'Overname VMware door Broadcom kwam binnen twee weken tot stand'

De overname van VMware door Broadcom kwam binnen twee weken tot stand, meldt zakenkrant Financial Times. Beide bedrijven hebben de geplande miljardenovername vorige week bekendgemaakt.

De deal kwam tot stand in gesprekken tussen Hock Tan van Broadcom en Michael Dell, die met zijn bedrijf 40 procent van de aandelen in VMware heeft, claimt FT op basis van eigen bronnen. De gesprekken begonnen twee weken voordat de bedrijven de geplande overname bekendmaakten. Enkele dagen na het begin van de gesprekken kwamen er bankiers bij om de details uit te werken.

Doordat er vorige week een gerucht naar buiten kwam over de overnamegesprekken, kwamen er nog wat nieuwe details in het contract. Zo kreeg VMware de 'go-shop'-mogelijkheid om een hoger bod van een andere partij te accepteren. Ook zette dat druk op de onderhandelingen.

Broadcom betaalt volgens planning rond 53 miljard euro voor VMware. De helft van het bedrag is in cash, de andere helft in aandelen. De overname is nog niet rond; aandeelhouders moeten nog akkoord gaan, terwijl ook relevante autoriteiten de geplande overname moeten goedkeuren. Broadcom hoopt dat de overname binnen anderhalf jaar klaar is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-05-2022 • 09:49

40

Reacties (40)

40
39
18
3
0
20
Wijzig sortering
Pat Gelsinger(oud-CEO van VMWare en huidig CEO van Intel) heeft laten weten dat hij hier geen goed gevoel bij had, vraag me af hoe broadcom met hun toenemende hoeveelheid monopolieposities om zal gaan/wat dit gaat betekenen voor de eindgebruikers en bedrijven die afhankelijk zijn van deze diensten.
als ze de zelfde route op gaan als met Symantec en Brocade dan ziet de toekomst van VMware er niet goed uit...

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:37]

Ik gok dat dat wel anders zal verlopen.

Voor het deel van Symantec gold dat het 'slechts' een onderdeel was van Symantec en niet de gehele Symantec corporation. Voor beide overnames gold dat ze onder de 11 miljard bleven. Veel geld, maar voor VMware wordt beduidend meer uit de buidel gezogen. De Broadcom aandeelhouders zullen daar wel de nodige eisen bij hebben. Ter info: Broadcom had een revenu van grofweg 22 miljard afgelopen boekjaar. De overname van VMware is dus ruim 2 x dat bedrag.

Daarnaast is er nog een ander punt. Zowel de naam VMware als ook het flagship product vSphere zijn erg bekend in de markt. vSphere is veruit de leader in virtualisatieland. Daarbij is VMware heel druk bezig met oplossingen die in-huis datacenters verbinden met de cloud oplossingen van zo ongeveer alle leading cloudproviders. Als je dat, zoals door menigeen gesuggereerd wordt, de nek om zou draaien, dan kun je je ernstig afvragen waarom je daar meer dan 50 miljard voor neerlegt. Dat zou wel serieuze kapitaalvernietiging zijn.

Maar goed, het blijft voor nu nog even koffiedik kijken. We gaan het in de toekomst beleven, als alles doorgaat.
Het is natuurlijk wel ‘legacy’ de trend is cloud, en dan is doel architectuur ‘cloud tools on prem’ beter verdedigbaar dan ‘om prem tools in de cloud’

Ik denk dat Broadcom VMware gaat behandelen als een traditionele cash cow: bezuinigingen, uitmelken, en uiteindelijk af laten sterven of afstoten als de melk op is. (En dat kan best nog aardig lang duren)

Ik vind dit ook wel een mooie analyse: https://www.linkedin.com/...dcom-vmware-brian-madden/
Dan heb je misschien de laatste jaren niet echt goed gekeken naar waar VMware mee bezig is. Die zijn juist die on prem spullenboel aan 't transformeren naar private cloud met exact die insteek: Cloud tools on prem.

Sowieso, als cash cow is de berekening niet zo best. De jaaromzet van VMware zit rond de 12 miljard, de winst zit grofweg op 2 miljard. Om 53 miljard terug te verdienen zou Broadcom meer dan 25 jaar moeten cashen. Dat is vooropgesteld dat de getallen zo blijven, wat natuurlijk niet gaat gebeuren als je er niet meer in gaat investeren (wat je niet doet met een cashcow). Dat is niet realistisch.

Daarnaast, wie denkt dat heel de wereld alleen maar in de cloud gaat zitten, die droomt. Zoals met alle trends en oplossingen in de enterprise IT zal het uiteindelijke model een hybride zijn tussen dingen die je beter in je eigen datacenter kunt draaien en dingen die je beter bij een cloud provider kunt beleggen. Plaats de zaken daar waar ze het best (lees: veiligst, meest performant, betrouwbaarst) tot hun recht komen.

Zaken als CIA Triad (In goed Nederlands: de BIV classificatie) van data en apps gaat daar een steeds grotere rol bij spelen. Waar kun je de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van je bedrijfsdata het best garanderen? Daar zal cloud zeker niet het standaard antwoord op zijn.

In dit licht heeft Broadcom VMware gekocht en ik denk dat ze daarmee een goede koop gedaan hebben. Maar zoals gezegd, of dat ook daadwerkelijk zo gaat zijn, kan de toekomst alleen maar uitwijzen. Voor alsnog geldt voor beide bedrijven business as usual want die overname gaat nog minimaal 6-12 maanden duren.
ik werk bij een speler die in ‘t zelfde speelveld zit, op een wereldwijde schaal, market cap vergelijkbaar met Broadcom. Ik spreek dagelijks (grote) klanten over hun cloud strategie. Ik heb denk ik een ‘aardig’ beeld van VMware en het belang in de markt. Denk ook zeker niet dat op korte termijn daar veel aan veranderd.

Feit blijft dat veel organisaties een cloud first strategie hebben(meestal een variant van saas >paas>iaas>heel lang niets> on-prem), en er zijn wel degelijk grote enterprises die ‘ all-in’ gaan, en dat zijn er meer en meer.

Gaat alles naar de cloud: nee. Natuurlijk niet, maar de grote groei zit daar wel.

Qua cashflow. Er is veel te snijden als je naar ‘farming’ gaat.
Helemaal eens met dat de grote groei daar zit. Er is nog veel te winnen op dat gebied. Veel bedrijven, ook die hele grote, hebben nog veel te leren als het gaat om passende oplossingen exploiteren. Tegelijkertijd zie ik ook een beweging terug naar on-prem van een aantal early adopters in de enterprise klasse. Met name intellectual property data en personal identity data staat in de spotlight voor een retour naar on-prem.

Dat komt weer terug op wat ik eerder schreef: CIA Triad: draai je spullen daar waar de beste fit is, op gebied van betrouwbaarheid, integriteit en veiligheid.
Zeker, de gartner hype cycle is van toepassing ;)
Weet je wat de echte grap is: vrijwel alle large enterprise en groot MKB draaien nog Legacy ERP systemen op Legacy databases.

Die kunnen nooit volledig de cloud in met hun core applicaties totdat ze hun ERP vervangen (en SAP heeft net de support voor ECC weer opgerekt tot 2030).

Daar is weinig innovatie meer voor nodig maar zal een behoefte blijven bestaan voor VMware. Als Broadcom (als een echte PE investeerder) dus drastisch de kosten naar beneden schroeft, hun compliance afdeling uitbreidt en achter klanten aan gaat zoals Quest dat doet bijvoorbeeld dan valt er nog veel te halen.

De andere PE strategie zal zijn opknippen en verkopen wat je niet wil houden. Ook een zeer realistisch scenario.
Klopt, net zoals dat er nog steeds erg veel verzekeringspolissen, pensioenen, en bankrekeningen op mainframes draaien :)

Denk nog steeds dat een melk scenario het meest reële scenario is. Voor de komende decennia nog genoeg ‘pets’ te onderhouden , stoppen met alles dat geen moneymaker is, sales kosten omlaag en zorgen dat je net iets beter blijft dan hyperV of rhev lokaal, en die 60 miljard komt wel terug :)

Ik hoop natuurlijk dat ik er helemaal naast zit en dat er een open, innovatieve community gerichte synergie ontstaat :)
Het probleem is hier dat het helemaal niet gaat om wat VMWare al dan niet is of kan.
Het probleem is dat Broadcom, en CA onderdeel van Broadcom de strategie hebben om bedrijven te kopen en de producten van die bedrijven uit te melken tegen zo min mogelijk kosten om zoveel mogelijk geld te maken op korte termein, en om dan verder te gaan met het volgende merk/prudoct.
Dit is niet iets van gisteren, dit truckje doen ze al meer dan 30 jaar en zo zijn er al honderden bedrijven/producten de vergetelheid ingemaald door CA/Broadcom.
In 2003 nam EMC VMware over. "Wat moet een storage vendor nou met een software vendor! Dat is het einde van VMware!". Allemaal niks van waar. Het bleek een prima match met de rest van het software portfolio. VMware maakt een enorme groei door.

In 2016 nam Dell EMC over incl VMware. "Dell gaat VMware alleen maar uitmelken! Dell is de plek waar software heen gaat om te sterven!" Allemaal gehoord, niks van waar geworden. Tijdens de Dell ownership brak VMware door de 10 miljard jaaromzet grens en is de transitie naar cloud verder vormgegeven en het subscription model opgestart om beter in lijn te zijn met cloud omgevingen.

Nou, 2022, heeft Broadcom het voornemen om VMware over te nemen. Even voorop gesteld dat alle aandeelhouders en regulators akkoord geven, is de verwachting dat dit ergens in 2023 afgerond zal zijn. Daarna zal blijken of dat wat jij zegt waarheid wordt. Voor alsnog ga ik uit van de ervaringen uit het verleden en die spreken voor een totaal ander plaatje.
Het verschil met EMC en DELL is dat die bedrijven niet al tientallen jaren een sterfhuis constructie waren/zijn voor andere bedrijven zoals CA en Broadcom dat wel zijn.
Het enige is dat VMWare een sterk product portfolio heeft om mee te beginnen.
In vergelijk met de Symantec security divisie die al niet sterk stond om mee te beginnen, maar het ontslaan van 90% van al het Symantec personeel heeft niet echt positief bijgedragen aan de continuiteit van die producten.De helft is zowiso al geschrapt. Broccade kan ik niets over zeggen, die ken ik niet goed genoeg om te zeggen hoe het daarmee is gelopen.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 22 juli 2024 16:37]

Dell heeft wel Quest's vWorkspace laten doodbloeden. vWorkspace is absoluut een minder product dan vSphere, maar daarmee kon je voor een fractie van de prijs een flinke VDI-omgeving draaien. Alleen is vWorkspace helaas niet meer voor Windows10 VM's geschikt gemaakt, wel ging de prijs de laatste jaren rap omhoog terwijl er geen kosten meer gemaakt werden en er geen support(afdeling) meer was.
We hadden vWorkspace VDI's met Windows7 op Hyper-V en die waren echt 2x sneller dan de huidige VMware oplossing met Windows10 die zomaar dubbel zoveel hardware vraagt en een veelfout aan licentiekosten heeft.
Ik denk dat ze VMware hebben gekocht vanwege de trends "Infrastructure as Code" (waar software de infra maakt/simuleert/configureert) en "Data(center) Processing Unit (DPU)" (waar je met software je server op chip nivo configureert).

Als ze daardoor hun eigen Broadcom chips aantrekkelijker kunnen maken om te gebruiken in een datacenter, dan maakt het public/on-prem cloud niet uit; beide hebben servers nodig en voor beide opties zou VMware/Broadcom de beste keus moeten worden.

De vraag is alleen in hoeverre ze VMware gaan strippen. Willen ze meer "full service" worden, dan zal het meevallen. Willen ze enkel "core services", dan zullen ze b.v. een Pivotal afstoten, vrees ik.
Tja, trends zijn precies dat trends. Over een decennia of zo kan dat weer anders zijn. De hardware van kantoor computers wordt ook steeds beter. Zou zou maar kunnen dat je straks private clouds krijgt runnende boven op je kantoor computers, telefoons, laptops en meer. Misschien nog een server voor backup. Technisch kan het prima, je hoeft alleen de data te syncen. Maar die technologie komt ook steeds meer van de grond.
True. Genoeg uitgezoomd is "de cloud" niets anders dan een mainframe in een ander datacentrum. dezelfde lockin, hetzelfde gemak, even lastig om vanaf te komen :)
Het gaat hier niet over wat VMware kan en waar VMware mee bezig is, het gaat erom welke prijs strategie Broadcom hier in de toekomst wil gaan opleggen....
Nja Brocade ken ik niet echt maar bij Symantec was het wel duidelijk dat alles omgegooid moest worden.

Bij VMware zijn ze daar net mee klaar. Daarnaast is de omzet van VMware nu ongeveer de helft van broadcom.

Al met al niet te vergelijken situaties... maar het is en blijft koffiedik kijken en zal ik het met veel interesse volgen
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Er zijn redenen waarom Broadcom denkt met VMware een goede investering te doen. Dat heeft te maken met een aantal zaken. Het innovatievermogen, de markt reputatie, de software en patenten, de toekomstvisie. Je betaalt geen 53 miljard voor een dood paard, net zo min als dat je dat paard na de aanschaf direct afschiet. Dat is stomweg 'bad business'.
laat het nu net die "bad business" zijn die Broadcom al bewezen heeft bij Brocade, CA en Symantec aankoop
Met dit kleine verschil dat 2 1/2 keer hun jaaromzet eraan hangt als ze dat doen, nog los van de reputatie schade die ze ervan zouden oplopen. En zoals ik al schreef, de situatie met Symantec en Brocade was een andere. CA is een eigen verhaal, maar het voert nou te ver om daarop in te gaan.
Broadcom bestaat niet om bedrijven te laten groeien of innoveren, maar om (korte termijn) waarde te creëren voor aandeelhouders. In dat licht is het best denkbaar dat VMWare wordt gesaneerd en/of in delen wordt verkocht.

[Reactie gewijzigd door V-Hyper op 22 juli 2024 16:37]

Mee eens, Broadcom zal ongetwijfeld ook voor VMWare dezelfde procedure toepassen die CA (onderdeel van Broadcom) al tientallen jaren toepast. Uitmelken, uitmelken, uitmelken en nul innovatie.
Uiteindelijk gaat het merk en de producten daar van stuk, maar dat maakt voor Broadcom niet uit, ze kopen gewoon weer een nieuw merk/product en rince repeat.
Nou, om te beginnen zullen de kosten flink gaan stijgen. Broadcom wil over naar een subscription model, en wil de omzet daarmee verdubbelen. Ze hebben het ook over investeringen, maar ik zie niet hoe ze de waarde voor de klanten zodanig willen verhogen dat het product twee keer zo veel geld waard is. Klinkt dus meer als uitmelken.
Dat is het gevaar van de Cloud, eenmaal gemigreerd zit je behoorlijk vast en een subscription model is altijd wijzigbaar en daarmee duurder te maken voor een klant. Het gaat alleen maar duurder worden terwijl je voor de service overgeleverd bent aan een uitgeklede servicedesk die tientallen andere klanten ook moeten bedienen.
Bij mijn werkgever gebruiken wij veel van de verschillende suites die VMware biedt. Om allerlei wettelijke regels kúnnen (lees mogen) wij niet zo veel in de Cloud en gebruiken wij voornamen de on-prem producten. Dat werkt goed, en we zijn tevreden. Feit is echter dat mijn werkgever flink moet gaan bezuinigen komende jaren. We hebben nog een prachtig contract momenteel met VMware. Nu maak ik mij niet per se zorgen dat Broacom VMware kapot gaat maken zoals ze gedaan hebben met Symantec. Maar die ~50% over de aandelenprijs bieden moet wel ergens terugverdiend gaan worden. De perpetual licenses zullen waarschijnlijk wel gaan verdwijnen voor een duurder subscription model, wat oa vSphere echt veel te gaat maken.

[Reactie gewijzigd door robinmann op 22 juli 2024 16:37]

VMware heeft al vaker zijn licentie/kosten structuur aangepast, maar de laatste keer is volgens mij in 2020 geweest: https://news.vmware.com/c...ing-model-update-feb-2020

Geen idee hoe oud jullie contract is en hoe lang die nog loopt, maar misschien al een optie om nu al de discussie aan te gaan over een verlenging?

In het verleden veel pas en meetwerk gedaan met VMs om zo optimaal te kunnen 'genieten' van licentiekosten vs. hardwarekosten vs. cloud. Zo te zien is het vSphere model nu per 32-core CPU, dus als je consolideert naar krachtige (per core) 32/64 core CPUs dan zou dat al significant kunnen schelen qua licentie kosten. De vraag blijft gewoon steeds, wat is het licentie model wanneer het volgende contract is afgelopen en hoe hoog zijn de kosten dan...

Je zou kunnen gaan kijken naar alternatieven, maar dan moet je goed ik kaart hebben: welke functionaliteit gebruiken we nu en waarom gebruiken we het (is het absoluut noodzakelijk)? En niet te vergeten, gaat het beheer meer of minder tijd kosten, hoeveel (tijd/geld) zijn we kwijt aan beheer personeel opleiden voor het gebruik van de nieuwe software, etc. En als het niet mainstream software is als VMware, hoe komen we aan nieuw/vervangend personeel zonder ze opnieuw op te leiden voor die specifieke software? Voornamelijk dat laatste was vaak een hekel punt, wat je bespaarde op licentie kosten, was je vaak weer extra kwijt aan personeel (meer werk/opleiding)...
Als dit het zelfde gaat worden als bij Brocade gaan additionele VMWare features heel duur worden.

De Brocade switches zijn prima in prijs, met de additionele licenties draaien ze je een poot uit, zeker als je later nog wat extra licenties nodig hebt
Oei voor VMware praat je bij de volledige featureset al over + - €20.000 per fysieke host. Veel duurder kan het echt niet worden haha
Ik heb nog geen hosts gezien waarbij de rekening daarop uitkwam.

ESXi enterprise plus kost zo'n $3600 per socket. Bij een dual CPU machine (het gros van de machines in IT land) zit je dan op $7200. Daar moet je nog een jaar support bij tellen van minimaal $900. En dit zijn list prijzen. Ga je meer dan 1 host uitrollen, dan betaal je dat zelden. En daarnaast is er ook nog OEM licensing.

Dus: Hoe kom je op 20k?
VMware Cloudfoundation... dus vShere/ESXi incl. NSX-T, SDDC manager en volledig vRealize suite.

Daarnaast is (hier ben niet helemaal zeker van) incl. Containers (Tanzu) maar excl. GPU's

Natuurlijk kan je cherrypicken
Dan heb je 't ook wel even over dat je 3 product suites installeert!

Dat is vergelijkbaar met dat je een Microsoft Windows Server installeert in de Datacenter editie EN de volledige System Center suite met SQL Enterprise EN Exchange Server bij elkaar optelt.
Veel duurder kan het echt niet worden haha
Broadcom: I'll take that challenge! ;-)
Per CPU (max 32cores) cost Vsphere Enterprise plus net geen 1800USD. (ex support)
Oei voor VMware praat je bij de volledige featureset al over + - €20.000 per fysieke host. Veel duurder kan het echt niet worden haha
https://www.clearedgepartners.com/post/vmware-price-increase
Dit wordt een klassiek gevalletje, bedrijf leegzuigen en dan het karkas aan de volgende verkopen. De gebruiker zal de dupe zijn.
Ik ben benieuwd. Wij zijn binnen de groep juist VMWare aan het afschalen. Steeds meer Proxmox voor VM's en Kubernetes voor containers. Vooral Proxmox biedt voor kleinere organisaties zoveel voordelen t.o.v. VMWare. Zaken zoals migraties en HA, daar betaal je bij VMWare duizenden euro's voor.
En het Spring framework voor Java gaat ook weer eens mee van eigenaar, en wordt nog niet eens genoemd in dergelijke overname berichten. Dit terwijl Java tussen de meest gebruikte programmeertalen zit, en binnen Java weer nagenoeg elk project Spring gebruikt.
Het schijnt nu ook een gerucht te wezen dat Broadcom, de VMware licenties in de ban wil doen en daarvan abonnement wil gaan maken...

Bronnen:
https://www.crn.com/news/...licenses-to-subscriptions

https://www.agconnect.nl/...onnementen-voor-de-kiezen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.