CoronaCheck wordt weer een testbewijs bij festivals: hoe gaat dat werken?

Een festival binnenkomen in Nederland kan binnenkort weer, maar dan alleen met een testbewijs. Dat '1G-beleid' werkt via CoronaCheck, maar dat kan momenteel helemaal niet. Hoe gaat dat aan de achterkant werken?

Je zou denken dat het een makkie is. Nog geen jaar geleden was CoronaCheck immers de app die een testbewijs kon laten zien als je binnen wilde op Field Lab-evenementen, zoals festivals. Sindsdien is het ook een herstel- en vaccinatiebewijs geworden. Het vaccinatie- of herstelbewijs blijft bestaan voor internationale reizen. CoronaCheck moet dus binnen Nederland testbewijzen kunnen tonen en daarbuiten een vaccinatie- of herstelbewijs. Hoe gaat dit werken?

Dat het testbewijs nu weer nodig is, komt door het nieuwe beleid van het Nederlandse kabinet. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid kondigde tijdens de persconferentie van vorige week dinsdag aan dat voor grote evenementen binnen een testbewijs nodig zal zijn dat je kunt zien via CoronaCheck.

Mock-up: CoronaCheck Scanner met blauwpaars vinkje

De werking van CoronaCheck

Eerst een korte recap van hoe CoronaCheck werkt in het huidige systeem. Als gebruiker log je in met een eigen DigiD, waarna je bij de GGD of een testaanbieder een bewijs krijgt. De GGD-informatie levert vaccinatiebewijzen en herstelbewijzen, maar geen testbewijzen.

De G's van coronabewijzen Vinkje als Geldigheid Gebruik binnen Nederland
1G Getest 24 uur Vanaf 25 feb. (grote evenementen die binnen plaatsvinden, vanaf 500 bezoekers)
2G Gevaccineerd of hersteld Herstelbewijs: 6 maanden
Vaccinatiebewijs: 9 maanden
Niet (wetsvoorstel is ingetrokken)
3G Getest, gevaccineerd of hersteld Herstelbewijs: 6 maanden
Vaccinatiebewijs: 9 maanden
Testbewijs: 24 uur
Van 25 sep. 2021 tot 25 feb. 2022 (horeca, cultuur, sport)

Om een testbewijs aan te maken in CoronaCheck, moet je langs een commerciële testaanbieder. Die geeft een code om in te voeren in CoronaCheck om het testbewijs op te halen. Die testbewijzen werken dus straks in CoronaCheck als testbewijs voor festivals.

De app maakt vervolgens een QR-code aan, met daarin een paar gegevens: initialen, geboortedag en eventueel geboortemaand. Als je toegang wilt tot een plek waar gecontroleerd wordt met CoronaCheck, kan iemand die QR-code scannen met de CoronaCheck Scanner-app. Die kan iedereen vinden in de App Store en Play Store. Zowel CoronaCheck als de Scanner-app werkt offline, zodat er geen rijen komen als er een internetstoring is. Er zit geen database achter; het scannen gebeurt lokaal en resultaten worden niet opgeslagen of doorgeseind naar een server. Ook dat is weer gedaan om de privacy te waarborgen.

Na het scannen krijgt degene die checkt een scherm met daarin de gegevens die in de QR-code staan. Die zijn te controleren met behulp van een identiteitsbewijs of door te vragen naar gegevens als een geboortemaand, al is de regel dat men moet vragen om een identiteitsbewijs. Daardoor weet degene die checkt, dat degene van wie hij de code heeft gescand, waarschijnlijk de persoon is die voor hem staat. Dat is om fraude met codes te voorkomen. De controleur moet in de app zeggen dat de gegevens kloppen en krijgt vervolgens een vinkje met groene achtergrond of een kruis met rode achtergrond te zien.

Het werk voor 2G

Nu komen er dus testbewijzen in de app voor festivals, maar op de achtergrond was er al een manier gemaakt om testbewijzen te onderscheiden van vaccinatie- en herstelbewijzen. Dat was nodig voor '2G', de door de Tweede Kamer afgewezen methode van gebruik van CoronaCheck om alleen gevaccineerden en herstelden toe te laten op bepaalde plekken en evenementen. Een test zou dan niet meer genoeg zijn.

Om dat mogelijk te maken, zouden QR-codes van testbewijzen een 'attribuut' meekrijgen. Daarbij gaat het om V3 van de QR-codes, blijkt op GitHub. In de code is te zien dat het verschil tussen V2 en V3 is dat V3 een 'category'-attribuut bevat. Daarin kan een waarde staan die zegt dat het gaat om een negatieve test. Nu was dat bedoeld om de Scanner te laten weten dat het gaat om een testbewijs, zodat hij dat had kunnen uitsluiten bij een 2G-beleid. Nu dat 2G er niet komt, is het om te bouwen naar een systeem dat alleen geteste personen toelaat. Met het category-attribuut is dat onderscheid te maken.

Strippenkaart. Bron: Martijn van Exel op Flickr

Vrijdag gaat de knop om. Dan is er een korte periode waarin mensen kunnen beschikken over zowel een testbewijs als een vaccinatiebewijs. Immers: de app werkt offline met een 'strippenkaart', waarbij de app bij een vaccinatie- of herstelbewijs alvast 'strippen' heeft voor de komende weken. Voor wie niet oud genoeg is of vroeger nooit met het openbaar vervoer heeft gereisd: een strippenkaart was tot iets meer dan tien jaar geleden de manier om te reizen met de bus. Eén strip stond voor een enkele reis in een vooraf gedefinieerde zone.

In CoronaCheck werkt dat als volgt: de app bepaalt de geldigheid van het bewijs dat is opgehaald en maakt op basis daarvan 'strippen' aan. Elke 'strip' is een dag geldig. Bij een testbewijs is de geldigheid 24 uur en dat is dus één strip. Bij een herstelbewijs en vaccinatiebewijs is dat veel langer. In dat geval maakt de app maximaal 28 strippen aan. Vijf dagen voordat de laatste verloopt, maakt de app een nieuwe QR-code met 28 verse strippen.

Wat er gaat gebeuren

Vanaf volgende week, 25 februari, haalt de app geen nieuwe strippen meer op voor vaccinatie- en herstelbewijzen. De 3G-bewijzen worden bovendien in de app uitgezet, zegt Ivo Jansch, die voor het ministerie van Volksgezondheid aan corona-apps werkt, op de CodeForNL-Slack. "De Scanner zal vanaf dan ook alleen nog een testbewijs accepteren."

Dat betekent dus dat de CoronaCheck Scanner bij het tonen van een vaccinatie- of herstelbewijs niet langer een vinkje met groene achtergrond toont, maar een kruis met rode achtergrond. Dat gebeurt vermoedelijk via het onderscheid met het category-attribuut, want dat is de enige manier om bij het scannen onderscheid te maken tussen een testbewijs en een vaccinatie- of herstelbewijs. Op de GitHub van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat ook; er zijn deze week diverse repo's waarin de voorbereidingen staan om die V3-certificaten in de app te integreren.

CoronaCheck Scanner, november 2021

Testbewijzen en vaccinatie- of herstelbewijzen kunnen naast elkaar in de app bestaan. Dat moet ook wel, want voor internationaal reizen is immers een vaccinatie- of herstelbewijs nodig. "De ophaalflows voor vaccinatiebewijzen blijven dus ook bestaan", zegt Jansch. "Je moet nog digitale coronacertificaten kunnen blijven aanmaken."

Afgelopen weekend kwam versie 3.0.1 van CoronaCheck uit voor iOS, die al klaar is gemaakt voor het gebruik van 1G. De versie voor Android volgt vermoedelijk snel. De changelog vermeldt dat er 'nieuwe functionaliteit om 1G-toegang te kunnen ondersteunen' in zit.

De termen 1G en 3G komen in de interface ook terug. Wie komende week een CoronaCheck-code heeft op basis van vaccinatie of herstel, zal zien dat het 'Bewijs voor 3G-toegang' heet. Ook naast het Nederlandse vlaggetje is de term 3G te zien.

Tot slot

CoronaCheck heeft al veel wijzigingen in het beleid meegemaakt. Het begon als app die testbewijzen kon maken voor festivals, werd toen ook een vaccinatie- en herstelbewijs en was ook nodig op veel andere plekken. Vervolgens moest het ook gaan werken voor 2G en kregen vaccinatiebewijzen houdbaarheidsdata. Nu is het cirkeltje rond en gaat het weer een testbewijs voor festivals worden.

Al die tijd moest de werking meegroeien met de vereisten van het beleid. Dat geldt nu ook weer, terwijl onduidelijk is of dat van korte of lange duur zal zijn. Kuipers zei immers in zijn Kamerbrief over de inzet van het testbewijs in CoronaCheck: "Een volgend besluitvormingsmoment over onder andere de voortzetting van de inzet van CTB op basis van 1G is voorzien voor 15 maart 2022." Dat is al binnen een maand. Misschien krijgt het testbewijs dan een plekje in de vriezer naast 3G binnen Nederland. Dan is het te hopen dat ze voor altijd bevroren zullen blijven.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-02-2022 • 06:51

96 Linkedin

Reacties (81)

81
80
43
2
0
30
Wijzig sortering
Het meest grappige aan dit is, dat het niet gaat werken. Alle bezoekers moeten zich laten testen. Maar al het personeel niet, omdat je die nog steeds niet kan verplichten.
Dit heb ik afgelopen zomer ook gezien op een festival. Er wordt gevraagd of je je wil testen voor je naar binnen gaat als personeel. Alleen morgen ze er niet op controleren.
Als je een beetje groot festival binnen hebt zit je al snel aan 500 personen(bewaking, barpersoneel, Dj's, technische mensen, etc). Dus is het weer meten met 2 maten.
En soms nog erger. Ik ben medeorganisator bij een festival waar we ook veel standhouders hebben. Alle Bands, standhouders, personeel en vrijwilligers beslaan zo’n 10% van het aantal bezoekers. Vrijwilligers lopen er zo’n 100-150 op elk moment rond in 3 shifts.

Ze hoeven niet getest of gevaccineerd te zijn en we mogen het niet als voorwaarde stellen.

[Reactie gewijzigd door Redwood op 21 februari 2022 12:25]

Helemaal waar. Ikzelf ben ook medeorganisator van festivals en wij hebben tijdens de corona periode toch een drietal kunnen organiseren onder alle regelgevingen.

Het is dan ook eigenlijk van de zotte dat je bezoekers wel moet verplichten om getest en/of gevaccineerd te zijn, dit terwijl je personeel (vrijwillig en/of betaal) niet mag verplichten...

Dus die 10% van personen die jij op je terrein hebt lopen, kan potentieel de oorzaak zijn van een corona uitbraak op jouw evenement.
Ik zit zelf als Hulpverlener op evenementen en inderdaad het klopt van geen kanten.
Maar ook al heb jij een negatieve test wil het nog niks zeggen incubatietijd ligt tussen de 7 en 14 dagen en dan ziet de test nog niks.
Dus jij kan gisteren getest worden is negatief terwijl de dag erop je wel positief zou kunnen testen dat is de praktijk maar bewezen is ook al dat je het dan alsnog wel door kan geven .

Het blijft gewoonweg dweilen met de kraan open, zelfs de bierleverancier die de tanks komt bijvullen kan het doorgeven.

Iedereen testen gaat niet werken en ook bij de Fieldlabs waar getest werd is naderhand wel Corona vastgesteld terwijl iedereen vooraf getest was.

Ik blijf erbij je krijgt het hoe zwaar ligt gewoon aan je immuunsysteem, de ene minder last als de andere met dit weer van de afgelopen dagen zul je alles weer zien stijgen en na Carnaval ligt het ineens weer aan Carnaval.
Helemaal waar. Ikzelf ben ook medeorganisator van festivals en wij hebben tijdens de corona periode toch een drietal kunnen organiseren onder alle regelgevingen.

Het is dan ook eigenlijk van de zotte dat je bezoekers wel moet verplichten om getest en/of gevaccineerd te zijn, dit terwijl je personeel (vrijwillig en/of betaal) niet mag verplichten...

Dus die 10% van personen die jij op je terrein hebt lopen, kan potentieel de oorzaak zijn van een corona uitbraak op jouw evenement.
Ik blijf erbij je krijgt het hoe zwaar ligt gewoon aan je immuunsysteem, de ene minder last als de andere met dit weer van de afgelopen dagen zul je alles weer zien stijgen en na Carnaval ligt het ineens weer aan Carnaval.
Er is geen verband tussen cytokinestorm en een slecht immuunsysteem. Cytokinestorm komt ook voor bij mensen met een prima immuunsysteem.

Deze variant kunnen we gerust rond laten gaan. We zullen dan wel moeten accepteren dat er bijvoorbeeld 15% minder treinen rijden, of dat we als we uitgaan we ook nog moeten betalen voor een test.
Dat dat verband niet genoemd word is er wel degelijk, ga alle interviews met echte artsen maar na, niet met die zabberzwakken van het RIVM en de de door hun ingehuurde virologen etc etc.
Op papier is het altijd mooi ja hij mankeerde niks, ik heb in mijn omgeving veel mensen dood zien gaan en allemaal was het oorzaak Covid19, terwijl een deel hele slechte immuniteit had, een ander deel had onderliggend lijden maar wel een goed immuunsysteem wat verzwegen werd in de overlijdensakte
Die mensen zijn volgens de statistieken allemaal overleden aan Covid terwijl dat dus gewoonweg niet waar was.
Zelfs bij 2 was de oorzaak hartinfarct op papier Covid, dat kan aangepast worden naar Hartinfarct maar dan moesten de nabestaanden wel 400 euro betalen.
[...]


Er is geen verband tussen cytokinestorm en een slecht immuunsysteem. Cytokinestorm komt ook voor bij mensen met een prima immuunsysteem.

Deze variant kunnen we gerust rond laten gaan. We zullen dan wel moeten accepteren dat er bijvoorbeeld 15% minder treinen rijden, of dat we als we uitgaan we ook nog moeten betalen voor een test.
Dus die 10% van personen die jij op je terrein hebt lopen, kan potentieel de oorzaak zijn van een corona uitbraak op jouw evenement.
Het is je grootste recht om als personeel niet verplicht te zijn om gevaccineerd te worden/te testen. Ik las laatst dat de rechtbank ongelijk heeft gehad in een rechtszaak omdat de rechtbank stagiair heeft geweigerd omdat ze een hoofddoek droeg en die niet af wilde zetten. Ze diende een klacht in bij de commissie en kreeg helaas gelijk.

Wat is het verschil hierin? Waarom zou je in godsnaam gelijk krijgen dat je je hoofddoek niet af hoeft maar je moet wel tegen je wil in een spuit in je lichaam krijgen om arbeid te verrichten? 8)7 Sorry hoor, die begrijp ik echt niet.

https://www.ad.nl/politie...kaar-gaan-staan~a067a624/
Ik denk dat dit artikel als geroepen komt. Dit is vanochtend geplaatst.
En vanwege dat recht hebben wij nooit aan onze medewerkers gevraagd of geëist dat ze gevaccineerd zijn. Ik zou zelf ook niet fijn vinden om verplicht te worden om te vaccineren vanuit het werk.

Neemt niet weg het feit dat met het niet verplichten bij personeel en wel bij bezoekers nog steeds een grote lek creëert in je zogenaamde veilige bubbel.

Kortom ik denk wel dat dit beleid iets van baat heeft gehad, maar bij lange na niet het hoeveelheid dat de overheid claimt hiermee te kunnen behalen.
De kwaliteit van de test is zelfs volgens de leverancier geen 100%. Er loopt dus altijd wel iemand bij die besmettelijk is.

De huidige vaccinaties hebben zelfs volgens de leverancier geen effect op infectie of besmettelijkheid. De enige claim is dat zij het effect van de ziekte verzachten. Waar is de vaccinatie eis dan op gebaseerd?

De handelingen van de overheid zijn moeilijk te verklaren op basis van ziektebestrijding.
Helemaal waar! Ik ben er iig 1 van..

2 keer een PCR test laten doen omdat ik het niet vertrouwde, voelde kriebels in mijn neus en wat schrale keel. Gelukkig mijn gezonde verstand gebruikt en nergens op visite gegaan..

Na de 3e pcr test toch een positieve uitslag. (Terwijl de thuistesten vanaf het begin van de verkoudheid positief waren)

Als ik dus niet mijn gezonde verstand had gebruikt had ik zo mensen waaronder mijn oma van 83 met longproblematiek kunnen besmetten als ik hier iets lichtzinniger over had gedacht (ivm 2x pcr negatief getest te zijn..)
Hoeveel mensen zullen er dus wel niet rondlopen die positief zijn en gewoon iedereen in hem/haar omgeving besmet omdat de officiële GGD PCR test een negatieve uitslag geeft. Want aan die PCR test hang een soort waarde oordeel voor de meeste mensen en bij negatief mag ik lekker de hort op..

De handelingen van de overheid zijn moeilijk te verklaren op basis van ziektebestrijding.

Omdat de politiek het zelf ook niet precies weet en iets moeten doen om niet compleet te falen.. Want niets doen is een no-go voor politiek Den Haag om nog enige geloofwaardigheid te behouden.
Den Haag weet zelf ook wel dat dingen die ze doen helemaal niet rijmen met elkaar.. Dit heet politiek bedrijven, en polderen...

Laten we zeggen dat die check app voor 85% werkt, en dat is een dikke 8 op de politieke agenda. En die overige 20% is nevenschade. 100% waterdicht gaat niet lukken en dit weet men..

Wat mijn gedachte tevens weleens bekruipt is dat het model een beetje als beloning systeem wordt gebruikt om het volk in grote getalen in beweging te krijgen. En aan de andere kant als dwang (de festivals mogen weer open als je als festival organisatie de naar de check app vraagt en bij negatief mag de persoon in kwestie naar binnen) Ja, dit smaakt bij mij ook een beetje wrang als je mij vraagt, ook dit heet politiek en polderen :)

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 21 februari 2022 21:23]

Ik snap je argument niet helemaal. Het is bekend dat testen er soms naast zitten maar dat maakt ze niet zinloos. Een test die 90% werkt is toch een hele verbetering dan niet testen? Net zoals de vaccins geen 100% van de besmettingen kan voorkomen. Het hele punt van de verschillende maatregelen is het R-getal beheersbaar houden. Natuurlijk is de politiek dan blij als dat deels lukt. Beter iets dan perfectie.
Ja dat die tests indd 90% werken is een mooi getal, helemaal mee eens. Maar voor die 10% knap lullig. Zeker als de thuistesten positief zijn (meerdere malen) en de officiële testen anders zeggen.
In mijn geval na de 3 keer pcr dan toch positief.
Hoeveel mensen zullen er wel niet zijn die geen thuistest hebben liggen en alleen hun geld op pcr inzetten en bij een negatieve uitslag bij mensen op bezoek gaan omdat voor hen dit als waarheid wordt beschouwd.

Wat ik er voornamelijk mee bedoel, dat je bedachtzaam dien zijn, en niet te naïef. En die pcr test niet als absolute waarheid moet zien,

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 februari 2022 22:56]

Het is ook niet de bedoeling dat iedereen wordt getest. Het is de bedoeling dat genoeg mensen worden getest. Perfect is de vijand van goed, en iedere besmette persoon die je kunt weren is er eentje.
Ik weet wat de bedoeling is, het punt is het kromme. We hebben daar 500-700 mensen rondlopen waarvan niemand weet of ze gevaccineerd zijn, getest zijn, negatief of zelfs positief zijn. Dat zijn bijv. de mensen die je patatje bakken, je ijsje opscheppen of je biertje inschenken.

Een bezoeker heeft geen keus.
Die moet!
You win some, you lose some. Ik zie het probleem niet. 90% van de bezoekers zal, volgens jouw getallen, zich wel laten moeten testen. Als 90% van de mensen in het OV een mondkapje draagt, dan is dat ook niet eerlijk, maar het is wel beter dan 0% (ervan uitgaande dat het een effect heeft).

(Overigens gaat dit alleen over evenementen die binnen plaatsvinden. Hoe het met hybride zit (denk aan Lowlands, Pinkpop) weet ik niet.)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 21 februari 2022 20:03]

Nope. Buitenevenement. Binnen geldt er dan een mondkapjesplicht en anderhalve meter. Al kan dat ook veranderen.

Ik stuur niet aan op 0%. Ik stuur aan op 100% controle. Snelteststraat bij de ingang en iedereen die zich op het evenemententerrein begeeft, testen!

Niet de één wel en de ander niet. Halve maatregelen hebben nooit gewerkt. Tenminste, mijn visie.
Nope. Buitenevenement. Binnen geldt er dan een mondkapjesplicht en anderhalve meter. Al kan dat ook veranderen.
Dat gaat spoedig veranderen. Mondkapjesplicht en anderhalvemeter gaat verdwijnen. Voor buitenevenement hoef je je niet meer te laten testen.
Ik stuur niet aan op 0%. Ik stuur aan op 100% controle.
Als je aanstuurt op 100% controle dan moet je niet voor antigeentest gaan. Die hebben immers last van false negatives (behalve dat zijn ze, mits correct toegepast, redelijk accuraat). PCR test heb je dan meer aan. Momenteel heb ik zelf COVID-19, en de dag dat ik positief testte was ik al iets van 10 dagen ziek geweest. Waarbij in begin ik 2x negatief testte. God mag weten of ik toen al COVID-19 had...
Snelteststraat bij de ingang en iedereen die zich op het evenemententerrein begeeft, testen!
Ik denk dat je dan behoorlijke filevorming krijgt. Net zoals bij fouilleren van grote evenementen.
Niet de één wel en de ander niet. Halve maatregelen hebben nooit gewerkt. Tenminste, mijn visie.
Het is niet zo zwart-wit dat maatregelen wel of niet werken. Maatregelen dienen een bepaald doel, bijvoorbeeld de R-waarde omlaag krijgen, of de ICs ontzien. In dit geval zijn vrijwel alle maatregelen van tafel, en probeert men zo min mogelijk super spreaders te creëren. Dan is 90% ipv 100% heel iets anders dan 0% ipv 90%. Overigens zijn die zelftests maar iets van 85% accuraat. Dus dat is al minder dan 90% ;)
Straks weer terug naar de fysieke werkplek. Beangstigend! Nee, niet vanwege corona, maar vanwege al die collega's die het geen probleem vinden om basale mensenrechten opzij te schuiven, en allerlei niet-wetenschappelijke maatregelen te volgen.
Ik vraag me echt af of 1G echt iets toevoegt. Ja, het zal vast wel het een en ander tegenhouden, maar besmettingen gebeuren overal. Het aantal besmettingen daalt en het aantal mensen in het ziekenhuis daalt ook. En we zitten met een variant die gelukkig een milder ziekteverloop heeft dan de vorige varianten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar uitzonderingen hou je namelijk altijd.

Desalniettemin vind ik 1G, als ik toch moet kiezen, het beste systeem omdat iedereen dan gelijk wordt behandeld. Gevaccineerd of niet. Ik ben al lang blij dat de boel al een eind is versoepeld en vrijdag nog verder wordt versoepeld.
Met 1G zullen gevaccineerde zich belazerd voelen.

Wat we nu moeten afvragen is, wat gaan we doen bij deze aantal besmettingen. Heeft het nog effect op de ziekenhuis aantallen. Of misschien moeten we er al helemaal geen heisa over maken en alle maatregelen met de G's afschaffen? Dat zie ik dus niet gebeuren.

Ik ben van mening, zullen waarschijnlijk nog meerdere zijn, we zijn pas klaar als de spoedwet is ingetrokken. Niet eerder.
Waarom zou ik me belazerd moeten voelen? Ik heb me laten vaccineren voor m’n eigen gezondheid en voor die van anderen. Niet om toegang te krijgen. Als daar een testbewijs voor nodig is: prima.
Precies, juist de mensen die standaard overal tegen zijn hebben problemen met 1G. Terwijl die altijd riepen dat gevaccineerde mensen ook besmettelijk kunnen zijn. Dat is hiermee opgelost.
Precies dit. De vaccinaties houd de transmissie niet tegen. Dan heeft een 2G en 3G helemaal geen nut. Dit word al maanden geroepen.
Ik voel mij alleen belazerd omdat mijn QR code ineens tot maar jullie geldig is i.p.v. 2023. Ik heb twee keer Corona gehad. De bijwerkingen van Pfizer waren ook in mijn geval erger dan Corona zelf.
Ik ga dan ook niet verder vaccineren of boosten. Maar elke week testen is ook zo overdreven
Met 1G zullen gevaccineerde zich belazerd voelen.
Wat wel apart is, want iedereen heeft zich toch laten vaccineren voor zijn of haar gezondheid? En het is toch maar een testje? Kleine moeite toch? ;)

Grappig hoe het toch een soort beloningssysteem is geworden en dat testen opeens toch heel veel moeite blijkt te zijn, terwijl diezelfde mensen het voor de "andere groep" (ongevaccineerden) afdeden als "kleine moeite" en "je moet je maar laten prikken". Ik vind het echt genieten dat deze mensen eindelijk het deksel op de neus krijgen :Y)
Ik ken eigenlijk niemand die gevaccineerd is én het een probleem vindt om te testen. De enigen die ik ken die moeite hebben met testen zijn ook de mensen die geen vaccinatie willen.
Ik denk dat het testen voor evenementen op minder weerstand stuit, dan het testen voor iets alledaags als het bezoeken van een horecazaak, waar doorgaans meer dan genoeg ruimte zit tussen tafels. En vanaf september 2021 was dat de enige manier voor ongevaccineerde mensen om deel te nemen aan het normale sociale leven. Spontaniteit was er niet meer bij. Dus ja, logisch dat er veel mensen tegen waren.

Een evenement plan je en daar sta je ook in grote groep op elkaar gedrukt. TvT is daar een logische keuze (Al vind ik het zelf met Omikron totaal niet meer nodig. Anders kan je het in een griepseizoen ook wel gaan doen).
En in één klap werden veel concertkaartjes minimaal €39,95 duurder. De commerciële testaanbieders staan waarschijnlijk te juichen :|
Testen voor Toegang is toch gratis? Je kan het niet maken om een concertkaartje twee keer zo duur te maken.

Nou ja, gelukkig heeft het gros van de concerten waar ik naartoe ga sowieso minder dan 500 bezoekers. ; :P
I stand corrected. Ik dacht dat het hele testen voor toegang helemaal afgeschaald was!

Er staat nu nog wel een voorbehoud op testenvoortoegang.nl:
Let op: Dinsdag 15 februari is er een persconferentie geweest, dit heeft impact op het testbeleid. Hierdoor zal onder andere vanaf 25 februari het coronatoegangsbewijs anders ingezet worden.
Dus even afwachten wat daar gebeurt.
Ik begin een beetje het gevoel te krijgen alsof ze app blijven uitmelken, wellicht om te voorkomen dat men gaat denken dat het nogal een verkwisting was van die vele miljoenen.

Overigens vraag ik mij af wanneer we stoppen met die waanzin. Het is geen 2020 meer. Er gaan amper mensen dood en er komen amper mensen in het ziekenhuis. We zijn op het punt beland dat maatregelen voor meer problemen zorgen dan het virus.

Ikzelf heb het nu twee keer gehad. In april 2020 en in januari 2022. Dus voor alle vaccinaties en na alle vaccinaties. Er was geen verschil. 4 dagen wat ziek en we konden weer.
Een paar miljoen voor een app is een miniscule druppel op de gloeiende plaat van de kosten van het coronabeleid. Daar ligt echt niemand wakker van.
Een paar miljoen voor een app is een miniscule druppel op de gloeiende plaat van de kosten van het coronabeleid. Daar ligt echt niemand wakker van.
Daar vergis je je in.

Sowieso denk ik aan de ouders van kinderen die ernstig ziek worden door, of zelfs overlijden aan, het Rota-virus, waar al jaren een vaccin voor bestaat en in buurlanden wordt toegediend, geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad (PDF) maar met 20 miljoen Euro te duur bevonden door de vorige kabinetten - terwijl je dat, volgens specialisten, snel terugverdient.

In tegenstelling tot de veel meer miljoenen die nog in CoronaMelder, het CTB en bijbehorende infrastructuur (waaronder testen voor toegang) worden gepompt.

Waarbij die Rota-vaccinatie maar een van de betere doelen is waar je dat -verspilde- belastinggeld voor zou kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door ErikvanStraten op 21 februari 2022 14:26]

Hoe ze dat gaan vormgeven bij meerdaagse festivals, is me nogal onduidelijk.
Wat heeft 1G voor nu, als festivalgangers uitzwerven over een heel dorp en in de omgeving op stap gaan, of zelfs thuis slapen?
Met Pinkpop zie je elk jaar mensen uitzwerven om hun boodschappen te halen, te gaan eten of de kroeg in te duiken. Moeten die mensen na het verlaten van het festivalterrein een nieuwe test laten doen?
Met 1G kun je (afhankelijk vd testmethode) een redelijk veilige bubbel creëren, maar zodra mensen uit die bubbel weg kunnen en terug de bubbel in, loop je al snel het risico op een superspreading evenement.
PinkPop is buiten en daar zijn geen testen nodig. 1G zal eerst wel invloed hebben op concerten, maar dat zijn eenmalige dingen.
En dan maar hopen dat je de uitslag binnen die 24 uur voor aanvang van het evenement hebt.
!'blijven 'we' hangen in een paranoide hysterie'!

Nu dat we een gemuteerde corona-variant hebben die niet dodelijk is -omikron-, mede de ziekenhuizen daardoor niet meer overbelast raken...,

welk probleem word hier nu dan eigenlijk mee verholpen!?

En als 'we' toch graag willen blijven hangen in deze hysterie, test dan ook maar op influenza en andere griepvirussen, of sla nog verder door in 'je' angst en kijk of de persoon wel schone nagels heeft en geen koortslip.

Laat juist iedereen zoveel mogelijk besmetten met deze -niet-dodelijke-variant om groepsimmuniteit op te bouwen plus mogelijk beschermd te zijn tegen een volgend, (meer dodelijkere¿) gemuteerde corona-variant.

(* 'we' /'je' is in feite onze beleidsmakers die 'ons' óók nog steeds bang (/~hysterisch) probeert te houden met een overload aan die indoctrinerende-rijksoverheid-propaganda-spotjes in élk reclameblok).
Ik dacht laatst gelezen te hebben op nu.nl dat dit 1G-beleid niet gaat gelden voor grote buitenfestivals zoals bijv. Lowlands en Pinkpop?

Hoe dan ook, je zult (voor de rest) maar zo'n duur kaartje hebben gekocht en dan dag van te voren positief testen. Is dat verzekerd? Zo niet, dan ga ik dat risico niet meer lopen en is het einde dergelijke festivals voor zolang dat beleid er is.
Eerst iedereen er toe zetten om te laten vaccineren en boosteren met de belofte dat je via de Corona-app dan toegang hebt tot restaurants en evenementen en dan, op het moment dat veel mensen zich hebben laten boosteren, het roer weer eens helemaal omgooien en zwichten voor de wappies.
Ben het gezwalk van de regering, dat nu al twee jaar duurt, meer dan zat.
Mijn vertrouwen in de regering was voor Corona al niet hoog, maar is de laatste 2 jaar gedaald naar een absoluut dieptepunt, dankzij het gezwalk van de regering.
Hoe gaan ze om met de mensen die bijv. na 25 februari besmet raken? Je kunt immers tot 8 weken na besmetting nog steeds positief testen, dat betekend dat je dus 8 weken lang nog niets kan plannen of mis ik hierin iets?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee