Teardown: Apple Watch Series 6 heeft iets grotere accu dan voorganger

De onlangs uitgebrachte Apple Watch Series 6 heeft een accu met een iets grotere capaciteit dan zijn voorganger Series 5, stelt iFixit op basis van een teardown. De grotere accu valt op doordat de behuizing juist wat dunner is dan het model van vorig jaar.

De 44mm-variant van de Watch Series 6 heeft een accu met een capaciteit van 1,17Wh, wat neerkomt op een verhoging van 3,5 procent ten opzichte van de Watch Series 5, stelt iFixit. De site merkt op dat deze nieuwe capaciteit wel lager is dan de 1,3Wh-accu van de Galaxy Watch3. De accu van de 40mm-versie van de Watch Series 6 heeft een capaciteit van 1,024Wh, wat neerkomt op een verbetering van 8,5 procent ten opzichte van de voorganger.

Apple Watch Series 6 teardownApple Watch Series 6 teardown

Ook is er nu een grotere Taptic Engine. Dat is Apples implementatie van haptische feedback. Ondanks de toegenomen capaciteiten van de accu's en de grotere Taptic Engine is de behuizing iets dunner met 10,4mm tegenover 10,74mm voor het model van vorig jaar. Apple heeft wellicht ruimte gemaakt door het schrappen van de Force Touch-functie, wat een extra laag in het touchscreen vereist.

Apple Watch Series 6 teardownApple Watch Series 6 teardown

Daarnaast heeft iFixit zich gericht op de vraag hoe gemakkelijk de nieuwe smartwatch is te repareren. Volgens de site is het mogelijk om het scherm te vervangen, al is dat wel moeilijk. Het vervangen van de accu gaat volgens iFixit iets gemakkelijker en spreekt redelijk voor zich als de gebruiker het horloge heeft opengemaakt. De site is minder te spreken over het gebruik van driepuntsschroeven, die lastig te verwijderen bleken te zijn. De site heeft vooral kritiek op het monteren van bepaalde kabels van componenten op de S6-chip, waardoor vervanging alleen mogelijk is door 'kundig microsolderen'.

Apple kondigde onlangs aan dat de Series 6 429 euro kost, of 529 euro voor de versie met mobiele dataverbinding. De nieuwe Watch Series 6 heeft een bloedzuurstofmeter met optische sensors aan de achterkant. De S6-soc in de Watch Series 6 is volgens Apple een dualcore gebaseerd op de A13 Bionic-soc en zou volgens het bedrijf 20 procent sneller zijn dan de S5-soc. Verder komt de U1-ultrawidebandchip in de Series 6 en haalt het oledscherm een hogere helderheid in stand-by om het scherm buiten beter te kunnen aflezen.

Apple Watch Series 6 teardown

Door Joris Jansen

Redacteur

22-09-2020 • 12:42

115

Reacties (115)

115
111
39
11
0
63
Wijzig sortering
Zou gaaf zijn als de Apple Watch in de toekomst standalone (opgeslagen) muziek zou kunnen streamen via bluetooth naar je koptelefoon of oortjes. Dan kan je je telefoon thuis laten tijdens het sporten. Weet dat sommige smartwatches dit al kunnen :P .

Edit: mede Tweakers zeggen dat dit al kan, excuus. Ik heb het niet kunnen vinden in combinatie met Spotify (eigenlijk enige wat ik gebruik om muziek mee te luisteren).

[Reactie gewijzigd door BSOD baby op 25 juli 2024 10:32]

Dat heeft de AW al! Ik ga regelmatig met alleen mijn AW en Airpods hardlopen. Gewoon muziek vanuit je muziekbibliotheek naar de AW synchroniseren :)
Nadeel vind ik wel als je ergens strandt (bijv met een blessure) een paar km van huis ergens in het bos dat je niemand kunt bellen. Daarom neem ik toch altijd m'n gsm mee.

En muziek streamen vanaf je smartwatch is natuurlijk leuk als je een blokje om gaat, maar op een trailrun van 100k gaat hem dat ook niet worden. Zelfs de Garmin Fenix plus gaat op dat moment niet lang genoeg mee en ik kan me voorstellen dat zo'n Apple Watch een halve marathon nog niet haalt.

Een ander punt is dat als je zonder telefoon gaat hardlopen en stel je valt bewusteloos (of dood) neer, dat niemand weet wie je bent dus je moet eigenljjk wel een ID meenemen dan. Terwijl nu heb ik een telefoon bij die ze kunnen ontgrendelen met mijn vingerafdruk en bellen ze ICE.

Al met al hardlopen zonder telefoon klinkt ideaal maar is vooral een heel slecht idee.
Nadeel vind ik wel als je ergens strandt (bijv met een blessure) een paar km van huis ergens in het bos dat je niemand kunt bellen.
Er is natuurlijk gewoon een versie met 4G, maar die wordt in NL nog niet verkocht, waarschijnlijk omdat er nog geen provider wil meewerken. Wel vreemd aangezien er nu wel een aantal zijn die e-sim ondersteunen. Zal dus een kwestie van tijd zijn.
Een ander punt is dat als je zonder telefoon gaat hardlopen en stel je valt bewusteloos (of dood) neer, dat niemand weet wie je bent dus je moet eigenljjk wel een ID meenemen dan. Terwijl nu heb ik een telefoon bij die ze kunnen ontgrendelen met mijn vingerafdruk en bellen ze ICE.
De Apple Watch met 4G belt dan uit zichzelf 112, en stuurt e.v.t een berichtje naar een persoon van jouw keuze (die dan ook op een kaartje je locatie kan zien), mits je val-detectie aan hebt staan.
Al met al hardlopen zonder telefoon klinkt ideaal maar is vooral een heel slecht idee.
Je vraagt je af hoe het de generaties vóór ons is gelukt te overleven. Toch moet dat enigszins zijn gelukt, want ze hebben kans gezien zich voort te planten.
Je hebt natuurlijk ook geen cijfers hoeveel mensen er vroeger gestorven zijn omdat ze niemand konden bereiken toen het nodig was, maar die paar extra hardlopers die dood gaan zal weinig invloed hebben op het overleven van een generatie.

Dan kun je AED's ook wel overal weg gaan halen, die hadden ze vroeger ook niet nodig.
Ik begrijp helemaal wat je bedoeld. Geef je met het meeste ook helemaal gelijk, is een risico om zonder telefoon te gaan lopen. Maar je hebt tegenwoordig ook je Medisch ID opgeslagen op je AW. Als iemand dan grote aan-uit knop ingedrukt houdt, komt er het medisch ID op beeld te staan incl contactpersonen. Moet de voorbijganger dit wel weten natuurlijk. Maar ik denk dat ambulancepersoneel hier wel van op de hoogte is.
Dus een ID is niet echt nodig. Telefoon wel aangezien je misschien zou moeten bellen. Maar zelfs daarvoor kan je een voorbijganger voor aanspreken.
Dat je niet kunt bellen is geen beperking van AW maar van de provider. Apple Watch ondersteunt dit al een paar jaar (werd destijds bij een Apple event gedemo-ed met iemand op een surfplank).
Nadeel vind ik wel als je ergens strandt (bijv met een blessure) een paar km van huis ergens in het bos dat je niemand kunt bellen. Daarom neem ik toch altijd m'n gsm mee.
Dit is een tekortkomen van de mobiele providers, niet de Apple Watch. Apple Watch is al een goede 3-4 jaar te gebruiken als telefoon maar wordt in Nederland niet ondersteund.
Terwijl nu heb ik een telefoon bij die ze kunnen ontgrendelen met mijn vingerafdruk en bellen ze ICE.
Dit is wel bijzonder anno-2015, sinds 2016 kan je ongeacht of het toestel vergrendeld is bij het noodcontact en allergie/ziekte gegevens en een nooddiensten bellen. Ik ben geen Android gebruiker, maar kan me niet voorstellen dat Android niet een vergelijkbare feature heeft om in te stellen
Uit nieuwsgierigheid, gebruik je dan de normale Airpods of de Airpods Pro?
Hoi! Voor het hardlopen gebruik ik de Pro’s. Had laatst mijn oude 1st gen Airpods geprobeerd, maar de Pro’s zijn zoveel fijner. Zowel in gebruik (blijven beter zitten tijdens (hard)lopen) als in geluid. Dus als je twijfelt zou ik 100% voor de Pro’s gaan! :)
Hmm, dit verschilt per gebruiker: ik heb ook beide (1st gen Airpods en Airpods pro), en hardlopen is de enige activiteit waar ik mijn oude Airpods prefereer. Ze blijven bij mij veel beter zitten, de Pro's glijden er bij mij na een tijd uit door het gestamp.

Voor alle andere activiteiten: sportschool, wandelen met hond, of bv thuis indien ook TV aan staat en ik iets op de iPad ga kijken of luisteren > Airpods Pro. Noise cancellation werkt fijn en is een must in de sportschool 8-).

O ja, en de iOS 14 follow device functie is wel heel erg prettig...
Het kan al wel zoals meerdere zeggen met Apple Music. Met Spotify daarentegen is een ander verhaal.

Spotify heeft de functie al meerdere malen voorgesteld aan Apple. Maar die blijven het in manieren afketsen. Spotify heeft zich ook daarom ook in de zaak met Epic games en apple hierin ook al uitgesproken dat ze het met Epic games eens zijn. De gehele timeline daarvan vind je hier.

Hierin lees je ook dit:
Us: "Hey Apple, we love your watch; can we make an app for that?" Them: "nah"

When Apple launches their new Apple Watch, they dismiss our proposals and won’t work with us to develop an app for it. However, they allow other apps to be on it.
En dit was al in April 2015(!)
Inmiddels zijn ze met de functie bezig.

Dit is precies het punt waar meerdere devs op hekelen. En dus ook een reden waarom Spotify dus nog niet offline beschikbaar is.

Edit: Even verder gelezen en wat spelfoutjes

[Reactie gewijzigd door brogamma op 25 juli 2024 10:32]

Ja dat is dus wat Spotify je wil doen geloven. Die zeuren steeds en schoppen overal tegenaan en Apple is superslecht en bla, maar zodra Apple op hun feedback zegt “Natuurlijk maken we dat voor jullie mogelijk!” en Spotify’s wens wordt vervult, dan doen ze er he-le-maal niets mee. Spotify wil dus gewoon klagen om te klagen voor de aandeelhouders, maar het was feitelijk kennelijk helemaal niet belangrijk voor ze; anders hadden ze het in de afgelopen jaren wel uitgebracht. Epic schiet zichzelf ook steeds in de voet en claimt dan dat Apple heeft geschoten, het zijn twee zeer ongeloofwaardige bedrijven geworden in deze nodeloze “strijd” om geld.

Ik werd zo moe van Spotify’s leugens/verdraaiing van de waarheid dat ik intussen nadat m’n gratis Spotify verviel (KPN) en een goede deal gekregen te hebben over ben naar Apple Music. Apple betaald ook dubbel zoveel uit aan artiesten per stream dan Spotify, dus het is nog voor een goed doel ook gezien ik naar veel kleine onbekende bandjes luister. ;)
Wat je zegt ben ik het mee eens. Spotify klaagt wel om het klagen betreft hun eigen zaken. Maar ze hebben we een kern van waarheid erin zitten. Namelijk dat Apple graag zijn eigen diensten prefereert over dat van andere(wat volstrekt logisch is). Maar de support naar devs toe en de snelheid waarmee apple er zelf mee komt en andere helpt. Staat er wel krom in als je het me vraagt. Spotify vraagt erom, na tijdje mogen ze (ja spotify laat het dan varen) en dan heeft Apple ineens alles al klaar staan van a tot z. waar devs al veel eerder om vroegen. Beetje raar vind ik.

Off topic: Overigens ben ik met die cyclus van devolpen voor Apple echt niet tegen gezien HAP beschikbaar is voor iedere developer. Iets wat ik google voor de Home/nest nog niet heb zien doen :) Soms zijn ze gewoon wat targer of denken ze er iets (te) lang er over nadenken.
Zoals hierboven in de reactie van @badflower te lezen is, heeft Apple die functionaliteit voor spotify al sinds 2018 beschikbaar gesteld.

Het is dus niet alleen klagen om het klagen, maar klagen om zo je eigen luiheid om iets te ondersteunen kan afschuiven op een andere partij
Dat is een onzinverhaal van Spotify. Ze hebben al lang een app voor Apple Watch, en sinds 2018 mogen van Apple gewoon offline afspelen supporten. Nu 2 jaar later....ze hebben er gewoon geen zin in om het te ondersteunen.

Uit hun eigen timeline
Sep 2018
Apple finally allows enhanced functionality for the Spotify app on the Apple Watch

With Watch OS 5, Apple allowed the Spotify team to start developing offline functionality

[Reactie gewijzigd door badflower op 25 juli 2024 10:32]

Ah, net zoals die andere features die Spotify allang had moeten hebben en nog steeds niet heeft. Songteksten bijvoorbeeld.
Het is dat het hele gezin hier gewend is aan Spotify anders was ik allang weg geweest en naar Apple Music overgestapt. Betere radiostations ook nog eens.
Akkoord, maar wat ik het meest mis is dat ik niet op een ander apparaat kan doorgaan. Als ik luister op mijn iPhone en wil overschakelen op mijn MacBook, kan dat niet. Geen idee waarom, maar erg vervelend. Zou beter mogen van Apple.
Dat komt omdat de nieuwe versie van iOS al wel uit is en van MacOS nog niet. Beetje klunzig dat wel maar het zou gefixt moeten zijn wanneer de Mac update komt.
Die feature mis ik ook.
Als AM dit ooit implementeert, stap ik over.
Maar ik vrees dat ze enkel airplay (2) gaan ondersteunen en promoten.
En dus ook een reden waarom Spotify dus nog niet offline beschikbaar is.
Nee de reden dat Spotify nog niet offline beschikbaar is, is hun eigen luiheid.

Zoals anderen ook al hebben aangehaald zijn er meerdere features geweest die Apple al veel eerder beschikbaar heeft gesteld voor de devs, maar waarmee ze niets hebben gedaan. Was hetzelfde met homepod ondersteuning volgens mij.
Nee, Apple moet de variant met esim in meerdere landen uitbrengen. Dan kun je je muziek gewoon streamen zonder dat je een telefoon bij hebt. Dan kun je de telefoon namelijk écht thuis laten want je bent nog steeds bereikbaar.
Dat is ook deels aan de providers te wijten. Die moeten ondersteunen dat jij op een of andere manier je bundel deelt met de E-sim van de Apple Watch. De huidige ondersteuning van E-sims en multi-sim is al niet al te best, dus daar kunnen we nog wel even op wachten.
Klopt dan zal je 2 abonnementen moeten nemen en daar zitten niet veel mensen op te wachten.
Nee hoor. In de landen waar ze dit hebben is het gewoon een uitbreiding van een bestaand abonnnement. De providers kiezer er wel voor om een extra bedrag te vragen maar technisch is het geen extra abonnement.
Nou de gein is dat T-mobile best lang data-sims heeft gehad. Dan kon je een tablet / laptop mee laten genieten van je databundel zonder dat je het telefoonnummer kon gebruiken en zonder dat je dus een hotspot op je toen nog super crappy telefoon hoefde te hebben.

Edit: Ik kan nu wel weer gewoon een tweede simkaart kopen. Dat kost 35 euro (versus vijf voor een vervangende (e-)sim.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 25 juli 2024 10:32]

Het nadeel van die e-sim is dat je dan geen duo sim kan hebben. Als je twee toestellen op één abbo wil hebben moet je nog steeds kaartjes gebruiken.
Klopt die heb ik ook nog gehad bij idd t-mobile. Alleen gaat erom dat je dus alles op je horloge wil hebben. Bellen/data. En ja dat gaat inkomsten kosten en dan wordt het al heel moeilijk, maar is het niet :)
Wat een onzin. Er zijn toch gewoon duo sims voor precies dit doel?
Je hebt dan een multi-data-sim nodig. (Bijna) alle providers hebben die afgeschaft voor consumenten abonnementen. Je kan hooguit nog een duo-sim aanvragen, geen multi-data-sim . Een met een duo-sim kan maar 1 toestel tegelijk actief zijn (en deze moet je zelf omwisselen)
@Azure heeft het toch over het thuislaten van je telefoon? Als je je telefoon thuislaat, kun je die dus uitzetten en de andere sim in je horloge gebruiken. Heb je je telefoon bij je heb je helemaal geen sim in je horloge nodig of mis ik nu iets?
Wat Groov dus zegt. Vroeger hadden ze dit wel voor zakelijk gebruik maar daarna kon het alleen als je aan bepaalde voorwaarde voldeed.
Ik denk niet dat providers het delen van databundel zullen ondersteunen. Dat kost ze inkomsten. Nu moet je een extra abonnement afsluiten wat weer extra geld in het kassalade brengt. Met datadelen niet.
Het is nu uberhaupt niet mogelijk om een 4G Apple Watch te gebruiken met een Nederlandse provider, of je er nou een extra abonnement voor wilt afsluiten of niet...
Waarom werken providers in Nederland hier niet aan mee?
Andere landen verkopen de 4G versie wèl, blijkbaar werken providers daar wel mee.
Eerlijk gezegd begrijp ik het probleem niet.
Voor mij een reden om geen Apple Watch te kopen. Als er eentje met 4G ondersteuning hier komt dan overweeg ik het wel.
Zo zullen er wel meer mensen zijn.
Kosten-baten analyse. Als er geen business case is ga je niet investeren.
Geen sterk argument want andere landen bieden dit toch wel aan?
Nederland loopt vaak toch wel voorop met nieuwe zaken maar nu dus niet.
Voor iedere eSIM heb je speciale server nodig. Apple volgt gewoon de GSMA standaard. Het enige verschil is dat ze de boel willen certificeren omdat ze zeker willen weten dat de user experience goed is.
Je zegt hetzelfde als ik, maar dan verbloemd. 1 server voor alle merken bij elkaar en 1 voor Apple omdat ze altijd alles appart willen. Die goede user experience is dat de users er geen gebruik van kunnen maken nu. Standaarden zijn er niet voor niks, stel je voor dat de providers 30 verschillende servers moeten plaatsen voor elke merk eentje voor een zogenaamd betere user experience.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 25 juli 2024 10:32]

Apple zou ook gewoon een meer gangbare manier vna eSIM kunnen ondersteunen zodat dit onmiddelijk mogelijk zou zijn.
Waar. Maar allerlei standaarden zoals microsim zijn er ook door Apple doorgedrukt dus waarom zou dit niet lukken?
Vraag me wel af wat dit met de batterijduur gaat doen, als je muziek gaat streamen via de A--watch.
Dat kan al hoor.

Voelt een beetje als de laatste promo van de Apple Watch.

Imagine...

[Reactie gewijzigd door john.monster op 25 juli 2024 10:32]

EDIT: Verkeerde reactie geantwoord!

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 juli 2024 10:32]

Ik gebruik inderdaad Spotify en ik vind het lastig dat dit nog niet mogelijk is.

Maar wat nog lastiger is is dat geen enkele operator in België de eSim van de Apple Watch reeds ondersteund. Ik ben bij Orange en zij bieden momenteel enkel ondersteuning voor de eSim in iPhones, mijn iPhone 11 Pro maakt hier al gebruik van. Maar we hebben het op de Apple Watch nodig... Ik begrijp niet waarom het wel al mogelijk is op de iPhone en niet op de Apple Watch en iPad.
Het is een wat complex verhaal, omdat de eSim functionaliteit anders werkt dan die van de iPhone. In de iPhone kan het gewoon fungeren als een standaard SIM kaart, met zijn eigen nummer en eigen manier van aanmelden bij de provider. Druk er een tweede SIM kaart en die zal op een zelfde manier verbinden.

De Apple Watch moet gekoppeld kunnen worden aan het nummer van de SIM kaart op je iPhone, deze kan zich niet helemaal los aanmelden zoals dat bij een bestaande SIM wel het geval is. Dit vergt een inrichting die door de providers gedaan moet worden, maar tot nu toe zien ze zelf de nood er nog niet van in. Het gevolg is dus dat de 4G modellen in z'n geheel niet verkocht worden in Nederland.
Volgens mij kan dit al maar dan alleen met Apple music
Podcasts ook. Ik heb één of andere podcast met een uur lang schijnbaar rechtenvrije dance-achtige muziek gebaseerd op het aantal spm dat je ongeveer loopt. Gewoon 'offline' op de Apple Watch (Series 3 hier) en een random bluetooth koptelefoon eraan.
Spotify komt ook weer met een app voor de Watch blijkbaar.
Dus dan kan het ook met Spotify.
afgezien van het feit dat ik dit zou toejuichen ... eerst zien, dan geloven :/
Hoi, kan je met een linkje komen dat Spotify dit bevestigd? Ik heb zelf een beetje lopen googelen en het enige wat ik heb kunnen vinden is dat Apple nu per WatchOS 7 FairPlay DRM naar de WatchOS 7 draaiende Apple Watches gaat brengen. FairPlay DRM word schijnbaar gebruikt door Spotify om de muziek als zodoende te beveiligen en hierdoor zou Spotify dus 'eindelijk' het offline luisteren per Apple Watch kunnen gaan ondersteunen.

linkjes voor het gemak (engelse websites):
https://www.imore.com/wat...g-opening-door-music-apps

https://www.idropnews.com...-will-change-that/138413/
Hoezo in de toekomst? Ik heb dit op mijn series 2 watch icm airpods al enkele jaren in gebruik. Werkt prima. Ook bellen kan dan als je toestel ergens anders in huis ligt bijvoorbeeld (bellen gaat dan over wifi verbinding en audio over BT naar airpods). Rechtstreeks via bt bellen is niet handig ivm slechter bereik.
Ja excuus, dat zie ik nu ook. Ik gebruik eigenlijk alleen Spotify waarmee het niet kan dus ik trok iets te snel de conclusie dat het helemaal niet kon.
Spotify komt met een update voor de Watch.
Dit kan al. Omdat we geen LTE model hebben in NL moet je dan wel muziek op het device gedownload hebben, maar dat is het enige.

https://support.apple.com/en-us/HT204218

Daar waar wel een LTE model op de markt is, kun je uiteraard ook streamen, telefoneren, etc. als je geen mobiel bij je hebt.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 25 juli 2024 10:32]

Via apple music kan dat volgens mij wel. Ik heb zelf deezers maar die ondersteund dat helaas niet. Echter is deezers wel datavrij bij t-mobile.

Dus voor mij moet deezers moet ondersteuning krijgen voor muziek opslaan op de watch of apple music moet eens datavrij worden bij t-mobile.
Zou gaaf zijn als de Apple Watch in de toekomst standalone (opgeslagen) muziek zou kunnen streamen via bluetooth naar je koptelefoon of oortjes.
Ik snap dat je denkt dat het niet kan, want mijn Series 3 is er best wel inconsistent in om het aan de praat te krijgen. Er lijkt dan vaak een issue met het pairen, maar heb het een paar keer zeker aan de praat gekregen. De batterij gaat wel hard.

Ook third-parties, bvb. Overcast voor podcasts.

Dus inderdaad fijn voor het wandelen met de hond of een stukje hardlopen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 juli 2024 10:32]

Dus iFixit heeft commentaar op de driepuntsschroeven? Is dat niet juist een van de onderdelen van het bestaansrecht van iFixit?

Ik heb zelf een kit van hen, goed spul zonder meer. Maar het voelt een beetje alsof iFixit hier wat boter op het hoofd heeft.

Never bite the hand that feeds you. ;)
Dus omdat ze zeldzame schroeven gebruiken en iFixit daar bitjes voor verkoopt mogen ze er geen kritiek op hebben?

iFixit bekijkt het vanuit een consumenten standpunt en het is gewoon klantonvriendelijk om zulke schroeven te gebruiken als er andere standaarden zijn.
Het is als klant dan ook totaal niet de bedoeling dat je die dingen openmaakt. Ik snap hoe mensen daar bij komen dat het dat wel is, maar dit is juist bedoeld om door specialisten gedaan te worden en die hebben die tools wel in huis om dat veilig te doen.
Ben je dan tegenstander van right-to-repair? Waar de Europese Commissie naar zit te kijken om ook hier in te voeren?

Zelf repareren van dingen helpt ook om e-waste tegen te gaan want repareren kan dan ook veel goedkoper.

Wat is er zo onveilig aan om een telefoon of Apple Watch te openen? Je moet alleen oppassen met de batterij.
Ik ben geen voorstander van right to repair in de vorm zoals dat vaak neergezet wordt.

Beter voor het milieu, apparaten gaan langer mee, bla bla, mensen zelf doen.

Dat is allemaal niet waar. De enige reden waarom Right to repair een ding zou moeten zijn is afhankelijkheden managen. Een derde partij zou support daarmee kunnen blijven bieden als de verkopende partij failliet gaat.

Ondertussen zijn mensen helemaal niet gekwalificeerd om even een board repair te doen en dan krijg je nog meer kapotte apparatuur. Of in elkaar geknutselde "refurbished" iPhone displays.
Zelf repareren van dingen helpt ook om e-waste tegen te gaan want repareren kan dan ook veel goedkoper.
En dat is geen causaliteit. Dat het goedkoper kan betekent niet dat er minder e-waste is. De grote kostenpost zit hem namelijk in arbeid en die neemt alleen maar toe als je board repairs gaat doen.
Wat is er zo onveilig aan om een telefoon of Apple Watch te openen? Je moet alleen oppassen met de batterij.
Dergelijke constructies zijn er niet om jou te beschermen tegen het apparaat, maar het apparaat tegen jou. Jij als consument bent namelijk een probleem aangezien je niet gekwalificeerd bent in welke vorm van elektrotechniek dan ook.

Als jij het dan zo graag toch wil doen, dan is de kans groot dat je de schroevendraaier al hebt, of meegeleverd krijgt bij het namaak onderdeel (wat veel goedkoper was en volgens de reviews net zo goed). Dus dan maakt het al niet meer zoveel uit.

Echter ontwerpt men nog steeds apparaten zo dat het niet de bedoeling is dat je ze open maakt (want daarmee zijn ze ook niet meer waterdicht. Openmaken van het device is dan ook al lastig en vereist kennis over hoe je dat moet doen.

Weet nog wel bij de launch van de 5S dat we de eerst touchID kabel direct kapot trokken doordat we niet eerst naar de beschikbare instructies hadden gekeken, maar gewoon dachten oh dat is hetzelfde als bij de 5.
Dat is allemaal niet waar.
Enige bron? Als ik het scherm van mijn telefoon voor 1/3 van de prijs vervang gaat hij langer mee toch of niet?
Ondertussen zijn mensen helemaal niet gekwalificeerd om even een board repair te doen en dan krijg je nog meer kapotte apparatuur. Of in elkaar geknutselde "refurbished" iPhone displays.
Echt heel weinig moederborden van telefoons gaan maar kapot tenzij je het over waterschade hebt. Een scherm of batterij vervangen is dood simpel en hoef je niet "gekwalificeerd" voor te zijn.
Als ik mijn telefoon zelf repareer dan ligt die verantwoordelijkheid dat ik meer sloop toch bij mij?
Waarom praat je steeds over ''board repairs"? Overgrote deel van reparaties zijn schermen, poorten en batterijen.
En dat is geen causaliteit. Dat het goedkoper kan betekent niet dat er minder e-waste is. De grote kostenpost zit hem namelijk in arbeid en die neemt alleen maar toe als je board repairs gaat doen.
Wat heeft e-waste en arbeid met elkaar te maken? En als het goedkoper is de kans dat een consument het laat repareren veel groter dan dat ze een nieuwe telefoon kopen. Vrij logisch lijkt mij?
Als jij het dan zo graag toch wil doen, dan is de kans groot dat je de schroevendraaier al hebt, of meegeleverd krijgt bij het namaak onderdeel (wat veel goedkoper was en volgens de reviews net zo goed). Dus dan maakt het al niet meer zoveel uit.
Duuuus dan had Apple beter iedereen de moeite kunnen besparen en gewoon een wijdverspreide standaard kunnen gebruiken? In plaats van dat iedereen een extra bitje nodig heeft omdat Apple speciaal wilt zijn.
Echter ontwerpt men nog steeds apparaten zo dat het niet de bedoeling is dat je ze open maakt (want daarmee zijn ze ook niet meer waterdicht. Openmaken van het device is dan ook al lastig en vereist kennis over hoe je dat moet doen.
Ja echt heel lastig een telefoon open maken met een zuignap, stuk plastic en föhn/heatgun. Ooit gekeken hoe ze telefoons uitelkaar halen met alle lijm tegenwoordig? Prima zelf te doen.
Reguliere telefoons zijn nooit waterdicht en wordt waterschade ook niet vergoed, dus die verantwoordelijkheid ligt altijd al bij de consument.
Weet nog wel bij de launch van de 5S dat we de eerst touchID kabel direct kapot trokken doordat we niet eerst naar de beschikbare instructies hadden gekeken, maar gewoon dachten oh dat is hetzelfde als bij de 5.
Een geval van niet goed de boeken ingedoken en opgelet, wat is hier relevant aan? Als je het zelf repareert ben je zelf verantwoordelijk dat is altijd zo, ook met right-to-repair.
Alleen zorgt right-to-repair ervoor dat je zelf mag repareren en de garantie niet vervalt en de fabrikant moet bewijzen dat jij met je reparatie het stuk hebt gemaakt.
Enige bron? Als ik het scherm van mijn telefoon voor 1/3 van de prijs vervang gaat hij langer mee toch of niet?
Als jij je scherm überhaupt vervangt gaat ie langer mee. Daar heeft de prijs niks mee van doen.
Echt heel weinig moederborden van telefoons gaan maar kapot tenzij je het over waterschade hebt. Een scherm of batterij vervangen is dood simpel en hoef je niet "gekwalificeerd" voor te zijn.
Als ik mijn telefoon zelf repareer dan ligt die verantwoordelijkheid dat ik meer sloop toch bij mij?
Waarom praat je steeds over ''board repairs"? Overgrote deel van reparaties zijn schermen, poorten en batterijen.
Steeds? Ik heb het 1 keer genoemd en dat is omdat @apt hieronder er ook over begon.

Die reparaties van schermen poorten en batterijen zijn ook prima mogelijk, en juist op de plekken waar er dus wel gevaar is voor diegene die er mee aan de slag gaat (wat jij zelf al aangaf, batterij), wordt er dus soms ook gebruik gemaakt van schroeven die je er niet zomaar uit krijgt. Juist zodat dit door experts met het juiste gereedschap wordt gedaan. Overigens zijn die gereedschappen er al voordat de eerste consumenten met kapotte units komen, dus dat is ook geen issue.
Duuuus dan had Apple beter iedereen de moeite kunnen besparen en gewoon een wijdverspreide standaard kunnen gebruiken? In plaats van dat iedereen een extra bitje nodig heeft omdat Apple speciaal wilt zijn.
Dit zijn wijdverspreide standaarden. Torx en security torx is echt niets speciaal hoor. Ik gebruik standaard torx schroeven met klusseen. Gewoon omdat die drive gewoon fatsoenlijk werkt.
Ja echt heel lastig een telefoon open maken met een zuignap, stuk plastic en föhn/heatgun. Ooit gekeken hoe ze telefoons uitelkaar halen met alle lijm tegenwoordig? Prima zelf te doen.
Reguliere telefoons zijn nooit waterdicht en wordt waterschade ook niet vergoed, dus die verantwoordelijkheid ligt altijd al bij de consument.
Toevallig heb je dan net de verkeerde voor je. Ik heb dit zes jaar professioneel gedaan dus breek me de bek niet open. Heb je overigens wel eens de waterdichtheidstests van EverythingApplePro bekeken? Apparaten als smartphoners zijn waterdichter dan je zou denken. Het openen is echter wel nog steeds iets waar je wat meer kennis voor nodig hebt dan een random consument op straat. Voor ons tweakers ws wat eenvoudiger, maar heb ook een hoop tweakers over de vloer gehad voor scherm reparaties van verschillende apparaten. het is allemaal echt niet zo eenvoudig als het lijkt en er kan een hoop misgaan als je niet weet hoe je dit het beste kunt doen. Je kunt prima een tutorial erbij pakken van het internet, maar als je het nog nooit hebt gedaan is het ontzettend lastig om bijvoorbeeld uitgeoefende kracht te beoordelen.

is iets heel anders dan een versterker waar je vier schroefjes los haalt en de behuizing er af tilt om eens een condensatortje te vervangen oid. Dat doe ik zonder pardon gewoon zonder het apparaat ooit verder in handen te hebben gehad of handleiding doorgebladerd te hebben. daar is dus geen device knowledge voor nodig.
Een geval van niet goed de boeken ingedoken en opgelet, wat is hier relevant aan? Als je het zelf repareert ben je zelf verantwoordelijk dat is altijd zo, ook met right-to-repair.
Alleen zorgt right-to-repair ervoor dat je zelf mag repareren en de garantie niet vervalt en de fabrikant moet bewijzen dat jij met je reparatie het stuk hebt gemaakt.
Heb je door dat je bij Apple in principe ook gewoon je scherm mag vervangen met behoud van garantie? alleen bij vervangen accu gaan ze er niet aan beginnen, want daarvan kunnen ze niks gagarandeerd weten (issie wel binnen spec of zit er logica in die de boel voor de gek houd?). Overigens snap je dat apparaten op die manier alleen maar duurder worden? Je gaat immers kosten bij de fabrikant neerleggen (het onderzoek) die verhaald worden op alle andere klanten. Kosten die jij anders zelf had moeten maken (door het in 1 keer door de fabrikant te laten doen).

Right to repair is leuk voor een kleine groep op deze manier, maar het stuk "ikke zelf doen" mentaliteit zorgt er voor dat anderen met de rekening worden opgezadeld.
Een geval van niet goed de boeken ingedoken en opgelet, wat is hier relevant aan?
Omdat je ook als getraind professional wel eens domme dingen doet. Laat staan als consument zonder enige kennis. "Ohja Jantje heeft wel eens scherm apparaat X vervangen, dan kan ie ook wel batterij apparaat X2 doen". Er zijn zoveel apparaten op de markt die op elkaar lijken dat een kleine vergissing in modelnummer (dus binnen een serie, ik kijk naar jou Samsung) al het hele toestel kapot kan maken.
Als jij je scherm überhaupt vervangt gaat ie langer mee. Daar heeft de prijs niks mee van doen.
Wanneer het enige alternatief het verplicht afnemen van een door Apple gecertificeerde dienstverlener is en hierdoor logischerwijs hogere tarieven hanteert of niet in de nabijheid te vinden is, dan kan de mentale drempel om simpelweg een nieuwe telefoon aan te schaffen veel lager zijn.
Right to repair is leuk voor een kleine groep op deze manier, maar het stuk "ikke zelf doen" mentaliteit zorgt er voor dat anderen met de rekening worden opgezadeld.
Right-to-repair gaat fundamenteel verder dan het bevredigen van doe-het-zelvers onder ons. Het is ook onderdeel van het ontvlechten van de machtswellust van grote corporaties die ontstaan is door het systematisch wegdrukken van kleine reparateurs met dure certificeringen, verplichte afnamecontracten, etc. Ironisch genoeg ontstaan daardoor ook weer malafide repair shops met onderdelen van dubieuze leveranciers.

Om dat te beheersen, zijn er helaas kosten. Om dezelfde reden dat we politieagenten, accountants, rechters, etc nodig hebben..

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 25 juli 2024 10:32]

Wanneer het enige alternatief het verplicht afnemen van een door Apple gecertificeerde dienstverlener is en hierdoor logischerwijs hogere tarieven hanteert of niet in de nabijheid te vinden is, dan kan de mentale drempel om simpelweg een nieuwe telefoon aan te schaffen veel lager zijn.
Maar dat is het niet. Nooit geweest ook. Heb jaren zelf een bedrijf hier in gehad en het is doodsimpel om aan goede kwaliteit schermen te komen, de prijs is niet eens het probleem. Sterker nog Apple displays zijn altijd tientallen zo niet honderden euro’s goedkoper geweest dan Samsung. Ook kwalitatief goede panelen.
Ik ben verbaasd dat iemand die zegt dat je je eigen elektronica niet zou moeten openen op tweakers een +2 scoort.

Apple maakt het 3rd party reparateurs (en dus tweakers) zo moeilijk mogelijk om aan onderdelen en instructies te komen. Een eenvoudige chip vervangen maken ze onmogelijk door (onnodig) een custom chip te gebruiken en die ze alleen aan zichzelf laten leveren. Zo moet je reparaties via hen doen en is het veel te vaak nodig om het hele moederbord te vervangen.

De tools en de informatie om dingen te repareren zouden gewoon beschikbaar moeten zijn. iFixit vind dit ook en daarom maken ze informatie en tools beschikbaar.

Natuurlijk moet je het dan alsnog aan een specialist overlaten, maar dan kan een (3rd party) specialist je tenminste helpen. Zie bijvoorbeeld de rants van Louis Rossman op YT.
Ik ben verbaasd dat iemand die zegt dat je je eigen elektronica niet zou moeten openen op tweakers een +2 scoort.
Nou ik zeg alleen dat een fabrikant die intenties niet heeft.
Apple maakt het 3rd party reparateurs (en dus tweakers) zo moeilijk mogelijk om aan onderdelen en instructies te komen. Een eenvoudige chip vervangen maken ze onmogelijk door (onnodig) een custom chip te gebruiken en die ze alleen aan zichzelf laten leveren. Zo moet je reparaties via hen doen en is het veel te vaak nodig om het hele moederbord te vervangen.
Mobo vervangen moet je vaak ook bij een Samsung of Huawei, MS surface of Dell XPS. als bepaalde onderdelen kapot gaan is het gewoon "bye bye"
De tools en de informatie om dingen te repareren zouden gewoon beschikbaar moeten zijn. iFixit vind dit ook en daarom maken ze informatie en tools beschikbaar.
Maar die zijn ook beschikbaar. Voor gecertificeerde service providers zijn er gewoon handleidingen. Hoe denk je dat Apple medewerkers die reparaties uitvoeren? Apple heeft ook een samenwerking met een nederlandse reparteur weet ff niet hoe die heet. Die doen reparaties voor Nederland.
en die ze alleen aan zichzelf laten leveren
Logisch toch? Ze zijn de enige die reden hebben om die chip af te nemen. Zij zijn immers de fabrikant die het ontwerp heeft gemaakt en de specs heeft bepaald en de integrerende circuits hebben ontworpen, geproduceerd en geïntegreerd. zou toch raar zijn als de fabriek naar anderen zou leveren? Volgens mij kun je voor Samsung onderdelen ook alleen maar bij Samsung zelf terecht en niet bij de fabrikant.
Nou ik zeg alleen dat een fabrikant die intenties niet heeft.
Nee, je schreef: 'het is niet de bedoeling', niet 'de fabrikant vindt...'.
Mobo vervangen moet je vaak ook bij een Samsung of Huawei, MS surface of Dell XPS. als bepaalde onderdelen kapot gaan is het gewoon "bye bye"
Dat zeggen de fabrikanten al snel inderdaad. Apple heeft specifiek vrij standaard onderdelen gemodificeerd om alle reparaties via hen te laten lopen en zo 3rd party repair onmogelijk te maken. Of Samsung en anderen dat ook doen weet ik niet. Zou verboden moeten zijn.
Maar die zijn ook beschikbaar. Voor gecertificeerde service providers zijn er gewoon handleidingen. Hoe denk je dat Apple medewerkers die reparaties uitvoeren? Apple heeft ook een samenwerking met een nederlandse reparteur weet ff niet hoe die heet. Die doen reparaties voor Nederland.

Logisch toch? Ze zijn de enige die reden hebben om die chip af te nemen. Zij zijn immers de fabrikant die het ontwerp heeft gemaakt en de specs heeft bepaald en de integrerende circuits hebben ontworpen, geproduceerd en geïntegreerd. zou toch raar zijn als de fabriek naar anderen zou leveren? Volgens mij kun je voor Samsung onderdelen ook alleen maar bij Samsung zelf terecht en niet bij de fabrikant.
Die service providers moeten dus een moederbord vervangen omdat apple zegt dat dat moet. Voor vele honderden euro's. Terwijl er een component van zeg 10 euro kapot is dat voor 100 euro arbeidsloon vervangen kan worden.

Ik zou zeggen ga je eens verdiepen in right to repair...
https://youtu.be/rwgpTDluufY
Nee, je schreef: 'het is niet de bedoeling', niet 'de fabrikant vindt...'.
En wiens bedoeling zou het anders moeten zijn?
Zou verboden moeten zijn.
Zeg maar dag tegen custom chip ontwerpen dan. Echt heel kortzichtige reactie. Een dergelijk verbod hindert dan ook iedere vorm van innovatie op chip gebied, want wat is de standaard? Als iets een bug bevat (spectre, meltdown ik noem ff wat) mag je dus geen aanpassing in het ontwerp maken omdat het dan niet meer de standaard is?
Die service providers moeten dus een moederbord vervangen omdat apple zegt dat dat moet. Voor vele honderden euro's. Terwijl er een component van zeg 10 euro kapot is dat voor 100 euro arbeidsloon vervangen kan worden.
En soms is dat het geval, maar veelal ook niet. Board designs zijn vaak zo opgebouwd dat logische componenten gegroepeerd zijn op basis van functionaliteit of bepaalde natuurkundige eigenschappen (de reden dat RAM sloten rare zigzag patronen richting CPU hebben bijvoorbeeld). Vaak zijn er nog we meer dingen defect dan alleen het ene componentje zelf doordat een kortsluiting ook andere dingen meeneemt. En hoe ga je bepalen dat het defect ook echt weg is? Louis Rosmann doet ook board repairs met kleine onderdelen. Opzich geloof ik wel dat hij het goed kan, maar een resolder van een BGA chip gaat niet altijd volledig 100% goed. ook al zet je er een gloednieuwe chip op met de juiste soldering en flux kan het zijn dat het defect na verloop van tijd weer terugkomt.

De borden die Apple weer inneemt worden volledig gerecycled en weer in de productie chain opgenomen.

En ja die kosten liggen nu bij die ene consument. Echter worden die kosten anders verdeelt over alle andere consumenten die er geen donder mee te maken hebben, want als zo'n toestel later weer defect gaat, wie zegt dan dat a) de reparatie eerder wel goed is uitgevoerd en b) dat er niet andere dingen zijn die erdoor kapot zijn gegaan? Een fabrikant moet dan gaan aantonen dat dat zo is en wie gaat die kosten dan betalen? Jij niet. Uiteindelijk zijn het alle andere consumenten die er voor opdraaien.


Ik zal de video vanavond eens even bekijken.
Wat is een standaard? Binnen apple zijn dat blijkbaar driepuntsschroeven.
Apple heeft wel een handje van aparte schroeven gebruiken om zo de repareerbaarheid te bemoeilijken. Daar kun je verder een mening over hebben, zoals iFixit bijvoorbeeld.
Alsof Apple ook maar enig moment iFixit in gedachten had bij de keuze voor deze schroeven.... serieus?!
Nee maar als we het omdraaien en ze gaan 'gewone' schroeven gebruiken denk je dan det iFixit meer of minder sets gaat verkopen?
iFixit staat er altijd een beetje typisch in. Ze leveren een hele aardige dienst wat betreft het inzage geven in hoe een apparaat er van binnen uit ziet maar je moet niet vergeten dat het gewoon een commercieel bedrijf is dat geld verdient met het verkopen van onderdelen en gereedschap.

Daardoor zullen ze bijvoorbeeld altijd kritischer zijn op het gebruik van lijm dan het gebruik van bijzondere schroeven. Ze hebben een commercieel belang bij apparatuur die makkelijk te repareren is maar ook weer niet té makkelijk.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 25 juli 2024 10:32]

Omdat ze weten dat bedrijven toch zulke schroeven wel gebruiken. Net zoals bij de xbox controllers met hun aangepaste 'torx met een puntje' principe, waren ze helemaal boos over, maar nog geen uur na de video waren de 6/8 tools al beschikbaar.
'torx met een puntje' is anders een heel gangbare formaat: security torx
A version known as Security Torx, Tamper-Resistant Torx (often shortened to Torx TR) or pin-in Torx contains a post in the center of the head that prevents a standard Torx driver (or a straight screwdriver) from being inserted.
Er zijn echt superveel heads en allemaal bestaan ze met een reden. Philips (kruiskop) is helaas de meest gangbare, maar naast Slot drive (platkop) is het vrijwel de slechtste die er is.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_screw_drives

Dit is wel interessant. De Tri-point wordt veel gebruikt voor elektronics want is vaak een waarschuwing voor consumenten. Pas op, bepaalde shit moet jij gewoon niet aankomen Sony en Nintendo gebruiken ze ook vaak.
Toch wel knap dat men dit in zo'n klein oppervlak weet te proppen. :)
Ik ga echt geen Apple Watch halen zonder LTE support. Gewoon een gehandicapt ding zonder mobiele verbinding. Ik wil wel eens een avondje weg zonder telefoon, dat ik toch nog de belangrijkste telefoontjes kan beantwoorden als de oppas iets wil weten of zo.

Ik hoop dat er gauw witte rook is bij T-Mobile of de andere provider waar ik onmiddellijk naar over ga stappen zo gauw het beschikbaar is, ik moet eind dit jaar weer verlengen en ik háát het idee dat T-Mobile blijft trutten met wel eSIM geen Apple Watch terwijl KPN het ineens uit het niets gaat ondersteunen.
Ik begrijp dus nog steeds niet waarom we in Nederland niet degene met Cellar hebben. We hebben inmiddels ook e-sim dus je zou zeggen...
Verder lijkt het of je hem wel gewoon bij Apple in Duitsland kan kopen, enige vraag is natuurlijk of het gaat werken hier.
Na een watch of 30 gefikst te hebben kan ik zeggen: het glas is anders prima te vervangen met een beetje handigheid, alsmede de accu, en soms de achterkant ook. :).

Er zijn alleen niet zo veel mensen die het doen / kunnen. :).
Het probleem is ook de prijs.
Mijn Apple Watch 4 heeft een kapot scherm.
Maar de reparatiekosten staan niet in verhouding met de kosten van een nieuwe apple watch,
Dus Apple kan nog zo hard roepen dat ze groen zijn en materialen recyclen, maar als je tegelijkertijd de reparatie-mogelijkheden zo moeilijk mogelijk maakt is dat natuurlijk hypocriet.
Ja, ik repareer zelf computers. Ik erger me enorm dat het dermate ingewikkeld is - of vaak niet meer te doen is. De hele tijd nieuwe gadgets, heel veel belandt uiteindelijk toch ergens in het milieu, recycling is bij dit soort producten ook vaak ingewikkeld.
Dat is toch gewoon onderdeel van innovatie? Dingen worden kleiner, complexer en fragieler. Mede omdat de consument vraagt om meer features in een compactere behuizing. Het is ook niet de bedoeling dat 'iedereen' een Apple Watch (in dit geval) open maakt en probeert het te herstellen. Daar mag je wat over vinden, maar het is natuurlijk niet écht iets waar een fabrikant rekening mee moet houden.

Daarnaast heeft Apple vrij transparante en uitgebreide recycle services. In 2016 hebben ze daar in de keynote nog aandacht aan besteed, waarin ze robot 'Liam' (en nu 'Daisy') uitlichten. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=AYshVbcEmUc

Kijk voor meer informatie per land eens op: https://www.apple.com/recycling

Edit: kleine aanvulling

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 25 juli 2024 10:32]

Mijn eerste Apple Watch was een refurbished model, dus ik vermoed dat er wel degelijk iemand is die Apple Watches repareert.
Apple zelf heeft een recycle-programma.
Apple zelf claimt het "serieus" recyclen van haar eigen producten en ze nemen daarvoor alle oude Apple producten in.

Als ik nu een nieuwe Apple Watch zou aanschaffen bij Apple zelf, krijg ik zelfs nog een paar tientjes terug voor mijn 3 jaar oude RVS Series 2.

Producten die geen (economische) waarde meer hebben nemen ze in ter recycling en ze hebben serieus veel informatie en onderbouwing voor het Milieu en duurzaamheidsbeleid: https://www.apple.com/nl/environment/
Als iets kapot is, gaat de AW toch niemand repareren
Ben even eerlijk: Hoe veel mensen repareren een gewoon horloge?
En daarvan kun je ook (veel) modellen kopen die duurder zijn dan een Apple Watch...
Zo'n Apple Watch is veel te kwetsbaar.. en te afhankelijk van energie. Blijkbaar kan dat niet anders maar ik wil dat een horloge het gewoon altijd doet. Veel opladen, of een een schermpje dat breekt bij wat impact vind ik niet praktisch.

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 25 juli 2024 10:32]

Ik heb altijd gevonden dat de belangrijkste verbeteringen voor de volgende Apple Watch modellen de volgende zouden zijn:

1) Dikte: moet dunner worden
2) Batterijduur: batterij gaat voldoende mee in sommige gevallen maar als je elke dag wilt gaan sporten en af en toe je iPhone thuis laat en de Apple Watch gebruik moet maken van cellular dan kan de batterij dit vaak niet aan
3) Taptic engine: haptic feedback is niet krachtig genoeg en vooral op de stainless steel modellen zoals op mijn stainless steel series 4.

Dus ik hoop dat dat laatste verbeterd is met de series 6 zodat ik volgend jaar met mijn series 7 ook op dit vlak een verbetering zie.
1) Dikte: moet dunner worden
10 millimeter is echt niet dik, dat is zelfs aan de dunnere kant. Kijk maar eens op chrone24, 12 millimeter is de grootste groep. De 10 komt op de 2e plaats.

De kans dat ze een dikker horloge maken, lijkt mij zelfs groter dan dat ze een dunner horloge maken. De kleine dameshorloges zijn vaak wel wat dunner.
In vergelijking met modellen van andere merken zou dit goed kunnen, maar om heel eerlijk te zijn denk in niet dat Apple de Apple Watch vergelijkt met smartwatches van andere merken gezien hun eigen smartwatch zoveel beter is en het geen zin meer heeft om te vergelijken.

Ik verwacht toch nog dat deze op dieet zou gaan. Ik ga ervan uit dat de chips elk jaar energiezuiniger worden net zoals met de iPhone chips. Dus als ze deze batterijbesparingen + ruimte bespaard door kleiner wordende componenten, zouden ze eventueel wel de kans hebben de Apple Watch 1mm dunner te maken. Natuurlijk verwacht ik niet dat de Apple Watch even snel dunner wordt als de iPhone in het verleden, omdat het zoveel kleiner is. Maar als ze om de 3 jaar de Apple Watch 1mm dunner kunnen maken zou dit fantastisch zijn. Het zou veel mooier zijn.
Nou, ik vergelijk de Apple Watch even met de klassieke mechanische horloges: De sweetspot ligt zo rond de 12mm dikte, waarbij 10mm al aan de dunne kant is. Zie Chrono24.com Zelfs de quartshorloges worden zo dik gemaakt, ondanks dat dit voor de techniek niet nodig is. De consument wil blijkbaar horloges van deze dikte hebben. Een Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin is toch nog 8mm dik. En dat wordt al verkocht als ultra dun. Vandaar dat ik niet verwacht dat Apple de horloges dunner gaat maken.

Ik hoop dat ze nog eens een automaat ontwikkelen die voldoende stroom kan opleveren voor de chip. Dan heb je imho een perfecte combinatie tussen een mechanisch horloge en een smartwatch. En je bent verlost van het opladen van de batterij. Het dragen van het horloge is voldoende, net zoals dat nu het geval is bij de automaten. En een goede automaat kun je rustig een paar dagen in de kast leggen, heeft voldoende reserve om de klok aan te drijven. 40 uur reserve is wel het minimum, 70 uur is goed verkrijgbaar en 120 uur is ook mogelijk.
Weten we nu al welke wifi chip er gebruikt wordt? Is het werkelijk alleen een 802.11n specificatie (dus zonder a of ac) voor de 5GHz?
En volgens Apple ook geen a ondersteuning. Dat klinkt in mijn oren zeer vreemd en had dit dan ook graag in een tear down of andere test bevestigd gezien.

Als ik kijk naar https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009
Dan is n een verbetering van a en g. g/n op 5GHz zonder a is dus gek.

[Reactie gewijzigd door pacificocean op 25 juli 2024 10:32]

ik heb nogsteeds een series 2 in de la liggen met kapot scherm.
Niemand die deze kan vervangen en bij apple moest je bijna de nieuwprijs neertellen voor een 'swap'.
zonde...

Daarna maar apple care genomen
Het enige echte minpunt naar mijn mening van de Apple Watch is toch echt de batterijduur. Momenteel gebruik ik een Fitbit Versa en gebruik deze vooral voor gezondheidsstatistieken (o.a. het meten van slaap). Mijn Fitbit Versa moet ik 1x in de week opladen met dag en nacht gebruikt. Als bij Apple Watch de batterijduur verdubbeld kan worden sta ik als eerste in de rij voor de aanschaf hiervan. Hoop daarom ook dat dit snel gaat gebeuren.
Ik hoor dat vaker van mensen die hem zelf niet gebruiken. Ik zou zeggen laat de accuduur niet de belemmering zijn. Net als je telefoon die vroeger makkelijk meerdere dagen of zelfs een week standby kon staan heeft het allemaal te maken met hoe je hem gebruikt.

Mijne gaat om de dag in de lader als ik 's morgens op sta. Dan heb ik hem nog niet nodig en tegen de tijd dat ik gedoucht en aangekleed ben is hij eigenlijk altijd wel tegen de 100% opgeladen.
Dat is goed om te horen. Zijn er bepaalde functies die jij uit hebt uitgezet om de accuduur te verbeteren? Dit zet mij wel aan het denken om misschien toch 1 aan te schaffen.
Always on display is het enige dat ik uit heb staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.