Overheid updatet CoronaCheck-app voor 1G en makers delen interface-screenshots

De makers van het testbewijs in de CoronaCheck-app hebben screenshots gedeeld van hoe de interface van 1G eruit komt te zien. Bij het scannen van een testbewijs toont de Scanner-app een donkerblauw scherm met een witte vink en de tekst '1G-controle klaar'. De app is ook geüpdatet.

De geüpdatete CoronaCheck-app zegt dat het 3G-certificaat nu niet in Nederland wordt gebruikt; gebruikers kunnen het ook niet tonen. Vanaf vrijdag wordt binnen Nederland alleen nog maar 1G gebruikt, waarmee gebruikers alleen met een testbewijs bij bepaalde evenementen naar binnen mogen.

Daarom is binnen de app onder het Nederland-tabblad een nieuw blokje verschenen met 'Bewijs voor 1G-toegang'. Dit blokje heeft daarnaast een Nederlandse vlag gekregen met de tekst 1G. Ook staat er hoe lang het testbewijs geldig is en is er een 'Bekijk QR'-knop.

Gebruikt iemand de Scanner-app om de 1G-QR-code te scannen, dan komt er een blauw scherm met wit vinkje en witte tekst als de scan is gelukt. Het 3G-certificaat toonde een groen scherm met zwarte tekst en een vinkje.

Tweakers schreef eerder een artikel over CoronaCheck en 1G. Bij 1G kunnen gebruikers alleen met een testbewijs bepaalde evenementen bezoeken. Vanaf vrijdag geldt 1G voor binnenlocaties met meer dan vijfhonderd bezoekers. Voor het internationaal gebruik van CoronaCheck verandert vooralsnog niks.

Bron: Slack CodeForNL

De G's van coronabewijzen Vinkje als Geldigheid Gebruik binnen Nederland
1G Getest 24 uur Vanaf 25 feb. (grote evenementen die binnen plaatsvinden, vanaf 500 bezoekers)
2G Gevaccineerd of hersteld Herstelbewijs: 6 maanden
Vaccinatiebewijs: 9 maanden
Niet (wetsvoorstel is ingetrokken)
3G Getest, gevaccineerd of hersteld Herstelbewijs: 6 maanden
Vaccinatiebewijs: 9 maanden
Testbewijs: 24 uur
Van zomer 2021 tot 25 feb. 2022 (horeca, cultuur, sport)

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-02-2022 • 07:44

174 Linkedin

Reacties (174)

174
151
56
7
0
44
Wijzig sortering
Hoe werkt dit met beurzen/evenementen waar je meerdere dagen staat? Elke dag testen om 17:00? Da's toch niet te doen?

Ik krijg een beetje de indruk dat testen voor toegang een beetje een goodwill richting de commerciële teststraten is om niet meteen out of business te zijn.
Beurzen vallen over het algemeen onder doorstroomlocaties. Dan hoeft het niet.
Een quote van de overheid zelf:
Nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen open
Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.
https://www.rijksoverheid...an-weer-open-in-3-stappen
Ah die had ik gemist! Top
Hoe werkt dit met beurzen/evenementen waar je meerdere dagen staat? Elke dag testen om 17:00? Da's toch niet te doen?
In Oostenrijk was het voor skileraren ook verplicht om dagelijks te testen. Op zich een stukje organisatie en dan ben je er.

De locaties zijn mogelijke superspreader kandidaten, dus daar zoekt men meer zekerheid.
Wat is het gevaar nog dan?
Tsja, welk antwoord had je anders verwacht??
Een actueel antwoord, iets met proportionaliteit etc.
Dan zie je dus ook eigenlijk of iemand gevaccineerd is of niet toch? Dan is het toch ook minder tot niet meer anoniem. Het was toch zo: als je code gescand zou worden zou je niet kunnen zien of je getest bent of gevaccineerd bent, nu kan dat blijkbaar wel. 1G staat voor testen, 2g voor gevaccineerd en herstel en 3g voor beide plus test.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 25 februari 2022 08:11]

Je ziet alleen of iemand negatief getest is. 1G maakt geen onderscheid tussen wel/geen vaccinatie.
Oke maar in de screenshot zie ik 1G testbewijs staan. Dan ga ik er van uit dat je een test hebt gedaan toch? Bij 2 en 3g zie je gelijk of iemand gevaccineerd is of niet. Mij maakt het zelf niet uit, maar er zijn mensen die dat niet prettig vinden.

Edit zie nu ook dat 3G uitgeschakeld is en de 1G alleen geldt voor activiteiten hoger dan 500 mensen bij elkaar.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 25 februari 2022 08:16]

Dat klopt in principe wel. Maar bij het 1G-beleid moet iedereen getest zijn (evenementen binnen, meer dan 500 man), waardoor er geen zichtbaar onderscheid is
Het screenshot is wat de eigenaar van de telefoon ziet. Voor je die laat scannen schakel je over naar het scherm met QR-code, en daar kon degene die scande niet aan zien hoe je een code had gekregen (in de QR-code of tekst stond niet dat het een vaccinatie betrof)
Zoals anderen al zeiden, dit was nu ook al zo. De eigenaar van het certificaat ziet een vaccinatiebewijs in geval van vaccinatie, of een test-/herstelbewijs als hij/zij niet gevaccineerd is. Degene die de QR scant, ziet dit niet, die ziet alleen of de QR code wel/niet geldig is
1G met een vinkje betekent inderdaad dat je in de afgelopen 24 uur getest bent. Dit geldt voor iedereen, met of zonder vaccinaties.

Bij 2G en 3G geeft het vinkje geen informatie waarom dat vinkje er staat. Bij 2G betekent het dat je gevaccineerd óf hersteld bent, bij 3G betekent het dat je gevaccineerd óf hersteld óf getest bent.

Bij alle 3 de opties die er zijn (waarbij 2G in NL niet gebruikt wordt) is je privacy in deze dus gewaarborgd.
Ik snap niet waarom het zo'n probleem is om te vertellen of je wel of niet gevaccineerd bent. Doet iedereen met de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (Mazzelen, rode hond, dtp etc.) ook zo moeilijk? Zelfs in Duitsland (wat een land is dat veel strenger is als het gaat om privacy) heeft men er over het algemeen geen probleem mee om aan te geven of je gevaccineerd bent (bron = In Duitsland wonende schoonouders)
Dat probleem is er ook eigenlijk niet onder gevaccineerden.
Het is meer een argument dat veel door anti-vaxers gebruikt wordt: dat vaccinatiestatus een medisch geheim zou moeten zijn en dat ze daarom niet willen dat een systeem wordt gebruikt waarbij hen de toegang wordt ontzegd omdat ze niet gevaccineerd zijn.
CivLord schreef:
Dat probleem is er ook eigenlijk niet onder gevaccineerden.
Het is meer een argument dat veel door anti-vaxers gebruikt wordt: dat vaccinatiestatus een medisch geheim zou moeten zijn en dat ze daarom niet willen dat een systeem wordt gebruikt waarbij hen de toegang wordt ontzegd omdat ze niet gevaccineerd zijn.
Het is ontzettend lastig om te bepalen welke medische gegevens geheim zouden moeten zijn en voor welke dat niet boeit. Bovendien kan dit van persoon tot persoon verschillen.

Er zijn idioten die GGD vaccinatie- en testlocaties "aanvallen". Hun woede zou zich ook op mensen kunnen richten die zich hebben laten vaccineren.

Ook kan ik mij situaties in bijv. Urk voorstellen waarbij een gevaccineerde liever niet heeft dat het hele dorp en de dominee te weten komen dat die persoon is gevaccineerd. Of als je een werkgever hebt die net zo denkt als Willem Engel.

Ook omdat je niet weet wat de toekomst brengt (voor specifieke groepen of personen), is het verstandig om medische gegevens in alle gevallen als bijzonder vertrouwelijk te behandelen. Los van of jij en ik ons persoonlijk geen zorgen over maken over het bekend worden van dergelijke gegevens.

Daarom vind ik het Europese DCC (Digital Corona Certificate) een flagrante schending van de GDPR. De kans op misbruik lijkt misschien klein, maar je kunt het niet uitsluiten.

Het Nederlandse CTB is een onding gebaseerd op veel te rooskleurige aannames, maar qua privacy hebben de makers knap werk verricht.
Toch grappig dat ik blijkbaar een antivaxxer ben die gevaccineerd is.

We moeten zo weinig mogelijk geregistreerd hebben bij de overheid.
Dat is pijnlijk zichtbaar in dictaturen. Hier tijdens de 2e wereld oorlog vonden de Duitsers een lijst waarop geregistreerd stond waar iemand in geloofde + NAW gegevens. Was dat even makkelijk!

Hetzelfde in allerlei moderne dictaturen. Wat vandaag onschuldig is, is morgen de reden om je naar een strafkamp te sturen. Zelfs nu in Canada wordt gewoon je bankrekening geblokkeerd als je op gofundme hebt betaald.

Dus is het zo weinig mogelijk registreren vanuit de overheid alleen maar een extra veiligheidsstap voor wanneer er een niet zo leuke overheid is.
Het gaat hier niet over de registratie bij de overheid, maar over het wel of niet aan anderen vertellen of je gevaccineerd bent. Mijn observatie is dat enkel niet-gevaccineerden daar moeilijk over doen.

Jij zegt hier nu zelf dat je gevaccineerd bent. Heb je daar bewust over nagedacht en besloten om het wel te zeggen omdat je hier toch anoniem bent? Of heb je het gewoon gezegd omdat het wat jou betreft een non-issue is?
Het gaat hier niet over de registratie bij de overheid, maar over het wel of niet aan anderen vertellen of je gevaccineerd bent. Mijn observatie is dat enkel niet-gevaccineerden daar moeilijk over doen.
Bij aan andere denk ik ook aan de overheid. Maar net zoals met andere medische dingen, hou het lekker voor je. Een beetje zoals Morgan Freeman kijkt naar ras:"Don't talk about it".
Verder moeten we niet vergeten dat medische gegevens persoonlijk en geheim moeten blijven.

Echter kan ik mij wel ergeren aan anti vaxxer zowel als vaxxer. Beide groepen zijn gewoon veelste uit de hand gelopen gekkies.
Jij zegt hier nu zelf dat je gevaccineerd bent. Heb je daar bewust over nagedacht en besloten om het wel te zeggen omdat je hier toch anoniem bent? Of heb je het gewoon gezegd omdat het wat jou betreft een non-issue is?
Omdat ik mijzelf hier genoeg anoniem voel. Het IP is van mijn werk, welke ik deel met zat collega's en ik gebruik mijn tweakers account niet buiten deze connectie.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 1 maart 2022 12:20]

Het gaat precies niemand aan of ik wel of geen vaccin heb gehad. Net als het niemand aan gaat of ik ziek ben of niet. Of kort gezegd niemand gaan mijn medische gegevens wat aan!. Deze gegevens kunnen alleen maar misbruikt worden, wat we het afgelopen half jaar ook hebben gezien met het onder druk zetten van groepen mensen. Geen vaccin was praktisch geen sociaal leven.

Dit soort gegevens zou niemand wat aan moeten gaan, de overheid niet en je buurman niet. Ze zijn alleen noodzakelijk voor artsen die je moeten helpen.
Maar het kan anderen helpen voorkomen dat ze een dokter zien die vraagt naar je vaccinatiestatus.

Hoewel gevaccineerd zijn niet betekent dat je niet besmettelijk kunt zijn, zijn er genoeg aanwijzingen dat de besmettingskans door een besmette gevaccineerde kleiner is dan door een besmette niet-gevaccineerd. (Al zijn die aanwijzingen nog niet definitief wetenschappelijk bewezen.)
Voor mij is belangrijker dat anti-vaxers ook vaak covid zelf bagatelliseren en zich zo veel mogelijk aan alle maatregelen proberen te onttrekken. De kans dat een niet-gevaccineerde persoon risicovol gedrag vertoont en besmet is, is dus veel groter dan de kans dat een gevaccineerde persoon besmet is. Zonder aanvullende tests zou ik me in een kroeg vol gevaccineerden veel veiliger voelen dan in een kroeg vol ongevaccineerden.

Ook dat gevoel is erg belangrijk. Iedereen heeft genoeg van alle maatregelen en iedereen wil weer vrij naar de kroeg kunnen. (De kroeg is hier één voorbeeld, waarvoor je zelf de rest van je sociale leven in kan vullen.) Wanneer alles nu weer vrij is, de besmettingen op gaan lopen en in het nieuws komt dat verschillende kroegen hotspots zij waar tientallen/ honderden mensen besmet zijn in een enkel weekend, zal dat gevolgen hebben voor het kroegbezoek.
Tijdens de lockdown waren er maatregelen waarmee kroegen gedeeltelijk gecompenseerd werden voor lonen en omzetderving (al was dat bij lange na niet genoeg om uit de kosten te komen). Wanneer niemand naar de kroeg durft te komen (of te weinig om het voor de kroegbaas rendabel te maken om open te gaan) staat daar helemaal geen compensatie tegenover. En waar de periode na een lockdown garantstaat voor recordomzetten (helemaal met de krankzinnige corona-inflatie die sommige kroegbazen door durven te voeren) zal dat niet het geval zijn na een periode waarin mensen uit zichzelf thuisblijven omdat ze de kroeg niet vertrouwen. Dan zal het herstel traag zijn en lang duren.
En het hoeft niet eens iedereen te zijn die kroegen gaan mijden. Hoeveel procent minder bezoekers kan een kroeg aan zonder structureel verlies te leiden? En de mensen die het nog wel vertrouwen gaan zichzelf niet over twee halfvolle kroegen verdelen, die gaan met z'n allen naar éen gezellig drukke kroeg, waardoor de andere kroegbaas vrijwel meteen in de problemen komt.
Voor mij is belangrijker dat anti-vaxers ook vaak covid zelf bagatelliseren en zich zo veel mogelijk aan alle maatregelen proberen te onttrekken.
Ho, dat is wel kort door de bocht. Aangezien massa's mensen alleen maar voor hun vrijheid (incl vakantie) laten vaccineren: daar waren dus ook mensen bij die zich nergens aan hielden en -besmet en al- alles bleven bezoeken.
Dáár zei QR code dus niets over, dus veiligheid was niet zó sterk.
Voor mij is belangrijker dat anti-vaxers ook vaak covid zelf bagatelliseren en zich zo veel mogelijk aan alle maatregelen proberen te onttrekken.
Ik ken zat mensen die gevaxxed zijn(inclusief ik) die echt maling hebben aan al die regeltjes. Er zit geen logica achter, dus is het ook niets waard in mijn ogen.
Geen vaccin was een keuze om praktisch geen sociaal leven te hebben. Heb het even verbeterd voor je. Ben je gewoon verstandig en solidair neem je die prik even en dan is er geen probleem. tenzij je natuurlijk echt een valide medische reden hebt om het niet te doen, dat is dan een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 25 februari 2022 09:13]

Vroeger had je veel minder toegang tot informatie. Sommige mensen maken daar handig gebruik van. De mensen die er nu moeilijk over doen, deden indertijd ook niet moeilijk over het vaccineren van hun kinderen. 't Is de tijd die het ernaar gemaakt heeft.
Vroeger was er inderdaad minder desinformatie die in grote hoeveelheden rond ging en gedeeld werd door mensen die niet inhoudelijk snappen waar het over gaat. Vroeger had je in een krant ook nog echt journalistiek waarbij bronnen en feiten gecheckt werden. Tegenwoordig gaat het in de media om zo snel mogelijk een bericht de wereld in te sturen, zonder enige controle of factchecking. Dat in combinatie met social media, maakt het dat foute informatie zo snel gedeeld wordt en mensen willen nou eenmaal geloven wat bij hun standpunt hoort, of het nu klopt of niet.
Vroeger had iedereen ook wel iemand in de familie of kennissen kring die aan polio of mazelen was overleden.
Omdat dit kabinet ongevaccineerden tot 'wappies' heeft bestempeld en veel mensen blind deze haatretoriek overnemen. Daarom is het een probleem.
Eerder omgekeerd.
Ongevaccineerden (en dan vooral de luidruchtige anti-vaxers) werden door het grote publiek als wappies bestempeld door de waanzinnige uitspraken die ze deden. Pas toen dat gemeengoed was heeft het kabinet ook heel voorzichtig een paar keer naar het meest extreme deel van die groep gerefereerd als wappies.

Maar woorden als 'haatretoriek' neem jij dan weer blind over van organisaties als Viruswaanzin/ Viruswaarheid en FvD.
Mwah, ik heb me als gevaccineerde anders meermaals flink geërgerd en zorgen gemaakt om de holle, eendimensionale retoriek die door diverse bewindslieden is geuit in de media. Dat waren geen incidenten. Ongevaccineerden werden juist structureel over een kam geschoten en kritische geluiden werden te vaak en heel gemakkelijk allemaal in de Wappie hoek gedrukt. Juist in tijden van crisis moet je daar echt voor oppassen.
Ongevaccineerden (en dan vooral de luidruchtige anti-vaxers) .....

Ik wil jou wel eens horen als je onrecht wordt aangedaan. Een heleboel ongevaccineerden hebben hun leed in stilte ondergaan. Mensen die al antistoffen hadden en/of niet konden worden gevaccineerd zijn gecriminaliseerd omdat ze een volstrekt logische en legitieme keuze maakten.

Maar ja er is logica nodig en empathie om dat te begrijpen .... geen viruswaanzin.
Ongevaccineerden (en dan vooral de luidruchtige anti-vaxers) .....
Wanneer je quote, quote dan wel volledig: "...werden door het grote publiek als wappies bestempeld door de waanzinnige uitspraken die ze deden."

Het gaat om de uitspraken die ze deden waardoor ze als 'wappies' bestempeld werden, niet voor het ongevaccineerd zijn. Wanneer die wappies niet zo luidruchtig geweest waren, zou er meer ruimte zijn geweest voor de meer logische en legitieme redenen om niet te vaccineren.

Dat niet-gevaccineerden gecriminaliseerd zouden zijn mag je even uitleggen. Dat lijkt me juist weer zo'n overdreven wappie-uitspraak waardoor het grootste deel van je publiek stopt met luisteren.
De overheid heeft hen nooit direct geciminaliseerd. Dat werd wel gedaan door de burgers die hen de doden en het leed ten gevolge van de lange wachtlijsten in de schoenen schoven. Er moest een zondebok worden gevonden. Dit ondanks dat die wachtlijsten veroorzaakt waren door de lockdowns ver voordat er ook maar een vaccin beschikbaar was.

Er werd aan bijgedragen door Hugo de Jonge die mensen die die keuze maakten, een ziekenhuisopname verweet terwijl heel veel van die mensen voor andere zaken in het ziekenhuis lagen.

Het gaat ook om de sfeer die is gecreeerd rond de eigen keuze voor vaccinatie waar een sterke aso-reuk aan zat die werd geventileerd door politiek, media en influencers. En we zijn er nog lang niet vanaf. DIe QR-code is niet weg. Het wordt echt allemaal veel erger.
o.a. omdat je er nogal op aangekeken wordt door sommige mensen. Omdat er op genoeg werkplekken over gepraat wordt, waarbij er vaak een aantal mensen zijn die vinden dat de niet gevaccineerden niet mogen komen werken.

Het is een gepolitiseerd verhaal geworden, mede door de campagnes van de overheid waarin vaccinatie weggezet werd als iets wat goed is om te doen en als je het niet doet (is de indirecte boodschap) dan ben je dus niet goed.
Waarschijnlijk omdat die andere vaccinaties volgens mij nooit tot vrijheidsbeperkingen hebben geleid. Hooguit hier en daar een kinderopvang die het vereist.
Als jij je niet laat vaccineren kom je bepaalde vakgebieden niet in, komen je kinderen niet in een kinder opvang/school, mag je naar bepaalde landen niet reizen. Maar dat maakte voor niemand iets uit behalve een groepje mensen uit de bible belt die dan ook ieder jaar weer een uitbraak met een aantal doden tot gevolg hebben.

Een vaccinatie is ook nooit permanent, ook niet die jij vroeger kreeg. Eigenlijk moet je om de zoveeltijd je bloed laten testen. Zelf doe ik dit omdat ik in een hoog risico land zit. Vaccineren zoals ik dan ook aangaf is nooit een probleem geweest totdat Corona uitbrak, plots moeten talloze volwassenen zich over iets buigen over een onderwerp waar ze 0 verstand van hebben.

Het probleem is dan ook met vaccinaties en anti-vaxxers dat veel van dit soort ziektes ver van onze bed staan. We hebben deze zelf niet ondervonden. Ziektes waar miljoenen mensen aan zijn overleden en nog meer mensen permanent letsel van overhielden. Neem polio, niemand van ons heeft dat meegemaakt maar nog geen 50 jaar geleden was de kans groot als je het kreeg dat je voor de rest van je leven in een ijzeren long moest zitten, en dan had je geluk, velen gingen dood. Het aparte is dat ondanks dat dit eigenlijk nog niet zolang geleden is, en deze vaccinaties duidelijk hebben geholpen, toch nog steeds mensen deze vaccinaties in twijfel trekken. En hoewel we nu een pandamie hebben, waar we ook vaccinaties voor hebben, waar alleen in Nederland al tienduizenden aan overleden zijn, nog meer mensen wederom langdurig last van ondervinden, wederom een groep tegen vaccinaties zijn.
Deze vaccinaties ook niet. Echter zijn er consequenties als je ervoor kiest om de oplossingen aan de laars te lappen.
moest je vroege niet gevaccineerd zijn voor je naar het buitenland mag gaan? ( met de vlieger dan)
of was dat enkel aanbevolen en niet verplicht
Ligt aan de regels van het land waar je heen gaat natuurlijk. Veel landen in midden-Afrika stellen bijvoorbeeld een gele koorts vaccinatie verplicht voor reizigers, bedoeld om de eigen bevolking te beschermen.
corona verplichten zijn ook om iedereen te beschermen dus ik zie geen verschil
Het verschil is dat daar de regels alleen op reizigers van toepassing zijn, niet de hele bevolking.
moest je vroege niet gevaccineerd zijn voor je naar het buitenland mag gaan? ( met de vlieger dan)
Nog steeds, het gele boekje is er niet voor niets....
Ik herinner me nochtans kinderen wiens toegang tot school werd ontzegt omdat ze geen vaccin tegen mazelen hadden.
Dat zal dan een hele grote uitzondering zijn geweest: de scholen vragen er niet naar en weigeren mag wettelijk ook helemaal niet.

Voor een dagopvang gelden andere regels: omdat daar ook babies zijn die nog niet gevaccineerd kunnen worden en heel kwetsbaar zijn (en ook omdat dagopvang en school andere constructies zijn, privaat versus publiekelijk), geldt daar wel dat ze kinderen mogen weigeren die niet gevaccineerd zijn.
Als er geen 'wappies' waren, iedereen braaf volgde, dan zijn er toch ook geen vrijheidsbeperkingen nodig?
;) Ik kan overigens ook niets vinden van beperkingen uit die tijd.

Even terug naar nu. Er zijn nu genoeg volwassen mensen niet gevaccineerd voor die bekende ziektes, maar worden die ooit ergens in Nederland beperkt? Blijkbaar zijn er wel bepaalde beroepsgroepen waarbij er om gevraagd wordt.

Ik ben gevaccineerd, maar kan me ook inleven in ongevaccineerden. Zal ze dan ook geen 'wappies' noemen of dat soort denigrerende taal. Net als dat ik gevaccineerden ook geen schapen noem. Iedereen heeft zo zijn redenen om wel of niet te vaccineren. Prima.
Er zijn nu genoeg volwassen mensen niet gevaccineerd voor die bekende ziektes, maar worden die ooit ergens in Nederland beperkt?
Dat heeft te maken met hoe de maatregelen de vaccinatiegraat beïnvloedt. Coronavaccinatiegraad begon in 2021 op 0%, vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn jarenlang gewoon genomen, waardoor daar een hoog genoege dekkingsgraad is.

Doordat nu mensen ineens anti-vaccinatie worden (waar ik persoonlijk heel lastig bij kan), daalt deze besmettingsgraad. Nu merk je er in de day-to-day nog weinig van, maar in theorie kan bij een crèche een uitbraak komen van een van deze 'oude' ziektes, en dan kunnen er veel kinderen sterven doordat de dekkingsgraad lager is. Ik denk dat dat het moment kan zijn dat er wél beperkingen komen aan de hand van vaccinaties.

Dit is gewoon hoe ik denk dat het kan gaan (ik ben geen wetenschapper). Maar er zijn wel cijfers die niet een fijn vooruitzicht bieden, zoals gepubliceerd door het Amerikaanse CDC.
Ja vroeger mochten mensen ook gewoon achterin de bus mee dus wat zeurden ze nou he... ze kwamen toch van a naar b?
Ah de whataboutisme redenatie.

Ik zal mijn vraag nogmaals herhalen; " Hoezo had je de afgelopen tijd wel een vrijheidsbeperkingen dan?"

Wil je je niet laten vaccineren > prima, nog steeds een vink
Wil je je niet laten testen > prima, nog steeds een vink
Heb je corona gehad en wil je niets van bovenstaande > prima, nog steeds een vink.

Op welke wijze is dit vrijheidsbeperking dan? Wat heb je niet kunnen doen of laten, terwijl andere mensen dit wel konden?

Ik zou het liefst ook de vrijheid hebben om geen belasting te betalen, de snelheid te rijden die ik graag wil, iemand die mij niet aanstaat in elkaar te slaan.

Maarja met een beschaafde samenleving komen regels.

En racisme vergelijken met corona maatregelen, dan heb je hem volgens mij echt niet begrepen.
Wil je je niet laten vaccineren > prima, nog steeds een vink
Nee hoor, je moest je eerst laten testen. Even spontaan op een terras gaan zitten was er dus niet bij. Beperkt dus.

Dit is overigens geen klacht vanuit mij ofzo. Probeer enkel te bedenken waarom mensen het minder graag delen.

Klant waar ik voor werk wilde bijvoorbeeld ongevaccineerden "met klem verzoeken" thuis te blijven werken terwijl gevaccineerden wel naar kantoor mochten komen. Uiteindelijk kwamen ze erachter dat dat (vooralsnog) wettelijk niet toegestaan was. Gevolg was wel dat collega's waarvan ik wist dat ze niet gevaccineerd waren, dat niet wilden delen. Bang dat zij eruit geschopt zouden worden (freelancers) omdat dat wel kan.

Kortom, wel wat anders dan de bestaande vaccinaties. Daar heeft nog nooit een werkgever/klant zich druk om gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 25 februari 2022 13:11]

Bij een 1G evenement moet iedereen, gevaccineerd en ongevaccineerd, zich laten testen. Je kan in de qr-code dus ook niet zien of iemand naast die test ook een vaccinatie heeft gehad.
Betekent dit dat ik dus in plaats van gewoon gevaccineerd zijn nu ineens getest moet zijn binnen 24 uur voordat ik ergens heen wil?

Klinkt meer als een regressie dan een verbetering in dat geval
Alleen voor grote evenementen. Ga je naar de kroeg of de mcdonalds, dan hoef je niks meer...
En dan nog alleen voor evenementen zonder vaste zitplaats. En 'groot' is vanaf 500 deelnemers.

De maatregelen die nu nog gelden: https://www.rijksoverheid...erzicht-coronamaatregelen

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 25 februari 2022 09:45]

Testen voor toegang is een andere test, die krijg je binnen een uur.
2 uur, maar inderdaad, ik heb het gevonden, https://www.testenvoortoegang.org/
2 uur is de theoretische maximale tijd. Ik heb met zekere regelmaat een Testen voor Toegang teststraat bezocht, maar mijn uitslag was er praktisch altijd binnen 30 minuten.

Dus testen, kopje koffie drinken en los gaan is een heel reële optie.
Ohhhhh... Dat had ik even gemist :+

Thanks, voor mij niet zo heel belangrijk dan want ik ga toch nooit naar dat soort dingen
Ik ga dan ook straks lekker voor een aantal collega's eten bij de mcdonalds halen en gewoon naar binnen om de besetelling te doen. Heerlijk dat dat weer kan. :D :9 O+ :Y) 8-)
Ja ik op zich ook wel, maar ik vertik het om een qr code te moeten tonen om aan te geven dat ik gezond ben.
of getest of gevaccineerd of genezen.
Nee, je mag vanaf vandaag weer overal naar binnen zonder enige vorm van beperking, behalve bij binnenlocaties met meer dan vijfhonderd bezoekers. Alleen dan moet je je laten testen, een significante verbetering dus.
Dit zijn puur de evenementen die hiervoor überhaupt niet door mochten gaan.
Ja ik vind die QR code op mijn telefoon toch wel iets fijner dan weer zo'n kut test. Maar goed ik ben nu oud en ga niet meer naar festivals.
Alles is afgeschaft en zij komen nog even met een update....
Beetje mosterd na de maaltijd of gaan we straks richting een EU richtlijn m.b.t. de wetgeving en krijgt eenieder straks een digitaal ID.
Niet alles is afgeschaft, voor grotere evenementen moet je getest zijn. En om naar sommige landen te gaan heb je nog steeds een vaccinatiestatus nodig. Dat is precies wat deze app levert.
Nu een maandje later, 29 miljoen euro armer. De maatregelen gaan eraf.

App in de ijskast = weg 29 miljoen euro. Hadden ze dus ook gewoon uit kunnen geven aan armoede bestrijding in eigen land.
Is het een update in de play store of is het gewoon vanaf nu beschikbaar?
Dat we dit toch blijven accepteren. Ben teleurgesteld in het Nederlands volk.
Bijna alles open en als enige restrictie enkele voorwaardes voor grote binnenevenementen? Verder alle regels die vervallen, even dit aanzien en waarschijnlijk kan je stoppen met de toegangstest en tzt ook met isolatie of uberhaupt testen (zoals VK).

Gewoon goede crisisaanpak, enige teleurstelling die ik heb gehad is iedereen die schreeuwde dat alles voor altijd zou blijven en het een opmars naar dictatuur!1!! zou zijn. Ben blij dat we over het algemeen goed geproportioneerde maatregelen hebben gehad, en ondersteuning voor ondernemers/verenigingen.
Ok, een blauw scherm met wit vinkje als je getest ben, maar zegt het ook iets over de uitslag?

Misschien een stomme vraag, maar als je in het verleden ook positief kon testen en wel een groen vinkje zou kunnen krijgen niet geheel ondenkbaar.
Het zegt impliciet iets over de uitslag.
Je krijg niet een blauw/wit vinkje wanneer je getest bent, maar je krijgt alleen een blauw/wit vinkje wanneer je negatief getest bent.

In het verleden kreeg je een vinkje met of een vaccin, of een herstel, of een test. Was je niet gevaccineerd en nooit besmet/hersteld geweest, kreeg je ook alleen dat vinkje na negatieve test. Was je wél gevaccineerd of hersteld dan was er bij een positieve test niets om toe te voegen wat je vinkje tijdelijk zou uitschakelen.
Ik moet toch ook ff kwijt dat ik 2 weken geleden besmet ben geraakt met corona. En het vreemde is dat mij niet gevraagd werd om de coronamelder code.. WTF zoveel geld aan uitgegeven aan die app en we doen er niks mee. Maar waarom? Vlucht nummer etc moest ik allemaal wel invullen. Raar!

En deze app ook, vandaag worden alle regels losgelaten. Waarom dan ok niet festivals etc laten gaan. Besmettingen komen er toch wel, ook als je getest bent. Want mijn eerste GGD test was negatief, 2e positief!

[Reactie gewijzigd door moonlander op 25 februari 2022 09:25]

Naast dat die Coronacheck app in Nederland los staat van de coronamelder heb ik die melder app er ook af gegooid aangezien die in mijn ogen totaal geen nut meer heeft. Zoals je al aangeeft wordt er totaal niks mee gedaan. Zo'n 5 week geleden inmiddels is mijn zoon positief getest op Corona en toen begon het feest.
Niks geen code o.i.d. voor de app. Mijn zoon zat de gehele dag op zijn kamer en aan de andere kant van de muur was ik aan het werk, we wonen in een huis dus die app had alle reden om een melding te geven maar ja die wist niet dat mijn zoon besmet was want geen code van de GGD. Na 5 dagen was ik zelf alsnog positief en ook ik geen code of niks. Op dat moment was enig isolement in huis ook gewoon niet meer mogelijk. En hebben we het laten gaan. 5 dagen later mijn dochter positief en weer 3 dagen laten mijn vrouw. Nou een heel huisgezin positief maar die app wist nergens van en kon dus ook helemaal niks doorgeven. Totaal nutteloos dan.

Als bewoner in de grensstreek ook al een tijdje de Duitse Coronawarn app geinstalleerd gehad voor wanneer ik toch wat langer over de grens ben (heerlijk dat het gewoon niet samenwerkt)

Ik moet wel zeggen dat die Duitse app toch meer is wat ik er van zou verwachten. Gewoon alles in 1 app. De coronacheck, de waarschuwing en informatie over de cijfers. Was het in het verleden kijk maar wat de Duitsers doen qua privacy dan zit het wel goed (lees pakken het strenger op) maar we zitten nu met in Nederland met een QR code met beperkte gegevens en in dezelfde app staan al mijn persoonsegevens gewoon bij de internationale QR code 8)7 .

Oh ik ik had overal heen kunnen gaan want ik had een mooi groen vinkje op het moment dat ik positief getest was op Corona en lichte klachten had. Gelukkig werkte mijn verstand wel en bleef ik gewoon een weekje helemaal thuis en ben pas weer naar buiten gegaan toen ik klachten vrij was (en als kwetsbaar persoon ben ik bij mijn vader zelfs nog langer niet geweest)
Ja dat is ook zoiets, ben je besmet.. via GGD geregistreerd.. maar je groene vinkje blijf je behouden! Hoe is daar niet over nagedacht!
Dat kwam omdat men iets té veel verwachtte van de vaccins in het begin.
Het idee dat men na vaccin besmet kon worden is blijkbaar toen niet serieus in de requirements meegenomen
En later erbij patchen was een privacy drama (wat men in Belgie heeft aangetoond)
Als je inlogt om je coronatest te bekijken dan kon je daar je code invullen, dat kun je verder helemaal zelf. Daar hoeft dus niet naar gevraagd te worden. (Ook beter voor de privacy natuurlijk als alleen jij die code hebt en een geautomatiseerd systeem)
Dat is mij niet opgevallen! Ook een rare keuze om dat daar te laten doen. Want bij het lezen van "je bent positief" ben je afgeleid. En ga je zelf al het 1 en ander ondernemen.
Waarom niet ff een pushmelding of sms: vul je coronamelder code in op coronatest.nl...
Je kunt het ook altijd vanuit de CoronaMelder app doen, dan linkt hij je naar coronatest.nl om je code in te vullen.
Ben ik nou de enige die elke keer weer moet opzoeken waar die eerste G voor staat, en die 2e en 3e? Ik denk elke keer (op vrijwel elke nieuwssite): "Zucht, zet het er gewoon even bij."

Edit:
Ok, er staat een prachtige tabel onder het plaatje met wat 1, 2 en 3 G is, dom dat ik niet verder dan de tekst heb gelezen, mod maar weg (al is het toch fijn als je tijdens het lezen gelijk leest wat de G's zijn).

[Reactie gewijzigd door teek2 op 25 februari 2022 08:17]

"De geüpdatete CoronaCheck-app"
Is het niet gewoon geupdate?
Het is 'geactualiseerd(e)'.
Nope, Nederlandse vervoeging van een engels werkwoord/voltooid deel woord meer achtergrondinformatie:
https://www.vlaanderen.be...C3%BCpdate-ge%C3%BCpdated
https://pastoorbv.nl/geupdated-of-geupdatet-weet-jij-het/

Edit:
Beetje vreemd om in een reactie over de Nederlandse taal, een paar makkelijke taalfouten te laten staan.

[Reactie gewijzigd door amoi op 25 februari 2022 09:24]

En dan na de edit wel nog gewoon met een anglicisme van start gaan? (Neem aan dat je niet start met de aanvoegende wijs van nopen, want dat past geheel niet in de context ) :+
Heel eerlijk, ik ben zelf onderdeel van de verloedering van de Nederlandse taal.
https://nl.wiktionary.org/wiki/updaten/vervoeging

update is de 'stam' van het woordt, dus geüpdatete is het correcte Nederlands.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee