Zweedse spoorwegen laten reizigers inchecken met onderhuidse nfc-chip in proef

In Zweden kunnen reizigers nu inchecken met behulp van een nfc-chip onder hun huid. Naar schatting hebben zo'n 1500 tot 2000 mensen de hardware al laten implanteren. Het is de eerste keer dat de technologie in het openbaar vervoer toegepast wordt.

De onderhuidse nfc-chip, die zo groot is als een rijstkorrel, functioneert exact hetzelfde als een gewone ov-chipkaart. De chip moet gekoppeld worden aan de account van de eigenaar, waarna er saldo op geladen kan worden en ermee ingecheckt kan worden. Het inbrengen doen de Zweedse spoorwegen niet zelf, daarvoor zijn speciale piercingwinkels, zo schrijft de Volkskrant. De chip komt in de hand terecht.

Dezelfde chips worden meteen gebruikt om gebruikers te identificeren op andere punten. Zo zouden ze de deuren van hun kantoor openen met de chip en ook bekendmaken wie ze zijn en wat ze moeten ontvangen bij de printer.

In Nederland zijn ingebrachte nfc-chips momenteel niet erg populair. De grootste toepassing voor de technologie is wellicht nog het 'chippen' van een huisdier, zodat zijn naam en medische geschiedenis gemakkelijk op te zoeken zijn. Desalniettemin is er ook een enkeling in Nederland die de Zweden toch al voor is geweest. Dat is een Utrechter die, met toestemming van de NS, reist met een geïmplanteerde ov-chip.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

18-06-2017 • 11:39

343 Linkedin

Submitter: arnovos

Reacties (343)

-13430305+1135+212+31Ongemodereerd117
Wijzig sortering
Ik zou opzich wel zon ding willen hebben, maar dan wel zo'n rfid kloon waarvan ik zelf het uid in kan stellen, zodat hij meer bruikbaar is. Schijnt dat je in china gewoon die dingen kan kopen in een soort van holle injectienaald, en je ze dan gewoon zelf in kan brengen Maar dat zou ik dan nou weer niet zo snel vertrouwen...
dit bedoel je

https://www.aliexpress.co...01&SearchText=rfid+needle

kost ook nog weinig. BTW daar zijn ook rfid readers/ writers die een afstand van acht meter halen. Is wat anders dan een paar cm en een alu schildje om te beschermen.

BTW hier ook nieuwe vullesbakken met RFID er is nog niets over gezegd maar het is een opmaat naar ....

[Reactie gewijzigd door DolfjeBr op 18 juni 2017 16:34]

Die blauwe apparaten worden ook door dierenartsen/dierenasiels gebruikt om huisdieren te chippen ;)
Bron: mevrouw Tassadar werkt bij een dierenasiel
Schijnt dat je in china gewoon die dingen kan kopen in een soort van holle injectienaald, en je ze dan gewoon zelf in kan brengen
Zijn er ook niet-holle injectienaalden in China. Die zou ik ook niet vertrouwen. ;)
gehehe, als er een land is waar ze je niet holle injectienaalden verkopen is het china wel :p
Zeer leuk als iemand ineens een MRI in moet en het onbekend is dat ze een NFC chip hebben onderhuids. Dan wordt het ding er gewoon uitgetrokken met alle gevolgen nadien ;)
Zolang er geen ferromagnetisch materiaal wordt gebruikt voor het maken van de NFC chip (wat mij onwaarschijnlijk lijkt), is het "geen probleem". Het MRI onderzoek zal geen extra risico met zich meebrengen. Implantaten van titanium (denk aan een vervangen heupkop, schedelbasis, etc) zijn "MR-safe", omdat deze niet ferromagnetisch zijn.

Of de chip het onderzoek bevorderd, is natuurlijk een heel ander verhaal. De chip zal waarschijnlijk voor (veel) artefacten zorgen, wat de bruikbaarheid van het onderzoek zwaar kan beperken.

Mocht de radiofrequente straling dat gebruikt wordt voor het onderzoek interfereren met de chip, dan kan je net zo goed stoppen met het onderzoek. Een typisch "zipper artefact" zal dan namelijk zichtbaar zijn.

Ik heb het even opgezocht, en de frequentie van NFC chips komen tussen de 125kHz tot 960MHz. In Nederland worden vooral MRIs van 1.5 tot 3 Tesla gebruikt voor medisch onderzoek, die gebruik maken van RF-pulsen van ongeveer 40 ~ 130MHz. Daarom denk ik dat de chips niet bevorderlijk zijn voor het onderzoek, maar veilig zijn ze wel.
Dat het wel of niet schadelijk is, is nu wel duidelijk. Wat ik erg jammer vind is dat er volledig voorbij gegaan wordt aan de ethische kant van het verhaal.Nog niet heel lang geleden maakten we ons nog boos over ons recht op privacy. Het natuurlijk naïef en dom om te denken dat er geen andere toepassing voor bedacht gaan worden.En de belofte dat,dat niet gaat gebeuren is natuurlijk een wassen neus.
Tja, of die chip nu in je hand of portemonnee zit, er kan net zoveel mee gedaan worden.
Je portemonnee kun je thuislaten of je pasje in zo'n NFC-proof hoesje doen, zodat hij pas te lezen is als je hem eruit haalt. Je hand thuislaten kan niet echt handig :P En altijd rondlopen met handschoenen omdat je onderhuidse NFC-chip anders door Jan en alleman uit te lezen is... Ik weet het niet hoor.

Maar zoals altijd met privacy-issues zal iedereen er wel weer voor vallen omdat de bezwaren in het niet vallen bij het gemak. Op de naturistencamping met je NFC-chip betalen in het supermarktje, ideaal :P
Haha, die use-case had ik nog niet bedacht.

In bepaalde landen zou ik er nog niet eens raar van opkijken als men daar bij de geboorte "gechipt" moet worden, zoals dit bijvoorbeeld bij honden veel gebeurd.

De chip zou dan enkel een ID-hash moeten bevatten, eigenlijk geen persoonsgegevens (dan zouden anderen deze kunnen uitlezen).
(Of wellicht een challenge-response systeem)
En, de chip zou alleen "aan" moeten gaan op het moment dat je er op drukt, of iets dergelijks, dan voorkom je dat bedrijven constant zoeken naar ID's in de buurt om iets mee te doen.

Maar dan nog liever niet.
Je zou idd een ID hash kunnen doen waarbij je een varierense factor toevoegt zoals bij TOTP. Dan kunnen buitenstaanders je niet tracken omdat je id-hash steeds veranderd maar legitieme bedrijven kunnen deze hash doorvoeren naar een instantie die terugkoppelt of het klopt. (Zoala DigiD voor inloggen bij verschillende sites)
Op de naturistencamping met je NFC-chip betalen in het supermarktje, ideaal :P
:+ Contactloos betalen swaffelen noemen, komt dan wel van pas...

[Reactie gewijzigd door airell op 19 juni 2017 12:07]

Als je niet weet dat iemand een NFC chip heeft, is deze dan uit te lezen alsof iemand een bluetooth signaal uitzend of moet je daarvoor geluk hebben en tegen iemand aan lopen?
Als er op de 1 miljoen mensen 10 rondlopen met zo'n chip is dat niet zo interessant, maar dat is ook niet waar het gevaar zit. Het gevaar zit hem erin dat straks >80% van de bevolking zo'n chip heeft.
Hmm, als je bij de in/uit-check poortjes staat, zie je snel genoeg wie er wel/geen pas heeft of incheckt met onderhuidse chip.
Wat is er mis met een vingerafdruk, irisscan, o.i.d.? Identificatie, authenticatie en autorisatie kan ook zonder een vreemd voorwerp in mijn lijf. Ik betaal al heel lang met een vingerafdruk. En op Schiphol kunnen we doorlopen met een irisscan. Wat proberen weer hier nu uit te vinden?
Jou volgen word wel ietsjes moeilijker als je hem thuis laat liggen....
Nee niet je hand !
Dat maken 'we' ons nog steeds hoor! Juist nu, nu de privacy aan alle kanten wordt aangevallen. Door zowel overheid als bedrijfsleven.

Het is gewoon niet dezelfde groep mensen die zich druk maakt over privacy en die zich vrijwillig zo'n ding laat implanteren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 juni 2017 21:13]

Klopt. Sterker nog. Ik vind dat we dit moeten verbieden. Er zijn nu eenmaal technische mogelijkheden die je dan wel met een mooi smoesje kunt verkopen , maar die duidelijk voorbestemd zijn om misbruikt te worden.
Zoals negatieve rente , het toestaan van het benadelen van mensen die niet willen pinnen , zoals o.a. Albert Heyn doet. Het afschaffen van contant geld dankzij dat pinnen ...
En nu dus ook RFID chips. Er is altijd wel een crimineel die voortdurend monitoren , volgen en bespioneren "veiligheid" noemt. Terwijl het dan ophoud voor mij nog veilig te zijn. Ik zeg dat de eerste invloedrijke figuur die ervoor gaat pleiten dat het verplicht moet of zou kunnen worden meteen uitgeschakeld dient te worden. Er is een groot verschil tussen een smerig plan en "een mening"....
Wat ons opgedrongen word als "vooruitgang" is meestal achteruitgang...
Op deze manier beginnen er mij toch oude profetische uitspraken boven te komen. Zo'n OV chipkaart gebruik je natuurlijk vaak, maar om nu direct zulke identificatie in je lichaam te implanteren vind ik een beetje te ver gaan. En al helemaal omdat het echt een eitje is om in te checken met een pasje.
Dikke 2000 jaar geleden... boek "openbaringen" wat het laatste deel is van het nieuwe testament, ook wel De Bijbel genoemd.

Hier staat omschreven dat dit verplicht "teken" in hand of voorhoofd zal gebruikt worden om te betalen maar ook het teken van het beest zal dragen.
Een ieder die het aannemen zal, is verloren.
Succes heidenen. Mij niet gezien!
Hier staat omschreven dat dit verplicht "teken" in hand of voorhoofd zal gebruikt worden om te betalen maar ook het teken van het beest zal dragen.
Nou... in Openbaringen 13:17 wordt gerept over "[En] dat niemand mag kopen of verkopen, dan die dat merkteken heeft, of den naam van het beest, of het getal zijns naams.", dus niet én, én.

Daarnaast refereerde Johannes met het getal zeshonderdzesenzestig hoogstwaarschijnlijk aan keizer Nero (Kaballah).
Ik zou dan ook niet weten waarom de aangehaalde woorden profetisch zouden zijn.

Doe een 'voorspelling', noem geen jaartal en er zal altijd wel ergens in de toekomst een gebeurtenis plaatshebben die je er aan kan linken. Dat kan je profetisch noemen; ik noem het willekeurige correlatie.
Euhm. Je snapt wel dat je "ons" daar totaal niet mee "pest" hoop ik.
Daar is blijkbaar de gemiddelde "tweaker" niet geinteresseerd in.

Zo'n NFC chip kan ook voor controledoeleinden gebruikt worden.
1984.
en die minnetjes die we krijgen is ook onderdeel can de Con-TROL MATRIX ;)
De RF intensiteit van de MR is ordes groter sterker dan van een RF chip. Dit gaat niet zomaar voor verstoring zorgen. Magnetische susceptibiliteit zal lokaal rondom het implantaat het beeld flink verstoren. Daarnaast kunnen er in de geleidende onderdelen stroompjes gaan lopen (eddy currents) die kunnen zorgen voor o.a. opwarming. Ook kan dit effect voldoende sterk zijn om de chip te verplaatsen.

Een sterk magneetveld heeft ook effect op niet ferromagnetisch metalen! Er staan voorbeelden genoeg op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=mJoPwQpBU9w
Het filmpje wat je laat zien, gaat over de invloeden op aluminium. Je hebt gelijk dat het een non ferro metaal is, alleen jammer.. het is geen edelmetaal
(Aluminiumoxide...),daarbij wordt niets verteld over de zuiverheid van het metaal. ( ze laten alleen een doosje zien..wie weet wel vol met spijkers..😎).
Maakt niet uit of het een edelmetaal is. Zolang het metaal voldoende geleid treedt het op. Goud en zilver zijn ook goede geleiders.

Of kijk even op wikipedia bij Lenz Law, is middelbare school natuurkunde. Het is echt geen truucje met onzuiverheid of spijkers etc. ;)
Precies, de wervelstroomrem. Werd op mijn middelbare school gedemonstreerd met een koperen slinger tussen twee electromagneten.
De OV chipkaart als zoveel NFC RFID toepassingen werken op 13,5 MHz, in een kaart en paspoort zit daarvoor een relatief grote spoel gekoppeld aan de chip.
Je kunt hem zien zitten als je de kaart tegen een felle lamp houdt.
Op een implantaat een enigszins efficiënte antenne van enkele mm te geven wordt er ferriet toegepast binnen een hele kleine spoel en dat ferriet is zwak magnetisch.
poederijzer kan ook maar is niet praktisch aangezien je dan veel meer spoel nodig hebt en je wilt ruimte besparen.
Een MRI scanner werkt voor zover ik weet ergens rond de 60kHz en voor die frequentie hangt het een beetje van de soort ferriet af of er veel verliezen in optreden.
Ik verwacht dat de boel warm zal worden, misschien zelf heet maar het spul wordt niet uit je hand gerukt.

Ik begrijp overigens het masochisme niet wat mensen beweegt perse een chip in hun lichaam te willen planten, een rubber bandje om de arm of weggewerkt in een horlogeband is even handig. Maar goed voor tatoeages en piercings is ook een markt.
Ik laat het maar fijn aan me voorbij gaan
Je bedoeld ivm de magnetische velden?
Je mag aannemen dat alleen edelmetalen worden gebruikt, en geen ferro. Het zelfde geldt immers voor andere implantaten. (Dit zijn niet voor niks hoogwaardige inert metalen zoals bv. titanium).
Het lijkt me namelijk redelijk onwenselijk om eerst alle platen/schroeven/ scharnieren te moeten verwijderen..
Waarschijnlijk met een markering, een NFC scanner of net als met alles wat je met een onbekende doet voor dat je een MRI doet: onderzoek. Ik denk dat een stalen pin in je lichaam (of titanium, of iets anders) meer problemen geeft in de MRI dan een NFC chip.
Nee, een tandimplantaat is zo groot dat het de wervelstromen in een MRI wel aankan zonder extreem heet te worden. Een pacemaker is veel gevaarlijker in een MRI.
Een pacemaker is veel gevaarlijker in een MRI.
En daarvan is het wel duidelijk dat je die hebt.?
Een argument was dat een bewusteloze dat niet kan vertellen en ook niet over die eventuele chip in zn hand.
Een pacemaker staat in je medisch dossier, zo'n chip niet.
Een pacemaker staat in je medisch dossier, zo'n chip niet.
Meld de chip dan ook aan. Niet dat ik er wat aan heb als ik comateus in een berm lig in Verweggistan. Zorg dat medici checken op die chips. Zet er een tattoo omheen Hang je dossier om je nek. of zet het op een chip. :)

Er staat ook veel niet in je dossier. Waar je wel aan zou kunnen overlijden.
Zet de dosier op de chip en maak er een standaard procedure van om de hand te scannen.

Natuurlijk wel beveiligd en alleen door medici in te zien..
Natuurlijk wel beveiligd en alleen door medici in te zien..
Ja want medici hebben een geweldige track record als het gaat om data beveiliging 8)7
Nee de overheid heeft een geweldige trackrecord :+
En hoe ga je internationaal waarborgen dat alleen medici die kunnen zien? Dat kunnen we nu nationaal nog niet eens (ex-gedetineerden die dossiers digitaliseren enzo).
In de praktijk maken ze altijd een rontgenfoto als iemand bewusteloos is (en het medisch dossier niet aanwezig) voor een mri en als er spoed bij gebaat is gaat iemand toch de CT in en dan weet je het gelijk.

[Reactie gewijzigd door Eggthud op 18 juni 2017 16:02]

In de praktijk maken ze altijd een rontgenfoto als iemand bewusteloos is (en het medisch dossier niet aanwezig) voor een mri en als er spoed bij gebaat is gaat iemand toch de CT in en dan weet je het gelijk.
Oh, dus de paniekzaaiers hier maken zich druk om weinig. Gelukkig maar.
Als die chip in je hand eenmaal gebruikelijker is, is het een kwestie van die handen scannen. Als er toch al meerdere mensen aan je bezig zijn is dat scannen ook een fluitje. Lijkt mij.
Het (kunnen) doen van een onderzoek is een best case scenario. Ik heb zelf wel eens een MRI gehad en daar kreeg ik alleen een kort vragenlijstje waarin ik onder andere naar metalen implantaten werd gevraagd.

Kon ik gelukkig zelf op antwoorden maar geeft je toch te denken wat er gebeurd als je het allemaal niet zo goed weet, verward bent, in het buitenland bent, of een combinatie van die drie.

Bovenstaande is voor mij voldoende reden om te wachten tot de hele wereld zo’n NFC chip (of ander stuk techniek) heeft en niet mee te pionieren.
Als er spoed gebonden is, zullen ze niet met een NFC scanner je handen af gaan, het kost namelijk teveel tijd als je het vergelijkt met de kosten van een mensen leven. Daarbij zijn de artsen vaak bezig met het stabiliseren van de patiënt. Een onderzoek plegen, als een persoon een interne hersenbloeding heeft wat kan leiden tot verlamming of het sterven vande patiënt. Een medisch dossier opvragen aan een ziekenhuis in een ander land kan soms wel 2 uur duren tegen die tijd is de patiënt gestorven.

Titanium heeft inderdaad gevolgen op een MRI maar is zeer licht magnetisch. Het kan je SNR (Signal to Noise Ratio) beïnvloeden en zorgen voor slechtere beelden. Maar ze zijn vaak nog wel leesbaar. Daarbij voeren ze van te voren altijd een pre scan uit, wat inhoudt dat ze een kleine scan maken van 1 á 5 minuten waarop ze vervolgens velden positioneren (field of interest), hierdoor kun je de effecten van titanium zoveel mogelijk ontwijken.

Houd daarbij ook nog eens rekening, stel dat de NFC chip niet wordt aangetrokken (wat een kleine kans is), dan ontstaat er kortsluiting in de IC's die erin zitten en is er een grote kans dat een persoon die onwetend is 2 minuten voor de incheck paal van de OV chipkaart gaat staan lopen zwaaien met zijn hand. Dit kan leiden tot interne opwarming van de huid wat gevolgen kan hebben als brandwonden, dan ga ik wel uit van worst case scenario.

[Reactie gewijzigd door BladeSlayer1000 op 18 juni 2017 14:33]

Wat een onsamenhangend verhaal.
Houd daarbij ook nog eens rekening, stel dat de NFC chip niet wordt aangetrokken, dan ontstaat er kortsluiting in de IC's die erin zitten en is er een grote kans dat een persoon die onwetend is 2 minuten voor de incheck paal van de OV chipkaart gaat staan zwaaien
Dat is eenvoudig op te lossen. Ben je in een mri-scanner geweest of een andere omstandigheid die de chip mogelijk sloopt, dan check je de werking van die chip.
Tevens kan men je een bijsluiter meegeven met dingen waarmee rekening te houden als je in die scanner bent geweest.

Twee minuten zwaaien ?! :+ TWEE ? Dan wordt het tijd voor een vervolgonderzoek.
Dat zeg ik niet. NFC is een mooi stukje techniek. Ze moeten het alleen niet toepassen op deze manier. Het heeft namelijk gevaren voor een persoon en het erge is dat er vaak niet over na wordt gedacht.
Ik denk dat een plastic bandje of een (tijdelijke) tattoo om een indicatie van MRI-incompatibiliteit te geven misschien een prima oplossing is.
Stop dan die NFC-chip in dat plastic bandje, kun je hem afdoen als je een MRI moet.
En als je dan ook nog het bandje in je portemonnee kunt doen , is het verhaaltje weer rond...
Och..ja dat is er al, we noemen dat een pasje.. :)
Weg voordeel..

Edit: spelvoutjes (auto correctie tel:).

[Reactie gewijzigd door Bunzz op 18 juni 2017 18:00]

Ik zie het al gebeuren. In de toekomst is dit helemaal ingeburgerd, maar omdat de verschillende bedrijven allemaal een eigen systeem hebben zijn die chips niet compatibel. Dan loop je dus met een berg NFC chips rond in je lichaam.
Ze doen dan een bescherming om je arm, probleem opgelost.
Het is maar je hand, dingen kunnen meer schade aanrichten dan je denkt. Daarbij hoe moet je het melden als je bewusteloos bent, en je met spoed de MRI in moet en je familie nog onderweg is?

Ik heb het met mijn eigen ogen meegemaakt, toen een familielid was betrokken bij een aanrijding. Ze is nu helaas getekend voor het leven met een groot litteken in haar hand.

[Reactie gewijzigd door BladeSlayer1000 op 18 juni 2017 12:49]

Ik heb het met mijn eigen ogen meegemaakt, toen een familielid was betrokken bij een aanrijding. Ze is nu helaas getekend voor het leven met een groot litteken in haar hand.
Leuk, maar niemand weet wat je nu met eigen ogen hebt meegemaakt...

Men laat familieleden niet naast de de MRI scanner staan om zaken met eigen ogen te zien...
Het is wel een rijstkogel die zich gedraagt als een achteruit bewegende geweerkogel.
Hoe klein ook, schade kan ook plaatsvinden aan pezen, zenuwen en gewrichten en hierdoor blijvende schade zijn.
Dan maar niet in de scanner.
Dan maar niet nodeloos dingen implanteren die dit risico in het leven roepen.
Dat ook. Maar als chips en andere lichaamsvreemde zaken niet in een mri-scanner mogen dan maar niet in de scanner als de medici het niet vertrouwen. Dat was mijn punt.
Ok en wat is dat het alternatief... Er is niet altijd een alternatief voor een MRI.

Ik denk dat je het andersom beter kan hebben, dan maar gen NFC in je hand.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 18 juni 2017 15:16]

Ok en wat is dat het alternatief... Er is niet altijd een alternatief voor een MRI.
Dan maar niet in de scanner. Maar dat mag je hier niet zeggen.
Het is aan de medici om dat te bepalen
Het bestaan van die scanner is overigens een luxe. En wereldwijd natuurlijk helemaal geen gemeengoed, overal en altijd.

Er zijn continu debatten over kans op een aanslag tegenover kans op een verkeersongeluk. In diezelfde vorm is de kans om in een scanner te moeten ook klein ten opzichte van de hoeveelheid mensen met een chip in hun hand vanwege openbaar vervoer.
Ik snap dat je mijn bericht zo leest, maar zo bedoel ik het absoluut niet. Natuurlijk mag je dan niet de scanner in.

Ik bedoelde vanuit de patiënt. Waarom zou je een NFC verkiezen boven de mogelijkheid om in een MRI te gaan. Het is letterlijk de keuze tussen "je hoeft je OV niet meer langs een paal te halen" en "je kan met spoed de MRI in als je een keer bewusteloos wordt gevonden".

Ik denk wel dat je het gebruik van de MRI onderschat. Zeker met de "nieuwe" 14 tesla MRI's wordt de resoluties dusdanig dat je hele nieuwe diagnostiek opent. De combinatie PET/MRI is al helemaal fantastisch.

Ik pak wel weer gewoon lekker mijn OV... Zo lui ben ik zelfs niet. Mijn kont tegen de paal aan drukken is bij al genoeg om in te checken :)

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 18 juni 2017 15:34]

Ik bedoelde vanuit de patiënt.
Waarom zou je een NFC verkiezen boven de mogelijkheid om in een MRI te gaan.
Ik vermoed dat die Zweden zich niet als toekomstige patient zien.

Het aantal keren met het OV gaan is en blijft nou eenmaal groter dan de kans in een mri-scanner te moeten.
Wel een beetje orwelliaans maar nooit meer je abonnement vergeten,
Als ze dit voor autosleutels en betalen maken ben ik zeker te porren :P
Het zou voor mij zeker een chip moeten zijn die ik zelf met bijvoorbeeld een telefoon kan beheren. En dan voor verschillende zaken kan gebruiken. Ook moet het redelijk makkelijk te vervangen zijn. Lijkt me best te doen, als zoiets dicht onder je huid zit. Dat je om de paar jaar even langs de doktersassistent kan om een nieuw chipje te laten zetten. Ook wil ik hem graag gewoon met mes uit me kunnen halen mocht ik dat ooit willen. Zonder dat ik heel diep moet gaan snijden dus.
Het zou voor mij zeker een chip moeten zijn die ik zelf met bijvoorbeeld een telefoon kan beheren. Ook moet het redelijk makkelijk te vervangen zijn.
Waarom die chip dan niet gewoon in de telefoon laten?
Een telefoon kun je vergeten of kwijt raken, een onderhuidse chip niet.
Ik vind het geen leuke gedachte maar ik denk dat dat voordeel zo groot is dat we het vroeg of laat allemaal doen. Dat de chips steeds kleiner worden, en het inbrengen dus steeds eenvoudiger wordt, maakt het steeds makkelijker.
Totdat we allerlei artikelen gaan lezen over het tellen van mensen in, bv, het wallengebied via die chip. Een telefoon kun je nog bewust uitzetten, een chip in je lichaam niet.
Meer manieren om mensen te tellen zijn er niet?
Tuurlijk zijn er meer manieren. Er zijn echter weinig manieren waarmee je op een simpele manier persoonsgegevens erbij kan krijgen.
En hoe krijg je die persoonsgegevens via een nfc chip die op maximaal 20 cm afstand is uit te lezen?
Poortjes plaatsen op plaatsen waar voetgangers wel langs moeten. Denk bijvoorbeeld aan een rij amsterdammertjes aan het begin van een straat.

20 centimeter is nu de max geloof ik maar als je 80 cm tussen de plaaltjes hebt dan kun je er bijna zeker van zijn dat je de meeste mensen wel 'hebt'.

Dat soort paaltjes kom je vaker tegen in het straatbeeld (denk aan die paaltjes om fietsers te weren maar waar voetgangers wel makkelijk langs kunnen. Een aanpassing aan die paaltjes volstaat.

Ik vind dit dan ook maar een gevaarlijke ontwikkeling. Iets doen omdat het makkelijk is. Zometeen krijg je de situatie dat de normale chipkaart in prijs omhoog gaat en dat de NFC-chip gratis wordt, ook een mooie manier om mensen zover te krijgen dat ze het doen. En we weten ook hoe dat verder gaat, hoe meer mensen het doen hoe meer mensen er bij komen die het normaal vinden en het ook gaan doen.

Je had 15 jaar geleden dit artikel op T.net moeten hebben, er zou absoluut niemand zijn geweest die het een goed idee zou vinden. Orwell, 1984, Big Brother etc. Maar vandaag de dag zie je heel veel mensen er positief op reageren.

En dat is een slippery slope want nu is het handig om een abonnementje te hebben in jouw hand maar hoe zit het dan met de bieb, of de Ikea-family kortingskaart? De implanteerbare mogelijkheden zijn eindeloos en daar zit het probleem. Als dit verder gaat en meer gegevens komen op die chip dan loop je in principe te koop met jouw identiteit.

Mensen volgen, gebeurt nu ook want camera's WiFi-tracking en noem maar op maar dit kan aan dat rijtje worden toegevoegd. Dat is trouwens een rijtje wat men zo kort als mogelijk zou willen houden. :)
20 centimeter is nu de max geloof ik maar als je 80 cm tussen de plaaltjes hebt dan kun je er bijna zeker van zijn dat je de meeste mensen wel 'hebt'.
Dan heb je ze niet gegarandeerd allemaal en dat is meestal wat overheden willen.

Maar die 20cm geldt voor NFC. Voor RFID is de afstand iets groter. Passieve die dus van het poortje hun stroom krijgen, zitten op 1 tot 3 meter. Actieve, dus met een batterij of accu doen het al op ruim 100 meters.
En hoe krijg je die persoonsgegevens via een nfc chip die op maximaal 20 cm afstand is uit te lezen?
Richtantennes gebruiken?
NFC chips zijn op een paar meter uit te lezen. Ja, ook diegenen die bij normaal gebruik max 10-20 cm halen, zoals de ov, je pinpas, je paspoort.
Bron? 20 cm is echt de max hoor! LF RFID kan veel verder, NFC is echter HF (13,56 MHz) en da's echt maar een paar cm.
20 cm is theoretisch haalbaar met een extreem grote tag/antenne, maar niet met een rijstkorrel van b.v. 2x12 mm. Voor zo'n tag kom ik niet verder dan een 10-12 mm als ik een 30mm leeskop gebruik. Een 18mm leeskop kan de tag tot op 8mm lezen.
Met een loop met een diameter van 40cm kun je rijstkorrels skimmen tot 25cm.
Met een gescheiden Rx en Tx antenne kun je tot een paar meter (1-3m) gaan, de vermogens worden dan echter zo onpraktisch dat ik dat iemand op straat niet zie doen.
Ergens stiekem inbouwen kan wel maar da's meer theorie dan praktijk.
Transacties zijn tot 25m uit te lezen maar daar hebben we het hier niet over en bovendien heb je er alleen bij paspoorten wat aan, ik denk dat de verwarring daar vandaan komt.
Het risico is een skimmer in een toonbank waar je je pasjes oplegt of iemand die je een hand geeft en je rijstkorrel uitleest.
http://skyrfid.com/RFID_Tag_Read_Ranges.php

13.56 hebben ze het over een meter of meer. Goed, het gaat dan niet om iets wat je in de palm van je hand kan houden maar dat was ook niet de claim.

http://www.skyrfid.com/Antenna_HF_13.56_MHz.php Hier heb je perfect gecamoufleerde grote antennes -- hoe vaak denk je dat je per dag langs dat soort poortjes loopt? Dat die dan vervolgens al je pasjes uitleest ipv controleert of je wat jat is niet iets dat je verwacht.
Ik bedoel dat het niet een Translink chip is. Maar dat ik er zelf bijvoorbeeld een chipkaart, pinpas en sleutel op kan laden met een NFC schrijver/ lezer. Nou hebben veel mensen die schrijver/ lezer al in hun telefoon. Maar kan natuurlijk ook met losse usb variant op je pc.

Zodat je als je naar zweden verhuist je makkelijk over kan stappen op hun systeem. Zonder dat je telkens langs de piercingshop moet.
Ik bedoel dat het niet een Translink chip is. Maar dat ik er zelf bijvoorbeeld een chipkaart, pinpas en sleutel op kan laden met een NFC schrijver/ lezer.
Aah, op die manier. :)
Maar dat is eigenlijk dus nog veel slechter dan een chip met een enkele functie.
Je maakt zo'n ding dan qua design voor de gebruiker open(er) waardoor er aan de ene kant meer partijen bij de software in jouw lichaam zijn betrokken en aan de andere kant de software complexer wordt om dat allemaal mogelijk te maken. Hoe meer mogelijkheden je het geeft en hoe meer partijen er aan de inhoud meeschrijven, hoe meer kans op fouten in het ontwerp die uitgebuit kunnen worden.
In je hand implanteren en als je dan je handen van het stuur haalt stopt de auto :-)
Dat doet Tesla al, maar dan zonder nfc chip! https://youtu.be/d_hdH3_kyzA Ik zie een trend met sensoren en optical image recognition / neurale netwerken (zie o.a. de smart store van amazon) persoonlijk eerder groot worden dan een nfc chip in je hand, aangezien er altijd mensen zullen zijn die zoiets niet willen. Maar je weet maar nooit, misschien zijn de huidige ontwikkelingen toch gewoon een brug naar wat koper en silicium in ieders hand.
In Ieders Hand.... Kennelijk komt de mogelijkheid om de satanisten die datin willen voeren gewoon een goed pak slaag te geven , hard te verslaan en te laten veroordelen door door onszelf opgerichte rechtbanken , i.p.v. adelslaafjes en nazi gajes , niet meer in je op. Jammer. Maar dat maakt geen enkel verschil.
Ik vind dat we de grens moeten leggen bij het bevoordelen van mensen met een chip , en het benadelen van mensen zonder. Dan maar een opstand.
Anders is het te laat. Belachelijk om een stel foute lui , want zoveel is duidelijk , altijd te laten weten waar je bent , hoeveel geld je nog hebt .... Gestoord.
Ik ben het met je eens, ik heb net toevallig voor school 1984 gelezen, en tsjongejonge wat gaat de wereld op sommige manieren daarop lijken. Natuurlijk komt het idee van een opstand / revolutie wel in me op (ik heb genoeg black mirror gekeken om ook de negatieve toekomstmogelijkheden in te kunnen zien), maar dan moet er ook écht een druppel de emmer doen overlopen, waardoor iedereens ogen geopend worden. Alles gaat nu zo geleidelijk dat mensen zich nauwelijks bedreigd voelen. Gelukkig zijn er dan nog mensen als Julian Assange die het heft in eigen hand nemen, en laten zien wat er écht gebeurt. Maarja, ik ben dan ook volledig opgegroeid in het tijdperk van het internet en computers (ik ben 16 jaar oud), dus voor mij zal dit allemaal ook vertrouwder en normaler aanvoelen dan voor iemand die voor 2000 geboren is.
Lekker handig op de snelweg. Even kriebelen aan je neus en de auto laat het gas los/remt af
of waarschuwing geven dat je de stuur los liet.
Hoezo zou je daarvoor gewaarschuwd moeten worden? Handen van het stuur halen lijkt me geen onbewuste actie.
nou waarom woord je nu gewaarschuwde dat je geen gordel op hebt of dat je de sleutel in de stuur hebt achtergelaten lampen hebt aan gelaten etc?
Sleutel in het stuur? Daarbij geeft ik in nood toch liever mijn sleutelbos af dan dat ik mijn vinger laat afhakken :)
Die gordelwaarschuwingen kun je gelukkig gewoonlijk uitzetten.
Door je gordel om te doen?
Nee door het alarm uit te zetten. In mijn laatste leasewagen (Ford Fiesta) moest ik de auto starten en dan 10 keer de gordel in en uitclicken, dan ging er ergens een signaal lampje aan en was dat hinderlijke gepiep weg.
Ok, ik heb een XC70, voormalig Ford zeg maar. Zal het eens proberen.
Het wisselt per model maar op internet is er vaak wel iets over te vinden. Zo'n optie wordt blijkbaar ingebouwd voor mensen die om medische redenen vrijgesteld zijn van het dragen van gordels. Bij de dealer weet men het vaak ook wel maar die zeggen dat niet altijd.
Heb al wat gevonden, kan gewoon met de dice via de diagnose stekker. Vida maar eens opzoeken.
Dan ga je er mee naar de garage, zeker met een leasebak.
Uhh nee dat kun je helemaal niet standaard uitzetten. Maar waarom zou je die uitzetten, rijden zonder gordel is gewoon onverantwoord, zeker als er ook nog eens passagiers aanwezig zijn. Genoeg ongelukken al met dodelijke afloop omdat iemand zijn/haar gordel niet om had en door de auto vlogen en zo de andere passagiers, die wel hun gordel droegen, hun nek braken.
Dan laat ik 'm alvast beter in mijn knie zetten..
Dan laat ik 'm alvast beter in mijn knie zetten..
Jij zit met je knie aan het stuur ? :)
Wel een beetje orwelliaans maar nooit meer je abonnement vergeten,
Als ze dit voor autosleutels en betalen maken ben ik zeker te porren :P
Ik zie alleen de meerwaarde niet ten opzicht van iets als een polsbandje waar je ook zo een chip in kunt verwerken. Die doe je net iets makkelijker af en kun je ook gemakkelijker verwisselen. Ook die polsbandjes kunnen op een elegante manier ontworpen worden of vrijwel onzichtbaar gemaakt worden zonder dat je er de nadelen van een geïmplanteerde chip aan ondervindt.
De nadelen van polsbandjes:
- makkelijk te verwisselen
- te vergeten
- kunnen blijven haken en daarmee gevaar opleveren in bepaalde situaties
- zitten oncomfortabel
En de nadelen van zo'n onderhuidse chip? Zie jij er geen?
Mensen hebben overigens decades lang pols- of vingerbandjes van verschillende materialen gedragen, zonder al teveel last te hebben gehad van datgene wat jij hebt opgesomd. Volgens mij noemt men die horloges of ringen. Ik heb trouwens ook zo'n ring. Als je het hebt over oncomfortabel en vergeten... Héél oncomfortabele situatie thuis, wanneer ik die soms "vergeet" en mijn vrouw vraagt waarom ik hem niet om heb. ;)

[Reactie gewijzigd door conces op 18 juni 2017 12:19]

En de nadelen van zo'n onderhuidse chip? Zie jij er geen?
Mensen hebben overigens decades lang pols- of vingerbandjes van verschillende materialen gedragen, zonder al teveel last te hebben gehad van datgene wat jij hebt opgesomd. Volgens mij noemt men die horloges of ringen. Ik heb trouwens ook zo'n ring. Als je het hebt over oncomfortabel en vergeten... Héél oncomfortabele situatie thuis, wanneer ik die soms "vergeet" en mijn vrouw vraagt waarom ik hem niet om heb. ;)
Die middelen werken allemaal prima, maar als er iets is dat nog makkelijker is zullen velen daar snel voor kiezen. We liepen millennia op blote voeten, we hebben eeuwen lang paard gereden, en nu zitten we met schoenen aan in de auto. Gemak wint het (bijna) altijd.
Gemak wint het (bijna) altijd.
Toch is de sprong om iets in je lijf te laten implanteren wel een hele grote voor een klein beetje extra gemak. Denk dat er een boel mensen niet bereid zijn om zo ver te gaan.
Blijkbaar toch al zo'n 150/200 gemakzuchtigen in Zweden! :P

Kan me het zelf ook niet voorstellen hoor. Dit voor een beetje gemak?
Terwijl ze allemaal ongetwijfeld nog steeds met iets van een portemonnee op zak lopen...
En dat gemak gaat vies tegen vallen als er iets mis is en de chip vervangen moet worden.
Foute lui heb je overal. Anders betalen ze wel een stel idioten...
200 man in een heel land, dan moet het wel algemeen geaccepteerd zijn. Je praat toch wel over een absolute meerderheid denk ik zo.
/sarcasme uit

Dat er mensen zijn die hier aan beginnen. Zijn die werkelijk zo gemakzuchtig dat ze werkelijk de gevaren er van niet zien?
Een enkelband word als straf gezien.
Kan me het zelf ook niet voorstellen hoor. Dit voor een beetje gemak?
We piercen onze lichamen, lopen met in-ear buds rond, laseren onze ogen, laten onze gezichten liften en ons buikvet afzuigen, nemen borstimplantaten, nemen tatoeages, gebruiken drugs en springen van een brug af met niet meer dan een stuk elastiek aan onze voeten.

Oftewel, zat mensen die hun lichaam laten verbouwen of er flinke risico's mee nemen als ze denken dat ze er mooier of gelukkiger van woorden. Als er serieus voordeel te halen is dan gaan we nog veel verder (bv een pacemaker op je hart monteren).

Een chipje ter grote van een korrel rijst implanteren valt dan ook nog wel te overzien.
Hele hordes mensen laten gaatjes in hun oren prikken, piercings zetten of siliconen implanteren, gewoon voor uiterlijk vertoon. De stap naar gemak is dan maar een kleine.
Het is niet alsof chirurgische implantaten zonder risico's zijn. Kun je nare infecties van krijgen!
+1Anoniem: 310408
@Keypunchie18 juni 2017 13:48
Het is niet alsof chirurgische implantaten zonder risico's zijn. Kun je nare infecties van krijgen!
Maar na het chippen van honderden miljoenen huisdieren waarbij dat geen probleem is lijkt me dat niet iets om je zorgen over te maken.
Er is een risico, maar aangezien we al eeuwen ervaring hebben met het lichaamsmodificatie (van simpele oorbellen, piercings tot siliconen) is dat heel goed te beperken.
Ik ken legio voorbeelden van mensen met een geinfecteerde piercing. Veel plezier met het Googlen van plaatjes daarvan (niet voor mensen met een zwakke maag).

Om over lekkende borstimplantaten maar niet te beginnen.

Met alle invasieve ingrepen is het erg belangrijk om je af te vragen: is dit noodzakelijk? Weegt het op tegen de medische risico's?

De uitkomst van die som pakt niet zo snel positief uit voor een NFC-chip, die je net zo makkelijk in een bandje, pasje of telefoon kunt meenemen.
Tja, ook genoeg foto's te vinden van mensen die verminkt zijn door dragen van ringen, horloges en armbanden... Je kunt altijd pech hebben.. overigens heb ik totaal niets met piercings of tattoo's (zo f-ing ordinair)..
-ik wil helemaal geen polsbandje dragen.
Nee maar wel een enkelbandje ?
Je doelt hiermee denk ik op veroordeelde criminelen met een enkelband.
Die kunnen met dit weer niet lekker in een korte broek lopen.
Wellicht dat het voor hen wel een optie zou zijn.

ps
ik vind dit wel degelijk gewoon ontopic
Er is geen enkele wet die ze verbied om een korte broek te dragen als ze een enkelband om hebben. Ik ken er die er gewoon een verbandje om doen als ze even van huis zijn (je mag wel boodschappen doen en zo).
Dat is een ander schandaal. Wiens straf erop zit , hoort vrij te zijn om een nieuwe start te kunnen maken, voortdurend gemonitord worden levert enkel terechte woede en soms haat op.
Dat tuig dat dat soort dingen verzint , die horen in de bak.
Een enkelbandje wordt vaak gegeven als alternatief voor gevangenisstraf voor niet gewelddadige mensen die voor iets kleins veroordeeld zijn. Je kunt dan bv. wel nog werken en boodschappen doen maar niet meer uitgaan in het weekend. Dat zorgt er voor dat niet iemands hele leven overhoop gegooid wordt (gevangenisstraf betekent meestal ontslag).
Ja man, Zal gelijk mijn horloge maar af doen. LEVENS gevaarlijk
Horloges kunnen inderdaad levensgevaarlijk zijn, dat is waarom ze op diverse plekken verboden zijn. (vooral daar waar met machines of hoge spanning gewerkt wordt)
Precies hetgeen wat een pasje van tegenwoordig ook heeft, terwijl je die ook elke dag nodig hebt
Hoezo? Ik kan prima een paar dagen zonder pasjes.
Hoe doe jij dat met je id-kaart dan? Of woon je in een land waar je geen identificatieplicht hebt?
Identificatieplicht ? Aussweiz bitte ?
Wat zijn wij toch een slaven geworden , makke schapen die niets durven te doen tegen criminelen die ons willen onderdrukken en tot slaaf maken.
Het moet afgelopen zijn met hun "veiligheid". Tijd voor gevaar !
Je hebt iDD geen draagplicht,wel een toonplicht.

Hoe ze dat ooit in een wet hebben kunnen gieten is mij een raadsel. Zal wel weer een soort van eigenbelang zijn geweest
Politie mag niet random om je id vragen en vervolgens een boete uitdelen als je hem niet bij je hebt.
Als jij een overtreding begaat, mag er wel naar gevraagd worden en dan kun je idd 2 bekeuringen krijgen, omdat je ook 2 overtredingen hebt begaan.
Die doe je net iets makkelijker af en kun je ook gemakkelijker verwisselen.
en kun je dus vergeten
en kun je dus vergeten
Als het defect in je hersenen maakt dat je vaak je abonnement vergeet, heb je grotere problemen. En zal je ook vast wel andere dingen vergeten mee te nemen.
Hoe vaak vergeet je nou je abonnement in een mensenleven ? Voor mij niet genoeg om me te laten chippen.
Precies als dat ding defect is of iets kan je er niks mee, moet je hem er weer uit laten halen.
Nee doe mij maar gewoon een pasje ofzo.
Heel mooie analogie. :)
Dit dus. Polsbandje of ring of knoop aan een mouw , zo zijn er tigtallen voorbeelden wat ik eerst zou doen voordat ik iets in mijn lichaam prop.
Inderdaad, lijkt me veel handiger om dit te integreren in smartwatches en losse armbandjes met een NFC-chip erin.
En een polsbandje kan niet onderhuids "aan de wandel" gaan!
Jaren geleden bij een club in Rotterdam kon je je laten chippen met een soort "wallet/ticket".

Er zijn mensen die daar echt nare ervaringen mee hadden. :(
Omdat polsbandjes niet fijn zijn? Heb een hekel aan dragen van horloges of andere juwelen.. op dat gebied vind ik dan implantaat juist weer fijner. maargoed voor zoiets ben ik ook nog niet te porren.
Je weet dat een NFC chip dat niet kan? Daarnaast hoe kun je hier vluchtelingen bij betrekken?!
Hoezo kan een NFC chip dat niet? Het is toch gewoon een radiootje met uniek nummer, waar vervolgens allerlei databases aan gekoppeld kunnen worden?
NFC+ Near Field Communication. Maximaal 10 CM afstand om uit te lezen. Daarmee kun je dus NIET iemand tracks lijkt mij zoals je dat met bijvoorbeeld een smartphone wél kunt. Ze kunnen ook geen lokatie opslaan want geen GPS.
De chip kan ook geen gedachten lezen. Misschien in de toekomst maar zoals de techniek nu is kan dat niet.


Maar als iemand het beter weet be my guest.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 18 juni 2017 13:48]

Beetje naïef. Die gegevens die het waardevol maken kun je toevoegen. Het is niet omdat de incheckpaal niet weet waar hij staat dat de NS dat ook niet weet.
Misschien is het naïef maar je kunt niet zomaar functies toevoegen aan zo'n chip. Voor hartslag bijvoorbeeld moet hij een sensor hebben die dat kan. De chip waar het hier over gaat zal daar niet voer beschikken. En zo kun je wel even door gaan. Die gegevens kun je dus niet zo toevoegen.


Daarnaast snap ik je zin niet helemaal, kan zijn omdat ik kenmerken heb van dyslectie.

Ik denk inderdaad niet dat een paal weet waar hij staat. De NS natuurlijk wel maar dan is dit niks anders dan de OV kaart ie je nu hebt. Daar zien ze ook je reisgedrag mee. En dit doet dus niks anders dan dat.
Niet te hopen dat deze chip, zoals de OV chip kaart, elke 5 jaar vervangen moet worden.
En hoe beveilig je zoiets tegen ongewenst/ongemerkt uitlezen? Pasjes kun je nog redelijk simpel afschermen, dit werkt wezenlijk anders. Als implantaten gemeengoed zouden worden, hoe lang nog voor je tweewegcommunicatie krijgt of uitleesapparatuur in je handen kunt laten zetten die bij iedereen die je de handen schudt ook direct alle data eruit trekt of herschrijft?

Ben verder echt geen doemdenker ofzo :P
We dragen allemaal aluminium folie gevoerde handschoenen 8)7
Full harnas natuurlijk net als de ridders in de Middeleeuwen.
Kunnen ze ook je geheugen niet (meer) uitlezen. :+
We dragen allemaal aluminium folie gevoerde handschoenen 8)7
Dan verplichten we meerdere chips en vooral aan de buitenzijde van de mens en zijn kleding. Controleerbaar.
Bij interesse kan er altijd een workshop aluminium hoedjes vouwen gegeven worden.

Desalniettemin ben ik er nogal op tegen om chips en dergelijke in mensen te gaan implanteren. Iedereen heeft vrije keus natuurlijk...
" Iedereen heeft vrije keus natuurlijk..."....
Natuurlijk ? Misschien moet je wakker worden uit je suikerspinnen droom.
De Albert Heyn en andere winkels werken nu al mee aan het plan om contant geld uit te bannen.Misschien eerst nadenken over de gevolgen , ook voor bv zwervers of mensen die in een crisis terechtkomen. Over het helpen van anderen , dat niet meer zomaar kan als we enkel nog kunnen pinnen. Weleens een bedelaar met een pinapparaat gezien ? Vrije keus..... Privacy ?
Boodschappen in Duitsland doen.

Sowieso nog best veel zaken in Duitsland waar geen pinautomaten zijn. Zelfs in een toeristisch oord als Monschau.
*Aluhoedje op aluhandschoen aan*

Kijk, aluhandschoen van Gucci.

*Aluhandschoen af*
En hoe beveilig je zoiets
Ben verder echt geen doemdenker ofzo :P
Je moet juist doemdenker zijn. De gevaren van mogelijk misbruik zien. Bij elke chip of pas dien je rekening te houden met privacyschending en andere ellende.
En hoe beveilig je zoiets tegen ongewenst/ongemerkt uitlezen?
Uit het artikel:
De chip komt in de hand terecht.
Dus... handschoen met ingebouwd schild. Misschien kan zoiets als dit werken met het juiste ontwerp om een kooi van Faraday te maken. :+
Urgh, ik begin opeens aan het plot van het spel Remember Me te denken.... (https://en.wikipedia.org/wiki/Remember_Me_(video_game)#Plot)
Niet te hopen dat deze chip, zoals de OV chip kaart, elke 5 jaar vervangen moet worden.
Waarom zou je hem vervangen ? Steek er een nieuwe bij.
Lijkt mij persoonlijk niet fijn als ik na 40 jaar 8 van die chips in mijn lichaam heb zitten. 8)7
Lijkt mij persoonlijk niet fijn als ik na 40 jaar 8 van die chips in mijn lichaam heb zitten. 8)7
Eentje is al te veel.
Maar er zijn grotere onderdelen te bedenken die om de zoveel tijd vervangen dienen te worden. Dan is zo'n lullig chipje peanuts, en vrijwillig.
Vrijwillig. Sorry maar dat klinkt wel héél naief....
Bankrekeningen zijn verplicht. "Vooruitgang ... Veiliger" waren ooit de smoesjes ....
Pin pin pin.....
Maar ondertussen willen ze contant geld , de eerste levens behoefte anno 2017 , afschaffen. Iedereen slaaf. Volledig en totaal. Het toezicht op jou bankrekening is al meer dan 10 jaar jou probleem. Banken gaven aan dat niet meer te doen of te kunnen....
Even nadat de bankrekening verplicht is geworden , voeren ze negatieve rente in , en als je bank valt ben je dank zij ratten als Dijsselbloem alles boven een ton kwijt ??
Wat doe je straks als je RFID chipje ongeldig word verklaard en niet meer werkt , omdat jij een grote mond hebt gehad ? Nooit meer je mond opendoen zeker.....
Vrijwillig. Sorry maar dat klinkt wel héél naief....
Dat ben ik zeker niet. Maar ik duidde er op dat deze Zweedse reizigers vrijwillig meedoen aan een chip in hun hand.

Zoals ook velen mee doen aan pinnen, contactloos betalen en nog zo wat, onder het mom van handig, gratis, leuk en hip. En het liefst alles op 1 pas of chip.
Aj, das wel een dingetje.
Zou je zo'n chip makkelijk kunnen vervangen?

Heb weleens gehoord dat chips bij dieren gaan "wandelen" en niet op dezelfde plaats blijven zitten, lijkt me ook niet handig.
Daar kom je denk ik snel genoeg achter als je ineens met je oksel op het poortje moet hangen in plaats van je hand maar daar zal wel iets op zijn bedacht toch?

Daarnaast zit dierenhuid vaak veel losser dan bij een mens
Ga er maar wel van uit. De techologie is nog flink in ontwikkeling dus het is niet realistisch om te denken dat een chip van nu over 5 jaar nog voldoet aan de use cases die dan ondersteunt worden. En zelfs als de huidige functie nog werkt zullen gebruikers zelf om een update gaan vragen als er andere interessante toepassingen worden ingevoerd.
Opsturen om aanwezig saldo terug te vragen.
Ik ben niet religieus maar ik moet bij dit soort dingen toch altijd denken aan Openbaringen :).
Een chipje in je hand of hoofd komt toch vrij dicht bij dat soort voorspellingen.
Inderdaad.

Het beest "maakt, dat aan allen, aan kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd en dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken van het beest, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft" (Openbaringen.13:16-17)

Als dit uitkomt, wordt op lange termijn de bankpas uitgefaseerd en krijgen we allemaal een chip in onze hand en voorhoofd om te betalen...
Als dit uitkomt, wordt op lange termijn de bankpas uitgefaseerd en krijgen we allemaal een chip in onze hand en voorhoofd om te betalen...
Natuurlijk wordt die bankpas uitgefaseerd. Net als cash. Er zitten nog teveel niet-persoonsgebonden haken en ogen aan bankpassen. Je kunt ze bijvoorbeeld uitlenen.
Een of meerdere chips aanbrengen is al weer meer gekoppeld aan de persoon.

Onder het mom van handig begint het. En onder het mom van verplicht zou het kunnen eindigen.
Wat betreft het teken van het beest (666), in het Hebreeuws staat voor de W en de 6 hetzelfde teken. Leuke link tussen het world wide web chipjes en die voorspelling.
Wie dat accepteerd roept de wraak der rechtvaardigen over zich af. En terecht.
Dacht ik ook. Ben wel religieus. Desalniettemin is dit voor mij geen reden om in de toekomst geen chip te laten implanteren, mits er geen vage aanvullende voorwaarden zijn zoals "U doet afstand van uw religie en zeert het spaghettimonster uw eeuwige trouw" oid. Ik mag best deelnemen en meedraaien in de maatschappij wat mijn religie betref, dit hoeft elkaar niet uit te sluiten.

Maar goed, het lijkt vooralsnog koffiedik kijken. Laten we kritisch en realistisch kijken naar wat de toekomst brengt.

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 18 juni 2017 13:14]

Niets nieuws onder de zon.
We hebben allemaal een geïmplanteerde chip in ons lichaam. Zo kunnen aliens en overheden onze stappen volgen. Big Brother is watching you (/complot theorie uit)

De toekomst haalt ons langzaam in. Nog vele stappen om technologie te verbinden met ons hersen/zenuwstelsel om enhanced humans te creëren
Dus met je vinger betalen voor de metro noem jij een enhancement? Een echte vooruitgang van het menselijke soort? Hoogtepunt van menselijke cultuur en technologie?

Terwijl er overal oorlog, honger en andere ellende op aarde te vinden is kunnen de zweden zich op de schouders kloppen omdat ze makkelijker in de bus kunnen stappen. Hiep. Hiep. Hoera...
Terwijl er overal oorlog, honger en andere ellende op aarde te vinden is kunnen de zweden zich op de schouders kloppen omdat ze makkelijker in de bus kunnen stappen. Hiep. Hiep.
Maar niet meer anoniem. En als ze het registreren en legitimeren wat uitbouwen komen er nog wel meer problemen.
(Anoniem) naar de hoeren gaan is ook al een puntje daar, begreep ik van Assange. :+
[...]
(Anoniem) naar de hoeren gaan is ook al een puntje daar, begreep ik van Assange. :+
Hier in NL ook al jaren niet meer, je kan gewoon pinnen en de dames moeten gewoon BTW afdragen.

Hoezo de overheid als pornobaas?
, je kan gewoon pinnen
!! Maar ik wil daarna contant betalen.
hahaha, zal wel, en ik denk dat de meeste dames daar ook geen bezwaar tegen hebben, Scheelt wel 21 %
Volgens mij noem ik dat er nog vele stappen nodig zijn om dat te bereiken. En heb ik het totaal niet over de ellende in de wereld.

Volgens mij doel ik alleen op ontwikkelingen die er misschien staan te komen.
En ik klop al helemaal niet op schouders.

Je kunt ook alle ontwikkelingen koppelen aan de ellende in de wereld. Je punt is terecht over die ellende die opgelost moet worden. Maar moet die ellende dan ontwikkelingen op andere gebieden dan gaan tegenhouden?
De toekomst haalt ons langzaam in. Nog vele stappen om technologie te verbinden met ons hersen/zenuwstelsel om enhanced humans te creëren
En dan die enhanced humans die niet voldoen aan de collectieve normen en waarden opsluiten of uitschakelen. Totale dystopie, ik wil het niet meemaken.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 18 juni 2017 12:01]

De toekomst haalt ons helemaal niet in. Geloof je soms in die door corrupte Romeinen bedachte voorspellingen ? Maaktniets uit. Rechtvaardige mensen zullen diegenen die dit proberen af te dwingen met mooie smoesjes in de gevangenis gooien , nadat ze de nep rechtbanken in Nederland , die voornamelijk uit pedofielenslaafjes bestaan...
Gewoon zoals het hoort. De tweede wereldoorlog is nooit verloren door de Nazi's. Hij is gewoon naar het economische en technische vlak verplaatst. Dezelfde foute bedrijven die in WOII fout waren voeren dit soort onzin in. In de hoop op wereldmacht en totale slavernij.
Scary stuff, to be honest...
Als je er sci-fi bij betrekt wel.

Hoogst onwaarschijnlijk dat zoiets verplicht zal kunnen worden en alternatieven zijn bijna net zo gemakkelijk.
Key-chains, kettingen, ringen of gewoon je kaartje.

Dit is gewoon hipstergedoe.
Laat het ons hopen. Smartphones waren ook ooit hipstergedoe...
Je bent nog steeds niet verplicht een smartphone aan te schaffen of te gebruiken :P
Totdat je stilstaat langs de snelweg..
Totdat je stilstaat langs de snelweg..
Met een dumbphone kan je dan ook worden gered hoor.
Het is een luxe dat we gebruik kunnen maken van dingen om te overleven maar dat maakt de middelen nog lang niet verplicht en zeker geen schoonheid.
Al die smartphonejunks kunnen tegenwoordig niet meer terugrijden met een ouderwetse kaart als de navigatie stuk is gegaan op vakantie. Die zijn ten dode opgeschreven als de stroom een dag uitvalt.
Totdat je stilstaat langs de snelweg..
Mag je stilstaan aan de snelweg.? En zo nee, komt er dan niet iemand bij je langs die dan ook hulp, aandacht en advies kan brengen.?
Als je auto defect is heb je weinig keus. En dan is het echt wel handig als je kunt bellen, dat gaat met een dumbphone ook goed genoeg.
Daarnaast gaat de ANWB ervanuit dat we allemaal telefoons hebben. De praatpalen gaan namelijk verdwijnen.
Dit is gewoon hipstergedoe.
Yep. Er zijn toch ook van die types die hun kroegrekening betalen met een chip in hun arm.

Aan de andere kant niet heel vreemd aangezien er ook wel machthebbers zijn die het liefst de hele bevolking zouden willen chippen. Eraan voorbij gaande dat ze zelf ook de klos zullen zijn.
Ja och.

Ik ben vrij zeker dat hoe schijnbaar veranderlijk de politiek ook is ze toch gebonden zijn aan hun wortels en wet.
Vanuit die aanname kun je een aantal dingen vrij zeker uitsluiten of aan nemen.

Aan de andere kant... Trump.

De mens heeft van oudsher trots/minachting en twijfel/wantrouwen bij autoriteit.
Om uiteenlopende bedenksels. Waarheden en leugens.
Sommigen kunstiger en maffer dan een ander.

Wat kun je doen als mens...
Zoek echt fundament in de grootste onveranderlijke rots...
Houd niet vast aan het losbandige drijfzand en laat je niet misleiden door de spetterende opspattende 'grote' sterren van vandaag de dag want ze bouwen nergens op. Het is hete lucht, fantasie, een ongefundeerde opwelling en dan pats. Die mensen willen geen handvaten of constanten maar creatieve vrijheid, hoe losser en meer onbekommerd hoe beter.
Kan niet anders dan botsen dus krijg je vanzelf autoriteitsbekleders die verdrukkend worden.

Ik blijf er zoveel mogelijk uit de buurt. Uit politiek, uit groepsgedrag rond vele valse idolen en idealen.
Al de Babels.
Als mensen me kennen of vinden kunnen ze mij helemaal uiteindelijk zo min mogelijk kwalijk nemen.

[Reactie gewijzigd door B. Olle op 18 juni 2017 13:06]

Is dit alles ook in boekvorm.?

Als er dieren worden gechipt of geoormerkt; als er mensen worden gebrandmerkt; als er in hokjes gedacht wordt en reden tot wantrouwen bestaat, Waarom dan geen regime dat de mens chipt met vilein oogmerk.?
Omdat we dieren onder ons plaatsen terwijl de democratie elkaar voorliegt dat we gelijken zijn...
Vanuit die aanname kun je een aantal dingen vrij zeker uitsluiten of aan nemen.
Vertel dat anders even aan de 6 miljoen joden die, wettelijk verplicht, naar kampen zijn verplaatst en vergast,

En niet alleen Joden in Duitsland. Europa en de wereld kennen een lange traditie van genocide. Dit is al zo vaak gebeurt. En vaker wel dan niet door de machthebbers. Dezelfde mensen die de wetten maken waar jij zoveel vertrouwen in hebt.

Open je ogen man. De wetgever/autoriteit is door de hele geschiedenis heen de gevaarlijkste vijand van het volk geweest. Er moeten nog heel wat terroristenbommen afgaan voordat ze ook maar in de buurt komen van de dood en verderf die regeringen hier de afgelopen honderd jaar hebben aangericht.
Mijn punt is dat
Ik ben vrij zeker dat hoe schijnbaar veranderlijk de politiek ook is ze toch gebonden zijn aan hun wortels en wet.
nogal een gevaarlijke aanname is. Er is al zo vaak bewezen dat de wet gecorrumpeerd kan worden. Door figuren als Hitler, Stalin, Mussolini, maar ook bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid heeft zich schuldig gemaakt aan genocide.

Mijn punt is dat overheden gevaarlijk zijn. En in toom gehouden moeten worden. En dat ons allemaal als schapen laten chippen dus niet echt slim is.
Je bankrekening is anders wel verplicht geworden , en je pikt het ook nog dat je saldo boven de 100.000 gewoon verdwijnt als de bank failliet gaat. Hipstergedoe ?
RFID hipstergedoe in Zweden is hipstergedoe ja.
Ze zijn 'vrij' rechts en 'vooruit' strevend en nemen een duidelijke rol aan maar ook daar heb je mensen die anders denken.
Vooruitstreven betekend voort willen gaan maar zegt niets over juistheid, rationaliteit of haalbaarheid.

De conspiracy gedachte dat de nummertjespolitiek zich uit in letterlijk vleesbrandmerken of taggen, sci-fi.
Er zijn grenzen maar sommige mensen trekken hun lijnen te ver door en denken dat het een realistisch scenario is.
Redenen vinden geeft je het gevoel van begrip en inzicht. Maar tegenargumenten vinden geeft het gevoel incorrect te zijn.
Zonder eerlijke tegenargumenten en de angst voor die onzekerheid loop je van het padje af.
Mensen die op die trein terecht zijn gekomen voelen zich heel zeker van hun zaak, ze moeten wel, want ze zijn een select groepje terwijl anderen het mis hebben en ieder tegenargument zien ze per direct als aanval op hun hele (fragiele) 'integriteit'. Des te meer compenseren ze met hun eigen invulling.
De staat is niet zo zwart als sommige mensen het zien. Ze hebben meer transparantie en wetten dan onderdanen. Maar daar kijkt niemand naar.
De medemens en de commersie, daar moet je je tegen beschermen want ze laten je zien wat je wilt zien om zelf geaccepteerd te worden terwijl het niet echt is. En daar hebben mensen het maar druk mee tegenwoordig. Niet de hele werkekijkheid.

Voorbeeld:
de USA spreekt zich uit over encryptie; encryptie wordt verboden!!! ze willen ALLES actief gaan zien!!!
Nieuwsmedia die dit aanvoeren worden groot gewaardeerd alsof ze grite zekere dingen mededelen maar maken de mensheid ziek door dingen uit balans te presenteren.

De mensen denken dat ze samen komen rond grote namen en vage vormen die ze zelf invullen maar zijn meer verdeeld dan ooit omdat iedereen alleen zoekt waar ze zelf in geloven. Het internet die liegt alles te verbinden heeft de mens antisocialer en verdeelder ontwricht dan ooit tevoren.

Babel ten top.

Het bankwezen? Bedorven tot en met. Heeft niks met hipsters te maken.
Een kapitalistische schijnheiligheid.

Je vervormt mijn woorden al tijdens het lezen.
Ik spreek me uit over één ding dan ben ik de grote anti van alles en noem alles onterecht hipstergekte.

Neem een stapje terug en zoek wat meer empathie. Denk eens diep na over wat er eigenlijk staat, buiten jezelf, en wat het betekend en waar het vandaan kwam. Praat eens wat eerlijker en rustiger met mensen die echt de zaken bestudeerd hebben.

Dit is niet enkel een reactie op of voor jou, dus voel je niet aangevallen. Het is mijn eigen compenseren voor stereotypen vandaag de dag.
Er zijn veel schizoids en een hand vol verhalen, winden die waaien, door de mensheid en ze moeten hun eigen graf of neerwaartse spiraal overstijgen door echt zicht. Want de handvaten waar mensen zich vandaag de dag aan vast klampen zijn onderdeel van het probleem en niet een oplossing.

De waarheid is groter dan jezelf dus staar je niet blind in één 'zekere' richting waarmee je jezelf en anderen tekort doet. Door dingen te verbuigen concluderen we een alternatieve paralelle werkelijkheid binnen onszelf die heel realistisch lijkt. Maar zonder nieuw inzicht ben je er zelf in gevangen.

In ieder blokje wat ik schreef komt het zelfde terug. Van de eerste zin tot de laatste. Blinden leiden blinden.
Van boven tot onder van links tot rechts van vroeger tot nu.
Bouw op vaste dingen, die altijd en onveranderlijk zijn, niet het vergankelijke. Bouw geen gevoel van zekerheid door vast te houden aan dingen die vergaan. Niet aan bedrijven niet aan een staat niet aan een cult maar zoek wat goed leven echt inhoud.

Sterkte medemens...

[Reactie gewijzigd door B. Olle op 19 juni 2017 09:58]

Niet hoogst onwaarschijnlijk maar onmogelijk.

Verdrag van Rome
Integriteit van eigen lichaam.
Niet hoogst onwaarschijnlijk maar onmogelijk.

Verdrag van Rome
Integriteit van eigen lichaam.
Verdrag van Rome zegt niks over integriteit van eigen lichaam. Ook het EVRM zegt hier niks over. Gelukkig zegt de UVRM er wel iets over; artikel 3; onschendbaarheid van person.
Maar je wist wat ik bedoelde.
Absoluut, maar vertrouw niet teveel op de zogenaamde bescherming die de verschillende europese verdragen bieden. Die zijn flinterdun en zitten vol vaag omschreven en breed interpreteerbare uitzonderingen op die flinterdunne beschermingen.
0Anoniem: 455617
@OddesE18 juni 2017 15:14
Dit is gewoon GRIEZELIG. Je mensenrechten worden geschonden voor bewijsvoering voor een verkeersovertreding.

Het ergste is nog dat dit met instemming van een rechter gebeurt. Dit verstoot zowel tegen artikel 3 als artikel 10 van de universele verklaring van de rechten van de mens.
Ja stukje bij beetje wordt het steeds erger helaas.
0Anoniem: 455617
@RobinJ199518 juni 2017 13:42
Gelukkig kun je hier niet toe verplicht worden. Anders zou het inderdaad heel heel scary zijn.
Je kunt overal toe verplicht worden. Ook tot het je melden voor deportatie naar een werkkamp, waar je vervolgens vergast wordt. Check WWII.

Dit soort ontwikkelingen zijn nu al scary. Wachten totdat er geprobeerd wordt om het te verplichten en er dan pas afkeurend over gaan spreken is heel onverstandig.
0Anoniem: 455617
@OddesE18 juni 2017 14:54
Gelukkig word dit (momenteel) verboden door artikel 3 van de universele verklaring van de rechten van de mens (onschenbaarheid van persoon). Maar je hebt gelijk dat wetten kunnen veranderen. Daarom moeten we wat dit betreft waakzaam zijn.
Er is niets grappiger dan die "universele rechten van de mens". Volgens die rechten kan men jou niet volgen , filmen , en indoctrineren zonder jou uitdrukkelijke insteming. Maar ondertussen , ha ha !
Verbazingwekkend om heel eerlijk te zijn. Het betreft hier SJ wat in Zweden veruit wel de slechtst presterende openbaarvervoermaatschappij is. Heel veel vertraging en uitval, een slecht product met slechte treinen en ze zijn nog steeds bezig met een gigantische inhaalslag in vergelijking met moderne trein operaties. Als je dacht dat we het hier met de NS slecht hadden dan is SJ minimaal nog 10x slechter. Een jaar geleden stond je nog bijna 10 minuten bij een kaartjesautomaat om je reis bij elkaar te klikken en nodeloze informatie in te voeren, iets dat hier in Nederland nog geen 15 seconden duurt. Daarnaast is het ontzettend duur.

Prioriteiten weer volledig verkeerd dus, SJ heeft heel veel andere problemen op te lossen die een structureel grotere impact op het reisgemak en op schema rijden hebben.
Je moet als mens toch elk gevoel van eigenwaarde volledig kwijt zijn als je zo'n chip onder je huid laat plaatsen. Maar men verkiest liever gemak boven eigenwaarde dus zullen er velen hersendoden zo'n chip onder de huid laten plaatsen. Helaas voor degene die wel over de gevolgen kunnen nadenken en nog een beetje respect voor zichzelf en hun lijf hebben. Zal vast ook hier een succes worden die chip want nu al is het voor velen al een gedoe om een kaartje tegen een apparaatje te drukken. Leven de 'vooruitgang' zullen we maar zeggen. De totalitaire controlestaat sluipt heel erg hard dichterbij.
Je moet als mens toch elk gevoel van eigenwaarde volledig kwijt zijn als je zo'n chip onder je huid laat plaatsen.
Dat is persoonlijk. Er zijn tenslotte zat mensen die onder de tattoo-inkt zitten en nog vreemdere types die allerhande metaal door allerhande lichaamsdelen laten jagen.
En het argument gratis, leuk, handig of mooi wordt te pas en te onpas aangehaald om mensen te verleiden tot vreemde handelingen of aanschaf.
Je komt een beetje over als een zuurpruim. Mensen die graag bezig zijn met de techniek en alles eruit willen halen voor o.a. gemak.
Dat je vervolgens deze groep bestempeld als hersenloos en het ontbreken van eigenwaarde is simpelweg beledigen met een persoonlijk onderbuik gevoel wat je zelf hebt opgebouwd en op een vervelende manier uit.
Plus je punt over de controle staat... Je bent wel erg laat hiermee. Je kunt niet meer ongezien de AH binnen lopen ivm WiFi tracking waar je niet eens voor aangemeld hoeft te zijn, en inchecken/uitchecken is al van toepassing bij het reizen.

Ik zie dit als de verbeterde stap van zo'n OV chip en daar mogen wat mij betreft nog wel meer (onschuldige) zaken aan gekoppeld worden zoals klantenpasjes, parkeerkaarten of tijdelijk registreren van toegang tot hotel reserveringen of pretpark. Ook het kleine bedragen pinnen zou wmb prima er op kunnen.
Wederom allerlei zaken die al van toepassing zijn in deze maatschappij en ook herleidbaar zijn. Dus wmb niets wat m'n privacy extra zou schenden.
Van huisdieren heb ik wel eens gehoord dat die chips door je lichaam kunnen kan zwerven. Zon chip ter grote van een rijstkorrel kan medisch misschien geen kwaad, maar het lijkt me toch geen prettig idee dat er iets onder je huid wordt geplant. Daarnaast kun je de chip lastig afschermen voor ongewenst uitlezen.
Oh, leuk. Straks moet je tegen zo'n paal aan gaan trappen.
Van huisdieren heb ik wel eens gehoord dat die chips door je lichaam kunnen kan zwerven.
Klopt. Een van mn katers heeft de chip inmiddels in de buurt van zijn strottenhoofd zitten. Terwijl die geplaatst was bovenop, vlak boven de schouderbladen. Wel ingekapseld inmiddels.
aan mijn lijf geen polonaise.

kan me echt niet boeien wat voor een pluspunten er aan zitten, ik laat niks aan chips of wat dan ook bij mij implanteren voor gemak of handigheid van zaken.

Hooguit als het nodig is, zoals kunst versies van lichaamsdelen als het origineel kapot is, zoals een knie of ander gewricht.
aan mijn lijf geen polonaise.
Hooguit als het nodig is, zoals kunst versies van lichaamsdelen als het origineel kapot is, zoals een knie of ander gewricht.
In mijn doemscenario zou ik dan tegelijkertijd prostaatonderzoek laten doen door aankomend doktoren. En de kunst-lichaamsdelen ook voorzien van een chip. Als je toch buitenwesten bent, ben je machteloos en gewillig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee