Premiumabonnement van smarthomeplatform Wink wordt eind juli alsnog verplicht

Smarthomefabrikant Wink maakt eind deze maand alsnog betaalde abonnementen verplicht. De meeste features verdwijnen voor gratis klanten, maar gebruikers zonder premiumabonnement kunnen wel bepaalde apparaten offline blijven gebruiken.

Wink schrijft in een blogpost dat het betaalde abonnement vanaf 27 juli alsnog verplicht wordt voor gebruikers. In mei kondigde het bedrijf vrij plotseling aan dat gebruikers een week erna verplicht een maandelijks bedrag moesten gaan betalen voor toegang tot hun apparaten. Later besloot Wink het plan voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dat is dus tot eind van deze maand. Daarna moeten gebruikers alsnog vijf dollar per maand betalen, anders raken ze de meeste functionaliteiten van hun hubs kwijt.

Wel verandert Wink wat gebruikers zonder abonnement nog kunnen. Aanvankelijk was dat namelijk niets. Nu kunnen gratis gebruikers alsnog 'een beperkt aantal' switches, lampen en sloten op een lokaal netwerk blijven gebruiken, al zegt Wink niet welke apparaten dat precies zijn. Externe apparaten die op Wink zijn aangesloten werken niet meer, net als integraties zoals IFTTT.

Ook verliezen gratis gebruikers toegang tot stembesturing, en toegang via api's. Daarnaast zijn automatiseringen en groepen niet meer te gebruiken. De hub en apparaten krijgen dan ook geen updates meer.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-07-2020 • 18:35

117 Linkedin

Reacties (117)

117
117
84
8
0
24
Wijzig sortering
En dit is nou het probleem van een vendor lockin. Geen cloud based zaken als Wink en Homey aanschaffen.
Homey werkt lokaal. Natuurlijk is er voor bepaalde services internet vereist, maar die services kun je kiezen. Mijn huis met Homey werkt voor 99% zonder internet :)
Ondertussen zijn je gegevens bij Homey bekend. Er bestaat een reële mogelijkheid dat anderen (b.v. medewerkers van Homey) wel bij je spullen kunnen. Niet aansluiten op internet is nog altijd de beste optie.
Aansluiten op het internet is letterlijk het enige selling point van al deze apparaten.

Een computer aansluiten op internet brengt ook risico's met zich mee, maar het is een kwestie van voor- en nadelen tegen elkaar afstrepen.

Maar als ik mijn slimme deurbel niet aan het internet hang dan had ik hem beter gewoon niet kunnen kopen.
Dat ben ik niet met je eens: een deurbel met camera en (wifi) verbinding met je lokale netwerk is zonder internet ook nuttig. Je kan de beelden opslaan op je eigen server bij voorbeeld.
Het probleem met dat soort diensten is dat ze het ineens over een andere boeg kunnen gooien. Dan heb je het nakijken.
Dat begrijp ik, ik vind alleen homey niet in dat rijtje passen :)
Homey is of of toch? Je kan juist veel zonder cloud.
Zonder internet draait homey nog wel maar kun je niets meer aanpassen.
Daarnaast verdwijnen al langzaam functies in de cloud, zoals backup.
Dat is ook de reden dat ik homey langzaam aan het uitfaseren ben.
Precies dit.
Maar wat is het alternatief?
(Ben geen script koning dus moet een beetje eenvoudig maar met dezelfde mogelijkheden zijn)
Home assistant. Gratis, mega veel features. Laatste tijd een stuk gebruiksvriendelijker geworden, bijna alles kan nu via de front-end ingesteld worden. Oh en het werkt 100% lokaal!
Ik ben van Homey naar Home Assistant gegaan en weer terug naar Homey (met Node-Red) nadat drie keer al mijn z-wave devices volgens de controller "dead" waren en opnieuw toegevoegd moesten worden. Allemaal leuk dat open source en lokaal draaien zonder cloud en ik vond hass ook echt een verbetering qua automatiseren t.o.v. Homey maar ik heb ook graag dat het gewoon werkt en blijft werken.

Als ze bij Athom raar gaan doen kijk ik wel weer verder.

Bovendien moet je bij hass een abonnement van 5 euro afsluiten als je het aan Google Home wil knopen, bij Homey nog altijd gratis.

[Reactie gewijzigd door superbikkel op 11 juli 2020 12:07]

Heb ik ook gehad, toen overgestapt naar (zwaveto)mqtt waarna het probleem nooit meer is voorgekomen. Draait al maanden zonder problemen, ook na een eventuele herstart.
Ik heb de standaard z-wave oplossing, z-wave2mqtt en openz-wave geprobeerd. Dus waarschijnlijk ligt het aan de z-wave stick (Z-Wave.Me) ofzo.
Ah oke, is inderdaad ook nog een mogelijkheid. Ik gebruik de aeotec z-wave stick. Heb zo geen ervaring gehad met andere sticks.
Hier ook de aeotec stick. Werkt als een trein.
Wat gek, ik heb nooit problemen gehad met z-wave devices op home assistant. Heb je hulp gevraagd op het forum/discord? Daar zijn heel veel mensen actief die je kunnen helpen. Dat van dat abonnement is niet waar, je kunt perfect Google Home integreren met home assistant zonder abonnement. Dan is het wel wat meer werk omdat het handmatig moet: https://www.home-assistan...e_assistant/#manual-setup
Als je van de dienst Google Home gebruik wil maken via hass, dan betaal je daar €5 per maand voor.

Maar je kunt het ook zelf instellen, https://www.home-assistant.io/integrations/google_assistant/
Ff wat meer werk natuurlijk, maar net zo gratis als de rest van home assistant :)
Bovendien moet je bij hass een abonnement van 5 euro afsluiten als je het aan Google Home wil knopen, bij Homey nog altijd gratis.
Moet niet, maar het is wel makkelijker.

Ik heb het zelf draaien zonder abonnement. Daarvoor moest ik een ddns instellen, een certificaat installeren en portforwarding instellen. Als je voor gemak gaat dan kan je inderdaad beter dat abonnement doen, als je het gratis wil ben je een uurtje of iets meer kwijt.
Homey ken ik niet dus kan niet goed bekijken of de mogelijkheden vergelijkbaar zijn maar ik heb zelf sinds een jaar of drie Domoticz, is zeker eenvoudig, heel veel dingen hoef je helemaal niets voor te scripten. Aan de andere kant heb je alle mogelijkheden om jezelf helemaal uit te leven met scripten.

Toevoeging:
Draait gewoon lokaal.

[Reactie gewijzigd door roller12358 op 11 juli 2020 11:47]

Domoticz ken ik maar al te goed. En idd opdrachten via Blockly zijn relatief eenvoudig op te zetten. Niet alles is mogelijk met Blockly en kennis van scripting (lua) was wel handig hoewel de community altijd zeer behulpzaam was.
Ben destijds overgestapt naar homey vanwege de volledigheid van het apparaat qua antennes.. Zigbee, ZWave, KaKu en de vele devices die ondersteund worden hebben me destijds overgehaald. Maar de Flows vind ik niet altijd even handig (misschien ligt het aan mijn beperkte creativiteit) en het feit dat het cloud based is doen mijn steeds meer twijfelen. Voeg daar nog een goed en flexibel dashboard aan toe (of eigenlijk het ontbreken daarvan) en de zoektocht naar een alternatief is begonnen....

Het moet een WAF hebben en ben bang dat ik dat niet makkelijk vind bij Domoticz of Hass.io

Iemand heeft me ooit eens gewezen op Hubitat maar die zijn al lange tijd uitverkocht....
Het moet een WAF hebben en ben bang dat ik dat niet makkelijk vind bij Domoticz of Hass.io
Ik denk dat je dit vooral bereikt door te zorgen dat het altijd en automatisch werkt zonder dat je veel in hoeft te grijpen. Dus de verlichting gaat automatisch aan als je net denkt dat het wat donker begint te worden in de kamer.
Als de temperatuurmeting van een sensor op een slaapkamer boven de 45 of onder de 5 graden komt dan komt er een waarschuwing op de telefoon. Als er 3 temperatuursensoren in huis boven 45 graden stijgen dan wil ik ook een audiomelding (staat nog op mijn wensenlijstje).
Als de temperatuur in de schuur onder 4 graden daalt dan krijg ik een melding op de telefoon en gaat automatisch een kacheltje aan in de winterperiode.
Melding op telefoon als de deurbel gebruikt wordt (gebruik ik nu even niet).
Alle verlichting in huis met 1 druk op de knop aan of uit als iemand dat nodig vind. Bij het uitschakelen volgt die de logische route door mijn huis, achter mij gaat de verlichting uit, voor me blijft deze nog even aan. Zo kun je nog gerust veilig naar buiten of naar de slaapkamer lopen.
Melding als een server of website ineens onbereikbaar wordt.
De printer werkt al weer voor iemand merkt dat de verbinding met het netwerk kort haperde.
Ik kan de tv harder/zachter zetten als de afstandbediening niet in de buurt is.
Als de stroom uitvalt dan komt er een melding op de telefoon.
Ik denk dat heel veel mensen een smarthomesysteem dat alleen lokaal werkt prima vinden. Het zou juist een selling point kunnen zijn als je het op veiligheid gooit.
Begrijp ik maar home doet dat toch ook? Maar geeft je de keuze om online spul ook te gebruiken.
Tenzij homey niks doet als je de router van het internet afhaalt dan heeft hij gelijk.
Probleem is dat ze dat soort zaken alsnog kunnen invoeren. Bijvoorbeeld ondersteuning alleen nog leveren met abo en nieuwe apparaten niet meer ondersteunen bij mensen die niet betalen. Veel anders is dit verhaal ook niet. Je hardware moet platform-agnostic zijn om dat onmogelijk te maken.

Dus RPI+platform naar keuze+open standaard (as in standaard die alle fabrikanten kunnen gebruiken, niet perse open source of licentievrij)

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 10 juli 2020 23:34]

Homey werkt toch prima zonder internet? Wat is een andere soort vergelijkbare optie?
Homey werkt nu goed zonder internet. Het probleem is dat dat ieder moment kan veranderen. Vanuit @SunnieNL z’n opmerking begrijp ik dat het er op lijkt dat dit in gang is gezet.

Zelf zou ik een raspberry pi aanschaffen en kiezen voor een open source systeem als home assistant. Dat is uiteraard minder plug & play, maar dat is het offer dat je brengt als je minder risico wil lopen op taferelen zoals die bij Wink.

Op het Tweakers forum kun je voldoende hulp vinden bij het opzetten. Is nog leuk ook!
Ik zelf zou het graag met Home Assistant doen maar voor mijn ouders moet het gewoon werken en plug en play zijn. Ook kan je altijd nog afstappen van Homey naar Home Assistant dus dan is het het voor mij nu waard.
Niet alleen dat, de gehele abovorm is eigenlijk klant onvriendelijk. Je bent altijd afhankelijk van de fabrikant, of dat nu games zijn of een autoleasen. Is het echt zo goed dat wij het product niet bezitten? ik vind dat voor elk product men moet kunnen kiezen tussen het volledig kopen, of onvolledig huren(abo vorm).
Dit is imho het grootste bezwaar tegen dit soort cloud based platforms. Je bent volledig afhankelijk van de grillen van de fabrikant of de functionaliteit wel blijft.
Yup... Daarom ben ik érg blij met mijn Hubitat.

Voor iedereen die overweegt om met Smart Home/Domotica aan de slag te gaan adviseer ik dan ook om een lokaal platform/hub te gebruiken (Hubitat of Home Assistant bijvoorbeeld) en níet zoiets als SmartThings of Wink of zo.

Sommige dingen (Google Home, Alexa ed.) zullen toch altijd wel via de cloud blijven gaan, maar zolang de 'core' van je smarthome 'offline' draait zit je gewoon goed. :)
Ik zeg dat ook altijd maar van de andere kant moet ik zeggen dat de leercurve van Home Assistant wel érg hoog is. Tot voor kort moest je zelfs voor routines nog met yaml-files aan de slag, dat is niet te doen voor iemand die gewoon plug-and-play-apparaten wil.
Als je een klein beetje kunt scripten kun je er prima mee aan de slag.

Als je niet kan scripten kun visuele if then aan de slag wat vrij simplistisch werkt.

Hoe je het ook wilt doen, je moet het willen doen. Ik denk dat het vooral voor mensen bestemt is die het er mee spelen als hobby zien.
En het liefst in combinatie met een WAF die niet al te kritisch staat afgestemd.
Ik heb zowel een dev- als een productieomgeving van Home Assistant via respectievelijk een Pi en Docker. M'n Hue-lamp ging ooit midden in de nacht aan toen het ISS overkwam en sindsdien is de WAF hier helaas een flinke factor gedaald...
Terwijl het WAF gehalte hier alleen maar blijft groeien.
Als eerste heb ik alles geautomatiseerd, toen hand bediening toevoegt door z-wave (neo) muur schakelaars toe te voegen, en nu ben ik bezig om de lovalace ui op te bouwen met een 3D home designer kaart.
Je raakt gewoon het onderdeel aan op de kaart wat je wil bedienen, hoe WAF wil je het hebben.
En ja, mijn vrouw is een digibeet.
Hier in huis zou dat niet genoeg zijn voor de vrouw. Waarom naar een app of tablet gaan? Veel te onhandig. Voor alle verlichting beneden en buiten is 1 knop hier genoeg. En die drukken we in als we naar bed gaan of allemaal uit huis gaan. Verder gaat het allemaal automagisch, geen tablet, app op lichtschakelaars nodig.
Hier ook, verlichting (alles Hue en 2 LIFX Tiles) zijn allemaal geautomatiseerd met zons-op en ondergang.
Maar we hebben ook Neo Coolcam 2 gang z-wave lichtschakelaar (tip toets) waarmee het handmatig gedaan kan worden.
Via tablet is de bediening hoofdzakelijk de zonneschermen, plafondventilatoren in de woon/slaapkamers en binnenkort ook de rolluiken.
Ook heb ik een "ik ga naar bed" knop gemaakt voor m'n vrouw, zodra ze daarop drukt gaat haar bed omhoog, tv op RTL4 en dimt de verlichting 1 minuut nadat er beweging is geconstateerd in de slaapkamer.
Je hebt hopelijk toch ook een tweede knop gemaakt met als label "ik heb zin", waarbij haar bed naar beneden gaat, de tv wordt uitgezet en het licht een zacht roze tintje krijgt? 🤔
Wel geprobeerd, had alleen per ongeluk de verkeerde kleur in de lamp geprogrammeerd (rood), mocht toen 2 weken op de bank uitslapen 😬
Plug-and-play werkt natuurlijk sowieso niet super goed met cross-platform dingen.

Domotica is een érg jong iets, en er zijn erg veel bedrijven en apparaten en standaarden en protocollen etc op het moment.

Het soort integratie van allerlei dingen wat mogelijk is met Home Assistant/Hubitat ed. is eigenlijk gewoon wonderbaarlijk te noemen...
Ja het kost je wel even wat tijd om allemaal op te zetten en ja de gemiddelde 'leek' gaat dat niet voor elkaar krijgen en/of het geduld hebben om tientallen 'stap voor stap' tutorials te volgen voor elk apparaat wat ze willen koppelen.. maar ja, dat is nou eenmaal de stand van zaken.

Die cloud-based oplossingen (al is het maar zoiets als IFTTT) zijn in principe al érg tof natuurlijk om 'de gemiddelde consument' toch ook de optie te geven van dit soort integraties te kunnen genieten.. maar ik zie dat meer als een soort 'overgangsfase'.

Home Assistant en Hubitat en andere van dat soort 'all in one' oplossingen worden ook steeds meer volwassen en er zal wel degelijk een moment komen dat deze dusdanig volwassen zijn dat het 'zelfs' voor de gemiddelde consument een relatief 'plug and play' experience zal zijn en op dat moment verliezen dit soort cloud-based gesloten eco-systemen gewoon volledig hun bestaansrecht.

Ten minste.. dát is de toekomst waar ik op hoop. Ik heb liever dat iedereen een pi-achtig computertje aan hun router heeft hangen en alles lokaal runt dan dat we wéér een extra 'service' hebben waarvan we afhankelijk zijn van de 'goede gratie' van grote bedrijven en hun servers.. al is dat wel de richting waar we naartoe aan het bewegen zijn op vele fronten in de maatschappij. ;(

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 10 juli 2020 19:55]

Ben benieuwd wat home assistant gaat doen over 3 4 jaar. Verwacht wel een soort appliances die je in de winkel kan komen. Als deze echt zo plug en play worden.
wat er naar mijn idee mis is met zaken als HomeAsistant is dat er geen 'buy this' lijsten zijn met plugins die wel 'noob'-vriendelijk zijn.

stel je voor dat je een 'has.io rasberryPI kit kunt kopen met een SD kaartje een of ander controler kaart of chip met vervolgens een instellingen wizzard voor de 5 bekendste merken ...

dat je voor een 'onbekend merk nog met de onderliggende yaml bestanden aan de slag kunt (of moet) wil niet zeggen dat je niet een yaml-generator wizzard (webinterface) kunt maken voor een paar merken waar iedere noob mee in aanraking komt. ik ga het niet proberen tot er een ECHT complete web-interface ervaring is voor mijn philips en ikea meuk - nu werkt dat prima op mijn hue 2.0 bridge maar als die tzt met pensioen moet dan graag iets dat "out of the box werkt" (TM)
Er zijn wel wat 'out of the box' dingen die werken zónder ook maar enige configuratie of zo maar dat zijn eigenlijk alleen wifi dingen... en wifi is niet het beste protocol om je gehele smarthome op te runnen.

Ook al is de softwarematige gebruikerservaring zo vriendelijk als maar kan.. zolang je iets als Zwave of zo gebruikt (wat je wel zou moeten willen mbt sensors ed.) ga je situaties krijgen dat het pairen met je hub toch even vereist dat je wat stappen neemt.

Ik zelf woon in een relatief compact huis dus zelfs mijn verste sensor kon ik pairen (na 3 pogingen) zonder dat ik fysiek m'n hub hoefde te verplaatsen dichter bij de sensor maar ik heb genoeg verhalen gehoord van mensen die met hun hub aan een lange netwerkkabel en stroomsnoer hun hele huis door moesten om m met elke sensor/apparaat te pairen. :P

Nou is het natuurlijk ook zo dat je met dit soort domotica oplossingen ook gewoon 'klusjesmannen' kunt krijgen net zoals je loodgieters of electriciens hebt die het gewoon voor je doen.. en wellicht is dát wel gewoon de toekomst. Veel mensen vinden het doodnormaal dat je een loodgieter, klusjesman, electricient, schilder etc langs laat komen ook al zijn dat állemaal dingen die je ook zelf kan in theorie. ;)
Domotica is een érg jong iets, en er zijn erg veel bedrijven en apparaten en standaarden en protocollen etc op het moment.
Zo jong is domotica niet hoor. Reeds in de jaren '70 en '80 had je de eerste protocollen, zo is X10 bijvoorbeeld uit die periode. Later gevolgd door andere standaarden zoals bijvoorbeeld EIB (de voorloper van het bekende KNX) in de jaren '90. De 'connected' en cloud gebaseerde oplossingen zijn inderdaad het laatste decennium sterk in opmars gekomen.
Haha, moet ineens aan wijlen Chriet Titulaar denken met z'n huis van de toekomst.
Hoewel de leercurve misschien stijl kan worden ervaren voor Home Assistant zelf, is er ook al een aantal jaar de Hass.io distro waarbij je op 1 druk op de knop node-red ernaast hebt. Zelf heb ik Hass.io als best laagdrempelig ervaren, maar ik kwam ook met wat Domoticz ervaring. Maar ik moet toegeven dat de yaml bestanden niet extreem makkelijk zijn/waren.
Probleem is natuurlijk wel dat je nog steeds meer moet weten en kunnen. Dan een uitvraag formuliertje doorlopen.

B.V. ik kom thuis als het donker is zet dan de verlichting aan in de woonkamer. In hass kan je dat mooi doen met node red. Echter je moet dan nog steeds begrijpen wat entiteiten zijn en welke acties deze kunnen hebben en Staten. Wink kreeg je drop down menuutje dacht ik met acties wat een apparaat kan. Dat is voor iemand met geen kennis veel laagdrempeliger dan zelf hosted op fibaro na misschien.
Je kan roepen tot je een ons weegt. De groep mensen die het normaal vindt om periodiek te betalen voor toegang groeit met de dag.

Het lijstje spreekt boekdelen. Spijtig voor de mensen die dit in huis hebben en nu alsnog gedwongen worden.

En zelfs hier op Tweakers zijn er steeds meer mensen die dit beleid met hand en tand verdedigen. Wanneer is het klaar met service as a service? Dit beleid heeft als doel een stabiele inkomstenbron te genereren. Wink is geen filantropische instelling, dat snap ik. Wink wil wel dat haar klanten de knip niet alleen opentrekken maar ook open houden. Betalen voor updates? Dus wanneer er een lek boven water komt dan ben je screwed totdat je alsnog de knip open trekt.

Wink, Ring en nog vele meer die de aarde zou kunnen missen als kiespijn.
Dat roep ik al jaren (zonder enig succes buiten bij mezelf). En dan heb ik het niet alleen over dit soort cloud diensten maar ook andere server / cloud /online diensten. Ze kunnen doen wat ze wilen waneer ze willen en vragen zoveel ze willen. Niet, dan geen service, geen toegang meer enz...
Maar net wat je zegt, er is een groeiende groep die daar schijnbaar geen bezwaar tegen heben of nog nooit de eenzijdige kant van het drama hebben hoeven mee maken. En dan is het meestal te laat want je heb geen poot om op te staan. Ja in de de rechtsstaat misschien , in de praktijk ???
Al bij abonnement-based apps heb ik de lijn getrokken.
Ik vind het prima om te betalen voor een programma, zelfs voor een major versie met tussentijdse mini-updates.
Dan kan ik besluiten of ik uiteindelijk naar V2.x wil, of dat ik met de minder uitgeruste 1.99 blijf werken.
Maar tegenwoordig is 80% maandelijkse betalingen, terwijl je er niet maandelijkse 'service' bij krijgt.

Nog erger is de aanschaf van een app, en dat ze 100% dezelfde app weer online brengen, maar met een in-app aankoop.
Dan kan je niet delen met familie, wat je met pre-pay apps wel gewoon kan.

Ik kocht regelmatig de 'pro' of 'premium' versies, omdat het gewoon een prima app is, en ik de advertenties niet wilde, en de ontwikkelaar ondersteunen voor deze versie.
Maar als zoiets met een in-app aankoop komt, die soms ook tegen de 10€ schiet, pas ik, en zet mijn adblocker daar voor in ( die me voor de premium ook 4€ gekost heeft, maar wel op de 4 thuisaccounts draait, en zo veel rommel tegengaat.
Betalen voor een service is wat mij betreft geen probleem, mits je daar vooraf goede informatie over hebt gekregen.
Smart Home producten die uitsluitend via een server van de fabrikant lopen zijn echter altijd link. Als het altijd gratis wordt aangeboden kan je ineens met onverwachte (maandelijkse) kosten worden opgezadeld, Als de fabrikant failliet gaat of gewoon zelf de stekker uit de server trekt omdat dan niet langer rendabel is, functioneert jouw smart home ineens niet meer en moet je weer tijd en geld investeren om jouw huis weer smart te maken.
Producten die afhankelijk zijn van één server zou je moeten zien als koppel verkoop en dat is niet onder alle omstandigheden toegestaan. Je zou gewoon de keuze moeten hebben uit meerdere servers van verschillende aanbieders en eventueel (voor de handige Tweakers) een eigen server. Dat is goed voor de concurrentie, beperkt de macht van de producenten en er hoeven minder producten (die eigenlijk nog prima in orde zijn) naar de schroothoop.
Je kan roepen tot je een ons weegt. De groep mensen die het normaal vindt om periodiek te betalen voor toegang groeit met de dag.
Die groep groeit enerzijds natuurlijk ook omdat steeds meer achter een paywall verdwijnt en klanten blijkbaar geld daarvoor over hebben om de diensten te kunnen blijven gebruiken. Een zelfde strategie gebruikt bijvoorbeeld Netflix ook; eerst klanten lekker maken met een laag abonnementsbedrag, na verloop van tijd langzaam steeds verder ophogen, wanneer de klanten afhankelijk / teveel gewend zijn geworden van de dienst.
En zelfs hier op Tweakers zijn er steeds meer mensen die dit beleid met hand en tand verdedigen. Wanneer is het klaar met service as a service? Dit beleid heeft als doel een stabiele inkomstenbron te genereren.
Dit gaat alleen maar meer worden, zoals je zegt, dit zorgt voor het bedrijf dat zij een stabiele omzet draaien, met een redelijk vaste omzet vanwege de abonnees. Welk bedrijf zegt daar nee tegen? ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 10 juli 2020 21:00]

Ach veel mensen trappen in de val die altijd gezet wordt.

Begin een dienst of in dit geval met hardware. Functionaliteit is gratis.
Zorg dat je zo veel mogelijk mensen trekt.
Genoeg klanten, hup de deur kan dicht en ze zitten gevangen en moeten gaan betalen.

Natuurlijk gratis bestaat niet dat vergeten vele ook. Maar aan de andere kant het model van deze bedrijven is wel heel krom.
Daarom zijn open protocollen zo goed.

Ik zie partijen als Signify met zijn Hue platform de strategie de je beschrijft niet snel volgen. Die hebben gekozen voor Zigbee wat een open standaard is. Als zij de toegang tot het internet zouden afsluiten blijft lokaal alles gewoon werken.

Ik heb gekozen om alles via Apple HomeKit te doen. Ik nog verre van perfect maar wat Wink nu doet is niet de strategie van Apple.

Zeg nooit nooit maar voorlopig zit ik goed.

[Reactie gewijzigd door La1974 op 11 juli 2020 09:51]

De groep mensen die het normaal vindt om periodiek te betalen voor toegang groeit met de dag.
Ik vind dit een gekke opmerking. Natuurlijk betaal ik periodiek voor toegang. Voor de bibliotheek, voor toegang tot mijn digitale krant, voor internettoegang, voor toegang tot de openbare weg, voor toegang tot de trein betaal ik niet periodiek maar als ik er dagelijks mee naar mijn werk ging zou ik dat ook met liefde doen, net als toegang tot een mobieletelefoonnetwerk als mijn werkgever dat niet al deed. En toegang tot Tweakers, daar betaal ik ook voor. Voor niets gaat tenslotte de zon op.

Ik weet niet wat de geschiedenis van Wink is er of het in dit geval transparant is en waarschuw ook al decennia voor vendor lock-in, ik gebruik met veel plezier open source, deels omdat het gratis is; die discussies wil ik niet voeren hier. Maar betalen voor toegang, wat is daar het bezwaar aan?
Ik heb jouw hele reactie gelezen en begrijp waar je naartoe wilt maar:

[quote]Update Hub and Relayfirmwarep.[quote]

Dat is voor mij over de grens
Ik denk dat we langs elkaar heen praten. Is het raar om te betalen voor toegang tot iets dat je gekocht hebt? Ja. Is het raar om te betalen voor toegang tot iets dat je huurt? Volgens mij niet. Is het raar om te betalen voor veiligheidsupdates voor iets dat je gekocht hebt? Daar kunnen we een volwassen discussie over houden. Dus wat bedoel je met periodiek betalen voor toegang?

Om een voorschot te geven op een discussie over gratis bugfixes en veiligheidsupdates: Als je een gebruiksrecht voor een stuk software koopt dan weet je dat die versie niet eeuwig ondersteund zal worden. Nadat de ondersteuning verloopt kun je kiezen: een buggy/lekke versie blijven gebruiken of updaten.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 10 juli 2020 21:02]

Het vervelende in dit specifieke geval is dat de gebruikers een product gekocht hebben - dus niet gehuurd. En dat vervolgens het bedrijf erachter zegt oh wacht, dat wordt toch maar gewoon huren, en als je niet betaalt dan werkt het niet meer.
Net alsof je een huis koopt en een jaar later de verkoper zegt maar als jij nou niet maandelijks huur betaalt werkt je voordeursleutel niet meer.
En zolang apparaten cloud dependent zijn kunnen bedrijven dit gewoon blijven doen.
het allergrootste probleem daarbij is dat je van heel erg veel van dit soort zaken niet KUNT weten hoe het zit.

als ik een HUE koop die met google samen kan werken, draait die meuk van de google api dan
A. bij google,
B. bij de fabrikant
C. op mijn appraat

in geval van A en C weet ik dat er ooit een einde zal komen aan google support namelijk op de dag dat:
zowel de fabrikant geen updates meer maakt EN dat google besluit iets aan de api te veranderen zodat het allemaal niet meer werkt. Die dag GAAT komen - maar meestal niet al te zeer binnekort.

maar in geval van B weet je gewoon dat dit soort ellende kan gebeuren. - maar goed google integratie is nog één ding het uberhaubt kunnen besturen van lampen (als in casu) is wel ECHT een mijl te ver.

Pro TIP: als je binnen 6 maanden geleden zo'n device in de EU hebt gekocht kun je een refund eisen: het is namelijk aan de verkoper om te tonen dat het defect niet jouw schuld is en het sluiten van services is dat natuurlijk niet. na die tijd en tot ongeveer 1 a 2 jaar kun je het nog steeds op non-conformiteit gooien een product moet immers werken zoals geadverteerd - en wederom dat doet het niet meer ... echter nu moet jij bewijzen dat het niet te verwachten viel etc etc.

maar dit moet je als consument NOOIT slikken,
Het product doet nog steeds wat het moet doen. Het is alleen niet meer gratis.

Ik ben benieuwd hoe een rechter dit zou zien.
Gezien de goede positie van consumenten in Europa denk ik dat de rechter ook vindt dat dit niet kan.
Het vervelende in dit specifieke geval is dat de gebruikers een product gekocht hebben - dus niet gehuurd
Het vervelende is dat de gebruikers een apparaat gekocht hebben waar een dienst aan hangt die essentieel is voor het gebruik, blijkbaar zonder daarbij stil te staan.
Net alsof je een huis koopt en een jaar later de verkoper zegt maar als jij nou niet maandelijks huur betaalt werkt je voordeursleutel niet meer.
Een betere vergelijking is een TV kopen waar je alleen Netflix op kan kijken, en het blijkt dat je voor Netflix na een "gratis 12 maanden" apart moet betalen.
Ik snap het ook niet helemaal. Dit is de grootste anti-reclame die Wink voor zichzelf had kunnen bedenken. Wie zal nu ooit nog hun producten kopen?
Met voorkennis kun je dit prima besluiten. Zoals dat Ring ook gewoon producten verkoopt. Je zou je eerder af moeten vragen wat 'gratis' impliceert als je een product aanschaft waar gepretendeerd wordt dat je allerlei diensten cadeau krijgt.
maar hoe kun jij met 'voorkennis' in de winkel weten dat de besturing via hun server loopt en niet lokaal.

natuurlijk KAN er een en ander via hun server lopen voor het gemak, maar er hoort gewoon een backup te zijn ... ofwel via een eigen 'server' ofwel door zaken lokaal op het appaat te draaien. dat werkt ook zo bij de HUE v1... die werkt (grotendeels) nog gewoon lokaal - je kunt er zelfs een pi naast zetten met HAS.io om de online functies te herstellen
Bij Hue werkt vrijwel alles lokaal via je Bridge. Trek de internetverbinding er maar uit. 95% blijft werken.
Dit is ook de reden dat ik niet in streaming diensten geloof. Ik gebruik geen Spotify of Netflix, maar heb al mijn media in eigen beheer, digitaal of analoog.
Het heeft helemaal niks ermee te maken en alleen maar iligaal praktijk goed te praten
Zolang ik thuiskopieheffing moet betalen is het naar mijn mening nog steeds een grijs gebied.
Waarom zou ik anders een heffing moeten betalen?
je bedoeldt het illigaal rippen van je itunes nummers, of het met calibre omzetten van je bol of amazon boeken, of het verweideren van de DRM van die film die je bij google, apple of waar dan ook koopt

die zaken zijn gelukkig nog steeds WEL legaal en vallen onder 'kopie voor eigen gebruik' en backup mogelijkheden. alleen voor software is niet helemaal duidelijk wanneer het wel en niet mag... maar ook daar zul je niet snel last hebben van copyright wetgeving.

- maar zelfs als ik eens een film download omdat ik hem nergens kan kopen.... tja - copyright-wetgeving was hoe dan ook al niet meer van deze tijd ... daar kan ik nog wel een bekende rechtsfilosoof op qouten: die stelt 'als de kloot tussen wettigheid en gerechtigheid te groot wordt dan moet de wettigheid wijken.
Niet helemaal correct. Het omzeilen van kopieerbeveiliging is onrechtmatig (art. 29a Auteurswet), ook als je dat doet om een privé-kopie te maken, dat op zichzelf wel is toegestaan.
Je mag een kopie voor eigen gebruik maken en het origineel vervolgens op bergen in een laatje hoor; daar is niks illegaals aan.
Wtf is dat nu weer voor opmerking? Ik heb hier honderden gekochte dvd's liggen, analoge platen, cd's. Allemaal in eigen beheer. Wat is daar illegaal aan?
Ik vraag me af of dit juridisch zomaar kan. Want je koopt een product met bepaalde eigenschappen voor een bepaalde prijs. En ineens moet je voor bepaalde eigenschappen extra betalen...
Dat hangt ervan af hoe het verkocht is. Als er iets staat als "tijdelijk met...." dan mag het gewoon.
Nee, dan moet er vooraf al staan wat het na het "tijdelijk" gaat kosten.
Dit is gewoon gevalletje koop ontbinden en geld terug eisen, ik ben benieuwd wat er eerder gebeurd, Wink failliet of Wink bind in en draait terug.
Ik vraag me af of dit juridisch zomaar kan. Want je koopt een product met bepaalde eigenschappen voor een bepaalde prijs. En ineens moet je voor bepaalde eigenschappen extra betalen...
Ik denk dat dit in de EU nog een aanzienlijk staartje kan gaan krijgen. Je mag mensen niet gijzelen door hun aangeschafte apparatuur onbruikbaar te maken.
Vraag me af...

Je koopt een product met bepaalde eigenschappen. Er zit een abonnement bij, dat is gratis.

Later gaat het abo geld kosten.

Jouw product kan nog steeds wat het eerst kon. De eigenschappen van het product zijn gelijkgebleven. Het enige wat verandert is de prijs van het abonnement.

Ik vrees dat dit gewoon is toegestaan.
In de USA wel.

In de EU? Hier zijn we (terecht) vele malen strenger.
nee, dit zijn de laatste stuiptrekkingen van Wink.

[Reactie gewijzigd door tyball op 10 juli 2020 19:47]

Nee, ik betwijfel dat. Philips heeft ook in 't verleden google chromecast devices of deels geld terug verstrekt omdat hun ingebouwde functionaliteiten ophielden met werken.

Niet alleen EU, maar Amerika met class actions suits gaat hier wel een pijnpuntje worden in de toekomst.
Natuurlijk kan dit zomaar. Het is echter ook genoeg reden om je apparaat terug te sturen en je aankoop te ontbinden. Het apparaat wordt permanent de eigenschappen ontnomen die je bij aanschaf er van mocht verwachten. De fabrikant kan dat niet herstellen dus is ontbinden de enige optie.

Ik hoop dan ook dat de kopers dat massaal gaan doen. Terugsturen en geld terug eisen. Dat gaat nooit lang goed......
De eigenschappen zijn er nog gewoon, alleen niet meer gratis.
En dus zijn ze er niet meer.

Er is een transactie geweest; functionaliteit in ruil voor geld. De leverancier van die functionaliteit neemt die functionaliteit nu weg tenzij er nog meer geld tegenover staat. Daarmee heeft de leverancier dus de regels van de originele overeenkomst geschonden en kun je die originele overeenkomst dus ontbinden.
Nee de eigenschap is er niet meer, tot je betaald.
Dit soort fratsen zorgen ervoor dat ik niet enthousiast ben over producten die afhankelijk zijn van een door de leverancier gehoste clouddienst. Gelukkig heb ik geen producten van Wink naar ik zou aardig over de emmer zijn als ik met een dergelijke actie geconfronteerd zou worden.

Self-hosted heeft deze problemen niet.
Maar biedt vaak ook niet de zelfde features. Kijk naar Homey, die gaan ook een paar euro per maand vragen voor extra features.

Het is gewoon niet rendabel genoeg om alleen inkomsten te hebben van de verkochte apparaten, bestaande klanten moeten ook geld binnen brengen om het product te kunnen onderhouden

Edit: ik zeg niet dat cloud beter is of niet, vaak bieden ze wel wat meer. Als is maar dat je geen poorten hoeft open te zetten. Of dat een meerprijs waard is dat is een ander verhaal

[Reactie gewijzigd door GrooV op 10 juli 2020 19:27]

Leuk dat je bloemen ruikt.

Mensen schaffen dit product aan en installeren dit met de impressie dat er geen omkijken meer naar is.
Vervolgens zijn er wat menselijke individuen die hier hun slaatje uit kunnen slaan om hun gemakzucht/emoties te kunnen bevredigen door een leuk vast inkomen voor jezelf te genereren.

Ze laten je wennen aan het comfort om vervolgens een drempel op te werpen.
Het lijkt wel op youtube music, alle muziek is gratis toegankelijk doordat mensen het vormgeven met zelfs de mogelijkheid om een afspeellijst te vullen waarna naar een aantal jaar ze je maar de muziek om de haverklap onderbreken om de menigte hopend tot betaling te laten overgaan.
Google adverteert inderdaad graag met zichzelf. Advertenties op YT vind ik nog normaal omdat dit ook een inkomstenbron is voor contentcreators.

Ik weet alleen niet of jouw voorbeeld wel correct is. YT music is voornamelijk voor mensen met Premium. Op YT zelf is alle muziek ook gratis maar met advertenties (vooral in de vorm van "koop Premium"). Ik heb Premium juist vanwege de muziek omdat Spotify voor mij net niet biedt wat ik wil. YT Music kun je om die reden dan ook beter met Spotify vergelijken, betaal ervoor en je hebt alle mogelijkheden zonder reclame.

In het geval van een smarthomeplatform verwacht ik toegang te hebben tot alles wat ik erop aansluit. Alles wat ik erop aansluit is al mijn eigendom en dan moet ik daar nog extra voor betalen omdat het anders bewust kreupel is gemaakt? Dat is namelijk waar het op neerkomt, de dienst is expres uitgekleed en kreupel gemaakt zodat mensen voor de 'extra's' betalen.
Maak je borst maar nat dan zou ik zeggen.

BMW overweegt al om dingen zoals 'verwarmde stoelen' een betaalde service te maken.
Aka de verwarming zit standaard in je auto, maar werkt niet tenzij je BMW een maandelijks bedrag betaalt. :+

Dus ja.. 'as a service' is, als het aan de bedrijven ligt, de toekomst....

Of we dit kunnen voorkomen (stemmen met onze portemonnee) vraag ik me érg af. :|
Van alle voorbeelden die je had kunnen kiezen is dit toch wel de mooiste. :D

Geen speld tussen te krijgen, de auto-industrie heeft service as a service tot ware kunst verheven. Ik ben een tweaker gewapend met USB-sticks, een soldeerapparaat en de handige eigenschap om layouts van prints op te zoeken. Aan mij wordt weinig verdiend. :P

Het enige dat ik nog zoek is een volledige print van de layout van de versterker in mijn Volvo S60 zodat ik niet de bluetooth-module hoef te kopen. :+
Probleem is dus dat moderne/toekomstige auto's dusdanig afhankelijk zijn van hun 'computer' dat ik me af vraag of dat soort mods nog wel mogelijk zullen zijn..

Luke en Linus hadden daar laatst een discussie over in de WAN show (LinusTechTips); toevallig ook waar mijn voorbeeld vandaan komt ;).

Ik kan me érg goed voorstellen dat als BMW zulk soort auto's gaat verkopen ze niet willen natuurlijk dat jij zélf wel eens ff die auto/boordcomputer gaat modden om onbetaald verwarming te hebben..
Het kán zijn dat het een situatie wordt van 'je auto start gewoon niet meer wanneer de boordcomputer detecteert dat er gesjoemeld is met iets' tot 'je bent niet meer verzekerd' of 'je hebt geen garantie meer'.

Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals autopiloot... ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat ze dat zo doen dat je een (goedkope) verzekering kunt nemen voor het geval je verongelukt terwijl autopiloot (volledig autonoom, in de toekomst) rijd maar dat die verzekering void/onmogelijk is wanneer je zelf gesjoemeld hebt met 'wat dan ook' in de auto. Ook al is het volledig ongerelateerd aan het functioneren van autopiloot.. dit soort geintjes kunnen ze en zullen ze ongetwijfeld maken. :|
BMW overweegt al om dingen zoals 'verwarmde stoelen' een betaalde service te maken.
Aka de verwarming zit standaard in je auto, maar werkt niet tenzij je BMW een maandelijks bedrag betaalt. :+
Je weet dat dit bij Tesla al zo werkt? Elke Tesla heeft stoelverwarming, maar of jij het knopje op je dashboard ziet, is een software option.
Gadver! Bah bah wat vies. :P
Ik zeg niet dat het beter of slechter is maar bieden vaak wat extra, zoals bereikbaar achter een firewall of backups.

Of dat je geld waard is dat moet je zelf bepalen. Feit is wel dat het vaak niet levensvatbaar genoeg is om er jaren support op te geven na een eenmalige aanschaf.

Ook reactie op @Ayporos

[Reactie gewijzigd door GrooV op 10 juli 2020 19:30]

Dus is het product niet levensvatbaar. Het is maar net hoe je het bekijkt. ;)
Ik had tot vandaag nog nooit van Wink gehoord, maar wat ik zo 123 zie is dat het nog een generieke domotica hub is. Verder niks unieks?
Wat ik zo inschat doet dit niks meer dan bijvoorbeeld Home Assistant, Domotica of Openhab?

Alledrie lokaal gehost, kunnen met o.a. zigbee, zwave, 433,enz praten, en praten ook met allerlei clouddiensten
Welke features bedoel jij dan? Volgens mij is er maar weinig wat zo'n cloud-based service kan bieden t.o.v. offline-automation zoals Hubitat of Home Assistant.
Sterker nog, voor zo ver ik weet is er geen enkel 'cloud-based systeem' dat evenveel kan als zulk soort offline hub alternatieven.
De keerzijde is dat het door cloud-based diensten wel laagdrempeliger wordt voor veel mensen om de stap te maken naar home automation. En dan later eventueel een lokaal systeem gaan/laten installeren.
En dit is dus de reden waarom ik een LOCAL HOST smarthome wil.
Nooit meer via enigste server, afhankelijk zijn, of hopen dat je apparatuur het lang uithoud zonder dat de Fabrikant deze fratsen uithalen.
Totdat de fabrikant van je apparatuur met een firmware update communicatie onklaar maakt tussen je lokale server
Vandaar nooit automatische firmware updates doen.
En wat jij nu omschrijft heeft Logitech met z’n harmony hubs een keer geprobeerd, en zijn er na een zondvloed van klachten op terug gekomen en hebben toen een speciale firmware uitgebracht voor mensen die de hub aan hun Domotica hadden gekoppeld.
ik ga mijn smarthome daarom ook draaien zonder dat de apparatuur contact hoeft te hebben met een server van de maker/fabrikant. De manier hoe ik het dan draai is via een losse router/switch die geen verbinding heeft met het internet.
Je lokale host is een server.
dat klopt inderdaad.

ik had mijn comment ook anders moeten formuleren.

Nooit meer afhankelijk van een server van de Fabrikant/maker.
dat gaat ze gegarandeerd hard klanten kosten dan.
Maar als de blijvende klanten genoeg geld opleveren is het toch ook goed voor ze? Veel gebruikers is leuk maar als die niets opleveren heb je er nog niets aan.
Dus eerst verkopen ze hun spullen aan je en als ze daar dan genoeg van hebben verkocht, dan persen ze je vervolgens af met het gegeven dat je spullen anders vervallen tot onbruikbare rotzooi?
Ik moet ze nageven dat ze wel lef hebben...
Precies. Dit is gewoon afpersing.

Alsof je TV opeens maar maximaal 1 uur per dag aan mag zonder premium abonnement, met beperkte audiovolume, helderheid, kleurinstellingen, en maar 1 van de 3 hdmi inputs...... Rechtzaken kom maar op.

Ohja en de afstandsbediening? Die kan alleen de tv aanzetten en gebruikt worden voor registratie. Verder niets.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 10 juli 2020 22:37]

Geen updates meer voor gratis gebruikers. Dat is de grootste faal. Heb je straks weer negatief nieuws omdat er wordt ingebroken op de apparatuur omdat de gratis gebruikers niet up to dat zijn. Krijg je vanzelf een (nog) slechtere naam...
Helaas is dit de macht van cloud diensten. Snap dat ze een platform in de lucht moeten houden en een stabiel geldstroom moeten hebben om te kunnen overleven.

Jammer dat ze niet bestaande accounts uitsluiten of juist nieuwe producten aanbieden die een abonnement vereist.
Ik ben geneigd om te zeggen dat dit klantonvriendelijk is, maar dat zou misschien iets te kort door de bocht zijn. Voor mij is de grote vraag:

welke diensten/mogelijkheden zijn beloofd/gecommuniceerd naar de consument toe op het moment van aankoop?

Als er is gezegd ' dit spul werkt lokaal en blijft lokaal werken maar we weten niet of we de webdiensten blijven faciliteren.' Tja, dan is het lullig dat de gratis trial voorbij is. Nog steeds een dickmove om functionaliteit te de-activeren nà het moment van aankoop maar je betaalde (denk ik) niet voor de webdiensten. En klagen dat een gratis extraatje ophoudt, welke rechten heb je dan?
Ik vind dat Nederlandse consumenten moeten worden beschermd tegen dit soort fratsen. Alle functionaliteit van het verkochte product moet werken voor een redelijke periode. De voorwaarden voor het gebruik van functionaliteiten nà aankoop wijzigen mag er nooit toe leiden dat een consument het apparaat niet meer kan gebruiken zoals hij deed op het moment van aanschaf.

Als we het over die boeg gooien, dan kan de fabrikant niet zeggen 'wees blij dat je een gratis trial hebt gehad.' Ik vind het niet redelijk dat een klant bij aanschaf van een consumentenproduct zich dusdanig moet verdiepen in de voorwaarden (en de mogelijkheid dat deze veranderen waardoor het product niet meer kan doen waar het voor gekocht is).

Dat gezegd hebbende...

https://winkapiv2.docs.apiary.io/#

De API documentatie staat (nog?) online. Ik denk dat er een stel nerds zelf een software platform optuigen om de boel in de lucht te houden. Niet betaald, anders worden ze aangeklaagd (zulke schurken zijn het wel denk ik). De API openbaar documenteren betekend dat je mensen faciliteert om je producten via internet zelf te bedienen. Als je er vervolgens zelf een paywall inknalt dan kan je verwachten dat mensen alternatieven zoeken om hun producten in de lucht te houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee