Zou het niet zo moeten zijn dat je een dergelijk systeem dat mensen uitsluit (of je dat nu terecht vind of niet) enkel zou moeten toestaan als het bewezen wel werkt in plaats van te kiezen voor een "baat het niet, dan schaadt het niet" houding? Het rapport dat er nu ligt geeft duidelijk aan dat het in de huidige fase een hooguit 16% betere R-waarde geeft als je het overal toepast (dus ook supermarkt, werk, ...). Dat is een dermate klein verschil dat het gewoon niet in verhouding is met de "willekeurige" uitsluiting.
Het lastige is dat je dan nooit iets ingevoerd krijgt, want je zit in een catch22 dat je niks kan aantonen tot je het hebt. Maar je maakt niks tot je het wil gaan gebruiken. Dus initieel moet je uitgaan van een voorspelling/model. Daarna kan je dat aanvullen met werkelijke data, maar de situatie blijft veranderen dus je hebt nooit een "bewijs" (dat is slechts voorbehouden aan de wiskunde

).
De rapporten heb ik recent niet gelezen, maar wel gehoord dat het effect door omicron veel minder/minimaal is, dus ja ik vind het lastig te verantwoorden dat ze het nu gebruiken met het motivatie 'veiliger'. Echter, zie ik een alternatieve benadering. De QR-code vangt de enige manieren dat we objectief kunnen vaststellen dat iemand bijdraagt aan het indammen van de epidemie. Want preventief getest, of minder risico's door vaccinatie of vorige besmetting.
De grootste ethische vraag die ik dus nog steeds heb is, In hoeverre mogen we (als samenleving) mensen belonen voor/duwen om bij te dragen aan de bestrijding van de pandemie. Of omgekeerd gezegd, als jij de niet bijdraagt aan de bestrijding van het virus en dus maatschappelijke kosten teweeg brengt, mogen we daar dan consequenties aan verbinden?
Dat is voor mij een touwtrekken tussen autonomie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Immers, ik vind dat je zelf de keuze moet kunnen maken. Maar die keuze komt met maatschappelijke kosten/gevolgen. Bij niet helpen wordt er meer zorg uitgesteld, krijgen meer mensen psychische klachten, is er meer verloren inkomen (met gevolgschade), etc. Dus vind ik het ook niet onredelijk dat de maatschappij je beloond als je wel de gemeenschap helpt.
Mijn menig ligt nu ergens in het grijze gebied, je mag consequenties verbinden, maar je moet de keuze mogelijk houden. Waarbij het grijze gebied mee veranderd met de epidemie, maatregelen en de inzichten over beide.
Ik schrijf "willekeurig" bewust tussen accolades. Een positief-getest iemand met vaccinatie krijgt wel een groen vinkje, maar een negatief-getest persoon zonder vaccinatie niet. Dat is gewoon niet uit te leggen. Het doel van de QR code lijkt gewoon meer te zijn om mensen richting vaccinatie te bewegen, dan dat het veiligheid biedt. Wees daar dan gewoon open over.
Ik vind dit een typerende opmerking/gedachte, niet specifiek van jouw, meer over/van de samenleving waarin deze wordt gemaakt.
Aan de ene kant gaat het in de discussie over autonomie en keuzevrijheid. Er is een roep in de samenleving om meer vertrouwen van de overheid (en dus samenleving) in de burger. En er wordt met de maatregelen/conferenties steeds een oproep gedaan op solidariteit.
Maar op het moment dat we een mogelijkheid zien om het systeem te omzeilen, dan vertrouwen we niet op het burgerschap van de medeburger. Nee, we wantrouwen direct, verwijten het de regering en eisen dat het nu onmogelijk wordt. Daarnaast wordt het groot uitgemeten in de media (betere kijkcijfers), kamer vragen (spotlight voor jouw partij), etc. Maar we lijken ons niet af te vragen wat de oorzaak is, of de bedachte maatregel wel effectief is, of dat we misschien andere maatregelen kunnen nemen.
Dan inhoudelijk. Makkelijk uit te leggen vind ik het niet, maar ik zie wel degelijk redenen. We willen het systeem zo privacy- en gebruiksvriendelijk mogelijk houden. Dat heeft nou eenmaal beperkingen tot gevolg. Voor de papieren versie kom je niet weg zonder ofwel vaak printen, ofwel een blocklist. De eerste is niet gebruiksvriendelijk, de tweede is een stevige inbreuk op privacy. En het slechts doen voor de digitale versie krijg je in dit wantrouwende klimaat er niet doorheen.