Eerste grote Windows 11-update voegt ondersteuning toe voor Android-apps

De eerste grote Windows 11-update, die gepland is voor de komende maand, voegt onder meer ondersteuning van Android-apps toe. Ook wordt het mogelijk om het scherm te delen en gesprekken te muten vanuit de taakbalk.

Dat schrijft Microsoft in een blogpost, waarin het terugblikt op de introductie van Windows in oktober vorig jaar. Daarin schrijft het dat er in de komende maand 'nieuwe ervaringen' toegevoegd worden aan Windows 11, in de eerste grote update van het besturingssysteem. Het gaat onder meer om een publieke preview van hoe Android-apps gebruikt kunnen worden op Windows 11 via de Microsoft Store.

Daarnaast heeft Microsoft een aantal nieuwe functies toegevoegd aan de taakbalk, het centrale element in Windows 11. Zo wordt het via de taakbalk makkelijker om in gesprekken het geluid te dempen, wordt het makkelijker om het scherm te delen via de taakbalk en gaat Windows weerinformatie tonen in de taakbalk.

Ook is Microsoft van plan om in de komende maand een nieuw ontwerp te tonen van Notepad en Media Player. Volgens The Verge gaat Microsoft ook de klok terughalen naar de taakbalk op een tweede scherm, iets wat Windows 10 wel had. Microsoft is sinds oktober aan het testen met het bieden van ondersteuning voor Android-apps op Windows. Ook bracht Google in januari een bètaversie uit van Play Games voor Windows.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

26-01-2022 • 16:20

151 Linkedin

Reacties (151)

151
149
79
5
0
29
Wijzig sortering
Ik kan niet wachten tot iemand een hack of programma uit brengt waarmee deze ondersteuning werkt voor .apk bestanden. De amazon app store is de beperkende factor in dit verhaal. Ik ben benieuwd hoe goed dit werkt ten opzichte de app ondersteuning van IOS apps om MacOS.
Het is mogelijk om .apk bestanden te sideloaden doormiddel van ADB. Ook heeft iemand een tool gemaakt waarmee je met een simpele dubbel-klik op het .apk bestand, de app installeert. https://github.com/Simizfo/WSATools
Gebruik dat ook al een tijd, werkt super!
Aurora store installeren werkt ook prima. Dat is een andere frontend voor Google play store.
.apk bestanden sideloaden kan al een goed half jaar?

https://www.howtogeek.com...droid-apps-on-windows-11/

Gooi er F-Droid or Aurora Store op en je hebt alles wat je zou willen.
Er is al een script op GitHub om een aangepaste versie van WSA te maken met Magisk en OpenGApps.
De amazon app store is de beperkende factor in dit verhaal.
Begrijp ik het goed dat het installeren van Android apps via bijv. de Play Store niet mogelijk is? Dat zou inderdaad jammer zijn.
Dat is iets wat Google inderdaad tegen houd, door de Play Store + Google Services niet aan Microsoft beschikbaar te stellen. Er zijn echter work-arounds, zoals alternatieve stores (waarin alleen google-vrije apps in staan), en 'alternatieve' libraries, waar o.a. google API's vervangen zijn door alternatieven (er is een hoop wat Google "ontzorgt" voor app developers maar daarmee ook een lock-in geeft... Android is wel open-source maar zelfs voor een GPS-fix is een google API nodig!). Door die side te loaden, zullen veel dingen werken, maar het neemt vormen aan als Wine!
Alleen jammer van het aanbod, maar als je niet bij de Albert Heijn terecht kunt en wel bij de Lidl heb je toch te eten moet je maar denken. Waarbij AH synoniem staat voor de Play Store en de Lidl voor de Amazon store.
Dat vind ik juist positief. Het is jammer dat er zoveel apps afhankelijk zijn van google services. Als .apk-files in Windows wel kunnen maar niet met google services, dan komen er hopelijk wat meer apps die zich daar niet afhankelijk van maken.
Werkt al prima, kan je gewoon ADB sideloaden ! Lijkt mij heerlijk als developer om te debuggen op het systeem zelf.
Dat is er al.
Dus je hoeft niet te wachten.
Ik hoop toch echt dat er een mogelijkheid voor een klok in de taakbalk op je 2e scherm komt. Die mis ik echt als ik een game speel of film kijk.
Dit is toegevoegd in Insider Build 22509, dus dat zal bij de volgende feature update ook inbegrepen zijn.
Alleen is het daar dan nog tot het einde van het jaar op wachten. MS brengt nog slecht 1x per jaar een feature upgrade uit.
Zoals iemand anders bij een ander nieuwsbericht ook plaatste:
https://www.startallback.com/ met deze tool krijg je je startbalk zoals jij het wilt. Ik heb nu op beide schermen de tijd.
Reden dat deze tool beter is dan de tientallen alternatieven op GitHub? Ik vraag het omdat ik er daar steeds wat van probeer, maar het me altijd ergert dat ze meer aanpassen qua stijl en icoontjes dan het enige wat ik wil: meer controle over of mijn taak-icoontjes gegroepeerd zijn of niet.
Ik zou de trial eens proberen. Je hebt veel instelmogelijkheden en volgens mij kan het precies wat jij wil.
Als het toch niet bevalt kan je het zo weer wegknikkeren ;)
ElevenClock, geen geneuzel met styling. Laat ook weeknummers naast de klok zien. Geniaal en gratis.
Het zo ook fijn zijn als je secondes zou kunnen zien, dat hebben ze helemaal weggehaald
Ja. Ik merk pas nu hoe erg het ontbreken van de secondes is.
Steeds meer Android en opensource bij Microsoft; Surface duo, WSL met standaard Ubuntu. Wie had dat ooit gedacht toen Balmer er nog rondliep..

/semi-offtopic
Straks forken ze bij Microsoft ChromeOS nog en noemen ze het EdgeOS.. Komt er wellicht wel eindelijk Intune support voor Chromebooks #whishfullthinking
Pas maar op, straks krijgen we hat andersom. Linux subsystem for Windows. #whishfullthinking

Nee, maar inderdaad ik vind het een erg fijne richting waar het allemaal op gaat. Maar toch, als het kan ben ik wel over naar Linux hoor.

Puur vanwege visual studio heb ik nog Windows nodig. Zo gauw ik dat weg gewerkt krijg (Even over naar VSCode gaat hem niet worden), werk ik direct op Linux.
Volgens mij zijn er verschillende (betaalde) IDE's waarmee je op Linux hetzelfde kunt als met Visio Studio op Windows. De eerste optie die ik bedenk is KDevelop.
https://en.wikipedia.org/wiki/KDevelop
Ik gok dat het niet zozeer om de IDE gaat, maar meer het platform waarvoor word ontwikkeld. Je zult meeste wel werkend kunnen krijgen, maar ik denk dat als je een C# .Net applicatie wilt debuggen dit aanzienlijk lastiger is wanneer je op Linux zit. Daarnaast is er nog het "..., but it works on my machine" probleem, wat alleen maar gaat toe nemen als je zelf niet op het targeted platform zit.
Voor .Net is er een Linux implementatie tegenwoordig, en daarnaast kan je ook Mono gebruiken.
En het ging specifiek om de noodzaak tot Visual Studio, wat overigens best zou kunnen dat het onderliggend iets anders als reden is.
Er is geen VS vervanger voor Linux als je desktopsoftware onderhoudt (o.a. WinForms, WPF, UWP).

Voor web development kun je wel alternatieven gebruiken, maar dan nog is VS een akelig compleet pakket dat je niet snel met gratis IDEs evenaart. VS code werkt bijvoorbeeld best aardig maar de intellisense in VS is vele malen beter.
Linux subsystem for Windows
Wine....... bestaat al decennia en kun je als tegenhanger van WSL beschouwen.
Zeker. Maar beschouw dit nou niet perse als stabiel genoeg.
Wine is wel stabiel, het is de compatibiliteit die te wensen laat, en dat vooral nieuwere applicaties. In alle eerlijkheid zullen er ook genoeg Linux applicaties zijn die niet op Windows werken, maar ik gok dat het voor Microsoft makkelijker is om ondersteuning in te bouwen voor Linux in Windows dan andersom.

1. Het is opensource.
2. Ze hebben zelf ook veel bijgedragen aan Linux.

Maar zeg nooit nooit. Ze komen ook met een MSSQL versie voor Linux en VScode, Powershell en Dot Net worden ook allemaal ondersteund op Linux.
Is deze misschien geen overweging waard? Of gaat het specifiek over Windows zaken die op Linux geen gelijke kennen?

https://www.jetbrains.com/rider/features/
Heb je Jetbrains Rider als een bekeken? Wat mij betreft is dat het enige alternatief voor visual studio. Kost zo'n 150 euro/jaar voor de dotUltimate pack waar nog een hoop handige tools bij zitten, dus het is niet gratis.

https://www.jetbrains.com/rider/
Bij een introductie van windows-nano, ergens met windows 2016, heb ik ooit begrepen dat daarbij de normale msWindows executables niet zouden werken maar dat er wel gewerkt werd met wat ze daar elf-executables noemde. Toen ik even door vroeg of dat de het zelfde elf formaat is als onder minix en linux word gebruikt ging het gesprek heel erg snel over op een ander onderwerp.

Het zal mij niets verbazen dat er ergens bij microsoft een beweging gaande is die sommige uitleggen als 'if you cannot beat them, join them'. Anderen zullen het anders uitleggen. Uiteindelijk zie ik steeds meer applicaties en tools van microsoft toch ook aardig beschikbaar komen onder andere operatingsystemen. Met apple hebben ze al jaren een zekere dwang. Andere platformen komen in kleine stapjes en via diverse routes.

Met wsl hebben ze geen last van concurentie of licenties van anderen dus dat kunnen en mogen ze betrekkelijk eenvoudig zelf uitbouwen. Daarmee kunnen ze best veel ervaring op doen om via die route ook ander platformen de kruisen op mswindows en de bijgaande app-platformen onder mswindows beschikbaar te krijgen en zo windows zelf in het zadel te houden.
Het zal mij niets verbazen dat er ergens bij microsoft een beweging gaande is die sommige uitleggen als 'if you cannot beat them, join them'
Waarin worden ze gebeat dan?

Mac is interessant want Apple niet omdat het *nix is daar heeft 80% van de gebruikers maling aan. ChromeOS is niet in gebruik omdat mensen linux willen, nee die willen gewoon een goedkope laptop waar ze alles online mee kunnen doen. Dan blijft er nog een klein handje vol over met mensen die bewust voor linux kiezen omdat ze dat fijner vinden (maar mijn persoonlijke observatie is vooral dat die mensen zich af te willen zetten tegen MS).

In de zakelijke (servers) markt ligt het misschien wel anders, daar valt nog wel wat te winnen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 januari 2022 17:07]

Dat was vooral als reactie op de 'Steve Balmer' tijd bij microsoft, toen ze zich nog tegen linux afzette.
En toch is de huidige koers, waarin FOSS omarmd wordt reeds ingezet onder Ballmer. Hoewel Naella vaak met de pluimen kan gaan lopen. Ballmer heeft jaren terug al publiek toegegeven dat zijn oude uitspraken over Linux foutief zijn en dat MS de open concepten moet omarmen in plaats van aanvallen. Het open maken van .Net wat vandaag .Net Core mogelijk maakt maar vermoedelijk ook de Linux implementatie van MSSQL heeft mogelijk gemaakt is bijv. onder Ballmer begonnen.
Ik wil me niet tegen MS afzetten, ik vind Linux gewoon fijner werken. Ik gebruik gewoon de Linux versies van Edge, VScode en Teams.
Windows Nano, ondertussen al weer afgevoerd geloof ik, was toch echt nog altijd Windows onder de motorkap hoor. Enorm uitgekleed, maar nog altijd Windows. Anders hadden we al lang de standaard services zoals een domain controller op Linux kunnen draaien.

Apple is, met macOS, altijd een belangrijk platform geweest in de VS dat MS simpelweg niet kon negeren. Daarvoor is de gebruiersbasis in eigen land te groot en je wil niet dat die gebruikers allemaal verstoken blijven van jouw ecosysteem. Aan de andere kant heb je nog altijd geen Office voor bijv. Linux.
Over MacOS en omstreken heb je groot gelijk, daarvan is aan de overkant van de grote plas de situatie serieuse anders. Al heb ik ergens in mijn achterhoofd ook een belletje rinkekelen uit de tijd dat het minder ging met apple. Volgens mij zoń 15 a 20 jaar geleden dreigde apple om te vallen of zo en daarmee dreigde microsoft een monopolie te krijgen met heel veel vervelende regeltjes. Toen heeft microsoft apple op creative manier geholpen.

Over diensten zoals dns (en ook ftp en dergelijke) Die heeft microsoft ooit van de unix/linux omgeving overgenomen en naar eigen hand gezet. Dat was toen netjes gekocht van de toenmalige licentie houder. Het heeft geen zin om die naar linux te poorten, daarvoor heeft linux al genoeg eigen en vrij bruikbare implementaties.

Wel heeft microsoft al enige jaren een aantal eigen producten beschikbaar onder linux. Als belangrijkste zie ik daar msSql.

En als je het over msWindowsServerNano hebt: Die is vooral nog beschikbaar binnen Hyper-V en docker omgevingen. Het is onderdeel van een manier om onder msWindows de container constructie te maken. Eerlijk is eerlijk ik heb alleen maar wat documentatie gelezen en geen praktische ervaring of zo iets.
De overname van Github ook niet vergeten, en tools zoals Visual Studio Code en de PowerToys.die op Github staan. Ook met Windows Terminal en PowerShell timmert men goed aan de weg! :Y

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 januari 2022 16:38]

yup, en daarmee eigenlijk ook hoe volwassen winget als CLI-stijl package manager is geworden; eigenlijk alles wat een "release" heeft op github kan feitelijk zo geïnstalleerd worden viel me op, en upgraden?

winget upgrade --all

en klaar! Zelfs mumble, prusaslicer, etc, etc.
Waarom wil elk OS mij vertellen wat voor weer het is? Ik kijk naar buiten en kan dat prima zelf zien...
Ik gebruik die weer features toch wel redelijk vaak om te zien wat voor kleding ik moet aandoen. Plus in calls met collega's in het buitenland is het vaak een ijsbreker: "how is the weather?"
Ik gebruik die weer features toch wel redelijk vaak om te zien wat voor kleding ik moet aandoen.
Maak je geen zorgen, dat vertelt Windows je binnenkort zelf wel. Gewoon even de inhoud van je kleerkast uploaden naar de Microsoft cloud en je krijgt dagelijks kledingadvies op maat. Met de nodige recla suggesties erbij uiteraard.
Ik als modieus persoon *sarcasm alert*, zou zo'n feature wel geweldig vinden. Nooit meer gezeur van mijn vrouw dat ik een verkeerde combinatie aan heb 🤣🤣.

Jammer dat het weer data moet hebben daarvoor.
Zonder data input geen data output.
Hoe weet iets / iemand nu welke kleding jij hebt zonder dat als data aan te leveren?

Misschien moet vrouwlief je kleding maar iedere dag klaar leggen? Is zij blij, ben jij blij want happy wife, happy life :+
Haha dat gaat ze niet doen hoor, en zonder data in geen data out lijkt me vrij logisch haha.
Gewoon je creditcard toevoegen, dan wordt elke dag kleding voor je thuisbezorgd. :+
Ik gebruik die weer features toch wel redelijk vaak om te zien wat voor kleding ik moet aandoen.

Dat zie ik ook wel als in naar buiten kijk, of in de weer app van de mobiel(die eerder aan heb in de ochtend dan de pc).
Waarschijnlijk zegt het meer over de werkomstandigheden van de mensen die het OS maken.

Maar inderdaad, ik ben ook altijd eerst een halve dag bezig met alle nieuwe en opnieuw aangezette meuk weer te verwijderen na een update van windows :(

[Reactie gewijzigd door NBK op 26 januari 2022 16:48]

Het eerste wat ik uitschakel na een nieuwe OS installatie. Zeer irritant hoeveel je daar per ongeluk met je muiscursor op blijft staan en vervolgens dat scherm automatisch opent.
Omdat het een heel simpel gegeven is wat voor vrijwel iedereen relatief bekend is. En het is ook mooie data die je makkelijk kan weergeven.
Zou liever een buienradar willen hebben. Weet je of je eerder of later moet gaan.
Buienrader heeft mij nog nooit daadwerkelijk geholpen.
Je moet niet lang vooruit willen kijken. Maar om te bepalen of het nu of over een half uur gaat regenen werkt het voor mij perfect!
Daar heb je al je telefoon voor ;)
Dus jij kan aan de lucht zien dat het 4 graden is buiten? En ook dat het over een uurtje gaat regenen? Vind ik knap.
Moet je al het weer altijd 100% weten de hele dag ?, je kan prima zien dat je niet in je T-shirt naar buiten moet nu(of je doet effe de deur van tuin of balkon open).
Ik heb een Nest Hub op mijn bureau staan die ook de tijd en het weer weergeeft. Telt dat ook? 🤣
Ik hoef dat niet op elk OS. Telefoon, mijn Chromecast, de PC, en Kodi op mijn Raspberry, allemaal willen ze vertellen wat voor weer het is. En of het nu 4 graden is of 10, voor mij niet belangrijk en zeker niet op elk OS.
Of het nu 4 graden of 7 graden is. Dat gaat voor mij echt geen verschil maken. Het is winter dus heb ik een trui aan, of een vest of ... . En als het toch ergens te warm wordt? Dan doe ik die wel even uit.

En als het regent? Dat zie ik zo ook wel. En als ik niet eens een paraplu bij de hand heb maakt dat ook niet echt een verschil meer. Kan ik daarmee mijn vertrek uitstellen? Misschien wel. Win ik daar iets mee? Niet echt.
Anoniem: 734539
26 januari 2022 17:14
Features die niet toegevoegd worden aan de taakbalk met deze update:
 • Drag & drop
 • Rechtermuisknop menu
 • Niet gegroepeerd weergeven van applicaties
Dat terwijl deze functionaliteiten veelvuldig verzocht worden op de Insider hub, maar gelukkig stelt Microsoft prioriteiten aan andere zaken zoals het toevoegen van het weer in je taakbalk.
Een paar Insiders die erom vragen weegt niet op tegen de 1,4 miljard gebruikers die Windows heeft. Drag & drop zal zeker wel weer terug komen, maar dat is belangen na niet zo simpel om te maken als dat veel mensen hier lijken te denken.

De rechtermuisknop? Dat kan nog steeds op de startknop en dan krijg je alle geavanceerde instellingen. Het oude menu gaan ze niet zo snel terug halen. Gegroepeerde applicaties? Dat was al sinds Windows 7 een legacy feature die amper werd gebruikt.
Het weglaten van drag & drop op de taakbalk is alsof je nieuwe PC opeens enkel een zwart-wit scherm heeft.

Onbegrijpelijk gewoon!!
Tesamen met het ungroupen van vensters op de taakbalk, is dit verantwoordelijk voor een verlies van tijd x 1,4 miljard gebruikers = heeel veel tijdsverlies.

Een bestand vanuit de verkenner drag en droppen naar FileZilla dat op de achtergrond staat, doe je in Windows 10 door het bestand te slepen naar FileZilla op de taakbalk. Nu opeens werkt dat niet meer.
Waarom? Dat is een basisfunctie!

De uitleg van Microsoft: je moet drag en droppen tijdens ALT+TAB. Dus ipv snel moet het nu traag, om door heel je boel vensters te cyclen. Te idioot voor woorden.
Anoniem: 734539
@? ?27 januari 2022 04:03
Onbegrijpelijk gewoon!!
Tesamen met het ungroupen van vensters op de taakbalk, is dit verantwoordelijk voor een verlies van tijd x 1,4 miljard gebruikers = heeel veel tijdsverlies
Zelfs voor persoonlijk gebruik, niet eens voor werkgerelateerde zaken is dit ronduit vervelend. Heb altijd al mijn vensters niet gegroepeerd weergegeven zodat ik precies kan zien welke applicaties ik open heb staan en op welk vlakje ik moet drukken op de taakbalk.

Zoals het is in Windows 11 moet ik dus nu eerst met mijn muis over het icoontje zweven, vervolgens in een waslijst aan open vensters gaan kijken welke ik moet hebben en dan er vervolgens op klikken.

Met als bijkomend nadeel dat als iemand plotseling naast mij staat, terwijl ik in een applicatie sensitieve informatie open heb staan die momenteel in de achtergrond geparkeerd staat, er een grotere kans bestaat dat ik per ongeluk dat venster aan klik of dat zij vanuit de preview al kunnen uitlezen wat ik aan het doen ben.

Stel je voor dat je in je browser iets aan het opzoeken bent voor een ziekte waaraan jij of een gezinslid aan lijdt, iemand naast je komt staan om iets in diezelfde browser samen met jou te bekijken en jij klikt het verkeerde aan of zij zien dit vanuit de voorbeeldweergave dan is dit gewoon ronduit vervelend.

Nu zal wel weer iemand met de suggestie komen "Je kan die voorbeeldweergave uitzetten", maar dat hindert vervolgens mijn mogelijkheden om een venster te vinden in de al niet intuïtieve manier van gebruik van de taakbalk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 27 januari 2022 04:06]

Hoewel ik MS hier zeker niet wil verdedigen en ik vind dat ze die methodes zeker moeten terugbrengen voor hen die er gebruik van maakten vraag ik me wel af: hoe voorkom jij dat je niet alsnog per ongeluk de verkeerde browserwindow opnieuw opendoet? Als je meerdere browservensters naast elkaar op je taakbalk hebt staan lijkt een vergissing mij evenzeer snel gemaakt.
Als het niet gegroepeerd staat heb je sowieso tekst labels met wat je daarin open hebt staan. Daarnaast kan je applicaties/vensters op een volgorde openen, zodat je de volgende automatismen kan creëren:
"Oh ik heb Tweakers altijd openstaan in de meest linker Browservenster op mijn taakbalk"

Deze wijzigingen breekt dit soort automatismen in zowel de taakbalk als het startmenu, waardoor je dus gedwongen wordt om op een nieuwe manier te werken die gewoonweg niet fijn voelt.

Heb in het verre verleden geprobeerd met 3rd party applicaties mijn taakbalk aan te passen zodat het op macOS leek en dit had dus ook applicaties gegroepeerd staan en het kon mij gewoonweg niet bekoren, hoe 'mooi' ik het er ook uit vond zien.

Daarnaast kan je direct switchen tussen applicaties als dit niet gegroepeerd staat, als jij bijvoorbeeld 4 Excel-bestanden open hebt staan, kan je binnen 1 klik tussen die 4 switchen, als het gegroepeerd staat is dit dus minimaal 2 klikken per keer dat je switcht. Je kan je voorstellen dat als je veel van vensters wisselt zoals tijdens je werkzaamheden, het vermoeiend is als je al die extra klikken moet uitvoeren voor niks.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 30 januari 2022 04:44]

Euhm ... nu doe jij alsof alle gebruikers hier gebruik van maken. Ik neem aan dat MS aan de hand van telemetrie kan zien dat het overgrote deel van gebruikers, waaronder ikzelf, gewoon zijn venster groepeert op de taakbalk.

En met alt+tab ga je over het algemeen door je programma's van meest recent gebruikt naar al enige tijd niet meer gebruikt. Als jij dus in Filezilla zit en je wil in je verkenner iets gaan opzoeken om naar je Filezilla te slepen dan gaat de alt+tab methode mogelijks zelfs sneller zijn dan het oude slepen. Al moet ik er bij zeggen dat het minder intuitief aanvoelt en het zelfs niet bij mij zou opgekomen zijn dat slepen werkt over alt+tab. Zelf zou ik ze dan al sneller naast elkaar gaan zetten.
Windows 11 was alweer een stap achteruit, dit was de druppel voor mij.

Ik kan het goede nieuws melden: ik ben net volledig overgeschakeld op Linux, Unbuntu, flavor Elementary OS. Ik kan alleen maar zeggen: hoe zalig is dit.

Ik gebruik Windows nu nog gevirtualiseerd in VirtualBox voor 1 fotobewerkprogramma. Van zodrag ik tijd heb om GIMP wat te leren, is het daar ook mee gedaan. Je gaat het trouwens nooit geloven, maar Windows 10 (11 is er al af) start naar mijn gevoel sneller virtueel op in Iinux dan het gewoon opstart op mijn laptop (niet-virtueel).
Anoniem: 734539
@Loller127 januari 2022 03:26
"Een paar Insiders die erom vragen weegt niet op tegen de 1,4 miljard gebruikers die Windows heeft."
Ik weet niet hoor maar dit staat in de Insider hub op plek #9 qua upvotes bij de sectie Suggestions en als je puur zoekt op "taskbar" staat deze suggestie op #1.
https://i.imgur.com/ajQnNUe.jpg

Qua comments (870 op dit moment) is dit het meest besproken suggestie in de hele lijst zover ik kan door scrollen.

7400+ upvotes is misschien t.o.v. 1,4 miljard gebruikers 'een paar' maar op basis van het aantal gebruikers die Insider zijn is dat een aardig grote groep.

Dus wat je aangeeft is ten eerste klinkklare onzin, ten tweede ben je Insider om feedback te geven, dat de rest van die 1,4 miljard niet Insider wordt, omdat ze niet weten hoe of überhaupt geen idee hebben dat het bestaat, betekent niet dat zij hier geen last van ondervinden.

Eigenlijk wat je dus zegt is dat je net zo goed geen insider kan worden want t.o.v. die 1,4 miljard ben je maar een nietige groep mensen die een suggestie plaatst. Dus die honderden mensen die op het Tweakers forum suggesties aandragen, kunnen maar beter kappen want in verhouding met de honderdduizenden leden op deze website zijn zij ook maar een nietige groep volgens jouw beredenering.
Gegroepeerde applicaties? Dat was al sinds Windows 7 een legacy feature die amper werd gebruikt.
Sorry maar dat is onzin. Het is niet voor niks dat veel mensen opteren voor de vele applicaties op Github of StartisBack en dat soort meuk, of tientallen registry instellingen aanpast om zaken terug te zetten hoe ze waren in Windows 10. Sommigen hebben 5-10 euro betaald voor software om zaken terug te zetten naar wens omdat Microsoft dit weggehaald heeft en dan kom jij vervolgens hier beweren dat het een non-issue is.

Als je de Windows 11 topics op Tweakers afgaat zie je dit soort klachten veelvuldig terugkomen, kijk je vervolgens boven en onder dit bericht zie je meerdere mensen 3rd party applicaties aanraden om functionaliteit van de taakbalk, het start menu en explorer te herstellen.

Ga vervolgens subreddits af over Windows 11 of tech sites waar Windows 11 op besproken wordt, daar komt de klacht over de taakbalk ook veelvuldig voorbij. Daarnaast stellen zij niet dat niet gegroepeerd de standaard moet worden maar een EXTRA OPTIE.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 27 januari 2022 12:32]

Je plaatje werkt niet ;)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 januari 2022 09:16]

Anoniem: 734539
@.oisyn27 januari 2022 12:33
Ah vreemd, aangepast. Dank je voor het aangeven _/-\o_
Hij staat momenteel trouwens op plek #2 met 11558 votes. Dus hij is in de afgelopen 12 uur keihard gestegen.

Link voor als je ook wil stemmen: https://aka.ms/AAd2l82
Anoniem: 734539
@.oisyn27 januari 2022 13:15
Weet niet of dit dezelfde is maar hier keek ik naar: https://aka.ms/AAeyt69

Mogelijk dat er meerdere zijn met dezelfde feedback? Want deze staat nog op 7400~ Mogelijk zie ik de anderen niet omdat ik niet als Windows 11 insider geregistreerd sta. Kan jouw link namelijk niet openen.

"Your account doesn't have access to this feedback."

Je moet al door een aantal hoepels heen springen om überhaupt feedback in te zien, waaronder de Feedback Hub app installeren op je PC, als dit een normaal forum was en dus toegankelijker, zouden het aantal upvotes/comments al vele malen hoger liggen dan nu.

Dus het is dan ook niet zo gek dat er relatief weinig upvotes/comments t.o.v. de 1,4 miljard gebruikers geregistreerd staan.

Ik zit nu op mijn Windows 10 partitie en heb geen Insider Windows 11 build als tweede boot, dus dat zal de reden denk ik wel zijn dat ik de feedback niet kan inzien.
En ik kan jouw link weer niet openen 8)7
Hij ziet er hetzelfde uit... https://tweakers.net/i/Qu...bxT20p4M.png?f=user_large

Ik heb ook geen Windows 11, laat staan een insiders build. Ik heb me volgens mij ooit weleens geregistreerd als insider, toen ik nog een Windows 10 Mobile telefoon had. Wel raar dat er gewoon twee compleet verschillende items van zijn, dan.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 januari 2022 13:20]

Anoniem: 734539
@.oisyn27 januari 2022 13:33
En ik kan jouw link weer niet openen
Dan wordt een suggestie volgen, upvoten en becommentariëren wel lastig gemaakt :X
Ik heb ook geen Windows 11, laat staan een insiders build. Ik heb me volgens mij ooit weleens geregistreerd als insider
Zover ik weet heb ik mijn tweede account als "Insider" ingesteld, maar vreemd dat we elkanders links niet kunnen openen en dat er een verschil zit in aantal upvotes/comments.

Wat ik wel zie is dat de feedback die ik zie onderdeel is van een Collection, dus feedback over hetzelfde zou dus samengevoegd moeten zijn zoals ik het begrijp.
Als je naar Home gaat, wat staat er dan onder je naam?

Bij mij staat er idd Windows Insider, insider since 2015.
Anoniem: 734539
@.oisyn27 januari 2022 14:04
Ik heb de applicatie gesloten, cache reset en opnieuw ingelogd. Nu kan ik je linkje wel openen, heb hem gisteren als Insider aangemeld. Wat ik vreemd vind is in de weergave die ik eerst had er een aantal suggesties stonden met 30.000 votes en nu de 2 hoogste 16k en 11k votes hebben.

Maar zoals iemand daar commentaar onder heeft gezet kan ik mij wel in vinden:
The forced grouping of applications is a significant impediment to productivity, as switching among multiple windows/applications is now far slower. What used to take a single point-and-click now requires a point-and-click, a visual scan to identify the correct window to switch to, and then another mouse movement to perform the final point-and-click. Quick multitasking is simply not possible with this arrangement.

Het bizarre is dat dit gewoon nog geen officiële respons heeft, dat terwijl andere suggesties zoals een Dark theme in Calculator app dit wel heeft gekregen :")

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 27 januari 2022 14:07]

Ja maar was gewoon fijn overal zowat kon drukken op de taakbalk, als je even task manager wou en niet perse onder links naar de start knop moet.
Ik wil gewoon mijn klok weer terug op alle schermen.
Je bent er 1 vergeten
 • De taakbalk aan de linker of Rechter kant van het scherm kunnen plaatsen
Waarom is Task Manager verdwenen uit het popup menu als ik rechtsklik op de taakbalk? Of kan ik dat op een andere manier weer activeren? Ik vond dat superhandig om even snel iets af te schieten. Ik vind ctrl-shift-esc een beetje onhandig; ik heb mijn hand vrijwel altijd op de muis liggen.
Waarom is Task Manager verdwenen uit het popup menu als ik rechtsklik op de taakbalk
Really? Shit, dat is voor mij ook de standaard manier :/. Is ie ook weg uit contextmenu van de startknop zelf?
Nee, dat menu bestaat nog altijd met alle opties zoals onder Win10.
Rechter muisknop op de start knop zelf en Task Manager is 1 van de opties
Verdomd! Bedankt. Zo te zien een veel uitgebreider menu ook nog.
En bestaat al sinds Windows 8 :+ . Win+X is daar de sneltoets voor. Werd toen geintroduceerd voor systeembeheerders die een snelle toegang wenste tot de beheersopties zonder langs het startmenu te moeten gaan.
Anoniem: 1439850
26 januari 2022 16:27
Nog steeds niet de optie om de taakbalk aan de linkerkant te plaatsen? Ben er ondertussen al redelijk aan gewend, maar ergens mis ik het nog wel.
zoek en download start11, kost je nog geen 7 euro

[Reactie gewijzigd door nnndoh op 26 januari 2022 16:29]

zoek beter en je kan het gewoon 'gratis' in Windows zelf aanpassen.
Dit kan niet in Windows 11 zonder 3rd party applicatie. Je kunt het wel doen met een registry aanpassing, maar dan is je taakbalk leeg.
Dat kan wel.

RMK op je taakbalk-->taakbalkinstellingen-->gedrag van taakbalk-->uitlijning taakbalk (en die zet je op links) (y)


Offtopic. Sorry

[Reactie gewijzigd door Technomania op 26 januari 2022 16:51]

Het gaat niet om het uitlijnen van de iconen maar om het tonen van de hele balk aan de linker kant van je scherm. Dat zijn 2 hele andere wensen :)
Samen met Start11, heb je een tijdelijke oplossing.
maar deze werkt maar half
Het gaat over de Taakbalk aan de linker/rechter kant van het scherm te plaatsen. niet de startknop
Anoniem: 1439850
@nnndoh27 januari 2022 12:26
Ik heb er heel even naar gekeken. Ik zie wel wat mogelijkheden die zeker interessant zijn, maar niet de mogelijkheid om de taakbalk te verplaatsen naar de linkerkant ;(.
Die optie is er reeds standaard sinds de release van w11.
Anoniem: 1439850
@Wafje26 januari 2022 19:17
Niet waar, je kan het startmenu links uitijnen niet de taakbalk.
Die optie was er direct al; https://www.theverge.com/...crosoft-start-menu-how-to

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 januari 2022 16:30]

Die optie verandert niets aan de positie van je taakbalk.
Dat gaat over het links uitlijnen van de knoppen op de taakbalk. @Anoniem: 1439850 heeft het over het plaatsen van de taakbalk verticaal aan de linker rand van het scherm.
Om vervolgens je monitor een kwartslag te draaien om alles weer rechtop te zien? Ow, nu staat de taakbalk ook weer onderin. :+
Dankjewel voor je reactie.
Goed punt om nog even op W10 te blijven hangen.
Weerinformatie in de taakbalk? Net zoals die afgrijselijke nieuws pop-up die ik nu overal aan het disablen ben? De losse weer-app was prima, sinds de integratie met nieuws is het onwerkbaar.
Volgens mij zit dat nu al in Windows 10. Via rechts-klik, "News and interests" kan ik dat aanpassen. Gelukkig is "Turn off" een van de opties. Ik kan me niet voorstellen dat dat bij Windows 11 ook niet kan.
Er heeft een tijdje een bug in gezeten die er voor zorgde dat je taakbalk helemaal blanco werd als je de weer en nieuws app uitschakelde, dus ik heb 'm een half jaar op "reduce taskbar updates" en "show icon only gezet", toen kwam godzijdank ook nog de optie erbij om 'm niet te laten openen bij mouse-over. Op zich vind ik de functie van het weer in de taakbalk niet verkeerd, ik maak bijvoorbeeld nog altijd gebruik van de live tile in het Start menu (is m'n enige live tile, maar toch), maar ik erger me groen en geel aan de "nieuws" optie die voor mij verkeerde bronnen pakt (no offense, maar de Telegraaf vind ik geen nieuwsbron) en de verkeerde dingen toont (voetbal uitslagen terwijl ik 0 interesse heb) zonder goede customisation opties. Gewoon het weer, da's alles wat ik wil.
Ik werk zelf voor een aantal grote primair onderwijs besturen in het zuiden van het land, waarbij wij de ict verzorgen - de hoeveelheid klachten over die "news and interests" app is niet van de lucht. Dan heb je een digibord, je wilt aan je les beginnen, en je gaat per ongeluk over het weer icoontje met de muis - POEF, hele bord vol, en de app is zo traag dat je 'm niet fatsoenlijk kan sluiten. Gelukkig is er nu een mogelijkheid om 'm via Intune uit te zetten op alle werkstations, maar dat heeft veel te lang geduurd.

Moet wel zeggen dat ik door Carlos0_0's opmerking nog wat huiveriger geworden ben voor W11 - geen rechtsklik op de taakbalk voor fatsoenlijke instellingen meer? Ik denk dat W10 hier nog wel even blijft draaien op mijn machine's dan...
Inderdaad je kan eigenlijk niks je krijgt alleen taskbar settings, en je wordt settings menu in gegooid.
Goed hier kan je wel dan alle dingen doen, zoals verschrikkelijk grote searchbalk weghalen, het widget en teams icoontje etc.

Maar alles zit dus in het settings menu en niet meer in de taskbar, helaas kan je zo dus ook niet meer taskmanager openen.
Alleen nog door rechts te klikken op de start button, en niet willekeurig meer ergens rechts op de taakbalk.
Het is misschien iets simpels maar vond het gewoon fijn, heb start11 gekocht voor enkele euro

https://www.stardock.com/products/start11/

Er is ook startallback dacht ik van de zelfde makers, maar dat doet mij te veel dit is voldoende.
Heb zo ook de vierkante blokken in het start menu weer terug, en de rechte muisknop op de taskbar voor taskmanager.

https://www.stardock.com/...rt11_win10menuopt-min.png

Dus zo zeg maar wat ik gewoon fijn vind direct een overzicht, en niet letterlijk alles moet typen/zoeken(Of een klein icoontje moet zoeken in start menu van win11).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 27 januari 2022 08:52]

Niet op die manier in ieder geval, want je kan niks meer rechts klikken op de taakbalk.
Enige optie die je nog krijgt is taskbar settings, geen optie voor task manager niks meer.

Goed wellicht kan in settings menu wel uitgezet worden.
Ik zit nu op een Windows 11 machine, en daar lijkt het inderdaad verdwenen te zijn. Dit zou dan met deze update terug komen, en waarschijnlijk net zoals "Search", "Task view", "Widgets" en "Chat" aan en uit te zetten zijn via de taskbar settings.
Dus dit is dan zo'n update die je gewoon niet gaat krijgen als je systeem niet helemaal aan de formele eisen voor windows 11 voldoet (tpm, bepaalde selectie processoren etc)?
Jawel, Android, Notepad en Media Player zijn uiteindelijk gewoon app updates, en de rest is gewoon deel van een cumulatieve update die je iedere maand krijgt. Het is niet de eerste keer dat Microsoft nieuwe features uitrolt naar Windows 11. Deze maand hebben ze de Account-pagina in Instellingen al vernieuwd, in november rolde ze een geheel nieuwe set emoji's met Emoji 13.1 ondersteuning uit, etc. Dit is geen "grote" update, die komt pas in de tweede helft van dit jaar. Het is meer een kleine patch waar nu een paar nieuwe dingen bij zitten. Het is niet de eerste keer dat ze dit doen, en het zal ook niet de laatste zijn.
Betekend dat dat ik nu ook weer mijn taakbalk kan switchen naar links of naar rechts? Of bovenin?

Want die fixed position die ze hadden/hebben bij hun eerste initiele release was echt ruk
Dan sla ik windows 11 nog over vooralsnog. Dat zijn functies die men gewoon "nodig" heeft.
Voor mij niet maar goed kan het wel begrijpen, ken er op werk ook een aantal die hem aan de zijkant hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee