als eenvoudige storage kan nog net maar voor alle andere applicaties is het ding gewoon niet krachtig genoeg meer. Dus inderdaad, als hij er mee stopt komt er gewoon een nieuwe.
Anoniem: 138647 @khamikaze999 mei 2023 17:45
Wat bedoel je met "eigen firmware"? DSM is de firmware. Bedoel je firmware voor hun eigen HDD's etc.?
DSM is Synology's eigen firmware voor hun eigen hardware.

Ik vind dat ze wel wat meer tekst en uitleg mogen geven over wat er dan licentietechnisch opeens niet meer mag bij firmware die al die tijd onveranderd online stond.

Er is i.i.g. geen goede technische grond om het niet online te houden, aangezien het gaat om een paar extra bestandjes op een server laten staan.
Als ik jou was zou ik maar geen bedrijf beginnen. Het is iets complexer dan een paar bestandjes laten staan. Iets met verantwoordelijkheid en contracten en zo.
Dat is overdreven. Hij heeft wel het punt, dat ze meer uit uitleg mogen geven
Anoniem: 138647 @hologr4m11 mei 2023 12:49
"dat ze meer uit uitleg mogen geven"
Doen ze toch. Staat in het artikel: "Het bedrijf zegt alleen dat dat te maken heeft met 'licentieovereenkomsten'."

Ze hoeven niet uit te kauwen welke licenties precies en waarom en hoe en wat en wie etc.
Nou ja misschien toch wel een beetje. Die tekst in je post maakt niet het onderscheid tussen licentieovereenkomsten, met de klanten of met derde partijen. Ik zag dat iemand hier had gevonden dat het om AAC licenties in DSM gaat, die niet meer aangeboden mogen worden (derde partijen dus). Dat is wel belangrijke informatie
Ik bedoel DSM. Stel je voor je hebt zo een apparaatje nog draaien en deze crasht helemaal. Dan kan ik mij goed voorstellen dat je bijvoorbeeld dsm 6.1 er opnieuw op wilt zetten omdat het doet wat het moet doen. Normaal ga je naar Synology om deze te downloaden. Maar nu kun je deze vanaf eind mei niet meer downloaden. Dus alle mensen die dit berichtje niet lezen hebben in de toekomst pech.

Hier moet ik wel even nuanceren dat ze uitstekende support leveren, mijn 1813+ draait op DSM 7.1. Het is een oud beestje die ik eens in de 2 maanden opstart om een backup naar weg te schrijven voor mijn andere NASjes.
Advies van Synology in de email:

We raden u aan om uw appara(a)t(en) te upgraden naar de meest recente DSM- en pakketversies.

Voor apparaten die niet kunnen worden geüpgraded naar DSM 6.2 raden we aan een kopie van de installatiebestanden en pakketten van uw apparaat te bewaren voor het geval in de toekomst herinstallatie nodig zou zijn. Naar het downloadcentrum gaan
En voor diegene die niet meer kunnen upgraden, moet een nieuw apparaat worden gekocht. ;)

Nu lijkt me Synology (heb er zelf geen, maar wat ik heb gezien) wel een bedrijf dat nog best veel van hun producten van een firmware-upgrade voorziet.
Anoniem: 138647 @khamikaze999 mei 2023 22:14
Je kan alles wat je nodig hebt nu nog downloaden en bewaren. Neem ook de passende Synology Assistent mee in je verzameling zodat je zelfs DSM compleet nieuw installeren kan (wipe system -> fresh install) over X jaren.
Ik mis een compatibiliteit lijstje, daarnaast ook wel benieuwd hoe lang oudere modellen nog mee kunnen.
2009 en eerder gaat dus niet meer beschikbaar zijn.
2010-2013 kan naar 6.2.4 en is daarmee nog beschikbaar.

Maarja, dan hebben het over hardware uit het Core2Duo / Core2Quad tijdperk.
2010 en hoger als als introductiejaar?

nieuws: Synology introduceert DiskStation DS1010+-nas

Deze zit nog steeds op max. 5.xx, kan officieel niet naar 6.xx of hoger. Officieel zeg ik, want er is een alternatieve draai aan gegeven.
Tsja, een syno nas heeft een 1gbit ethernet aansluiting. Die blaas je met een core2duo ook wel vol. Dus dat argument is niet zo heel waardevol.
Maarja, dan hebben het over hardware uit het Core2Duo / Core2Quad tijdperk.
Die onder GNU/Linux nog prima werkt en ondersteund wordt. De Core 2 generatie werkt gewoon met de amd64/x86_64-architectuur, en daardoor met moderne distributies. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:21]

Ja, en voor enkel filestorage of iets simpels, prima te doen. :)
Persoonlijk heb ik iets krachtiger nodig, maar zonder transcoding moet het te doen zijn.
Persoonlijk heb ik iets krachtiger nodig, maar zonder transcoding moet het te doen zijn.
In een Core 2-systeem kan je volgens mij gewoon een PCI-Express videokaart plaatsen voor transcoding. De GPU doet het meeste van dat werk. Er is niet heel veel bandbreedte nodig tussen het systeem en de GPU, waardoor de oudere PCI-Express versie ook geen bottleneck is. Neem iets met een open source driver (Intel of AMD) voor maximale compatibiliteit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:21]

Anoniem: 138647 @Greatsword9 mei 2023 17:43
Alstublaft: https://www.synology.com/en-global/support/download
Edit: Joop was me voor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 22 juli 2024 13:21]

Het afkap punt is zo te zien 2011-2012, aangezien je voor de DS1511+ en de de DS1512+ 6.2.4 kunt installeren, evenzo voor de DS111.
De DS211, die ik als back-up target nog gebruik, staat gewoon op 6.2.4; die blijft dus nog even beschikbaar. Heeft laatst zelfs nog een security update ontvangen. Stel je voor! Een 12 jaar oude NAS die nog een update krijgt. Mogelijk zijn er andere NAS bouwers die hetzelfde doen (QNAP??) maar veel zullen het er niet zijn. Ik heb geen klagen over Synology! :)
Sowieso heeft Synology z'n software een stuk beter voor elkaar dan QNAP. Ben na 13 jaar QNAPs overgestapt op een Synology en de hele UX is een verademing.
Vind ik een gevaarlijke uitspraak.

Ik heb een Synology en 2 QNAP's en vind de software van QNAP er volwassener / professioneler uitzien.
Maar da's puur een kwestie van smaak en ik ga dan ook niet beweren dat het ene beter is dan het ander.
QNAP heeft weinig gevoel voor verfijning. Qua design doet het eerder amateuristisch aan dan professioneel. Ze zijn ook doof voor feedback van users. Ze doen maar wat.
Let's agree to disagree :)
QNAP heeft mijn vertrouwen ook verloren toen met al die ransomware incidenten. Het maken en verspreiden vann patch of fix duurde of heel lang of ze weigerde gewoon om al geschreven patches van 3e te testen en te implementeren. Nee dankje, TrueNAS of Synology maar nooit geen QNAP meer. Hooguit voor de hardware om er alsnog TrueNAS of unRAID op te zetten
Dat dus. Ze hebben de UI met QTS 5 ook aardig verkloot. Alles uit verhouding getrokken en het lijkt wel weer 2007.
Daar kan o.a. Samsung nog wel wat van leren voor hun telefoons!!

Maar inderdaad wel heel netjes dat zelfs zulk oude hardware gewoon nog updates ontvangt, zeker security updates. Mijn NAS gebruik ik zelden, echt alleen maar om backups naar te schrijven, dus ik moet nu wel even de boel nalopen op welke versie ik zit :)
Niet echt klantvriendelijk... maar commercieel wel slim - strooi wat FUD door ouwe firmware niet meer beschikbaar te stellen waardoor mensen wellicht alsnog hun NAS gaan vervangen... want geen downloads meer en niet meer ondersteund...
Niet klantvriendelijk? Hoeveel bedrijven ken jij die hun firmware meer dan 13 jaar up to dat houden?
Het artikel ging over het niet meer kunnen downloaden van oude(re) versies. Dat lijkt me nou niet direct een halszaak - die paar Gbytes aan opslagcapaciteit gaat het hem niet maken - toch?

Dat er een moment komt dat firmware niet meer bijgewerkt wordt snap ik - allemaal die afhankelijkheden naar oude meuk/libraries. Maar dat is wat anders als niet meer kunnen downloaden.
Anoniem: 138647 @Airw0lf9 mei 2023 21:55
"die paar Gbytes aan opslagcapaciteit gaat het hem niet maken"

Is weer typisch een uitspraak van iemand die alleen technisch kan denken. Bedrijfs-technisch is zoiets heel wat anders. Synology is een bedrijf. Ze kunnen niet alles eeuwig alles maar ter beschikking blijven stellen vanwege X niet-technische redenen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 22 juli 2024 13:21]

Tis maar net wat je wil lezen he... afgezien de genoemde passage was de rest toch echt wel bedrijfs-technisch en bedrijfs-economisch te noemen.... :Y)

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 22 juli 2024 13:21]

Wat is het probleem? Ze waarschuwen dat het gaat gebeuren en geven je de kans het op te lossen.
Voor mijzelf maakt het gelukkig niet uit omdat ik een wat nieuwere Synology NAS heb met inmiddels dan DSM 7.xx erop. Maar er zullen nog genoeg oudere Synology NASsen staan die nog prima voldoen maar nu dan onbruikbaar worden. Zeker als je een NAS alleen gebruikt voor b.v. media af te spelen heb je in feite echt niet het nieuwste van het nieuwste nodig.

Snap vaak niet dat fabrikanten dan die firmware niet als open source gaan aanbieden en dan in elk geval nog programmeurs een kans bied dit op te pakken. Kijk ik b.v. naar Asus routers dan stelt Asus de firmware gewoon beschikbaar als open source dus het kan.
Er wordt niiets onbruikbaar. Alles blijft gewoon draaien. Alleen als je volkomen opnieuw wilt beginnen met een 14+ jaar oude NAS kan je een probleem hebben als je geen backup hebt van de software
Ja, wij hier weten er nu van maar genoeg mensen die niet op Tweakers zitten of vaak op de site van Synology zullen kijken. Eerlijk gezegd kijk ik zelf ook alleen als ik hier op Tweakers zie staan dat er een DSM update is.
Zoals je kon lezen sturen ze emails naar de gebruiker. En dat zullen er hoe dan ook niet veel meer zijn met hardware die 14 jaar of ouder is.
En dan nog raakt het alleen nog maar een deel daar van. Namelijk de mensen die geen actie hebben ondernomen op de mail, en waarvan de software onherstelbaar crasht voor ze de hardware vervangen hebben.
Uh, what the fuck. Audio en Video station draaien op mijn DSM 6.2.4, met versies 6.5.7 en 2.5.1, respectievelijk, en hij geeft aan dat deze up to date zijn. Volgens het artikel gaan die dus niet meer aangeboden worden? Als morgen mijn NAS crasht, kan ik DSM wel opnieuw installeren, maar die packages niet meer?! Die software wordt aangeboden via hun eigen package center, daar kan ik toch geen kopie van opslaan?

edit: blijkbaar kan je die packages toch in spk vorm downloaden van de website. Hoe dan ook, onbegrijpelijk dat je met een ondersteunde DSM versie straks perfect werkende software niet meer kan installeren als je de backup niet hebt.

[Reactie gewijzigd door Joecatshoe op 22 juli 2024 13:21]

Anoniem: 138647 @Joecatshoe9 mei 2023 22:09
Je kan (nu nog) alles wat je nodig hebt downloaden en bewaren. Vergeet niet de Synolgy Assistent ook mee te nemen in je verzameling zodat je zelfs DSM compleet nieuw installeren kan (wipe system -> fresh install).
Aantal maal DSM geprobeerd te updaten (handmatig), wilde niet lukken. Web afgestruind naar oplossing, mocht niet baten. Tot mijn genoegen vorige week de melding " er is een DSM update".
Installatie " mislukte" , wel met een melding dat er een probleem met Audio en Video en Mediastation was. Deze gedeinstalleerd, hierna lukte de update.
FYI only, ik post eigenlijk nooit.
Ik had ook wel naar de versie 7.xxx willen gaan maar dan moest ik weer gaan uitzoeken hoe ik mijn usb audio weer aan de praat moest krijgen.
Ze hadden de usb ondersteuning eruit gesloopt.
Dus veel apparaten zouden niet meer werken, waaronder usb audio.
Misschien dat het nu wel weer makkelijk aan de praat is te krijgen weet ik niet.
Zal mij er weer een keer in verdiepen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.