Microsoft investeert 5 miljard dollar in internet-of-things

Microsoft investeert in de komende vier jaar 5 miljard dollar, omgerekend 4,07 miljard euro, in de ontwikkeling van internet-of-things. Volgens Microsoft stappen steeds meer bedrijven in de markt voor iot.

Microsoft steekt de miljarden in de komende jaren in onderzoek en ontwikkeling naar de beveiliging van internet-of-things, het maken van ontwikkeltools en diensten en de samenwerking met partners. Volgens het bedrijf kunnen klanten een uitbreiding van Microsofts huidige iot-aanbod tegemoet zien, maar details geeft de ontwikkelaar nog niet.

Volgens Microsoft is er sprake van groeiende adoptie en exponentiële groei op de markt voor iot, waarbij het bedrijf verwijst naar de toename van netwerkapparaten in huizen en voertuigen, en naar de opkomst van smart cities. Microsofts huidige aanbod op het gebied van internet-of-things bestaat onder andere uit Azure IoT Suite, Windows 10 IoT en het Microsoft Connected Vehicle Platform.

Internet-of-things geldt al jaren als een grote belofte, maar bij de adoptie hebben factoren als fragmentatie, een gebrek aan standaarden en beveiliging een remmende invloed.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-04-2018 • 10:14

50 Linkedin

Reacties (50)

50
43
19
4
0
13
Wijzig sortering
Window 10 IoT ondersteund gewoon de open standaarden... Of voor zover het niet ingebakken zit houd niets je tegen om het zelf toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 5 april 2018 10:53]

Onder Windows 10 S is dat toch wel een dingetje.
Het is geen dingetje bij Windows S dat het Microsoft only is. Dat is expliciet het hele doel van Windows S. Als je dat niet wil moet je het niet kopen. Je gaat toch ook niet klagen dat je Apple software op een iPad hebt...

Maar.... het is ook niet relevant, want Windows 10 S heeft helemaal niks met IoT of IoT standaarden te maken.
Dan onderschat je het klagend vermogen in .NL toch wel een beetje.
Haha, jah, oke, mensen klagen over alles.

Zal ik het anders zeggen: als je voor Windows S kiest terwijl er ook een variant is die niet Microsoft only is (wat bij Microsoft dus wel degelijk kan) kun je er wel over klagen, maar het is niet terecht.
hehe het is maar de nuance he? die embedded systems zijn idd x86 dus past er veel meer op.
Windows CE was enkel x86 ja, maar Windows 10 IoT draait nu juist ook op ARM.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 5 april 2018 14:54]

Windows CE was al geruime tijd ARM!!!
oh, die ook al? Nou onderstreept nog maar eens dat het niet x86 hoeft te zijn.
Hoezo eigen standaard? Microsoft is al een jaren bezig om juist open standaarden te pushen en ondersteunen. Waar juist Apple en Google hun eigen standaarden pushen

kijk bijvoorbeeld naar:
- Miracast (Xbox en Windows 10) vs Chromecast en Airplay
- Mirrorlink (wat Windows Phone ondersteunt) vs Apple Carplay en Android Auto

tldr;
microsoft heeft geleerd van hun "fouten" en probeert nu juist open standaarden te ondersteunen. (ook al is dat soms de "verkeerde")
Gaan we dan Direct3D zien verdwijnen ten voordele van Vulkan?
Ik denk het niet. Bijna alle grote bedrijven kiezen voor open standaarden als het hen uitkomt en anders niet.
Een tijd terug ging het gerucht dat Microsoft ging investeren in IOTA crypto of iig te partneren. Dit bleek toen niet waar te zijn. Het lijkt me niet geheel onverstandig om dit in de gaten te houden. Het kan in de nabije toekomst wel eens gaan gebeuren dat MS toch partnerd met IOTA. Dat zou de koers van IOTA wel eens een boost kunnen geven.

Ik denk dat ik ook maar eens wat IOTA ga kopen just in case ;)
Open standaard heeft dan weer als nadeel dat het niet altijd lekker werkt. Met miracast weet je niet 100% zeker vooraf of het gaat werken, dat heb je met Chromecast en AirPlay niet.
Ik heb het gevoel dat 'standaard' in de IT al jaren geen 'standaard' meer is ;)
Je neemt de woorden uit mijn mond...

IPV dat er nou 2 of hooguit 3 kampen zijn waarin fabrikanten met elkaar samenwerken... maar nee, ieder zn eigen dingetje en de consument is er de dupe van.
Aan de andere kant zorgt concurrentie natuurlijk wel voor meer ontwikkeling (vaak), wat weer in het voordeel is van de consument. Maar als het om standaarden gaat kan er het liefste zo min mogelijk concurrentie zijn imo.
XKCD Standards https://xkcd.com/927/ Geeft het precies weer.

Dit zal ook nooit veranderen.
Ik hoop oprecht dat Raspberry Pi ook de IOT kant steeds meer opgaat, die kunnen nog tegen bedrijven zoals Microsoft opboksen
Grappig... Windows IoT werkt juist ook op de Raspberry Pi 3. En Windows IoT is nu juist gratis beschikbaar zodat iedereen er mee kan werken.

En 1 van de problemen daarbij is dat de Raspberry bij sommige dingen nou juist 'niet standaard' gedrag vertoont (en Microsoft Windows IoT niet aan wil passen naar de niet-standaard), zodat je niet on-board audio en het officiële touchscreen tegelijk kunt gebruiken, omdat die niet via USB verloopt maar via een eigen protocol via GPIO dat een interruptconflict met audio heeft. Terwijl een standaard touch screen dat probleem dus niet heeft.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 5 april 2018 10:59]

De nieuwe Pi 3 B+ is daar meer op voorbereid. Door de componenten voor draadloze signalen te voorzien van shielding is testen/certificering makkelijker, en wordt de investering om iets op de markt te krijgen gebaseerd op een Pi kleiner.
Waar baseer je je op dat de organisatie achter de RPi tegen Microsoft kan opboksen? Ze maken een leuk product, maar als MS tegen hen zou willen concurreren, dan blazen ze ze helemaal weg. Puur vanwege de diepe zakken. Nu zal MS dat niet willen (laat andere maar goedkope computertjes maken), maar ik ben echt benieuwd hoe je dit voor je ziet...
Nogal logisch, het is een core en staat in de kinderschoenen omdat het een herontwikkeling is. Maar wat belangrijker is: het doel is helemaal niet om meer te kunnen dan sommige Linux distro's, het doel is dat ontwikkelaars die gewend zijn met de Microsoft ontwikkelomgeving te werken niet met Linux en andere talen hoeven te (leren) werken om wel IoT ontwikkeling te kunnen doen. En extra mogelijkheden die ze nodig gaan hebben komen er echt wel.

Leuk dat je met sommige Linux distro's bijvoorbeeld een hele desktop omgeving kan runnen, maar dat is niet het doel van een embedded systeem (hoewel je soort desktop op zich ook in een Windows app zou kunnen bouwen).

Microsoft heeft al een ellenlange geschiedenis met embedded platformen voor van alles aanbieden en daar gigantisch succes mee. Die pinautomaat die je gebruikt draait waarschijnlijk windows. Die scanner die ze in het magazijn of de bouwmarkt gebruiken: windows. Die scanner die je zelf waarschijnlijk gebruikt in de supermarkt: hoogstwaarschijnlijk windows. Had ook allemaal met Linux gekund, is niet gebeurd.

Het verschil is dat ze het nu met .Net doen en voor IoT, dus grotendeels opnieuw beginnen wat embedded windows betreft, en er valt inderdaad nog een hoop toe te voegen en verduidelijken. Maar dat gebeurt vanzelf wel, en dat gaat ontwikkelaars niet tegenhouden er mee te werken.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 5 april 2018 14:55]

Er zijn overigens geen technische redenen om Windows te kiezen voor je kassa of pinautomaat. De achterliggende redenen zijn meer politeik van aard, bijvoorbeeld dat de programmeurs opgroeien op een school waar alles door microsoft gesponsord wordt, en die als ze de opleiding verlaten, eigenlijk niks anders kunnen dan met bijvoorbeeld Visual Studio werken. Gevolg is dat wij een kandidaat voor "embedded systems programmer" krijgen die bijvoorbeeld alleen maar Javascript kan, maar op een of andere manier toch op gesprek wist te komen.
Deze mensen komen dus in de "maak een kassa" projecten terecht, want dat lukt nog wel met Windows. In projecten als knoopcel-batterij-gevoede medische monitoring kom je daar echt niet mee weg en zul je toch echt C moeten kunnen.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 5 april 2018 11:39]

Ja, daarom zeg ik ook, het had allemaal met Linux gekund. Zoals je zegt, dat iets anders technisch mogelijk beter is betekend niet automatisch dat dat altijd gebruikt word.

Het hoeft niet eens te zijn dat je niks anders kunt dan in Visual Studio werken. Ik kan ook gerust in C programmeren in een gebrekkige ontwikkelomgeving van een processorfabrikant. Maar als ik de keus heb (je hebt niet perse het technisch gezien beter product nodig) kun je er donder op zeggen dat ik de comfortabele mogelijkheid kies.

Technische redenen gaan mensen pas naar kijken als dat ook de beperkende factor is. Dus ja, zo'n knoopcel systeem word in C of zelfs assembler gedaan. Want je hebt gewoon geen keus.
"Geloof me." is niet een heel erg sterk argument. Maar je geeft geen antwoord op de vraag: wat kan de RPi organisatie tegen MS beginnen? Wat jij zegt is dat sommige Linux distro's meer kunnen of beter zijn dan datgene wat MS produceert. Kan best, dat is een aparte discussie. Maar dat heeft niks met de organisatie achter de RPi te maken.
Ik heb het idee dat we dan nog meer remote code execution mini OS-en zullen tegenkomen. Of ben ik dan bevooroordeeld? :X
Niet meer, gewoon dezelfde. Remote gebruik je ook alleen in de ontwikkeling, daarna draait het standalone. Nou ja, misschien voor troubelshooting na een reboot not remote. Maar... so what?
Ik doel met remote code execution, op een kwetsbaar OS wat zo lek is als een mandje, waarbij je door een kwetsbaarheid te misbruiken dat OS dingen voor je kunt laten doen op afstand.

Dat zou iets zijn wat ik absoluut niet zou willen. Koop je een mooie IoT doos. Wordt je internetverbinding ineens dichtgegooid door de ISP, omdat je helpt de bank de te DDoSen.
Dat geld voor elk systeem waar je mee kunt communiceren.

Daarbij, hoe vaak heb je gehoord van windows embedded machines die gehacked zijn? Ik nog nooit.
Hoewel dat natuurlijk kan zijn omdat ze vaak aan een privénetwerk hangen in plaats van rechtstreeks aan internet.
vaak worden die dingen die erachter hangen gehacked (mits ze aan het internetz hangen zoals je zegt) die embedded dingen inderdaad lijken redelijk " stabiel", of niet interessant genoeg. Vanwege de controller die al te grazen is genomen.
Ja oke, maar dat is een issue met alle IoT devices. Virussen en hacken richt zich op het meest voorkomende platform, dus wat dat betreft is een groter aantal OS-en juist goed. Met de desktop zag je juist dat Windows vrijwel alle aanvallen te verduren kreeg omdat ze de grootste target waren, niet omdat het onmogelijk was om andere OS-en te hacken.
+1 want niet te modden. Eensch!
Nou verwacht ik wel dat we regelmatig zullen gaan zien dat er een leuk IoT apparaatje op de markt komt en dat dan blijkt dat over de veiligheid niet goed nagedacht was (bij welk OS dan ook). Het is immers nog lang niet een volwassen tak van sport, en juist een waar amateurs aangemoedigd worden met innovatieve ideeën op de markt te komen.
Ja dat was mn initiele punt bij een Windows IoT box. Misschien wel aan veiligheid gedacht, maar slechte code (dat zien we wel eens bij win ) :P
Nu maar hopen dat ze ook rekening houden met de beveiliging van IoT. Zeker gezien de conclusies van het onderstaande artikel over DDOS beveiliging waar een van de problemen niet beveiligde IoT apparaten zijn.

Daarnaast vraag ik mij serieus af of ik nou daadwerkelijk mijn vaatwasser en afzuigkap "intelligent" dan wel connected wil hebben op het internet......
Smart cities... Georgel Orwell anyone
Hij waarschuwde tegen overheid, technologie staat daar los van.
Leuk dat “internet of things” en open standaarden, maar wat kan ik ermee ?? Krijg ik straks een appje van m’n koelkast die mij verteld dat de melk op is ?? :?
Die vraag kan je bij elke nieuwe technologie bedenken. Ze zeiden ook "leuk zo'n pc, maar wat kan ik er mee?", maar tegenwoordig heeft iedereen zijn eigen persoonlijke computer in zijn broekzak.

Tja, wat kun je er mee? Moeilijk te zeggen nog. Op het moment is er vooral een hoop onzin die niet echt nuttig is. Maar dingen als op je mobiel waarschuwingen van je beveiligingssysteem, brandmelder, etc. krijgen en daar iets mee kunnen doen is al een nuttige toepassing.

En wat zo'n slimme koelkast betreft: persoonlijk zit ik er niet zo op te wachten, noch op dat alles wat ik in huis heb staan op internet aangesloten zit. Maar mensen verzinnen nuttige toepassingen waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben, en de nutteloze onzin verdwijnt vanzelf wel weer.
Waarom blijven mensen op de koelkast hangen, dat is wel het minst interessante apparaat om aan het internet te hangen :/

Maar goed... IoT is een doorontwikkeling op wat er al is. Gegeven het voorbeeld van de koelkast. Er zijn al online diensten om boodschappen te laten bezorgen. De koelkast kan informatie leveren over wat je mist, direct in het bestelproces. Niks geen domme berichtjes waar je als mens op moet reageren, automatisering is waar het om gaat. Van apparaat naar apparaat.

Er zullen vast ook nog wel ontwikkelingen komen om dat spul te bezorgen zonder dat je er thuis voor hoeft te zijn.
Lijkt mij dat alle ontwikkelaars die met windows embedded werken en iets met IoT willen gaan doen daarop zitten te wachten... Zijn er nogal wat.
Bij IoT gaat het om enorme aantallen kleine apparaatjes en sensoren. Bedrijven gaan niet voor elk van deze een licentie betalen, los van het feit dat er steeds grote aantallen bij komen en afvallen en dat ze dat dan continu moeten registreren om aan de licentievoorwaarden te voldoen.
Maar goed dan dat Windows 10 IoT Core gratis is en er helemaal geen licenties mee gemoeid zijn...

Naast dat dat argument dus helemaal niet geldig is, is Windows IoT Core natuurlijk niet gericht op de super simpele apparaatjes, maar juist op de wat complexere waar dus juist wel wat geld voor een licentie in het budget zou zitten. Niet op voor het besturingssysteem natuurlijk, want dat is gratis, maar voor services zoals Azure. Die je natuurlijk helemaal niet hoeft te gebruiken, Microsoft hoopt alleen dat je het gaat doen. En als je dat doet, dan zal het waarschijnlijk voor een apparaat zijn waar de gebruiker een abonnement voor heeft.

De enige systemen waar je licenties voor Windows IoT 10 moet betalen zijn Enterprice systemen, maar dat is gewoon een volledige Windows versie uitgebreid met IO. Die zijn bedoelt voor zware toepassingen waar administrator management e.d. mee gemoeid zijn, bijvoorbeeld medische systemen. En bij systemen waar je een honderdduizenden euro's voor betaald gaan ze echt niet moeilijk doen over een licentie hoor.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 5 april 2018 19:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee