Mozilla stoot WebThings iot-platform af en maakt er opensourceproject van

Mozilla gaat het internet-of-things-platform Mozilla WebThings afstoten en er een onafhankelijk opensourceproject van maken. Het platform gaat nu WebThings heten. Mozilla gaat de WebThings-servers eind dit jaar sluiten.

De controle en verantwoordelijkheid voor WebThings verhuist van Mozilla naar de community, zegt Mozilla. Het nieuwe project krijgt een nieuwe website en Mozilla gaat de investeringen in het platform afbouwen. Mozilla wil er wel voor zorgen dat alle huidige WebThings Gateways blijven werken, maar zegt wel dat bepaalde zaken binnenkort anders gaan verlopen.

WebThings is een gateway waarmee gebruikers hun iot-apparaten kunnen aansturen en beheren. Het platform werkt onder meer met de Raspberry Pi en slimme thermostaten en sloten. Het platform is ontwikkeld om lokaal te werken; de werking van WebThings zal door het overhevelen van het beheer daardoor niet veranderen, zegt Mozilla. Gebruikers die hun gateway op afstand via een mozilla-iot.org-domein benaderen, kunnen dit tot 31 december blijven doen. Mozilla werkt aan een vervangende dienst om het platform daarna op afstand te kunnen benaderen. Komende software-updates worden door de WebThings-community ontwikkeld. Mozilla gaat nog communiceren hoe gebruikers zich hiervoor kunnen aanmelden.

Een reden voor het afstoten geeft Mozilla niet. Onlangs maakte Mozilla bekend zich te willen richten op onder meer betaalde producten. Het bedrijf zeg hard getroffen te zijn door de coronacrisis en 250 medewerkers te moeten ontslaan. Dat aantal komt neer op een kwart van alle personeelsleden. Vermoedelijk heeft het afstoten van WebThings iets met deze nieuwe focus te maken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-09-2020 • 12:35

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
17
1
0
20
Wijzig sortering
Was er een 'unique selling point' voor WebThings? Anders denk ik dat het zal eindigen als Firefox OS, waar ook niets van over bleef.

Zijn er niet zat andere (opensource) IoT platformen/frameworks, met betere aansluiting met en ondersteuning vanuit de community?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 september 2020 12:48]

Wat mij betreft is de WebThings Gateway de meest gebruiksvriendelijke van alle open source home control software.

De meest populaire open source smart home control software, Home Assistant, moet je nog altijd configureren door tekstbestandjes aan te passen. Mijn moeder zou Home Assistant niet kunnen gebruiken.

Daarnaast heeft het een heel geavanceerd addon systeem waarmee je bijvoorbeeld ook de UI eenvoudig kunt uitbreiden. Je merkt echt dat het is ontwikkeld door een groep professionals.

Tenslotte heeft het nogal wat privacy opties (zoals volledig lokale stembediening) omdat het de basis vormt voor Candle (waar ik aan werk). Kijk op 18 oktober naar VPRO Tegenlicht als je hier meer over wilt weten.

Ik vind het persoonlijk erg jammer dat Mozilla het project niet heeft doorgezet, want ik moest ook meteen denken aan FirefoxOS. Dat werd namelijk enorm succesvol nadat ze het zelf stopzetten: het vormt nu de basis voor het snel groeiende KaiOS.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 september 2020 17:08]

HA wil wel echt af van yaml (de tekstbestandjes) en het duurt denk ik niet zo lang meer voor je alles aan elkaar kunt klikken.
Node-Red zouden ze willen implementeren in plaats van YAML.
Dat ze dit maar snel doen, die YAML is allemaal goed en wel maar inderdaad totaal niet end-user vriendelijk.
Met Node-Red zou dit al serieus verbeteren imho. Ook voor de (semi) professional zal het een stuk gemakkelijker werken zijn, ik kijk er al vast naar uit!
Maar m'n moeder zal NodeRed nog altijd niet kunnen gebruiken. Home Assistant lijkt content met het bereiken van een technisch aangelegde doelgroep. En dat is jammer.
Goh, dat is maar hoe je het bekijkt denk ik.

Een simpele flow maken met Node-Red lijkt me mogelijk door een leek, mits een half minuutje uitleg. Het is in principe maar pijltjes trekken van het ene element naar het andere.

Langs de andere kant heb ik liever niét dat m'n eindgebruikers (moeder, maar ook klanten waar ik HA installeer) beginnen prutsen in de speciaal voor hun gemaakte oplossingen. Als voorbeeld geef ik een zeer specifiek gecraft stukje automatisatie dat een gasbrander moduleert op basis van de vraag. Maak hier een foutje in en de gasbrander gaat in error, en dan mag Strikeman weer afkomen om het te fixen :+

Wat zij zelf moeten kunnen - simpele automatisaties - kan perfect binnen de HA interface.
msg.payload wat is dat zoon?
een array? wat is dit voor woord? ik snap er niks van zoon.

Met alle respect, maar mijn kinderen van 10jaar gaan dit wellicht begrijpen als ze een ouder zijn. Al blijft het een IT Nerd tool gehalte hebben op deze manier.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 22 september 2020 14:48]

Liever geen verplichting voor Node-Red. Geef mij maar iets code based. Ik heb een tijdje met Appdaemon gespeeld maar met de YAML maken ze ook snel vooruitgang.
Tekst is anders wel dé manier om een enigszins grote en ingewikkelde configuratie te onderhouden; en om gemakkelijk en duidelijk configuratie te delen.
Beetje raar dat ze afgeven op een datastructuur terwijl ze zelf gewoon een configuratie-applicatie (zowel GUI als CLI) konden schrijven die die YAML bestanden inleest, valideert met een YAML Schema en de input trimt en nieuwe configuratie in de YAMLs weg schrijft.
HomeBridge voor het in HomeKit (het Apple IOT framework) zetten van bijvoorbeeld de Hue V1, Home Assistant voor het automatiseren van flows met IOT apparaten (en heeft ook HomeKit ondersteuning). Home Assistant zou je open kunnen zetten naar de buitenwereld.
Firefox OS -> B2G OS -> KaiOS (fork) = o.a. Nokia 8110 4G
Vooral in India is KaiOS redelijk vertegenwoordigd.
WebThings, heb dat 1x bij iemand gezien en kon niet geloven hoe ongelofelijk makkelijk het was om te configureren. Als je dat eenmaal weet wil je geen HomeAssistant meer.

Erg jammer maar hopelijk blijven echte profs eraan werken in de community.
Ik deel die hoop ook vurig. Het project is een frisse start voor IoT.
Misschien bekijk ik het nog een keer maar de laatste keer dat ik WebThings bekeek was het voor mij nog geen goed alternatief voor HA.
Mozilla is hard getroffen door de Corona crisis? Ze krijgen 450 Miljoen per jaar van Google.... Hoeveel kost die CEO wel niet? |:(
Ik zal die opmerking over de CEO even negeren. Het feit dat Mozilla zo afhankelijk van Google is is ook zorgwekkend. Mozilla heeft Firefox Container geïntroduceerd waardoor het voor Facebook veel lastiger is om gebruikers te tracken. Maar deze functionaliteit zou ook voor Google's praktijken welkom zijn geweest.
Ook voor Google's praktijken is deze beschikbaar.
Help me alsjeblieft verder. Ik kwam wel een "Google's Container" tegen, maar die is niet van een vertrouwde partij dus zeker niet van Mozilla zelf.
Je kan zelf een container configureren voor (tegen) Google.
Dat heb ik gedaan, maar ik weet niet of die net zo goed werkt: de Facebook container pikt ook share-buttons op in andere containers, ik weet niet of dat goed of slecht is. Het vraagt veel tijd en aandacht om het goed te doen en ik had graag gezien dat Mozilla die tijd er in gestoken had.
En daar heeft Google niet aan meebetaald
THIS IS NOT AN OFFICIAL ADDON FROM MOZILLA!
Mozilla heeft op een manier haar eigen graf gegraven door afhankelijk te worden van Google. Door de introductie van Chrome is Firefox behoorlijk veel markt aandeel gaan inleveren. Wat dat betreft hadden ze dan ook wel ~10 jaar eerder afhankelijk kunnen worden van Microsoft.
De lonen van CEO's is al een fel besproken topic. In België wordt er vaak over gediscuteerd over de toplonen van CEO's bij overheidsbedrijven (vaak top bedrijven van gigantische waarde, kijk naar Proximus, Belfius, bpost of NMBS).
Als je in de lonen gaat beginnen snijden dan zal je een navenante CEO krijgen want immers, waarom zou een top CEO gaan werken voor een fractie van wat ze bij een ander bedrijf kunnen verdienen?

En... we weten allemaal wat een goede of slechte CEO wel niet kan betekenen voor een bedrijf. Die kan een bedrijf de grond in boren en achterlaten met een zware kater.

Het wordt vaak ook gezegd in software ontwikkeling, een goede analist / ontwikkelaar betaald zich op termijn terug door de kwaliteit die opgeleverd wordt.
Een slechte of onervaren CEO kan een bedrijf in de verkeerde richting draaien en dit kan miljoenen kosten. Dat laat je niet over aan een budget CEO (en, wat terecht is, helaas er zijn maar weinig CEO's die veel zullen willen inboeten omdat het een non-profit organisatie of overheid is).
Misschien is dat eens goed. Waarom moet elk top bedrijf door een dure top ceo gerunt worden?

Waarom kan het niet eens door normale CEO's gerunt worden of de wat "normalere" mensen die niet zo hoog op de zakelijke ladder staan.

Want door het maximale te bieden, trek je wel een soort CEO aan die regelmatig ook gaat voor de maximale klant-uitzuig-tactiek. Ik bedoel, winst is leuk, duh. Maar winstmaximalisatie is dat niet en vaker wel dan niet schadelijk voor het bedrijf (of zelfs een samenleving) op de lange termijn.
Aha, dat verklaart waarom FireFox het afgelopen jaar 50% duurder is geworden. Klant uitzuig techniek, ja.
Want de enige kosten die een organisatie heeft is de CEO?
Hoe kortzichtig kun je zijn zeg.
Waar zitten de andere kosten dan? Kosten 750 werknemers echt 450 Miljoen? Heb echt een hekel aan die CEO.. Zoveel fouten worden er gemaakt...
Geen idee, dat kun je zelf wel opzoeken, hun jaarstukken zijn beschikbaar.

De loonkosten van de gemiddelde werknemer daar zijn ~120k tot 150k. Devops krijgt blijkbaar 260k.
De CEO strijkt 295K op. Wat veel is, maar is het niets valt bij vergelijkbare organisaties met een zelfde aantal werknemers, omzet en locatie.
https://www.comparably.com/companies/mozilla/salaries

Dat er fouten gemaakt worden zal best, dat de CEO 450M overmaakt naar haar rekening en dus de daarom de boel laat klappen is onzin.

Misschien moet er juist wel een nieuwe CEO op die 2 keer zo veel ontvangt, omdat die persoon dat elders ook zou krijgen en daarmee wel de juiste koers kan inzetten.
Haar kapper vrees ik. En dan nog is er maar één kant geknipt _O-

Bedenk dat Mozilla veel gratis diensten in de lucht houdt zonder de data ervan te "oogsten" in tegenstelling tot Google en Microsoft.
Volgens de belasting aangifte van de Mozilla foundation in 2018 kreeg de CEO van de foundation $295.741 en die van de corporation $2.458.350. Hoewel het zeker een hoop is, is het voor de CEO van een for-profit instelling met een omzet van $450 miljoen m.i. niet disproportioneel veel.
Tijd voor een killedbymozilla.com. Ik zie aan de lopende band projecten van Mozilla die ze stoppen. Klinkt een beetje als een kat in het nauw. Gelukkig is de Google-geldsom voorlopig nog even verlengd, maar ik zie het op de lange termijn somber in voor deze club.
Hopelijk blijft Thunderbird wel bestaan
Thunderbird hebben ze al een tijd geleden overgedragen aan de community, toch?
Als het maar blijft bestaan.
Het project stopt niet. Dat is tenminste niet de bedoeling.
Echt he? Ik ben helemaal over over op Lockwise maar ik denk... mag ik binnenkort weer terug naar KeePassX? Ik was ook FF Notes gaan gebruiken, ook gecancelled. Ze proberen en killen wel veel en op een gegeven moment probeer je het niet meer want het is te veel moeite om steeds weer iets anders te moeten proberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee