SoundCloud gaat bekende artiesten als geverifieerd aanmerken

SoundCloud gaat blauwe vinkjes zetten bij bepaalde artiesten, ten teken dat het om de daadwerkelijke accounts van die personen gaat. Artiesten kunnen onder andere een geverifieerde status krijgen als ze bekend of veel gezocht zijn op het audioplatform.

SoundCloud meldt de markeringen in te voeren om bekende artiesten te helpen en hun authenticiteit te bewaren, en om luisteraars deze artiesten makkelijk te laten herkennen. Het platform kent de status toe aan artiesten, bands, dj's, labels, curatoren en podcasters die bekend en/of veel gezocht zijn.

Accounts van bekende artiesten moeten een biografie, profielfoto en minstens een audionummer bevatten om voor het blauwe vinkje in aanmerking te komen. De accounts mogen niet van fans zijn en ook mag het niet om imitatie-accounts gaan. Daarnaast mag er geen misleidende informatie op staan.

SoundCloud heeft onder andere Billie Eilish, Wiz Khalifa en Trippie Redd geverifieerd en het bedrijf belooft de komende tijd artiesten die vanaf de start van het platform een account hebben te verifiëren. Andere artiesten kunnen zelf verificatie aanvragen. Het kan tot dertig dagen duren voor dit wordt toegekend.

Meer internetdiensten bieden de optie voor geverifieerde accounts aan, om bekende namen aan zich te binden en nepaccounts minder kans te geven zich als authentiek voor te doen. Voor SoundCloud is het belangrijk bekende artiesten aan te trekken om de concurrentie met Spotify en Apple Music aan te gaan met een betaald aanbod.

SoundCloud verified badge

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-11-2020 • 07:35

14

Reacties (14)

14
14
14
2
0
0
Wijzig sortering
Zijn er zoveel problemen met nepaccounts dan? Volgens mij is dit gewoon gedaan vanuit marketing perspectief.

Het is jammer dat Soundcloud zo'n commerciële partij is geworden. Waar je eerst nog allerlei remixes en edits van onbekende/beginnende (elektronische) artiesten kon vinden, zit het nu bomvol pop-ups, advertenties en de hele rataplan. Bootlegs (onofficiiële remixes) worden er meteen afgegooid, omdat ze toevallig een sample gebruiken die herkend wordt door Soundcloud's algoritme. Allemaal onder druk van de muziekmaatschappijen en samenwerkingen die ze zijn aangegaan.

Ze moesten ook wel, want ze hebben een paar keer aan de afgrond van faillisement gestaan. Het verbaast me daarom eerlijk gezegd ook nog dat ze nog bestaan. Overeind gehouden door investeringen en weinig mogelijkheden voor een fatsoenlijk business model.

Door grotere artiesten aan zich te binden gaan ze het echt niet winnen. Billie Eilish is echt niet groot geworden door Soundcloud. Als ze nu artiesten omarmden die wel flinke hypes hebben veroorzaakt op Soundcloud of DJ sets compleet gingen monetizen, had het nog wat kunnen worden.

Gelukkig is er nog Bandcamp om interessante releases te vinden en Mixcloud voor de DJ sets. Soundcloud is een manusje van alles maar niet overtuigend genoeg om als luisteraar een abonnement te nemen.

[Reactie gewijzigd door Slickk op 24 juli 2024 19:23]

Ik ben het gedeeltelijk met je eens, maar Soundcloud heeft wel daarwerkelijk een belangrijk voordeel waarbij ook deze update aan bijdraagt en dat is het sociale/ontdekkings gedeelte.

Met mijn Soundcloud account kan ik beroemde artisten, maar ook vrienden volgen. Die kunnen nieuwe muziek publiceren of hun ontdekkingen "reposten". Dit komt op mijn nieuwsoverzicht (Stream) terecht, waardoor ik snel nieuwe muziek en gemixte sets kan beluisteren. Hier hoor je ook direct wat mijn 'toonaangevende artisten' draaien en interessant vinden.

Spotify laat hier steken vallen. Ze hebben jaren geleden zelfs de notificatie optie voor nieuwe muziek verwijderd. Ook is het in Spotify niet mogelijk om DJ sets te uploaden, alleen afzonderlijke nummers.

Voor rock/pop-muziek heeft soundcloud inderdaad weinig extra's te bieden, maar voor de DJ/Producer is Soundcloud nog steeds onovertroffen door het sociale gedeelte.
Toch zie je dat DJ-sets wel worden geüpload in de vorm van een album (denk hierbij aan bijvoorbeeld Group Therapy van Above&Beyond). Ook podcasts worden hier regelmatig voor gebruikt geloof ik.
Ik vind juist het leuke aan SoundCloud dat alle artiesten er gelijkwaardig in staan. Geen vinkjes oid. Ik werd vaak verrast door onbekende leuke muziek.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 24 juli 2024 19:23]

Ja en dat blijft toch ook? gaat er alleen om dat ook ik wel graag wil weten als ik iets luister of het van een echte artiest is of dat een random iemand iets heeft geupload, dat bijna nooit hetzelfde is.
Een "random iemand" kan ook prima goede muziek maken en dat op SoundCloud zetten. Zat "indie" of hobby-muzikanten die goede muziek maken. SoundCloud leek me daar ook het goede platform voor - ontdekken van nieuwe of onbekende talenten.

Dit lijkt me meer een move zodat grote muzikanten juist richting SoundCloud gaan en het zich meer op muziekdistributie wil richten.
Dat willen ze ook, ben zelf ook muzikant op soundcloud en via hun distributie breng ik muziek uit naar derden. Dat werkt al een tijd prima. Maar ik merk soms ook dat er anderen zijn die illegaal muziek uploaden of een kopie ergens van maken en dat veel mensen bij het maken van playlists op soundcloud en dan een bepaald nummer zoeken niet de officieele versie te pakken krijgen of helemaal onder aan de lijst.

Ik denk dat het daar voornamelijk voor is :)
In principe is iedereen die muziek maakt een "echte artiest" daarom vind ik dat vinkjes systeem zal jammer.
Dat is ook zo ja, zeker, alleen ik heb het niet over random uploaders en fake accounts.
Als ze de concurrentie aan willen gaan met Spotify en Apple Music dan hebben ze nog een lange weg te gaan. Op die beide platformen is het verkrijgen van verificatie niet voorbehouden aan de happy few, maar kan dat gewoon voor iedere artiest, of je nou één middelmatige track of honderd hits op je naam hebt.

Verificatie zou uitsluitend een feature moeten zijn om te weten dat je niet te maken hebt met een nep-account, niet een onderdeel van een of andere premium of exclusieve dienst.
Naja, er zit wel een verschil in platform. Soundcloud kan je als amateur makkelijker groot worden en word dan ook regelmatig gecheckt door Sony, Universal etc.

Verificatie om te weten wie het is zou heerlijk wezen. In het verleden wat via werk wat artiesten accounts beheerd op de zijlijn. Je wil niet weten hoeveel mensen iets uitbrengen dat hetzelfde klinkt met dezelfde naam, in de hoop mee te gaan in die flow.
Soundcloud is dus een beetje de Vimeo, je zet er je indie spullen op. Later komt het misschien op Netflix of Amazon (dat is de beste vergelijking die ik na 1 slok koffie kan maken haha).
Precies. Het was voor mij als absolute nono super eenvoudig om mezelf te verifiëren op Spotify en Apple Music. Duurde zeker geen 30 dagen, was bij beiden binnen 24 uur geregeld en vereiste nauwelijks iets van mij.
Met vinkjes voor 'ok' zou ik ook andere ikoontjes verwachten:
Een rood kruisje voor onderzochte en afgekeurde accounts, bijvoorbeeld dat het expliciet NIET de genoemde artiest is en waar de genoemde artiest het ook niet mee eens is.

Een vraagtekentje voor nog niet onderzochte of in onderzoek zijnde accounts. De status van het onderzoek zou dan een kleur kunnen krijgen.

Een rondje voor goedgekeurde impersonators of goedgekeurde andere uitgaves en zo.

Naar mijn idee een beter systeem dan het blind weggooien van hele accounts als er iets mee aan de hand is.
Ik stam nog uit de tijd van lsdb.nl. Ik heb nog een paar honderd gb aan livesetjes uit de periode dat ik nog veel feestte.
Sinds Soundcloud weinig meer gedownload maar ga ik toch maar weer eens aan beginnen. Ik wil een collectie in eigen beheer, nu verdwijnt er regelmatig content.
En ik word een beetje moe van al die maandelijkse kosten. Aan de ene kant snap ik dat ze hosting kosten hebben. Maar als je als artiest muziek wilt uploaden moet je betalen voor een Pro account. En aan de andere kant vragen ze van gebruikers geld voor een Go(+) abonnement. Lekker van 2 walletjes eten.

[Reactie gewijzigd door Jeebus op 24 juli 2024 19:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.