Voor het eerste punt, ik denk dat je daar twee dingen los moet bekijken:
1. Lange termijn: Door langdurig beleid is er een beperkte capaciteit, en zijn er zelfs zonder pandemie problemen met het zorgsysteem.
2. Korte termijn: Er is nu een pandemie die significant extra druk zet op het zorgsysteem, zodanig dat we capaciteitsproblemen hebben.
Ik zie niet hoe je wel/niet vaccineren gaat helpen bij het oplossen van probleem 1. Dus hoe gaat het zorgen voor een structurele aanpak van de capaciteitsproblemen in de zorg?
Voor probleem 2 is de beperkte capaciteit een gegeven startpunt. Er zijn dan volgens mij slechts twee uitwegen uit dit capaciteitsprobleem, meer capaciteit en/of minder instroom. Ik zie niet hoe we op korte termijn (duur van pandemie) effectief de capaciteit voldoende kunnen verhogen. Daar hebben we volgens mij het opgeleid potentieel personeel niet voor. Dus moet er iets gedaan worden aan de instroom. Vaccinatie hoeft deze niet terug te brengen naar 0 en hoeft niet de enige maatregel te zijn. Maar het moet het naar een acceptabel niveau terug brengen.
99% vaccinatiegraad wel voldoende ic capaciteit hebben.
Daar kunnen we wel een schatting van maken, voor het gemak laten we kijken naar het effect van 100% vaccinatie. Voor de effectiviteit van de vaccinatie en verhouding wel/niet gevaccineerd kijk ik naar
deze cijfers. Daarin zien we :
- In oktober 105 gevaccineerde en 241 niet gevaccineerde zijn opgenomen op de IC.
- Effectiviteit van het vaccin tegen IC opname is 97% (95-99%
afhankelijk van leeftijd)
Dus eerste schatting zou zijn dat er 105 + 5% * 241 = 117 mensen op de IC zouden zijn opgenomen. Dus dit zou een significant effect hebben op de instroom. En dat is nog zelfs zonder dat we meenemen dat bij meer vaccinatie het virus zich minder snel verspreid, en er dus minder mensen besmet worden.
Mijn keuze om te vaxen is gebaseerd op of het zinvol is. [...] Ik handel niet omdat mij iets verteld wordt door een man met een stropdas. Als hij veel heeft gelogen in het verleden, dan geloof ik hem bovendien niet zo snel meer. Hij moet mij gewoon kunnen uitleggen op welke manier het zinvol is.
Ik neem aan dat je het hier hebt over de Mark Rutte/Hugo de Jonge. Dan drie vragen:
1. Als je ze niet meer gelooft, is het dan niet nuttig verder te kijken naar de onderzoeken die gedaan zijn?
2. Is het hun taak wel om jou van alle informatie te voorzien?
3. Is het dan niet jouw taak om te kijken hoe je bij kan dragen?
Voor punt twee, ik ben van mening van niet. Ze moeten een verhaal vertellen dat voor het grote deel van de bevolking, en je overtuigen van de richting die zij denken dat het uit moet en hoe we daar moeten komen.
[...] Als alle gezonde mensen zoals ik in NL tussen de 30 en 40 morgen covid krijgen, liggen er volgens het oxford model, 200 mensen op de IC. We hebben het over 15000 positieve testen per dag. Dat is nog geen 0,1% van NL. Reken maar uit. Als de zorg dat niet aankan, heeft de regering gefaald en moeten ze opstappen.
Het oxford model is naar mijn idee ongeschikt voor deze redenatie:
1. Het gaat over de totale kans om besmet te raken en dan in het ziekenhuis te belanden in een periode van 90 dagen. Terwijl jouw redenatie de aanname maakt dat je al besmet bent, de kans op besmetting is dus niet meegenomen.
2. De data van dat model is gebaseerd op de eerste golf het VK. Dus gaat het om een andere, minder besmettelijke variant, met waarschijnlijk ook andere risico op ziekenhuisopname.
Als tweede datapunt. Een kleine berekening voor de kans op ziekhuisopname voor 30-39jaar, bij een positieve test op basis van de gegevens van het coronadashboard:
- Opnames (week 25-31 oktober): 23,8 per 1M personen in 30-39.
- Positieve testen (18 oktober, ziekenhuis opname loopt ~1-2 weken achter): 29,1 per 100k personen in 30-39.
Dus ongeveer 7*29,1*10 = 2000 positieve testen in een week per 1M personen van 30-39 jaar. Daaruit volgen 23,8 ziekenhuis opnames, dus de kans dat je in het ziekenhuis beland na besmetting is ongeveer 1%. Je kan zeker nog een stuk verder gaan door te gaan kijken naar eventuele extra risico's, maar die data heb ik zo snel niet. Maar vergeet dan niet dat je tegelijkertijd ook een correctie moet doen voor het feit dat je niet gevaccineerd bent, dit vorm in zichzelf ook een vorm van risicocategorie, zowel vanwege hogere kans om besmet te worden en de grotere kans om in het ziekenhuis te belanden.
Dat de onafhankelijkheid ervan (van o.a.Pfizer) door mij iig niet vastgesteld kan worden. Of bijvoorbeeld een artikel als dit.
Maar ook base rate fallacy speelt mee, een paradox die 99,99% van Nederland niet kan volgen.
Ik kan weinig doen aan wat je wel of niet vertrouwt. Dat is een keuze die jij moet maken, maar uiteindelijk kan je van iedereen wel poneren dat ze gekocht zijn door bijv. Pfizer.
Voor de studie die je quote, drie punten:
- Deze is van ruim voor de groepsvaccinatie die we nu hebben. Inmiddels hebben we volgens mij stevig meer inzicht over de effecten op niet al te lange termijn.
- Zoals ze schrijven zijn de extreem lange termijn effecten ook niet van te voren onderzocht bij andere vaccins.
- Van nadelige effecten van het vaccine moeten worden afgewogen tegen de kans en nadelige effecten van het krijgen van de ziekte zelf.
Het lijkt bijna zeker te worden dat we allemaal een keer Covid krijgen, en er zijn volgens mij steeds meer signalen dat het stevig (lange termijn) effecten heeft bij een deel van de populatie. Dus dan is volgens mij meer de vraag: Hebben de potentiële bijeffecten (inclusief risico dat ze er zijn) van het vaccine meer of minder impact op jou dan de reductie in nadelen die het vaccine biedt?
Voor de base rate fallacy, best kans dat 99+% van Nederland dat niet door heeft. Maar de wetenschappelijke onderbouwing wordt niet gecheckt door de gemiddelde Nederlander. Dat wordt gedaan door een wetenschappers (kleinere kans dat ze die fallacy begaan) en door meerdere (grotere kans dat het gepakt wordt).
Edit: Echter geeft dit geen voor/tegen argument waarom de wetenschap niet te vertrouwen is, slechts waarom de gemiddelde Nederlander moet oppassen met het lezen ervan. Daarnaast, als promovendus denk ik niet dat ik wat wetenschap betreft niet in de categorie 'gemiddelde Nederlander' val, dus val gerust aan wat het probleem is.
[Reactie gewijzigd door Laar19 op 26 juli 2024 21:18]