Android-apps op Windows 11 kunnen na update op lokaal netwerk communiceren

Microsoft heeft het Windows Subsystem for Android in de dev- en beta-kanalen een update gegeven naar Android 12.1. Met ingang van deze update is het ook mogelijk voor Android-apps in Windows 11 om te communiceren op het lokale netwerk.

Android 12.1 wordt ook wel Android 12L genoemd. Microsoft noemt als voorbeelden van de nieuwe mogelijkheid dankzij toegang tot het lokale netwerk het bedienen van smarthome-apparaten en beveiligingscamera's. Tot op heden konden Android-apps in Windows 11 alleen met het internet communiceren.

Verder kondigt het Redmondse bedrijf aan dat de instellingenapp voor WSA een nieuw ontwerp heeft gekregen. Deze heeft nu 'duidelijkere groepen' en een 'schonere' gebruikservaring. Ook is er een diagnostic data viewer geïntroduceerd waar alle gegevens die het subsysteem verzamelt, ingezien kunnen worden. Tot slot zijn er nieuwe compatibiliteitsinstellingen voor apps, waarin bijvoorbeeld ingesteld kan worden dat het venster van een Android-app niet vergroot of verkleind kan worden, of dat de pijltjestoetsen een 'veeg' op het scherm van de app uitvoeren.

In de Windows-statusbalk worden Android-apps nu ook geïntegreerd. Er zullen icoontjes getoond worden als Android-apps de microfoon, camera of locatiebepaling gebruiken, bijvoorbeeld. Het moet ook makkelijk te zien zijn welke apps dat dan zijn. Daarnaast worden met ingang van deze build Android-notificaties doorgestuurd als Windows-notificaties. Ook moet het ontwaken van de pc uit slaapstand er niet meer voor zorgen dat Android-apps opnieuw opstarten.

De verbeteringen zijn te vinden in Windows-versie 2204.40000.15.0. Deze is beschikbaar voor de zogenaamde Windows-insiders. Dat is een releasekanaal waar iedereen zich voor kan inschrijven. Officieel is het WSA voor Windows 11 nog niet beschikbaar buiten de Verenigde Staten, maar via omwegen is het ook mogelijk om buiten dat land met Android in Windows aan de slag te gaan.

na installatie
De Zonneplan-app is in deze screenshot geïnstalleerd op een Windows 11-installatie buiten de VS

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-05-2022 • 13:09

59

Submitter: TheVivaldi

Reacties (59)

59
54
22
1
0
17
Wijzig sortering
Het is enigszins wel grappig hoe Microsoft probeert alle andere besturingssystemen te integreren in Microsoft Windows.

Op Linux heb je WINE, ik heb geen idee hoever Android op Linux kan draaien behalve enkele Android emulators. ( Beetje zoals VirtualBox of VMWare achtig principe zoals Android x86)

Wel vind ik Windows van Microsoft een beetje gaan lijken op een Frankenstein Besturingssysteem.

Aan elkaar genaaid van stukken en delen, en kijken of het werkt, wat het vroeg of laat ook wel zal doen.

Bij Linux heb je overigens ook een soort Frankstein effect, bijvoorbeeld als je flatpack installeert en je Ubuntu langzaam omtovert naar Redhat die tegelijk samen een besturingssysteem vormen.

In onderstaande link zie je wat ik zelf ook ervaarde met flatpack.
https://ludocode.com/blog/flatpak-is-not-the-future

Voor Microsoft Windows voorzie ik een zelfde scenario, een Frankenstein Besturingssysteem.

Voor de mensen die het woord Frankenstein niet kennen is hier een link naar Wikipedia. Het wordt gebruikt voor iets wat bijelkaar verzameld is, en aan elkaar genaaid wordt, en dan op 1 of andere manier toch werkt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankenstein_(roman)

Wel is het zo dat Microsoft Windows gewoon altijd het jaar van de desktop heeft sinds begin jaren 90. En bij Linux spreken ze op forums altijd over verwachtingen dat het jaar van Linux op de desktop gaat komen.
ik heb geen idee hoever Android op Linux kan draaien behalve enkele Android emulators
Anbox zou in theorie goed moeten werken (mijn CPU is te oud* dus zelf geen ervaring mee).
Het idee ervan is, Android heeft een Linux kernel, dus op een Linux desktop die per definitie ook een Linux kernel heeft, kan je heel Android draaien in een simpele container (met een aparte userspace, maar gedeelde kernel). Zonder emulatie maar gewoon native zonder prestatieverlies.

* 32-bit Android vereist SSSE3 (vanaf Intel Core 2, of AMD Bulldozer)
64-bit Android vereist SSE4.2+POPCNT (vanaf Intel Core i, of AMD Bulldozer)

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 25 juli 2024 10:58]

Ik vraag me af of Microsoft het Android GPL systeem opnieuw vrij zal geven als MIT licentie. Android is GPL, maar als Microsoft er mee bezig is geweest veranderd het vaak in MIT Licentie.
Huh, kan dat? De MIT licentie is toch veel vrijer dan de GPL licentie, kun je dan zomaar iets "vrijer" maken?
Werken Android apps (ontwikkeld voor ARM) zomaar op een x86-Android? Of wordt dit opgevangen door de JRE?
Ik weet er niet alles van, maar hoe ik het begrijp:
Veel (de meeste?) apps zijn niet gebouwd voor een specifieke CPU maar voor die JRE.
Je _kan_ wel bouwen voor specifieke CPUs met "NDK", in dat geval draait het buiten de JRE.
Maar als je NDK toch al wilt gaan gebruiken voor ARM, dan is het niet veel extra werk om ook x86 support toe te voegen.
Dus het hoeft niet, maar apps die dat gebruiken, draaien in de praktijk ook vaak nog wel op x86.
Je zou eigenlijk willen dat een OS zo simpel mogelijk is (vanuit gebruikersoogpunt):
https://www.computerworld...-systems--simplicity.html

Bij Windows zie je eigenlijk net het tegenovergestelde.Het wordt een frustrerende bende. Microsoft heeft daarbij ook nog de nare eigenschap om elke keer het wiel opnieuw uit te willen vinden en lijkt een haast diabolisch genoegen te hebben in het veranderen van gebruikte termen en namen. Zo is bijvoorbeeld in Excel al meerdere keren de naam van de PowerQuery knop veranderd. Het heet momenteel 'get data' totdat weer iemand besluit dat een andere naamgeving weer beter is.

Ook de wijze waarop bestanden en bestandslocaties worden weergegeven is op z'n zachts gezegd niet optimaal. En hoe zit het met Sharepoint/ Onedrive / Teams? Een hel voor de meeste gebruikers.

En daar komt nu dan nog bovenop dat je Android apps zou kunnen gaan draaien op Windows, naast Linux.... Ik snap het wel- want Apple is langzaam maar zeker aan ook ervoor aan het zorgen dat MacOS en hun iPadOS en iOS steeds meer naar elkaar toe groeien. Maar een belangrijk punt van verschil daar is dat deze OS-en in de basis al hetzelfde zijn en dat er ook voor gezorgd is dat de chips in de basis gelijk zijn (ARM-based).
Wine is dan ook maar een translatie laag, dus zo heel erg Frankenstein vindt ik dat niet.

Flatpacks blijf je ver vanaf, zo ook met snap.

En Android is gewoon een schil rond een Linux kernel, dus gewoon in een eigen namespace zetten en zou moeten werken.

Op dit punt vind ik het dus niet zo erg Frankenstein als Windows.
Wel vind ik Windows van Microsoft een beetje gaan lijken op een Frankenstein Besturingssysteem.
Dat is het al gedurende lange tijd. Windows heeft sinds NT altijd ondersteuning gehad voor subsystemen voor bijvoorbeeld MS-DOS/Win16, OS/2, Unix (POSIX/Interix), i386 (WoW64) en tegenwoordig Linux/Android. Niks nieuws onder de zon dus.
Leuk, zulke halve waarheden en wat feiten bij elkaar verzameld.

Zo is IBM wel degelijk eerst naar Digital Research gegaan met de vraag om CP/M te mogen leveren op hun IBM Perconal Computer. Een project waarbij IBM expliciet koos om zoveel mogelijk met "Common Of The Shelf" onderdelen te werken ipv alles in house te gaan ontwikkelen. Dit omdat dat laatste veel te traag en log was en de PC een klein zijprojectje zou zijn voor het grote IBM.

Pas nadat Gary Kildall IBM wandellen heeft gestuurd zijn zij op zoek gegaan naar een alternatief en bij Microsoft uitgekomen waarbij IBM zelf heeft aangegeven dat zij niets met de ontwikkeling van het OS te maken wilden hebben. De eigen programmeurs van IBM mochten de broncode niet inkijken omdat IBM in het verleden al te veel rechtzaken had gekend met claims van gestolen broncode. Zij wensten dit dus volledig uit handen te geven.

Maar Patterson heeft bij de ontwikkeling van 86-DOS, zoals het prodcut noemde, zelf van de grond af aan opgebouwd. Het is niet alsof de broncode van CP/M ergens beschikbaar was om zomaar even te hercompileren. Neen, Patterson heeft de handleiding van CP/M genomen en die gebruikt als basis voor het bouwen van 86-DOS voor op de eigen hardware te kunnen meeleveren.

86-DOS is dus niet van Digital Research afkomstig. CP/M is dat wel, maar is een ander product dat de inspiratie was voor PC-DOS
En nu weer Windows Phone terug in dienst. WSA op je toestel en plotseling is er geen app te kort meer op Windows Phone.
Ik heb wel het idee dat ze Android lopen te trappen. Als dit een beetje geaccepteerd wordt krijgen we straks een thuisnetwerk waarop het verschil tussen programma's en apps vervaagt, alsmede de noodzaak voor een platform dat enkel apps draait zoals wat een smartphone biedt. Dat wordt dan een soort van randapparaat dat een beetje autonoom doet. Als dat dan standaard is geworden is het misschien tijd voor een andere MS-phone die Android-apps draaien er nog bij doet voor de compatibiliteit.

[Reactie gewijzigd door blorf op 25 juli 2024 10:58]

Als ik me niet vergis noemt Windows gewone WIN32 toepassingen al een tijdje Apps.
Het is alleen een programma achter een universeel framewerkje voor kleine schermen en touch-bediening. En nog inconsistent ook. Op mijn normale smartphone druk ik heel vaak mis omdat het systeem te langzaam reageert en de input gaat bufferen. Voor de computer die smartphones nu zijn is dat echt wel onnodig. Gebruikersinvoer mag niet laggen. Als een programma niet klaar is om wat voor reden dan ook, moet het systeem ook niet doen alsof.

[Reactie gewijzigd door blorf op 25 juli 2024 10:58]

De term "apps" is dan ook gewoon een korte vorm van applicaties en is veel ouder dan menig persoon denkt.

Blokker_1999: An app for that.
Ik zag apps als een applicatie op een smart device, een "lite" versie van een applicatie, daar het op minder krachtige hardware draaide dan een pc. Toen Windows 8 eraan kwam, werd "metro" apps, daar deze op een API met beperkingen draaiden, dus weer een applicatie-lite. Verkorte vorm, verminderde mogelijkheden.
Die draaiden op een website, en op je telefoon draaide een midlet.... vroegâh
Misschien is dat ook wel het hele idee.
Dit klinkt wel aardig, maar wat ik het probleem vind van het subsystem voor Android is dat het zo dichtgetimmerd is.. Het lijkt wel alsof je computer niet meer van jou is. Ze lijken zich meer zorgen te maken over de belangen van de Android ontwikkelaars dan van de gebruiker.

Ook raar dat het alleen binnen de VS werkt, officieel dan. Maar ik blijf gewoon iemand van het idee van "Mijn computer werkt voor mij en niemand anders".

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 10:58]

Het werkt alleen binnen de VS omdat de officieel ondersteunde manier via amazon gaat en die bestaat hier niet.

WSA kun je echter alsnog gewoon installeren via een kleine workaround (de direct download link van de store vinden en het gedownloade bestand openen ter installatie).

Vervolgens is het ongeveer zo open als maar kan, een instellingenapp met directe toggle voor developertools en sideloaden, het ip en port van adb staat direct in het menu. Dat is opener dan android zelf is.
Maar wat ik bedoel is: Ik had begrepen dat je niet bij de bestanden kan die door Android op je disk gezet worden. Er zit nogal een DRM sausje over.

Maar misschien is dat inmiddels niet meer zo, ik ben er nog niet volledig ingedoken.

Ik zie dat als even open als Android overigens, het 5x tikken op het build number kan je geen beperking noemen ;) Maar dat was dus niet waar ik op doelde.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 10:58]

Wat had je dan verwacht? Dat ze gewoon de apk bestanden in je downloadsfolder gaan zetten zodat 1 iemand een app moet kopen om deze dan met Jan en alleman te gaan delen? Dat er een DRM laag over die apps uit een appstore zit, mag toch echt niet verbazen.
Verbazen niet maar ik vind het wel een vervelende ontwikkeling. Vergeet niet dat men de Windows store juist om dit soort dingen links laat liggen. Wat ik op mijn eigen PC doe moet ik zelf weten.

Bovendien, er hoeft maar een iemand te zijn die het kraakt en gewoon de pirate bay zet. Net zoals bij video doet het gewoon niks tegen piraterij.
Smartphones zijn wel de 1e generatie computers waarbij dat niet vanzelfsprekend is. Het verschil tussen eigendom en gebruiksrecht. Het primaire doel van ecosystemen is het beperken van de mogelijkheden van de eindgebruiker om te voorkomen dat die van alles met zijn computer kan doen wat niks oplevert. Android is naar mijn idee de grootste scam ooit in de software-industrie.
Het is nauwelijks een beperking inderdaad, maar wel eentje meer dan windows. Volgens mij draait android effectief in een VM, die zal niet standaard te benaderen zijn denk ik inderdaad, wel is er een andere knop in de WSA app om je androidbestanden te bekijken, dus je kunt er wel bij.

Ik zag zelfs op xda dat je WSA ook kunt rooten mocht je echt overal bij willen.
Okee bedankt, ik ga er eens induiken. Ik ben met name benieuwd op het gebied van reverse engineering / security onderzoek.
Windows ondersteunt geen mounten van Linux achtige partities. Alleen exFAT, NTFS, FAT en FAT32 dacht ik. Geen van deze gebruikt Android als OS filesystem. Soms wel exFAT voor opslag, maar dat ziet men steeds minder.
Ik dacht voor een lange tijd: wie gaat hier uberhaupt android apps draaien op de computer? Het is best wel een niche markt vanuit mijn perspectief. Er zijn app ontwikkelaars (die gewoon gebruik maken van de SDK), mensen die Android spelletjes spelen op de pc (met bluestacks bijv.), voornamelijk PUBG Mobile of dat gratis Call of Duty spel.
Maar ik bedenk me net (gezien de foto in het artikel) dat je dit ook kunt gebruiken om de apps zoals je thermostaat of energie manager via je PC te gebruiken, als er geen webinterface of native programma beschikbaar is.
Echter denk ik nog steeds dat het weinig gebruikt zal worden.
Ik zie een klein voordeel met Windows op apparaten met touch mogelijkheden. Vaak zijn Android apps wat beter voor dit type interactie ontworpen.

Maar dat is nog steeds relatief niche.
Dit doet me denken aan Windows Mobile Continuum maar dan andersom. In plaats van je telefoon aan een monitor en toetsenbord te koppelen. Alle functionaliteit van je mobiel in je laptop. Iedereen die af en toe of helemaal thuiswerkt heeft een headset. Telefoon eruit bellen via je laptop. Whatsapp via je laptop. Etc...
De emulator die in de Android SDK zit is zo langzaam dat ie zelfs voor de simpelste apps onbruikbaar is. Je kunt beter iets zoals Bluestacks gebruiken, maar dat zit weer vol met advertenties. Dus volgende keer als ik iets met Android moet doen dan ga ik kijken of de emulator van Microsoft wat is.
T ziet er goed uit. Vorige versie van het subsystem had nog t probleem dat je geen folder kon kiezen met de system filechooser, als je in je app de gebruiker iets ergens wilde laten opslaan. Nu is t gefixed, en de performance is ook heel nice. Heb een piano appje en die draait perfect.
Laat ze eerst maar eens WSA buiten de VS normaal uitbrengen
https://nl.hardware.info/...android-wsa-op-windows-11

Stelt niets voor om zelf te doen. Ja, je moet even een website bezoeken en wat copy pasten, maar diegenen die het gebruiken is het simpel genoeg voor.
Zelf bijvoorbeeld op mijn Surface met W11 gedaan omdat ik Colornote niet meer in de store kan vinden blijkbaar. Ligt aan de makers en de reden geven ze niet na meermaals navragen overigens, maar daarna werkt het eigenlijk ook zoals het op je mobiel werkt.

WSA update daarna overigens ook gewoon automagisch mee met de rest van je systeem.

Overigens wil ik hiermee niet je opmerking weerleggen dat ze het gewoon prima in de rest van de wereld uit zouden kunnen brengen en het voor mij niet duidelijk is waarom ze dit niet doen.

Enige nadeel is wel, dat het niet werkt op W10. Maar goed, beide OSen werken hier gewoon goed.
Waarom is het nu abnormaal en wat is normaal?
Normaal is installeren via de Microsoft Store met officiële ondersteuning en een Nederlands Amazon account. Abnormaal is installeren via een script zonder officiële ondersteuning en een Amerikaans Amazon account.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 25 juli 2024 10:58]

Je kunt het (met een omweg) ook hier krijgen, dat lijkt mij als Tweaker toch geen probleem.
Opmerkelijk, want ik doe het al tijden. App communiceert met P1 reader over het lokale netwerk.
Goede zet van Microsoft, nu nog telefoons maken en ik stap meteen over.
Ik ben niet helemaal bekend met de Windows en Android intergratie ontwikkelingen, maar waarom klinkt dit weer een beetje als Microsoft die een standaard pakt daar iets aan toevoegt wat niet in de originele standaard zit en zo de rest naar buiten duwt.

Enigste voordeel nu is dat ze niet groot zijn in de mobiele OS markt op smartphones.
Enige waar ik eigenlijk op wacht is de mogelijkheid om mijn gpu door te sluizen. Dat zou wel gaaf zijn.

Maar verder werkt het prima. Mijn notitie app heeft geen Windows versie meer en dat werkt met wsa op Windows 11 erg goed moet ik zeggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.