vlaaing peerd schreef onder meer:
Leeftijd
In alle leeftijdsgroepen zijn er meer ongevaccineerden in het ziekenhuis, behalve de groep van 70+ waarbij het gevaccineerden de grote meerderheid zijn.
Ook opmerkelijk is het aantal ongevaccineerden in de leeftijdsgroepen 30-49 en 50-69, waarbij juist de ongevaccineerden de boventoon voeren.
Cijfers mbt werkzaamheid- De kans voor volledig gevaccineerden om in het ziekenhuis opgenomen te worden is 17x kleiner.
- De kans om op de IC opgenomen te worden is 33x kleiner.
Dank voor de cijfers. Waar bij RIVM vond je ze?
Niet bedoeld als kritiek, maar als het klopt dat de meerderheid van de 70-plussers in het ziekenhuis gevaccineerd is, vind ik de laatste cijders die je noemt wel wat verwarrend; daarbij gaat het kennelijk om gemiddelden ongeacht leeftijd. Ook zegt "de boventoon voeren" niet zoveel.
Als we niet alle relevante gegevens kennen is discussie zinloos: anti-vaxxers hebben gelijk als zij zeggen dat er nauwelijks jonge ongevaccineerden in het ziekenhuis belanden maar (relatief) wel veel oude gevaccineerden - terwijl pro-vaxxers gelijk hebben dat, als iedereen zich zou laten vaccineren, de zorg minder belast zou worden.
Uit wat je schrijft maak ik op dat het risico voor 2x gevaccineerden om (na het krijgen van Covid-19) in het ziekenhuis te belanden, met toenemende (hoge) leeftijd in de buurt komt van ongevaccineerden van dezelfde leeftijd.
Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder (mogelijk een combinatie van):
1) De vaccinatiegraad neemt toe met de leeftijd (dit lijkt mij aannemelijk);
2) Hoe ouder een gevaccineerde is, hoe langer geleden het is dat deze diens 2e prik kreeg, en dus hoe minder effectief de beschrerming is;
3) Hoe ouder je bent, hoe minder effectief vaccinatie sowieso is (dus los van hoe lang geleden de laatste prik was).
Ik hoop dat die boosterprikken snel gaan helpen (mijn moeder van bijna 90 kreeg zaterdag een uitnodiging en is dinsdag geprikt; helaas waren er maar weinig andere ouderen en veel prikpersoneel stond figuurlijk uit de neus te eten).
In de UK heeft al bijna 30% van 12+ een boosterprik gekregen (
bron). Nb. momenteel stijgen daar de besmettingen terwijl het aantal doden en ziekenhuisopnames daalt en sowieso ietsje lager zijn dan in Nederland (wellicht hebben in de UK meer mensen weerstand opgebouwd doordat zij Covid-19 gehad hebben). Maar in de UK zijn in juli wel bijna alle maatregelen losgelaten. In Scotland, Wales en Northern Ireland wordt sind kort op meer plaatsen een "Covid passport" vereist, maar in England (met verreweg de meeste inwoners) doet men daar niet aan (
bron).
M.b.t. de NL QR-codes: het lijkt mij niet uit te leggen (aan met name jongeren) dat je, met een geldige QR-code niet meer 's avonds naar de kroeg mag.
Sterker, als je in een restaurant gaat lunchen, moet je ondanks zo'n geldige QR-code (vanaf zondag) ook nog eens 1,5m afstand houden. Bij de invoering werd gezegd dat je met een QR-code weer alles zou mogen, en in het veelvuldig uitgezonden TV-spotje werd gezegd dat je met zo'n QR-code veilig naar de film, voetbal, kroeg etc. kon - leugens dus?
P.S. ik probeer e.e.a. zo objectief mogelijk te bekijken en op basis van steekhoudende argumenten te discussiëren. Ik ben 2x gevaccineerd en heb een QR-code, maar denk dat het inzetten van QR-codes als alternatief voor afstand houden en mondkapjes dragen verschrikkelijk mislukt is - hooguit hebben ze ervoor gezorgd dat een klein aantal mensen (vooral jongere, die -ongevaccineerd- nauwelijks een belasting zouden vormen voor de zorg) zich heeft laten vaccineren.