Microsoft brengt virtuele Windows 11-machine uit voor ontwikkelaars

Microsoft heeft een gratis Windows 11 Enterpise virtual machine beschikbaar gemaakt. Met de VM kunnen softwareontwikkelaars applicaties voor de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem ontwikkelen en testen.

Microsoft heeft de Windows 11 Enterprise-VM gepubliceerd op zijn website en deze is gratis te downloaden. Hoewel boven aan de pagina nog staat dat het om een 'Windows 10 ontwikkelaarsomgeving' gaat, is de nieuwste versie wel degelijk voor Windows 11. Volgens Microsoft is de VM van Windows 11 'gebruiksklaar' en kan worden gebruikt om applicaties voor het besturingssysteem te ontwikkelen.

Het pakket is c.a. 20GB en bevat naast de installatie van Windows 11 ook verschillende tools en opties voor ontwikkelaars. Het volledige pakket bevat:

  • Window 11 Enterprise (evaluation)

  • Windows 10 SDK, version 2004 (10.0.19041.0)

  • Visual Studio 2019

  • Visual Studio Code (latest as of 10/09/21)

  • Windows Subsystem for Linux enabled with Ubuntu installed

  • Developer mode enabled

  • Windows Terminal installed

De VM is beschikbaar voor verschillende soorten VM-programma's waarmee virtuele machines kunnen worden gecreëerd. Op dit moment kun je het pakket downloaden voor VMWare, Hyper-V, VirtualBox en Parallels.

Door Robert Zomers

Redacteur

25-11-2021 • 19:51

60 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (60)

60
56
42
0
0
9
Wijzig sortering
Het is wel een evaluation licentie:

“This VM will expire on 01/09/22.”

Vraag me af of je met een juiste key de OS VM permanent kunt activeren.

Wel mooi om nu een VM van Windows 11 kant en klaar te kunnen draaien zonder TPM en CPU issues bij de installatie.

edit:
vandaag even mee gespeeld op een ESX server, de vm is non-activated, OEM key wekte niet, een legitieme key werkte prima.

[Reactie gewijzigd door mjl op 26 november 2021 19:40]

Wel mooi om nu een VM van Windows 11 kant en klaar te kunnen draaien zonder TPM en CPU issues bij de installatie.
Dat is volgens mij al langer mogelijk. T voordeel is nu dat je geen Microsoft beheerder hoeft te zijn om dat voor elkaar te krijgen :p en als dev zit visual studio er al in wat wel handig is voor sommige
Tnx, ik als beheerder had hier even niet bij stil gestaan :p
Gewoon Windows 11 media creation tool gebruiken voor een USB te maken en dan 1 specifieke file erbij kopiëren ( een unattend-file ) . Terug te vinden op elevenforums. Dit is een xml dus je kan perfect lezen wat die doet en hem overtypen als je niks wil downloaden. In die file zet je die checks uit.
Mss met een officiele key?
Ongetwijfeld, er zullen veel devs bij zitten die toegang hebben tot MSDN en daarmee een berg aan licentiecodes.

Ik denk dat het voordeel meer is dat je alles voorgeinstalleerd hebt.
inderdaad gewoon een geldige key erin en klaar. En dism commando draaien om de juiste editie te kiezen.

Gebruik deze om build servers uit te rollen.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 25 november 2021 22:09]

Dat bedoelde ik inderdaad.
Dat was met de evaluatie versie van Windows Server 2012 (niet de R2) niet het geval. Daar kon je geen andere key dan evaluatie keys in gebruiken. Daar zat echter een foutje in, waardoor je je bestaande evalouatie key kon verlengen (niet met de gebruikelijke 30 dagaen, maar de volledige 180 dagen. Nou was dat toch niet echt de goede versie van Windows Server 2012, de R2 versie daarvan beviel me echter uitstekend.

Dat truukje zal met deze nieuwe VM's niet mogelijk zijn.Dus dat relegeert deze VMs tot een test bank om snel even wat uit te proberen, maar niet zo heel veel meer. Tegen de tijd dat je alless lekker hebt ingeregeld met zaken die voor jouw workflow als developer van belang zijn, is de periode van 180 dagen veel sneller verlopen dan je zou verwachten. Even een nieuwe VM downloadedn en opnieuw inregelen, kost nog altijd meer tijd dan je denkt, ook al doe je dat voor de 2e keer.

En dat is alleen maar zo, zolang Microsoft het toestaat dat je een 2e VM mag downloaden. 180 dagen klinkt als een lange(re) periode. Voor huis-tuin-en keuken gebruik is dat ook zo. Maar in mijn ervaring hebben ontwikkelaars vaak veel meer tijd nodig om hun programmeer-omgeving zo in te richten dat ze er plezierig en effectief mee kunnen werken.

Maar goed, leuk van Microsoft om alles beschikbaar te stellen, maar het is lang niet zo'n goede deal dan op het eerste gezicht zou verwachten.
als je een half jaar bezig bent met het finetunen van de installatie van je testmachine, dan ben je niet op de juiste dingen aan het focussen en is er juist een probleem met je workflow en niet met deze voorgeprepte quasi vanilla VM :+
Voor nieuwe development projecten heb je inderdaad gelijk. Dat kan inderdaad sneller met moderne tools.

Maar zelf heb ik een boel legacy geerfd, niet alleen aan code (set van 15 verschillende applicaties), maar ook met devlopment software en een boel van de legacy is ook opgesloten in CVS (een mega-oud versie controle systeem). Om dat allemaal goed werkend te krijgen was op Windows 7 nog niet zo'n groot probleem. Met Windows 10 was dat al flink anders en moest ik al in donkere krochten naar oplossingen zoeken om het toch nog werkend te krijgen. Code heeft ook ondersteuning voor Oracle (9 t/m 19c), SQL Server (2012 t/m 2019), PostgreSQL, Firebird en Apache Cassandra databases. Code ondersteund ook E-MAPI (Extended MAPI) wat een complete MS Exchange omgeving vereist. Code heeft ook ondersteuning voor Outsystems (wat op zich ook al een heel ge-emmer is om op te zetten. Hun website belooft een zelf te bouwen, easy-peasy interface naar je data in een database. In de praktijk is dat echt wel anders).

Moet ook allemaal worden geinstalleerd, geconfigureerd en getest worden. Gaat stiekum (veel) meer tijd in zitten dan je zou verwachten. Het allemaal leuk en aardig als je dus net begint met een nieuw project. Of als je werkt aan een project waar alles netjes is opgedeeld in hapklare brokken. Wat zowiezo verstandig is om te doen, begrijp me niet verkeerd.

Echter, met net geen 20 jaar aan legacy, en de toenmalige inzichten, zijn er andere keuzes gemaakt. Voor die tijd zeker geen slechte keuzes, maar toch. Bovenstaande is wat ik bedioel met inregelen van een programmeer-omgeving.
ik ken je projecten natuurlijk niet, maar is het nodig om alle databases (inclusief exchange, wat ik voor het gemak ook een database noem) lokaal te draaien?

Monolitische blokken opdelen, afscheiden en desnoods automatiseren kost ook tijd, maar als je hierdoor je testmachines niet telkens vanaf 0 moet opbouwen zal je uiteindelijk tijd kunnen winnen. Misschien is het wat beroepsmisvorming omwille van mijn workplace deployment achtergrond, maar niets is leuker dan je scripts/packages al het manuele werk te zien doen/gebruikt worden door anderen zodat je snel aan het effectieve werk kan beginnen :)
De re-arm is een standaard optie in Windows server zolang ik me kan herinneren (iig vanaf de Server 2003 dagen), niks foutje dus maar exact zoals bedoeld (en gedocumenteerd door Microsoft).
Ik vermoed dat de licentie hier exact werkt zoals elke andere Windows licentie de afgelopen jaren: prima. De licentie verloopt en hooguit moet je een re-arm uitvoeren, krijg je 'evaluation version' oid rechtsonderin te zien en moet je leren leven met de realiteit dat je niet betaald hebt :X

Het is niet zo dat op de dag dat de licentie verloopt je pc explodeert, de VM in een zwart gat verdwijnt of Bill Gates met een stormram binnen stormt en je PC in beslag neemt totdat je betaald +)

Daarnaast, als je als ontwikkelaar niet eens 145 euro van je werkgever kan krijgen om je tools te regelen (of minder als je via grijze kanalen Windows 10 koopt...) kan je je afvragen waarom je meer dan een paar maanden daaraan zou werken...
Daarnaast, als je als ontwikkelaar niet eens 145 euro van je werkgever kan krijgen om je tools te regelen (of minder als je via grijze kanalen Windows 10 koopt...) kan je je afvragen waarom je meer dan een paar maanden daaraan zou werken...
Software ontwikkelen is niet alleen leuk als je er voor betaald krijgt. Voor een hobbyist kan €145 euro vrij veel geld zijn. Anderzijds kun je waarschijnlijk beargumenteren dat mensen die voor hun plezier software ontwikkelen minder vaak Windows gebruiken.
Het verengen van de 180 dagen trial kan al sinds server 2008 met 5x daar is niks een foutje aan.

Dat kan momenteel trouwens met alle evaluatie versies van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 25 november 2021 21:54]

Ik mag hopen dat ontwikkelaars wel weten dat die installatie sinds Vista in een .wim format komt ofwel dat elke installer van Windows een image is.

Gezien een wim image oflline te editeren is wilt dat zeggen dat je updates, drivers en apps (enkel store) kunt toevoegen en verwijderen met oa DISM commands nog voor je uberhaupt begint te "installeren", deployen is eigenlijk correcter.

Je kan ook een wim mounten om aanpassingen te doen op de folder structuren van de image.

Offline & mounten zal niet voldoende zijn als een ontwikelaar zijn volledige omgeving wilt inrichten maar niets houd je tegen om online te editeren. Dat houd eigenlijk in dat je gaat "installeren", (deployen dus), je Windows volledig configureert naar wens, sysprep uitvoert om vervolgens terug een image in .wim te trekken. Uiteraard kan je ook imagen met iets anders zoals Acronis of vCenter maar de tools van MS zitten grotendeels standaard in het OS, het andere gedeelte in de MDT (Microsoft Deployment toolkit) maar dat is meer gericht om het process volledig te automatiseren.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat een developer hier helemaal niets van af weet maar dan mag ik toch hopen dat het om een junior profiel gaat.

https://docs.microsoft.co...sing-dism?view=windows-11
Dat offline-editen van een wim-image is voor software ontwikkelaars wel interessant als ze hun software willen kunnen slipstreamen: In het image 'installeren' zonder dat het image hoeft worden opgestart. Daarmee staat je software dus geïnstalleerd bij de installatie vanuit zo'n image.

En dat kan dus via deze route netjes worden getest zodat systeembeheerders het kunnen meenemen bij hun uitrol van msWindows11 met jou software.
Dat offline-editen van een wim-image is voor software ontwikkelaars wel interessant als ze hun software willen kunnen slipstreamen
Ik snap best dat er een use case is, maar ik vind het nogal een niche. Ik zou verbaasd zijn als 10% van de ontwikkelaars dit ooit nodig heeft gehad, dus de opmerking "ik mag toch hopen dat ontwikkelaars wel weten" is naar mijn mening onnodig hoog van de toren geblazen.
Als je specifiek voor Windows ontwikkeld dan lijkt het mij nogal logisch dat je u verdiept in het OS, dat je weet hoe user rechten werken, tot welke folders of registers je mag schrijven, dat je een excutable moet signen of anders loop je tegen smartscreen aan (naast dat andere AV producten dat hedendaags not done vinden) maar ook hoe je iets installeert of distribueert.

Uiteraard kan je cross platform werken en simpelweg de compiler als target Android en Linux geven maar dat maakt je naar mijn inziens geen Linux ontwikkelaar. Een Linux ontwikkelaar kent het platform Linux en gaat specifiek voor dat platform ontwikkelen net als een Windows ontwikkelaar het platform Windows kent.

Je hoeft niet perse het .wim format te gebruiken, als men liever een VM draait en een snapshot neemt om vervolgens iedere keer je snapshot terug te zetten, dat werkt even goed voor de ontwikkelaar (er zijn meerdere wegen naar Rome). Maar als een ontwikelaar geen flauw idee heeft hoe deze een test omgeving kan opzetten om deze vervolgens heel snel te resetten naar een vorige status dan weet die niet hoe die een test omgeving moet opzetten. Dat lijkt mij nogal lastig werken als een van je kern taken het testen van net geschreven software is.

Wat de vervoeging betreft, ze is toegelaten in de Nederlandse taal en volkomen standaard in de Vlaamse taal.
Uit jouw link:
Dit moet je onthouden
Hij wil is goed. Het is een uitzondering op de regel stam + t. Hij wilt is geen goed Nederlands en wordt dat ook nog niet zomaar.
Je gaat nu terug peddelen, dat je je alleen over hele specifieke ontwikkelaars had en dat het alleen in het praktijk Vlaams goed is, maar je hebt het echt over alle ontwikkelaars en Nederlands gehad. Het spijt me dat ik je dan moet corrigeren.
Je zou het OS kunnen activeren met een echte key, maar dan kun je net zo goed gewoon een normale installatie uitvoeren met de officiële ISO. In een VM kun je Windows 11 al gewoon draaien, daar heb je niet veel voor nodig. Alle enigszins moderne virtualisatiesoftware kan het OS draaien zonder problemen, al zul je misschien een virtuele TPM moeten toevoegen als je een Windows 10-template gebruikt.

Microsoft maakt deze images specifiek voor ontwikkelaars die op meerdere platformen iets moeten testen. Ze zijn voor korte tijd geactiveerd juist zodat niemand ze permanent draait.
Het is wel een evaluation licentie:

“This VM will expire on 01/09/22.”

Vraag me af of je met een juiste key de OS VM permanent kunt activeren.

Wel mooi om nu een VM van Windows 11 kant en klaar te kunnen draaien zonder TPM en CPU issues bij de installatie.
Dat doet Microsoft met de VM's die zij ter beschikking stellen altijd. Daarom dat zij ook aangeven om snapshots te maken, zodat je een snapchot kan terugzetten en niet per se een nieuwe versie van het image hoeft te deployen.
Dat laatste kun je ook zelf bereiken met een eenvoudige mod. Je hebt wel een goede iso editor zoals UltraISO nodig.

Download de meest recente iso van Windows 10, download ook de iso van Windows 11. Vervang nu de install.wim van Windows 10 met die van Windows 11.

Je hebt nu een disc die de beperkingen niet heeft en je kunt dit overal installeren. Ook op MBR PC's, VM's en systemen zonder de juiste CPU of TPU.
Dat is altijd met die ontwikkelaarsversies, doe zijn vooral bedoeld om je software te testen op dat platform. Binnenkort maar eens kijken of die de vb6 ide nog fatsoenlijk kan draaien :*)
Een beetje Dev heeft toegang tot MSDN en daarmee een berg aan licenties.
Het zal ongetwijfeld met een key kunnen.

Dit doet me overigens erg denken aan mijn certificering Windows NT 4 Server. Daar kreeg ik CD-ROM's bij (NT Server en Workstation). Toen ik (veel later) SP3 installeerde bleek ik opeens geen 180 evaluatie meer te hebben maar een permanente versie... so.. who know ;-)
En proxmox?

update:

WERKT perfect in proxmox. ff converteren en gaan :D

[Reactie gewijzigd door TweakerVincent op 25 november 2021 22:23]

De onderliggende virtualisatie technologie heet KVM/Qemu. Kan ook worden gebruikt op andere Linux distro's. Maar ik ben ook fan van Proxmox ;)
Proxmox gebruikt KVM en KVM kan VMDK-images draaien, dus ik vermoed van wel. En anders ff converteren en klaar.
De geleverde images zijn prima te converteren naar het gewenste formaat voor je proxmox setup. Dit formaat is per storage backend namelijk verschillend
Wat gek dat ze niet meteen Visual Studio 2022 geinstalleerd hebben? Verder wel nice.. Ben hem al aan het downloaden.
Deze image is van oktober. Ze maken iedere twee maanden een nieuwe. Ik verwacht dat de volgende de stabiele release van vs'22 zal hebben. Daarom ook een beetje non-nieuws overigens omdat dit gewoon de twee maandelijkse release is, zij het dan nu met win11.
Aha cool dat wist ik niet. Ik ga hem bookmarken (y)
zal wel goed getest worden en vs 2022 is vrij recent pas gereleased. Als je visual studio code versie kijkt is die is best oud.
Werkt top op prox, kan ik nu gewoon lekker deze gebruiken ook als remote workstation (met in acht nemen dat hij over x aantal maanden verloopt)? Of is hij beperkt zeg maar?

Update

Shit ik dacht verlopen 01 september maar is 9 jan :’(

[Reactie gewijzigd door TweakerVincent op 25 november 2021 23:19]

Gewoon gebruiken gaat prima. Doe ik al vrij lang, en heeft me nog nooit problemen gegeven. Je kan ze zelfs met rearm nog wat rekken qua licentie tijd.
ok maar januari is al erg dichtbij :) Hoe werkt dat rearm? Kan ik dan een jaar oid verlengen?
Rearm kan je 3x doen voor 90 dagen per keer. Ik laat mijn development machines bij voorkeur niet zo lang leven, dus 270 dagen is voor mij zat.
Wat ik me afvraag: Geldt mijn huidige machinelicentie ook als ik deze met Native Boot opstart?

[edit]

link naar licentieinfo via de downloadlink is kapot

Classic Microsoft/Windows 11 informatievoorziening :+

[Reactie gewijzigd door amx op 25 november 2021 20:29]

Nee je machine licentie geld hier niet voor.
Ik wist niet dat je WSL in een VM kunt draaien, omdat WSL zelf gebaseerd is (zou zijn?) op hyper-v.
Nu deze VM via de Hyper-V manager 'snel starten' geprobeerd, en ik krijg zoals verwacht
Please enable the Virtual Machine Platform Windows feature and ensure virtualization is enabled in the BIOS.

Nested VM gaat niet naar mijn weten, of doe ik nu iets verkeerds?


Opgelost
Set-VMProcessor -VMName 'Windows 11-ontwikkelaarsomgeving' -ExposeVirtualizationExtensions $true
Toch gelukt met dank aan fretnn.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 25 november 2021 22:15]

Weet er iemand of je hiermee Windows 11 kan emuleren op een M1 Mac via Parallels of interpreteer ik het hier verkeerd?
En zo ja, kan je dan SQL Server installeren op de VM zodat je databases kan gebruiken?
M1 = ARM

Je kan hier enkel de Windows 11 ARM versie met emuleren...

Je kan nooit DEFTIG? een volledig CISC cpu (vb intel x86,x64) OS op een RISC cpu (vb ARM M1) emuleren...

Waarom denkt iedereen nu dat je een gewone Windows versie kunt emuleren op een Macbook M1 ???

-> Blijkbaar lukt het wel...

[Reactie gewijzigd door djbase667 op 27 november 2021 21:53]

Met QEMU heb je toch behoorlijk nette prestaties bij het emuleren van een andere architectuur.
Ik veronderstel dat je de ARM versie van Windows bedoelt voor op Mac M1 ?
Nee, we hebben het over het emuleren van andere architecturen, dus in dit geval Windows x86 in QEMU emuleren op een Mac M1. QEMU kan zich namelijk voordoen als een andere architectuur.
En werkt dat snel ? Want lijkt me toch bizar want via bare metal emulation doet een risc cpu er meerdere cycli over om 1 x86/x64 instructieset te kunnen laten uitvoeren voor een heel operating system.
Ja, dat werkt snel. Niet zo snel als native natuurlijk, maar snel genoeg om goed werkbaar te zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 27 november 2021 09:55]

Amaai, straf. Had het niet verwacht dat dit snel zou werken. Bedankt voor de info!

Maar dan toch enkel op een M1 arm ?

[Reactie gewijzigd door djbase667 op 27 november 2021 21:53]

het viel mij 2 dagen geleden al op dat ik een windows 11 vm kreeg toen ik via "snel maken" en VM uitrolde op Hyper-V.
Werkt prima, zelfs met maar 2gb mem.
Ik had gisteren in hyper-v een guest os nodig, en kon een windows 11 host kiezen, na 20gb downloaden had ik zo een windows 11 pro host draaien, winDev2110Eval heet ie. Nog niet eerder gezien. Met enterprise ben je vast nog cooler maar vond dit al nice.
Hoewel boven aan de pagina nog staat dat het om een 'Windows 10 ontwikkelaarsomgeving' gaat, is de nieuwste versie wel degelijk voor Windows 11.
Dat is omdat je de windows 10 sdk erbij krijgt. Dus meer bedoeld om apps voor windows 10 te ontwikkelen. Het verbaasde mij ook dat dit windows 11 was. Ze maken deze images namelijk al best lang, en het leek mij logischer dat ze windows 11 images met windows 11 sdk's gingen maken, of dat ze nog langer met windows 10 images zouden werken.

Overigens bouwen ze iedere 2 maanden een nieuwe versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee