Mozilla verplaatst ontwikkeling Servo-browserengine naar Linux Foundation

Het Servo-project voor de ontwikkeling van een onafhankelijke browserengine is door Mozilla ondergebracht bij de Linux Foundation. Het project krijgt een eigen bestuur en technische commissie om de toekomst van de engine te bepalen.

ServoHet Servo Project meldt het nest bij Mozilla verlaten te hebben en een nieuw thuis bij de Linux Foundation gevonden te hebben. Een eigen bestuur en technische commissie gaat de koers bepalen maar het doel blijft om een veilige renderingengine te ontwikkelen met hoge prestaties, die door derden in applicaties te integreren is.

De initiatiefnemers roepen ontwikkelaars op bij te dragen en het streven is om een lidmaatschap voor bedrijven te starten om de toekomst financieel veilig te stellen. Servo is een in Rust geschreven renderengine voor browsers waarvan delen geïntegreerd zijn in de Gecko-engine van Firefox. Het project is in 2013 gestart door Mozilla Research en Samsung.

Eerder dit jaar maakte Mozilla bekend dat het beheer over de programmeertaal Rust ondergebracht zou worden in een eigen stichting. Mozilla heeft dit jaar honderden medewerkers ontslagen. Begin dit jaar werd als reden genoemd dat de ontwikkeling van succesvolle betaalde diensten langer duurde dan verwacht, halverwege het jaar werd naar de gevolgen van de coronacrisis verwezen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-11-2020 • 08:21

85 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (85)

85
83
38
6
0
43
Wijzig sortering
Ik hoop dat dit slaagt. Een 100% monopolie van Chromium zou echt killing zijn voor de ontwikkeling van een vrij internet.

Zonder concurrentie hierin wordt internet straks een defacto Google intranet...

Jammer genoeg denk ik dat dat al niet meer te stoppen is zonder overheidsingrijpen. Denk aan amp sites, langzaamaan verwijderen van URLs uit de adresbalk, DNS informatie bij je provider weghalen en bij Google* onderbrengen. Enge ontwikkelingen voor een vrij internet.

* Ik weet dat je meerdere partijen kunt kiezen bij DNS over http. Maar ik weet ook dat Chrome en heel veel andere diensten weer default op Google uitkomen. Ook zijn er maar weinig aanbieders, die weer alle data bij elkaar graaien. In tegenstelling tot old school DNS waarbij eigenlijk alleen je provider of een random andere server iets over je weet. DNS zou ook op netwerk niveau geregeld moeten zijn, niet in een app of browser.
Vergeet de eigen verantwoordelijkheid van mensen niet. Er komen hier meer dan genoeg technische mensen, vele werkzaam in de IT, maar de meeste steken hun kop in het zand.

Bij mijn vorige werk (2 jaar terug) begon ik daadwerkelijk weer met het testen op Firefox. Dit was toen al een paar jaar niet meer gedaan en de zittende ontwikkelaars zagen er geen probleem in 'want iedereen heeft toch Chrome'...

Toevallig iemand bekend met het browser gebruik hier op tweakers.net? Ik vrees dat het niet af wijkt van het landelijke gemiddelde. Antwoord: 11% in 2018. Dat zou 3x zoveel zijn als Nederlandse gemiddelde.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 18 november 2020 14:09]

Ik ben toevallig (met pijn in 't hart) net sinds een week over gestapt op mijn mobiel van Firefox naar duckduckgo browser. Helaas dus ook chromium based.

Ik gebruik Firefox desktop al sinds ze net over waren van de mozilla browser. En sinds Firefox voor mobiel was heb ik ook die altijd gebruikt.

Maar het werkt vaak gewoon niet lekker op mobiel. Ook hier op Tweakers niet. Ik heb geregeld ruzie met het typen van tekst in dit invoer veld waardoor ik bijvoorbeeld niet een eerder geschreven alinea aan kan passen.

Ook is de performance vaak slecht en zit er in veel websites (ook in deze) een bug in de banner bij het scrollen.

Met de DDG browser werkt het scrollen ook gewoon net allemaal wat smoother als met FF.

Daarnaast werkte mijn pi.hole via FF mobile niet lekker en ook kwam ik erachter dat ik tonnen met features miste op mijn synology nas wanneer ik met FF mobile was ingelogd.

Op desktop blijf ik bij FF. Ik weiger daar chrome op te installeren en als ik een tijdelijk andere browser nodig heb dan start ik wel chromium Edge.
Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd Firefox eindelijk fatsoenlijk vind op de telefoon. De interface is nu veel logischer op een smartphone. Echter heeft deze stap ironisch genoeg een hoop mensen gefrustreerd die nu overstappen op Chrome, etc.

Het enige wat ik echt mis is de PDF.js viewer geïntegreerd in Fenix. Nu moet ik allerlei verschrikkelijke PDF readers gebruiken.
Ik vond FF altijd geweldig, maar juist sinds een paar weken moet ik ineens steeds een nieuwe tab openen om bij mijn overzicht van favo's te komen en zo heb ik elke paar dagen >60 tabs open. Heel vervelend, ik vond de versie zoals hij een paar maanden terug nog was een stuk fijner. Toen tikte je op de adres balk om bij een paar meest gebruikte sites te komen.

Ik gebruik het nog steeds hoor, ook op de desktop, maar op mobiel erger ik me er nu constant aan.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 18 november 2020 13:50]

Er zit een auto close tab functie in. Alle tabs ouder dan x tijd worden dan automatisch gesloten ;)
Ja, minimum: Een dag. En ik wil juist tabs soms langer bewaren. Ik open altijd dezelfde 3-4 sites in de ochtend, voeger door op de adres balk te tikken (en de sites achter elkaar in dezelfde tab te openen). Als iets interessant was ging het naar een nieuwe tab voor later. Nu doe ik steeds dit: druk op tabs icoon -> druk + -> tik keyboard aan de kant -> druk op favo site. En dat zit die in een nieuwe tab. Zonder auto close krijg ik zo dus heel veel tabs met dezelfde 4 sites. Ik kan er niet aan wennen.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 18 november 2020 14:10]

ik vond de versie zoals hij een paar maanden terug nog was een stuk fijner. Toen tikte je op de adres balk om bij een paar meest gebruikte sites te komen.
Als je klikt in de adresbalk heb je nog steeds de 10 meest gebruikte websites. ALT+D doet hetzelfde. ALT+D en letters intikken geeft je nog meer keuze over bezochte websites.
ik heb geen alt op mijn telefoon ;)
Als je op je telefoon op de adresbalk tikt krijg je nu niets nuttigs meer. Dat hebben ze gewoon weggehaald.
ik heb geen alt op mijn telefoon ;)
Als je op je telefoon op de adresbalk tikt krijg je nu niets nuttigs meer. Dat hebben ze gewoon weggehaald.
ah ik had desktop browser in mijn hoofd. als ik op de telefoon kijk zie ik alleen mijn meest gebruikte sites op een nieuwe tab. dit was dus eerst anders?
Ja, idd, die zag je als je de adresbalk aantikte, zodat je door een paar sites kon gaan zonder nieuwe tab te open, dat kan nu niet meer. Resultaat: tientallen tabs met dezelfde paar websites die je elke paar dagen manueel moet wegdoen. Echt slecht en nutteloos.
Bij de overheid hetzelfde. Alleen testen op Chrome en Edge (chrome & chrome). Eisen ook zo opstellen. Ben er zelf vrij simpel in; ik develop alleen voor de standaarden. Als een browser daar vanaf wijkt dan is dat een probleem van de browser.

Nou moet ik wel zeggen dat met de tooling van vandaag browser compatibiliteit eigenlijk niet meer een ding is (meer configuratie voor de transpiler).
Dat de overheid eisen opstelt aan de hand van closed-source commerciële producten, en niet open standaarden, is een teken aan de wand voor overheidsprojecten in het algemeen.
Anoniem: 14842
@Eonfge18 november 2020 14:53
Wat dacht je van een Google play services vereiste voor de digid app... Tsssk.
What!? Serieus. Dat is van de pot gerukt. Nu heb ik Magisk draaien want ik weet al lang dat genoeg commerciële partijen kortzichtig zijn, maar dat de overheid zo agressief niet-Google gebruikers weert is idioot en waarschijnlijk ook niet legaal. Kuch. GDPR. Kuch.
Tja. Als het aan mij zou liggen dan zou het gemaakte en gebruikte zoveel mogelijk opensource zijn. Helaas ligt het in mijn ervaring vaak bij mensen niet gehinderd door enig technisch of inhoudelijk inzicht, die met bijzondere onderbuik eisen (eisen die leuk klinken maar waar de redenering niet voor klopt) komen.
Moet eerlijk zeggen dat ik niet eens weet waarom ik Firefox gebruik, gewoonte misschien? Iedere keer dat ik Chrome gebruik voor casten naar mijn Chromecast of sites die gewoon niet werken op Firefox dan is het gewoon sneller. Als ik dat zie dan snap ik wel dat zelfs iemand die in IT zit gewoon Chrome gebruikt.
Ik ben vrij recent op Firefox overgeschakeld, voornamelijk voor privacy-overwegingen. Ik vind de ervaring idd net wat trager en minder verfijnd. Chromecasten is idd nog zoiets wat Google slim in Chrome heeft ingebouwd, wat ook weer mensen richting chrome brengt.
Ik gebruik firefox sinds versie 1.5, en ben nooit geswitched naar chrome. Wel heb ik chrome daarnaast staan voor webpagina's die door google zijn geschreven, zoals google maps.

Dingen als youtube en google maps werken verschikkelijk traag in een andere browser dan chrome. Ze gebruiken actief andere chrome specifieke (non standaard) dingen.

In firefox gebruiken ze een of andere trage polyfill https://github.com/googlearchive/ShadowDOM. Ik vermoed, zodat wij denken als gebruikers. Poh, laten we toch maar eens naar chrome, want firefox is traag
Dat vermoed ik inderdaad ook. Door chrome-specifieke functies te gebruiken op al hun websites kunnen ze de ervaring op Chrome perfect en snel maken, en tegelijkertijd andere browsers traag of inferieur doen lijken. Polyfills gaan idd trager zijn dan een native implementatie. En Google kan andere browsers (nog) niet dwingen om bepaalde features te integreren, en maar goed ook.
Hier ook een tevreden FF gebruiker. Al jaren. Alleen vele jaren terug, toen FF wat serieuze performance issues hadden en Chrome z'n opmars maakte een tijdje chrome gebruikt. Daarna toch weer overgestapt, idd met name vanwege privacy.

De code inspector in FF vind ik eigenlijk ook nog steeds prettiger voor waarvoor ik het gebruik. Chrome is inderdaad wel net iets gestroomlijnder in alles, ook performance. Maar na het installeren van de privacy plugins wordt het verschil al een stuk kleiner. In dagelijks gebruik erger ik me daar niet aan in ieder geval.

Wat wel killing is, is dat ik graag ook FF op de mobiel gebruik, maar die app is echt gedateerd. En FF gebaseerde alternatieven geven me ook niet alles wat ik zoek, zoals sync, privacy mogelijkheden en een interface die beter werkt op de mobiel.
FF mobiel is recent vernieuwd geloof ik, ik vind het een stuk prettiger sindsdien. De interface zit nu onderin het scherm bijvoorbeeld, heerlijk!

Ik geef niet om sync van tabbladen maar de optie is er. Geen idee hoe goed die werkt.
Ook heb ik nu privacy badger actief in de mobiele browser terwijl ik dit type.
Ik gebruik m ook. Is zeker werkbaar, maar t mag allemaal wel wat beter. Op de iPhone heb je alleen privacy en security addons voor safari dacht ik. En Firefox Focus ed vind ik t dan ook weer net niet (geen sync) maar daar zit potentie in.
Ik vind Firefox persoonlijk erg fijn, maar heb ook helemaal geen grote wensen van een browser.

Ik heb een MacBook Pro 2010, een oudje. Ik kan niet meer updaten naar nieuwe OS-versies. Maar Apple haalt wel functies weg van mijn laptop die eerder wel werkten. Bijvoorbeeld tabbladen synchroniseren tussen iPhone en MacBook, dat kan nu alleen nog vanaf Catalina geloof ik, vanwege encryptie. Dus dat ben ik kwijtgeraakt. Firefox doet het wel. Safari gebruik ik dus niet meer 😃 Ik ga kijken of ik Firefox wat kan doneren.

Chrome weiger ik te gebruiken. Google hoeft niet iedere letter te weten die ik type.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 18 november 2020 09:41]

Ik maak ook veel gebruik van Chromecast, dat gaat ook prima vanaf iOS en Android-apparaten en dat zijn toch meestal de dingen die ik bij de hand heb als ik op de bank achter de TV zit.
Ik van FF naar Chrome. Reden: op mijn werk kan ik niet meer FF installeren (Portable ook niet) en ik wil gesynchroniseerde bookmarks. Chrome staat wel standaard geïnstalleerd, al moet ik elk half jaar de ICT mailen dat ze Chrome moeten updaten (doen ze dan direct).
Eerlijk gezegd nog nooit een site tegenkomen die echt niet werkt op Firefox.. en inderdaad, ook de meeste (software engineer) collega's hier gebruiken allemaal Chrome. Ben 1 van de weinigen die altijd Firefox gebruikt, ik heb Chrome niet eens op mijn laptop staan.
Ik ook niet idd, ik gebruik Chrome/Edge echt nooit.
Tip: Ontwikkel in Firefox. Als iets dan niet in Chrome werkt is het vaak veel gemakkelijker op te lossen dan dat je in Chrome werkt en in Firefox test.
Mijn vraag is dan (niet vervelend bedoeld) hoe krijg je dat voor elkaar?

Een verschil is volgens mij doorgaans in allebei de richtingen even goed te fixen.
Wat ik heb gemerkt is dat Chrome nog wel eens foute CSS situaties alsnog op een eigen manier wil interpreteren zodat het eindresultaat er gewoon goed uit ziet in plaats van het af te keuren; dat maakt het dat je fouten erg laat ziet als je achteraf tegen andere browsers aan test. Daarnaast is er het feit dat Firefox een zeer handige ontwikkeltool heeft voor CSS grid doeleinden, het is zonde om daar geen gebruik van te maken.
De grid tool in ff is idd wel fijn, maar juist het parsen foute css heb ik in Chrome al een keer getest, en Chrome houd zich daar aan de specificatie. (Ja er is een specificatie voor het omgaan met foute CSS). Ik zag op dat vlak ook geen verschillen met Firefox, beide lijken dat gewoon goed te doen. Zo niet zie ik graag een voorbeeld (uit interesse).
Los van wat @gimbal aangeeft, loopt Chrome een beetje te ver vooruit. Er worden eigenwijs technieken geintroduceerd die Firefox (nog) niet heeft/krijgt/wil, en dus krijgen we Internet Explorer taferelen met websites die alleen Chrome ondersteunen.

Ik heb alleen even geen specifieke voorbeelden, maar ik loop er zelf wel vaak tegenaan. Ik kon bijvoorbeeld geen automatische incasso instellen bij mijn verzekering omdat deze alleen Chrome ondersteunden.
Dat zijn er echt bizar weinig. de ontwikkeling van nieuwe browser features is ook gestandaardiseerd (tc39 voor ecmascript bijvoorbeeld). Het kan zij dat features experimenteel zijn, dan zitten ze vaak achter een -webkit of -moz vlag.

Dat jij geen automatische incasso in kan stellen op Firefox heeft niets met voorlopen of experimenteren van Chrome te maken maar eerder met een keuze van je verzekering.

De tijden dat dezelfde website er op verschillende browsers totaal anders uitzien liggen inmiddels wel achter ons, gegeven dat de ontwikkelaar zich aan de standaarden houd.

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 18 november 2020 20:52]

Sorry dat ik geen lijstje bijhoud van elke keer dat ik er tegenaan loop ;( Een beetje apart dat je eerst uit interesse vraagt om vervolgens een stelling te doen van het tegendeel.
Ik moet zeggen dat de standaard functionaliteit in chrome op de desktop om te verbinden met een webview binnen een hybrid app op android toch wel heel erg fijn is, hoor. Schijnt in FF ook mogelijk te zijn, maar in mindere mate, en je moet per se je app bouwen met een Gecko webview, die natuurlijk niet standaard aanwezig is op android.
Hier een firefox gebruiker sinds jaar en dag, vind het gewoon een hele fijne en sterke browser van een partij die ik meer vertrouw dan de meeste anderen.
Ik gebruik al jaren Firefox.

Ik gebruikte wel Chrome op mijn telefoon toen je nog YouTube kon casten vanuit de browser, maar toen dat afgeschaft werd stapte ik ook op mijn telefoon over naar Firefox.

Qua ervaring is Firefox over het algemeen fijner in gebruik op PC dan Chrome, op paar sites na die puur in Firefox niet helemaal goed werken.

Op telefoon is dat een ander verhaal, het was best wennen en nog steeds ben ik van mening dat Chrome beter werkt dan Firefox op Android, echter ik kan gewoon Ublock Origin installeren in Firefox op Android wat niet in Chrome zelf kan, dus dat alleen zie ik al als een voordeel.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 18 november 2020 09:37]

Ik kan niet tegen de attitude van Google, ben er misselijk van. MS, intel en nog wat van dat soort privacyrovers vertrouw ik ook voor geen cent (hoe handig sommige features van die lui ook zijn). Het design achter de dingen die ik van hen niet accepteer is duidelijk met die intentie gebouwd. Daarom is mijn attitude tegen die partijen ook niet vriendelijk. Het klinkt altijd zo bitter als je met 'normale' mensen praat die privacy issues gewoon negeren.

Ik gebruik liever firefox. ◕‿◕

Ik begrijp dat op surface-level het design van deze lui vriendelijk lijkt, maar ik wijs mensen er graag op dat hun vertrouwen daar niet op gestoeld hoort te zijn.
T.net publiceert elk jaar browser gebruikerstatistieken bij de jaarwisseling.

Ik heb hetzelfde op het werk, maar er zijn ook bepaalde redenen voor (helaas). De debug tools werken bijvoorbeeld enkel in/met Chrome of zijn enkel daarvoor ingesteld. Een bug melden/fixen in FF kost tijd en van goede cross oplossingen hebben de meeste niet gehoord. Dan maar Chrome pushen, die gebruikt toch iedereen wel.

Persoonlijk vind ik dat ook zonde en een argument van *, maar het zijn ook deze ontwikkelaars die testen niet belangrijk vinden of niet begrijpen waarom iets werkt in de andere browser en andersom niet (CORS is dat bijvoorbeeld).

Ik hoop echt dat Servo de aandacht krijgt die het verdient. In mijn ogen is het stom van Mozilla dat ze zich gaan focussen op mainstream en dus dit soort dingen verlaten. Firefox is gewoon trager en minder modern dan Chrome (kijk de benchmarks er maar op na) en met Servo hadden ze dit kunnen rechttrekken.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 18 november 2020 11:07]

Firefox is gewoon trager en minder modern dan Chrome (kijk de benchmarks er maar op na) en met Servo hadden ze dit kunnen rechttrekken.
Chrome breekt het internet en is de nieuwe Internet Explorer. Chrome is altijd een beperkte browser geweest die veel zaken gewoon niet out of the box kan. Firefox heeft altijd functies gehad die Chrome nog steeds niet heeft na 12 jaar ontwikkeling.
Ik geloof je als je zegt dat de V8 javascript engine iets sneller is dan Spidermonkey. Niet dat je het zou kunnen merken maar de benchmark geeft het duidelijk aan. Als we het hebben over de snelste rendering engine dan gaat Servo het winnen.

Heel raar om jouw smaak neer te zetten alsof het een feit is. En om dan te zeggen dat Servo niet mee kan komen met blink... Weer jouw smaak. Vivaldi en Edge hebben al laten zien wat Chrome had kunnen doen. Maar Google is niet geinteresseerd in jou controle geven en ze vinden het geweldig als een website alleen werkt met hun browser.
Chrome breekt het internet en is de nieuwe Internet Explorer.
Zo ver zou ik niet gaan, ik zou zeggen Safari op iOS is de gene die achterblijft bij de rest en door voortuigang tegen houd.
Zo ver zou ik niet gaan, ik zou zeggen Safari op iOS is de gene die achterblijft bij de rest en door voortuigang tegen houd.
Safari heeft een gigantisch anker: macos. Niemand zegt op zijn website dat hij alleen met Safari werkt. Chrome heeft nu iets van 80% marktaandeel. Dagelijks hoor je van websites dat ze alleen werken met Chrome. Dat is precies wat Internet Explorer deed.
Het probleem is niet zo zeer macos volgens mij, het is dat Apple een monopoly forceert op hun iOS platform.

Als je Chrome op iOS gebruikt, dan maakt deze gebruik van de Apple rendering engine:
app review guideline 2.5.6: "Apps that browse the web must use the appropriate WebKit framework and WebKit Javascript."
https://developer.apple.c.../review/guidelines/#2.5.6

Dus op hun eigen platform hebben ze geen concurrentie van andere browsers (engines), dus andere browsers hebben niet meer web features.

Zelfs Microsoft op de desktop heeft nog nooit zo'n machtspositie gehad.
Eens. Wel raar dat op die M1 laptop wel een volwaardige ARM Chrome mag draaien.
Vergeet de eigen verantwoordelijkheid van mensen niet
He-le-maal-mee-eens-!

Het is voor een leek ook erg gemakkelijk gemaakt met standaard out-of-the-box Edge op Windows, Chrome standaard op Android en Safari op iOS. Dan is het makkelijk vergeten dat er meer keuze bestaat.
Zelf wisselde ik regelmatig af tussen Chrome en Firefox. Laatste jaren gebruikte ik Chrome exclusief omdat het meest stabiel was en bovendien coherent tussen PC en phone gebruik. Al merkte ik dat laatste jaar Chrome meer en meer log aanvoelde.

Met de overstap naar een Radeon RX 5700 merkte ik dat Chrome helemaal niet meer soepel liep. YouTube op Chrome was om te huilen, stutters, freezes en audiodrops. En als Chrome op de achtergrond open bleef staan reageerde de PC trager met regelmatig stotter aan geluid. Ik gaf de schuld in eerste instantie aan de Radeon drivers. Maar nadat ik terug was gegaan naar Firefox waren alle problemen verholpen. Geen freezes, stutters en audiodrops! Silky-smooth scrollen en YouTube van fullscreen naar exit gaan met mooie fluwelen fade-in/fade-out animaties. Tot op heden zeer tevreden met Firefox Windows met talloze add-ons en ik mis Chrome geen seconden.
Ook op mobile ben ik sinds een jaar overgestapt naar Firefox maar dan juist vanwege "moraalridder" zijn en Chrome niet te groot laten worden. Want op phone is Chrome net iets fijner werken dan Firefox. Ten minste het is een hit or mis met de Firefox mobile updates. Maar de gedachte alleen al dat bijna alle grote spelers nu op Chromium werken baart mij -en zo te zien meerdere Tweakers hier- grote zorgen.
Ik test regelmatig op Firefox, meestal wel in een later stadium omwille van tempo, dit kan in principe omdat de verschillen minimaal zijn en vaak makkelijk te corrigeren. Bij bepaalde dingen weet je gewoon dat je extra wil valideren op andere browsers.

Ik ken ook maar weinig websites die op browser X (tenzij bijvoorbeeld IE11 niet ondersteund word) niet werken. Ik verwacht ook niet dat, dat het probleem is.

Privé gebruik ik Safari, vind het gewoon de fijnste en qua performance werkt het prima. Daarnaast ie redelijk ondergewaardeerd qua privacy bescherming.

De reden dat ik Firefox niet gebruik is voor mij dat is ondanks de optimalisaties nog altijd een beetje lof aanvoelt voor mij en de debug tools gewoon minder fijn werken. Hoe graag ik ook een concurrent voor Chrome wil.
Ik heb firefox erbij (voor het testen), maar het lukt me om een of andere reden niet om mezelf ertoe te bewegen om het als primaire browser te gebruiken.
Chrome gebruik ik al heel lang niet meer. Gelukkig is er met Edge Chromium een goed alternatief (en de collections feature is ook wel handig)
Tweakers publiceert af en toe statistieken. Het meest recente wat ik makkelijk kon vinden was bij de jaarwisseling 18/19 waarbij firefox op ongeveer 11% kwam.
Ow, dat is best netjes. Het marktaandeel van Firefox in Nederland is 4%, dus Tweakers heeft gemiddeld 3x zoveel Firefox gebruikers.

https://gs.statcounter.co...ket-share/all/netherlands
Firefox hier. Zowel mobiel als desktop.
Ik snap dat Opera, Google en Microsoft Chromium helpen onwikkelen, maar Chromium =/= Google toch?

Ik vind het een nobel streven van Mozilla, en ik denk dat er zeker een plek is voor een alternatieve engine, maar zijn het niet juist de afwijkende, niet breed geadapteerde engines welke bijvoorbeeld de originele Opera, de originele Edge en in zekere zin ook Firefox de das om hebben gedaan? (volgens mij waren IE en Netscape gewoon verouderd)

Ik heb altijd de indruk gekregen dat er vanuit (web)developers erg veel weerstand is tegen alternative render engines "omdat het meer werk is" en "het toch niet werkt". Dat was in ieder geval altijd het argument waarom EdgeHTML niet goed genoeg was.

@hieronder Dank jullie wel, weer wat geleerd!

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 18 november 2020 09:15]

Ik snap dat Opera, Google en Microsoft Chromium helpen onwikkelen, maar Chromium =/= Google toch?
Google host het hoofdproject, net als dat Mozilla het hoofdproject voor Firefox host. Net als Mozilla heeft Google een dikke vinger in de pap in (het open-source deel van) de eigen browser.
maar zijn het niet juist de afwijkende, niet breed geadapteerde engines welke bijvoorbeeld de originele Opera, de originele Edge en in zekere zin ook Firefox de das om hebben gedaan? (volgens mij waren IE en Netscape gewoon verouderd)
Waardoor Firefox altijd een stapje achterloopt is dat het standaard niet meegeleverd wordt met computers. Android+Google smartphones hebben Chrome/Chrome-gebaseerd, Windows heeft Edge, Apple heeft Safari. De meeste gebruikers installeren geen andere browser.
Ik heb altijd de indruk gekregen dat er vanuit (web)developers erg veel weerstand is tegen alternative render engines "omdat het meer werk is" en "het toch niet werkt". Dat was in ieder geval altijd het argument waarom EdgeHTML niet goed genoeg was.
De meeste ontwikkelaars zijn sterke aanhangers van It Works On My Machine certificering. Hun mening zou ik daarom niet te zwaar wegen in deze. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 november 2020 09:01]

De meeste gebruikers installeren geen andere browser.
Behalve Chrome die echt op meer computers gebruikt (en dus geinstalleerd) wordt dan de meegeleverde browsers edge en IE bij elkaar...
Waardoor Firefox altijd een stapje achterloopt is dat het standaard niet meegeleverd wordt met computers. Android+Google smartphones hebben Chrome/Chrome-gebaseerd, Windows heeft Edge, Apple heeft Safari. De meeste gebruikers installeren geen andere browser.
Dat snap ik in het huidige milieu, gezien "alles" nu chromium is, maar hoe zat het toen Opera nog Caracan of Blink gebruikte? en EdgeHTML? Er zijn browserengines genoeg geweest die in de laaste jaren zijn uitgestorven. Deels door gebrek aan ondersteuning en voor een deel ook actief dwarsliggen van Google (hoe bijvoorbeeld Gmail en Youtube ongelooflijk traag waren in EdgeHTML)
Firefox loopt niet achter omdat het niet standaard wordt meegeleverd, Mozilla verkiest vaker stabiliteit en experimentele stuff gaan in de developer builds (nightly, dev, beta, ..). Daarom zie je pas veel later bepaalde features of doen ze het stap voor stap uitrollen zoals met Web-render en andere GPU extensies.

Google doet dat in mijn ogen wat minder. Ik zeg niet dat beide minder of beter testen, maar Google is niet zo bang om bepaalde zaken uit te rollen of weer (deels) terug te draaien als het niet werkt. Vulkan zit er bijvoorbeeld in stable al in om te testen, dat zou bij Firefox nooit het geval zijn, daarvoor moet je bijvoorbeeld nightly draaien.

Je zou Mozilla een beetje ouderwets kunnen noemen, want uiteindelijk levert je dat uitstellen en gestaag uitrollen ook weer vertragingen en problemen op. Het is gewoon een andere filosofie, vergelijkbaar met Debian.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 18 november 2020 11:21]

maar Chromium =/= Google toch?
Ja maar nee is het correcte maar enigszins flauwe antwoord hier. Chromium is een open source project maar wat vaak wordt vergeten is dat een open source project meer is dan alleen de code. Het is letterlijk een heel project met de infrastructuur er omheen, mensen die bijdragen en een eigenaar die uiteindelijk kan beslissen welke code wel of niet wordt geaccepteerd. Die eigenaar in dit geval is simpelweg Google en daarmee heeft Google veel invloed op de ontwikkeling van Chromium en daarmee dus ook browsers die er gebruik van maken.
Een engine voor browsers.
Een OS voor telefoons.
Een OS voor televisies.
Een OS voor home afluister equipment.

Waar browsen we nog meer mee? Op welk punt van ons leven kunnen we Google nog dat laatste beetje informatie geven, waardoor ze ook weten of je dubbellaags wilt vegen of liever natte doekjes gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Botmeister op 18 november 2020 09:18]

Een OS voor ons toilet :+

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 18 november 2020 10:33]

Zonder concurrentie hierin wordt internet straks een defacto Google intranet...
Dat is het feitelijk al, zie de reactie van @Eonfge
Op dit moment worden andere browsers nog getolereerd, dit in tegenstelling tot het IE-tijdperk waarin o.a. Opera aktief geblokkeerd werd dmv scripts die verhinderden dat je de site wel laadde na een aanpassing van de user-agent-string.

Straks is het dus inderdaad Google of Apple (Microsoft heeft met de chromium-based Edge in feite de handdoek in de ring gegooid)
Chrome is eigenlijk al de nieuwe internet Explorer 6.

Chrome begon best goed maar heeft ondertussen een dusdanig groot aandeel in de browsermarkt door de vrij agressieve promotie door Google dat het nu teveel de dienst begint uit te maken.
Ik heb deze kritiek op chromium nooit begrepen, want het maakt volgens mij no sense. Chromium is volledig open source en gebaseerd op standaarden. Eender welke partij kan er op zijn eigen verder een ontwikkelen. Ik snap wel dat google vooral hun wensen dooddrukken in het project. Maar niemand verbiedt een fork ervan. Met genoeg partijen die meedoen wordt het ook een succesvol project
Complete onzin reactie. De codebase van Chromium wordt volledig gedomineerd door Google. Ook is er bijna niemand die de tijd en energie heeft voor een fork en het bijbehorende onderhoud daarvan.

Dat is een beetje alsof je zegt dat Android open source is en dus niets met Google van doen heeft. Het is een heel dun laagje glazuur.

Google is een sneltrein, als je bij wilt blijven dan kom je aan boord. Wil je een andere kant op dan blijf je op de afslag van de boemeltrein zitten.
Als Apple beslist om live checks naar hun servers te sturen wanneer je een app start ipv een anoniem systeem via bv. CRL op te zetten dan zal dat op Tweakers niet alleen verdedigd worden in de reacties, maar zelfs nog aangeprezen als een feature. En dat zijn minstens ICT enthousiastelingen.

De strijd voor monopolies en controle is gestreden en verloren. Er is gewoon geen kritische massa die het belangrijk genoeg vindt.
Het is geen geheim dat Mozilla moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Begin dit jaar hebben ze mensen ontslagen omdat de extra inkomsten uit derde producten tegen vielen. Daarnaast verdienen ze aan search sponsoring (Google, Amazon, Bing, Bol) en advertentie inkomsten vallen nogal tegen dankzij de pandemie.

Door Rust en Servo los te koppelen van hun eigen organisatie, hopen ze zo zelf minder kosten te hebben aan het onderhoud en management.
Het is ook een bijna onbegonnen werk om als onafhankelijk bedrijf een browser in stand te houden. De enige twee alternatieven worden allebei beheerd door miljarden bedrijven, Google & Microsoft met chromium en Apple met Safari. Deze bedrijven hoeven niet perse winst te maken op hun browser project, voor hun is het gewoon een vereiste om een moderne browser te hebben, ongeacht de kosten.
Tsjah, ongeveer 20 jaar geleden hebben ze zo Netscape klein gekregen en stilaan lijkt het zelfde te gaan gebeuren met de opvolger ervan.
Mozilla heeft deels haar eigen graf gegraven.

Toen Google jaren geleden Chrome geïntroduceerd had, was het niet IE dat keihard markt aan het verliezen was. De eerste batch Chrome gebruikers kwam van Firefox af. Firefox ging van zo'n 40% in vrij korte tijd naar <20%, terwijl IE in die tijd jarenlang rond de 50% bleef hangen

Mozilla had nooit in zee moeten gaan met Google voor de start pagina/default search engine in de browser. Want Google heeft dat o.a. gebruikt om zelf markt te krijgen voor hun eigen browser.

Mozilla die jarenlang Microsoft redelijk terecht aanviel, omdat Microsoft de markt verziekte. Beetje jammer dat Mozilla nooit echt in opstand is gekomen tegen Google, maar ja. Don't bite the hand that feeds you.
> Mozilla had nooit in zee moeten gaan met Google voor de start pagina/default search engine in de browser. Want Google heeft dat o.a. gebruikt om zelf markt te krijgen voor hun eigen browser.

Dat klinkt goed maar in de praktijk werken de concurrerende Search engines best slecht. Zeker in die tijd was Google letterlijk de Search Engine to be als je snel zaken wilde vinden, zonder te veel rommel.

> De eerste batch Chrome gebruikers kwam van Firefox af.

Idd ... Mozilla had een groot markt aandeel origineel en ze hebben dat grondig verprutst. Wat ik mij nog herinner van die tijd waren ze meer en meer brol aan het toevoegen aan Firefox, crashte de browser om de zoveel tijd ( Chrome's sandbox tabs was gewoon een wonder in vergelijking, ondanks de hogere geheugen gebruik ), etc.

Je merkt dat de browser markt een evolutie patroon doorgaat.

X browser word te dominant en luisteren niet naar wat de mensen willen. Meer en meer brol voor commercialisatie erin etc.. Y browser komt en is beter, iedereen switcht over. X begint onder te gaan

Y browser word te dominant en luisteren niet naar wat de mensen willen. Andere Z browser...

Z browser word te dominant en ...

We zitten intussen op de volgende cyclus van Google/Chrome dat te dominant geworden is en te veel hun eigen spulletjes beginnen te pushen. En binnen een paar jaar ga je dan weer een andere concurrentie zien opkomen, dat grondig zal inhakken in Chrome.

Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is. Zie MS ... Miljarden bedrijf met een greep op de OS markt. IE ging naar de vuilbak toen er een beter alternatief kwam. Google is niet veel beter. Ze kunnen denken dat ze immuun zijn in hun arrogantie maar hebben de les niet geleerd. What goes up, can also go down!
Het zou gaaf zijn als een bedrijf hier veel geld in steekt zonder de data te verkopen puur om Google dwars te zitten. Zodra de browser sneller is zijn veel mensen snel om.
Geen enkel bedrijf gaat dat doen, vanuit het perspectief van elk ander bedrijf dan Google is het pure waanzin eigenlijk:

1. Ze verdienen er geen geld mee

2. Als ze het doen om Google dwars te zitten is het wachten op een wederverneukactie van Google. En gezien Google hoogstwaarschijnlijk een grotere schatkist heeft dan het bedrijfje is het niet zo moeilijk om te zien hoe Google zo'n bedrijfje de grond in kan boren.

Dus niet alleen is het niet ten gunste van het hoofddoel van elk for-profit bedrijf (nl winst maken), het vormt een existentiële bedreiging voor dat bedrijf op de middellange tot lange termijn.

Reken er dus maar niet op dat zoiets gaat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 18 november 2020 15:08]

Je begrijpt niet hoeveel invloed Google's monopolie heeft op de keuze van mensen. Gewoon even omschakelen, dat werkt niet zo bij grote meerderheid van mensen
Firefox (ook voor Android) doet al een poosje niet onder voor Chrome. Het is toch al sneller of minimaal even snel?
Verklaar het slechte imago?
En dit is ook het gevaar van bijvoorbeeld Google dat enorm verdiend heeft aan de pandemie, ze hebben de vergoedingen voor advertenties omlaag gegooid. Dat terwijl de online verkopen juist hard gestegen zijn doordat een hoop mensen thuiszitten, daar hebben bedrijven als Mozilla weer last van.
Er komt nog amper geld binnen dankzij de pandemie. COVID-19 kan wel eens de neergang van Mozilla als bedrijf zijn.
Je hebt een punt. Dit is killing, maar de browser zal gehouden worden.
Ze kunnen ook beter focussen op een goede browser maken, Chrome is momenteel beter. Het lijkt wel alsof ze zo veel mogelijk slecht werkende alternatieven voor andere diensten in de markt hebben gezet afgelopen jaren.
Mozilla lijkt langzaam maar zeker steeds meer in de problemen te komen. Men stoot meer en meer projecten af ontslaat medewerkers en vraagt de community om het werk onbetaald over te nemen.

Geld verdienen met een product dat door een relatief kleine groep mensen gebruikt wordt en dat in veel gevallen niet spectaculair beter of anders is dan de concurrentie is lastig. Wie had dat gedacht...
Het lijkt er op dat men wat al te positief was over de kans van slagen van een aantal van deze projecten. Ik hoop dat men snel weer op de goede weg weet te geraken want als het zo door gaat denk ik dat Mozilla nog wel eens heel erg veel kleiner zou kunnen worden dan het nu is. Betaalde software is een leuk idee maar ondanks het vele talent dat men ongetwijfeld heeft binnen de Mozilla developer groep is een goed product maken lang niet alles. Als de concurrentie een soort gelijk product maakt, zelfs als het slechter is, maar hun marketing en sales beter zijn dan is de kans klein dat deze producten het geld op gaan brengen waar men op hoopt.
Kijk naar OS/2 en Windows 95. De een was een goed OS dat een heleboel dingen beter deed dan de ander een stuk stabieler was en omdat het echt 32 bit was ook een stuk beter op de toekomst voorbereid. De ander had een extreem marketing budget, zeer slime sales en al een naam op het gebied van OS ontwikkeling die bij het grote publiek bekend was. Windows is nog steeds de standaard binnen vrijwel iedere instelling en OS/2 bestaat vrijwel niet meer.
Goede software is echt niet het enige dat nodig is je moet ook een manier hebben omdat echt goed te verkopen. En daar lijkt Mozilla nog wel het meeste moeite mee te hebben.
Ik was vrij groot fan van chrome ontwikkel-tools, maar de rest gebruik van de browser vind ik eigenlijk gewoon niet prettig. ik heb al jaren buiten het testen geen firefox meer aangeraakt. ik had firefox vooral verwijderd voor alle advertentiemeuk. Die advertentiemeuk is vaak root of all evil. moet het weer een kans geven misschien.
Ik gebruik firefox op android als het kan, want ik wil plugin support en een browser die niet automatisch de vorige pagina laad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee