Bètaversie VMware Fusion ondersteunt arm-versie Windows 11 op Apple-silicon

VMware heeft een bèta uitgebracht van virtualisatiesoftware VMware Fusion die ondersteuning biedt voor de arm-versie van Windows 11 voor Macs met Apple-silicon. Het bedrijf voegde snelle encryptie toe aan zijn virtuele TPM-chip, een grafische driver en netwerkdriver.

VMware maakt net als concurrent Parallels gebruik van een virtuele TPM-chip om Windows 11 te kunnen draaien. De ontwikkelaar stelt dat zijn virtuele versie van de chip snelle en volledige encryptie ondersteunt en hiermee voldoet aan de systeemeisen van Windows 11 dat TPM versie 2.0 vereist. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om enkel de meest kritieke delen van de lokale opslag van de virtual machine te versleutelen via Fast Encryption, ofwel alle bestanden die de virtual machine nodig heeft om te kunnen draaien, via Full Encryption. Volgens VMware wordt bij elk van deze opties een secure enclave gecreëerd voor de gevoelige data zoals een TPM-module in een pc dat in de praktijk ook doet.

De bèta bevat ook een grafische driver die de 2d-interface van Windows 11 zal helpen renderen. Hierdoor kan Windows 11 op een Mac op een resolutie van 4k of hoger gedraaid worden. Er wordt ook een netwerkdriver meegeleverd waardoor een virtuele netwerkadapter in Windows 11 aangewend kan worden.

Door Jay Stout

Redacteur

31-07-2022 • 12:52

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
25
1
0
9
Wijzig sortering
Grappig...toevallig net geïnstalleerd vandaag deze versie.

Zocht nu naar een goede ISO van Windows 11 ARM , volgende is denk bij de meeste bekend.. maar blijft enorm handig.

https://uupdump.net/

Net drivers werken niet naar installatie.

Shift + F10
OOBE\BYPASSNRO

En dan daarna de VMware tools via powershell installeren en alles draait dan netjes :D

[Reactie gewijzigd door stefklep op 31 juli 2022 17:01]

De TPM is op zich een leuke truc, maar technisch gezien is dit toch niet heel spannend? Het probleem van Windows op ARM is dat Microsoft het niet legaal aanbiedtaan werd geboden voor lange tijd vanwege een deal met Qualcom voor hun x86-translatiecode. Een software-TPM kan libvirt-manager al jaren, de secure enclave API daaraan vastlijmen lijkt me ook wel meevallen. Vooral de 3D-hardwareversnelling die op Metal moet (wat alleen Apple spreekt en waardoor client calls dus vertaald zullen moeten worden) lijkt me hier echt iets nieuws, eigenlijk.

Ik ben oprecht verbaasd dat de rest niet al lang kon, eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 31 juli 2022 13:36]

Het probleem van Windows op ARM is dat Microsoft het niet legaal aanbiedt.
Kan toch via het Insider programma?
https://www.microsoft.com...indowsinsiderpreviewARM64
Probleem is dat je voor het Insider programma al een geldige Windows licentie voor je apparaat moet hebben. Het is geen gratis Windows: "To install Windows Insider Preview Builds [1], you must be running a licensed version of Windows on your device" (https://insider.windows.com/en-us/getting-started).

Een Mac heeft inherent geen Windows licentie en Microsoft geeft dusver alleen ARM licenties aan OEM bouwers van ARM Windows devices. Je zou kunnen stellen dat je een retail-Windows licentie kunt kopen en die "toewijzen" aan je Mac echter voor ARM is dat nog een grijs gebied.
Hij accepteert gewoon m’n 11 Pro licentie en wordt gevalideerd bij online activatie. Zo’n licentie koop je voor 2 tientjes hehe.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 31 juli 2022 13:36]

Het feit dat de product key werkt in die use case wil niet direct zeggen dat het toegestaan is om de licentie op die manier te gebruiken. En dat je die key voor 20 euro kunt scoren is ook weer een grijs gebied qua legaliteit.
Niet kunnen vinden dat het niet zou mogen, m’n kopie zegt ook genuine te zijn volgens Microsoft - dus daar ga ik dan ook vanuit, anders moeten ze maar zeggen van niet. En nee dat is geen grijs gebied.
Het is wel een grijs gebied. De code is gelding, natuurlijk. Maar er zijn voorwaarden aan OEM codes, deze mogen niet los verkocht worden onder de voorwaarden van deze licenties.
Dat kan MS natuurlijk detecteren als ze dat echt zouden willen. Als zij OEM-codes aan Dell verkopen en deze wordt geactiveerd op een moederbord die geen Dell als manufacturer verkondigt, dan zouden ze deze kunnen weigeren. Ik denk dat het gedoogd word, omdat ze zo toch nog geld verdienen aan iemand die anders een illegale key/crack zou installeren.
Nee, het is geen grijs gebied. Een grijs gebied zou betekenen dat het onbekend is of het wel of niet mag of op de een of andere manier heel onduidelijk is waardoor vervolging lastig is. Maar met softwarelicenties is men heel erg duidelijk: je mag licenties gewoon van de hand doen. Tegenwoordig is het zelfs zo dat volume licenties gewoon opgesplitst verkocht mogen worden (dat moest eerst als één geheel, anders was het illegaal. Maar dat sloeg nergens op.) Ook OEM-licenties mag je in de EU als het ware loskoppelen van de hardware en dat is nu vaak zat in verschillende rechtbanken behandeld (doch om de een of andere reden voornamelijk in Duitsland, maar daar shop ik m’n licenties ook.). Overigens heb ik geen OEM-licentie waardoor daar al helemaal geen vraagtekens over de legaliteit bestaan, maar dat terzijde.
Misschien kunnen we Microsoft vragen hoe grijze gebieden werken. Ik denk dat wij liever $315.000.000.000 ontwijken te betalen, i.p.v. €200 per licentie.
Pfffff waar is je politie pet? Hij heeft alleen maar aan dat een gewone key werkt, meer niet.
Tsja, aan de andere kant zijn het geldige licenties die érgens door Microsoft zijn verkocht. Enkel de handel erin is grijs maar in dat opzicht heb ik geen medelijden met Microsoft, iedereen in de keten maakt er winst op dus het zal wel.
2 tientjes is nog veel. Recent een key gepakt voor 3 euro :+
Het is geen gratis Windows: "To install Windows Insider Preview Builds [1], you must be running a licensed version of Windows on your device" (https://insider.windows.com/en-us/getting-started).
Ok, maar dat zou gewoon betekenen dat je alleen tijdens het installeren van de Preview Builds een legitieme versie van Windows hebben draaien. Je zou een (niet OEM) versie van bv. Windows 10 Pro kunnen draaien via emulatie op die M1 (UTM), dat draait voor geen meter, maar het draait een legitieme versie van Windows op de Mac op dat moment...

Ze zijn niet specifiek welke versie van Windows je moet hebben draaien, puur dat deze is geïnstalleerd en alleen tijdens installatie van de preview build.

@WhatsappHack Je licentie is niet gelicenseerd omdat je niet voldoet aan de licentie eisen. Zeer waarschijnlijk is dat een OEM licentie en die mag je niet in een VM draaien... Of nog erger een KLM van een of ander bedrijf...
Ik voldoe naar mijn weten prima aan alle relevante en legale licentie eisen en Microsoft geeft me ook gewoon groen licht. :) De licentie is legaal verkregen en wordt naar mijn weten en mening volledig legaal ingezet. Als je anders wil beweren zou ik graag zien welke voorwaarden en wetten er precies door mij geschonden zouden worden met het gebruik van een valide licentie.

Denk trouwens dat het in de EU illegaal is om een restrictie op het draaien in VM’s afhankelijk te maken van het type licentie als de licenties verder exact hetzelfde zijn (Pro is Pro), immers mag je OEM-licenties lostrekken van de hardware als je dat wil. Maar toegegeven heb ik niet specifiek jurisprudentie gezien noch kunnen vinden die expliciet beschrijft dat het van bare-metal naar VM omgezet mag worden, maar als je de uitspraken en wetgeving leest kan ik me haast niet voorstellen dat de consument daarin beperkt mag worden. Niet dat het voor mij uitmaakt gezien ‘t niet om OEM gaat, maar toch,
Vreemd, ik heb UTM 3,24 op mijn Macbook M1 en deze draait Windows 11 ARM prima, al gebruik ik het niet zo vaak. Windows 10 overigens ook, maar de laatste heel langzaam omdat het x64 is.
En Ubuntu 22.04 ARM die ik veel vaker gebruik, draait ook snel op dezelfde UTM. En uiteraard geen gezeik met licenties.
Probleem is dat je voor het Insider programma al een geldige Windows licentie voor je apparaat moet hebben. Het is geen gratis Windows: "To install Windows Insider Preview Builds [1], you must be running a licensed version of Windows on your device" (https://insider.windows.com/en-us/getting-started).
Onzin. Ik had voor een pc geen licentie en ben toen de insider preview gaan gebruiken zonder trucen uit te halen. Microsoft staat dat gewoon toe.
ja dat klopt het zijn de toelatingseisen van windows 11 zelf.
Je moet tpm hebben liefst 2.0 je moet secure boot hebben ecetera.
In een virtuele os omgeving zoals vmware moet dat kunnen draaien natuurlijk.
lijkt me leuk om idd in een apple omgeving windows 11 te draaien.
Geen idee, ik kan die pagina niet op zonder Microsoft account dat ook nog eens in proefkonijnmodus is gezet. Ik hoor hier nu voor het eerst iets over. Op zich mooi dat MS zich voorbereidt om onder de exclusiviteitsdeal met Qualcom uit te komen.

Uitgebreider onderzoek lijkt uit te wijzen dat dit vooral eerder een probleem was en dat je Windows 11 op ARM inderdaad met een normale key kan activeren als je de image legaal weet te bemachtigen. MS verspreid echter nog geen normale installatiemedia, alleen een image die je kunt importeren als je dat wilt.

Ik zie persoonlijk overigens het nut van Windows voor ARM niet zo aangezien je geen Rosetta kunt draaien en de meeste applicaties die je op Windows zou willen draaien toch echt x64-gebaseerd zullen zijn.
Windows op ARM doet ook gewoon x86-64 emulatie, al is het bij lange na niet zo goed als dat Apple doet met Rosetta op de M1/M2.

En het is zeer logisch dat een door Apple gemaakt emulatie layer niet werkt op Windows ;)
Hoewel je natuurlijk gelijk hebt dat sinds Windows 11 x64-emulatie is ingebouwd, is dat natuurlijk van een heel ander kaliber dan de hardwarematige Rosetta2-emulatie die dingen als lockingmechanismen en datastructuren in de chip zelf heeft ingebakken.

Ik denk dat je qua performance beter uit bent met een Linux-container die, door de nieuwe (gesloten maar beschikbare) Rosetta2-bibliotheek ook van de hardware gebruikt kan maken, via Wine een Windows-programma draait.

Rosetta2 werkt voor zover ik weet nog niet op Windows en dat zal wellicht ook nog wel even duren als Apple daar niet zelf moeite in wil steken.
Je hebt helemaal gelijk dat Rosetta2 veel dingen beter doet als de emulatie layer van Microsoft die softwarematig is, verschil is wel dat Windows on ARM in theorie op elke ARM chip draait (kwestie van drivers). De emulatie van MS is daarom wel veel flexibeler.

Denk zelf dat we nooit Rosetta support voor Windows VM's gaan zien. Dat omdat de ondersteuning daarvoor vanuit Apple moet komen en de emulatie layer van Windows gaat dan in de weg zitten want die vangt de calls af voordat de host kan zeggen "hey dit kan ik beter dmv Rosetta" (of MS moet hem disablen als ze detecteren dat je host een ARM Mac is). En dan kom je op een punt waar MS en Apple moeten gaan samenwerken.
En het is zeer logisch dat een door Apple gemaakt emulatie layer niet werkt op Windows ;)
Mwa opzich valt dat wel mee. Rosetta 2 werkt onder nieuwe MAcOS versie ook onder Linux :+)
Staat toch letterlijk in mijn comment? “Nieuwe Macos versie”
Het zou tijd worden. Ik was jaren gebruiker van VMWare Fusion tot ik vorig jaar een nieuwe M1 Mac kreeg. VMWare kon het niet klaarspelen en zelfs nu, ongeveer een jaar later, hebben ze enkel een beta-versie.

Mij zijn ze vorig jaar kwijt geraakt aan Parallels die het wel direct goed op orde had.
Welke Windows Arm software kan je nu precies draaien die je niet al native hebt op je MacOS M1 of via Rosetta? W10/11 Arm lijkt mij een zeer beperkte software library hebben ivm. MacOS M1/M2...

Parallels is primair een Apple toko, VMware is dat absoluut niet en ik zou willen zeggen dat zelfs hun desktop producten maar bijzaak zijn ivm. de server producten.
Via Windows 11 op m'n M1 MacBook (de ARM versie via Parallels) kan ik alle software draaien, ook x86. Windows 11 emuleert dit namelijk zelf.
Alleen xbox games (meeste) niet vreemd genoeg. Rest werkt top
Wat ik nog interessanter vind is de verbeteringen voor Linux VMs. Je kunt in de nieuwste versie van MacOS (Ventura) gebruik maken van Rosetta2 zodat alle x86 translatie natively in MacOS uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het ook zo dat mede door de Asahi Linux ontwikkeling (denk ik), voortgang wordt geboekt voor de GPU drivers, zoals beschreven in de VMWare update blog;
Improved Linux VM Support on Apple Silicon
Working with the communities of various operating systems and open source open-source projects such as Mesa, Linux, as well as our own open-vm-tools, we’ve made many enhancements to the Linux on Apple silicon experience. Patches have been upstreamed to address a variety of kernel-related issues, as well as enhancements to the Mesa SVGA graphics driver to bring 3D hardware acceleration and OpenGL 4.3 + GLES 3.1 support to Linux VMs with Mesa 22.1.1 and later. (note: 3D and OpenGL 4.3 requires 5.19 kernel and Mesa 22.1.1 or greater).
Ik denk dat het ook gemakklijker en sneller is om gebruik te maken van een Linux VM + Wine om windows applicaties te gebruiken i.p.v. Windows. Hopelijk komt er na het eindigen van de exculsiveit deal op ARM windows een public release van Windows ARM zodat de ontwikkelingen nog sneller kunnen gaan. De grootste drempel blijft toch de GPU driver.
Nou dat zou tijd worden! Noodgedwongen Parallels genomen terwijl ik VMWare veel fijner vind (en niet zo’n achterlijk licentiemodel!) en meer biedt, dus als ik weer terugkan: super. Van de week meteen maar eens mee aan de slag. :)
Hoe verhoud dit zich tot b.v. Windows 11 draaien in Parallels, is dit veel performanter?
Ik ben heel benieuwd naar de performance. Kan voor veel consumenten een reden zijn om nu toch overstag te gaan.
Ah fijn, dan kan eindelijk mijn Intel Mac echt weg :)
Ik zelf gebruik Shadow als ik windows op mn Mac wil :)
Dat is toch alleen voor het streamen van Steam spellen?
Nee is gewoon een virtuele windows machine waar je alles mee kan doen wat je op windows wil doen.
Zo heb ik1 install van office erop staan bijvoorbeeld.
Interessant. Thanks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee