Microsoft brengt Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 uit

Microsoft heeft een nieuwe lts-release van Windows 11 IoT Enterprise uitgebracht die op meer apparaten kan worden geïnstalleerd. Het aantal packages dat kan worden verwijderd, neemt toe, waardoor het systeem aantrekkelijker wordt voor kleine apparaten.

Het nieuwe Windows 11 IoT Enterprise is een Long-term Servicing Channel-release die iedere drie jaar uitkomt en tien jaar ondersteund wordt. Het nieuwe iot-besturingssysteem moet meer lijken op de UI van de normale Windows 11. Dat gebeurt onder andere met een taakbalkmenu en tabbladen in de Verkenner. Ook heeft Microsoft meer toegankelijkheidsfuncties in het OS ingebouwd, zoals systeembrede ondertiteling en stemondersteuning.

Microsoft zegt dat het de hardware-eisen heeft gewijzigd. De nieuwe minimumsysteemeisen zijn dat een apparaat 2GB aan geheugen moet hebben. Een TPM is optioneel, maar Microsoft zegt dat het de voorkeur heeft om er toch een te hebben. Door de systeemeisen te verlagen, zegt Microsoft dat het OS op veel meer apparaten bruikbaar is.

Andere wijzigingen is dat het mogelijk wordt om x86-applicaties te draaien als het besturingssysteem op een apparaat met een Arm-processor draait. Het wordt ook mogelijk voor andere apparaten om draadloos te verbinden met apparaten waar Windows 11 IoT op draait. Microsoft heeft daarnaast veel beveiligingsfeatures aangepast. Zo komt er een aparte app, Windows Security, waarin beheerders virusscanners en firewalls kunnen beheren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

24-05-2024 • 08:43

77

Reacties (76)

76
76
39
0
0
28
Wijzig sortering
Ik zat een video te kijken over hoe de IoT versie er nou precies uitziet en ik kreeg er echt early Windows 95 vibes bij, op een goede manier. Gewoon een kaal OS met een paar utility's en geen voorgeïnstalleerde crap.

Zie bv hier:
YouTube: First Look at Windows 11 IoT Enterprise LTSC

Is het ook mogelijk om de IoT versie gewoon te gebruiken als regulier OS? Kun je er gewoon normaal programma's op installeren? Games? Wat is het verschil? Zou je tegen veel compatibiliteitsproblemen aanlopen?

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 14:51]

Het kan, maar is er niet voor gemaakt. IoT zorgt ervoor dat heel wat onderdelen ook uitgeschakeld zijn standaard wat compatibilitietsproblemen kan veroorzaken, maar ook de veiligheid verlaagd van het systeem. LTSC zorgt er dan weer voor dat nieuwe hardware, die bijvoorbeeld volgend jaar pas uitkomt, niet ondersteund zal zijn. In de basis moet je met LTSC zo kijken dat de lanceringsdatum in de basis de datum is waarvoor alles wat je ermee wenst te gebruiken moet gelanceerd zijn.

Kan het werken voor jouw? Misschien wel. Maar dat zou je gewoon moeten proberen. En dan stoot je direct op het volgende probleem daar je als particulier in de basis niet aan een Enterprise versie kunt geraken.Niet dat dat iedereen tegenhoudt.
LTSC is toch gewoon Long Term Servicing Channel? Dat heeft toch niets te maken met drivers of nieuwe hardware, alleen hoe lang deze versie ondersteund wordt?
Zolang de nieuwe hardware kan werken met de device driver standaard die Microsoft ook ondersteund, moet die nieuwe hardware gewoon kunnen werken.
Niet noodzakelijk, LTSC wil gewoon zeggen dat je de huidige versie van Windows (24H2) voor de volgende 10 jaar kan draaien. Maar als de hardware/drivers hier niet compatibel mee zijn werken ze niet. Oa nieuwe versies van de NVIDIA drivers werken niet op de oude Windows 10 LTSB/LTSC kanalen alhoewel LTS versies van nVIDIA drivers bestaan (vooral bedoeld voor Pro kaarten) maar je zat dan voor Windows 10 wel vast aan de 400 reeks en AMD heeft helemaal geen officiële ondersteuning (noch voor de grafische kaarten noch voor de Ryzen chipsets) voor het kanaal, enkel de Microsoft Update drivers werken dan.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 14:51]

In theorie heb je gelijk, maarin praktijk gaat men er vanuit dat het op een Point Of Sale (POS) terminal draait, of op een bedienterminal van een SCADA. Omgevingen waar je niet snel bleeding edge hardware aantreft, en vooral het devies is "als het werkt blijf je er vanaf". Omdat Windows wel Windows is, zouden drivers kunnen werken, maar dat hoeft niet. Bepaalde onderdelen kunnen ontbreken of moeten expliciet met de hand geinstalleerd worden. Maar zelfs kan het zijn dat bepaalde dependencies ontbreken en niet geinstalleerd kunnen worden: het is immers bedoeld om lean en mean te blijven (want goedkope hardware) en niet door gebruikers als normale werkplek gebruikt te worden. En omdat het aan fabrikanten verkocht wordt die het als geintegreerd totaalproduct uitleveren, gaat men ook uit van enige zelfwerkzaamheid om zaken werkend te krijgen bij de system integrator.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 14:51]

We gebruiken de IoT versies op machines, je kunt er alles mee wat je met een normale Windows ook kunt. Het verschil zit met name in de lange termijn ondersteuning en licentiestructuur. Qua software is het niks anders dan andere Windows versies. Als beheerder wordt het je makkelijker gemaakt om zaken die je niet gebruikt te verwijderen, waarmee het een kalere versie wordt die in principe alleen security updates krijgt. Daarmee voorkom je op machines een boel gedoe met drivers en software die specifiek voor aansturing van bepaalde apparaten is bedoeld.
Waarschijnlijk kan je 'm zo Windows 11 volwaardig maken als je wilt. Goldt destijds ook voor de Embedded editions. Maar is niet bedoeld voor consumenten, alleen bedrijven. Denk ook niet dat je als consument legaal aan een licentie kunt komen voor deze Windows versie.
Gewoon ff je Home of Pro ISO door de tool van Chris Titus halen.

YouTube: Windows Utility Improved for 2024
Het kan ja prima op het werk hebben we dit ook met windows 10 enige tijd gedaan, toen we over gingen van windows 7.
We hadden kort erna ook wel een Microsoft contract maar die gaf geen ondersteuning hierop, als er problemen zouden zijn met hun producten als office etc.

Maar alles werkte gewoon office, ook zware machines met nvidia quadro kaarten enzo draaide prima.
We zijn dan uiteindelijk wel over gegaan na de normale release, want ja je betaald voor die support.

Maar om de vraag terug te komen werkt het op een normale regulier OS ja.
Ja dat kan prima. Op Reddit is er een hele cult omheen: https://www.reddit.com/r/WindowsLTSC/
Ze zien het daar als de perfecte Windows versie: debloated door Microsoft zelf.

De IoT versie krijgt 10 jaar lang updates, de normale LTSC versie iets korter. De updates die je krijgt zijn alleen security updates en dus geen feature updates waarin je vaak allerlei dingen erbij krijgt waar je misschien helemaal niet op zit te wachten en extra belasting geeft op je systeem (Copilot AI meuk etc.)

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 22 juli 2024 14:51]

Op mijn werk gebruiken wij dit voor onze machines. We zitten nu op W10 Iot. Als je de installatie niet zelf customized is het gewoon normaal Windows. Verschil is alleen dus dat je de installatie helemaal kunt customizen, scripten en alles dicht kunt timmeren. Ideaal als het installeren van de pc deel is van het productie proces van de machine. USB erin, booten, "deploy" intypen in de command prompt en zodra je op de desktop bent is alles gedaan.

Je kunt met die tooling de installatie ook imagen. Dus dan kun je ook alle drivers en programma's die je nodig hebt installeren op de eerste pc die je maakt en die image daarna converteren naar een automatische installer.

Er zit ook tooling bij om bestaande images te voorzien van updates. Dan hoef je niet weer het hele proces te doorlopen om vervolgens alleen windows update te draaien, maar kun je gewoon een patch over je image bestand heen draaien.
Welke tooling is dit?
Ik ben ook benieuwd. Draai nu meestal een clonezilla restore en deploy achteraf alles via batch/PowerShell scripts.
Ik geloof WSIM (Windows System Image Manager). Je kan answer files maken die het hele OS kunnen configureren. Custom drivers installeren gaat ook, door gewoon scripts aan te roepen in de juiste “passes”
Wat ik destijds begrepen heb over de 'normale' W10 LTSC en W10 LTSC IoT is dat er een verschil zat in het activeren en dat het ongeveer was. Ik dacht dat er ergens een tabel was welke de twee vergeleek, maar ik kan die nu zo snel niet vinden (korrel zout, oude info etc).

Zelf draai ik al jaren W10 LTSC op mijn eigen PC voor voornamelijk gamen, ook op een andere PC in het huis hier nooit problemen gehad.
Is het ook mogelijk om de IoT versie gewoon te gebruiken als regulier OS?
Ja. Even los van dat het volgens de licentie voorwaarden van Microsoft waarschijnlijk niet mag kan dit gewoon.
Kun je er gewoon normaal programma's op installeren?
Ja. Zelf maak ik weinig/geen gebruik van Microsoft producten (ik draai geen office oid), dus geen idee of die bal daarvoor ook opgaat, maar Steam, Firefox, fotobewerkings software etc draait allemaal prima.
Games?
Ja. Alles via Steam draait prima, gameplatform van Microsoft nooit geprobeerd.
Wat is het verschil?
Voor mij is het grootst merkbare verschil dat er geen rommel aanwezig is op het systeem, nergens. Alle standaard candy crush, weer, facebook etc is niet aanwezig. Ook is de Windows Store niet aanwezig, zelf maak ik hier geen gebruik van, als je dat wel wil zijn er meen ik manieren om dat werkend te krijgen, maar hoe goed dat werkt weet ik niet.
Zou je tegen veel compatibiliteitsproblemen aanlopen?
In mijn ervaring (n=2) niet. AMD Ryzen 5000 series processor, AMD GPU, alles werkt naar behoren. Ik kan gewoon de consumenten chipset/GPU drivers installeren, nooit gedoe of gezeik.

Het kan natuurlijk best zijn dat ik precies alle mogelijke problemen met LTSC weet te ontwijken omdat ik amper/geen gebruik maak van Microsoft producten, maar voor mij is het de enige manier om op een zinnige manier Windows te draaien.

Let wel: bovenstaande ervaringen zijn op basis van Windows 10 LTSC, het kan natuurlijk best dat het met Windows 11 LTSC volledig anders is.
Initieel werkt het perfect omdat de build versie waar de IoT versie op draait nog ondersteund is op de gewone versie.

Echter eenmaal de gewone versie out of support gaat verlies je alle normale third party support terwijl je IoT nog 5-6 jaar security updates krijgt.

Chrome updaten? Gaat niet, os niet ondersteund. Nieuwe grafische driver installeren, zelfde error. Nieuwe office build, same enzovoort. Voor de bedoelde doelgroep is dat geen probleem omdat die niche software hebben (bijvoorbeeld bioscoop kiosk software) die wel degelijk die IoT versies ondersteunen over hun hele levensduur.

Je krijgt ook geen feature updates dus ook toekomstige hardware upgrades kunnen problemen geven, AMD die met een nieuw ryzen platform uitkwam of Intel die plots met 2 types cores begon, was wachten op een nieuwe IoT versie voor je het kon gebruiken.

Je kan in tegenstelling tot de gewone versies niet upgraden naar een nieuwe build, dat is echt opnieuw installeren naar een nieuwere versie (met nieuwe licentie) Als je telkens als een nieuwe IoT/Ltsc versie uitkomt meteen opnieuw installeerd ga je niet veel last hebben van de nadelen maar feitelijk kan je dan evengoed een Pro versie nemen en de build versie updates wat uitstellen, goedkoper en handiger.
Je vraagt je af of dit op consumenten PC's kan en mag draaien (licentie-technisch).

Maar misschien nog anders, welke groep IoT devices wordt er met een complete Windows 11 stack uitgerust? Is dat niet een tikkie overkill voor de meeste IoT toepassingen?
We gebruiken het op machines die wel een normale interface hebben en allerlei normale software gebruiken, zoals PDF rapporten tonen, koppelingen met databases e.d. Dan is het fijn om qua software toegang te hebben tot alles wat je met normale Windows ook hebt, zonder dat je hoeft mee te gaan in feature updates. Als je een machine levert met IoT, kun je er eigenlijk vanuit gaan dat je alleen nog security updates doet. Dus software die je nu schrijft, werkt over tien jaar nog exact zoals je het nu bouwt. En voor machines die zomaar tien tot twintig jaar in gebruik zijn, is dat een fijne manier van werken. Immers staan die machines vaak op plekken buiten het normale IT domein, en kun je er niet (zonder hoge kosten) zomaar bij om een update door te voeren.
Industriele systemen met een GUI, medische scanners, CNC machines, ASML wafer steppers, die use case begrijp ik wel. Ik kom ze nu ook nog tegen met Windows-XP er in.

Maar vallen dat soort machines onder IoT? Of is dat hier meer een marketing naam? Bij IoT denk ik ten hoogste aan een slimme koelkast of zo.
Naja het is een opvolger van de Embedded versies van vroeger. Naam is wat veranderd voor marketing.

Maar waarom zou een OS dat op een koelkast draait, niet op een CNC machine kunnen draaien?
IoT is geen beschermde naam of zo, dus net als kreten als 'AI' of 'blockchain' is er niemand die je aanklaagt als je het ergens op plakt. Het zijn in principe apparaten die autonoom aan het internet hangen dus ook een CNC machine met netwerkpoort valt daar onder.
Ik ben bij een bedrijf bezig dat oude chip machines renoveert en weer verkoopt.
Die draaien nog op Windows NT.
Ik weet zeker dat er toen geen IoT versie was, wél een embedded versie.
Aangezien deze machines nog meer dan € 50.000 moeten opbrengen is het lonend om de software werkend te houden
De IoT naam is ook niet mijn favoriet. LTSC Embedded lijkt me meer de lading dekken. Maar goed, IoT was even een hype, dus daar moet je wel wat voor aanbieden natuurlijk...
Lijkt mij ook, ik had niet de complete GUI verwacht.
Daar je particulier geen enterprise licentie kunt krijgen is het antwoord dus nee.

Het voordeel van Windows op kleine devices (denk aan een RPi) is dat dit voor vele mensen een vertrouwde omgeving geeft om in te werken en te ontwikkelen.
Je vraagt je af of dit op consumenten PC's kan en mag draaien (licentie-technisch).
Bij mijn weten niet, het is echt een business-to-business product waar men eigenlijk uitgaat van massaproductie van het eindproduct. Ik heb de vraag een jaar of 5 geleden gesteld voor een project op één locatie, en daar was men al argwanend.
Maar misschien nog anders, welke groep IoT devices wordt er met een complete Windows 11 stack uitgerust? Is dat niet een tikkie overkill voor de meeste IoT toepassingen?
Ja en Nee. Je kunt alles er uitslopen wat je niet nodig hebt. Maar soms is het voor ontwikkelaars eenvoudiger om iets in een csv te dumpen en te presenteren via een Excel API, of een webgui te maken op basis van Edge in plaats van een dedicated GUI. Je ziet voor veel componenten dat er altijd wel een use case te bedenken is in IoT, en dan kom je op de huidige aanpak met uitvinken.
Je vraagt je af of dit op consumenten PC's kan en mag draaien (licentie-technisch).
Mag? IANAL, maar ongetwijfeld "nee".

Kan? Jazeker. Alles Windows enterprise draait zonder problemen thuis. Als er wel problemen zijn, dan is de community er snel bij om dat op te lossen.

Kom je erdoor in de problemen? Hoogst onwaarschijnlijk. Microsoft boeit het niet wat je als particulier met Windows doet, zolang je er maar niet aan verdient en Microsoft niet onnodig met (extra) kosten opzadelt.

Bron:
Alle Windows activeringstooltjes en ander communitygereedschap waarvan Microsoft het toestaat dat het gehost wordt op hun eigen servers. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:51]

Benieuwd wanneer de gewone Windows 11 Enterprise LTSC komt (dus niet IoT) en vooral of het dan mogelijk wordt om te upgraden vanaf Windows 10 Enterprise LTSC. Die versie zou dan 5 jaar ondersteuning moeten krijgen als ze consequent blijven bij MS.
Voor Windows 10 LTSC was het enige verschil tussen IoT en non-IoT de activatiemethode. Verder waren beide versies identiek. Grote kans dat dit ook zo is voor deze Windows 11 LTSC. En daarmee grote kans dat we binnenkort een 'non-IoT' versie van Windows 11 LTSC kunnen verwachten.
Met de IoT versie heb ik weinig ervaring, die gebruiken wij zelf niet echt. Grootste verschil is wel de duur van de support. IoT krijgt 10 jaar, niet-IoT 5 jaar voor zover ik begrijp. Voor onze productiemachines is dat eigenlijk de belangrijkste factor. Als er verder geen verschil is dan moeten we mss maar eens kijken voor een licentie voor de IoT versie en die voortaan uitrollen.
De use-case van LTSC is een machine die je neerzet, x jaar laat draaien zonder (grote) veranderingen en daarna vervangt door een nieuwe machine. Upgrades zijn traditioneel geen optie.
Bij 10 jaar ondersteuning lijkt me dat haalbaar, maar bij 5 jaar ondersteuning (niet-IoT LTSC) zou dat wel heel kort zijn. Als al die machines een clean install moeten krijgen naar W11 LTSC om ondersteuning te blijven krijgen gaat dat redelijk rampzalig zijn. Dan ben je zelfs beter af met een CBB want die kan je dan om de 3 jaar upgraden en dan hoef je geen clean install te doen.
Het is niet de bedoeling dat je de machines een clean install geeft. Bij LTSC is het de bedoeling dat je de oude machine (gepland) uitzet, vervangt door een nieuwe machine, die aanzet en test. Het vervangen van een LTSC machine zou net zo veel impact mogen hebben als het vervangen van een cpu.
Het is al redelijk wat werk om een machine remote te herinstalleren, maar een wissel neemt nog veel meer tijd en planning in beslag want dan moet je overal iemand ter plaatse sturen. Ik hoop toch dat het mogelijk wordt om de LTSC versie te upgraden, maar vrees ervoor.

Windows 11 Enterprise CBB krijgt 3 jaar ondersteuning, maar kan daarna via een build upgrade nog eens 3 jaar ondersteuning krijgen en later misschien nog eens. Op die manier zit je aan 6-9 jaar zonder een wissel of clean install te moeten doen. Wat is dan het voordeel nog van een LTSC versie als je deze al na 5 jaar moet vervangen? Dan is eigenlijk enkel de IoT nog interessant omdat die 10 jaar ondersteuning krijgt.
Ik ook, als ik het zo hoor lijkt me dat een mooie kale Windows 11 zonder alle vooraf geïnstalleerde onzin er bovenop bij komt. (Waarvan sommige niet makkelijk te verwijderen is.)
Ook heb ik geen zin (en tijd) om Windows ISO's hoeven aan te passen en door verschillende tools te halen waarvan je dan ook maar moet vertrouwen dat het allemaal goed zit.
In het kort gewoon lekker een kaal besturingssysteem waarmee ik lekker kan gamen en internet browsen.
Die hopelijk wel alle gaming features ondersteund, denk aan raytracing, direct storage, DLSS en al die dingen.
In het kort gewoon lekker een kaal besturingssysteem waarmee ik lekker kan gamen
Daar is het niet voor gemaakt, en ik betwijfel serieus of je high-end videokaarten aan de gang krijgt (bij introductie waar ik een paar jaar geleden bij was, zeker niet).

Ik weet ook niet of men andere kernel optimalisaties toepast bij de IoT versie. Bij Ubuntu zie je dat men voor IoT standaard de PREEMPT Linux kernel uitlevert (die daardoor ook echt minder geschikt is voor gaming en desktop werk). Ik weet niet of men in de huidige Windows kernel/scheduler dat ook kan en doet eerlijk gezegd.
Zoals ik begrepen heb is het niet anders dan de "normale" Windows 10/11 versie, met zelfs extra functionaliteit.
Daar is het niet voor gemaakt...
Dat doet er niet toe.
..en ik betwijfel serieus of je high-end videokaarten aan de gang krijgt
Dat doet er inderdaad wel toe, natuurlijk.
Althans in mijn geval: of 'normale' videokaarten werken (iets wat beter is dan onboard). Ik hoef geen 4090 waar ik ook een auto met nieuwe APK voor kan kopen.
Geen TPM vereiste? Het kan dus wel, zo bewijst MS zelf...

Deze IoT Enterprise LTSC versies zijn een stukje sneller ook nog (tenminste met Windows 10), daar waar 'standaard' Windows 10 eigenlijk net te traag is voor een systeem, kan IoT Enterprise LTSC het bruikbaar genoeg maken om mee te internetten.
TPM is enkel vereist om te kunnen upgraden naar W11, idem voor de CPU.

Ik heb Windows 11 al op tal van pc's geïnstalleerd zonder TPM en met een CPU die niet ondersteund wordt door MS, alles werkt gewoon perfect en security updates komen gewoon binnen. Het enige nadeel is dus dat je niet kan upgraden naar een nieuwe W11 build zonder telkens een clean install te doen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Largamelion24 mei 2024 10:00
En dat doe je door o.a. register aanpassingen te doen om de controle te bypassen waarna je een installatie hebt die niet officieel wordt ondersteund en waarbij Microsoft elk moment de mogelijkheid tot updaten kan stoppen. Ja het werkt, is het verstandig; nee. Daar waarschuwt Microsoft ook voor. Hier komt nog bij dat je bij een nieuwe W11 build inderdaad niet zo maar kan upgraden.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 14:51]

Nee, dat doe ik helemaal niet. Ik rol gewoon onze image uit zoals ik op alle andere machines doe, er wordt helemaal niet geknoeid in het register. De checks zitten enkel in de installers van Microsoft. Als je een image deployed via SCCM (ook van MS) dan gebeuren die checks simpelweg niet.

Het is ergens gewoon te zot dat hardware die W11 perfect kan draaien niet wordt toegelaten dit te draaien. Geef dan gewoon een duidelijke waarschuwing dat het systeem niet ondersteund wordt en dat een installatie/upgrade op eigen risico is.

Pure commerce is het, niet meer, niet minder ...
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Largamelion24 mei 2024 10:14
Pure commerce is het, niet meer, niet minder ...
Want Microsoft is leverancier van PC's etc en loopt hier enorm op binnen? De echte reden is dat de oude CPU's bepaalde beveiligingsfeatures niet ondersteunen en een veilige bitlocker configuratie een TPM vereist. Niet alles is een complot.

Is dit ideaal, nee zeker niet. Vind ik het zelf ook een slechte keuze; absoluut. Zijn er argumenten voor de keuze van Microsoft; ook dat.
Je hebt zeker een punt, maar de meeste mensen hebben geen idee wat Bitlocker is en standaard is dit ook gewoon uitgeschakeld in Windows 11. Het is een goed argument voor MS maar ik ben ervan overtuigd dat de andere kant van het verhaal ook een rol speelt.

Edit: Je vergeet ook dat MS bij elke nieuw verkochte pc een Windows licentie verkoopt, dus ze verdienen er zeker wel op. Op 'n upgrade zelf verdienen ze niets en die bieden ze al sinds Windows 7 gratis aan, dus uit hun oogpunt is het zeker te begrijpen.

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 22 juli 2024 14:51]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Largamelion24 mei 2024 11:47
en standaard is dit ook gewoon uitgeschakeld in Windows 11.
Dat is niet helemaal waar volgens mij.
Microsoft already enables BitLocker by default in Windows 11 23H2
Bron: https://www.tomshardware....n-installs-and-reinstalls
Op mijn pc met W11 23H2 is het toch niet enabled in elk geval en dat was een clean install. TPM is ingeschakeld, maar secure boot staat uit, mss is dat de reden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Largamelion24 mei 2024 12:03
Als je niet aan de requirements voldoet kan Bitlocker niet werken natuurlijk.
Secure boot inschakelen is geen requirement voor W11 zelf, je toestel moet het alleen ondersteunen:

While the requirement to upgrade a Windows 10 device to Windows 11 is only that the PC be Secure Boot capable by having UEFI/BIOS enabled, you may also consider enabling or turning Secure Boot on for better security.

Maar dat zal de reden dus zijn dat Bitlocker bij mij niet standaard is ingeschakeld. Op zich heb ik er geen behoefte aan op m'n desktop. Op m'n bedrijf is Bitlocker ook enkel actief op laptops/tablets/etc ... toestellen die over het algemeen makkelijker gestolen worden, daar zie ik zeker het nut van in.
Zelfs BitLocker werkt zonder Secure Boot en TPM kwestie van policy aanpassen.

Veilig? Nee niet echt maar wel veel beter dan geen encryptie.
Klopt. Tegenwoordig is de disk ook standaard versleuteld maar protectie is niet ingeschakeld om dataloss te voorkomen. Wanneer je inlogt met je cloud account maakt ie een back-up naar de cloud van je recovery keys en dan is encryptie ingeschakeld.

Vergeet ook Credential Guard niet tezamen met de overige Virtualization Based Security technieken niet. Credential Guard zorgt ervoor dat je niet zomaar credentials kunt dumpen uit de LSA wat zonder deze techniek een koud kunstje is.

Anno 2024 lijkt het me een redelijke eis en ze laten de mogelijkheid om het zonder te draaien. Vind het eigenlijk wel een goede zaak om op deze manier een basis niveau beveiliging aan te brengen ook voor mensen die geen verstand van techniek hebben.
Anno 2024 lijkt het me een redelijke eis...
Nee, het is geen redelijke eis.
Het moet helemaal geen eis zijn. Een waarschuwing? Ok. Eis? Nee, niet redelijk.
Ik moet het zelf weten als ik Windows 11 op een oude PC wil installeren.
Een melding zoals "Uw PC ondersteunt niet alle functies van Windows 11" zou gepaster zijn. De meeste gebruikers hebben geen idee wat BitLocker is waarschijnlijk, en/of het interesseert ze niet.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @lb200124 mei 2024 13:48
Die melding krijg je dan ook, sinds enige tijd zelfs full screen op je Windows 10 PC. De compatibiliteitschecker die je kan draaien geeft vervolgens exact weer waar de schoen wringt.
Zo'n melding wordt door de meeste gebruikers ongelezen weggeklikt. En vervolgens gaan diezelfde gebruikers klagen dat hun PC bepaalde dingen niet kan die de PC van de buren wel kan en dat dat allemaal de schuld is van Microsoft.

(Kijk maar eens hier hoe op Microsoft afgegeven wordt omdat ze zich niet 100% aan de voorkeuren van sommige tweakers conformeren.)
Zo'n melding wordt door de meeste gebruikers ongelezen weggeklikt.
Het type gebruikers die de meldingen niet (willen/gaan) lezen, klikken niet weg (kruisje) maar klikken op 'Ja' of 'Volgende'. En daarmee wordt teruggesprongen naar de Microsoft-default.
MS werkt samen met grote PC bouwers zoals HP en ze ontwerpen zelf ook laptops. Hoezo geen commerce?
Microsoft gaat er redelijkerwijs van uit dat als je SCCM gebruikt, dat je dan het soort beheerde bent die zélf wel de hardware checks kan doen. En inderdaad, jij weet dus dat een TPM vereist is. Dat je 't negeert - tja, dat verhelpt Microsoft niet met een waarschuwing.
Ja, officieel is het niet mogelijk, daar ging het mij meer om.

Ik heb Windows 11 al eens draaiende gekregen op een laptop uit 2006. Niet te doen natuurlijk, en zeker niet met een HDD, maar het laat wel zien dat het *kan*.
Ik draai W11 Pro op een Proxmox server en die heeft ook geen TPM etc. Daar ir is een speciale VRTIO iso voor. Ik vraag me af waarom oudere computers geen W11 supporten.
De evaluatie versie is hier te downloaden overigens: https://www.microsoft.com...ws-11-iot-enterprise-ltsc

CC @TijsZonderH

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 22 juli 2024 14:51]

Zou deze dan ook geschikt zijn voor al die oudere machines die (default) geen ondersteuning meer hebben voor Windows 11? Die machines met een "te oude" processor, of een TPM 1.2 ipv TPM 2.0?
Zou deze dan ook geschikt zijn voor al die oudere machines die (default) geen ondersteuning meer hebben voor Windows 11? Die machines met een "te oude" processor, of een TPM 1.2 ipv TPM 2.0?
Letterlijk uit de tekst:
Een TPM is optioneel, maar Microsoft zegt dat het de voorkeur heeft om er toch een te hebben.
Verder zijn de minimale systeemeisen inderdaad geschreven alsof het ook op oudere hardware moet werken qua CPU en geheugengebruik. Een Core 2 systeem van 17 jaar oud moet dat bijvoorbeeld kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:51]

De CPU vereisten zijn dezelfde als bij de gewone versie. Voor Intel bij. minimaal 8ste generatie. Wil je oudere CPUs zal je dus ook hier het register moeten induiken.
Verder zijn de minimale systeemeisen inderdaad geschreven alsof het ook op oudere hardware moet werken qua CPU en geheugengebruik. Een Core 2 systeem van 17 jaar oud moet dat bijvoorbeeld kunnen draaien.
IoT versies van windows zijn in de basis niet lichter dan normaal windows. Je kunt ze strippen door middel van tooling van ms die ook gewoon op github staat.
Interessant inderdaad. En ben benieuwd of er verder nog beperkingen zijn. Want klinkt alsof ik dit liever op al m'n apparaten heb draaien dan de normale W11 (met al z'n bloat).
Wel apart want in deze video:

YouTube: First Look at Windows 11 IoT Enterprise LTSC

Probeert hij het in een Hyper-VVM, en die wil Win11 IoT niet installeren tenzij hij de TPM optie aanvinkt.
Wel apart want in deze video:

YouTube: First Look at Windows 11 IoT Enterprise LTSC

Probeert hij het in een Hyper-VVM, en die wil een preview-versie van Win11 IoT niet installeren tenzij hij de TPM optie aanvinkt.
Fixed.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:51]

Dat kun je gewoon bereiken door rufus te gebruiken. Dat is een tool die bootable usb's maakt en die heeft als feature dat je allerlei requirements kan disablen voor windows 11, waaronder tpm
Hier is iemand die het al even heeft geprobeerd in een VM en nog niet bepaald enthousiast is over deze versie: https://www.reddit.com/r/...ltsc_is_a_disappointment/
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @ThinkPad24 mei 2024 12:32
Een willekeurige semi rant van iemand op Reddit lijkt mij nou niet echt een betrouwbaar beeld geven. Niet in de laatste plaats wanneer er met zaken gekopt wordt als:
It still has the broken ass Explorer, the slow Task Manager and the weird and laggy right click menu
De post scoort ook laag waarbij reacties op de post die kritisch zijn over de gegeven feedback hoger scoren. Dit heeft imho net zo veel waarde als de gemiddelde "review" op Youtube. Ik zou een officiëlere review afwachten.
Ja ok, maar hij bekijkt het volgens mij als consument.
Wij hebben meer dan 20000 machines draaien op een iot ltsc versie. 2016, 2019, 2021 en straks deze.
We installeren de software, activeren shell launcher of kiosk mode en door.
Grootste voordeel is de support en het gebrek aan feature updates. En uiteraard de prijs die een stuk voordeliger is.
Ik hoop erop dat ook binnen de 'gewone' Windows 11 het mogelijk word gemaakt dat je bepaalde delen eruit kan halen. Voor mij hoeft b.v. dat hele AI gebeuren niet en zou het handig vinden als je dat hele block eruit kan halen.
----- verwijderd -----

[Reactie gewijzigd door Lebans op 22 juli 2024 14:51]

Kan je bij deze versie de telemetry op 4 (security) zetten *, zodat Microsoft minder telemetry van je PC ontvangt?
En kan/mag de computerwinkel bij je op de hoek die versie gewoon voor je installeren op een nieuwe PC (custom build)?

*: Naar mijn weten kon dat bij Win10 bij de Educational en de Enterprise versie.

Ik wil geen Store Apps, OneDrive, Bitlocker, MS Office, Outlook, Teams, etc. Ik wil wel dat PaintShopPro uit 2001 kan draaien, dat is mijn favoriete versie. Die draait uitstekend op 'Windows10 EDU' (wat ik nu heb, al ben ik geen leerling of schoolmedewerker).
Ook koop ik niet de duurste videokaarten; ik doe geen moderne games.
Ik heb liever een stabiele PC die niet steeds verandert dan de nieuwste snufjes van Microsoft (die ik doorgaans juist alleen maar irritant vindt).
Dus denk ik erover een PC met Win11 IoT LTSC (engelse versie) te bestellen bij de PC winkel 'op de hoek'.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 14:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.