Herstelfunctie Microsoft Store moet nieuwe Windows 11-installatie versimpelen

Microsoft kondigt een nieuwe functie aan voor de Microsoft Store in Windows 11 om met een klik apps te herstellen bij een nieuwe installatie van het besturingssysteem. Op dit moment moet dit handmatig worden gedaan per app.

De nieuwe functie moet ervoor zorgen dat eerder geïnstalleerde apps met een klik worden geïnstalleerd op een nieuwe installatie van Windows 11. Op die manier hoeven gebruikers niet zelf op zoek naar welke apps ze ook alweer hadden geïnstalleerd op hun computer als ze overstappen naar een nieuwe pc of hun huidige pc opnieuw installeren.

Windows 11 Herstel Apps. Bron: Microsoft

Tegenover The Verge vertelt general manager van de Microsoft store, Giorgio Sardo, dat de herstelfunctie er ook voor moet gaan zorgen dat app-ontwikkelaars makkelijker klanten kunnen vasthouden. Door de herstelfunctie "hoeven ontwikkelaars hun klanten niet te herinneren aan het opnieuw downloaden van hun app", aldus Sardo.

Ook breidt Microsoft zijn test voor Android-apps op Windows 11 uit naar vijf nieuwe landen. Het gaat om apps in de Amazon Appstore. Momenteel ondersteunt Microsoft deze appwinkel al in Windows 11 in de Verenigde Staten. Daar voegt de techgigant binnenkort Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk aan toe. Het is niet bekend wanneer de Amazon Appstore in Nederland en België naar Windows 11 komt.

Door Robert Zomers

Redacteur

24-05-2022 • 18:54

64 Linkedin

Reacties (64)

64
64
29
3
0
24
Wijzig sortering
Zouden ze dan ook eens bij kunnen houden welke apps je na iedere update zelf weer verwijderd omdat je ze niet op je pc wil hebben?
Om de zoveel tijd een debloat scriptje draaien wordt inderdaad een beetje oud.
Heb je toevallig een scriptje liggen ? Er zijn zoveel scripts te vinden.
$packages =@(
"Microsoft.Windows.Photos"
"Microsoft.WindowsCamera"
"microsoft.windowscommunicationsapps"
"Microsoft.XboxIdentityProvider"
"Microsoft.WindowsAlarms"
"Microsoft.SkypeApp"
"Microsoft.ZuneVideo"
"Microsoft.ZuneMusic"
"Microsoft.YourPhone"
"Microsoft.XboxSpeechToTextOverlay"
"Microsoft.XboxGameOverlay"
"Microsoft.XboxApp"
"Microsoft.Xbox.TCUI"
"Microsoft.WindowsSoundRecorder"
"Microsoft.WindowsMaps"
"Microsoft.WindowsFeedbackHub"
"Microsoft.WebpImageExtension"
"Microsoft.WebMediaExtensions"
"Microsoft.Wallet"
"Microsoft.VP9VideoExtensions"
"Microsoft.ScreenSketch"
"Microsoft.People"
"Microsoft.Office.OneNote"
"Microsoft.MixedReality.Portal"
"Microsoft.MicrosoftStickyNotes"
"Microsoft.MicrosoftSolitaireCollection"
"Microsoft.MicrosoftOfficeHub"
"Microsoft.Microsoft3DViewer"
"Microsoft.HEIFImageExtension"
"Microsoft.Getstarted"
"Microsoft.GetHelp"
"Microsoft.BingWeather"
"Disney.37853FC22B2CE"
"SpotifyAB.SpotifyMusic"
"Microsoft.XboxGamingOverlay"
)

ForEach ($package in $packages){
Get-AppxPackage -Name $package | remove-AppxPackage
}
Ik heb nog nooit gehad dat de apps zichzelf weer installeren op windows.
ik ook niet, maar dit ruimt de default bloat op win10 en 11 redelijk op :)
Gewoon in je startup sequence mee laten draaien. Een kind kan de was doen.
Ik zou Edge, de Microsoft Store en Bing willen verwijderen, maar dat gaat weer niet. Daarom maar heel Windows verwijderd, beste optie ooit.

[waarom nou weer -1, ik beledig toch niemand? Lees de moderator richtlijnen eens]

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 24 mei 2022 19:52]

Misschien eens kijken naar Windows LTSC ? Daar zit geen store enzo in maar is normaal wel voor Enterprise normaal. niet zeker hoe de licentie daarop werkt.
LTSC is altijd een Enterprise-editie van Windows, dus je moet ook echt een Enterprise-licentie hebben.
sja a tweaker kan altijd testen ermee :)
Ik heb de IoT LTS versie van Windows 10 draaien. Kan je bij het Microsoft developer network downloaden als je werk daarbij is aangesloten, misschien ook mogelijk voor studenten. Het is geen volume license dat dan bij je werk is aangesloten, zoals de gewone Enterprise LTS, maar gewoon een kale Windows die bij Microsoft activeert zoals de gewone Home/Pro.
LTSC in de laatste versies heeft die dingen tegenwoordig ook gewoon. Windows store, Edge, Microsoft account enz. Ook telemetrie kan je niet meer helemaal uitschakelen.

Het is gewoon Windows 10 geworden met langere ondersteuning nu. Het is niet meer de ideale privacy/no-nonsense optie die het ooit was (En LTSB, de voorganger op Windows 7 gebaseerd) nog veel meer.

Dus als Microsoft roept dat het niet bedoeld is voor de privacyfans dan hebben ze daar wel gelijk in. Het is meer voor de mensen (bedrijven) die een versie nodig hebben die lange tijd niet verandert, voor kassasystemen, kiosken en dat soort dingen. Dit soort bedrijven gebruiken altijd managementsystemen zoals SCCM of Intune (samen nu overigens Microsoft Endpoint Manager genoemd) waarmee je uberhaupt het installeren van applicaties al kan blokkeren, daar heb je geen LTSC voor nodig.

Wat me dan wel weer stoort is dat ze duidelijk wel snappen dat mensen die dingen willen maar het gewoon botweg weigeren om hier iets voor te maken. Een Windows optie zonder bloatware, zonder MS accounts, zonder telemetrie zou het een veel interessanter OS maken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 mei 2022 14:33]

Waarom? Omdat dit soort standaard flamebait onzin ontzettend vermoeiend is om te zien op dit forum. En dat is ook echt alles wat het is, flamebait.
Dus wat jou persoonlijk niet aanstaat ga jij wat liggen minnen.
Je verdient er zelf ook eentje.
Dus wat jou persoonlijk niet aanstaat ga jij wat liggen minnen.
Je verdient er zelf ook eentje.
Nee hoor, wat mij persoonlijk niet aanstaat is niet relevant. Maar steeds dezelfde reacties van mensen die simpelweg bepaalde merken haten en zo bezig zijn met hun ‘tech’ imago dat ze het daar steeds over moeten hebben, dat mag best op -1. Het gaat verder dan een mening geven die verder niet boeiend is, het roept bewust op tot geflame.
tja, die zijn er aan beide kanten , voor sommigen is er zo ook nooit iets aan de hand en gaan met alles zomaar akkoord. Het zijn persoonlijke meningen en dat mag , ik zou zelf zeggen dat moet.
We willen toch geen eenheidsworst overal waar iedereen zomaar ja knikt.
Om die meningen dan te gaan minnen onder welk moto dan ook is niet echt de bedoeling denk ik, al wordt het systeem zo wel misbruikt om bepaalde meningen uit het zicht te halen. En dat is dan weer niet te wensen want zo kan elke marketeer proberen het internetje te manipuleren, want als er enkel maar 1 mening mag verkondigd worden dan mag dat internet doodvallen.
Ik stam uit de tijd dat er overal allerlei meningen geuit werden en dat werd toen toch iets beter gerespecteerd van elkaar. En toen vonden de marketeers en commercie dat internet en hoe makkelijk ze opinies konden manipuleren...spijtig dat mensen elkaars mening niet kunnen respecteren en moeten trachten de boel te "influencen". Dank je.
Bing is niet eens een app op Windows.
Kun je nagaan... De laatste keer dat ik Windows voor een kennis moest installeren werd ik niet blij. Zoek je op Google Chrome, krijg je doodleuk van Edge te horen dat het niet nodig is om die te installeren. Nou breekt m'n klomp. Heb je Google ingesteld als zoek machine. Zoek je iets in het start menu, krijg je een weblink als suggestie. Druk je er op, BOE daar is Bing weer. En weer een kwartier van je leven verpest om uit te zoeken hoe je dat nu weer uit kan zetten (kan gelukkig wel, je kan niet iets anders als zoek machine instellen maar gelukkig kun je het wel helemaal uit zetten). Ik ben er zo klaar me. Oh ja, eerst moest ik nog die achterlijke S mode uitzetten. Welke halve gare dat bedacht heeft.
Joh, ga je met Edge naar Google.com krijg je doodleuk de vraag of je niet Chrome wilt installeren, want dat zou beter zijn. Terwijl het gewoon dezelfde codebase alleen zonder alle tracking van Google.
...zonder alle tracking van Google.
En dan krijg je gratis die van Microsoft er voor terug!
Verreweg het beste van 2 kwaden wat mij betreft. Al hou ik het qua main browser toch liever op Firefox(ook mobiel). Ook daar als fallback Edge overigens.
Dan moet je je eens het concept van een besturingssyteem af gaan vragen , bestuur jij het systeem of het systeem jouw, op je personal computer ?

Op een mac kun je t zelf bepalen waar je mee zoekt in spotlight, daar maakt dat OS geen probleem van, en Linux? de naam zegt al genoeg :Y) .

T lijkt een kleinigheid , hoe en waar je mee zoekt door je pc/internet ... maar waar stopt t ?
Een verplichte online account registratie , om je computer te mogen gebruiken ? :?

[Reactie gewijzigd door Metallize op 25 mei 2022 08:52]

Oh ja, eerst moest ik nog die achterlijke S mode uitzetten. Welke halve gare dat bedacht heeft.
Ik begreep je eerst niet wat je wilde zeggen, na google... moest ik wel erom lachen dat een idioot ervoor had gekozen dat het daarna niet meer terug te draaien is.

Lang Leve MacOS... er is wel een optie aanwezig dat je het kunt uitzetten en of opnieuw aanzetten. Bij Microsoft niet... vond ik het meest opmerkelijk. Waarom had Microsoft het ervoor gekozen?? Waarom wilden ze dat we Windows 11 opnieuw moeten installeren??? :? :? :?
Ik lees volgens mij dat als je de S mode UIT hebt gezet dat je het daarna niet meer AAN kunt zetten. Maar ik kan me vergissen.
In een van je vorige posts kwam je zelf al met de oplossing.

"Daarom maar heel Windows verwijderd, beste optie ooit." ;) .

Soms is dit geen oplossing ik hoef jou niet uit te leggen waarom. Ik zie Windows als noodzakelijk kwaad waar je soms (helaas) niet omheen kan.
Zoals ik schreef, dit was een PC voor een kennis... Ik gebruik zelf al jaren geen Windows meer (alleen dual boot omdat het, zoals je zegt, soms niet anders kan. Uiteraard wel Windows 10 want Windows 11 trek ik echt niet). De laatste keer moest ik eerst nog 3 maanden aan updates installeren, weet je meteen hoe vaak ik dat nog opstart...
Perdnn, is wek mogelijk kijk maar is naar het programma Geek, deze heb betaald en onbetaald. Hiermee kan je gewoon Edge, Store verwijderen
gewoon, haha,

en me krijgt dadelijk ook bing op de desktop.
De store en Bing gaat wel. De store met powershell, Bing kun je uit zetten dmv group policies. Edge is met geen mogelijkheid te verwijderen inderdaad, het kan wel maar dan heb je geen Windows updates meer.

[Reactie gewijzigd door Carphedon op 25 mei 2022 07:30]

Anoniem: 176636
@pe1dnn25 mei 2022 09:42
Dat probleem heb ik met mijn Android device. Als ik op Edge Gmail open krijg ik elke keer de melding gebruik chrome voor betere ervaring. Of soms nog erger, moet ik hele acception aanmaken anders kan de site niet geopend worden.
Daarnaast wil ik Chrome, Music, Youtube verwijderen maar is ook niet mogelijk...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 25 mei 2022 10:40]

Als je zo graag Edge en Microsoft Store wilt verwijderen, waarom gebruik je dan uberhaupt Windows 10 (of 11)?

Of verwijderen jij de Play Store (of App Store) ook van je mobiele device? Je hoeft het niet te gebruiken, maar je device bricken is toch ook weer niet nodig?
Zoals ik al schreef: "Daarom maar heel Windows verwijderd, beste optie ooit.". Ik gebruik dus al jaren gebruik van een Linux distributie.
Wat voor 'n apps zijn dat? (Ik heb al een hele tijd geen Windows meer als hoofd OS)
Humm - wil ik dat microsoft dat allemaal voor mij doet - eigenlijk niet! Wat ik zelf doe - weet een ander niet. Ik hou niet van spyware.
Niemand houdt je tegen het zelf te doen.
Nog niet nee. Maar het wordt alweer moeilijker gemaakt om Windows te installeren zonder MS account.

Ik kan me voorstellen dat het uiteindelijke plan is dat alles naar de Windows store gaat als enige installatiebron, net zoals op iOS altijd al het geval is geweest. Microsoft kijkt natuurlijk met jaloerse ogen naar Apple en die 30% (en nu soms 15%) die ze incasseren. Onder het mom van 'veiliger/makkelijker maken voor de gebruiker'. En ondertussen weer een hele berg data erbij om te minen.
Aan de andere kant krijgt Microsoft al tig jaar de wind van voren dat je afhankelijk bent van random websites en 3rd parties voor je programma's.

Elk ander OS heeft een centrale plek om applicaties vandaan te halen. Repos op Linux, Appstore bij Apple, Playstore bij Google. Zou juist heel vreemd zijn als Microsoft koppig gaat doen en niet zo'n oplossing aanbied. Ze zijn al lang niet zo groot meer op de consumentenmarkt als 20 jaar geleden. Apple is daar zelfs groter. (smartphones en tablets vallen ook in de groep "personal computer")

Ondanks dat ik een Microsoft account gebruik op mijn eigen desktop, waardeloos dat de optie om geen account te gebruiken verdwijnt. Ik gebruik her en der ook lokale accounts en wil dat graag blijven doen. 8)7
Stiekem wel bijzonder dat ze dit nog in hun huidige store gaan aanbieden aangezien ze werken aan een vernieuwde store dacht ik.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 24 mei 2022 19:28]

Dat is al de vernieuwde store.
Het is niet alsof de backend zoveel verandert natuurlijk. En uiteindelijk is dit een lijst aan package IDs de installer service in jassen.
Die schone lei was juist de reden om dat alles te doen. Heerlijk al die vergeten applicaties kwijt te zijn. Als ik ze weer nodig heb trek ik wel een actuele versie binnen, of een dan beter werkende concurrent.
Zoals je ziet is het een optie zodra je op een nieuwe PC de windows store opent. Voor velen vast makkelijk, en geenszins verplicht of uberhaupt aan de aandacht gebracht tenzij je specifiek naar die locatie gaat.
Inderdaad, tools waarvan ik de naam vergeet, die heb ik dus echt niet nodig.

Maar dit is niet een functie die voor de computergebruiker in het algemeen, maar voor de makers van Apps. Zo word het weer een stuk makkelijker om de populariteit van je app te verkopen aan investeerders. En er is dan ook de mogelijkheid om een app gekoppeld aan een abonnement weer terug te zetten en eventueel weer voor een jaar of wat een nieuw abbonement aangaat.

Windows 11 is helemaal niet gericht op gebruikers, al verteld Microsoft dit aan iedereen die het maar horen wil.
Inderdaad, tools waarvan ik de naam vergeet, die heb ik dus echt niet nodig.
Nee?
Ik heb wel een aantal tools die ik regelmatig gebruik, die ik herken aan de icoontjes, maar waarvan ik soms maar ongeveer weet hoe ze heten. Bij die tools komt het meer aan op toeval of ik ze bij een nieuwe schone installatie opnieuw kan vinden, tussen talloze soortgelijke tools met vergelijkbare namen. Veel van die tools zijn uitwisselbaar, maar soms heft één specifieke tool een bepaalde werkwijze of optie die je bevalt.
Interessant, vroeger had windows 8.0 en 8.1 (van windows phone meegekregen) een volledige backup-optie. Als je dan windows installeerde en met MS account inlogde kreeg je tijdens de Out Of Box Experience de vraag of je de backup van een ander toestel wou terugplaatsen.

Die bevatte je geïnstalleerde apps (uit de store), meeste instellingen en thema etc. Is er in windows 10 stilletjes uitgehaald. Settings sync bestaat nog steeds, maar het is niet helemaal duidelijk wat dat synchroniseert (thema niet meer volgens mij).
Als nu ook eens een optie kwam om oude verwijderde apps te vergeten? Nu staan in my library nog steeds oude Windows phone apps die ik echt niet meer terug wil.
Mijn huidige PC draait nu lekker en alle apps gebruik ik. Nu ben ik wel toe aan een upgrade, maar zie enorm op tegen een dag of twee lang weer vanalles handmatig toe te moeten voegen.
Als dit die ellende terug kan brengen tot een paar uur zou ik heel gelukkig worden. Echter ik denk niet dat dan Adobe suite en alle games ook automatisch opnieuw worden geïnstalleerd.
Dat kost meer tijd dan Office 365 en wat lullige apps, die ik via de Microsoft store heb geïnstalleerd.

[Reactie gewijzigd door millenarian op 24 mei 2022 23:31]

Gebruikt iemand die store dan? Ik zou veel liever iets gebruiken als Chocolately als ik Windows veel gebruikte (maar ik heb het alleen voor gaming).

Maar de Windows store vereist een MS account en die hou ik zoveel mogelijk gescheiden ivm privacy.

Het enige dat ik ooit via de store heb geinstalleerd was MS Flight (een flightsim die ze al snel hebben laten vallen) omdat die echt nergens anders te krijgen was.
Gaan ze dus bijhouden welke apps ik allemaal gebruik, met welke instellingen, hoe dikwijls...en wordt dat dan met de glimlach verkocht met het klassieke comfort-argument?
Ik hoop toch op een opt-in of out optie.
Je beseft dat de Microsoft Store nu al een lijst bijhoud van welke apps je uit de Microsoft Store hebt geïnstalleerd om die up-to-date te houden en dat die aankopen gewoon aan je account hangen... zoals iedere andere store dat doet?
En daarom wil ik die hele store ook niet gebruiken.
Gewoon old-school het programma van het internet downloaden en handmatig installeren.
Tot op heden nog nooit gehad dat het niet kon of dat het alleen beschikbaar was via de store.
Dat kan toch nog steeds?
je bent niet verplicht de store te gebruiken.
Maar eerlijk gezegd denk ik dat dit voor de doorsnee gebruiker veel beter is.
Mensen die niet weten wanneer ze iets liegitems of een virus downloaden zijn beter af bij een store dan dat ze zelf alles van het internet plukken.
en laten we eerlijk zijn, dat zijn veruit de meeste computergebruikers.
Nou ja en op zich vind ik als icter een store ook wel fijn(Thuis op de pc), gewoon 1 plek waar het staat en updates uit voert net als de smartphone heerlijk.
Ik vind het handige aan de store wel dat die de apps automatisch updated. Dat 10 apps allemaal een aparte service installeren die op de achtergrond updates zoekt en ze dan elk op hun eigen manier willen installeren net als je de app opent vind ik erger dan dat MS een lijstje van mn apps heeft.
En dat Google en Apple hetzelfde down
Ik gebruik gewoon Chocolatey. Lijstje gesaved wat ik daarmee installeer, nieuwe Windows erop, chocolatey erop, lijstje uitvoeren en klaar
Microsoft heeft daar sinds een tijdje zijn eigen oplossing voor. Die maakt het ook mogelijk om Microsoft Store apps te installeren en zelfs apps uit private repositories (in de toekomst).
Nice! Nog wel in preview status zo te zien

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee