CoronaCheck-app gaat gebruikers waarschuwen als groene vinkje verloopt

Mensen van wie het groene vinkje verloopt, ontvangen daarover een melding. Gebruikers krijgen de melding dan te zien als ze de CoronaCheck-app openen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op donderdag.

Het ministerie van VWS raadt mensen aan om 'hun app regelmatig te openen' om te zien of hun QR-code nog geldig is, schrijft onder meer NU.nl op basis van het ANP. Dat is om te voorkomen dat ze geen toegang krijgen tot bijvoorbeeld een restaurant. Als de QR-code niet meer geldig is, krijgen gebruikers een waarschuwing te zien. Ze moeten zich dan laten testen voor een testbewijs.

Het kabinet heeft het voornemen om de geldigheidsduur vanaf vrijdag 4 februari door te voeren, staat op de CoronaCheck-website. Vanaf die datum wil het kabinet dat vaccinatiebewijzen 270 dagen na volledige vaccinatie geldig zijn. Bewijzen van boostervaccinaties zijn vooralsnog onbeperkt geldig. Herstelbewijzen na een positieve coronatest moeten 180 dagen geldig zijn. Naar schatting verlopen de groene vinkjes van een half miljoen mensen als deze regels worden ingevoerd. Die regels moeten nog worden gepubliceerd in de 'Tijdelijke regeling maatregelen covid-19'. Die publicatie is aanstaande, meldt het ANP.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

03-02-2022 • 15:44

452 Linkedin

Reacties (452)

452
375
190
25
0
77
Wijzig sortering
Denk wel dat dit soort maatregelen, of beter het naar willekeur wijzigen van de regels al naar gelang de wind waait, het draagvlak voor de maatregelen flink zal doen eroderen.

In een interview met de projectleidster van het Deense OMT vertelde ze dat er in Denemarken een groot vertrouwen is in de overheid en de modellen. En dat mensen daardoor graag bereid zijn adviezen van de overheid op te volgen, zelfs als die niet wettelijk verplicht zijn. Verder vertelde ze dat de adviezen volledig losgekoppeld zijn van de politiek. Waardoor de beslissingen unaniem overgenomen worden door de regering.

Hier is het omgekeerde aan de gang: Ex minister de Jong lobbyde bij andere partijen (SP en PVDA) om het 2G beleid te steunen. In ruil daarvoor is hij bereid deze partijen tegemoet te komen op andere punten, die niets met corona te maken hadden. Pure koehandel dus.

Verder neemt het vertrouwen in de overheid en de vrijheidsbeperkende maatregelen met de dag af. Dit soort inconsequente beslissingen maakt dat alleen maar erger. Kan niet lang meer duren voordat iedereen er genoeg van heeft.
Veel Nederlanders zijn stronteigenwijs en trekken veel in twijfel, willen alle ruimte die ze kunnen krijgen ook gelijk pakken. Dan krijg je enorme pieken in de besmettingen die we hebben gezien. In de Scandinavische landen hebben ze een groot vertrouwen in de overheid en instituten die eraan verbonden zijn. Gevolg is dat ze doen wat hen gevraagd wordt, de overheid hoeft niets af te dwingen.

En omdat iedereen zich aan de maatregelen houdt worden degenen die dat niet doen er door anderen op aangesproken. Het effect wordt zo versterkt.
Ik was vorige maand in Denemarken, en ik denk dat dat beeld wel een beetje mee valt. Geen of alleen visuele check op QR code (dus iemand kijkt naar een QR-code, scant 'm niet). Horeca personeel dat geen mondkapje draagt, etc. Ze hanteren daar 2 meter afstand, doet ook niemand.

In Duitsland niet anders.. Zelfs in 2G gebieden 0 controle. Geen mondkapje, geen QR-code, geen afstand. Zal vast in sommige gebieden ook wel goed gaan, maar het is dus zeker niet zo dat men in het buitenland zo strikt de maatregelen volgt.

Qua CTB controle vind ik Nederland veruit het strengst van alle andere landen waar ik de sinds de invoering van CTB ben geweest. Dat zijn er een stuk of 4/5.

Dat idee dat Nederlanders allemaal eigenzinnige klootzakken zijn en de rest van de wereld allemaal poeslieve meelopers zijn is echt onzin.
In Duitsland niet anders.. Zelfs in 2G gebieden 0 controle. Geen mondkapje, geen QR-code, geen afstand. Zal vast in sommige gebieden ook wel goed gaan, maar het is dus zeker niet zo dat men in het buitenland zo strikt de maatregelen volgt.

Qua CTB controle vind ik Nederland veruit het strengst van alle andere landen waar ik de sinds de invoering van CTB ben geweest. Dat zijn er een stuk of 4/5.
Ik ben in twee dagen Duitsland 5 keer gecontroleerd, in 5 dagen Frankrijk minimaal drie keer per dag en in Oostenrijk ook gemiddeld zo'n 2 tot 3 keer per dag. In Frankrijk en Oostenrijk ook regelmatig (Nederlandse) mensen aangesproken zien worden op het niet/slecht dragen van mondkapjes. De afgelopen 4 maanden Nederland, 1 controle en nul mensen aangesproken zien worden...
Heb buitenland heb ik tot nu toe ook een stuk strenger ervaren dan Nederland. In Nederland leek af en toe wel of corona niet bestond, zo weinig regels zijn er en zo weinig worden ze nageleefd. Althans, dit was mijn ervaring na terugkeer uit het buitenland.
Ik woon niet meer in Nederland en was met Kerst in Nederland. Er was toen een "lockdown" maar bij aankomst op Schiphol werd niks gecontroleerd. De douane wist niet waar we vandaan kwamen terwijl er toen al een verplichte quarantaine was voor sommige landen. Men moet een mondkapje dragen in winkels ed maar het personeel (hoeft of) doet dit niet, supermarkten meestal wel. En niemand die hier raar van op kijkt. Ben in deze periode ook nog in Portugal geweest waar echt iedereen overal binnen netjes een mondkapje draagt en wie dat niet doet krijgt dat te horen. Ook bij aankomst in Portugal moesten we ondanks 3 vaccinaties een negatieve test laten zien. Doe je dat niet krijg je een boete. Er werd trouwens weinig gecontroleerd op QR code want dat heeft ook weinig zin als 98% gevaccineerd is.
Met het beleid in Nederland kan je het niet eens zijn maar als men de basisregels niet eens naleeft dan snap ik heel goed dat er steeds meer beperkingen komen.
Vertrouwen werkt twee kanten op. Excuses voor deze one-liner.
Een veel betere is "vertrouwen komt te voet en gaat te paard". Gezien de vele fouten gemaakt in deze pandemie en in andere zaken snap ik dat mensen wantrouwig zijn.
Je bedoelt dat Nederlanders meer vertrouwen zouden moeten hebben in Mark Rutte en zijn kliek? Serieus?
Mooi he als je zo in het leven staat. Wat lijkt het mij heerlijk om zo naïef te zijn, daar ben ik echt jaloers op. :P
Ja, is waarschijnlijk al met pensioen en geniet van het leven! ;)
Omicron is helemaal niet zo gevaarlijk meer.

Het is al erg genoeg dat we twee jaar hier mee gezeten hebben, maar het is een gotspe dat we nu met omicron nog zitten met 3g zitten.
Het probleem is de enorme individualisering van de Nederlanders. Tel daar een eigenwijze mindset bij op en je hebt wat we nu hebben: er is amper iemand bereid om iets voor een ander te doen.
Nu moet ik ook wel zeggen dat Rutte hard zijn best doet om het slechte voorbeeld te geven: korte termijn, liegen, grote zaken heel slecht oppakken.

Gechargeerd: de horeca moest dicht, ze mochten weer open onder voorwaarden. Maar die voorwaarden werden slecht uitgevoerd en gecontroleerd. De horeca moet dicht. En toen was het “Jullie maken ons kapot”. Meer meer meer. Je kunt ze niet over één kam scheren, maar serieus: het is nooit goed; dicht niet, open met voorwaarden niet.
Je gaat uit van een utopie, en daar ga je mank!
Politieke steun is altijd een kwestie van uitruilen. Je geeft iets weg waar jij minder waarde aan hecht en je krijgt iets terug. Alternatief is om met 74 zetels je voorstel te zien sneuvelen.
Maar wanneer ik nu een coronacheck print is hij 1 jaar geldig (Geldig tot: 03-02-2023, 16:00). via https://coronacheck.nl/nl/print/print-vaccinatie.

Gaat de check app deze QR check niet meer geldig valideren? Of blijft deze 1 jaar geldig?

Overigens zeg ik niet dat dit wel of niet de bedoeling is. Ik ben technisch gezien benieuwd of dit kan.
Vanaf 1 februari moet u uw papieren coronatoegangsbewijs elke 90 dagen opnieuw printen of aanvragen. Vanaf 1 april 2022 zijn alle bestaande papieren bewijzen niet meer geldig. Heeft u eerder een papieren bewijs aangevraagd? U kunt dit bewijs ook inladen in de CoronaCheck-app. Op het bewijs staat hoe u dit moet doen.

https://www.rijksoverheid...angsbewijs/hulp-en-vragen

[Reactie gewijzigd door H92! op 3 februari 2022 16:29]

Zou dan een papieren bewijs dat ik vandaag print vervallen per 1 april? Dan is het geen 90 dagen geldig. Of zouden ze bedoelen dat er per 1 april nooit meer sprake kan zijn van een papieren bewijs? Hoe dan ook, we moeten dus aan de app.

[Reactie gewijzigd door Yurn op 3 februari 2022 16:44]

Ik vind het ook alles behalve duidelijk verwoord, maar ik denk dat er een policywijziging is dat vanaf 1 febr. alle nieuw geprinte bewijzen max 90 dagen geldig zijn. Los daarvan zijn alle NU al bestaande (dus uitgeprint voor 1 febr.) geldig tot maximaal 1 april, ook al stond er destijds nog bij dat dat een jaar zou zijn.
Dat zullen we dan eens proberen. Heb afgelopen januari nog een bewijs uitgeprint en die is een jaar geldig.
Knappe jongen die je tegen gaat houden met je geprinte QR code waar zwart op wit staat "Geldig tot 2023"
Nee de regel gaat in per 1 Feb.
Vanaf 1 april willen ze schoon schip maken wat betreft alle bestaande bewijzen die voor 1 Feb zijn uitgegeven.
Je heb dus een overgang periode van twee maanden voor de oude bewijzen.
Duidelijk, maar toch wel vreemd dat je dan nu(na 1 feb dus) nog steeds een PDF met geldigheid van een jaar kan uitprinten. Lijkt mij vrij makkelijk voor de overheid dat tijdig aan te passen..
Dat lijkt te gaan om de papieren versie die je opgestuurd krijgt. (Dit bewijs krijgt u per post opgestuurd.),
Als ik nu weer een digitale versie aanvraag is die gewoon weer een jaar geldig en staat er in de pdf gewoon letterlijk geldig tot 3-2-2023 dus dat is toch wel vreemd dan.
ik had dan verwacht dat er nu in deze versie ook zou staan +90 dagen...

[Reactie gewijzigd door nervwrecker op 3 februari 2022 17:03]

Goeie! Ik heb mn booster nog niet gehaald, omdat mn 2e prik pas in maart verloop. Ik wil zo weinig mogelijk overlap, want voor mij hoeft het eigenlijk niet meer zo gezien de huidige situatie, en mocht ik besluiten hem toch te nemen wil ik strikt zo weinig mogelijk overlap. Mocht ik 'm nemen is dat puur voor het vinkje.
Maar inderdaad, via coronacheck.nl print je iets uit wat een jaar geldig lijkt?! Vreemd. Lijkt me dat die codes niet meer geaccepteerd worden op moment dat je prikken / hudige bewijzen verlopen zijn.
Ergens is dat toch problematisch te noemen, een prik van een vaccin halen waar je zelf niet achter staat omdat er anders vrijheden ontnomen worden. Ik dacht dat die prik een "vrije keuze" was? Zeer gevaarlijk precedent dit en een grote reden waarom er steeds protesten zijn, ongeacht wat je van vaccineren in het algemeen vindt.
Tja ik vind het dubbel. Voor mijn eigen gezondheid ben ik niet bang. Over die van anderen mag ik zelf niet beslissen, dus heb ik de eerste twee vaccinaties gehaald. Nu is de status zo dat veel mensen besmet raken maar er in verhouding veel minder mensen serieus ziek worden. Wat mij betreft precies de situatie die je wil, we beginnen het virus met onze eigen lijven de baas te kunnen. Wat mij enorm dwars zit is de drang van onze overheid om iedereen te verplichten maar te blijven spuiten. En daar ben ik absoluut op tegen. Niet de prik zelf, want ik geloof wel in de wetenschap. Maar wel tegen het achterliggende beleid.

Maar anderzijds, als we naar een ver land gaan, zijn we verplicht entingen tegen bv buiktyfus, knokkelkoorts en malaria te nemen. En dan doen we het zonder te piepen. Die vaccins zijn er al veel langer, dus de resultaten op langere termijn zijn veel meer bekend, maar het feit dat je móet veranderd niet.

En toch wil ik de booster liever niet :) maar ga ik wél graag maar verre landen.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 3 februari 2022 20:45]

Het is een ontzettend besmettelijk virus en kan behoorlijk dodelijk zijn. Dat we nu een milde variant hebben moet geen argument zijn om geen booster te nemen. Een besmetting staat qua anti-stoffen ook niet gelijk aan een vaccin. We weten niet wat eraan nog aankomt qua variant. Uiteindelijk moeten we het (grotendeels) zonder vaccin kunnen, maar een slag om de arm is nog wel wenselijk op dit moment.

Qua lockdown vind ik ook dat we iets te voorzichtig zijn geweest gezien de huidige aantallen, maargoed dat is mooi achteraf praten natuurlijk l.
Dat is niet waar, een besmetting zorgt voor betere bescherming en blijft langer hangen (afgezien van dat het ziekteverloop ernstiger kan zijn):
https://www.medrxiv.org/c...101/2021.08.24.21262415v1
https://www.sanquin.nl/ov...offen-bij-hogere-leeftijd

[Reactie gewijzigd door carbidsjitter op 4 februari 2022 10:07]

Er waren voor Corona maar vier landen in de wereld die daadwerkelijk vaccinaties eisten van bezoekers, en dit waren stuk voor stuk kleine landen. Landen zoals China, Thailand, de VS kon u allemaal bezoeken zonder enkele vraag over vaccinaties. U heeft het over een vaccin tegen malaria, dat bestaat nog maar 3 maanden nu. Het is gewoon niet waar, dat het gebruikelijk was om toeristen te verplichten gevaccineerd te zijn.

Iedereen die logisch nadenkt, snapt ook dat dat nergens op slaat, aangezien een toerist maar een paar weken er is, en vrijwel geen enkel vaccin steriliserend werkt. De toerist moet dus een vaccin nemen met de bijbehorende levenslange risico's, maar krijgt maar een paar weken bescherming, er van uit gaande dat in het land van herkomst het vaccin niet nodig was. En het land wat u bezoekt kun u anderen gewoon ziek maken, en als die mensen gevaccineerd zijn, maakt dat ook niet veel uit.

Laat staan om dit af te dwingen voor een nog niet officieel goedgekeurd vaccin. U ziet in Nederland, dat na 1 jaar, alleen Pfizer nog gebruikt wordt voor de <50 jaar categorie. Moderna, Astra en Janssen zijn al van de markt hier, gewoon officieel wegens te veel bijwerkingen.
Het vaccin tegen malaria bestaat pas net drie maanden, veel andere vaccinaties voor bepaalde landen zijn (sterk) aanbevolen maar zelden verplicht. Voor zover mij bekend wordt er in Afrikaanse landen rond de evenaar gecontroleerd aan de grens op de vaccinatie voor gele koorts, andere vaccinaties worden vooral aangeraden omdat je er anders jezelf mee hebt. Zo'n gele koorts vaccin beschermt dan ook voor tien jaar of zelfs levenslang. Een hele ander situatie dan de dwang en chantage waarmee je nu voor elke kop koffie buitenshuis een bewijs moet laten zien van een gloednieuw vaccin dat na een paar weken blijkbaar niet meer werkt.

En vooral dat laatste zorgt voor steeds meer weerstand, mensen volgen de regels en worden na een paar maanden alsnog beroofd van normale vrijheden. Het groepje echte antivaxers (gelovigen, facebook volk etc) is bijzonder klein en zou geen probleem moeten veroorzaken. Het zwalkend beleid van de overheden in Europa zaait meer twijfel onder de bevolking en zorgt voor meer protesten die dan weer breed in de media komen, incl de paar relschoppers die de stad afbreken en geen enkele band met de protesten hebben. Overtuigd antivaxers zijn echt het probleem niet.
Grappig he? Werd je een tid geleden met diezelfde gedachtengang uitgemaakt voor wappie, nu is het iets wat veel mensen feitelijk denken..
De situatie is ook wel heel erg veranderd, hè?! Neem nu pre-delta, delta en omicron.
En toch is de mening van veel mensen die reageren niet veranderd. Er lijkt een groep mensen die koste wat het kost de maatschappij compleet op slot wil houden voor iets waar je op dit moment feitelijk een soort griepverschijnselen aan over houdt.
Ik heb er geen verstand van maar het is wel zo dat de burger (die geen gevaar ziet en het normale leven terug wil) en bedrijven (die denken veilig open te kunnen en hun winst willen zien stijgen) vrij simpel zijn. Een grotere blik maakt het al snel ingewikkeld: zorg, zorgpersoneel, onzekerheid van het virus, economie, etc. etc. Het lijkt me niet makkelijk om met zo’n grote onzekerheid beleid/regels te maken.

Als ik in de zorg zou werken zou ik waarschijnlijk ook nog een slot willen. Als iemand die nu heel veel last heeft van de lockdowns wil ik alleen maar dat het weer normaal wordt….
Als je naar de cijfers kijk vraag ik het mezelf af of men in de zorg graag de samenleving op slot ziet. Met de laatste lockdown hebben we al gezien dat dit niet veel effect meer lijkt te hebben. Ik denk dat men in de zorg liever wat waardering heeft in plaats van wederom gezien te worden als een kostenpost waarom gemakkelijk bezuinigd kan worden.

Ik denk dat je gezien de variant de regels zou moeten herzien. Mondkapje en afstand houden, thuiswerken bij klachten, allemaal prima. Een QR code moeten overleggen voor een vaccinatie die niet effectief lijkt te werken tegen deze variant: het lijkt mij niet heel zinnig op dit moment.
Ahh, vandaar dat ik niet meer kan moderaten.. Wist niet dat je daarvan geblockt kon worden.
In de internationale QR-code staat per vaccinatie/test de datum waarop deze verkregen is. Wie die scant zal dus rekenen met deze data. De vervaldatum van een jaar zal waarschijnlijk slaan op het feit dat dit de gelegenheid geeft om na een jaar met een sterkere encryptiemethode te werken mocht dit nodig zijn.

In de Nederlandse QR-code zou deze informatie niet moeten staan, ook niet gecodeerd. Dan zou je immers aan de hand van de vervaldatum van het onderliggende bewijs vast kunnen stellen of iemand getest of gevaccineerd is. Waarom hier een geldigheidsdatum op staat weet ik niet.
De qr check weet wanneer je het vaccin hebt gehad. Dan is de check makkelijk aan te passen. Vaccinatiedatum + aantal dagen geldig en de app weet de einddatum.
Ik denk dat het ligt aan hoe die app werk als hij scant. Staat de geldigheid van je papieren bewijs in die QR code of de datum van inenting en kan men dus laten berekenen wanneer e.e.a. vervalt? Geen idee. Misschien zijn er Tweakers die hier meer over weten.
Voor zover ik weet staat in de QR code alleen test of vaccinatiedata, geen vervaldata omdat dat ook per land kan verschillen. Het enige dat dan nog fout is is dat op het papieren document een vervaldatum genoemd is (in schrift, niet in QR) die niet klopt.
Heb voor me zelf besloten niet meer mee te doen met het boosteren, tenzij het overduidelijk en oprecht helpt. Zal wel geen populaire houding zijn.

Het lijkt nu vooral een politiek spel te zijn.
Na een positieve test blijft je vinkje groen. Boosters zijn (als ik het goed heb) niet aangepast sinds de orginele vaccinaties Mensen die in het ziekenhuis komen en 'toevallig' ongemerkt corona hadden worden mee genomen in de cijvers als of ze vanwege corona zijn opgenomen, waar sinds kort pas onderscheid in gemaakt wordt. Er is geen plan, waarbij duidelijk is welke maatregelen er in welke omstandigheden worden ingezet, het blijft maar adhok (op vrijdag mededelen dat vanaf volgende week de scholen dicht zijn). Sinds dat Omicron er is zijn er al geluiden dat het besmettelijker is maar minder hevig. Er wordt vol ingezet op de besmettelijkheid maar of het echt minder hevig is wordt niet over gepraat, want booster, booster, booster. De Jonge verzorgde misschien geen tweedeling maar was ook niet bezig met verbinden.

Schuld van vol gelopen IC mag met heen mogelijkheid komen door bezuinigingen op bedden dus dan komt de onvrede op ongevaccineerde ook erg goed uit. (Volgelopen IC is ook niet iets nieuws, tijdens griep seizoen)

Al met al, ik laat me echt wel weer vaccineren als er aanleiding toe is, maar niet omdat je er naartoe geduwd word om je te prikken zodat je goed beschermd bent komende zomer terwijl dan de minste besmettingen zijn.
Schuld van vol gelopen IC mag met heen mogelijkheid komen door bezuinigingen op bedden dus dan komt de onvrede op ongevaccineerde ook erg goed uit. (Volgelopen IC is ook niet iets nieuws, tijdens griep seizoen).
Tijdens het griepseizoen is het flink aanpoten en wordt er soms planbare zorg verplaatst. Maar nog nooit zijn kritieke operaties uitgesteld (mensen die binnen 6 weken geholpen MOETEN worden). Dat is nu wel gebeurd voor Corona.
Dit is idd gebeurd, dat staat vast. Het is echter de vraag of dit ook daadwerkelijk noodzakelijk was. Of zijn deze beslissingen gebaseerd op 1 van de vele doemscenario's die men geschetst heeft en waar we nooit bij in de buurt gekomen zijn?
De kritische kankerzorg en hartzorg heeft geotendeels stil gelegen. Ik zou eens kijken naar het IKNL, waar die cijfers netjes worden verzameld en uitgelegd, en waar men toevallig gisteren ook heeft medegedeeld wat de gezondheidsschade onder kankerpatienten lijkt te zijn op basis van de huidige cijfers (duurt even voordat we het beeld compleet gaan hebben).

Maar met dit soort beleid geldt vaak "Plan for the worst, hope for the best", al is het maar omdat je niet anders kunt.
Dat is allang bewezen dat het helpt.. na de 2de prik van vorig jaar ben je niet meer goed beschermd en dit is geen griep.. maar een SARS virus.
Duitsland heeft veel meer IC bedden, maar was ook kantje boort vorig jaar waardoor ze nee moesten verkopen aan Nederland.
Ik weet dat een booster wel (wat) helpt beschermen, maar ik neem bewust de keuze gezien er in mijn leeftijdscategorie bijzonder weinig doden zijn gevallen (kans op long covif schijnd ook stukken minder te zijn met omicron, dat zou meer in de keel zitten). Voor ouderen /zwakkeren zou ik het zeker wel aanraden.

Met griep doelde ik op dat de IC vol lag voordat covid inzicht was, de griep golf kost ook bij flink wat oudere het leven, dit keer is het geen griep maar een virus, wat ook in verhouding veel ouden het leven kost.

IC bedden zijn wat mij betreft geen heilige graal, maar zorgt wel voor buffer capaciteit voordat er tussen mensenlevens gekozen moet worden, we hebben dacht ik ongeveer de helft IC bedden per × aantal inwoners dan landen om ons heen, en gezien er een flinke golf aan oudere aan zit te komen lijkt me het niet onverstandig om uit te breiden IPV afbouwen
Waarom heb je dat besloten? Vanwege het politieke spel? Of vanwege de (afnemende) ernst van de pandemie.

Het is altijd een politiek spel namelijk, met dergelijke situaties/omvang.
Begrijp me niet verkeerd, ik weet ook niet of ik nog een booster neem. Maar had je me die vraag tijdens Delta gevraagd, dan had ik hem wel genomen. Jij?
Nu omicron er is, lijkt het virus onschuldiger te zijn. Ik neem ook geen griepprik. De laatste keer dat ik griep had was 20 jaar terug. Althans, toen werd ik er heel ziek van.
Wat mij betreft is de informatie voorziening vanuit de overheid niet volledig betrouwbaar met betrekking tot corona. Ik zie ook dat het tegen kamp wel wat punten heeft maar wel heel snel verbanden trekt waarvan ik betwijfel of dat klopt.
Als ik meerdere berichten met enigszins betrouwbare informatie krijg dat de vaccinatie graad echt belangrijk is voor een nieuwe variant met een (nieuwe) vaccinatie wil ik het best overwegen.

Sinds dat Fake news als term is geïntroduceerd valt het me op dat dit op heel veel toepasbaar is. Neem niet alles voor waar aan, maar val niet in de valkuil van de bubbels. De bubbel algoritmes die je informatie aanleveren die toch al in je straatje past. Net als gokken heb ik het idee dat veel mensen er makkelijk intuinen en zich te ver laten mee slepen.
Als je de berichten over de effectiviteit tegen de omikronvariant goed leest dan is de qr-code compleet nutteloos geworden. De huidige vaccins voorkomen haast geen infectie en overdraagbaarheid, ze voorkomen slecht erg ziektebeeld en ziekenhuisopname. Als de vaccins niet eens een infectie en de overdraagbaarheid voorkomen dan is de qr-code niets anders dan een schijnveiligheid.

Bijvoorbeeld:
Pfizer CEO says two Covid vaccine doses aren’t ‘enough for omicron’
https://www.cnbc.com/2022...t-enough-for-omicron.html

Johnson booster 85% effective against Omicron: S.Africa study
https://medicalxpress.com...tive-omicron-safrica.html
Dit is niet anders dan de normale variant. Met elk vaccin en elke corona variant (tot nu toe) ben je nog steeds besmetbaar en besmettelijk. Alleen zorgt het vaccin ervoor dat je klachten minder zijn en kwam er ook uit dat je sneller- minder besmettelijk bent. (Gemiddeld 6 dagen i.p.v 9 dagen lang als ik me het goed herrinner, waarbij de eerste 3 dagen ongeveer hetzelfde zijn maar het aantal covid deeltjes daarna veel sneller afneemt.)

Ik heb de onderzoeken niet zo bij de hand, maar de essentie ervan is me bijgebleven. (feel free to research)
Ja maar even opletten waar we het nu over hebben, we hebben het nu over de qr-code he, een systeem om verspreiding te voorkomen of in te dammen. Als een vaccin haast geen infectie voorkomt en haast geen overdraagbaarheid voorkomt dan is het groene vinkje van je qr-code natuurlijk een schijnveiligheid en draagt het niet meer (goed) bij aan het voorkomen van de verspreiding van het virus, want daar is de qr-code voor.
Veelvoorkomende misvatting: De QR code is er _niet primair_ gekomen om de verspreiding tegen te gaan maar om ondanks een erbarmelijke epidemiologische situatie het mogelijk te maken om delen van de samenleving te openen en het risico op besmetting te mitigeren. Enig effect van vaccinatie blijft natuurlijk bestaan, ook al zou bescherming tegen besmetting maar 1% zijn (terwijl dat, ook voor Omicron nog altijd substantieel hoger is dan dat).

Politiek is er wel een draai aan gegeven door te zeggen dat werken met een QR code (in welke vorm dan ook), het gaan bieren in de kroeg "veilig" zou maken. 100% veilig is het niet en zal het ook nooit zijn. Maar "schijnveiligheid" is het ook weer niet, want het kan/zal wel degelijk helpen (net als andere maatregelen). Daarnaast is het, door ongevaccineerden te weren, de kans dat een bezoeker besmet wordt en in het ziekenhuis of IC komt natuurlijk een stuk kleiner. De maatschappelijke vraag is of je vindt dat het een passende oplossing is, of dat bijv. de horeca weer dicht moet of juist helemaal open. De QR code (net als placering, bezoekerslimieten, mondkapjes, ...) is een middenweg.

[Reactie gewijzigd door supreme tweaker op 3 februari 2022 16:49]

Veelvoorkomende misvatting: De QR code is er _niet primair_ gekomen om de verspreiding tegen te gaan
Het is maar hoe je het bekijkt, bedoeld om verspreiding tegen te gaan als de samenleving weer opent. :)
Daarnaast is het, door ongevaccineerden te weren, de kans dat een bezoeker besmet wordt en in het ziekenhuis of IC komt natuurlijk een stuk kleiner.
Een ongevaccineerd iemand die zich moet laten testen is altijd veiliger dan een gevaccineerd iemand die niet getest is en door kan lopen met de groene qr-code. Vooral met asymptomatische besmettingen is het duidelijk dat alleen een test deze mensen eruit kan halen, een ongevaccineerd persoon die zich wel moet laten testen wordt er daardoor uitgehaald terwijl een gevaccinneerd asymtomatisch persoon zo door kan lopen en andere mensen kan besmetten.
Maar die vaccinatie beschermt toch al tegen een ziekenhuisopname, waarom dan nog die discriminatie van het willen weren van ongevaccineerden die zich gewoon kunnen laten testen? Het heeft niets met enige logica te maken, gewoon verkapte dwang.
Een ongevaccineerd iemand die zich moet laten testen is altijd veiliger dan een gevaccineerd iemand die niet getest is en door kan lopen met de groene qr-code.
Nee, dat mist de helft van de bescherming.

Voor een besmetting heb je twee mensen nodig: iemand die het virus bij zich heeft, en iemand die vatbaar is. Het groene vinkje betekent twee dingen: de kans dat je besmet bent is veel lager, en de kans dat je vatbaar bent is óók veel lager.

Iemand die getest maar ongevaccineerd is, heeft ook een groen vinkje. Dit groene vinkje betekent ook weer dat zo'n persoon waarschijnlijk niet besmet is. Maar de tweede helft van het risico is nu niet meer uitgesloten: deze personen zijn veel vatbaarder dan de gevaccineerden.
[...]
Nee, dat mist de helft van de bescherming.

Voor een besmetting heb je twee mensen nodig: iemand die het virus bij zich heeft, en iemand die vatbaar is. Het groene vinkje betekent twee dingen: de kans dat je besmet bent is veel lager, en de kans dat je vatbaar bent is óók veel lager.

Iemand die getest maar ongevaccineerd is, heeft ook een groen vinkje. Dit groene vinkje betekent ook weer dat zo'n persoon waarschijnlijk niet besmet is. Maar de tweede helft van het risico is nu niet meer uitgesloten: deze personen zijn veel vatbaarder dan de gevaccineerden.
Iemand die vandaag zijn booster haalt krijgt vandaag een groen vinkje, terwijl het voorheen minimaal 2 weken duurde voor het actief werd. Dus je kan 2 weken rondlopen met groen vinkje terwijl je even vatbaar bent als een persoon met 2 vaccins.
En mensen met Janssen en AZ hadden ook een vinkje terwijl hun vaccin niet effectief was tegen omnikron. Dus jouw verhaal is niet zo zwart-wit als je het schetst.
Volgens het RIVM is de booster trouwens al na 7 dagen effectief.
https://www.rivm.nl/covid...gronden/boostervaccinatie
Volgens het RIVM is de booster trouwens al na 7 dagen effectief.
https://www.rivm.nl/covid...gronden/boostervaccinatie
Pfizer werkt na 7 dagen.
Moderna werkt pas na 14 dagen.
Dat was bij eerdere vaccins ook het geval. Het RIVM vertelt niet het hele verhaal en doet net alsof alle vaccins identiek zijn.
We moeten af van het gebruik van het woordje "vatbaar". Dat was nooit realistisch en nu met Omicron helemaal niet meer.

Je zult niet zo snel in het ziekenhuis belanden - that's it. Met 3 injecties is de kans kleiner dan wanneer je met 2 injecties rondloopt. Je bent altijd vatbaar en Omicron heeft er ook wel een handje van om je griepverschijnselen op te dwingen als het je overkomt, meer dan vorige varianten deden. Als je een collega ziet met stevige hoofdpijn/rode ogen en een flinke opbouw van slijm en snot... raad ze maar aan om naar een testlocatie te gaan want ze hebben waarschijnlijk bingo.
Volgens de TU delft is er een klein effect.
Maar de maatschapelijke schade en kosten zijn enorm.

Om nog maar te zwijgen over de stapels wetenschappelijke onderbouwing voor enorm effectieve behandelingen met vitamines, mineralen en medicijnen.

Nee, deze vaccinatietunnelvisie heeft heel erg veel schade gedaan.
Volgens de TU delft is er een klein effect.
En daarbij wordt een veel groter effect gemakshalve weggemoffeld.

Namelijk dat veel mensen op CTB-locaties zich aan geen enkele maategel meer houden, want, zoals @MSalters (en vele anderen waaronder de overheid in TV-spotjes) hen willen doen geloven:
Het groene vinkje betekent twee dingen: de kans dat je besmet bent is veel lager, en de kans dat je vatbaar bent is óók veel lager.
Echter, die kansen nemen rap af over de tijd (PDF).

Veel belangrijker: het besmettingsrisico op CTB-locaties (in elk geval kroegen), waar mensen zich totaal niet aan maatregelen houden (afstandhouden, mondmaskers dragen, schreeuwen en zingen dicht bij anderen), omdat zij zich veilig wanen dankzij hun CTB, is mogelijk ordes groter dan dat vaccinaties en boosters dat gemiddelde risico verkleinen.

Zoals ik hier schreef hangt het er heel erg vanaf vanuit welk perspectief je naar het CTB kijkt.
Ik zie het om me heen gebeuren. Op de basisschool continu outbreaks, en mijn net gevaccineerde maar niet beschermde broertje ligt nu zeer ziek thuis. De rest van het gezin blijft negatief testen. In mijn klassen met nagenoeg alleen maar volledig gevaccineerde klasgenoten en docenten blijven de besmette clusters heel erg klein, soms is er iemand positief, maar geen verspreidingen, en ze worden bijna nooit echt ziek. De verspreiding en de ziektesymptomen van de mensen om mij heen lijken iig wel correlatie de vertonen met het vaccinatiepatroon. Negatief testen zegt helemaal niks over of je niet ziek wordt of dat je het niet kan krijgen zonder vaccinatie.
Een ongevaccineerd iemand die zich moet laten testen is altijd veiliger dan een gevaccineerd iemand die niet getest is en door kan lopen met de groene qr-code
Dat is volledig correct en dat geeft nog een andere dimensie. De Wet Publieke Gezondheid (Wpg) artikel 58ra Reikwijdte punt 2 schrijft namelijk:
Regels met betrekking tot het beschikken over vaccinatie tegen het virus SARS-CoV-2 of herstel van een infectie met het virus SARS-CoV-2 worden slechts gesteld indien:
Op basis van een bewijs van vaccinatie tegen het virus SARS-CoV-2 of een bewijs van herstel van een infectie met het virus SARS-CoV-2 kan worden vastgesteld dat een vergelijkbare kans op overdracht van het virus SARS-CoV-2 bestaat als bij een bewijs van een negatieve testuitslag


Het is duidelijk dat de kans dat een gevaccineerd ongetest persoon besmet is, véél groter is dan de kans dat een getest ongevaccineerd persoon besmet is. Dat betekent dat aan de gestelde voorwaarde niet wordt voldaan en er dus geen wettelijke basis is voor het Corona Toegangsbewijs.

[Reactie gewijzigd door martdj op 3 februari 2022 18:22]

Een ongevaccineerd iemand die zich moet laten testen is altijd veiliger dan een gevaccineerd iemand die niet getest is en door kan lopen met de groene qr-code. Vooral met asymptomatische besmettingen is het duidelijk dat alleen een test deze mensen eruit kan halen, een ongevaccineerd persoon die zich wel moet laten testen wordt er daardoor uitgehaald terwijl een gevaccinneerd asymtomatisch persoon zo door kan lopen en andere mensen kan besmetten.
Dat is geheel afhankelijk van hoe effectief die test is om besmettingen te detecteren. Dit wordt gedaan met tests die (uit mijn geheugen) slechts 2/3 van de gevallen detecteren*. Dus als je drie besmette (ongevaccineerde) personen laat testen voor toegang, dan is de verwachting dat voor 1 persoon de test negatief zal zijn.

Voor een goede risico-afweging tussen gevaccineerd en ongetest tegen ongevaccineerd en getest, moet je toch een stuk meer werk doen. Een belangrijke vraag daarbij is, wat doet vaccinatie voor de kans om iemand te besmetten (bij infectie)? Neem weer die drie besmette personen, maar stel nu dat ze gevaccineerd zijn en ongetest toegang krijgen. Als het vaccine de kans op besmetting van anderen kleiner maakt dan de kans op besmetting door 1 ongevaccineerde besmette persoon, dan is die ongevaccineerde geteste persoon dus gevaarlijker.

Helaas is de wereld niet zo simpel :P. Want voor een goede risico-afweging zul je ook kijken naar de kans om besmet te worden en wat de besmettelijkheid is van de mensen die positief/negatief testen. Daar komen die asymptomatische besmettingen om de hoek, want in hoeverre betekend asymptomatisch ook minder besmettelijk? Dat lijkt te verwachten, maar ik heb nog geen data erover gezocht.

* Noot: Zover ik gelezen heb worden voor testen-voor-toegang een antigeen sneltest gebruikt. De PCR testen worden gebruikt voor de 'test bij klachten' (of wat dat nu ook is), en die zijn veel nauwkeuriger. Ook is er verschil in sensitiviteit afhankelijk van wanneer je de test afneemt.
Het allerlaatste puntje zijn we het over eens! Het is zeker een vorm van drang (zou het geen dwang willen noemen, maar heel veel keus hebben mensen inderdaad niet). Vind ik overigens prima. Blijkbaar hebben te veel mensen een gebrek aan feitenkennis en overschot aan wantrouwen om goed voor zichzelf te zorgen. Dan vind ik het niet zo erg dat ze even moeten testen om een biertje te kunnen pakken.

Je zou inderdaad kunnen zeggen dat 2G+ beleid inderdaad nog beter zou zijn. Maar ik geloof niet dat dat is waar je heen wou..

[Reactie gewijzigd door supreme tweaker op 3 februari 2022 17:20]

Nee de QRCode is er gekomen, zodat de vaccinatiebereidheid omhoog zou gaan. Uitspraak komt van Hugo tijdens een kamerdebat. Daarin werd hem gevraagd waarom niet iedereen te testen voor toegang.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 3 februari 2022 18:01]

En uit het onderzoek van de TU Delft blijkt nou juist dat de vaccinatiebereidheid in Nederland juist omhoog zou gaan als de covid pas zou worden afgeschaft. En juist omlaag gaan als 2G zou worden ingezet.
Dat lijkt me niet logisch. Dat bij afschaffing van de QR code de vaccinatiebereidheid omhoog zou gaan.
Immers, je hoeft de QR code niet te installeren na vaccinatie. Het staat er los van. Als je tegen de QR code bent gebruik je hem niet. Simpel. Dat kan met of zonder vaccinatie.
Of maak ik hier een denkfout? Zie ik iets over het hoofd?
Dat je het initieel gezien niet logisch lijkt betekend niet dat het niet het geval is. Hier een link naar de samenvatting/studie van TU Delft in opdracht van het ministerie van VWS over het coronatoegangsbewijs: https://www.tudelft.nl/20...van-2g-en-3g-is-afgenomen

"De groep ongevaccineerden die aangeeft dat ze een vaccin zullen nemen als het coronatoegangsbewijs wordt afgeschaft, is groter dan de groep die zegt een vaccin te nemen als de overheid 2G invoert of op meerdere plekken 3G invoert (werk/onderwijs)."

En tja dit is gewoon het laatste onderzoek die specifiek voor Nederland is. Het lijkt in andere landen wel te helpen om de vaccinatiebereidheid omhoog te schroeven. Maar vooral in landen die initieel een lage vaccinatiegraad hebben. Wij hebben eigenlijk een enorm hoge vaccinatiegraad, er is maar een kleine minderheid die zich niet heeft laten vaccineren. En die minderheid zijn voornamelijk jongeren of mensen die al covid hebben gehad. Maar er zijn blijkbaar best wel wat mensen die tegen de coronatoegangsbewijzen/maatregelen zijn en daardoor helemaal niet meer lijken te luisteren naar het advies/regels van de overheid. Je ziet ook het vertrouwen in de overheid dalen.
Kijk, die link is interessant.

Het is ook niet zo gek dat deze mensen de overheid niet vertrouwen, gezien alle leugens en valse voorwaarden die al plaats hebben gevonden.

Je kan mensen niet dwingen, je moet ze juist vertrouwen. Vertrouwen is iets dat wederzijds opgebouwd wordt. Alleen hebben we een overheid die enkel zichzelf lijkt te vertrouwen.
heh?
het is 3G he.. je weert geen ongevaccineerden...

Die zijn redelijk veilig tov van anderen want die zijn net getest (even aannemen dat de test een positieve er bijna altijd uit pakt en dat het niet te lang geleden is)

Dat de ongevaccineerde of de oudere wel gevaccineerde met een niet zo goed immuunsysteem plotseling in een gevaarlijke situatie komen door al die niet geteste gevaccineerde mensen... Das pure schijnveiligheid..
De facto weer/ontmoedig je ongevaccineerden natuurlijk wel.
En de discussie over effectiviteit van 1G/2G(+)/3G voert iets te ver voor een tech website, maar de essentie van de waarheid is dat iets daarvan altijd beter werkt dan niets daarvan. Dat geldt voor ongeveer iedere maatregel.

Of je het passend vindt, is een politieke opvatting waar redelijke mensen over van mening kunnen verschillen. Maar schijnveiligheid? Alleen als je de onrealistische verwachting hebt dat er iets als absolute veiligheid bestaat.
en trust me
er zijn er genoeg (ik ken ze persoonlijk) die denken, ik heb een groen vinkje en die wordt hier (restaurant X of zaal Y) gecheckt dus hier is het veilig.. terwijl dat dus echt een misvatting is..

Die niet zo fitte Opa moet echt dat niet gaan denken, maar door het groene vinkje denk hij dat waarschijnlijk wel.. en dan maakt het net niet uit of we de ongevaccineerden dus net weg gepest hebben, want de gevaccineerden kunnen deze Opa het net zo goed geven.

Ik ken nu al meerdere die 4!! weken na de booster nu gewoon thuis zitten met corona..
En dus niet _net zo goed_! Hoe dan ook zijn de feiten dat een gevaccineerde minder vaak corona heeft dan een ongevaccineerde.

Maar het komt inderdaad voor, en met Omicron veel meer dan daarvoor. Effect is ontegenzeggelijk kleiner. Maar niet 0. Die denkfout moet je niet maken.
ik denk dat jij hier de denkfout maakt
het is bijna 0 (voor het krijgen)

ik heb collega's in Roemenie, Duitsland,Zweden, Italie, Griekenland en USA.

Overal hetzelfde bijna iedereen (met kinderen) vaccinatie of zelf geboosterd zijn allemaal in de laatste paar weken besmet geraakt.
De meeste van die landen waren met boosteren voor ons (bv Roemenie) en voor dat het bij ons echt op gang kwam had ik de eerste infectie verhalen van collega's of familie van collega's al gehoord.

kijk alleen naar "boosterland" Israel... daar hebben ze de 4de! prik al gezet, en kijk naar hun torenhoge besmettingen (en zelfs hoge ICU bezettingen)

maar goed ik zeg dit al vanaf maart 2020, alles wat we doen heeft echt weinig zin en is alleen uitstel gedrag. iedereen zal er mee in contact komen,
Tegen dit soort logica is geen kruid gewassen natuurlijk. Ik stel voor dat je eens wat studies gaat lezen, data gaat bekijken en je wat minder beroept op anecdotes.
Ja of jij niet specifieke data op een bepaalde manier lezen. Omicron gaan we gewoon allemaal krijgen. Je booster is niet eens tegen Omicron. Het helpt alleen tegen de ergste symptomen en daarom is het ook handig om die wel te nemen. Maar ondertussen is er een grote kans dat je daar door niet voelt dat je het hebt en dus ongewenst gaat verspreiden.

En laten we de 6-7 % niet vergeten waar bij de vaccinaties totaal niet aanslaan. Dat is een hele grote groep die overal met zijn groene vinkje naar binnen mag. Het enige wat zou kunnen werken is dat iedereen moet testen voor hij/zij ergens naar binnen mag.

Maar voorlopig zie ik Omicron als een uitweg dus ik hoop dat wij dit snel achter ons kunnen laten.
Je booster is niet eens tegen Omicron. Het helpt alleen tegen de ergste symptomen en daarom is het ook handig om die wel te nemen. Maar ondertussen is er een grote kans dat je daar door niet voelt dat je het hebt en dus ongewenst gaat verspreiden.
Ondanks dat de booster niet gemaakt is tegen Omicron, is deze wel degelijk effectief in het verbeteren van bescherming tegen infectie en transmissie.
En laten we de 6-7 % niet vergeten waar bij de vaccinaties totaal niet aanslaan. Dat is een hele grote groep die overal met zijn groene vinkje naar binnen mag. Het enige wat zou kunnen werken is dat iedereen moet testen voor hij/zij ergens naar binnen mag.
En het beste zou werken als we allebei zouden doen. Daar ben je het dan mee eens toch? Opgelost!
Maar voorlopig zie ik Omicron als een uitweg dus ik hoop dat wij dit snel achter ons kunnen laten.
Hier zijn we het overigens eens :)
Bij verwaarloosbare percentages is schijnveiligheid helemaal geen gekke term.
Klopt, ware het niet dat de percentages niet verwaarloosbaar zijn. Maar niet zo hoog als we hadden inderdaad. Maar met boosters komen we weer in de buurt :)
Luister jij wel eens naar de technische briefings als v Dissel aan het woord is?
Iemand die geen enkele klacht bezit volgens hem is gewoon gezond en zou niet hoeven testen volgens hem.
Precies wat Rutte altijd deed geen klachten geen testen.
Jij praat alsof iemand die niet gevaccineerd is en geen klachten bezit minder is als jou die trouw waarschijnlijk al 3 prikken heeft genomen en nu beloont moet worden.

Gebruik gewoon je gezond verstand bij klachten blijf je gewoon lekker thuis zoals we het al decennia hebben gedaan gevaccineerd of niet.

[Reactie gewijzigd door dreamsharing op 3 februari 2022 18:48]

Het 'openen' van de samenleving gebaseerd op een QR-code is, uit recentelijke studies gebleken, compleet nutteloos. Er werd en wordt vrij weinig gemitigeerd door vaccinaties en al helemaal het gebruik van een QR-code als grondslag voor het openen van bijvoorbeeld horeca bleek een farce.

Iemand met een groen vinkje aan de deur zegt niets over zijn huidige staat van besmetting. De groep mensen die aan de deur stonden met een 'Testen voor Toegang-QR' bleken veiliger. Deze zijn namelijk in de afgelopen 24 uur getest. De persoon naast je in de kroeg kan 3-voudig gevaccineerd zijn en de hele toko besmetten. En nog roepen mensen dat het geen schijnveiligheid is :+

Ik hoop oprecht dat, als deze corona-storm is gaan liggen, de overheid zich met dezelfde daadkracht inzet voor de echte pandemie in Nederland namelijk overgewicht in combinatie met ongezond leven. 50% van de 18+ bevolking heeft in Nederland een vorm van overgewicht.

[Reactie gewijzigd door skaars op 4 februari 2022 10:30]

Iemand met een groen vinkje aan de deur zegt niets over zijn huidige staat van besmetting
Het zegt wel een hele hoop over het risico dat hij in het ziekenhuis komt als er één iemand anders in het restaurant is die besmet is. En dat is het primaire probleem geweest deze pandemie: De load op de ziekenhuizen. En iemand met vaccinaties (en al helemaal met boosters), heeft gewoon een gigantisch veel kleiner risico op de IC te komen na een avondje in een restaurant als iemand zonder dat.
Compleet nutteloos? De TU Delft toonde aan dat het effect 15% is, als je het overal toepast. Inderdaad heb je nog steeds besmettingen op de werkvloet als je alleen in de horeca QR-codes zou gebruiken, maar dat is logisch. "QR" is geen magische spreuk die Corona in een 10 kilometer straal uitbant. Het werkt precies daar waar je het toepast.
Je vergeet erbij te zeggen dat die cijfers gebaseerd zijn op de Deltavariant (Omikron is vele malen besmettelijker dus makkelijker overdraagbaar, ook als je gevaccineerd bent), dat ze over een niet-bestaande situatie gaan (immers, we passen die code niet overal toe) en dat er daarnaast niet is ingecalculeerd voor valse QR-codes (fluitje van een cent), zaken die niet controleren (hoewel de meeste zaken daar niet mee te koop lopen is dat uit mijn praktijkervaring best een noemenswaardig aantal) en het eenvoudige feit dat mensen zonder QR-code elkaar en anderen op andere plaatsen tóch wel ontmoeten. Die 15% is dus allesbehalve representatief voor de huidige omstandigheden. Kijk je naar de huidige toepassing (dus niet overal, maar in horeca, cultuur etc.) dan is volgens datzelfde onderzoek van TU Delft het theoretische effect zo’n 5%. En dan zijn de overige punten die ik hierboven noem nog niet meegenomen waardoor het werkelijke percentage vele malen kleiner is. De coronapas is wat betreft het bestrijden van virusverspreiding (het argument waarmee de pas is ingevoerd) één grote farce en dient in de praktijk enkel als drang/dwang om ongevaccineerden in een hoekje te duwen en gevaccineerden over te halen tot het nemen van een derde prik (marketingterm: booster).
Wat ik er persoonlijk nutteloos aan vind is dat je vaak toch wel lang in de rij moet staan om je code te laten scannen. Het is ontworpen om mensen de Covid Pokemon te laten vangen, naar mijn idee. Als de code niet gescanned zou moeten worden dan loop je veel makkelijker door en heb je veel minder reden om bij andere mensen langdurig in het vaarwater te zitten...
het probleem is dat onze overheid niet eerlijk is

kijk Macron (Frankrijk) die is gewoon eerlijk: "Wij gaan ongevaccineerden pesten"

en dat is het, maar ja dat durven wij hier niet echt hard op te zeggen..

Als ze nu gewoon er voor uit komen dan het nagenoeg niks helpt om verspreiding te voorkomen (dat hebben we trouwens nu wel gezien met onze huidige Omnicron wave maar ook al met onze Delta wave...)
maar dat het puur mensen pesten is.
v Dissel zei dat de andere landen eerder konden versoepelen omdat daar meer super spreader events waren geweest dus veel mensen hadden het al gehad (Denemarken) ondanks die verspreiding was er geen stijging van ziekenhuisopnames geweest.
Daarom konden hun nu alles loslaten.

Wij blijven maar mensen opsluiten zodat het niet verspreid vroeger kreeg je juist een betere weerstand "groeps immuniteit" door het aansteken...

Er zit geen enkele logica meer in wat hij iedere keer loopt te verkondigen bij de Technische briefings.
3G of 2G werkt niet maar wel zeggen als we dit blijven gebruiken dan is de kans dat men toch overstag gaat voor een booster groter?
Gaat het dan nog wel om de volksgezondheid meneer v.Dissel?
Want ook de booster voorkomt niet dat je Omicron kunt krijgen net als die vorige 2 prikken er niet voor hebben gezorgd dat je geen Delta kon krijgen.
Met prikken zou je het milder krijgen maar ik ken er genoeg zonder prikken die het nog veel milder hebben gehad.
Kijk gewoon eens naar de juiste cijfers nog geen 3000 mensen zijn overleden aan de Corona alleen.
Waar ligt de grens?
Als je denkt dat iemand nog iets wil voorkomen, dan heb je er ook echt helemaal niets van begrepen. Niemand verwacht dat er iets wordt voorkomen, niemand beweert dat maatregelen iets gaan voorkomen. Dat is helemaal niet eens aan de orde geweest.

Het gaat om afremmen zodat niet het hele land in 1 klap ziek wordt. Zo moeilijk is het niet. Er zit nogal een gradatie tussen "het heeft geen enkel effect" en "we kunnen het voorkomen".

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 3 februari 2022 19:57]

dit is dus niet waar
als het puur om het afremmen zou zijn..
Dan hadden we in de beide zomers die we hebben gehad nu in corona tijd
Alle maatregelen kunne droppen, de ziekenhuizen waren leeg (voor corona gerelateerde dingen)
maar nee zelfs in onze zomers moeten we 1.5 meter afstandhouden van elkaar in een park!

We hadden gebruik moeten maken van onze grote gele vriend.... Maar nee, ook in de zomer ook buiten vol maatregelen, we hebben 10% per jaar meer BOA's gekregen om dit allemaal in een soort van politie maatschappij te veranderen..

Ook zeggen dat er geen virologen of epidemiologen zijn geweest de afgelopen 2 jaar die gewoon echt het woord ZeroCovid in de mond hebben genomen.. er zijn er genoeg geweest die dat beweert hebben en die dat hun doel hadden... Persoonlijk vertrouw ik die mensen totaal niet meer, iedereen die overtuigd was dat ZeroCovid de uitweg was (en daar voor zeg maar zelfs had gestudeerd, dus was hun vak) kan ik niet meer serieus nemen..
Ik hoor het ze nog zo zeggen bij Jinek op TV in oktober 2020.. "Als we gewoon even 3 weken helemaal opslot gaan is het voorbij" . Ik viel van mijn stoel..... wat beweert hij nu?? hoeveel mensen zullen dit ook zien en voor waarheid aannemen??
We hebben nu inmiddels een jaar het systeem met qr codes. Praktisch iedereen in mijn omgeving heeft inmiddels corona gehad de afgelopen weken, na de grote lockdown. We kunnen toch wel concluderen dat dit systeem met qr codes niks voorkomt.
We kunnen toch wel concluderen dat dit systeem met qr codes niks voorkomt.
Want je hebt wetenschappenlijk bewijs dat exact hetzelfde gebeurd zou zijn als de QR code niet toegepast zou zijn? Het feit dat de besmettingen nu snel oplopen met de QR code kan ook betekenen dat dat aantal veel sneller opgelopen zou zijn als je niets had gedaan....
Vooraf: ik ben geboosterd.

Door J_van_Ekris:
Want je hebt wetenschappenlijk bewijs dat exact hetzelfde gebeurd zou zijn als de QR code niet toegepast zou zijn?
Geen bewijs maar wel sterke aanwijzingen, dit i.r.t. Delta (bij Omikron is het CTB veel minder effectief).

1) Negatieve VE
In meerdere onderzoeken wordt, na ca. een half jaar, een negatieve VE (VaccinEffectiviteit) tegen symptomatische (d.w.z. mensen hebben een reden om zich te laten testen) besmetting geconstateerd.

Dat zou kunnen komen doordat gevaccineerden zich gemiddeld slechter aan gedragsmaatregelen houden dan ongevaccineerden.

Canadese onderzoekers schrijven daarover:
In Ontario, a vaccine certificate system was introduced in the fall of 2021, such that only individuals who have received 2 doses of vaccine are permitted to travel by air and rail, and to enter restaurants, bars, gyms, and large cultural and sporting events. Younger adults may be more likely to frequent such venues and have more social contacts [22] (and Omicron cases in our study were younger). As such, the exposure risk of vaccinated individuals may be higher than unvaccinated individuals since vaccination is a requirement to participate in these social activities. This may explain the negative VE following 2 doses observed for Omicron during this early study period.
Dit zou verergerd kunnen worden
als de bevattelijkheid, met name na meerdere boosters, na een tijd daadwerkelijk groter wordt dan bij een ongevaccineerde:
Last week, European Union regulators warned that frequent Covid-19 booster shots could weaken the immune system and may not be feasible.
2) Vanaf 25 september
mocht je met een CTB naar de kroeg en vervolgens stegen de besmettingscijfers.

Terugkomend op wat je verder schreef:
Het feit dat de besmettingen nu snel oplopen met de QR code kan ook betekenen dat dat aantal veel sneller opgelopen zou zijn als je niets had gedaan....
Niet "niets" maar "iets anders", namelijk niet zeggen dat je met een CTB je in de kroeg aan geen enkele maatregel meer hoeft te houden.

(Hoe het na 25 september verder ging beschrijf ik in deze reactie op security.nl).

De VE tegen besmet raken is sowieso laag en was in het najaar gemiddeld al flink afgenomen, zodat een CTB van geen kanten opweegt tegen afstand houden en andere maatregelen zoals mondkapjes (medische en correct gedragen).

In grafieken in deze publicatie van de Britse overheid (PDF) (verderop in een reactie van mij in tabelvorm samengevat) kun je zien dat de VE tegen besmet raken na een half jaar verwaarloosbaar is (ook de VE tegen ernstig ziek worden is dan hooguit matig).

Nb. de TU Delft ging in haar modellering uit van veel rooskleuriger cijfers.

M a.w. als je doel was/is om een sterke verspreiding van het virus in Nederland te voorkomen, heeft het CTB gefaald.

Maar als je doel was/is "kroegen open zonder aaanvullende maatregelen", dan zou het CTB het aantal besmettingen iets minder groot kunnen hebben gemaakt dan zonder CTB.

Echter, het CTB kan de crisis ook hebben vergroot, want in het TV-spotje van VWS werd gezegd dat je met een CTB veilig uit kon, wat een ordinaire leugen was. En is. En dat is precies de reden waarom CTB-gebruikers dachten en denken dat zij zich, op "veilige" CTB-locaties, niet meer aan gedragsmaatregelen hoefden en hoeven te houden.

(Dat allemaal nog los van het feit dat er flink gefraudeerd en nauwelijks gecontroleerd werd, en dat ongevaccineerden - mits getest - ook naar binnen mochten. Daarbij zou 2G het onterechte gevoel van veiligheid, de frustraties en het aantal fraudegevallen alleen maar groter maken).

Hoeveel bewijs wil je hebben?

[Reactie gewijzigd door ErikvanStraten op 4 februari 2022 09:47]

Dat zou kunnen komen doordat gevaccineerden zich gemiddeld slechter aan gedragsmaatregelen houden dan ongevaccineerden.
Ik deel je mening dat mensen die gevaccineerd of genezen zijn zich gelijk als "onaantastbaar door Corona" gaan gedragen en dat dit een extreem onverstandige levenshouding is.
2) Vanaf 25 september
mocht je met een CTB naar de kroeg en vervolgens stegen de besmettingscijfers.
Maar komt dat door het CTB of doordat die mensen eindelijk weer naar een kroeg mochten. En de grote vraag is: was dit erger geweest als men dit zonder CTB had mogen doen?
Niet "niets" maar "iets anders", namelijk niet zeggen dat je met een CTB je in de kroeg aan geen enkele maatregel meer hoeft te houden.
Wat gewoon bijzonder onverstandig is. Je besmettingskans en kans op ernstige gevolgen dalen maar worden zeker niet nul. Die nuance raakt men in de huidige wereld van one-liners wel eens kwijt.
De VE tegen besmet raken is sowieso laag en was in het najaar gemiddeld al flink afgenomen, zodat een CTB van geen kanten opweegt tegen afstand houden en andere maatregelen zoals mondkapjes (medische en correct gedragen).
Ik denk zelf dat een mix van maatregelen nodig is om een pandemie beheersbaar te houden, en het CTB is een onderdeel van die mix. Ik weet niet of het het effectiefste middel is, en dat zit hem niet in het instrument zelf maar in de belachelijk slechte naleving/gebruik daarvan. In andere landen zie ik zelf veel strakkere naleving en dan heb je ook minder snelle stijging. Punt is, in die landen is men vaak ook veel terughoudender met terugdraaien van maatregelen (zoals verplichten van mondkapjes is in veel landen tot oktober heel gewoon geweest terwijl wij al maanden ze niet meer gebruikten) en is de naleving van alle maatregelen beter. Ik denk dat we de echte cijfers over de effectiviteit van maatregelen pas over jaren echt kunnen snappen.

Maar ik deel jouw mening wel dat als iedereen gewoon eens afstand ging houden en structureel een mondkapje droeg we er een stuk beter voorgestaan hadden.
M a.w. als je doel is om een sterke verspreiding van het virus te voorkomen, heeft het CTB gefaald. Als je doel was "kroegen open zonder aaanvullende maatregelen", dan zou het CTB het aantal besmettingen iets minder groot kunnen hebben gemaakt dan zonder CTB.

Maar het CTB kan de crisis ook hebben vergroot, want in het TV-spotje van VWS werd gezegd dat je met een CTB veilig uit kon, wat een ordinaire leugen was. En is.
Tja, zie mijn punt over one-liners versus de noodzaak tot nuance. Ik denk dat de overheid te vaak te kort door de bocht heeft gecommuniceerd waar veel meer nuance nodig was. Men is verleid tot het reduceren van complexe zaken tot oneliners (Dansen met Jansen, echt?). En dat begint aan de top. Als ik eerlijk ben is het al een enorme vooruitgang dat Ernst Kuipers met grafieken probeert te laten zien wat er gebeurt in plaats van wollige geklets van Hugo de Jonge.
Dank voor jouw reactie en nuancering.

De problematiek is zeer complex, dat bespreken in tweet-lengte is kansloos.

Bovendien zie ik in veel discussies mensen langs elkaar heen praten omdat ze van verschillende doelstellingen uitgaan.

M.b.t. het CTB:
1) Kroegen moeten open. Hoe kan dat zo veilig mogelijk?

2) Welke maatregelen moeten we nemen zodat scholen open kunnen blijven en de IC's niet overspoeld raken?

Aanvulling 13:19, ik vergeet een mogelijk derde doel:

3) Hoe krijgen we, zonder (in de Kamer waarschijnlijk onhaalbare, en sowieso CU/CDA stemmen kostende) vaccinatieplicht, zoveel mogelijk mensen, ook die daar zelf de noodzaak niet voor inzien (en die zelden ernstig ziek worden), gevaccineerd?

[Reactie gewijzigd door ErikvanStraten op 4 februari 2022 13:19]

Canadese onderzoekers schrijven daarover:
Kan helemaal niets van je citaat terugvinden in de link.
Dit zou verergerd kunnen worden als de bevattelijkheid, met name na meerdere boosters, na een tijd daadwerkelijk groter wordt dan bij een ongevaccineerde:
Er staat niets over vergrote bevattelijkheid na boosters en helemaal niets over ongevaccineerden in die link!
Last week, European Union regulators warned that frequent Covid-19 booster shots could weaken the immune system and may not be feasible.
Wat het hoofd vaccinatiestrategie van EMA in januari zei, was dat er geen data zijn die herhaald boosteren als aanpak ondersteunen.
En dat er mogelijk een probleem zou kunnen voor het immuunsysteem als de vaccinaties te dicht op elkaar worden toegediend.
(En dat de bevolking moe zou worden van het vaccineren)
https://www.reuters.com/b...cron-vaccines-2022-01-11/

Voor het tweede deel van je reactie heb ik je links niet nagelopen maar wat je schrijft in het eerste deel vind ik erg misleidend.
Vooraf, in deze tijd van verhitte discussies: ik ben volledig gevaccineerd en geboosterd, en raad elke kwetsbare en/of oudere persoon aan hetzelfde te doen (in elk geval tijdens Delta, waarbij ik niet uitsluit dat die variant weer de kop opsteekt).

duizend schreef:
Kan helemaal niets van je citaat terugvinden in de link.
Touché, dank voor de oplettendheid!

De door mij aangehaalde tekst heb ik eerder uit versie 1 gekopieerd (en op 18 januari gebruikt in een posting op security.nl.

Vanochtend zag ik dat er een update van de publicatie was (vaak is dat vanwege kleine correcties in bijv. referenties), dus heb ik zonder nadenken en checken de link naar v2 gebruikt.

Ik zie nu dat het onderste deel van de tekst die ik aanhaalde in v2 inderdaad gewijzigd is (de tekst in de link naar v1 is nog wel hetzelfde als ik liet zien). Ik had moeten checken of de tekst nog exact hetzelfde was, mijn excuses!

In v2 is de volgende tekst, zo te zien, ongewijzigd:
First, a vaccine certificate system was introduced in Ontario in the fall of 2021, such that only individuals who have received 2 vaccine doses are permitted to travel by air and rail, and to enter restaurants, bars, gyms, and large cultural and sporting events.
De tekst daarna is wel gewijzigd:
Introduction of Omicron into Ontario by vaccinated travellers and the initial spread via household and social contacts (who are also more likely to be vaccinated) likely resulted in increased risk of exposure to Omicron among vaccinated individuals before gradually diffusing into the broader population, including unvaccinated individuals. This hypothesis is supported by earlier Omicron cases being younger, residing in higher-income neighbourhoods, and being more highly vaccinated than the test-negative controls during the same period.
Ik vind het nu een wat vaag verhaal geworden. Opmerkelijk.

duizend schreef:
Er staat niets over vergrote bevattelijkheid na boosters en helemaal niets over ongevaccineerden in die link!
Ik had het duidelijker (meer tekst) kunnen schrijven, maar ik doelde op:
Last week, European Union regulators warned that frequent Covid-19 booster shots could weaken the immune system and may not be feasible.
Bedoeld wordt dat te veel boosters in korte tijd achter elkaar schadelijk zou kunnen zijn; impliciet bestaat dit risico natuurlijk niet voor ongevaccineerden.

duizend schreef:
Wat het hoofd vaccinatiestrategie van EMA in januari zei, was dat er geen data zijn die herhaald boosteren als aanpak ondersteunen.
En dat er mogelijk een probleem zou kunnen voor het immuunsysteem als de vaccinaties te dicht op elkaar worden toegediend.
(En dat de bevolking moe zou worden van het vaccineren)
https://www.reuters.com/b...cron-vaccines-2022-01-11/
Een m.i. groot probleem is dat veel mensen erin geloven dat je door te vaccineren en te boosteren (naast ernstige ziekte voorkomen), de verspreiding van het virus significant kunt afremmen (het aantal besmettingen laag kunt houden).

Ik vrees dat het effect daarvan, zeker bij Omikron, veel te klein is t.o.v. hoeveel onveiliger veel gevaccineerden zich gedragen (omdat zij denken dat vaccinatie besmetting meestal voorkomt, en zij bij een eventuele "breakthrough" besmetting toch niet ernstig ziek worden).

Maar sowieso is de VE (VaccinEffectiviteit) tegen besmetting met Omikron relatief laag (lager dan tegen ernstig ziek worden), en daalt snel met de tijd.

Voor gemiddeld een redelijke effectiviteit tegen besmetting zul je wellicht elke 3 maanden moeten boosteren (nog even los van aangepaste vaccins voor eventuele nieuwe varianten), en dat is waar EMA m.i. voor waarschuwde.

Waarbij de WHO opriep om de beschikbare vaccins eerlijker over de wereld te verdelen (of die oproep sinds Omikron nog zo luid is, weet ik niet).

duizend schreef:
Voor het tweede deel van je reactie heb ik je links niet nagelopen maar wat je schrijft in het eerste deel vind ik erg misleidend.
Sorry dat dit zo overkomt, dat was beslist niet mijn bedoeling.
Volgens mij hebben we pas sinds een week weer de qr code nodig en is de stijging volledig lost van de qr app. En worden zowel gevaccineerden en ongevacineerden ziek. De enige manier om besmettingen te voorkomen is of thuis blijven of testen. Nu kan je als gevaccineerde een heel café besmetten.
De onderzoeken van het RIVM en de rest van de wereld laten nog steeds zien dat een gevaccineerde veel minder snel een ander besmet en ook zelf minder snel besmet raakt. Een gevaccineerde is gewoon veel minder risicovol dan een ongevaccineerde, ook in een cafe....
Bron? Besmettingen staan echt los van vaccinaties. Iedereen kan corona krijgen. Je wordt alleen minder ziek met een vaccinatie.
Zie https://www.medrxiv.org/c...101/2021.12.20.21268121v1, met de opmerking dat "beduidend minder" slaat op een ongeboosterde patient in vergelijking met Delta. Door de booster probeert men dit juist weer op niveau te krijgen.
Zo kun je iedere maatregel isoleren en afdoen als zinloos. De samenhang van afstand houden, vaccineren, regelmatige zelftests etc zorgt ervoor dat de verspreiding van het virus afgeremd wordt. Let wel, ik zeg niet voorkomen maar afremmen.
Helemaal mee eens! Maar de qr code app is juist een uitzondering op de regels die je benoemt. Schijnveiligheid.
Tot op zekere hoogte ben ik het inderdaad eens met schijnveiligheid. Alleen moet je ook kijken wat praktisch is; 1G, dus iedereen testen, is absoluut niet haalbaar. Dat zou betekenen dat er per week je zeker kan rekenen op 20 miljoen tests per week.

Een ander uiteinde zou zijn geen QR code toepassen, hiermee zou de vaccinatiegraad gegarandeerd stukken lager zijn dan dat deze nu is. Dit zou dan weer betekenen dat afgelopen (eind vd zomer/herfst) jaar veel meer mensen met Corona in het ziekenhuis waren beland met als gevolg een waarschijnlijke code zwart.

Waar je dan op uit komt is een tussenweg en ik denk dat dat compromis ligt in de buurt van het huidige QR systeem: mensen die zich laten vaccineren hebben een beduidend minder grote kans om in het ziekenhuis terecht te komen (dit is met cijfers aan te tonen) dan niet gevaccineerden mensen. "mooi" meegenomen is dan de wat lagere kans op overdracht en besmetting.

Dit haalt uiteraard niet weg dat het een verkapte weg is om vaccinatie te verplichten maar zolang 3G nog de norm is is er een alternatief voor niet gevaccineerden.

Dit hele pakket maatregelen is er om een code zwart in het ziekenhuis te voorkomen maar tegelijk de rest van de samenleving zoveel mogelijk open te houden. Of dit de juiste aanpak is vanuit zowel een medisch standpunt als een sociaal standpunt is een compleet andere discussie.
Wat je nog zou kunnen overwegen is verplichte vaccinatie, zoals Oostenrijk. Want ik ben het met je eens, dat de qr code app bijdraagt aan de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Maar dat is ook wel een grote stap, ik zou dit met name verplichten voor de groepen die ook daadwerkelijk een risico lopen om de zorg te belasten. (ouder dan 50?)
Als je het woord zinloos vervangt met het woord zinvol dan kan deze redenering ook de andere kant op.

Ik denk van alle maatregelen die we nu nog hebben, het houden van afstand en vooral het thuis blijven bij klachten, echt de meest effectieve gebleken zijn. En ook bij die is het.. Op zijn zachts gezegd nogal lastig "meten".

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 3 februari 2022 22:14]

Ik ben op zich wel blij dat landelijk beleid niet op anekdotes gebaseerd is hoor.
Verklaar je nader? We pieken toch in aantal besmettingen? Dat doen we vanwege de nieuwe variant, maar gebeurde al in november / december met ons qr code systeem. Gevaccineerden bij elkaar in de kroeg levert gewoon besmettingen op, ze belanden alleen minder vaak in het ziekenhuis.
Hetzelfde argument zou je kunnen maken tegen mondkapjes; We deden in november en december ook mondkapjes op. En als mensen met mondkapjes in de trein zitten, kunnen ze elkaar ook nog besmetten. En toch pieken we! Dus mondkapjes werken niet?
Klopt, wellicht is daarom het advies ook aangepast dat we nu medische mondkapjes moeten gaan gebruiken?
Die werken *beter* maar de andere werken *ook*.

Het is dus niet zwart/wit, dat is precies het punt.
https://www.rtlnieuws.nl/...nenruimtes-ook-als-je-zit

Relatief. ALs ik zie hoeveel mensen rondlopen met een masker onder de neus, tsjah..
De conclusie "dat dit systeem met qr codes niks voorkomt" kan je niet trekken op basis van dat we al een jaar met dit systeem werken en dat praktisch iedereen in jouw omgeving in de afgelopen weken corona heeft gehad. De conclusie zou kunnen kloppen, maar dat hangt niet af van anekdotes.

Er worden in dit draadje nogal wat conclusies getrokken die niet echt goed onderbouwd worden. Ik vind dat we daar best wel wat voorzichtiger in mogen zijn. Maar goed, het is dan ook geen academisch tijdschrift.
Een half miljoen geregistreerde besmettingen in een week,
Bij welk aantal gaan we dan wel zeggen dat het niet of vrijwel geen effect heeft?
Dat is een ontzettend lastige vraag om te beantwoorden. Maar met anekdotes heeft het in ieder geval niets te maken.
Weet je dat zeker? (Cynisch grapje)

[Reactie gewijzigd door JoeB2C op 3 februari 2022 16:58]

Klopt ook. Kinderen op de basisschool. Die tijd van jou komt nog wel... ;)
Ik denk dat dat eerder behaald is door goed vaccineren, ouderen beschermen en aan je persoonlijke gezondheid denken. Dat is niet zozeer het effect van de qr code toch?
Eens, maar het geeft wel een indicatie hoe veilig mensen zijn na een eventuele besmetting en de beperkingen stimuleren mensen om zich te laten vaccineren. Dat laatste kun je overigens controversieel noemen.

Edit: welk deel van hetgeen hierboven staat is Off-topic of onwaar? Dat mensen met vaccinatie minder gevaar lopen op zware ziekteverschijnselen (hier is genoeg wetenschappelijk onderzoek voor), dat toegangsbeperkingen via QR codes mensen stimuleren om te vaccineren (logisch: je wil niet beperkt worden, dus je laat je sneller vaccineren om van die beperkingen af te komen) of dat dit laatste beleid controversieel is (gezien alle discussie met voors en tegens, ook hier, lijkt me dat evident)?

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 3 februari 2022 22:05]

Dus met andere woorden, die QR codes zijn er eigenlijk alleen om mensen aan te zetten tot vaccineren.
Want het indammen gaat niet werken met een groen vinkje.
En het kleine detail dat je nu lijkt te vergeten dat mensen heel veel kleinere kans hebben om in het ziekenhuis te komen, en al helemaal op de IC, als ze gevaccineerd zijn. En laat dat nou net het grootste probleem zijn dat we hebben gehad: veel te veel mensen die daar terecht kwamen.

En iemand met vaccinaties komt daar dus minder snel, en dus is het veel veiliger als die naar bijvoorbeeld een restaurant gaat.
Ik stel ook niet dat vaccineren niet werkt.
Ik stel alleen dat het "indammen" van het virus niet bereikt word door mensen uit te sluiten dmv QR codes.
Het is dus eigenlijk een manier om mensen toch aan te zetten tot vaccineren ;)
Even los van of je daar een voorstander van bent (of niet).
Als je definitie van "indammen" is dat het virus daardoor uitsterft: correct.
Gangbaardere definitie is dat het synoniem is voor inperken. Dat hoeft geen daling te betekenen maar kan ook een minder sterke stijging (of minder, maar niet 0, verspreiding) zijn. Dat is natuurlijk wel het geval.

[Reactie gewijzigd door supreme tweaker op 3 februari 2022 17:34]

Grappig, ik kreeg covid ruim twee weken na m'n booster, en ziekte had bij mij hetzelfde verloop als huisgenoten (zonder booster)
Dag of zeven weer opgeknapt, echter: ik ben twee dagen ziek geweest van die derde moderna. Dus ben per saldo langer ziek geweest.
N=1 maar je zult begrijpen dat ik niet bijster veel vertrouwen heb in doorboosteren, en echt geen enkele impact verwacht van een ingrijpende maatregel als die qr code. Dat moet gewoon stoppen.

[Reactie gewijzigd door amarissimo op 3 februari 2022 19:11]

Inderdaad, tot nu toe;

https://www.nu.nl/coronav...ominant-in-nederland.html

Verschillende onderzoeken duiden erop dat de BA.2-variant besmettelijker is dan de oorspronkelijke BA.1-variant. Ook zouden gevaccineerde mensen makkelijker besmet kunnen raken bij de BA.2-variant dan bij de BA.1-variant.

Het einde van deze poppenkast nadert. Afschaffen die app.
Maar nog altijd minder makkelijk dan ongevaccineerden...
Letterlijk alle studies naar vaccinatie effectiviteit tegen omicron
Er is ook data dat 2 maal gevaccineerden vaker omicron krijgen dan ongevaccineerden. Nu kan dat natuurlijk een test bias zijn (ongevaccineerden testen wellicht minder).
Maar er is ook data die hetzelfde aangeeft voor zkh opnames. Met een beetje pech ben je vatbaarder dus als je honeymoon fase voorbij is.
Boosten waartegen? De IC 's en ziekenhuizen zijn leeg maar bedrijven vallen om. Omikron is niets meer dan een stevige griep.
De IC en ziekenhuzien zijn leeg? Euhm? Misschien nog een keertje naar de statistieken kijken? Gelukkig is het hoogtepunt achter de rug, en hopelijk kunnen we spoedig zonder zulk soort maatregelen. Maar de IC is echt niet leeg.

En de reden dat ze niet nog steeds heel veel voller zijn is doordat een merendeel van de bevolking niet bang is voor een spuitje en gevaccineerd is.
Dat de kans dat je in het ziekenhuis beland met Omicron veel kleiner is, is natuurlijk een feit, dat heb ik ook nooit ontkend. Al wordt dat wel tot een behoorlijke gedeelte gecompenseerd doordat heel veel meer mensen besmet ermee raken.

Maar het is ook een feit dat gevaccineerden nog steeds een heel veel kleinere kans hebben om op de IC te belanden, ook met Omicron. En dus kan je zo de wiskunde doen dat zonder gevaccineerden we alsnog gezellig op een code zwart hadden gezeten.
Momenteel liggen er 1200 coronapatiënten in het ziekenhuis en 200 op de IC. Dat is niet bepaald leeg. De rest van Nederland kan die zorgcapaciteit goed gebruiken en het had bijna volledig voorkomen kunnen worden als die mensen zich hadden laten boosten. Want 98,5% is van die patiënten is niet geboost.
Je baseert je waarschijnlijk op de plaatjes van Kuipers van zijn eerste persconferenties en hebt blijkbaar gemist dat hij daar veel kritiek op heeft gekregen, omdat er helemaal niets van klopte. Zo ook die claim dat 98,5% niet geboost zou zijn dus. Op het moment van die 1,5% was slechts 5% van de Nederlandse bevolking geboost. Inmiddels in het aandeel geboost in Nederland een stuk hoger evenals het aandeel geboost in het ziekenhuis.
Now the cat comes out of the bag
Ook zo'n vreemde reactie. Er zijn genoeg experts die nu aangeven dat Omicron op een griep epidemie begint te lijken. Dat je die niet in de mainstream media krijgt op een presenteerblaadje is wat mij betreft erg opvallend. Je hoeft echt niet in de wappie sferen te gaan zoeken om een wat breder beeld te krijgen.

En last but not least. Het draagvlak in de maatschappij is bijna compleet weg. Dat begin ik steeds meer te merken en dan heb ik het ook over mensen met 3 prikjes. Hoe langer wij wachten des te meer gaan wij betalen. Kijk maar eens wat er de komende jaren allemaal voor belastingverhogingen krijgen om de gelopen schade te coveren. Hoe meer mensen er obesitas krijgen en mensen die er psychisch door heen zitten.

Dat is het probleem als er met oplossingen en paniek gereageerd wordt op 1 kwaad.
Als, ondanks brede vaccinatie, boosters en maatregelen, het Coronavirus nog altijd twee keer zo dodelijk is per besmetting en er meerdere ordegroottes meer besmettingen zijn kun je niet spreken van vergelijkbaar met Griep. De meeste experts zeggen wel dat we er op termijn op die manier mee om kunnen (en zullen) gaan. Sommige experts zeggen dat er op korte termijn geen rechtvaardiging is om verregaande maatregelen te nemen (ook mee eens overigens). Hoe dan ook is het dan nog steeds niet te vergelijken met griep. Vele malen gevaarlijker.
Ten eerste bedankt voor je normale reactie. Dat leek een tijdje geen optie meer op Tweakers :)

Laten we simpel zijn. Ik ben geen expert en jij denk ik ook niet, maar ik vind alle informatiebronnen op het vlak van corona doden een moeilijk/variabel uit te lezen cijfer. Kijk bijvoorbeeld naar Engeland en je ziet dat er van de 176K doden 17K (beide ongeveer) enkel met corona als oorzaak zijn dood gegaan en een gemiddelde leeftijd van 82,5 jaar hadden (in die laatste groep). Uit mijn hoofd rond de gemiddelde levensverwachting.

De rest had er met een zware griep ook flink van langs gekregen. Waarschijnlijk minder erg dan met corona, maar dat zet bij mij wel de vraagtekens bij 2x zo dodelijk. Ik denk oprecht dat wij dit soort feiten pas over een jaar of 2 op een rijtje hebben en hopelijk er veel van leren voor als er een keer een virus komt wat minder mild met ons om gaat (dan zijn wij hoe dan ook doomed "+ )

Sporten promoten/subsidiëren en betere voeding informatie/ snack tax zou helpen (zeg ik als out of shape individu).

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 3 februari 2022 19:25]

Ten eerste bedankt voor je normale reactie.
Ik doe m'n best maar het is wel een lastige discussie soms. Er is een grote groep met veel mening maar niet ingelezen in studies en data uit de echte wereld. Het is een genuanceerd geheel waarin niets binair is. Dat maakt het voor de maatschappij ook zo lastig en juist daarom moet men (wmb) ook niet proberen om dit te doe-het-zelven. De adviezen en bevindingen door allerlei instanties zijn (controleerbaar) gebaseerd op allerlei studies en data en expertise van over de hele wereld. Dat betekent niet dat dit foutloos is, maar wel een veel nauwere benadering van de realiteit en wat verstandig is dan dat we zelf op basis van (social) media kunnen beoordelen.
Kijk bijvoorbeeld naar Engeland en je ziet dat er van de 176K doden 17K (beide ongeveer) enkel met corona als oorzaak zijn dood gegaan en een gemiddelde leeftijd van 82,5 jaar hadden (in die laatste groep). Uit mijn hoofd rond de gemiddelde levensverwachting. De rest had er met een zware griep ook flink van langs gekregen. [..] Waarschijnlijk minder erg dan met corona,
176k doden is een enorme tragedie. Zonder corona waren deze echt niet allemaal dood geweest. Dat kun je o.a. zien aan wereldwijd enorme oversterfte ten opzichte van "normale" (griep)jaren. En dan ook nog eens golf na golf. Het is ook onjuist om te denken dat gezonde, ook jonge, mensen niets te vrezen hebben van Corona. Daar zien we genoeg cijfers van en ik zie dit ook bevestigd in mijn omgeving. Maar vaccinatie (en een booster voor Omicron) maakt dat risico wel acceptabeler. Natuurlijk wordt het aantal verloren levensjaren gedrukt door het rap oplopen van risico met leeftijd, maar dat maakt het aantal verloren levensjaren niet minder. Het blijft veel.
maar dat zet bij mij wel de vraagtekens bij 2x zo dodelijk.
En toch is het zo. Dit is per infectie, maar is met de tijd wel aan het teruglopen door een mildere variant + bredere vaccinatie. Zie verder ook: https://www.ft.com/conten...0b-4592-9ff3-feed2008bdb7 (helaas paywall geloof ik..)
Ik denk oprecht dat wij dit soort feiten pas over een jaar of 2 op een rijtje hebben en hopelijk er veel van leren voor als er een keer een virus komt wat minder mild met ons om gaat (dan zijn wij hoe dan ook doomed "+ )
Ik zou niet echt zeggen dat dit virus mild met ons omgaat. Maar het is geen ebola nee...
Sporten promoten/subsidiëren en betere voeding informatie/ snack tax zou helpen (zeg ik als out of shape individu).
Lijkt me een uitstekend idee! Maar ook heel ander probleem van aard.. Jouw overgewicht doet mij geen gezondheidsschade aan. Terwijl vaccinatiestatus (of uberhaupt "meedoen" aan maatregelen) dat wel doet.
De ifr van corona was wat hoger dan die van de griep. Maat veel meer mensen raakten tegelijk ziek, dat maakte de langdurige overspoeling van de ziekenhuizen. Niet de ernst van het virus. Omicron is een factor 5 tot 10 minder dodelijk dan de originele variant. En komt daarmee in stevige verkoudheid gebied (wat mensen vaak onterecht een griepje noemen).
Omikron na een booster is niet meer dan een stevige griep. Vaccinatie zorgt ervoor dat het personeel weer sneller aan de slag kan. Ongevaccineerden lopen nog steeds een risico op Long Covid, en dan ben je maanden uit de running, niet dagen.
Boosten waartegen? De IC 's en ziekenhuizen zijn leeg maar bedrijven vallen om. Omikron is niets meer dan een stevige griep.
Er gaan nog steeds mensen aan dood, ondanks thuiswerkadvies, mondmaskers en afstandsmaatregelen.
Je beseft dat Omicron nog nauwelijks voorkomt onder de 60+ populatie? Zaken kunnen heel snel veranderen en daar moet men beleidsmatig rekening mee houden...
Je gaat niet in op mijn punt. Wat is jouw punt?

De ifr van omicron is een factor 5 tot 10 lager dan de delta variant... De ifr was al laag, iets van 0,15 tot 0,23% in NL. En omicron komt nog veel lager uit.
Het vaccin kan er voor zorgen dat klachten minder zijn. Het is geen vast gegeven zeker omdat het overgrote deel van de mensen sowieso geen ernstige klachten zou krijgen.
Zonder vaccin had ik al milde klachten.

Ik stel dat de Corona app juist gevaarlijker is bij verkeerd gebruik. Gevaccineerden die weten dat ze besmet zijn maar toch naar een attractiepark gaan omdat ze anders hun geld kwijt zijn. Allemaal mogelijk dankzij het groene vinkje. En dat is geen fictie, ik heb het meegemaakt.
85% zou ik niet "nauwelijks" noemen. "Bijna volledig" is een betere term. Eerder hoorde ik getallen als 70%, en dat was al helemaal niet verkeerd.
Allemaal leuk die berichten over verlopen codes maar ik hoop eerlijk gezegd dat we deze pas zo snel mogelijk afschaffen.

Er is meermaals (wetenschappelijk) aangetoond dat het effect nihil is, of wellicht zelfs een negatief effect, maar daar staat tegenover dat het een enorme aantasting van grondrechten is.

Ook blijkt dat de basisvaccinatie na 270 dagen nog steeds een bescherming biedt, de winst van een booster is circa 10-15% op ziekenhuisopname.
Bereken je deze zogenaamde winst echter door in de kans dat een jong gezond persoon in het ziekenhuis zou belanden dan is het effect echt verwaarloosbaar.

Ook het effect op transmissie is al snel na de booster weer verwaarloosbaar.

Wat mij daarnaast extra zorgen baart is dat er door de vorige en de huidige minister van VWS een ontwijkend antwoord gegeven wordt op de vraag welke criteria er nodig zijn om van het coronabewijs af te stappen.

[Reactie gewijzigd door ZeromaNoiS op 3 februari 2022 17:03]

Geen oordeel over je mening. Maar is dit niet iets voor een forum ergens? Het gaat over een app en functionaliteit, laten we er dan niet een hele discussie over Corona bijhalen.
Dat kan ik eigenlijk niet helemaal met je eens zijn. Ik snap dat tweakers in de basis een tech website is.
Maar dit artikel gaat naar mijn mening op dit moment over veel meer dan een app en functionaliteit.

Juist het feit dat dit wordt gebracht als slechts een update van een appje triggered mij.

Ik ben ook van mening dat we op alle lagen en overal waar mogelijk is de discussie moeten voeren over de wenselijkheid.

Ik heb in ieder geval besloten mijn mening niet meer onder stoelen of banken te steken. Deze “app” overschrijdt zoveel van mijn normen, waarden en levensovertuiging dat ik niet kan zwijgen.
De Europese Commissie heeft inmiddels al aangegeven het gebruik te willen verlengen tot Juni 2023.

Er speelt hier zoveel meer dan alleen ‘Corona onder controle krijgen’…

Het wordt allemaal binnenskamers gehouden, maar je hoeft maar een beetje logisch na te denken en dan zie je dat dit puur bedoeld is om meer controle over ons gedrag en doen en laten te krijgen.

Nu is het Corona, straks is het ‘wel zo handig’ om te kunnen zien waar iedereen is geweest, want Terrorisme en Criminaliteit.

Slippery slope en vrijheden worden makkelijker afgenomen dan teruggegeven.
Big tech bedrijven zijn vele malen gevaarlijker op de lange termijn dan overheden. Die zijn namelijk controleerbaar, iets wat je van commerciële megabedrijven niet kan zeggen. Oe, de EU weet (weet niet, want er wordt geen bezoekprofiel van je opbouwd via de Corona check app) dat RobbieB een pizzaatje heeft gepakt.
Ik vraag mij af hoe ze dat willen doen met de jeugd dan. Immers tussen 12-18 zijn geen boosters beschikbaar gemaakt maar zeker voor de 16/17 jaren gaat dit een probleem opleveren. Die vallen precies buiten de boot bamelijk.
Op mijn papieren bewijs staat ook nog dat het een jaar geldig is. Op zowel de nationale als de internationale. Afgelopen maandag uitgeprint. Ben benieuwd of dat nog een groen vinkje genereert straks, ondanks geen booster.
Dat ligt aan het systeem dat de QR doet decoderen en de regels binnen dat systeem. Als die checkt voor 3 vacinaties in jouw code zal hun systeem geen vinkje geven :S
Maar een Janssen + een booster is ook maar 2. Als er ergens hard in die QR code staat gecodeerd "deze is geldig tot die en die datum", dan blijft het groen genereren. Lijkt me trouwens een slechte manier van implementeren, dus de kans dat de overheid het op die manier heeft gedaan lijkt me best groot.
Er zijn aanwijzingen dat het toedienen van twee verschillende vaccins nu juist beter gaat werken dan het twee maals geven van hetzelfde. Nog niet gepubliceerd voor corona in mensen, al wel voor andere virussen in dieren.
Misschien werkt 3 nog beter. Wie weet.
Nee die blijft gewoon gelding bron: https://www.nu.nl/coronav...ig-ook-in-oostenrijk.html
Enkel maar tot Mei dan is namelijk de 9 maanden termijn na de tweede prik afgelopen voor de meeste tieners, dat staat ook in het Artikel. Men verwacht geen problemen met specifiek de wintersport (omdat in Augustus pas geprikt konden worden en dus pas in Mei verlopen). Dus loopt de wintersport geen gevaar ( dat klopt want in Mei is dat seizoen voorbij) enkel specifiek Oosterijk had een uitzondering gemaakt voor Tieners nu omdat daar NOG strengere regels gelden.
Italië is vooralsnog erg strikt daarin. Gelukkig gaan we in mei naar Italie en niet in de zomer wanneer mijn kids niet meer groen zijn/ Italie heeft Oostenrijk nog niet gevolgd met een uitzondering voor tieners. Tot op heden heeft de EMA boosters voor tieners nog niet goedgekeurd.
De EMA heeft nog niets goedgekeurd voor die leeftijdsgroep, dus ze kunnen dat onmogelijk eisen. Maar ik zou er wel op rekenen dat zodra de EMA het goedkeurd je een paar weken later als 16/17 jarige het land niet meer uitkomt zonder booster (gezien onze buurlanden en hun controlebeleid).
Zonder vaccinaties kom je heus het land wel uit hoor. Kost je een dure PCR test maar dan vlieg je zomaar overal heen.
Technisch heb je gelijk..... maar in Duitsland moet je bijvoorbeeld 5 tot 10 dagen in quarantaine als je niet gevaccineerd (of hersteld) bent. Dan heb je niet echt de meest fijne vakantie ;)
Zonder vaccinaties kom je heus het land wel uit hoor. Kost je een dure PCR test maar dan vlieg je zomaar overal heen.
Niet in Oostenrijk, waar je nu verplicht ben vaccinaties te halen, en als je dat niet wil krijg je enorme boetes, van alle landen die er als eerst mee konden beginnen is Oostenrijk weer de eerste, en meerdere landen zijn hier mee bezig om dit door te voegen.

[Reactie gewijzigd door LUCKY LUKE op 3 februari 2022 17:05]

Oostenrijk komt er ook wel van terug, ze kunnen ons niet missen:

https://skiinformatie.nl/...aatregelen-komende-weken/
hoe kom je aan deze weisheid?
Er zijn héél veel landen waar je absoluut niet naartoe kan zónder geldige vaccinaties (los van het feit of er dat 1 of 2 of 3 zijn)
Met name buiten europa hoef je er echt niet van uit te gaan dat je met enkel een PCR test ergens door de doaune komt, no way. En volgens mij kan je dan zelfs nog niet eens instappen in nederland.
Het groene vinkje is niks anders geworden dan een bewijs van goed gedrag. Jij laat je vaccineren, dus jij mag ergens naar binnen. Anyway, in mei verloopt mijn herstelbewijs. Ben benieuwd hoe de wereld er dan voor staat. Dan maar eens heroverwegen of ik mijn vaccinatie alsnog moet halen omdat ik dan de grens over kan naar het buitenland. Want zonder vaccinatie ben je natuurlijk levensgevaarlijk.

Het lijkt overigens dat een iemand die herstelt is van Covid19 niet als volledig immuun wordt gezien. Alles voor de vaccinaties is het devies. Een vreemde wereld.

[Reactie gewijzigd door Newjersey op 3 februari 2022 16:28]

Toen ik mijn eerste vaccinatie [juni 2021] ging halen was er een computer storing, vaccineren werd stopgezet.

Administratie en registreren van vaccinaties was schijnbaar belangrijker dan het daadwerkelijk zoveel mogelijk vaccineren van burgers.
Eh… alu hoedje much? We leven in een digitale wereld. Prikken worden geregistreerd, voor statistiek en voor je qr-code/bewijs. Beetje zielige reactie dat registratie belangrijker is…
Die paar niet geregistreerde vaccinaties zijn geen probleem voor statistieken, daar is het hele vakgebied zelfs voor opgezet. Het was een beslissing op basis van regels waarschijnlijk. Het is allemaal nieuw, hopelijk pakt men dit de volgende keer beter op als het voor gaat komen. Of het ging om de app zoals je zelf al aan hebt gegeven in je reactie.

Los daarvan mensen voor alu hoedje uitmaken is een beetje te makkelijk en daarom zwak, er zijn genoeg inhoudelijke argumenten in te brengen richting (id)init, kom daar dan mee.
Het lijkt overigens dat een iemand die herstelt is van Covid19 niet als volledig immuun wordt gezien.
Correct. Dat is meer dan alleen "zien", dat is een onweerlegbaar feit. Ik heb famillieleden die van Delta hersteld zijn en nu Omikron onder de leden hebben. Die zijn overduidelijk niet immuun geworden door de eerste besmetting.

Dat is overigens niet veel anders dan griep, daar heb je ook jaarlijkse golven. Corona is nieuwer. Je hebt nog geen 20 golven achter de rug, dus je immuniteit is korter dan een jaar.
[...]

Correct. Dat is meer dan alleen "zien", dat is een onweerlegbaar feit. Ik heb famillieleden die van Delta hersteld zijn en nu Omikron onder de leden hebben. Die zijn overduidelijk niet immuun geworden door de eerste besmetting.

Dat is overigens niet veel anders dan griep, daar heb je ook jaarlijkse golven. Corona is nieuwer. Je hebt nog geen 20 golven achter de rug, dus je immuniteit is korter dan een jaar.
En moeten we daarom iedereen, ook die er amper last van hebben, laten voldoen aan deze vaccinatie verplichting?
en voor sommige landen, is ook boosterprik een vereiste
Dan moet ik binnen een periode tussen mei en jullie nog twee vaccinaties halen, mocht ik naar zo'n land willen 8)7

Ik kan overigens nergens een duidelijke lijst vinden van eisen per land. Ook niet op de site van de Europese Unie. Lekker schimmig allemaal.
Voor een reis naar de meeste landen hoef je je niet te laten vaccineren.
Ik snap denk ik wat je bedoelt: Er is een onderscheid tussen "de grens over gaan" en gebruik maken van faciliteiten in het land zelf: restaurants, entertainment etc.

Maar eigenlijk, wil je dus op vakantie en gebruik maken van leisure activiteiten, dan moet je dus wél gevaccineerd zijn of recent een herstelbewijs hebben. Dus eigenlijk gaat jouw punt niet op.
Mijn punt gaat wel op, je hebt het nu alleen over iets anders. Vakantie wordt inderdaad lastiger, maar ook dan zijn er wel landen waar je overal normaal welkom bent zonder gedoe.
Lijkt me wel handig als jongeren van 13-17 dan ook de booster eindelijk mogen halen. Mijn zoon van 17 heeft beide vaccinaties, maar als dit doorgaat vervalt binnenkort zijn vinkje en kan hij bv niet meer naar de bioscoop, terwijl het voor hem nu onmogelijk is een booster te halen.
Je haalt een booster niet voor een vinkje maar voor je gezondheid (hoop ik). Voor tieners is de booster blijkbaar niet nodig. En dat vinkje wordt vast wel geregeld, tieners hebben nog een paar maanden...
Je haalt een booster niet voor een vinkje maar voor je gezondheid
Ik denk niet meer dat de meeste mensen daar zo nog over denken.
Ook ik zie het prikken niet als 'chantage' maar als kans om van de pandemie af te komen. En tja, het virus muteert, dus moet je vaker prikken, net als met de griep vaccinaties.

Hopelijk worden de komende mutaties steeds minder gevaarlijk zodat het prikken straks beperkt kan worden tot 'risicogroepen' en we zsm van dat vreselijke coronabewijs af zijn.

[Reactie gewijzigd door Prosperot op 4 februari 2022 12:07]

Dat is net het grote probleem. Er is een vrij grote groep dat die booster gewoon haalt voor dat vinkje omdat ze anders buitengesloten worden. Ook de groep boosterweigeraars die dit door hebben is aan het groeien. Als de regels elke x weken veranderen, wanneer stopt de chantage met prikken dan? We zouden toch met twee prikjes de boel gaan oplossen? Zo is het immers altijd verkocht geweest.
Een paar berichten over al die boosters hieronder, het zou kunnen dat we daar mee moeten gaan uitkijken, en je weet dat eind april alweer de Omicron boosters uitgeleverd gaan worden:

"Repeat booster doses every four months could eventually weaken the immune response and tire out people, according to the European Medicines Agency."

https://www.voanews.com/a...ooster-shots/6395174.html

https://www.healthline.co...t-provide-more-protection

https://fortune.com/2022/...sters-pfizer-flu-endemic/

https://www.bloomberg.com...ng-immune-system-ema-says

[Reactie gewijzigd door Arrien op 3 februari 2022 20:12]

Ik vraag me nog af hoelang we met die app edg door willen gaan. Ik geef het nog 2 maanden dan mag het hele controle systeem de kliko in. Landen om oms heen zijn grotendeels goed bezig, laten wij goed volgen. Ik heb net 180 verlenging gekregen en was ook niet van plan een booster te gaan halen omdat ik niet in een risico groep zit en de huidige variant voor mij niet zo gevaarlijk is. De risico groepen boosteren toch wel en als je nu gewoon thuisblijft als je ziek bent, net zoals anders, is het risico niet veel groter dan de ouderwetse griep. Het hele controle systeem is nu veel minder relevant dan met de gevaarlijke varianten.
Tenzij het weer muteert naar een gevaarlijkere variant. ;) Maar, ja: als iedereen zich inderdaad netjes zou houden aan thuisblijven bij ziekte OF na in contact geweest te zijn met een zieke, netjes afstand houden en extra aandacht aan hygiëne zou het inderdaad een veel minder groot probleem zijn; maar dat is al sinds het begin zo en helaas blijven er mensen bij die werkelijk schijt aan alles en iedereen hebben. Niet vaccineren, niet thuisblijven, geen afstand houden, geen mondkapje op willen, lekker egoïstisch - helaas.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 3 februari 2022 16:07]

Tenzij dit, tenzij dat. Maar net zoals in december 2019 we niet alvast mondkapjes gingen dragen omdat er in februari 2020 mogelijkerwijs een gevaarlijk virus zou komen, waarom dan nu zo angstvallig in die "tenzij tunnel" blijven hangen?
Is er überhaupt een wetenschappelijke benadering of berekening hoe groot die tenzij kans is? Is het niet net zo groot als normaal de kans op een virus uitbraak?
En hebben we jaarlijks een Kamerdebat over de mogelijke gevaarlijke griepvariant en welke maatregelen we in de "gereedschapskist" willen hebben? Volgens mij ook niet.
Bij ziek zijn thuisblijven... Ja, als iedereen zich daar nou eens aan zou houden. Dat zag je vroeger al met de griep, genoeg mensen die toch gewoon gingen werken en heel fijn andere collega's besmetten.
Bij ziek zijn thuisblijven... Ja, als iedereen zich daar nou eens aan zou houden. Dat zag je vroeger al met de griep, genoeg mensen die toch gewoon gingen werken en heel fijn andere collega's besmetten.
Wat klets je nou, de meeste mensen/overgrote meerderheid blijven toch echt thuis als ze ziek zijn, logies want je voelt je eigen heel rot, en denkt ze er geen eens aan om te werken, maar voor een verkoudheidje ja dan zou ik ook niet thuis blijven.

[Reactie gewijzigd door LUCKY LUKE op 3 februari 2022 17:08]

Je wil niet weten hoeveel zelfstandigen en mensen met dagcontracten gewoon een pijnstiller nemen en alsnog aan het werk gaan. Ziek zijn wordt verzwegen, er is een grote groep mensen die het zich gewoon niet kan permitteren. Tijdens de vorige verkiezingscampagne heb ik Hugo de Jonge ergens een getal horen roepen dat een op de drie werkenden in Nederland een tijdelijk contract heb en daar ben ik me echt rot van geschrokken. Het verbaast me tot de dag van vandaag nog dat niemand dat probleem door lijkt te hebben.
En toen vonden we zoiemand nog een bikkel ook dat ie gewoon ging werken….

Merk onder mijn klanten, productiebedrijven, wel dat de tijd van “het piept en het kraakt, maar we redden het wel” voorbij is. De productie valt nu echt stil door de grote uitval. Die doen er met testen testen testen alles aan de mensen met verschijnselen toch te laten werken.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 3 februari 2022 16:46]

Bij ziek zijn thuisblijven... Ja, als iedereen zich daar nou eens aan zou houden.
Helaas is dat voor Corona niet voldoende: mensen zijn typisch besmettelijk voordat je symptomen krijgt.
Virussen hebben evolutionair voordeel om te muteren naar besmettelijkere varianten. Daarvoor moet je als virus minder dodelijk worden. Vrij stevige biologische wet (wat nu ook in de praktijk ziet). Nee, er komt geen gevaarlijkere variant, tenzij uit een lab.
Ik vraag me nog af hoelang we met die app edg door willen gaan. Ik geef het nog 2 maanden dan mag het hele controle systeem de kliko in.
Als je naar de situatie in NL kijkt en de landen om ons heen, dan denk ik dat we rond 12 feb naar het loslaten van de 1,5m binnen CTB plichtige locaties/evenementen gaan en eind feb alles loslaten. We kijken voor data constant naar VK en Denemarken, laat nou net daar (en in Ierland, Zweden, Australië, enz) precies die route gevolgd worden...
Daar is alles veel beter geregeld.. geen vertraging in testen, ze checken alles op variant soort en de uitslag is er altijd binnen 24 uur en hier stijgt het aantal opnames.
Dus als ik 2 prikken heb gehad kan ik vanaf 3 februari nog 270 dagen door of vanaf de dag van de laatste prik?
Ik heb in augustus de laatste prik gehad, dus ben in mei de sjaak. Zo moet je het zien
Je bent een gevaar voor de volksgezondheid ;)
Je bent een gevaar voor de volksgezondheid ;)
ik gok het erop vanuit mijn darwinistische overtuiging dat ik het haal
En de rest om je heen hopelijk ook.
Evolueren of wegkwijnen is het devies.
Same here, ik heb de booster geskipped maar kreeg net covid. Dus ik heb weer 180 dagen uitstel van executie.
Ah hier net zo, lang uitgesteld gelukkig die vaccinatie.
270 dagen na volledige vaccinatie geldig zijn.
Wanneer was je laatste prik?
Dat staat er gewoon toch..
Vanaf die datum wil het kabinet dat vaccinatiebewijzen 270 dagen na volledige vaccinatie geldig zijn.
M.a.w 270 dagen na je laatste (2e) prik als je geen booster hebt gehad.
Nee je moet rekenen vanaf datum van je 2de prik (of me Janssen de datum van je prik) Voor sommige gaat dit al best rap. Een half miljoen mensen (in de praktijk zijn dat vooral ouderen of zieke die als eerste een vaccin hebben gehad) hebben geen geldige QR code meer wegens geen booster.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 3 februari 2022 16:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee