Mozilla presenteert vernieuwde Raspberry Pi-gateway voor iot-toepassingen

Mozilla heeft een vernieuwde versie van zijn zogenaamde Things Gateway gepresenteerd, die voorzien is van aanvullende functionaliteit. De software, het meest geschikt voor een Raspberry Pi, maakt deel uit van Mozilla's iot-project genaamd Project Things.

Mozilla meldt dat de opensource Things Gateway-software een aantal nieuwe functies introduceert, zoals spraakbesturing, een overzicht van alle iot-apparaten in huis, ondersteuning voor meer apparaten, een nieuw add-on-systeem voor onder meer protocollen en een autorisatiesysteem op basis van OAuth. Daarnaast heeft de organisatie een handleiding gepubliceerd voor het installeren van de software op een Raspberry Pi 3. Deze gateway is te gebruiken om slimme apparaten via internet aan te sturen. Volgens Mozilla werkt de software ook met andere ontwikkelbordjes, maar mogelijk minder goed.

De gateway maakt deel uit van een groter plan van Mozilla, getiteld Project Things. Dat plan kondigde de organisatie in de zomer van vorig jaar aan. Het richt zich volgens Mozilla op 'veiligheid, privacy en interoperabiliteit'. Het initiatief is volgens de organisatie nodig omdat elke fabrikant zijn eigen standaard introduceert en applicaties bouwt die alleen binnen zijn eigen ecosysteem werken. Daardoor blijft de markt gefragmenteerd. Het bedrijf schrijft in de huidige aankondiging dat 'de toekomst van connected apparaten meer als het open web zou moeten zijn'. Door gebruik te maken van een eigen gateway zouden mensen niet meer afhankelijk zijn van andere partijen.

Mozilla's Project Things bestaat uit andere componenten, zoals een door Mozilla gehoste Things Cloud en een Things Framework dat bestaat uit herbruikbare softwarecomponenten. Verder werkt de organisatie aan een zogenaamde Web Thing-api, die momenteel de status van concept heeft en nog niet aan het W3C is aangeboden. Mozilla heeft een lijst met ondersteunde apparaten gepubliceerd, waaronder lampen van Ikea en Philips Hue.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

07-02-2018 • 10:57

55 Linkedin

Reacties (55)

55
55
29
2
0
25
Wijzig sortering
Uhm, als deze tool er alleen voor zorgt dat ik mijn Hue lampen aan en uit kan zetten dan heb ik er imo weinig aan gezien de Bridge dit ook doet. Meer slimme devices heb ik momenteel ook niet. Ik blijf het volgen, en misschien in de toekomst eens proberen.
Meer slimme devices heb ik momenteel ook niet.
In dat geval is dit voor jou voorlopig nog niet interessant, maar mocht dat veranderen dan in de toekomst misschien wel. Voor zover ik het begrijp wil Mozilla met hun Things Gateway een geïntegreerde omgeving bieden waarmee je in de toekomst dus zowel je slimme lampen als je slimme kamerthermostaat als je robotstofzuiger kan aansturen en meteen ook de voorraad in je slimme koelkast en de stand van je slimme meter kan bijhouden. Mits de leveranciers van deze apparaten moeite doen om hun spel compatibel te maken met de software (Web Things API) van Mozilla uiteraard.
Mits de leveranciers van deze apparaten moeite doen om hun spel compatibel te maken met de software (Web Things API) van Mozilla uiteraard.
Deze XKCD er toch maar weer even bij pakken. ;)
Hoewel dat ook mijn eerste idee was, is dat toch niet helemaal waar. Kijk maar naar de browserwereld waar ook eerst meerdere concurrenten waren met een eigen interpretatie van 'standaarden': iexplorer, opera, netscape,.. Mozilla heeft daar ook, in tandem met chrome, aan de weg getimmerd om van de proprietary approach naar de meer 'open standaard' acceptatie te gaan. Vijftien jaar later kan je wel stellen dat dat gelukt is, geen enkele website wordt nog geschreven voor één interpretatie van één browser.

Net hetzelfde is mozilla nu van plan met de IoT toepassingen. Ipv competing standaarden te blijven ontwikkelen, gelinkt aan één of meerdere fabrikanten, gaan voor een open gestandaardiseerd framework, vandaar de vermelding dat het framework aan W3C ter acceptatie voorgedragen zal worden. Waarschijnlijk zal het meerdere jaren duren voordat IOT-apparaten zich aan deze standaard houden. Maar een dergelijk open en gemeenschappelijk framework is de sterkste manier om deze versplintering tegen te gaan. Zonder dit framework zou je binnen enkele jaren, om de map van XKCD verder te zetten, niet 15 concurrerende standaarden hebben maar 50.
Veel IOT-apparaten heeft patenten of ideeën wat concurrentie mogelijk maakt en juist integratie moeilijk maakt. Is W3C royalty-free license wel de juiste manier om dit aan te pakken? Welke impuls, stimulans of aansporing geeft Mozilla dat zo bijzonder is?
Ik ben geen mozilla-evangilist dus kan moeilijk voorspellen wat hun strategie zal zijn de komende jaren maar als ik naar de communicatie kijk valt wel op dat ze de raspberri pi als rolmodel meegeven. Door welke groep wordt de raspberri vaak gebruikt? DIY en tweakers dus. Het mooie van een open framework is dat de vele DIY knutselbordjes er allemaal kunnen op inspelen zonder dat de gebruiker gebonden is aan één type bord. De hardwaremakers voor dergelijke systemen hoeven zich geen zorgen te maken over de hardware waar het framework op draait. De meeste domotica-adapten hebben helemaal geen zin om met een vendor-lock in en een zware investering te beginnen.

De patenten gaan meestal over het eigen hardware ecosysteem van de fabrikanten. Het is niet het framework dat met die patenten rekening zal moeten houden, maar eerder de hardwaremakers. Voor het overige werkt dat op dezelfde manier als de rest van de ICT wereld, waar er voorbeelden legio zijn van een systeem met proprietary monopolisten die uiteindelijk naar een meer open gestandaardiseerd framework moeten overgaan, omdat de markt nu eenmaal de wet dicteert. Niets nieuws onder de zon.
Zonder naar je link te kijken zeg ik 927. En ja die is zeker van toepassing, maar ik zie persoonlijk wel graag dat Mozilla dit doet omdat ze het aanbieden op basis van open (source) standaarden en het zo dus ook mogelijk wordt voor kleinere aanbieders van IoT toepassingen om ergens mee te integreren zonder dat ze zelf een portal of iets dergelijks hoeven te ontwikkelen.
Voor zover ik het begrijp wil Mozilla met hun Things Gateway een geïntegreerde omgeving bieden waarmee je in de toekomst dus zowel je slimme lampen als je slimme kamerthermostaat als je robotstofzuiger kan aansturen en meteen ook de voorraad in je slimme koelkast en de stand van je slimme meter kan bijhouden.
Goed, daar zijn al aardig wat tooltjes voor die veel uitgebreider zijn. Wat maakt dit bijzonder?

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 7 februari 2018 12:57]

Backing door de Mozilla Foundation is toch niet niets... Een groep vrwijilligers kan iets prachtigs creëren, maar gezien het belang van beveiliging (/toekomstige updates) lijkt het mij toch niet abnormaal dat ik meer vertrouwen heb in een gevestigde waarde dan in een los-vast verband dat op ieder ogenblik uit elkaar kan vallen, bvb door interne meningsverschillen met een fork tot gevolg.
Maar goed, blind vertrouwen op een "gevestigde waarde" is natuurlijk ook niet altijd slim. Zie bvb Google/MS/Apple, die droppen ook functionaliteit/projecten links en rechts.
Maar wat verwacht je dan van deze tool als je alleen Hue lampen hebt? Meer kun je toch ook niet met alleen lampen?

Als je nu ook van een derde partij sensoren aan schaft, dan kun je hier mee bijvoorbeeld je Hue lampen aan en uit zetten als je een ruimte binnen komt of verlaat.
Dit inderdaad. Dat ze Hue+Ikea als beste voorbeeld noemen is inderdaad niet zo slim... Hue Bridge (dat ding wat de meeste Hue-gebruikers al in huis hebben...) ondersteunt ook Hue+Ikea.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 7 februari 2018 12:58]

Wellicht omdat er met Hue & Ikea producten makkelijk (gebruik van het reeds open ZigBee-protocol!!) kan gewerkt worden.
Al combinatie met openhab geprobeert? Die lijken al behoorlijk ver te zijn.
Dit is dus vergelijkbaar met Domoticz begrijp ik?
Daar ben ik toevallig net mee begonnen. Op gebied van gebruiksvriendelijkheid is er overal nog wel een hoop te winnen. Het zou mooi zijn als dit soort systemen net zo makkelijk worden als windows installeren en een paar drivers.
Het zou mooi zijn als dit soort systemen net zo makkelijk worden als windows installeren en een paar drivers.
Zowel Domoticz als Home Assistant zijn op een Pi makkelijker te installeren dan Windows, download de image, zet op SD en klaar....
Configuratie is een stuk arbeidsintensiever, maar dat zal waarschijnlijk nooit veranderen aangezien iedereen andere apparatuur gebruikt, en andere wensen heeft.
Mwah, ben er toevallig afgelopen weekend mee begonnen. Eerder Domoticz gehad. Domoticz vond ik echt een verschrikkelijke UI hebben. De mogelijkheid om te automatiseren in Blockly is wel heel gaaf.

Hoe Home Assistant het met Discovery mogelijk maakt om bijvoorbeeld je hue lights te vinden is briljant. Daar bewijzen ze dat de configuratie helemaal niet arbeidsintensief hoeft te zijn. Dat is gebruiksvriendelijk genoeg voor de leek.

Enkel moet je voor het customizen van welke lampen getoond wordt al snel aan het 'coderen'. Daar loopt het nog mank. Net als het automatiseren wat nu nog te ingewikkeld is. Ik beschouw mijzelf verre van een digibeet en uiteindelijk red ik me wel, maar ervaar de instapdrempel van alle open source oplossingen die ik heb geprobeerd nog steeds hoog. De ontwikkelingen op het vlak van gebruiksvriendelijkheid staan echt nog in de kinderschoenen. Qua mogelijkheden zijn ze wel al erg ver.
Het idee van automation is ook dat je de hele UI niet nodig hebt. Ik heb inmiddels behoorlijk veel meuk aan Home Assistant hangen en open de interface nauwelijks. Lampen aan/uit doe ik ofwel met schakelaars aan de muur, dan wel geautomatiseerd (a.d.h.v. tijd/zonstand/wie er al dan niet thuis is/spraak/etc.).

Op het moment dat je een app/website nodig hebt, ben je m.i. al een brug te ver (of niet ver genoeg).

Ja, het configureren vergt wat tijd (en yaml is niet mijn favoriet), maar het geeft je wel een erg grote speel vrijheid. Dat verkies ik boven een clickety-click windows-achtige installer.

Vergeleken met dit nieuwe Mozilla ding, is Home Assistant wel mijlen verder (qua integratie van apparaten/services).
En ik ben dus van mening dat voor de hele automation de UI zou willen kunnen gebruiken. Het makkelijk toevoegen van hardware kan al, nu nog het organiseren in de UI toevoegen en een Blockly variant en dan kan de gebruiker al heel veel automations doen zonder ook maar 1 x door de configs heen te hoeven bladeren.
Dan zou je kunnen kijken naar Node-Red integratie. Geen idee hoe ver dat gaat.

[Reactie gewijzigd door tomhagen op 7 februari 2018 13:39]

Ziet er goed uit qua mogelijkheden, maar ik zou zelf ook liever de geintegreerde UI willen gebruiken van HA, in plaats van weer een Hub config die HA uitleest en dat weer toegankelijk maakt via een website.

Ik draai thuis meerdere configs: Hue & Homematic praat met Home Assistant. Home Assistant praat weer met Homekit voor de niet-gecertificeerde devices (via Homebridge). Om daar nu weer een Node-Red om heen te wrappen is ook nogal extreem. Ik kan automations doen in Homekit wat feitelijk al voldoende is, echter wil ik het buiten het iOS landschap trekken en daarom Home Assistant. Het idee van IoT is natuurlijk dat ik tig verschillende vendors met elkaar kan koppelen in een universal interface a la Home Assistant of Domoticz, alleen is de praktijk toch heel anders helaas.
Misschien is Homey dan iets voor je. Dat richt zich helemaal op gebruiksvriendelijkheid.
Correct.
Deze gateway is te gebruiken om slimme apparaten via internet aan te sturen.
Mozilla heeft een met ondersteunde apparaten gepubliceerd, waaronder lampen van Ikea en Philips Hue.
Dit is dus vergelijkbaar met Domoticz begrijp ik?
Ja en nee, het doel van de software is hetzelfde, maar wat betreft ondersteunde apparatuur en apps is het nog niet vergelijkbaar.
Nee, ik begrijp dat de ondersteuning voor Domoticz inmiddels een pak groter is, maar het doel van de software is dus Domoticz, maar dan iets gebruiksvriendelijker (of wellicht tweakeronvriendelijker).
Waar haal je vandaan dat het doel meer gebruikersvriendelijkheid is?
Mozilla zelf geeft aan dat 'veiligheid, privacy en interoperabiliteit' het doel is.
Als je het vergelijkt met een toch meer community tool als Domoticz denk ik dat een partij als Mozilla het graag wat gebruiksvriendelijker wil maken, al zeggen ze dat niet direct. Tenzij het niet bedoeld is voor consumenten, maar dat lijkt me dus wel het geval.
Meer met Samsung's Smartthings denk ik gezien de cloud oriëntatie.
Ja alleen heeft Domoticz wel de eventuele diepgang voor de tweaker.

Dit programma bied een meer gebruiksvriendelijke gui zo op het eerste zicht.

En vult een mooi gat op (het ontbreken van een universe zigbee controller).nu enkel nog toevoeging van Xiaomi zigbee sensors en het kan wel eens heel populair worden
Mooi initiatief, maar op het eerste zicht lijkt het vooral gericht op mensen die technisch iets minder kennis hebben. Een simpele gebruikersinterface is toegankelijker maar lijkt me dan ook beperkend voor iemand die graag tweakt. Heb me er niet diep in verdiept dus ik kan me vergissen.
Wellicht. Het is ook gefocust op privacy en security. Deze kun je makkelijker bereiken door veel dingen dicht te timmeren, en dan is het dus niet tweakbaar nee :p.
Klopt, maar een goeie tweaker houd ook steeds rekening met security tussen al het ge-customize door ;)
Je kunt natuurlijk ook bepaalde functies wegstoppen in een 'geavanceerd' menu, of in een 'about:config' (zoals nu in Firefox al het geval is). Wellicht dat het mogelijk is om een soort van security advisor in te bouwen die met regelmaat checkt of je setup nog veilig is en gaten in de beveiliging vertoond?
Vraagje, als ik aan de slag zou willen gaan met één van de vele opties (domoticz, homeassistant) welke dongle moet ik dan aanschaffen om Zigbee én Z-Wave producten aan te kunnen sturen. Ik heb devices van Tradfri, Hue en Fibaro aangeschaft. Ik heb dus beide protocollen nodig. Tevens heb ik de Ikea gateway al in mijn netwerk hangen, zou dat genoeg zijn om alle Zigbee spullen aan te sturen?
Ik heb het idee dat je aan een Z-Wave-stick genoeg hebt. Fibaro is vaak Z-Wave, Hue en Tradfri werken via een bridge en kunnen dus over je netwerk benaderd worden.
Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de (iets duurdere) Aeon Labs Aeotec Gen 5 stick.
Die kun je uit je controller (Pi?) trekken, naar het device lopen wat je wilt pairen, op het knopje op de stick drukken en je ziet meteen of het pairen is gelukt.

Veel plezier, Z-Wave + Zigbee is erg leuk speelgoed :)
Thanks voor de feedback. Ik heb de productinfo bekeken en het ziet er best interessant uit, vooral het pairen met de dongle zelf :-D

Misschien kan ik hiervan ook een teardown maken zoals ik dat ook al heb gedaan van de Fibaro wall plug (https://diystuff.nl/embed...all-plug-type-f-teardown/). De eerste PCB (van de drie PCB's) heb ik al volledig gedesoldeerd en moet ik nog even natracen. Work in progress zullen we maar zeggen . ..
Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de (iets duurdere) Aeon Labs Aeotec Gen 5 stick.
Die kun je uit je controller (Pi?) trekken, naar het device lopen wat je wilt pairen, op het knopje op de stick drukken en je ziet meteen of het pairen is gelukt.


Dit is niet meer nodig als je Z-Wave+ gebruikt.
Ontopic:
Er zijn al veel goede standaarden en fabrikanten die meerdere protocollen ondersteunen. Ik zie niet wat Mozilla hieraan toevoegt en daarnaast hadden ze dit al minimaal 5 jaar eerder moeten doen. Ik denk eerder dat ze graag nog een stuk van deze lucratieve markt willen meepikken. Fabrikanten als Apple etc. gaan sowieso hun eigen weg en willen helemaal geen interoperabiliteit.

Daarnaast is er al een product dat alles aan elkaar knoopt - HomeBridge

[Reactie gewijzigd door r.koppelman op 8 februari 2018 12:05]

De verkopers versturen die niet naar Nederland, op welke kleine omweg doel je?
Wat home assistant betreft, ik heb een hue bridge en xiaomi gateway gekoppeld aan home assistant. Voor fibaro en ander zwave spul gebruik ik een zwave stick. Home assistant vindt via het netwerk je hue bridge en xiaomi gateway en zelfs je router indien je dat configureerd. De zwave stick is tevens te koppelen.
In het begin zat ik met hetzelfde vraagstuk en ik heb er nog aangedacht om een smartthings hub aan te schaffen, maar dat blijkt niet nodig.
Ik zal deze in de gaten houden. Domoticz voldoet voor mij momenteel. Een gebruiksvriendelijk alternatief is natuurlijk nooit weg. Echter, dan moeten ze wel Rfxcom en milight gaan ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door PjotrStroganov op 7 februari 2018 11:59]

Ik hoop stiekem dat je hiermee hetzelfde kunt gaan doen als met Home Assistant en Domoticz, maar dan gebruiksvriendelijker en met een sexy interface.

Op zich is er met die twee weinig mis en kun je er een hoop mee instellen, customizen en op aansluiten, maar je moet toch vrij veel zelf nog handmatig instellen of hacken.
Zou mooi zijn als er een degelijk systeem komt die dit allemaal kan en ook voor de n00bs (of mensen die niet graag handmatig configfiles aan willen passen) makkelijk te bedienen is :)
Voor nu is het mij niet helemaal duidelijk wie er voor compatibility gaat zorgen. Ik mis een link met RFXCOM (433 devices) en zie maar een klein lijstje van Zwavew apparaten. Ik hoop dat je hier zelf wat in kan doen, want anders moet je altijd op Mozilla wachten.
Zou dit in een Docker Container op mijn synology kunnen draaien als ik een z-wave usb stick in de syno steek?
Als je de z-wave usb stick via passthrough aan je Docker container kunt geven waarschijnlijk wel, ja.
Home assistant in een docker container met daarbij een z-wave stick gaat goed. Indien de docker container voor deze app dat (gaat) ondersteunt, dan moet dat lukken.
Bij zo'n tegenreactie-projecten denk ik altijd direct hieraan https://xkcd.com/927/
Het tegendeel is waar. Dit fungeert als een universele bridge zodat slimme aparaten van verschillende fabrikanten en standaarden door slechts 1 portal en app aangestuurd kunnen worden. Bestaande projecten bieden ook veel geavanceerdere toepassingen en schema's dan dat standaard mogelijk is maar ik weet niet of dat hier ook voor geld.
Jij hebt duidelijk de post van "The Zep Man" om 11:21 uur niet gelezen hierboven ;)
Ik heb nu een Google Home en een Raspberry Pi Zero W. Als ik dit op de Pi installeer, kan ik dan slimme lampen ed. zonder aparte Hub bedienen? Dus hoef ik dan bijvoorbeeld niet een Phillips Hue Bridge te kopen ofzo?
Ligt misschien aan mij, maar ik vind de UI van Domoticz echt vele malen mooier. Dit ziet er wel heel basic uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee