Mozilla verlengt deal met Google voor zoekmachine in Firefox

Mozilla heeft recent de overeenkomst met Google om Google als standaardzoekmachine in de browser Firefox te houden verlengd. Volgens geruchten gaat het om een verlenging van drie jaar, waarvoor Mozilla zo'n 400 miljoen dollar per jaar zou krijgen.

Mozilla bevestigt de verlenging van de lucratieve samenwerking met Google tegenover ZDNet, zonder details te geven over de duur van de overeenkomst en het bedrag dat ermee gemoeid is. "Mozilla's samenwerking met Google is voortdurend, met Google als de standaardzoekprovider in de Firefox-browser in veel delen van de wereld. We hebben recent de samenwerking uitgebreid, en de relatie verandert niet", zo luidt de mededeling.

Volgens bronnen van ZDNet gaat het om een overeenkomst die Google tot 2023 de zoekmachine van Firefox maakt. Mozilla zou daar 400 tot 450 miljoen dollar per jaar voor krijgen. Duidelijkheid over deze informatie volgt waarschijnlijk pas in november, als Mozilla zijn financiële rapportage publiceert. Mozilla werkt, met enkel tussenpozen, al sinds 2006 samen met Google en is voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit de omvangrijke deals.

Dinsdag maakte Mozilla bekend een kwart van zijn personeel te ontslaan. Als reden noemde Mozilla dat het zich meer moest gaan richten op commercieel levensvatbare producten en diensten. Uit de nieuwe mededeling blijkt dat er via Google in ieder geval nog voldoende inkomsten binnenkomen. De bestaande overeenkomst zou eind dit jaar aflopen.

ZDNet schrijft op basis van informatie van zijn bronnen dat de ontslagen functies betreffen van divisies waar de organisatie de komende jaren geen prioriteit aan geeft. Het zou onder andere om personeelsleden binnen het threat management security team, ontwikkelaars voor de Servo-browserengine, beheerders van de Mozilla Developer Network-portal en het team achter de ontwikkeltools voor Firefox gaan. Op lange termijn zou Mozilla minder afhankelijk van Googles inkomsten willen worden, door geld te verdienen met eigen diensten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-08-2020 • 18:43

72 Linkedin

Reacties (72)

Wijzig sortering
Weet iemand hoeveel Mozilla in het verleden kreeg van Google? Ik kan me voorstellen dat dit in het verleden hoger is geweest gezien het hogere marktaandeel van Firefox. Dat zou ook verklaren waarom Mozilla een kwart van zijn personeel ontslaat
In 2006 kregen ze 61,5 miljoen dollar. Tussen 2006 en 2010 is er niet veel bekend, maar voor 2011 kregen ze $100 miljoen, voor 2012 tot 2014 kregen ze $300 miljoen jaarlijks, ook nuttig om te vermelden dat Google toen moest opbieden tegen Microsoft en Yahoo.

Na november 2014 kregen ze dan weer $375 miljoen per jaar van Yahoo voor 3 jaar, totdat Yahoo werd overgenomen en ze zijn terug gestapt naar Google in 2017. Hoeveel ze vanaf toen tot nu kregen is denk ik niet bekend, maar al bij al is dit de grootste som geld - waarvan we het weten - dat Mozilla ooit heeft gekregen van zo een deal.

Wat Mozilla's deal met Yandex en Baidu is weten we ook niet.
Dit is een mooie post over de flauwekul van marktaandelen van web browsers. De waarheid is dat niemand dat echt goed kan weten en dat gebruikersaantallen belangrijker zijn dan marktaandelen.
Wat ook nog belangrijk zou kunnen zijn is dat Google een kleine concurrent in leven wil houden, om geen beschuldiging van monopoliepositie te krijgen voor Chrome. Firefox is verder totaal geen gevaar voor Google.
Toch zonde dat ze juist bezuinigen op de ontwikkelingen die ze juist sterk maakt, de browser. De rest lijkt me gedoemd te mislukken. En straks heb je dan geen concurrerende browser meer en is t einde oefening.
Er zijn alternatieven zat. Opera, edge, waterfox, pale moon, vivaldi die ik zo kan opnoemen. Bestaansrecht gaat er gewoon om of je je broek kan ophouden en relevant kan blijven. Als iedereen heel blij is met je maar je niet helpen qua €€€, dan moet je nadenken over waar je mee bezig bent. Mozilla heeft dat gedaan met als resultaat dat ze meer koers zetten richting zelfstandigheid.
Als hun VPN dienst goed uit de verf komt gaat dat helpen.
Wat je zegt klopt niet helemaal.

Opera, (nieuwe) Edge, Vivaldi -> zijn allemaal Chrome/Chromium varianten.
Waterfox, Palemoon -> zijn Firefox varianten.

Uiteindelijk zijn er maar drie grote browser engines, namelijk die van:

Google Chrome: Big brother is watching you.
Apple Safari: Vendor lock-in en alleen supported op Apple producten.
Mozilla Firefox: "Jouw data, jouw eigendom."

Dus als je het zo bekijkt, is je enige alternatief voor Firefox... (een browser gebaseerd op) Google Chrome (zolang je niet van een Apple device gebruikmaakt).

Er zijn nog wel een aantal 'kleinere' browser engines, vooral beschikbaar op Linux distro's, maar deze zijn bijna niet serieus te gebruiken vanwege missende features en/of security leaks (tenzij je bereid bent om geen Javascript te gebruiken.)

[Reactie gewijzigd door Guneyd op 13 augustus 2020 19:25]

En zowel safari als chrom(e/ium) zijn gebaseerd op webkit.

Uiteindelijk is het webkit vs webkit fork vs quantom/gecko
WebKit en Blink hebben heel weinig overeenkomsten deze dagen. Het zijn al 7 jaar echte forks met maar zeer weinig overlap in de patches die op beide toegepast worden. Ook daarvoor waren er al verschillen tussen Chrome en Safari, onder andere door de andere JavaScript en font rendering engines. Er zijn veel missende features. Het lijstje is zelfs langer dan de verschillen tussen Chrome en Firefox.

Dus dat Blink een Webkit fork is is een leuk stukje historie, maar niet echt relevant meer anno 2020.
Fout. Chromium gebruikt blink, niet webkit. Blink is in 2013 ontstaan na onenigheid tussen Apple (die webkit onhoud) en Google. Als ik mij niet vergis wilde google meer inspraak, maar kregen ze die niet en beslisten dan maar op het open source webkit te forken. Overigens webkit is ook een fork van Khtml.
Ja, dat zeg ik toch?

Webkit vs een webkit fork.

Dus goed, maar jij hebt niet goed gelezen
Dus wat je eigenlijk zegt is het KHTML en Gecko.
KHTML en Mosaic, Firefox is als je ver genoeg terug gaat (net als IE) op de Mosaic browser gebaseerd.
Dat is niet waar. Netscape is niet een fork van Mosaic. Netscape heette in het begin wel Mosaic, en is geschreven door een van de makers van Mosaic, met het gebruikte niet de codebase. En Mozilla/Firefox al helemaal niet, want ze zijn from scratch begonnen met Mozilla, ze hebben alleen de naam Gecko meegenomen.
Of Trident een fork is van Mosaic weet ik niet, maar versie 1.0 van Internet Explorer was wel een branded (Spyglass) Mosaic.
Daarom noem ik het ook geen fork. Netscape is wel gebaseerd op Mosaic. Net als dat de Mozilla browser weer gebaseerd is op Netscape en Firefox weer op de Mozilla Browser.
Nee, eigenlijk is het allemaal 0 en 1'tjes. En dus hetzelfde

/s

Edit: /s = sarcasm

[Reactie gewijzigd door dec0de op 13 augustus 2020 21:13]

Inderdaad, een Chromium browser is geen alternatief voor Firefox.
Voor jou niet, voor 95% van de markt wel ;)
Chromium kan een alternatief zijn, enkel dan nog is het erg moeilijk alles van Google eruit te slopen zoals MS heeft gedaan.

Het probleem is dat Firefox met zijn engine gewoon heel langzaam stappen zet. Chrome begint met Vulkan-ondersteuning, FF is er nog niet en lijkt nu helemaal niet meer te gebeuren met de recent ontslagen in het Servo-team. Waarom dat belangrijk is? Technieken als Electron zijn interessant, maar worden nu allemaal op Chromium gebouwd en niet op geckoview. Met de focus op niet-developers van de Mozilla CEO, gaan er nog meer developers over op Chromium/Edge, waardoor de groep nog kleiner wordt en voor de concurrente groter. Waarom zou ik als developer nog twee engines ondersteunen en gebruiken, als die andere mij nog niet eens interessant ziet? MS kan daar prima over meepraten, al deze zij wel hun best voor developers.

Het is mooi dat Mozilla door deze deal weer 3 jaar vooruit kan, maar wellicht is het wel einde verhaal voor Firefox en gaan ze verder op andere gebieden zoals VPN's, Rust (buiten de browser), Lockwise, Pocket, decentraal delen, etc. Allemaal dingen die prima kunnen in/lopen op een andere browser engine.

Ik hoop het niet, maar ik merk als (web)developer dat ik daardoor wel (even) klaar ben met Mozilla.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 13 augustus 2020 20:01]

Wordt Safari's Webkit ook niet gebruikt voor Epiphany, en een paar andere browsers? Geloof dat Webkit best wel groter is dan alleen Safari, dus vendor lock-in is wat kort door de bocht. Sowieso ook omdat het gewoon open-source is.
Firefox: jouw data/jouw eigendom, maar als je wat zoekt komt dat toch weer (als standdard) bij onze grote vrienfen van Google. (Waar is de tijd gebleven dat 'do not evil" een filosofie binnen google was).
Je ontloopt de macht en honger van google amper (om nog maar niet over de vele pixel pics van google en andere 'bezoekers analyse diensten' te spreken of de hidden koppelingen met FB...

Eigen data is heel beperkt tenzij je echt flink de moeite neemt
Je ontloopt de macht en honger van google amper
Goed punt, het is tegenwoordig heel eenvoudig om alle Facebook-gerelateerde onderdelen in een eigen container te draaien, maar volgens mij is dat er niet standaard voor Google; alsof Mozilla hun geldschieter te vriend wil houden. Ik begrijp het hoor, voor niets komt de zon op, maar het is moeilijk moreel recht te praten. Juist daarom snap ik dat Mozilla zich meer op commerciële diensten zoals hun VPN wil richten: het geld moet ergens vandaan komen en dankzij Internet Explorer 4 zijn browsers gratis.
Nou, Palemoon gebruikt Goanna, wat een fork is van Gecko met aardig wat aanpassingen. Dus die zou ik dan toch apart noemen, al is het natuurlijk geen "groot" engine.
Opera, edge, waterfox, pale moon, vivaldi
Dat zijn anders allemaal browsers gebaseerd op Chromium of Firefox. Als Firefox dood gaat zullen die laatste ook een langzame dood sterven en blijven er enkel veredelde Chromium skins over.
Pale Moon gebruikt de Goanna engine. Goanna is een fork van Gecko, geforked vóór Quantum. Dat is dus al een poosje geleden. Ik denk dus niet dat als Firefox (Gecko) zou stoppen dit invloed op Pale Moon zou hebben, net zo min als wanneer Safari (WebKit) zou stoppen dit invloed op Chrome zou hebben.
Pale Moon heeft nog een hele boel code gedeeld met Firefox en fixt ook nog regelmatig bugs die in Firefox gevonden worden. Als Firefox helemaal weg valt kun je er van uit gaan dat Pale Moon ook ten dode opgeschreven is, mocht je daar nu nog niet van overtuigd zijn.

[Reactie gewijzigd door Goderic op 13 augustus 2020 22:06]

Ik hoop echt dat dat niet gebeurt...

Ik gebruik al jaren (tevreden) Firefox en zou het écht jammer vinden als ik genoodzaakt wordt om over te stappen op een chormium browser.
Naast wat Andre al zegt over Palemoon, is het niet allemaal "maar" een reskin. In Vivaldi bijv. kun je de hele interface modden met userCSS en userJavaScript, zeg maar net als in Firefox. En daarnaast ook een hoop eigen ingebouwde functies en onderdelen (en binnenkort nog meer met e-mail en RSS ingebouwd). Dat is toch wel een groot verschil met andere op Chromium gebaseerde browsers, dus wel iets meer dan "een reskin".

En wat telt eigenlijk als een "reskin"? Is bijv. Falkon op Linux ook een reskin omdat het QtWebEngine gebruikt, wat weer is gebaseerd op Blink van Chromium?
Voor zover ik heb gelezen is er nauwelijks bezuinigd op het gecko team.
Servo is toch de next gen browser engine in Rust? Dat vind ik wel zonde als dat stil komt te liggen.
Ja, maar Servo was altijd een research project. Het is nooit bedoeld als vervanging voor Gecko. Natuurlijk zijn er mooie onderdelen vanuit het Servo project aan Firefox toegevoegd, maar het laatste jaar heb ik niets nieuws rechtstreeks uit Servo gezien.

Bijvoorbeeld Pathfinder is best wel veelbelovend, maar kan volgens mij prima verder ontwikkeld worden zonder Servo. https://github.com/servo/pathfinder
Ja, maar Servo was altijd een research project. Het is nooit bedoeld als vervanging voor Gecko. Natuurlijk zijn er mooie onderdelen vanuit het Servo project aan Firefox toegevoegd, maar het laatste jaar heb ik niets nieuws rechtstreeks uit Servo gezien.

Bijvoorbeeld Pathfinder is best wel veelbelovend, maar kan volgens mij prima verder ontwikkeld worden zonder Servo. https://github.com/servo/pathfinder
Servo zit in Gecko voor zowel de desktop als mobile Firefox. Ze noemen het webrender.
Servo is de naam een project wat uit meerdere onderdelen bestaat. Bepaalde onderdelen van Servo zijn in Firefox geintegreerd, zoals (off the top of my head) Webrender en Stylo.

Dus Servo is niet Webrender, Webrender is een onderdeel van Servo.
Servo is nooit gemaakt om als firefox engine gebruikt te worden. als ze dat zouden doen zouden ze letterlijk heel firefox opnieuw moeten bouwen omdat servo geen UI elements of watdanook heeft en die niet overgedragen kunnen worden van de huidige browser. Servo was een experiment bedoelt als embedded webengine.
Aan de andere kant heb je aan de browser zelf geen directe inkomsten op deze zoekdeal na. Mensen betalen niet voor een browser en mozilla staat zich voor op privacy dus op tracking valt ook niet direct geld aan te verdienen en advertentie's inbouwen doen ze al, maar dat gaat ook niet zonder slag of stoot.
Als een betaalde versie van Firefox (laten we zeggen, € 10 per maand) 100% gegarandeerd alle tracking, advertenties op websites en alles waar je nu uBlock, Ghostery, PrivacyBadger en PiHole voor nodig hebt zou blokkeren, dan sluit ik per direct een abonnement af voor alle pc's in huis.
Ik zou ook werkelijk graag een paar euro per maand neerleggen voor Firefox, maar dan maak ik me niet druk over alle troep die je op het internet vind, maar eerder over alle troep die Mozilla zelf in zijn browser gooit. Geef me een build zonder bakken opt-out telemetrie, experimenten, advertenties in de vorm van Pocket en Facebook links op mijn homepage. Geef me een browser waar ik het zelf weer voor het zeggen heb, waar ik zelf kan bepalen welke addons ik installeer (en die niet van afstand kunnen worden uitgeschakeld), of ik about:config gebruik en of ik wil auto-updaten. En voor een bedrijf dat zoveel houdt van praten over monopolies en een vrij en diverser internet landschap, zou het ook mooi zijn als Mozilla woord bij daad voegde en Fenix' dependency op Google's closed source libraries zou verwijderen.
Voor dit alles krijgen ze graag mijn geld. Helaas zal het wel nooit gebeuren. Mozilla lijkt geinteresseerd in alles behalve een solide browser zonder fratsen te bouwen. Ik vraag me werkelijk af hoe ver hun market percentage moet zakken voordat ze begrijpen dat ze hiermee geen users winnen.

[Reactie gewijzigd door woopdiedoo op 13 augustus 2020 20:11]

Als je Firefox wil steunen waarom neem je dan geen abonnement op Pocket Premium? Dat is van Mozilla en dus een direct inkomstenbron.

Ik heb het zelf en vind Pocket een geweldige app.
Veel van de dingen die je noemt lijken me juist het gevolg van een bron van inkomsten nodig hebben. Beetje kip-ei verhaal.
Nou ik steun ze graag maar hoop wel dat die ontslagen niet doorgaan... Ik denk dat ik een Mozilla VPN Abonnement afsluit als die in Nederland beschikbaar is.
En je zult een van de weinigen zijn, want met genoemde tools gaat dat helemaal gratis :)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 13 augustus 2020 20:07]

Helaas is dat de waarheid, maar als er iemand met een browser met al die features build-in kan komen is het Mozilla wel.
Mozilla heeft tegenwoordig al aardig wat anti-tracking spul aan staan volgens mij. Ik loop er in ieder geval soms tegenaan dat een site die ik gewhitelist heb in privacybadger ineens niet werkt door Firefox' ingebouwde bescherming.
Nee, een browser kopen doen we niet meer. Maar dat deden we ooit wel. IE was gratis, maar Netscape Navigator kostte $49,- in 1996. Dat is ruim $80 vandaag. En dan was het niet geheel duidelijk hoe lang je ondersteuning had.

Dus ja, ze zullen iets anders moeten doen. Ik begrijp ook dat ze niet afhankelijk van Google willen zijn, maar het gaat wel om veel geld. En wat als Google niet meer meedoet?

Google laat Firefox nooit weggaan, net zoals Microsoft dat nooit met Apple had laten gebeuren. Te belangrijk.
Netscape kostte in het eerste jaar $49 als je geen genoegen nam met de identieke proefversies of de versies die de ISPs beschikbaar stelde. Het kopen was praktisch niet nodig. In principe is de achtergrond van Mozilla altijd al geweest om, net al de grootste concurrenten, afhankelijk te zijn van inkomsten die niet rechtstreeks van de gebruikers komen.
Het doel van Netscape was dat de provider dat zou betalen. Maar het doel was wel degelijk dat iemand ging betalen. Maar dat ging uiteindelijk niet gebeuren.
Dat ben ik zeker met je eens. Alleen heb ik het laten betalen door eindgebruikers nooit gezien als een belangrijke poging om die kosten direct betaald te krijgen. Het model is altijd al geweest om het voornamelijk indirect (niet direct vanuit de eindgebruikers) kostendekkend te krijgen en houden. Als dan niet via ISP of andere geldschieters die meeliften op het produkt of de diensten en gegevens die daaruit voortkomen. Het is een reeks aan producten dat aantoont dat het waarde kan hebben zonder dat eindgebruikers rechtstreeks betalen. Wel betwijfel ik of het niet te afhankelijk is van enkele van die indirecte geldschieters.
Ik kan je geen + geven, maar je hebt wel gelijk. Een browser was toen ook een drukmiddel misschien. Een gebruiker moest er een hebben en hoe dat gebeurde was toen nog niet bepaald.
Precies, betaalde ook ongeveer dat voor iBrowse voor de Amiga.

Maar hij kost nu nog steeds geld, je bent €54,99 kwijt als je de Full IBrowse 2.5 License koopt.
Ik ben zeker geïnteresseerd in hun VPN dienst, zodra mijn huidige abonnement afloopt ga ik deze zeker nemen.

Ik vraag me af wat precies onderdeel van deze deal is, is Google alleen standaard de default zoekmachine en ben je, door deze instelling aan te passen, uit het vangnet van Google? Of zit Google er op meerdere manieren in?
Google is alleen standaard de search engine, dat is de deal die ze al jaren hebben.
Zover ik weet hebben ze niet bezuinigt op de browser. ze hebben bezuinigt op andere teams die niet zoveel met de browser te maken heeft. mensen online roeptoeteren vooral heel erg hard dingen, maar hebben daar nietecht bewijs voor.
Ik vraag me af hoeveel baat Google zelf heeft bij het bestaan van Mozilla en een alternatief voor Chrome.

Nu heeft de Europese commissie Google al lange tijd onder een vergrootglas en krijgen ze met enige regelmaat hoge boetes wegens het bemoeilijken van concurrentie. Wat zou er gebeuren als het enige noemenswaardige alternatief (qua marktaandeel) ook weg zou vallen?

Die 400 miljoen is dus een mooie symbolische “deal” met Mozilla die voor Google waarschijnlijk gunstiger is dan een eventuele boete en een boel andere maatregelen bij een gebrek aan concurrentie...
Ik vind het een opmerkelijke deal omdat Firefox zeer performante adblockers heeft en Google grotendeels leeft van reclame.
Het is de meest simpele rekensom ooit :p

Je hebt 4 type users
1. Mensen met adblock
2. Mensen die alles Google gelijk wegwerken
3. Mensen die search van Google gebruiken
4. Mensem die alles Google doen

Elk type user vertegenwoordigd een bedrag, bij elkaar opgeteld komt dat uit op x per jaar :p

Denk aub niet dat je met iets als adblock daadwerkelijk niets waard bent :p
Zolang de surfer maar start vanaf de Google wave, maakt het niet zo veel uit of dat nu Safari, ie of hun eigen ding is.
Google betaalt (net als Yandex en Baidu) gewoon voor de zoektraffic van een paar honderd miljoen Firefox gebruikers, ook al is Firefox een concurrent. Net zoals Apple betaalt voor onderdelen van Samsung, ook al is Samsung een concurrent. Pure commercie.
Daar hebben ze zeker baat bij, maar niet zo erg als Microsoft bijvoorbeeld eerder baat had bij Apple als concurrent. De basis voor Chrome is open source en er zijn ruim voldoende browsers om uit te kiezen. Dat er niet veel rendering engines overblijven kan Google niets aan doen, en helpt zelfs door Mozilla te steunen. Zelfs Microsoft laat hun eigen engine vallen voor die van Google.
Gaan de ontslagen nu toch door? Ik hoop van niet! Immers is er nu minder noodzaak toe, 400 miljoen is een hoop geld.

Ze hebben nu 3 jaar de tijd om echt in te zetten op iets dat inkomsten genereert en dat is een stuk moeilijker als je mensen het al te druk hebben met de lopende zaken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 13 augustus 2020 19:21]

Dit nieuws zit te dicht op elkaar om toevallig te zijn. Ik denk dat deze deal al zo goed als in de pocket zat toen de ontslagen bekend werden. Sterker nog, het zou me niet verbazen dat dit al een hele tijd geleden allemaal uitgestippeld is door Mozilla.

[Reactie gewijzigd door AtlAntA op 13 augustus 2020 19:45]

Of andersom, Google leek minder te willen betalen omdat ze dachten 'Mozilla moet wel akkoord gaan met onze lagere prijs anders overleven ze het niet', en Mozilla dacht met de ontslagen aan te tonen dat ze het sowieso zouden overleven, waardoor ze richting Google hun poot stijf konden houden.
Kan inderdaad ook nog. Hoe dan ook is het niet echt zuivere koffie.
Mooi dat die deal met Google doorgaat. Firefox heeft geld nodig en ik zou het jammer vinden als deze browser verdwijnt.

Ze hebben dan iig drie jaar extra om nieuwe inkomsten bronnen te vinden.
Terecht dat Tweakers.net meld dat dit inderdaad moeilijk te rijmen is met https://tweakers.net/nieu...op-betaalde-diensten.html
Dat vroeg ik me ook al af.
Wat ik een beetje mis hier is het grotere plaatje van Mozilla. Bijvoorbeeld de bijdrage die zij leveren in documentatie, privacy en standaarden, bijvoorbeeld met MDN web docs. Dit is de meest actuele, informatieve en grondige documentatie van 'alles' wat er speelt op het web. Dit is van essentieel belang voor het web en developers en het zou eeuwig zonde zijn als dit door bezuinigingen niet meer kan worden bijgehouden.
De Google zoekmachine is het eerste wat ik verwijder.
Ik snap 100% dat ze het geld nodig hebben, maar toch blijft de slogan 'Firefox cares about your privacy' hier een beetje haakt op staan.

Maargoed, compromissen moeten natuurlijk gemaakt worden en het is erg eenvoudig een andere zoekmachine in te stellen.
Laat Mozilla nu net hun hele Threat Management team ontslagen hebben...
https://www.reddit.com/r/...e_threat_management_team/

Mozilla is al langzaam aan het sterven..
Kunnen we stoppen met dit te zeggen? Mozilla heeft het "Mozilla Threat Management" team ontslagen, maar dat was enkel het globale team, Firefox heeft er bijvoorbeeld een voor zichzelf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee