Android-apps op Windows krijgen op termijn ondersteuning voor vpn's en IPv6

Microsoft geeft Windows Subsystem voor Android, waardoor gebruikers Android-apps op Windows kunnen draaien, ondersteuning voor vpn-verbindingen en verbindingen via IPv6. Dat is onderdeel van de nieuwste update voor Insiders in de Verenigde Staten.

VPN- en IPv6-ondersteuning zijn onderdeel van Advanced Networking voor het subsysteem, zegt Microsoft. Android-apps die draaien onder Windows krijgen daarmee toegang tot meer mogelijkheden voor netwerken, waaronder dus beide opties. Op ARM-computers komt er ook de mogelijkheid bij om lokale apparaten via het netwerk te vinden.

Om dat mogelijk te maken is het Instellingen-menu van het Subsystem for Android aangepakt. De wijzigingen zitten in de July-update voor het subsysteem voor Insiders in de Verenigde Staten. Daarmee is de beschikbaarheid van de opties nog beperkt. Het is nog onbekend wanneer de functies beschikbaar komen buiten de VS en voor gebruikers die niet in het Insiders-programma zitten.

Android subsystem voor Windows

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-07-2022 • 14:45

25

Reacties (25)

25
25
11
1
0
9
Wijzig sortering
Als mijn internet verbinding op mijn Windows PC via een VPN verloopt, geldt dit dan niet automatisch ook voor Android apps op Windows?
Ja maar de crux zit hem in dit zinnetje: "We’ve also enabled IPv6 and VPN connectivity, enhancing the networking functionalities of the subsystem."

Ik kan het niet anders interpreteren als dat het subsysteem nu VPN ondersteunt, eerder miste daar al geavanceerde netwerkfunctionaliteit waardoor bijvoorbeeld netwerksniffers niet werkten. Je zou dus nu een VPN onder Android op kunnen zetten.
Betekent dit nu dat het subsysteem zijn een eigen IPv6 adres alloceert via SLAAC?
Dat is meer een vraag: hoe werkt IP v6?
(in plaats van hoe werkt Windows/WSA)
Volgens mij weet @Dreamvoid wel hoe IPv6 werkt aangezien er naar SLAAC wordt gevraagd. Het subsysteem voor Linux draait op HyperV en die maakt virtuele netwerkadapters aan. Dat zal voor het Android subsysteem ook wel gelden.

Dus het antwoord zal hem meer in de gebruikte Android kernel zitten icm de virtuele netwerkadapters. Android ondersteunt al een tijdje IPv6 met stateless autoconfiguration. Aangezien MS nog iets moet doen aan haar netwerkstack lijkt me het zeer plausibel dat het hier om SLAAC gaat. Wat waarschijnlijk niet werkt is DHCPv6, Android heeft dat nooit volledig ondersteund tenzij er iets in de afgelopen 1 a 2 jaar is veranderd.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 23 juli 2024 14:51]

Op zich wel, maar ik denk dat het hier gaat over het draaien van VPN-software in je Android VM, niet op de host.
of wellicht zelfs voor je hele subsystem. dat wil zeggen dat alle android apps via een vpn of via ip6 zouden werken terwijl je gewone pc dat niet doet. - zoiets zou handig kunnen zijn als je adblocking op vpn niveau zou willen toepassen voor relatief minder veilige apps. (gokje).
Dit hangt er vanaf hoe het subsysteem met de netwerkinterface omgaat.
Het subsysteem is een virtual systeem. Deze kan via een dll de zelfde interface gebruiken als het OS. Of een eigen interface. Die je bijvoorbeeld ziet staan in het config scherm bij de rest van de netwerkinterfaces. Samen met die van bijvoorbeeld vmware.
Alleen als de vpn in een externe concentrator wordt opgezet weet je zeker dat alles over de vpn gaat.
Volgens mij heeft het uiteindelijk te maken met de manier waarop netwerk verbindingen binnen komen op jou systeem en de netwerk-technieken bij virtualisatie.

Volgens mijn is het android-op-windows systeem te vergelijken met een virtueel systeem waar binnen android draait. Net zoals linux-onder-windows ook een soort van virtueel systeem is.

Bij dergelijke virtuele systemen moet ook het netwerk geregeld worden. Dat kan door een 'virtuele switch' te gebruiken waarbij het gast systeem een eigen ip-adres op het netwerk krijgt. Ook kan er een 'virtuele nat-router' worden gebruikt waarbij er dus een nat-router op je systeem draait en de virtuele systemen via die nat naar het netwerk gaan. So far so good.

En nu vermoed ik dat er bij de windows-android voor netwerken zo'n nat router gebruikt wordt. Daar moet dus ook voor de IPv6 verbindingen iets voor worden gedaan, maar dan gebruik maken van een IPv6 mogelijkheid.
Vreemd dat IPv6 er al niet vanaf het begin in zit. Windows en Android ondersteunen het al lang.
Top, nu hopen dat de DNS niet word overschreven, daardoor kan ik bijvoorbeeld geen Blokada 5 gebruiken op een chromebook. Google forceerd hun DNS.
Wat heeft een chromebook te maken met Android subsystem for Windows?
Een chromebook heeft ook een android subsysteem. En eerlijk is eerlijk, ik heb geen idee of/hoe het daar geregeld is qua afscherming, virtualisatie en netwerken. Gezien zowel android als chrome-os een linux kernel gebruiken kan ik mij voorstellen dat een android subsysteem op een chromebook geen gebruik maakt van virtualisatie maar meer van container technieken. En daarmee veel minder netwerk issues heeft omdat het aan beide kanten gewoon de zelfde netwerk stack gebruikt.
Liever Widevine en HDCP, dat lijkt me belangrijker dan iets wat je via een Windows-VPN al kan regelen.
Liever Widevine en HDCP, dat lijkt me belangrijker dan iets wat je via een Windows-VPN al kan regelen.
Zijn Widevine en HDCP zo belangrijk? Welke diensten ondersteunen geen DRM+HDCP in een browser (of Microsoft Store applicatie) in Windows?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:51]

Widevine en HDCP zijn belangrijk voor allerlei Android streaming applicaties in hoge resolutie IPV lage resolutie via de browser kijken op Windows nu.
Widevine en HDCP zijn belangrijk voor allerlei Android streaming applicaties in hoge resolutie IPV lage resolutie via de browser kijken op Windows nu.
Volgens mij ondersteunen verschillende streamingdiensten in Windows de hoogste resoluties, maar is dat uiteraard afhankelijk van de hardware (+drivers) en de gebruikte browser/applicatie. Windows Subsystem for Android gaat hier niets aan verbeteren, want dat is afhankelijk van dezelfde implementatie als waar Windows browsers/applicaties gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:51]

Wil je 4K kijken dan kun je de native Windows-applicatie (of vaak Edge) gebruiken; hier zit de nodige DRM in. Op Windows gebruiken de meeste applicaties PlayReady, al is Widevine L3 ook in browsers beschikbaar. Vanwege PlayReady is 4K-inhoud in Edge wel te zien, ook al heeft het dezelde code base als Chromium.

Widevine kan theoretisch, maar alleen als je apparaat ook Widevine-gecertificeerd is. Widevine L1 is in hardware geïmplementeerd en wordt in een Trusted Execution Environment uitgevoerd. Dit betekent dat je AMD/Intel-chip dus gecertificeerd moet worden als je een hoger Widevine-level wilt dan L3 (lees: de versie die zelfs werkt op Chrome en Firefox op Linux).

Nieuwere Intel-chips hebben verlaagde of zelfs geen ondersteuning voor de TEE-equivalenten (SGX) en AMD heeft de Intel-standaard nooit ondersteund. Op chips in het wild is de technologie al gekraakt en zijn geheimen/DRM keys op hardware zonder microcode-updates te ontfutselen, dus die zullen niet snel de nodige certificatie krijgen.

Kortom: weinig kans.
Is dit dan nu al beschikbaar buiten de VS?
Het is nog onbekend wanneer de functies beschikbaar komen buiten de VS en voor gebruikers die niet in het Insiders-programma zitten
Laatste alinea gelezen?
Hij/zij heeft wel een punt. Is WSA nieuwswaardig als we het in West-europa nog niet kunnen gebruiken?
Ze kunnen als ze Android apps goed ondersteunen. Toch zo een eigen Windows mobiel uitbrengen met Windows 11?
Heeft het dan zin dat je android apps kan draaien? Als dat niet via de VPN en IPv6 kan werken? Op zich moet je je afvragen of je niet gewoon beter alles in een VM kan installeren - beter en strakker gescheiden van het moeder-OS.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.