NS gaat volgend jaar in app tonen waar vermoedelijk lege zitplaatsen zijn

De NS is van plan om vanaf volgend voorjaar in de NS-app te tonen waar vermoedelijk beschikbare zitplaatsen zijn in treinen. Dat zal gebeuren door het gewicht van de wagons te meten, met sensoren die al in het spoor liggen voor het meten van goederentreinen.

De methode is bedacht door Sophie Verbene en Cyriana Roelofs, datawetenschappers bij de NS. Ze wonnen met het idee de derde plaats in de OV Gids Hackaton en presenteerden vorige week het concept aan de Raad van Bestuur van de NS.

Treinen worden niet zelf voorzien van meetapparatuur, maar de software zal alleen gebruikmaken van de sensoren die al in het spoor zitten. Uitgaande van een gemiddeld gewicht probeert de NS te bepalen hoeveel mensen er in die wagon zitten en/of staan en dus of er nog vrije zitplaatsen zijn. Deze data moet in de app zichtbaar worden, zodat mensen in de spits beter kunnen bepalen of er nog ergens zitruimte is.

De NS verwacht dat de functionaliteit in het voorjaar van 2018 beschikbaar komt in de Reisplanner Xtra-app. Momenteel laat de app globaal zien of het druk is in een trein of niet. De nieuwe methode moet veel specifieker kunnen laten zien of er plek is.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-07-2017 • 09:18

165

Reacties (165)

165
158
106
4
0
11
Wijzig sortering
Waarom niet op de informatieborden?
Dat gaat in tegen het feit dat iedereen op openbare plekken verplicht continue op ze smartphone moet kijken.
Wat nu nog erger wordt. :'(
Iedereen behalve al die mensen die dat niet doen. Letten op smartphone-gebruikers is makkelijk, maar let maar es op mensen die géén smartphone gebruiken op het perron. Dat zijn er best veel.
Kijk het is een leuk concept maar is het practisch? ik vindt van niet. als je kijkt of er plek in de trein is dan klopt dat tegen de tijd dat je zit toch al niet meer want je bent waarschijnlijk toch niet de enige die opstapt. nogmaals leuk concept maar ik zie er geen meerwaarde in. zou ook graag van het tegendeel overtuigd worden ;)
Vanochtend hoorde ik een radio-interview hierover met een dame van de NS. De interviewer stelde een aantal kritische vragen:
- Wat doe je nu als een wagon niet precies op één meetpunt staat maar halverwege op twee meetpunten?
- Hoe meet je nu dat een wagon volzit met een schoolklas kinderen? Deze wegen beduidend minder dan een wagon met volwassenen.

De dame gaf aan dat dat allemaal nog 'getackeld' moest worden; de hoop was om in de loop van 2018 deze functie in de NS app uit te rollen maar het is nog maar de vraag of dat haalbaar is. M.a.w. je trekt minimaal een jaar uit voor een functie waarvan je op voorhand weet dat de werking maar beperkt is. En dan is het nog de vraag of er ook echt behoefte aan is... 8)7

Ik ben benieuwd of dit soort gekkigheid ook zo zou plaatsvinden als de NS een ècht bedrijf was op een èchte concurrerende markt...

[Reactie gewijzigd door Harrie_ op 25 juli 2024 19:24]

Kwestie van algoritmes tunen. Als je alleen gebruik maakt van gewicht zul je inderdaad maar een deel van de informatie hebben. Maar je kan dit toch gewoon combineren met allerlei algoritmes over verspreiding van mensen in de trein, afstanden die te lopen zijn op de stations aangedaan worden, etc etc. en je krijgt volgens mij een vrijwel perfecte voorspelling over de verdeling van mensen in de trein. Als je basis-set maar groot genoeg is, krijg je vast AI die dit tot in de puntjes weet te voorspellen.

De vraag is of het opweegt tegen de kosten, maar zo kritisch vind ik je vragen nou niet. En hoevaak zie jij een schoolklas met kinderen die een halve wagen in beslag nemen? Ik vrijwel nooit, dus mijn N=1 observatie zou zeggen dat dit in de marge van de berekeningen gaat vallen. Hetzelfde (omgekeerde) probleem heb je met treinen van/naar Schiphol, waar veel mensen koffers meenemen en het gewicht pp dus hoger is dan gemiddeld. Ach - zo kan je elk initiatief wel meteen de grond in boren. Als is het 90% correct, dat is nog steeds vele malen beter dan zonder predictie.

Daarnaast is het best slim om deze sensoren te gebruiken - zo krijg je (bijna) real-time informatie over hoe de treinen beladen zijn. Én je zit niet met extra hardware/sensoren/communicatie die in je de trein moet gaan installeren - want dat maakt elk idee veel ingewikkelder. Als je op bestaande datasets en/of sensoren kan opbouwen, kan zo'n concept veel sneller opgeschaald worden en voor heel NL worden uitgerold!
Kortom: Ze houden hier klanten een worst voor die eigenlijk een dode mus is, immers: Die basisset is momenteel te beperkt voor accurate, en dus voor klanten betrouwbare, informatie.

Wat allemaal wel weer een zogenaamd legitiem dwingende wens gaat doen ontstaan om die 'basis'-set uit te breiden.. En dat is uiteraard waar de NS heen wil: Niet simpelweg mensjes van A naar B transporteren, maar van-alles-en-nog-wat over die klanten te weten komen.

En ra-ra waar denkt men in de toekomst al deze -en andere- kosten nog uit te gaan halen ;( ;( |:(
Dat is ook typerend voor wetenschappelijk onderzoek, of er behoefte is aan de resultaten weet je pas wanneer je ze hebt :) Misschien flopt het wel, maar komt er een vervolgproject uit voort dat icm andere sensoren wel erg goed werkt.

De kritische vragen zijn terecht, maar zoals hierboven al vermeldt zijn het situaties die weinig voorkomen, of die door middeling van resultaten (Law of large numbers) opgelost kunnen worden.

Ik vind het een interessant project dat naar mijn idee relatief goedkoop is doordat het bestaande infra/data hergebruikt. De app is een leuke eerste stap, als de resultaten goed zijn kan het waardevol zijn om met LED borden op perrons/treinen aan te geven hoe vol elke wagon zit. Dat is naar mijn idee ook veiliger dan dat iedereen naar zijn telefoon kijkt wanneer er een trein aan komt rijden.
Dat is ook typerend voor wetenschappelijk onderzoek,
Daarbij moet worden opgemerkt dat de NS geen onderzoeksinstelling is en dat het geld dat ze verdienen niet bedoeld is voor wetenschappelijk onderzoek.
polthemol Moderator General Chat @koelpasta3 juli 2017 18:03
dat betekend niet dat ze de mensen niet hebben. Dit is gewoon een R&D dingetje, zoals genoeg grote bedrijven afdelingen/mensen hebben die zich daarmee bezig houden.
polthemol Moderator General Chat @Harrie_3 juli 2017 10:23
behoefte zonder meer: ik denk niet dat ik de enige ben die zijn tijd op de trein spendeert aan werken (sittard-amsterdam of sittard-houten regelmatig wat aardig drukke trajecten zijn). Het is vrij fijn als ik snel een zitplek kan bemachtigen en dus aan de slag kan gaan op mijn laptop.

Daarbij: het is een start, dus het is beter dat men met iteraties gaat werken, dan dat men blijft doorwerken tot er een perfect product zou staan (dat laatste zal namelijk veel langer duren). Een globaal inzicht waar een grotere kans is op zitplekken is al goed genoeg om voordeel aan te hebben. Vergeet niet dat het gedrag van mensen in deze situatie vrij complex is (de vaste treinreizigers zullen allemaal wel een eigen speltheorie hebben ondertussen waar je de grootste kans meent te hebben op een zitplek) en dat ze aan de slag gaan met bestaande sensoren, geen nieuwe :)

(en dat soort 'gekkigheid' is precies wat bedrijven doen op een concurrerende markt, dit is hoe je tegenwoordig zoeen zaken probeert te ontwikkelen, een basis maken en van daaruit ga je verder problemen tackelen ipv vanaf dag 1 alle beren die op je weg kunnen komen proberen preventief neer te schieten).
polthemol Moderator General Chat @koelpasta3 juli 2017 18:06
weet je wat het mooie is? je weet het niet echt, tenzij je het probeert. Dit lijkt nu niet het meest dure om te proberen. Men kijkt gewoon of er behoeftes zijn bij de klanten (ik wil een zitplek) die aansluiten bij de realiteit (zijn er genoeg zitplekken of zoekt men op de verkeerde plek in de trein) en of dit op te lossen is door middel van data die men heeft of makkelijk kan krijgen (we hebben al weegsensoren in het spoor zitten).

En als er 1 vrije plek is voor 200 man, dan is dat een vrij evident probleem: te min zitplekken (he! en dat kun je ook onderbouwen door middel van bovenstaande data :D ).
Ik heb het vaak meegemaakt dat er tijdens de spits gewoon vanuit gegaan werdt dat er geen zitplaatsen meer waren dus iedereen ging dan maar gewoon op het balkon staan. Zodra je een wagon verder liep bleek deze echter half leeg te zijn. Het voordeel wat dit kan bieden is dat je een betere verdeling van passagiers per wagon kunt krijgen omdat je nu ook ongeveer kunt zien hoe druk het is per wagon, dat is handig óók als je moet staan.
Ik deed dat ook meestal omdat als je eindelijk door die mensen ben geraakt je maar 2 minuutjes kan zitten voordat je weer kan begin met het uitstap proces, bij wijze van. Dit was een half uur ritje met 1 tussenstation.

Bovendien, als ik de hele dag heb gezeten op kantoor vind ik het prima om even te blijven staan in de trein.
Voor mij zou deze app nooit gebruikt worden, en dat terzijde zou ik in de eerste plaats nooit verbinden met het NS netwerk. :D

Naar mijn mening zijn er ook issues die hoger op de lijst staan zoals climate control binnen de trein.

[Reactie gewijzigd door BigBrotha op 25 juli 2024 19:24]

Ik deed dat ook meestal omdat als je eindelijk door die mensen ben geraakt je maar 2 minuutjes kan zitten voordat je weer kan begin met het uitstap proces, bij wijze van. Dit was een half uur ritje met 1 tussenstation.
Wellicht waar voor korte ritjes maar ik zit regelmatig 4 uur in de trein waarvan 2 uur aan een stuk in dezelfde trein vaak.
Bovendien, als ik de hele dag heb gezeten op kantoor vind ik het prima om even te blijven staan in de trein.
Mee eens dat er situaties zijn waar je liever gewoon blijft staan, maar als het dan een warme zomer dag is sta ik liever ergens in een wagon waar ik ook nog wat persoonlijke ruimte overhoudt ipv dat ik als een opgehokte kip omkom van de hitte.
Naar mijn mening zijn er ook issues die hoger op de lijst staan zoals climate control binnen de trein.
Maar daar houden data scientists zich weer niet mee bezig, bovendien bestaat deze data dus al en wordt hij alleen nu nuttig ingezet, dit is minimale extra kosten en beter gebruik van de middelen waar al geld ingestopt is. Win, win dus.
Er staat nergens dat je hoeft te verbinden met het NS netwerk? De app heeft slechts internet verbinding nodig. Als jij nu in de NS app een willekeurige rit opzoekt dan kun je al zien waar die trein rijdt, hoe hard die gaat etc.
Ik reis bijna dagelijks met de trein op alle mogelijke trajecten in het land. Voor IC's weet ik meestal waar mensen op eerdere stations instappen. Gemiddeld lopen mensen niet meer dan 20 meter vanaf een trap waar de ze perron opkomen icm treinlengte weet je wel waar je moet staan...

Ik zie zo vaak dat de trein bij de trappen vol is. verder op plek zat is...
Nee, maar het is wel handig als de mensen instappen in het deel van de trein waar nog niet zoveel mensen zitten. Vaak (vooral bij eindstations, maar ook bij stations waar de perrons heel lang zijn) zie je dat mensen niet evenredig over de hele trein verdeeld worden. In Enschede (waar ik in de buurt woon) loopt maar 1 perron door, de rest van de treinen staan met de kop of staart richting de kant waar de mensen binnen komen lopen. Bijna niemand neemt dan de moeite om door te lopen helemaal naar de voorkant.
Waarschijnlijk is het dus handiger om op het station aan tegeven waar de vrij ruimte ongeveer is. Als een trein een station binnenkomt kun je de meest recente metingen dus op de borden tonen.
Ja, maar dan moet je dus alle stations ombouwen terwijl 90% van de reizigers als met een smartphone rondloopt. Wat denk je dat dat met de kosten doet?
Ze hebben toch al info borden hangen? is alleen een sw update zodat de info gebruikt word.
De theorie van het idee is leuk bedacht, maar als ik het zo lees, gaat dat niet werken.
Op ieder station stappen mensen in en uit en zijn er bewegingen door de treinstellen. Het gewicht per treinstel wordt dan pas weer gemeten, als de trein het station uitrolt. De app wordt voorzien van informatie die altijd verouderd is. Als en treinstel nagenoeg leeg is, kan het een aanwijzing zijn waar je moet gaan staan op een perron, maar de meeste spitsreizigers weten dat al uit ervaring.
Tussen twee stations stappen niet zo veel mensen uit, dus zo verouderd is die informatie nou ook weer niet ;)
Ik vind het ook vreemd dat NS zelf hier niet actief op inspeelt. De trein stopt altijd precies op dezelfde plek. Als een conducteur door kan geven aan de machinist dat een bepaalde coupé vrij leeg is en de rest overvol kan de machinist toch proberen om de trein zo te stoppen dat de vrij lege coupé voor de grote mensenmassa staat die wil instappen.

Wat vaak ook voorkomt is dat de trein heel ver doorrijdt en zodoende loopt iedereen achter de trein aan. Dan is meteen duidelijk dat iedereen achteraan gaat zitten en het vooraan in de trein leeg blijft.
Ik vind het eerder vreemder dat de mensen die dagelijks met zulke treinen gaan niet uit zichzelf even verder het perron op lopen. Ze komen de trap op/af en blijven daar op een kluitje staan. Als ze weten dat de trein altijd verder doorrijd (omdat hij volgende de bebording daar moet stoppen), kunnen de wachtende reizigers ook daar gaan wachten. Maar van lopen wordt men tegenwoordig moe..
Maar van lopen wordt men tegenwoordig moe..
1 van de redenen dat men massaal een auto heeft.

Daarnaast klopt het niet, mensen die de trein nemen zijn fitter en deinzen niet weg voor een wandeling. Het is vaak gokken hoe lang de trein is. En hoe ver rijdt hij door?
Fitter dan wat?
Tenzij de app een mogelijke zitplaats voor de een direct als mogelijk bezet weergeeft bij een ander. Werkt natuurlijk dan nog alleen als iedereen het zo gebruikt en ook daadwerkelijk daar gaat zitten ;)
Ach ja, deze app gebruik je twee keer om vervolgens te concluderen dat het gewicht van elke wagon al op of over zijn max zit, om vervolgens toch te moeten staan.

En als dat niet zo is, dan zie je gewoon dat er plek is.

Oplossing zoekt probleem dat alleen op te lossen valt met daadwerkelijke zitplekken die er simpelweg niet zijn.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 19:24]

Als deze oplossing redelijk accuraat wordt, is er ook direct een realtime dataset met hoe vol de treinen zijn. In plaats van gevoelens, verhalen en steekproeven, kan je met dit systeem koude harde gegevens voor heel Nederland produceren.

Of er vervolgens nog iets mee gedaan word is punt 2.
Ik vraag me dan af hoe de app verschil ziet tussen mensen die zitten en mensen die staan om de trein te verlaten.
Dit vind ik nou een leuke manier van het gebruiken van de reeds beschikbare data!

Hoe werkt zoiets? Ik neem toch aan dat de trein langzaam over de sensoren zal moeten rijden om een precieze meting te kunnen krijgen. Met ±130km/u kan ik me niet voorstellen dat het nog precies genoeg gemeten wordt. Of zitten deze weegpunten in de stations?
Of zitten er sensoren in het treinstel zelf? Denk aan parkeer garages die precies weten op welke plek een auto staat en waar niet (weer te geven met een rood of groen bolletje aan het plafond).
Treinen worden niet zelf voorzien van meetapparatuur, maar de software zal alleen gebruik maken van de sensoren die al in het spoor zitten.
Dat is dus niet het geval. :)

Volgens mij werken die lampjes in parkeergarages met optische sensoren ipv wegingen, zo werkt het in ieder geval in de garages op Schiphol als ik het goed heb.
Ja inderdaad daar zit een optische sensor die dit "meet". Soms erg onhandig als deze stoffig zijn en altijd vinden dat er een auto staat.....
Dat mogen ze dan in de volgende treinen in gaan bouwen, dat kost klauwen met geld. Deze goederentrein sensoren liggen er al.
Als je het artikel had gelezen in plaats van (te) snel reageren |:( :
Treinen worden niet zelf voorzien van meetapparatuur, maar de software zal alleen gebruik maken van de sensoren die al in het spoor zitten.
De sensoren zitten in de rails (staat ook in het artikel). Meer info kan je lezen op: https://www.google.nl/url...Upcttl-ZfnFad9kyg&cad=rja
Treinen worden niet zelf voorzien van meetapparatuur, maar de software zal alleen gebruik maken van de sensoren die al in het spoor zitten.
De data die je daarmee verkrijgt kan je alleen op het eerstvolgende station gebruiken. Daarna kan de situatie wel weer helemaal anders zijn. Vraag me af hoeveel van die weegpunten er zijn, want om het dekkend te krijgen zou je dus tussen elke twee stations zo'n weegpunt moeten hebben.
De data die je daarmee verkrijgt kan je alleen op het eerstvolgende station gebruiken.
Het is nog veel erger hoor. (Dit is zo'n vreselijk ondoordacht idee)
Ok, jij ziet dat er een zitplaats is, maar alle andere reizigers kunnen dit ook zien. Gevolg? Run op die ene zitplaats. En vervolgens blijft iedereen in de buurt van die zitplaats hangen (omdat ie al bezet is door de eerste die aan kwam waaien) waardoor het daar weer stervensdruk wordt.
Mensen zijn volgens mij wat slimmer dan dat. Sowieso al als een groot deel dat gebruikt, dan voel je vanzelf wel aan in hoeverre de drukte op het perron die gaten gaat vullen. Als je dit ziet ga je juist op die andere plekken staan. Het is lastig te voorspellen wat het precies gaat doen, ik denk dat we het even aan moeten kijken.
Geen idee hoe het werkt maar die weegpunten in de snelweg voor vrachtwagens werken ook op een snelheid van >= 80 km.
Maar zijn dat geen weegpunten die meten of het een vrachtwagen is? Het verschil tussen een auto en vrachtwagen is een paar ton.

Een enkel as van een oplegger kan al ruim twee keer zoveel dragen als een dikke personen auto.
Ja okee. Maar die punten zijn lang niet zo nauwkeurig als je zou denken. Er hoeft maar net een fikse wind te staan of een hobbeltje in de weg en de resultaten zijn al heel anders.

Deze sensoren worden gebruikt om snel een educated guess te kunnen maken of een wagen overbelast is. Die kunnen niet het verschil meten wat NS nodig heeft (een schatting tot op een aantal personen nauwkeurig.
ik heb er inmiddels wat over gelezen.

het systeem van een aanbieder is op 10kg nauwkeurig tot een snelheid van 130km/u
het kan to 250km/u maar dan wordt het minder nauwkeurig.

lijkt me voldoende ;)
Anoniem: 686983 @Proxx3 juli 2017 12:46
Werken niet goed genoeg en is altijd een statische naweging nodig.
zie mijn bericht van 10:41 als reactie op supernathan94
ik vond een weegpunt systeem die op 10kg nauwkeurig is tot een snelheid van 130km/u

dat lijkt me echt wel nauwkeurig genoeg.
Ik denk dat het inderdaad zal gaan om wegingen nabij stations op lagere snelheid. Op zich hoef je overigens geen heel precieze meting te hebben zoals bij goederenwagens, maar kun je op basis van het treintype vast een bezetting afleiden aan de hand van de data – dus ook als de snelheid hoger is dan gebruikelijk voor de weging van goederenwagens.
Op verschillende plekken in alle trajecten zitten meetstations van het Gotcha systeem (zie ook volgende link)
http:/http://www.infrasite.nl/p...tation.php?ID_products=52

Vanuit NS is daarnaast berekend wat een volle trein is (in combinatie met de druktemeter in de Reisplanner app). De delta tussen de 'volle' trein en de huidige trein geeft dus de potentieel aantal lege plekken. Er zit ongetwijfeld nog een hele formule achter, anders heb je geen datawetenschappers nodig, maar in de basis is dit hoe het werkt.
Op deze site staat e.e.a. uitgelegd: http://www.infrasite.nl/p...tation.php?ID_products=53 (iets andere link dan hier net boven)

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 25 juli 2024 19:24]

Ik zie het helemaal zitten! (gotta love bad puns)

Ik vraag me af hoe accuraat dit systeem zal zijn. Ideaal zou zijn moest iedere stoel zelf een sensor hebben zoals in auto's om te detecteren of er iemand in zit op basis van gewicht. Maar dat vergt zeer waarschijnlijk te veel veranderingen/geld. Een bruto inschatting per wagon lijkt me realistischer.
Toen ik de titel van het artikel las dacht ik zelf aan ibeacons om personen in een wagon te tellen, maar het gebruiken van al bestaande weeg sensoren is natuurlijk erg slim. (Al sta ik er binnenkort niet meer van te kijken :+ )
Volle en lege wagons zullen goed te onderscheiden zijn. Bij veel stations stappen mensen bij de trap in. Daardoor zullen de wagons rond de trap van drukke stations voller zijn. In de metro zie ik dit effect sterk. Ik loop standaard wat verder naar een plek waar ik weet dat het rustiger is tijdens de spits.
Je wil voorkomen dat een tas op de stoel ook gedetecteerd wordt natuurlijk. Die halen ze maar weg, vooral als het druk wordt.

Edit: En wat je zou missen met de gebruikte zitplaatsen registreren is of er ook mensen staan. Dát lijkt me de beste indicatie van of het druk is eigenlijk, en dat lijkt me dat dat je dat eigenlijk vrij simpel kan meten door te kijken of je je vrije zichtlijnen hebt tussen de beide uiteinden van een coupé, een stukje boven de hoogte van de stoelen. Dat vergt één set sensoren per coupé. Wel een stuk duurder dan gebruiken wat er toch al is natuurlijk, maar eenvoudiger dan per stoel iets proberen.

[Reactie gewijzigd door ATS op 25 juli 2024 19:24]

Anoniem: 426269 3 juli 2017 12:24
Een sensor in elke stoel lijkt me handiger, makkelijker en nauwkeuriger.
Ja maar dat is een flinke aanpassing. Volgens mij was dit idee nou juist dat er geen aanpassingen gedaan hoeven te worden en dat enkel bestaande middelen gebruikt worden.
Dat zegt alleen iets over zitplaatsen. Toegegeven, dat zegt de titel van het artikel ook. Dit systeem geeft echter een indicatie van de totale drukte in verschillende delen van de trein en kan dus het verschil tussen 'gewoon staan' of 'als haringen in een ton' tonen. Ook dat kan de in/uitstaptijd positief beinvloeden.
Verder is deze oplossing gebaseerd op reeds aanwezige sensoren. Geen aanpassing aan honderden treinen/tienduizenden stoelen nodig.
wat als iemand zijn rugzak op de stoel naast hem plaatst?
Tenzij je op een rugzak wilt zitten is de stoel in dat geval toch evengoed bezet? :P Als de trein vol loopt en de stoel naast je is vrij en je zet je rugzak er op, dan geef je toch eigenlijk het signaal af dat je niemand naast je wilt hebben? De sensor geeft dat dan door.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 25 juli 2024 19:24]

De sensor geeft niets door, want het zit niet in de stoelen.

En daarnaast: als het druk is, zou jij dan je tas oprecht niet optillen als iemand op die plaats wilt gaan zitten?…
Een sensor in iedere stoel is het voorstel waar dit draadje over gaat...

Als het druk is zet ik mijn tas überhaupt niet op de stoel naast me totdat er niemand meer langs loopt, juist omdat dat naar mijn gevoel het idee geeft dat ik niet wil dat daar iemand gaat zitten.
Anoniem: 426269 @dest13 juli 2017 13:07
Een rugzak weegt een paar kilo. Een persoon kan je meten vanaf zeg 40 kilo. De gordelpieper in de autostoel naast me gaat ook niet af als ik er een rugzak op leg, wel als er iemand naast me zit.
Dat maakt helemaal niets uit. Ze meten het gewicht van een wagon vanuit sensoren in/op het spoor. Of dat gewicht dan op je schoot of op de stoel ligt, doet er niet toe.
ehm...gemiddeld gewicht? ik voorzie nog wel wat afwijkende meetwaardes, Maar deze dames zullen daar wel naar hebben gekeken. What about een sensor in de stoel? mn auto weet ook precies wanneer ik erin zit en mn gordel niet omdoe. Kan me niet voorstellen dat zoiets heel duur is.
voor een x aantal stoelen per treinstel voor alle treinen in Nederland. Ik denk dat je daar alleen al een trein voor kan kopen.

Het gebruiken van een bestaand systeem voor een redelijk nauwkeurige meting is een stuk geodkoper.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 25 juli 2024 19:24]

Het gebruiken van een bestaand systeem is ook volledig nutteloos als er een te grote foutmarge in zit. Als je alleen al bedenkt dat er zomaar een verloop van 50 kg kan zitten tussen twee mensen die volledig at random wel of niet in een coupe zitten, hoe betrouwbaar is die data dan? Je presenteert wel een conclusie waar een reiziger op reageert, dus dan moet die conclusie wel ergens op slaan.

Voor een hackathon is dit misschien een grappig demotje, maar qua bruikbaarheid strandt de hele boel natuurlijk meteen als je in een (volgens de app) half-lege coupe aankomt en deze vol zit met relatief lichte kinderen op schoolreisje.
Als er drie mensen in een rijtuig zitten dan gaat die 50 kg verschil onnauwkeurigheid veroorzaken. Maar met een bijna leeg rijtuig maakt het niet uit of er 2, 3 of 4 stoelen bezet zijn: plek zat.

Dan een intercity in de spits. Ik reken met een VIRM-VI, een 'gewone' dubbeldekker met zes rijtuigen. Die heeft volgens Wikipedia ongeveer 571 'gewone' zitplaatsen in eerste en tweede klas. Dat zijn zo'n 95 plaatsen per rijtuig. Met zulke aantallen compenseren waarnemingen boven en onder het gemiddelde elkaar. Een marge van bijvoorbeeld 150 kg verschil vertaalt zich naar twee personen. Ook nu geldt dat het weinig uitmaakt of er 88, 90 of 92 stoelen bezet zijn: deze bak zit vrij vol.

Uitzonderingen zoals een schoolreisje houd je altijd. Maar dit gaat niet om één trein op één moment. Door mensen te informeren hoop je dat je hun gedrag kunt sturen. Als een forens steeds weer ziet dat er in de achterste bak nog plaats is, dan zal die op een gegeven moment vanzelf naar achteren lopen zonder op die app te kijken. Gevolg: betere spreiding voor iedereen.
Er zit uiteraard altijd een verschil tussen het gewicht van mensen, eventuele baggage, fietsen etc. Ik denk echter dat op de duizenden treinritjes die er per dag gemaakt worden weinig grote afwijkingen zullen plaatsvinden. Het is natuurlijk altijd zuur als je dan toch verrast wordt door een klassenuitje, maar als je de andere 90% van de tijd met vrij accurate voorspellingen zit valt dat wel weer mee.
Hoe vaak gebeurt zoiets, op de drukke tijdstippen? Ik denk dat als dit in 80% van de gevallen werkt, het al een leuke toevoeging is. Je mist ook al de mensen die uitstappen op een bepaald station, dus 100% is het toch al niet.
Wat ik me vooral afvraag, is hoe ze omgaan met de verschillende gewichten van de rijtuigen. De ene trein is de andere niet, maar ook het ene rijtuig is het andere niet. Als er een aandrijving in zit, dan zal hij al veel zwaarder zijn dan als dat niet het geval is. Lijkt me best lastig om dat op te lossen...
In de planning weet men exact welk treinstel waar rijdt en wat voor type dit is. Dan weet je ook het leeg gewicht per rijtuig en kun je gaan rekenen. Je kunt ook de rijtuigen wegen op het moment dat die leeg van de opstelplaats naar het eerste station rijden.
Je kunt je niet voorstellen dat tienduizenden stoelen ombouwen, bedrading aanleggen, testen, en onderhouden van een nieuw systeem heel duur is?

[Reactie gewijzigd door EddoH op 25 juli 2024 19:24]

Volgens mij gaat dit voor de intercity van en naar Schiphol niet werken.
In menig coupé staat wel een of meerdere zware hutkoffers.
Dat is natuurlijk wel waar, maar aan de andere kant is het bekend dat er veel meer dan gemiddeld bagage in de schiphol-treinen zit. Daarvoor kun je dus een correctiefactor hanteren. Het gaat om een indicatie van de drukte/beschikbaarheid van zitplaatsen.
ook leuk met schoolreisjes :+
Die zie je zelden in de spits.
Is het niet mogelijk om met de wifi toegangspunten te kijken hoeveel mensen er verbonden zijn of in de buurt?
Google laat tegenwoordig als je een winkel opzoekt, zien hoe druk het op verschillende dagen/tijdstippen is. Dit doen ze door alle Android & Google-verkeer live te monitoren, redelijk accuraat. In principe weet Google dit dus ook in treinen. Het zal me niet verbazen als zij dat binnen afzienbare tijd ook gaan introduceren als feature.

Wifi in de trein zou kunnen werken, al kan het inderdaad zo zijn dat veel mensen niet verbinden met de treinwifi. Ik iig niet, 4g is veel sneller en veiliger :p Geen idee of een accesspoint devices kan meten die niet willen connecten, dan zou het veel accurater worden :)
Behalve dat veel mensen, zeker met het oprukken van 4G en grote databundels, niet meer met de Wifi punten zullen verbinden.
Wil niet zeggen dat je ze niet kan tracken natuurlijk. Daarvoor hoef je namelijk niet daadwerkelijk te verbinden.
Ik ben inderdaad benieuwd hoe ze de variabelen gaan benaderen, zoals eerder genoemd de zware hutkoffers (3 personen+koffer=4 personen), maar ook aan andere variabelen: jonge scholieren tegen volwassen mannen, lopende treinreizigers, treinreizigers die richting een uitgang bewegen etc.

Ben erg benieuwd of en vooral hoe ze dit goed in praktijk kunnen brengen, zonder dat het onbetrouwbaar wordt.
Vermoed dat er een paar categorieën zullen komen, bijvoorbeeld vol, gemiddeld en plek. Op een grote massa zullen de variabelen net heel veel impact hebben op het resultaat. Een hele coupe vol kinderen wellicht wel....en of de meeting in de Tweakers express nauwkeurig is zou ik ook niet 123 weten ;-)
Ik ben vooral benieuwd hoe NS dit in de praktijk wil brengen. Het inbouw van dergelijke apparatuur in het spoor kost tijd en vooral een hoop techniek om op het spoor te zetten. Daarnaast is het rekening houden met variabelen zoals het totaalgewicht, welk materieel het is, hoe lang de trein is, dat soort zaken. Het is dus nog maar de vraag hoe effectief dit is en hoe NS hier goed van af kan meten. Wel een goed initiatief! Ben benieuwd of NS hier de overige vervoerders ook in wil betrekken.
De apparatuur ligt er kennelijk dus al, voor gebruik met goederentreinen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.