NS: gebruik wifi in de trein is verdubbeld na snelheidsverhoging

Het gebruik van wifi in de trein is verdubbeld sinds de NS de snelheid vorig jaar september verhoogde van 300Kbit/s naar 450Kbit/s. Dat claimt de vervoerder. Reizigers blijven overwegend negatief over de dienst, zegt het treinbedrijf.

De NS maakt geen cijfers bekend over hoeveel dataverkeer het verwerkt via de eigen wifiverbindingen. Het zegt wel dat het de verdubbeling snel zag na de snelheidsverhoging in september, schrijft Telecompaper. Ondanks de snelheidsverhoging is het bekijken van video's via de wifiverbinding volgens de NS onmogelijk. Muziek streamen, mailen en browsen is wel mogelijk via de verbinding.

Mede door die beperking blijven veel reizigers negatief over de dienst. "Dat is deels te verklaren door het feit dat men in de trein dezelfde kwaliteit als thuis verwacht", zegt een NS-woordvoerder tegen Telecompaper. "Onze inzet is om ervoor te zorgen dat mensen kunnen werken in de trein, met browsen, e-mail en gebruik van social media. Gebruik van video zit er helaas niet in, omdat we de verbinding moeten verdelen over reizigers."

De vervoerder zegt dat het de dienst zal blijven aanbieden en bovendien niet van plan is om geld te rekenen. Dat ligt in lijn met de plannen die de NS in 2014 presenteerde. De NS biedt al sinds 2010 gratis wifi in de trein aan. Inmiddels loopt de internetverbinding via een 4g-router in de trein. Die moet meer snelheid en betere dekking bieden dan de 3g-router die tot enige tijd geleden in treinen te vinden was.

Wifi in de trein

Wat vind jij van wifi in de trein?

Ik zit nooit in (van wifi voorziene) treinen, maar ik ben blij dat er een poll-optie is waarop ik kan klikken
29,2%
Ik probeer het wel, maar het is een slechte verbinding
24,4%
Ik zit wel in treinen met wifi, maar gebruik het nooit
22,8%
Beter dan voorheen, maar het blijft matig
16,2%
Prima, het werkt top!
7,4%

Aantal stemmen: 11.176. Deelname gesloten op 06-02-2017 08:20. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-01-2017 • 08:20

261

Reacties (261)

261
252
132
9
0
77
Wijzig sortering
Tsja met al die vertragingen is het wel erg fijn als je je kan vermaken onderweg, toch vind ik de snelheid nog veel te traag om fatsoenlijk op internet te kunnen surfen. Ik zou geen cent hiervoor willen neerleggen, zolang de snelheid onder de mb/s blijft.

Voor mijn gevoel gebruiken voornamelijk de mensen met een hele kleine internetbundel de wifi in de trein, dat zijn vaak mensen die af en toe wat nieuws lezen.
Tsja met al die vertragingen is het wel erg fijn als je je kan vermaken onderweg
Hoe vaak per jaar ga jij met de trein? Ik hoor die klachten altijd van mensen die een paar keer per jaar met de trein gaan en er dan toevallig mee te maken hebben.

Zelf ga ik dagelijks met de trein en afgezien van een enkele minuut hier en daar is er over het algemeen nauwelijks sprake van vertraging. Dit in tegenstelling tot mensen die met de auto gaan en dagelijks in de file staan.
toch vind ik de snelheid nog veel te traag om fatsoenlijk op internet te kunnen surfen.
Dat ben ik dan weer wel met je eens, reden voor mij om zelf een grotere bundel aan te schaffen op mijn telefoon, net so praktisch :)
Hoe vaak per jaar ga jij met de trein? Ik hoor die klachten altijd van mensen die een paar keer per jaar met de trein gaan en er dan toevallig mee te maken hebben.

Zelf ga ik dagelijks met de trein en afgezien van een enkele minuut hier en daar is er over het algemeen nauwelijks sprake van vertraging. Dit in tegenstelling tot mensen die met de auto gaan en dagelijks in de file staan.
Dan zit vast station Utrecht niet in (het verlengde van) je traject....

On topic: naar mijn bescheiden mening is het niet meer van deze tijd dat geen video kunt bekijken via een openbare wifi. Ik snap best dat het lastig is om een trein van internet te voorzien, maar ik vraag me toch sterk af of de mobiele verbinding hier de beste keuze is geweest. De trein moet sowieso altijd verbonden zijn met een bovenleiding, dus waarom ook hier niet een data-spoor?
Ik vermoed dat 1500 volt gelijkspanning nogal stoort met een data signaal ;)

Een iets completer antwoord is dat voor andere oplossingen nieuwe infrastructuur nodig is waar er bij het gebruik van een mobiel netwerk de infrastructuur er al is.

Overigens zullen een gedeelte van de beperkingen niet liggen in het technisch onmogelijk zijn. 4G kan best aardige snelheden behalen en je kan een trein natuurlijk met meerdere aansluitingen uitrusten.

Maar dat zou het effect kunnen hebben dat iedereen die naast het spoor woont zijn mobiele snelheid en bereik ziet kelderen elke keer als een trein vol met reizigers die de volledige zendmast bezetten voorbij komt denderen. Iets wat je wel eens ziet op festivals en andere drukke punten.

Dus dat betekend dat T-Mobile de masten meer capaciteit moet geven maar aangezien de NS niet echt er om zit te springen om hier extra geld bij te leggen gaat dat natuurlijk ook niet zo snel gebeuren.
Iedereen die naast het spoor woont gebruikt natuurlijk zijn eigen wifi en daarnaast leveren 5 of desnoods 10 extra verbindingen (waar een trein er nu 1 heeft) natuurlijk lang niet zo veel extra verkeer op als de 400 man die nu allemaal los van elkaar op 4G langs komen denderen. Ik denk dat je met 10 mensen op youtube al aan dezelfde hoeveelheid data komt dan de hele trein nu beschikbaar heeft.

En dat is op dezelfde mast als de mensen die naast het spoor wonen op zitten te internetten (waarom ze dat zouden doen is mij een raadsel maar goed voor het idee dan maar).
Dat ben ik dan weer wel met je eens, reden voor mij om zelf een grotere bundel aan te schaffen op mijn telefoon, net so praktisch :)
Ik heb dit ook een maand geprobeerd maar mede door de Windows update policy en alle programma's die vrolijk altijd internet gebruiken ben ik er weer mee gestopt. Windows heeft wel eens besloten updates vast te downloaden, steam net zo. Of dropbox die de laatste updates download. Een hoop kun je uitzetten, maar het is jammer dat je laptop het verschil niet weet tussen die verbindingen. Ik wil best automatisch dropbox syncen, graag zelfs, maar niet in de trein. En de SVN updaten om te werken in de trein was ook geen pretje
Het is bij Windows gewoon mogelijk om de verbinding te markeren als "metered connection". Hierbij zal Windows niet gaan updaten.

https://support.microsoft...connections-in-windows-10
Ja maar dat is een fix voor een probleem wat niet zou moeten bestaan.

Windows weet dat het een hotspot verbinding is (en als het dat niet weet moeten ze eens gaan kijken bij andere besturingssystemen aangezien ieder ander OS een auto log in optie geeft bij de trein wifi) en zou derhalve helemaal niet eens moeten proberen om te updaten ivm congestion en veiligheid.

Wifi in de trein is namelijk helemaal niet gelimiteerd aan datalimieten maar gewoon dusdanig traag en onveilig dat security updates helemaal geen enkele meerwaarde hebben op dat moment.
Moet je een Windows Phone kopen, dan gaat het automatisch goed ;). Met m'n Android telefoon moest ik expliciet aan geven dat het een 'metered' wifi is. (Uit gezocht nadat ik erachter kwam dat er een gigabyte verstookt was met een update)
Of een ander apparaat wat niet onnodig updates gaat trekken als er geen stroom voorziening aanwezig is en het internet mega traag is.

Hoe een systeem als windows het in z'n hoofd krijgt om updates te downloaden en installeren op battery power is mij echt een raadsel. Niet betrouwbaar, niet veilig en niet snel terwijl je aan de hand van 5 dagen gebruik toch wel moet kunnen zeggen hoe en wat het gebruik is van de laptop.
Mja, dat is inderdaad lastig.

Ik moet er ook bij zeggen dat ik niet dusdanig veel van dit soort processen heb aanstaan in de achtergrond die met enige regelmaat dusdanig veel data verstoken dat mijn bundel in gevaar komt.

En zoals je al aangeeft, veel dingen kan je uitzetten. Windows updates zijn wat lastiger maar Steam hoeft bijvoorbeeld standaard niet mee op te starten. Dropbox kan ik niet over mee praten, daar gaat bij mij dagelijks zo weinig naar toe dat het voor mij persoonlijk een non-issue.

Overigens zadel je via de NS wifi andere reizigers anders net zo goed op met ditzelfde verhaal als er bij jou zoveel data doorheen kachelt, waardoor de snelheid weer lekker onderuit gaat.
Anoniem: 715452 @Creesch16 januari 2017 09:24
Dat jij geen vertraging ervaart wil niet zeggen dat dit voor iedereen geldt. Ik ga ook dagelijks met de trein en heb dagelijks wel 1 van de volgende punten: vertraging, treinen die kapot gaan, treinen die gereset moeten worden, deuren die niet open gaan, deuren die niet dicht gaan. Overvolle trein omdat andere trein(en) niet is gegaan. etc.
Het is ook afhankelijk van het traject waar je op reist.
maar alsnog is 93% op tijd. Dus het lijkt erop dat je wel heel erg pech hebt.

Ik heb van de Noordoostpolder naar Amsterdam echt altijd dagelijks vertraging met de auto trouwens. Er staat vrijwel altijd in de spits meer dan 30 minuten vertraging.

Helaas rijdt er hier geen trein.
Voor de NS geldt dat een trein op tijd is als deze binnen 5 minuten na de verwachte aankomsttijd het station binnen rolt (bron: de app). Ik vind dat zelf nog steeds niet echt 'op tijd'. Toen ik vorig jaar elke dag van Rotterdam Alexander naar Amsterdam Science Park moest, heeft me dit wel een aantal gemiste overstappen bezorgd.
Inderdaad, leuk die vijf minuten, maar mijn overstap op Amersfoort is slechts twee minuten (nog een minuut minder door de nieuwe dienstregeling).
Een trein die "op tijd" aankomt kan een extra reistijd van 15-20 minuten betekenen voor mij.
Daarom wordt er sinds vorig jaar ook geen treinpunctualteit meer gemeten, maar reizigerspunctualiteit. Als jij de overstap niet meer haalt, is jouw reis vertraagd en kom je dus als 'vertraagd' in de statistieken.
Anoniem: 1322 @EDIT16 januari 2017 12:22
Maar hoe meet men deze waarden dan? Met camera beelden van mensen die hun handen zwaaien naar een wegrijdende trein? :+
Je "slimme" treinkaartje, waarmee je in en uitchecked?
Anoniem: 857639 @Fiander16 januari 2017 13:04
Maar de minister beweerd ook dat er minder criminaliteit is... :+
Hoe weet je nu of deze persoon niet even een koffie wou halen en de volgende trein wou pakken? Ik voorzie enorme mogelijkheden tot manipulatie van de resultaten...
Voor een ( 1 ) reiziger weet je dat ook niet, maar voor een geheel traject waarvan meerdere mensen opeens later komen weer wel.

Het is gemiddeld in iedergeval betrouwbaarder dan wat de NS voorheen deed.
Er zijn minimale overstaptijden tussen de diverse treinen op de stations (afhankelijk van bijvoorbeeld het aankomst- en vertrekperron).
Natuurlijk zijn er (statistische) gegevens over de diverse reizigersstromen, dus die twee worden gecombineerd.
93% (of 91% zoals ik het had onthouden) is pure statistiek manipulatie, net zo lang totdat er een getal uitkomt wat overeenkomt met de eisen van de minister.

Een vriend die iets meer afweet van deze NS berekening kwam met de volgende stellingen (en ik heb meer dan genoeg redenen om hem te geloven)
- Een uitgevallen trein telt niet mee in de statistieken (het viel de laatste tijd al steeds meer op dat de NS treinen liet uitvallen wegens opgelopen vertragingen)
- De statistieken worden alleen berekend op basis van begin-eind station. Een lang traject met een lange pauze (bijvoorbeeld in utrecht) heeft zo "extra" ingebouwde tijd om weer op tijd te rijden

Het is ook niet zo gek om dit aan te nemen natuurlijk, want het aantal storingen is in 3 jaar tijd toegenomen met 30% (2300 in 2013, ruim 3000 in 2016), maar tegelijkertijd is het punctualiteitscijfer van de NS ook elk jaar is toegenomen. (zie ook https://www.rijdendetreinen.nl/statistieken/2016)
met dit soort cijfers gebeurt dit inderdaad. Maar dat zal wereldwijd het geval zijn, waardoor cijfers misschien toch nog een beetje te vergelijken zijn. (behalve dat bij ons 5 minuten als te laat wordt geregistreerd, en in sommige landen 3 of 7 minuten al of pas...)

Er zijn in het jaar dat de MH17 uit de lucht geschoten werd bijvoorbeeld ook (bijna) geen doden in de luchtvaart gevallen. Omdat de MH17 neergeschoten werd, valt hij buiten de statistieken van luchtvaartongelukken (het is geen ongeluk maar opzet geweest, ook al was het wellicht geen opzet exact dit vliegtuig te raken, wat dan weer een ongeluk genoemd kan worden omdat ze een militair vliegtuig wilden raken misschien)

zo gaat het dus op wel meer terreinen. helaas.
wat ik me nog wel even afvraag op je laatste alinea: is de meetmethode dan in 2014/2015 en 2016 aangepast? Of gold in 2013 nog wel de station naar tussenstation tijden?
Heel erg afhankelijk van het traject maar ook van willekeur. Soms gaat het weken goed. Soms gaat het elke dag wel 3x mis. Net als gecontroleerd worden door de conducteur. Soms zie je ze 2 weken niet, soms 4x op een dag
Dit is inderdaad heel verschillend... Ik reis elke dag naar Amsterdam vanaf utrecht en heb soms weken geen problemen. Soms heb ik echter weken dat ik elke dag minstens een half uur vertraging heb.

Om weer ontopic te komen: Ik heb precies hetzelfde, de wifi is te traag dat ik het niet eens meer probeer. Dus dan maar een groter bundeltje om toch de tijd te doden op zo'n perron :)
Euhm sorry, maar vorige week was het iedere keer raak op het traject utrecht nijmegen.
Ja dat kan prima, maar op datzelfde traject sta je met de auto op de A50 of A12 praktisch altijd in de file :)

Bovendien is een week inderdaad vervelend maar over een geheel jaar valt het reuze mee. Ik heb hetzelfde traject jarenlang gedaan zonder al te veel problemen.

Overigens is het inderdaad wel zo dat het per traject verschilt, tussen Utrecht en Rotterdam is het inderdaad vaker raak bij Gouda. Maargoed dat heeft met verklinkende grond te maken waardoor de boel lekker verzakt, ook de snelweg en andere bebouwing heeft daar last van.
Op datzelfde traject heb ik met de auto vrijwel nooit last van file. Vanaf mijn huis (veenendaal) naar de HAN kan ik in 40 minuten aanrijden. Ook in de spits. Dan is het misschien 10 minuten meer wegens langzaamrijdend verkeer bij de oprit naar de A50. Zowel via A15 als A12 (waar A12 meestal wat drukker is). Met het OV doe ik er echter standaard 5 kwartier over zonder vertragingen. De bus heeft de afgelopen weken wegens overgang van connexxion naar syntus standaard een kwartier vertraging wat een half uur extra reistijd oplevert. Daarnaast is het teaject arnhem Nijmegen het drukste stuk spoor landelijk en is hier iedere dag standaard een vertraging wegens congestie van meerdere vertraagde treinen.

Op veel trajecten gaat het goed, maar treinen die over meerder drukke trajecten rijden hebben vrijwel altijd vertraging in de spits. Nou is het traject Utrecht Nijmegen wel het slechtste voorbeeld aangezien er meerdere punten zijn in die lijn waar het heel vaak fout gaat. Denk daarbij aan defecte overgang signalering bij maarsbergen, bovenleiding bij Driebergen, zelfmoord bij wolfheze, bomen en stormschade tussen ede en arnhem, drukte en werkzaamheden bij Elst en als laatste drukte op Nijmegen CS.

De afgelopen vijf jaar zijn er maar enkele weken geweest waarin ik geen vertraging heb opgelopen terijl files er altijd zijn (en daar kan je dus rekenig mee houden).
Op datzelfde traject heb ik met de auto vrijwel nooit last van file. Vanaf mijn huis (veenendaal) naar de HAN kan ik in 40 minuten aanrijden.
Ja, maar nu speel je vals :D Je had het over Nijmegen Utrecht ;) Bovendien
De bus heeft de afgelopen weken wegens overgang van connexxion naar syntus standaard een kwartier vertraging wat een half uur extra reistijd oplevert.
Dat is de bus en heeft niks met de NS te maken. Van station tot Station is het zowel met de bus als met de trein even lang. Bovendien maakt het helemaal niets uit dat je trein vertraging heeft want van Veenendaal naar Nijmegen is een trein die rechtstreeks gaat.

Het is prima dat je met de auto sneller bij de HAN bent (Hoewel met lijn 10 (of is dat ondertussen weer een andere?) ben je van Nijmegen centraal in no-time op de HAN) maar het merendeel van wat je hier aanhaalt heeft nauwelijks met de NS zelf te maken.

Verder ga ik ondertussen al een paar jaar met de trein vanaf Arnhem naar Utrecht en Amersfoort (afwisselend via Utrecht of met de valleilein vanaf Ede) en ik heb welgeteld één a twee keer stilgestaan bij Wolfheze omdat er mogelijk iemand op het spoor liep. Bomen en stormschade is ook niet echt iets wat regelmatig voor komt.
De afgelopen vijf jaar zijn er maar enkele weken geweest waarin ik geen vertraging heb opgelopen terijl files er altijd zijn (en daar kan je dus rekenig mee houden).
Met vertragingen kan je ook prima rekening houden, zelf heb ik het geluk dat mijn starttijd flexibel is maar net zoals met de auto kan je met de trein ook eerder weggaan.

De meeste vertragingen ook door een trein eerder te nemen, zeker op het traject wat je noemt niet zo'n heel groot punt.

Ik blijf er bij dat het zeuren op de vertragingen van de NS meestal neerkomt op het feit dat mensen geneigd zijn om negative ervaringen te onthouden en positive/neutrale situaties minder tot niet.
Afgelopen vrijdag lag er nog een boom op het spoor.

Arnhem Nijmegen heeft vorig jaar iedere week minstens 1 verstoring gehad (waar ik meestal geen last van had, maar in oktober, november, december waren het er toch al een stuk of 6).

In december waren er 2 aanrijdingen met een persoon. En in heel 2016 waren het er 10 op het stuk arnhem utrecht en 3 op arnhem nijmegen.

5 maal een defecte bovenleiding tussen arnhem en utrecht.

En dan heb ik alle verstoringen door vertragingen tussen utrecht en rhenen nog niet meegerekend want ook daar heeft de IC naar nijmegen last van.

En het maakt wel degelijk uit of de trein veertraging heeft ondanks dat het een directe lijn is. Ik moet ook vaak naar de han in arnhem en dan mis je iedere aansluiting sowieso als je meer dan twee minuten vertraging hebt, en dat gebeurt echt heel vaak op ede-wageningen doordat mensen aan het begin van het perron in en uitstappen.

Het grootst probleem is echter dat de NS het vertikt verder te rijden dan ede-wageningen met een verstoring bij driebergen. Veenendaal de Klomp werd enorm vaak gewoon niet aangereden. Het is verbeterd dit jaar, maar zeggen dat NS vlekkeloos rijd is het verre van.

Ik heb vorige week nog ernstige vertragingen gehad (enkele uren), maar die worden niet gelogd.

Edit: over dat het niet uitmaakt of de trein vertraging heeft omdat het 1 lijn is is trouwens onwaar. NS laat deze rit namelijk gewoon vervallen vanaf Arnhem bij een vertraging van 15 minuten of meer. Dit zorgt er dan dus voor dat je verschillende overstappen mist aangezien de volgende intercity ook vertraagd is en de sprinters te weinig capaciteit hebben om de bestaande groep reizigers te vervoeren laat staan de extra 3-500 man. Het gevolg is dan ook dat je dan dus al gauw weer een half uur vertraging hebt omdat je eerst moet wachten op de volgende intercity die dan vervolgens weer moet wachten op een veel te volle stoptrein die te lang stil moet staan bij arnhem zuid, elst en lent. De vertraagde intercity door laten rijden is echter ook geen optie want dan loopt alles dicht en zijn er vertragingen tot aan schiphol en den helder.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 20:41]

Hoe vaak per jaar ga jij met de trein? Ik hoor die klachten altijd van mensen die een paar keer per jaar met de trein gaan en er dan toevallig mee te maken hebben.
Toen ik nog met de trein reisde was het met name vrijdags zo'n 40% (ja ik tel het mee als de trein 5 min later aankomt op het station (ns telt alleen de vertrektijden) en daardoor de aansluitende trein net weg is). Gezien ik 3 keer moest overstappen had ik dus vaker wel als geen vertraging.
Zelf ga ik dagelijks met de trein en afgezien van een enkele minuut hier en daar is er over het algemeen nauwelijks sprake van vertraging.
Volgens mij hangt het sterk af van waar je reist. Op Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag vertrekt er om de 5 à 10 minuten wel een trein in de richting die je moet, Hoe verder je daar vandaan komt, hoe nauwer dat het komt, juist ook omdat er dan maar op een paar verbindingen nog een aansluiting is.

Destijds was de lijn Vlissingen-Roosendaal nog redelijk stipt (al koppelde NS meestal treinstellen af op het moment dat de trein al bijna overvol zat en bleven die treinstellen daarna ongebruikt staan) Tegenwoordig is het de lijn met de meeste vertragingen. http://www.headlines.nl/1...-rond-Schiphol-vertraagd/
Behalve Eijsden bestaat de top 5 uit stations op die lijn, (Schiphol op 8) en daarbij slaat men die tegenwoordig zelfs over. Leuk als je toevallig daar moet op- of uitstappen.
http://www.pzc.nl/regio/z...-dienstregeling-1.4745785
http://www.pzc.nl/regio/z...e-stations-over-1.4114539
Pas dan de diensregeling aan of sluit die stations helemaal. Hier is de auto de betrouwbaarste factor.
Dit in tegenstelling tot mensen die met de auto gaan en dagelijks in de file staan.
Hier zijn ook files, zij het niet zoveel, maar ik zit liever comfortabel in een behaaglijk warme auto als in een overvolle vertraagde trein of op een koud winderig station waar je 40 minuten moet wachten op de aansluitende trein.
Nou het ligt er natuurlijk aan welk traject je dagelijks rijd. Ik zelf ben in student die in Eindhoven studeert en ik heb vrijwel om de 2 dagen een vertraging. Kan behoorlijk irritant zijn.
Zelf ga ik dagelijks met de trein en afgezien van een enkele minuut hier en daar is er over het algemeen nauwelijks sprake van vertraging. Dit in tegenstelling tot mensen die met de auto gaan en dagelijks in de file staan.
Als ik met de auto naar pakweg het adres van Tweakers zou reizen met de (1/4 bus) en (3/4) trein, zoals dat in de praktijk vrijwel altijd zal moeten als je met de trein gaat, kost me dat 2,5 uur. Dat is meer dan twee keer zo lang als met de auto. In de praktijk zal er in de spits al gauw 20 tot 40 minuten file staan maar dan nog ben ik dus zo'n 40 minuten sneller met de auto.

Dat is dan nog een rit waarbij de trein in het voordeel is: De korste route valt voor 3/4 samen met het spoor en het gaat dwars door het drukste stuk van Nederland. Gemiddeld zal dit nog veel minder gunstig uitpakken bij willekeurige reizen door Nederland. Als er überhaupt een trein rijdt.
Je woont mogelijk op een goede lijn en woon/werkt dicht bij een station. Ik moest regelmatig (50% van de tijd) 30minuten wachten omdat ik men verbinding mistte. En omdat de bus niet goed aansloot met de trein verloor ik op slechte dagen makkelijk 1u tijd. Na 1 jaar was ik dat grondig beu. De trein is goed zolang je maar dicht bij de stations woont en werkt en die plaatsen zijn natuurlijk beperkt.

Wifi was vroeger een noodzaak nu zou ik dat via 3G/4G kunnen doen.(hotspot maken met laptop indien nodig) De verbinding valt regelmatig weg maar voor het lezen van mails is dat ideaal en de krant online lezen gaat ook perfect. In de Auto gaat dat een stuk moeilijker dus ik ben echt aan het wachten tot de eerste (betaalbare) volledig autonome auto er aan komt! ;-)
Anoniem: 180171 @Creesch17 januari 2017 09:07
Ik ga dagelijks met de trein en zijn bijna 2 a 3 keer per week te laat.... dussss
Dusssss? Wat hier ontbreekt is hoeveel ze te laat zijn, wat voor impact dat heeft op jou reis, etc.

Treinen zijn regelmatig inderdaad een enkele minuut te laat, als je daardoor een aansluiting mist is dat heel vervelend. Minder vervelend als er een kwartier later ook een volgende trein gaat want dan heb je het over dezelfde impact als eerder vertrekken om met files rekening te houden.

.... dussss.
Anoniem: 180171 @Creesch17 januari 2017 14:00
10 tot 15 minuten te laat met regelmaat, afgelopen weken tijdens de spits meerdere keren dat de trein gewoon diehard helemaal niet op kwam dagen..

Dussssssss
Ligt aan de trajecten waar je overheen moet. In mijn studenten tijd was het vrijwel dagelijks raak. Treinen die uitvielen, vertragingen, als er een trein kwam was die uiteraard bomvol en werden mensen geweigerd.

Zsm toen der tijd mijn rijbewijs gehaald en ik deed het met de auto, dat scheelde mij zoveel tijd en frustraties abnormaal.
Afgelopen zomer 1x de NS gebruikt om naar schiphol te gaan (vliegvakantie) en hele reis liep goed.

Jouw stelling, als ik die omdraai, dan klopt die voor mij:P Oftewel: zelden reizen, is minder kans op gekkigheid dan elke dag. Daarnaast is het traject belangrijk, als jij geluk hebt met jouw traject dan heb je weinig last van storingen.
Bijv Nijmegen is gewoon vragen om gezeik, net als Den Bosch.
Ik als "ouderwetse" student, die geen internetbundel heeft, heb niks gemerkt van deze verhoging. Het wifi is inderdaad bedoelt om het nieuws te lezen, een whatsappje te sturen, ect. Ik heb dan ook geen klachten over het aantal Kbit/s daar is gewoon mee te leven.

Echter is het altijd maar de vraag of je verbinding kan krijgen. In ongeveer 75% van de treinen lukt dit wel en van deze 75% is in 1/3de van de treinen de verbinding zodanig slecht dat ik 10 minuten nodig heb voordat mijn whatsappberichtjes zijn opgehaald en verzonden.

Ik zou dan ook als advies aan NS geven zorg dat de verbindingen in alle treinen goed gaan werken in plaats van de Kbit/s nog verder te verhogen. Ik heb liever een betrouwebaar netwerk met weinig Kbit/s dan een onbetrouwbaar netwerk met meer Kbit/s
Daar kan de NS weinig aan doen. De NS moet ook gewoon verder over 3G en 4G. En als die verbinding slecht is heb je onstabiel internet.
Ik rijd 2 keer per dag over het Traject, Amersfoort -> Utrecht
De dekking van 3G en 4G is gewoon prima op dit traject. Het is niet dat de verbinding volledig wegvalt.

Het probleem zit hem eerder in kwaliteit van verbindingen met het Accespoint in de trein zelf en jou telefoon. Deze verbinding is vaak aan de slechte kant. Hierdoor is het soms onmogelijk om de verbinding tot stand te brengen.

Waar de Accespoints precies zitten in de trein ben ik nog niet achtergekomen. Als iemand dit wel weet hoor ik het graag.
Hier ben ik het mee eens. :) :)
Er zijn niet zo heel veel vertragingen in mijn ogen.

Toen ik in Amsterdam werkte had ik iedere dag file (dus vertragingen) die mijn reistijd van 60 minuten naar 110 minuten opschroefde...

En het is toch een gratis dienst die wifi. Niemand hoeft het te gebruiken, dus ik snap het geklaag niet. Als ik de NS was zou ik het bijvoorbeeld alleen openstellen aan mensen met vast abonnement, dan gaat de snelheid per gebruiker omhoog, en het komt bij de doelgroep terecht.

De dagjesmensen weten de service duidelijk niet op waarde te schatten, waarom zou je het hen nog aanbieden?
(heb zelf trouwens geen Abonnement en reis nooit meer met de trein, heb uitstekende wifi in de auto)
En het is toch een gratis dienst die wifi inbegrepen in de prijs van het vervoersbewijs.
Fixed.
Niemand hoeft het te gebruiken, dus ik snap het geklaag niet.
Het 'recht' om te klagen komt bijvoorbeeld door de extra kosten die gemaakt worden. Die moeten ergens van betaald worden. Zo zou je ook tickets iets goedkoper kunnen maken in plaats van een brakke, redundante dienst aan te bieden die voor de meeste (spits)reizigers niet werkt.

Op zich is het aanbieden van extra diensten tijdens het reizen niets mis mee. Echter heeft de NS een groot aantal problemen met voldoende treinen op tijd laten rijden. Het primaire proces van NS is het verplaatsen van mensen. Daar moeten ze zich eerst op concentreren.

Vergelijk de NS met de Zwitserse SBB. Nederland zou zich moeten schamen, iedere keer dat een blaadje of een sneeuwvlok over het spoor waait en het spoor licht aanraakt.

Waarom men vaak klaagt in Nederland is niet omdat het OV heel slecht of veel te duur is. Objectief gezien is het openbaar vervoer in Nederland redelijk. Het probleem is echter dat een te hoge prijs betaald moet worden voor iets wat alleen maar redelijk is. M.a.w.: de prijs/kwaliteitsverhouding is slecht.
Toen ik in Amsterdam werkte had ik iedere dag file (dus vertragingen) die mijn reistijd van 60 minuten naar 110 minuten opschroefde...
In Amsterdam en andere grote steden zijn er zat mensen die moeten overstappen. Een op papier kleine vertraging van minder dan 5 minuten wordt dan plots een vertraging van 20 minuten of meer omdat men net een overstap mist.

Ow ja:
Er zijn niet zo heel veel vertragingen in mijn ogen.

(...)

(heb zelf trouwens geen Abonnement en reis nooit meer met de trein, heb uitstekende wifi in de auto)
Does not compute.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:41]

Voor iemand die óók nooit met de trein reist, heb je er wel een behoorlijk duidelijke mening over. ;)

Of het primaire proces goed loopt of niet heeft natuurlijk in de verste verte niets met wel of geen wifi te maken. Dat is een beetje hetzelfde als stellen dat de NS zich niet bezig zou moeten houden met toiletten in de trein, omdat het niet bijdraagt aan het vervoeren van mensen. Het is simpelweg onderdeel van de complete propositie.

Dan wat inhoudelijke correcties:
Vergelijk de NS met de Zwitserse SBB. Nederland zou zich moeten schamen, iedere keer dat een blaadje of een sneeuwvlok over het spoor waait en het spoor licht aanraakt.
Dat is gewoon dom geblaat van iemand die zo nu en dan een krantenkop leest. De punctualiteit van treinen is over het algemeen best heel in orde en bij omstandigheden waarop het spoornet niet berekend is (zware storm, sneeuw, ijzel), ontstaat er inderdaad zo nu en dan (vervelende) vertraging. Daar tegenover staat dat het wegennet dan vaak ook muurvast staat. Overigens een stuk vaker dan het spoornet.
Daarbij komt dat het spoorwegennet van Zwitserland wel een stuk minder intensief bereden wordt. Dát is het werkelijke probleem: doordat er hier over sommige sporen wel 12 treinen per uur rijden, lijdt uitval van één van die twaalf tot een harmonica aan problemen. Dat is niet te vergelijken met Zwitserland. Nu kun je hier van alles van vinden ("Leg dan meer sporen aan!!!11"), maar dan krijg je weer actiegroepjes die vinden dat je niet 4 bomen mag kappen. M.a.w: het is zoeken naar de juiste balans tussen maatschappelijke acceptatie van vertraging, kosten, vervuiling, etc. Binnen die kaders doet de NS het heel behoorlijk, maar is er ruimte voor verbetering.
Het probleem is echter dat een te hoge prijs betaald moet worden voor iets wat alleen maar redelijk is. M.a.w.: de prijs/kwaliteitsverhouding is slecht.
Waarop baseer je dat? Heb je in Engeland wel eens met de trein gereisd? Italië? Voorbeeld: SBB retourtje Basel - Zurich kost 68CHF, omgerekend 63,40 euro. Dat is hemelsbreed 75km. Een retourtje Utrecht Centraal - Schagen, bijna 80km, kost 33,80 euro.
In Amsterdam en andere grote steden zijn er zat mensen die moeten overstappen. Een op papier kleine vertraging van minder dan 5 minuten wordt dan plots een vertraging van 20 minuten of meer omdat men net een overstap mist.
Klopt, maar wat kan de vervoerder daaraan doen? Dat is inherent aan het gekozen vervoersmiddel (massa-transport i.p.v. individueel transport).

M.a.w: ik proef een boel feitenvrije zurigheid over de trein en de wifi die ze als extra service aanbieden. Misschien is het handiger om zelf wat regelmatiger de trein te pakken, zodat je een beter idee krijgt van waar je het nu werkelijk over hebt. :)

[Reactie gewijzigd door Plague op 22 juli 2024 20:41]

dit is nou een super goede reactie.

In Nederland rijdt rond de 93% van de treinen op tijd trouwens, en in Zwitserland 87,5%. End at voor die prijs!

Maar feiten doen er natuurlijk niet toe :-)
Om niet lullig te doen maar in CH krijg je wss ook een loon van +/- 10k per maand.

◾Het netto-inkomen van de Zwitsers behoort met 6.300 dollar per maand (5.823 euro) tot de hoogste ter wereld
dat weet ik. Dat lijkt in Luxemburg ook zo te zijn, maar: bij beide landen kun je hier nog heel veel op afdingen, omdat ze beiden heeeeel veel werknemers hebben die niet in die landen wonen. Daardoor wordt het BBP over veel te weinig mensen (namenlijk alleen inwoners) verdeeld.

Een leraar bijvoorbeeld verdient
in Zwitserland gemiddeld 68.000 dollar per jaar.
In Nederland 58.000 dollar.
In Duitsland gemiddeld 54.000 en België: 51.000.
In Engeland is dit gemiddeld 40.000 dollar.

dit zijn allemaal gemiddelden over 15 jaar, bruto.
Ik wou dat mijn vriendin dat kreeg als leerkracht :P
Spoiler: deze post bevat mogelijk enige frustratie.

Vergeet niet dat het percentage 'te laat komen' bij 93% veel hoger ligt. Mijn reis bestaat uit drie, soms vier onderdelen. Trein van connexxion, trein van NS, trein van NS en eventueel de bus. Wanneer een van die vier onderdelen te laat is kun je zeggen dat 75% optijd rijd. Helaas ben ik 100% te laat. En wanneer de bus of connexxion faalt is het niet het probleem van de NS, maar ook dan ben ik te laat. En vaak gaat het ook net mis, wanneer de trein twee minuten later is. Twee minuten is niet echt een vertraging zul je denken, maar wanneer ik daardoor een bus later moet pakken of op Schiphol mijn overstap mis kost mij dat toch echt 30 minuten en niet 2. Dan kun je zeggen zoek een betere aansluiting, maar ook dat werkt amper want die is er niet (dat kost me dan namelijk iedere keer meer tijd).

Voorbeeld: ik reis van Amersfoort naar Leiden en ga daar soms met de bus verder. De meest efficiente route is via Schiphol, maar sinds enkele traject-wijzigingen moet ik ipv overstappen op het zelfde perron in 6 minuten naar een ander perron in 4 minuten. Dat gaat uiteraard vaak mis, en de volgende trein rijdt veelal pas 30 minuten later. Deze reis sluit wel goed aan op de bus. Als alternatief kan ik reizen via Utrecht. Die reis duurt 8 minuten langer. Daardoor haal ik mijn overstap, maar mis ik gegarandeerd de bus. Ook dat kost me dus tijd.

De keuze is dus: met enige regelmaat 30 minuten vertraging oplopen en daardoor afspraken ("ik haal je xx.xx van het station") missen. Of standaard langer reizen. Maar reizen is al zo klote en duurt al zo lang. En een halfuur per dag meer kwijt zijn is gewoon doodzonde, of wanneer je pech hebt een uur. Want in de spits wil het nog wel eens op meer dan 1 traject mis gaan. Het is elke keer weer een gezeik wanneer ik vanuit Amsterdam naar Leiden moet. Die rode cijfertjes op de app zijn in de spits vaker aanwezig dan niet.

In oktober en november 2015 heb ik op 59% van mijn reizen een vertraging gehad van 15 of meer minuten. Dat ben ik gaan bijhouden omdat het zo bizar vaak mis ging. Al moet ik wel zeggen dat het die maanden veel erger was dan normaal. Maar ook tegenwoordig is het vrij normaal dat ik in weekend ruim 30 minuten langer onderweg ben. Het lijkt wel alsof er elk weekend werkzaamheden zijn Schiphol of Utrecht. En als dat het niet is dan rijdt de connexxion van Barneveld weer niet. Voordat daar eenmaal bussen gaan rijden is het een uur later, maar ondertussen kun je geen kant op.

Met al die ergenissen mag ik ook vaak staan in de spits. Ik betaal een vermogen aan reiskosten en ben standaard al veel tijd kwijt door overstappen en vertragingen. Niet alles is met de auto beter, dus het enige wat ik kan zeggen is dat reizen in Nederland (zeker van/naar steden) een drama is.

Om een lang verhaal af te ronden: feiten zijn leuk en 93% zal zeker beter zijn dan andere landen. Maar reizen met het OV blijft een nare ervaring, vandaar de vele negatieve reacties inclusief die van mij.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 22 juli 2024 20:41]

Toch hebben we hier in Nederland een piepklein stukje spoor zonder enige heuvels, in Zwitserland is alles bergen en zit je met veel meer sneeuw en dergelijke.. Het is ook logisch dat het dan meer kost. Hierbij moet je niet vergeten dat alles daar sowieso veel duurder is.. Kost een treinkaartje daar 2 keer zoveel dan verdienen mensen dat ook vaak.
zie mijn post hier pal boven.

Het vergelijken is extreem moeilijk, zowel qua geografie als qua inkomen enz. enz.

Maar 1 trein per dag of per uur over een bergpas kan nog steeds makkelijker punctueel zijn te houden dan 12 treinen per uur op een vlak stuk (met allemaal andere snelheden, stops etc.)
Dat heb je daar ook wel op sommige stukken toch.. hier in het noorden van NL rijden ook helemaal niet zoveel treinen.. dat is vooral rond de randstad. Toch zijn ze ook hier structureel een paar minuten te laat.
de NS rijdt minder buiten de Randstad. Arriva, Syntus etc. hebben op een aantal trajecten (die niet in de randstad liggen) de touwtjes in handen.
Waarom is de grens voor vertraging 5 minuten?

'Een trein met 1,2,3 of 4 minuten vertraging is toch ook niet op tijd?' Dat horen we vaak. De grens van vijf minuten is de standaard in zo'n beetje heel Europa. Een kleine vertraging kan weer ingehaald worden. In de dienstregeling zit vaak een paar minuten speling waardoor een trein die met een kleine vertraging vertrekt, toch op tijd kan aankomen.
Van vertraa.gd.

Het probleem is daarbij dat een vertraging van een paar minuten in nederland soms door kan slaan in een totale vertraging van een half uur of meer terwijl dit in zwitserland (door veel ruimere overstaptijden) niet het geval is.

Dat kan dan nog ateeds een europese standaard zijn, maar dat betekent niet dat de uitwerking ook europees hetzelfde is.

Even een anekdotisch voorbeeld. Wil je naar de han in arnhem (presikhaaf) vanaf utrecht CS dan heb je verschillende opties.

Je kunt vanaf arnhem met de sprinter (die je al mist op 5 minuten dus 25 minuten wachten) en dan een stukkie lopen.
Je kunt met lijn 331 richting velp 5 minuten overstap tijd en je moet letterlijk helemaal naar de andere kant) of
Je gaat met lijn 6 waar alle studenten zich in proberen te wurmen (en je mist sowieso de eerste twee bussen wegens drukte -> gevolg 15 minuten vertraging en langere en oncomfortabele reis).

8 minuten vertraging is in dat geval dus direct een extra vertraging van 15 minuten of meer aangezien meer mensen tegelijk bij dezelfde bus aankomen (want de trein uit den bosch en roosendaal komt normaal gesproken 3 minuten na de intercity aan en dus ben je de echte drukte net voor rekening houdend met het verschil in afstand tussen spoor 1 en spoor 8 ).

Daar houd NS dan weer geen rekening mee. Zeker niet aangezien ze uitgaan van de vertrektijden vanaf een station en op arnhem is er altijd 5 minuten buffer (slim hoor). NS kan dus een vertraging van iets minder dan 10 in de aankomsttijd oplopen zonder dat dit wordt gelogd.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 20:41]

M.a.w: ik proef een boel feitenvrije zurigheid over de trein en de wifi die ze als extra service aanbieden. Misschien is het handiger om zelf wat regelmatiger de trein te pakken, zodat je een beter idee krijgt van waar je het nu werkelijk over hebt. :)
99% van de mensen die zeiken over de treinen staan zelf, elke dag, vrijwillig een uur in de file. In de trein kun je tenminste je laptop erbij pakken en al wat mails beantwoorden.

Overigens, als iemand met een 1GB data bundel: de wifi in de trein werkt perfect. Luister altijd heerlijk radio in de trein, nooit problemen.

Weet iemand trouwens hoe die 4G router werkt van de NS? Kiezen zij één provider of hebben ze voor alle 4 netwerken één SIM erin zitten die ze combineren voor meer snelheid?
+1 :)

Volgens mij worden de verbindingen geleverd in samenwerking met T-Mobile. Dat was in elk geval bij de 3G-variant het geval. En nee, dat is 'gewoon' een enkele SIM. Ze gebruiken nu wel (met 4G) het stapelen van frequenties. Dan kom je op het netwerk van T-Mobile volgens mij op een theoretisch maximum van 225mbps per SIM.
Ik zou gewoon van alle netwerken een sim erin doen en die combineren.

Of in ieder geval voor KPN gaan, want T-Mobile netwerk valt nogals eens weg op provinciaalse routes.
Ja precies en dan de abonnement prijzen weer 2% omhoog zeker? 7(8)7
99% van de mensen die zeiken over de treinen staan zelf, elke dag, vrijwillig een uur in de file. In de trein kun je tenminste je laptop erbij pakken en al wat mails beantwoorden.
Als dat het geval zou zijn zou ik weer wat vaker de trein pakken, ondanks dat ik dan (zelfs met files) bijna 2 keer zo lang onderweg ben met woon-werkverkeer. Maar helaas zijn er vaak te weinig zitplaatsen, en staand je mails wegwerken op je laptop gaat echt niet.

[Reactie gewijzigd door gday op 22 juli 2024 20:41]

Hehe ik ken veel mensen (duh, ik ben ook student geweest), waarbij het allemaal precies het tegenover gestelde is.
Nu met een auto is letterlijk IEDEREEN die ik ken veel sneller op plek van bestemming, dat zonder gekrijs en geschreeuw van de mensen om je heen (zoals in de bus/trein). Niet meer in de kou wachten op stations, geen irriterende vertragingen meer (ene traject heeft ze standaard, de ander niet, dus als jij er geen last van hebt wilt niet zeggen dat de rest van het land dat ook niet heeft) , niet meer zoeken en hopen dat je ergens kan zitten na een vermoeiende werk/schooldag, gewoon lekker in je warmen auto stappen (file? Lol, doe mij maar liever 1 uur file dan een bom volle trein, overstap missen en in de kou staan).
Dit is dan ook het leuke, mensen die een keuze hebben weten het vaker net iets beter. Die hebben de trein ellende jarenlang meegemaakt en rijden nu stuk voor stuk auto. Vraag hun wat ze prettiger vinden, en waarom iedereen nou toch zo graag in de auto stapt?
Mensen die klagen over files, hebben veelal zelf geen auto :D
Ben het helemaal met je eens! We moeten eens stoppen met al dat geklaag en dan wijzen naar landen waar ze het beter doen. In Zwitserland geven ze bijvoorbeeld 2x zoveel uit aan het spoor dan in NL. En dan is maar de vraag of ze het beter doen. Verder is het ook appels met peren vergelijken. Daar zit je midden in de alpen en hier is alles vlak maar heb je ook veel meer mensen.
Over het algemeen doet NL het enorm goed vergeleken met de rest van de wereld. In bijna alle lijstjes staan we in de top. En een van de aspecten is dan vaak dan wij een goede infrastructuur hebben.

Dat er verbeterpunten zijn is altijd zo. Zo pak is vaak nog de auto omdat dat gewoon sneller en goedkoper voor mij is. Dus ze mogen nog wel wat zaken verbeteren om het OV aantrekkelijker te maken want het blijft lastig om mensen uit hun auto te lokken. En gratis wifi is dan een eerste stap...
M.a.w: ik proef een boel feitenvrije zurigheid over de trein en de wifi die ze als extra service aanbieden. Misschien is het handiger om zelf wat regelmatiger de trein te pakken, zodat je een beter idee krijgt van waar je het nu werkelijk over hebt. :)
Nee bedankt. Daarom reis ik nu juist niet meer met de trein (en dat de trein hier helemaal niet komt natuurlijk)

Ja, als het kaartje geknipt wordt met een gaatjestang en de trein op snelheid gebracht met stoom, maar dan is het een uitstapje en is de trein zelf de bestemming.
vergeet niet dat de NS op het allerdrukste netwerk ter wereld rijdt. Dat makt de situatie en vergelijking met Scandinavië en Zwitserland heel oneerlijk.

In 2015 reed 93,2% van alle treinen op tijd.
In de eerste helft van 2016 was dit 92,3%

In Zwitserland was dit vorig jaar 87,5%..... Dus waar heb je het eigenlijk over?

Moet het echt onder alle omstandigheden 100% worden? Wat is acceptabel als foutmarge? EN tegen welke kosten?

Zou je het acceptabel vinden als het vervoersbewijs 50% duurder werd om 3% meer treinen op tijd te laten rijden? Ik ben hier wel nieuwscierig naar.

Verder heb je inderdaad uiteraard gelijk dat gratis niet bestaat. De Wifi wordt betaald door de betalende passagiers. Daar zat ik zeker fout.

[Reactie gewijzigd door Arokh op 22 juli 2024 20:41]

Op zich mooie cijfers, maar op tijd betekent bij de NS binnen vijf minuten van de originele tijd.
Op zich redelijk te noemen, ware het niet dat er steeds meer doorverbindingen binnen de vijf minuten gepland worden.
Zo heb ik op Amersfoort een volle te minuten om over te stappen. Geen probleem als de eerste trein op tijd is, extra reistijd als de eerste "NS op tijd is".

Nu zeg ik niet dat ik eis dat alle treinen op de minuut nauwkeurig aankomen, maar ik zie wel cijfers die ik de praktijk minder mooi zijn dan op papier.
toen ik nog treinde (een paar jaar terug, maar niet heel lang) wachtte de trein in Amersfoort nog regelmatig, als de vertraging van mijn trein (uit Groningen) hooguit 5 minuten was.

Dat zal er nu wel niet meer inzitten ;-)
Het varieert, maar als ze wachten is het vaak om de mensen die net aangekomen zijn de kans te geven de andere kant van het perron te halen. Ze wachten (in mijn ervaring) eigenlijk niet meer op een trein die er nog niet is, ook al komt deze zo binnen.
En waarschijnlijk kan dat ook niet, aangezien een minuut of twee vertraging soms er al voor zorgt dat er een andere trein (al dan niet van een andere vervoerder) op het traject voor je zit wat dan nog meer vertraging veroorzaakt.
Een overstaptijd van 2 minuten is geen overstaptijd. Dat wordt dan door de vervoersmaatschapij niet als een verbinding aanzien. Die tijd is te kort om van het ene perron veilig naar het andere te gaan.
Toch is dat wat de NS aangeeft als route. Probeer het maar, van Enschede naar Schiphol, 1X in het uur rechtstreeks, half uur later mét die overstap op Amersfoort.

Met andere woorden, de NS vindt het wel een mogelijke overstap.
vergeet niet dat de NS op het allerdrukste netwerk ter wereld rijdt. Dat makt de situatie en vergelijking met Scandinavië en Zwitserland heel oneerlijk.
India claimt ook het drukste spoor ter wereld te hebben. +)

Kijkend naar Europese cijfers kon ik in deze tabel gek genoeg geen cijfers vinden van Zwitserland maar Oostenrijk komt aardig in de buurt qua treinverkeer per km spoorlengte. Sneeuwval en drukte op het spoor zijn natuurlijk niet de enige factor. In Oostenrijk (en Zwitserland) zijn de hoogteverschillen en temperatuursverschillen door het landklimaat wel even wat groter dan hier.

Wel kwam ik dit bericht tegen van 10 jaar geleden waarin juist beweerd wordt dat het Zwitserse spoor met 3% te laat beter scoort dan de NS met 7% en ook de Volkskrant schreef in 2011 nog dat de Zwitsers het beter deden qua punctualiteit.
vergeet niet dat de NS op het allerdrukste netwerk ter wereld rijdt. Dat makt de situatie en vergelijking met Scandinavië en Zwitserland heel oneerlijk.
Er is een Japans eiland, ongeveer net zo groot als NL met ongeveer net zoveel spoor en treinen en daar kunnen ze het wel, op tijd rijden.
welk eiland is dat? Met dezelfde bevolkingsdichtheid neem ik aan? Ben wel benieuwd.

Ik snap het ook wel, het is altijd goed om je te vergelijken met het allerbest presterende land ter wereld, en je daaraan af te meten. Daarmee kom je denk ik uiteindelijk het verste als samenleving.

maar vergeet ook niet te kijken naar waar je vandaan komt. Japan, Zwitserland, Duitsland en Nederland en Zweden staan in de top 5 van aller best presterende landen op dit soort punctualiteitsgegevens. Dan kun je klagen dat het niet 100% perfect is, maar besef ondertussen wel dat zelfs van die top 5 wij het dichtstbevolkt zijn, extreem veel treinen hebben rijden en relatief goedkoop zijn. Eigenlijk doen wij het heel erg goed (vergelijk ook met Belgie Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland, Vietnam, Zuid Korea, noem maar op....)
Ik trein bijna nooit, laatste keer > 10 jr. geleden.
Wat ik mis in de vergelijkingen is hoe doen vergelijkbare landen het, b.v. België, Denemarken (vaste land) etc.
Dat van die blaadjes op de rails is een probleem wat wereldwijd speelt.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slippery_rail
Een beetje respect voor de mensen die voor de NS werken en een fact check mag wel imho.

Sporen zijn altijd glad. Je zit ook nog eens met ijzer op ijzer. Indien er toch bijkomende problemen zijn zoals regen/ijs/... dan strooien ze simpelweg zand voor de wielen om meer grip te krijgen.

Tenzij het stormt zal een trein ook niet veel last hebben van de wind.

Er is altijd een beperkte hoeveelheid reservepersoneel, maar je kan geen 1:1 vervanging gaan voorzien. Wanneer de reserve is uitgeput en er melden zich nog mensen ziek heb je geen boordpersoneel meer en kan je niet anders dan de trein afschaffen.

Ik heb in het verleden voor een grote, nationale vervoersmaatschapij gewerkt en werk nu in de private sector bij een grote firma en moet zeggen dat als het op o.a. werkethiek aankomt het verschil toch echt verwaarloosbaar is. Een bedrijf zoals de NS heeft dezelfde problemen als elke grote onderneming. Alleen staan zij als publieke dienstverlener een pak meer in de schijnwerpers.
De medewerkers van de NS zijn over het algemeen best aardig (uitzonderingen daargelaten) dat is ook niet direct het probleem.

Juist omdat sporen altijd glad zijn, is het raar dat ze niet kunnen rijden. Hebben sommige treinen geen zand bij zich ofzo? Waarom kunnen treinen in andere landen wel door sneeuw en ijs rijden maar in NL bijna niet?

Een bedrijf als NS heeft natuurlijk veel meer interactie met de gebruiker dan veel andere bedrijven van eenzelfde omvang. Maar je ziet wel dat nieuwe policy om beter op tijd te rijden niet echt werkt voor de reiziger. Ook het 1 conducteur op intercity heeft er al een aantal keer voor gezorgd dat treinen niet meer reden omdat er geen vervanging was. Er is soms zelfs geen reserve op grote stations.
Ook in andere landen gaat het rijden door de sneeuw niet goed de uitval % zijn ongeveer net zo hoog als in Nederland als in bijvoorbeeld Zwitserland.
Alleen omdat wij veel meer treinen laten rijden op zo'n traject is de impact veel groter. Bijvoorbeeld in Zwitserland laten ze op berg trajecten maar een trein per half uur rijden en plannen in de winterdienstregeling gewoon een half uur extra in voor het traject zodat de trein de tijd heeft om heel langzaam door de sneeuw te rijden. In Nederland wordt nou juist bij de winterdienst regeling de capaciteit verder omgehoog geschroef omdat iedereen dan weer de trein gaat gebruiken na de zomer.

Wanneer je corrigeerd voor deze factoren dan is er al jaren maar een land op de wereld die het beter doen en dat is Japan. Daarna komen Nederland, Oostenrijk en Zwitserland die allemaal dicht bij elkaar in de buurt zitten.

En hoe zie jij dat de nieuwe policy om op tijd weg te rijden niet werkt voor de reiziger? Door te roepen dat je ziet haal je eigenlijk al je hele argument omver want alleen door te kijken naar de landelijke cijfers kun je zien of het een voordeel heeft voor ons allemaal om op deze manier te werken. Ondanks dat het in jou geval een negatief effect heeft.


Ook in Nederland gaat dit heel goed en er zijn zoals eerder in dit topic eigenlijk maar een land in de wereld waarmee het Nederlandse spoornet kan worden vergeleken wanneer er gecorrigeerd voor de hoeveelheid treinen die er per Km spoor per uur rijden.
Het probleem is met de deuren precies op tijd dicht doen is dat je dat op t ene station doet en dan bij t volgende station staat te lanterfanten
In zwitserland sneeuwt het dan ook iets harder dan hier in nederland. Een halve meter is daar niet heel erg uitzonderlijk. Dan snap ik dat je een half uurtje extra nodig hebt.

Tijdens de winterdienstregeling rijden er veel minder treinen, maar die treinen zouden wel veel groter moeten zijn. Ik heb dit vorige winter alleen niet echt meegemaakt. Veel grote lijnen waren overvol en soms stond je dan dus ook nog een uurtje langer op t perron. Kan gwbeuren, maar als we daar in de zomer dan nog steeds last van hebben (daar zijn immers rechtszaken over geweest) dan vraag ik mij af of dit nou de goede manier is.
vergeet niet dat de NS op het allerdrukste netwerk ter wereld rijdt. Dat makt de situatie en vergelijking met Scandinavië en Zwitserland heel oneerlijk.

In 2015 reed 93,2% van alle treinen op tijd.
In de eerste helft van 2016 was dit 92,3%

Moet het echt onder alle omstandigheden 100% worden? Wat is acceptabel als foutmarge? EN tegen welke kosten?

Zou je het acceptabel vinden als het vervoersbewijs 50% duurder werd om 3% meer treinen op tijd te laten rijden? Ik ben hier wel nieuwscierig naar.
En de ns is daarnaast ook nog eens veel goedkoper dan de Zwitserse of Japanse spoorwegen per kilometer die je aflegt. Dus eigenlijk hebben we niks te klagen, individuele gevallen daargelaten natuurlijk want 93% op tijd betekent 7% te laat.
Weet je hoeveel uur dat bij elkaar opgeteld is? Overigens reken ze treinen pas vertraagd bij 5 min of meer. Terwijl je dan al wel lekker je overstap kan missen. Dan levert 4 min opeens 15-30 min op
Die 92.3% ziet er op papier mooi uit, maar:

- treinen die niet rijden, tellen niet mee in de vertragingscijfers
NS laat daardoor vaak treinen een station of wat eerder keren dan het eindpunt; de vertraging valt daardoor weg.

- treinen die minder dan 5 minuten te laat zijn, tellen niet mee in de vertragingscijfers
Ook niet als je daardoor je overstap net mist

- treinen die stations overslaan om een vertraging in te halen, tellen niet mee in de vertraginscijfers
Terwijl de reiziger die op zo'n overgeslagen station had moeten uitstappen dus wel een vertraging aan zijn broek heeft)

De reden van vertraging is vaak dat het personeel de overstap niet haalt. Conducteurs en machinisten rijden op een werkdag zo'n beetje het hele land door in plaats van aan één trein of route "vast" te zitten.Dat willen ze ook niet (het "rondje om de kerk" noemt men dat), maar het gevolg is dus dat een vertraging in Middelburg ervoor kan zorgen dat er in Zwolle een trein niet kan vertrekken omdat er geen machinist/conducteur beschikbaar is.

Ook leuk: als er (bijvoorbeeld) bij Schiphol iets aan de hand is, rijdt de trein tussen Schiphol en Nijmegen niet; dus ook niet tussen Utrecht en Arnhem. Vaak om dezelfde reden: het personeel staat ergens anders "vast". Reizigers tussen Utrecht en Arnhem hebben daardoor opeens een intercity minder tot hun beschikking.

Mijn voorstel is om eerst maar eens de werkelijke stiptheid boven tafel te krijgen door bovenstaande problemen weg te nemen; daarna kan de discussie over de business case worden gestart.
Dit roept tegen mij: Autonome treinen.
En dan hele korte die elke minuut gaan. Zodat je nooit in een overvolle trein zit en het ook niet erg is als er 1 niet rijdt. Met een systeem waarbij stations in levels te verdelen zijn. Waarbij sommige treinen elk station en andere treinen elke 3 of 4 stations. Zorgt wel voor iets meer overstaps, maar dat is niet erg omdat de overstaptijd veel korter is.
Aan de andere kant wordt slechts maximaal 0,9% van de keren een station overgeslagen. Een echte grote impact kan dat niet hebben. Ik heb zelf in 10 jaar tijd, >10 keer per week met de trein over het drukste 1-na-drukste (ams-utr) slechts 1 keer meegemaakt dat een station werd overgeslagen.
Alle kleine beetjes helpen, en het is toch bijna 1%. Een makkelijk te voorkomen 1% notabene.

Dit soort uitval is vaak op hetzelfde traject (op Arnhem - Nijmegen werden in ieder geval zo'n drie jaar terug vaak stations overgeslagen; ik weet niet of dat nu nog zo is, want de statistieken kan ik niet vinden). Afgelopen december gebeurde het meermaal daags op Alkmaar - Den Helder.

Je zal er maar dagelijks in een trein op dat traject zitten waarvan men besluit dat jouw bestemming wordt overgeslagen. Of dat je op zo'n station staat te wachten en de trein met 140km/h langs rijdt in plaats van te stoppen.

Mijn punt is dat NS hun probleem afwikkelt ten koste van de reiziger: wie help je nu precies met het laten uitvallen van een trein? Niet de reizigers die in die trein; die worden uit de trein gebonjourd op een station waar ze niet moeten zijn. Ook niet de reizigers die op een overgeslagen station staan; die zien geen trein aankomen.

Maar NS en de opdrachtgever zijn blij want het punctualiteitspercentage gaat weer omhoog omdat er een trein uitvalt die eerder vertraagd was. </rant>
Anoniem: 132385 @Arokh16 januari 2017 09:14
Gratis? De kosten zitten verwerkt in de prijs van het treinkaartje lijkt mij.

Dat gratis is gewoon een excuus om de verwachtingen van de gebruikers in de service laag the houden.
daar heb je gelijk in.
Zou jij ervoor betalen? Daar heb je 3G/4G toch voor?
De prijs van mijn treinkaartje is niet of nauwelijks omhoog gegaan toen WiFi in de trein er kwam. Ik betaal meer voor mijn mobiel abonnement

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 22 juli 2024 20:41]

"En het is toch een gratis dienst die wifi. Niemand hoeft het te gebruiken, dus ik snap het geklaag niet."

Normaliter zou je gelijk hebben.
Dat geklaag komt wanneer iets wordt gepresenteerd als zijnde 'van toegevoegde waarde' terwijl dat praktisch niet zo is.

Maar dat is mijn algemene indruk. Ik ben overigens niet iemand die op openbaar vervoer kan en wil vertrouwen.
De dagjesmensen weten de service duidelijk niet op waarde te schatten, waarom zou je het hen nog aanbieden?
Dagjesmensen betalen over het algemeen meer voor hun reis dan vaste klanten dus is het onzin om heb deze dienst te onthouden.

Ik zou eerder voorstellen om ook streaming muziek te schrappen van de mogelijkheden.
dat zou inderdaad al heel veel schelen. En een beetje duidelijk maken bij inloggen dat het langzaam kan zijn en verwachtingen temperen.
totdat de ns mij volledig inzicht in de administratie en hun berekeningen geeft, ga ik er vanuit dat WiFi wel degelijk inbegrepen is in de prijs van een continue stijgend treinkaartje, en dus betalen ook niet gebruikers hiervoor, dat ze het als gratis dienst presenteren.,...... dat geloof je toch zelf niet?
Wat is er raar aan Wifi in de auto?

En ja, toevallig kun je er wel wat over weten zonder het te gebruiken.

Zo weet ik ook heel veel over het bedrijf waar ik werk, maar zelf geen klant ben...
Dus rijdend in de auto heb jij wifi?

Weet je zeker dat je niet 4G bedoeld?
Er zijn aardig wat auto's die een sim-slot hebben, en zo een sterkere antenne kunnen gebruiken dan het kleine dingetje in je telefoon. Vervolgens zet de auto gewoon een wifi-netwerkje op.
Ik ben op dit moment aan het werk in de trein (Utrecht-eindhoven), en post dit dan ook via WiFi in de trein. Ik heb net via FTP wat files op een webserver gezet, en ben aan het zoeken naar meer dingen om erop te zetten. De snelheid is daar meer dan genoeg voor.
Nee, je moet geen youtube gaan kijken. Maar dat is ook wel heel erg veel gevraagd voor gratis internet.
Verder no problemo. Soms een defect, maar meestal goed.
Ik zou geen cent hiervoor willen neerleggen, zolang de snelheid onder de mb/s blijft.
Het is dan ook gratis :p, al ben ik het wel met je eens hoor. Ik gebruik zelf gewoon mijn 4G in de trein, en zelfs mijn 3G was een stuk beter.
Dit is echt tekenend voor de NS. 10 jaar geleden zaten mensen echt op wifi en stopcontacten te wachten in de trein.

En nu de NS met nieuwe treinen komt vervullen ze die wensen.

Maar tegenwoordig is opladen niet echt meer een ding, elke moderne laptop gaat langer mee dan je in de trein wil zitten, en je eigen 4g verbinding is sneller veiliger en betrouwbaarder dan de wifi van de NS.

Klinkt als een weinig vooruit kijkende blik bij de NS. Deze trend hebben ze zelf toch ook gezien? Doe die investeringen dan om kaartjes goedkoper te maken.
Dit heeft niets met het ontbreken van visie bij NS te maken. Het is simpelweg afgedwongen door de Tweede Kamer.

Persoonlijk vind ik het ook niet noodzakelijk, maar wel erg handig. Ondanks dat mijn laptop een halve dag meegaat op de accu, is het ook al een aantal keer voorgekomen dat ik hem aan de lader moest hangen in de trein. Je hebt een vergadering waarbij je je laptop vergeet op te laden en stapt daarna zo de trein in. Het is dan meer een manier van ontzorgen dan dat het echt noodzakelijk is.

Hetzelfde geldt overigens voor de wifi. Als frequent treinreiziger gebruik ik regelmatig Spotify in de trein. Het is toch mooi dat dat 9 van de 10 keer prima werkt, zonder dat dit van mijn databundel af gaat!
Je hebt een vergadering waarbij je je laptop vergeet op te laden en stapt daarna zo de trein in.
Dat is ervarend leren, dat doe je maar èèn keer.
Ik zit tussen 1.5 en 2 uur in de trein, soms wel bijna 4 uur(alleen heen). Mijn laptop haalt hoogstens anderhalf uur en ik kan deze niet opladen met een powerbank. Een stopcontact is in zulke gevallen toch wel erg handig, zeker als de NS zoals ze zeggen werken in de trein mogelijk willen maken en zich daarmee promoten.
Hier in Limburg laatst geswitched van Veolia naar Arriva, een opluchting kan ik je vertellen, stopcontacten in treinen en bussen, en wel capabel internet om Youtube te kijken!
Internet in de arriva trein is nog steeds om te huilen anders. In theorie staat het nu "open", maat het werkt meestal niet. In ieder geval op de maaslijn.

NS internet werkt trouwens bijna altijd verbazend goed tegenwoordig. Dictaat of artikel downloaden gaat prima. Ik denk dat de verwachtingen voor trein-internet gewoonweg wat te hoog zijn.

offtopic:
Ik hoop dat Arriva wel wat stipter gaat rijden, tot nu toe hebben ze vaker een paar minuutjes vertraging dan Veolia had. Dit vind ik voor een stoptrein toch wel belangrijker dan internet en stopcontact (al zijn die voorzieningen zeker mooi meegenomen).
Vertraging op mijn lijn anders totaal niet, waar dat bij Veolia vaak wel het geval was (7 minuten te vroeg of te laat)

Edit: beenruimte in de bus is wel flink verbeterd.

[Reactie gewijzigd door hjansen2 op 22 juli 2024 20:41]

De Veolia treinen vond ik anders fijne dingen. De bussen konden inderdaad wel wat verbeteringen krijgen. Echter ben ik nog niet in een Arriva bus geweest dus ik weet niet hoe deze zijn qua kwaliteit en uitrusting.
Eerder tijd voor een andere laptop dus ;)
Dan zal hij er steeds 2 moeten meenemen want dat zuinige ding trekt het niet met alle taken die hij ermee moet doen.
Ik ken zijn werktaken niet maar ik heb een XPS met Quad Core I7 32GB Ram, 4K display en haal makkelijk 5 uur werken op de accu, tevens kan je die via USB-C gewoon bijladen met een extra accu.
Lees ApexAlpha: laptop met desktop-cpu, wie weet ook nog een 200W gpu (voor rendering, CAD, niet iedereen is gamer).
Ik ben geen gamer, ik heb de laptop voor het draaien van veel test VMs. Daarom zei ik al ik weet niet wat hij doet. Nu lijkt mij CAD zonder muis of wacom gewoon ruk dus omdat in de trein te doen lijkt mij sowieso al niet handig maar goed.
Als je het ding daarvoor moet gebruiken kan je in de trein wel aan het bijbehorende word-document werken.
Niet iedereen heeft een laptop met hoge accuduur. Ik heb een workstation met desktop CPU. Ik zou het fijn vinden als er een stopcontact is.

Ook bijvoorbeeld voor mijn telefoon als ik aan het einde van de dag, of als ik hem vergeet op te laden etc...
Het klinkt alsof het tijd is voor een nieuwe laptop (of iig een nieuwe batterij) ;)
Het ligt er aan wat je doet, als ik een beetje web dev doe met alles uit en op batterij bespaar modus dan haal ik het nog wel eens om de 3 uur die ik vaak moet reizen met NS te doen. (Groningen - Breda)

Normaal gesproken ben ik game developer student en met browser + unity + visual studio open slurp ik mijn spliksplinternieuwe laptop toch echt binnen een uurtje leeg.
Hoewel jij natuurlijk eerder uitzondering op de regel bent (hoeveel mensen met laptop zitten hier meer op te doen dan enkel Office en CRM?) snap ik in jouw geval dat een stopcontact wenselijk is. Misschien is een 2de accu ook een goede oplossing? Kun je toch 2x zo lang doorgaan ;)
Helaas heb ik een unibody. Maar goed ik ben het er wel mee eens dat ik misschien een uitzondering ben, al moet ik wel zeggen dat ik tot nu toe nog nooit een sterke laptop heb gehad die niet binnen 1 - 2 uur leeg was, er zijn vast meer mensen met een power laptop.

Al ben ik waarschijnlijk ook een uitzondering qua reistijd haha
Ach uitzonderingen hebben we nodig om de regels te bevestigen heh ;)
Dan betekent dat misschien wel steeds 2 laptops meenemen of meerdere accu's.
"Mijn laptop haalt hoogstens anderhalf uur en ik kan deze niet opladen met een powerbank. "

Tuurlijk wel:

https://www.acesdirect.nl..._R3v5fXgBzcdxYaAvMF8P8HAQ

https://www.bol.com/nl/p/...20962143-9200000059209255

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 22 juli 2024 20:41]

Ik zou gewoon dit apparaat mee de trein in nemen;
https://www.1ekeus.nl/med...gory/cat_aggregaten_1.jpg
Kan je 11 uur mee opladen :)
Uurtje opladen, en dan weer 1,5 uur werken. Een dag red je zo :P
elke moderne laptop gaat langer mee dan je in de trein wil zitten
Blijft hiermee nog steeds overeind. Tegenwoordig is >6 uur accuduur toch wel de norm bij laptops, dat jij er eentje hebt met anderhalf uur is dan niet erg representatief. Daarbij benoem je enkel het nut van een stopcontact, niet van de wifi waar je eigenlijk alleen mee kunt mailen. Die stopcontacten hadden ze 15 jaar geleden ook al wel in kunnen bouwen dus dat is niet eens de innovatie.

Maargoed ikzelf zou het stopcontact gebruiken voor m'n telefoon, de accu daarvan loopt vrij vlot leeg als ik hem als hotspot heb ingesteld. De wifi is ondanks de snelheidsverhoging nog steeds bijna onbruikbaar traag.
Wat zitten jullie te klagen man, in België hebben we nog niet eens WIFI op de trein.. :P

Ik vind dit toch een mooi service, dan zit je tenminste de volumes van je data abbonement niet op te zuipen.
Het probleem is dat wifi in de trein bakken vol geld kost, en nu al links en rechts is ingehaald door de 4G verbindingen van de reizigers zelf. Kortom je maakt een dienst die het net niet is, en dat is gewoon zonde van het geld.
Anoniem: 857639 @Cerv4716 januari 2017 13:00
Moet het wel werken :P
ik reed laatst door belgie heen in de trein en ik had prima wifi daar!


oja.. dat was wel de thalys
Dit gaat voorbij aan een groot aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden.
Ten eerste, is de claim van 10 jaar wel bijzonder ruim genomen. 10 jaar geleden was het nog niet goed mogelijk om wifi in een trein aan te brengen en 10 jaar geleden was net iedereen aan het overstappen van nokia's met een eeuwige batterij duur naar smartphones.
Ten tweede is het niet alleen de NS die haar beleid bepaalt op de reiziger. De overheid formuleert eens in de zoveel tijd een soort visie waar de NS aan moet voldoen volgens de politieke teneur, de reizigersorganisaties prikken daar ook op in etc. In 2010 (dus al weer 6 jaar geleden) is er dus gelijk gereageerd op die wensen in de belangrijkste lijnen en is dat verder uitgerold. Toendertijd was de NS (en ik moet bekennen ook ikzelf) daar zelf erg skeptisch over omdat iedereen wel zelf een databundel zou kunnen kopen, waar dit nu op elke klant wordt verhaald. Maar de politiek wilde het.
Ten derde heb jij kennelijk nog nooit in een van de modernere treinstellen gezeten waarin de eerste klas al stopcontacten heeft. Geregeld dat je (even oneerbiedig) jeugd de eerste klas coupes in ziet lopen omdat ze tweede klas zitten maar hun verslaving even aan het net hebben gelegd in een andere coupe.
Ten slotte is het nogal makkelijk om te zeggen dat de NS snel dit of snel dat had moeten doen, maar rolling stock gaat ontzettend lang mee. Wat denk je wat revisie van treinstellen kost als je dat buiten hun ingeplande termijnen doet?
Tot op zekere hoogte ben ik het met je commentaar eens, maar helaas wonen we niet in Tweakerland, dat merk je toch ook wel buiten de NS?
Ja helaas reis ik vrijwel uitsluitend tweede klasse, en ben wellicht iets te braaf om dan maar 1e te gaan zitten als ik vind dat ik dat moet. Dus helaas heb ik inderdaad nog niet de 1e klas met stopcontact uitgeprobeerd :)

Dat de NS de smartphone revolutie niet had zien aankomen is helemaal niet gek. In pak m beet 3 jaar tijd (2007/2010) is die markt compleet veranderd. Met treinen die decennia mee gaan kan je daar niet op inspelen inderdaad.

En dat is gelijk het probleem van de NS, mensen schreeuwen moord en brand wat betreft hun laatste speeltje, maar wat mij betreft zou deze zich veel beter kunnen focussen op hun kerntaak. Dat is lastig, want zo win je nooit de publieke opinie voor je. Maar voor extraatjes als internet in de trein kunnen ze beter samenwerken met de providers om goed bereik te verwezenlijken dan zelf liggen te prutsen hiermee.
Je neemt ook niet altijd een volle laptop mee. Vaak op de terug weg is die bij mij nog 10%, omdat ik eerst ergens (rustig) heb gewerkt waar geen stopcontact beschikbaar was. Daarnaast heb ik niet echt een gewoonte om continue mijn laptop aan het stroom te hangen, wat andere mensen wel hebben.

Ik zou het wel fijn vinden als er in de trein een stopcontact is zodat ik wat dingen kan doen. Anders kan ik er hoogstens nog 15-30 minuten mee aan de slag en dan houdt het op. Veel mensen zitten nog steeds te wachten op stopcontacten. Zelfde verhaal als met een mobiel.

Lekker filmpje kijken op je telefoon, zit er niet in als je mobiel nog 15% heeft.

Geef mij maar een stopcontact in de trein. Ik zit er absoluut wel op te wachten.
Anoniem: 857639 @MenN16 januari 2017 12:58
Kan anders wel handig zijn als jij terug komt van een dagje stadten en je telefoon bijna leeg is.. kan je hem onderweg opladen in de trein.
Maar tegenwoordig is opladen niet echt meer een ding, elke moderne laptop gaat langer mee dan je in de trein wil zitten, en je eigen 4g verbinding is sneller veiliger en betrouwbaarder dan de wifi van de NS.
Er zijn genoeg mensen zonder 4G abonnement hoor.Die moeten dus wel gebruik maken van de wifi als ze in de trein op internet willen. Ik lees veel op mijn phone maar baal altijd dat Chrome e.v.a. browsers de geladen pagina weggooien zodra de internet even weg is. Op de desktop blijft die pagina dus wel staan.

Over dat de laptop-accu langer meegaat als dat je in de trein wilt zitten, kan ik ook wel een boompje opzetten. Hoe lang je in de trein zit is meer afhankelijk van waar je vandaan komt en waar je naar toe moet. De reis die ik vroeger wekelijks maakte was inclusief de 2x bus (je maakt me niet wijs dat de treinstations je slaapadres en eindbestemming zijn) de ene kant op 3¼ uur (exclusief vertragingen) en de andere kant op minimaal 4½ uur maar vaak 5 uur. (met de auto 1h35minuten) Ook veel moderne laptops halen dat niet hoor.
Ik moet zeggen dat ik persoonlijk, als dagelijkse treinreiziger de WiFi erg veel gebruik i.c.m. een VPN. Dat scheelt me toch elke maand een grote overschrijding van mijn databundel.

Wellicht offtopic, maar het zou veel mensen kunnen helpen:
Een opmerking voor in ieder geval Android-gebruikers, misschien ook anderen:
Vaak werkt de redirect naar het loginportal niet waardoor het lijkt alsof de WiFi niet werkt. Bij Android helpt het dan om handmatig, wanneer je verbonden bent, naar http://nstrein.ns.nl te surfen.

Bij mij opent Chrome na verbinden altijd Google, maar het doorsturen werkt dan niet..
Handmatig naar bovenstaande URL surfen lost dit op. Wat ook helpt is gewoon een willekeurige andere website openen. Ik vermoed dat het iets met de DNS settings van Android te maken heeft.

Dit geldt ook wanneer je in bijvoorbeeld de trein van Rotterdam naar Groningen/Leeuwarden zit en langs een groot station gaat. Het is mijn ervaring dat de WiFi reset op station Utrecht Centraal en station Zwolle als de trein een aantal minuten stilstaat. Op mijn Macbook krijg ik dan automatisch een popup om opnieuw te verbinden. Op Android moet je bovenstaande stappen herhalen.

[Reactie gewijzigd door ikke26 op 22 juli 2024 20:41]

Maar tegenwoordig is opladen niet echt meer een ding, elke moderne laptop gaat langer mee dan je in de trein wil zitten, en je eigen 4g verbinding is sneller veiliger en betrouwbaarder dan de wifi van de NS.
(Ik wist niet eens dat tweede klas stopcontacten heeft.)

Speak for yourself. Je vergeet dat de tijd na de treinreis niet perse een tijd is waarbij je toegang hebt tot electriciteitsnetwerk. Laat staan dat dat gratis is. Bovendien staat dit toe dat je de trein verlaat met meer batterij power dan toen je er in stapte.

Samen met WiFi in de trein is dat een stukje service. Daar betaal je voor in de vorm van de prijs van het reizen. Je kunt zeggen dat jij dat niet wilt, maar zo werkt het leven niet. Ik krijg ook een kerstpakket. Ik heb er niks mee, ik wil graag zelf bepalen wat ik zoal eet en drink. Toch wordt het me door de neus geduwd. En als ik het niet hoef, ben ik het geld kwijt. Helaas is dat nou de macht van de massa. Doe je niks aan.
En dan heb je heel de dag op je laptop gewerkt, stap je op de trein en is je batterij leeg ... . Kan je nog eens een praatje maken met je buurman/vrouw op de trein.
Soms zitten er wel leuke meisjes op de trein. Je kan dan vragen of ze wifi hebben of dat je anders je antenne moet bovenhalen. Ik geef toe dat die openingszin wel minder goed werkt nu dat het bereik in de treinen beter is geworden.
Bart ® Moderator Spielerij 16 januari 2017 08:24
Steeds meer mensen hebben een 4G-abo met een databundel die groter is dan ze op kunnen krijgen. Die verbinding is ook nog eens een stuk sneller dan WiFi in de trein. Ik denk dat op een gegeven moment steeds minder mensen gebruik van de dienst maken.
70% procent van alle tijd van een smartphones in nederland zit hij op wifi.
Wat ook opvalt uit de onderzoeken is dat hoe beter het 4g netwerk is en hoe geavanceerde economomie hoe meer wifi mensen gaan gebruiken.
https://opensignal.com/re...-the-mobile-network/#wifi
&
http://blog.tanaza.com/bl...-state-of-mobile-networks

Ook zie je dat de vraag naar data zo hard stijgt ( grote bestanden/streams) bijv door het netflixen/youtuben van kinderen tijdens het uit eten of reizen dat data bundels binnen een paar dagen/uur leeg zijn. nu word er actie/campange gevoerd door T-mobile met onbeperkt data maar techtnisch is dit op langer termijn niet houdbaar.
http://www.slideshare.net...on-overview-malcolm-smith
wat veel mensen vergeten of niet weten is dat telfoonmasten gewoon op een ADSL lijn of wirels point to point verbinding zitten en de capaciteit beperkt word door deze aansluiting en dat 4g momenteel een draadloze snelheid 300mbit heeft terwijl wifi draadloos al op 2gigabit (AC wave 2 producten) zit.
http://www.techrepublic.c...ow-about-802-11ac-wave-2/
Om deze groei bij te kunnen houden gaan providers juist offloaden naar wifi. (Hotspot 2.0)

Why do smartphone users favour Wi-Fi networks over 3G/4G?


ook zijn voor de ns veel snellere en beter oplossingen dan 4G om de trein van wifi te voorzien.
https://www.youtube.com/w...LXqvJua0&feature=youtu.be

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 20:41]

Ik snap ook werkelijk niets van al die grote uitrollen van stads WiFi. Zelfs soms thuis schakel ik naar 4g, werkt altijd en supersnel.
Niet alleen dat.

Heel veel mensen gebruiken alleen WiFi en hebben een minimale internet bundel;
"heb jij hier wifi? Huh is hier geen wifi? Hoe kan dat nou?" of in dit geval "Wat is de wifi traaaag".
Daar zit je dan met je mooie Galaxy of een iPhone zonder internet.

Als je nou niet zonder internet kan neem dan toch een grotere internetbundel ipv die veel te dure telefoon.
Net alsof dat zo'n ramp is. Ik vind het juist fijn dat er veel WiFi access points zijn. Ik heb een minimale internetbundel, gebruik minder dan 100 MB mobiele data per maand, want mijn telefoon heeft het grootste deel van de tijd verbinding met WiFi. Zeer zelden publieke wifi overigens, maar voor dat doel heb ik er wel een VPN-configuratie in zitten.

Een vaste breedband-verbinding is veel goedkoper en sneller dan een dure mobiele verbinding.
Ik snap ook werkelijk niets van al die grote uitrollen van stads WiFi. Zelfs soms thuis schakel ik naar 4g, werkt altijd en supersnel.
Ik ga ervanuit dat jij een forse bundel hebt (meerdere GB) maar er zijn veel mensen die nog een beperkte bundel hebben en dus nog afhankelijk zijn van Wifi voor veel van hun data.
Daarbij komt ook dat de wifi in de trein last heeft van dezelfde 'zwarten gaten' in de dekking als je eigen 4g. Ik reis elke dag langs Hollandsche Rading en Terwijde en op beide plekken is bij geen enkele partij bereik. Alleen Tele2 had hier soms nog signaal. Het voordeel van een stabielere t.o.v. een snellere verbinding valt dus ook al weg.
Is dit niet een gevalletje 'gegeven paard...?', ik reis nooit met de trein, maar het is toch gratis?
Niets is gratis, uiteindelijk word dit toch echt door verrekend bij de reiziger. Al zou het nog geen 1 cent per rit schelen maar de provider geeft echt geen gratis 4g aan de ns.
Ik snap wel wat je bedoeld, links om of rechts om moet de infra betaald worden, alleen;

-je kan niet kiezen voor een kaartje zonder wifi, dus het is echt een gratis optie
-Komt nog bij, dat als ik niet gebruik maak van de trein, en dus geen kaartje koop, ik gebruik kan maken van de Wifi, dus gratis.

Het word idd betaald door de betalende reizigers, daar zijn we het over eens, maar het is wel gratis voor de reizigers.
zonder kaartje mag je niet op het perron komen ;)
Gratis ja? Ik heb het idee dat de reiziger betaald via de kaartautomaat. Het is niet gratis aangelegd en te onderhouden, helaas
imho is zo'n service nooit gratis, NS is geen filantropische instelling

Service wordt betaald, links of rechtsom !

Persoonlijk heb ik nooit geloofd in een gratis dekkend netwerk.
Opvallend, Ik reis wekelijks met de trein en gebruik het gratis wifi netwerk nooit, als ik in gesprek ga met mijn mede reizigers zie ik hetzelfde beeld. Iedereen die ik spreek is van mening dat het netwerk niet vooruit te branden is. De gemiddelde forens heeft een prima databundel en gebruikt zijn/haar eigen 4g netwerk ipv dat van een ander. Ik had verwacht dat het netwerk eerder minder belast zou worden dan meer.

Of zou het er mee temaken hebben dat de gemiddelde gsm via 3/4G geen updates meer binnen harkt, maar zodra er een wifi verbinding is dat de apps beginnen te updaten?

Vergeet niet dan 450 kilobits/sec maar een schamele 56.25 kilobytes per seconde is, protocolen als RDP of PCOIP houden niet veel over en zijn nagenoeg onwerkbaar met dit soort snelheden.

[Reactie gewijzigd door Madmama op 22 juli 2024 20:41]

450kb/s is in mijn mening meer dan genoeg om goed van internet te genieten.

De ergernis zit er bij mij vooral in dat het er om de haverklap uit ligt.
En dan heb ik het nog niet eens over het inlogscherm waarbij ik 101 trucs moet uithalen om binnen 10 min in te kunnen loggen.
Nooit problemen mee eigenlijk. Bij mij zijn er 2 opties:

1 het werkt, wat meestal wel het geval is. Krijg een notificatie van "inloggen voor wifi inde trein" of

2 het werkt niet (de trein heeft dan gewoon geen verbinding of is niet goed ingesteld. Kun je moeilijk gaan doen, maar werkt toch niet.
Ik kon lange tijd met geen mogelijkheid op de inlogpagina komen (ook niet in de daluren). Pas toen een vriend van me het adres van de inlogpagina gaf kon ik erop komen.

Verder kan ik bijna nooit inloggen via de notificatie die Android zelf geeft, de pagina blijft dan eindeloos laden.
Ik ga dan op Chrome naar een website en wacht tot hij doorverwijst. Dan kan ik minuten wachten op een timeout, of direct opnieuw proberen waarna de inlogpagina direct laadt.
Also ik inlog, duurt het meestal ook eindeloos, tenzij ik weer opnieuw probeer.
Versie <= Android 5?
Marshmallow 6.0.1
Oh ben jij er zo een die met andere mensen in de trein gaat zitten praten? Zo vervelend die mensen.
:+

Ik gebruik het ook niet. Heb het wel eens geprobeerd met mijn tablet, maar dat was een tijd terug toen het nogal traag was. Al snel zette ik een Hotspot op mobiel op en kon ik sneller internetten zonder dat ik mij druk hoefde te maken dat iemand mijn verbinding zat af te luisteren.

Dat kleine uurtje dat ik tussen werk (gast Wifi) en thuis (Wifi) doorbreng kan ik wel zonder grote data stromen. Maar ja, ik ben ook geen fanatiek youtuber of serie kijker, dus heb dat ook niet perse nodig voor onderweg.
Ik vind het werkelijk waar geweldig die WiFi, als ik sporadisch eens in NL ben. Ik snap de klachten dan ook niet, in België hebben we überhaupt geen WiFi in de trein :D Ik reis wel altijd in de daluren en dan moet je de verbinding uiteraard met veel minder mensen delen.
Maak je maar geen zorgen hoor in de spits hebben wij hier ook geen wifi :P.
Je hebt nog steeds genoeg bandbreedte om tweakers te lezen, ook in de spits.
Ik gebruik gewoon 4G.
Gelukkig is de mobiele site van tweakers echt fantastisch geoptimaliseerd _/-\o_
Vroeger toen het écht erg was en ik geen bundel was, zat ik alleen maar op tweakers!
Ik heb dat ook echt nooit fatsoenlijk werkend gekregen. 9/10 keer kan je dan ook echt letterlijk helemaal niks. Ja de informatiepagina over de reis die het eerst opent, die reageert vlot... Maat die zal wel lokaal draaien.

En dan hebben we het nog niet gehad over het willen verbinden met open WiFi netwerken... Start een netwerk met de naam "WiFi in de trein" vlak bij het station en je kan – uiteraard met educatieve doeleinden – voor man in the middle spelen.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 22 juli 2024 20:41]

De trein waar ik in zit (Den Helder-Nijmegen) is voorzien van wifi, maar op een deel van het traject is er geen bereik, waardoor wifi dus kansloos is. Als ik dan op internet wil, pak ik meestal gewoon 3G, dat werkt prima (andere provider denk ik).
Dat hele stuk Veluwe is inderdaad ruk.
Ha, ik doelde op het stuk tussen/rond Schagen - Anna Pauwlowna :)

Zit dus nog ruimte voor verbetering in. Maar je moet een gegeven paard natuurlijk niet in de bek kijken :)
laten we het gewoon even benoemen wat de echte reden is waarom de NS maar 450 kbit internet snelheid per gebruiker aanbied. Dit is in mijn ogen puur een kosten aspect. Technisch kan ik als consument en dus de provider per 4G simmaart meer dan voldoende snelheid aanbieden om een hele trein van video streams te voorzien alleen vermoed ik dat de NS niet bereid is om de kosten daarvoor te betalen. Prina wat mij betreft maar kom dan niet met van die drogredenen aan naar de media. Maargoed, daar staat de NS bekend om, nooit de waarheid spreken naar buiten toe.
Wat voor verbinding heb jij dan dat je een paar duizend man meer dan 1 mbit kan leveren op 1 sim?

Voor duizend man 1 streaming mbit heb je een gbit nodig. (1 mbit is krap voor video) Die ga je de komende jaren nog niet over een heel traject op 1 sim halen en in een gemiddelde spitstrein zitten wel meer mensen dan 1000.
internet gebruik over een bepaalde groep gebruikers is nooit tegelijk en simultaan. Daar zit een zekere verdeel factor in, min of meer vergelijkbaar met een overboekingsfactor van een internet provider. Het gemiddelde simultane gebruik zal in deze situatie ongetwijfeld hoger liggen aangezien het gebruik tijdens het reizen is. Ik heb in het verleden meerdere grote WiFi netwerken ontsloten met laten we zeggen 50/100/200 mbit als upload over een groep gebruikers die groter is dan wat er in 1 trein zit. Reken zelf maar uit...
Deze gebruiker suggereerde vele gebruikers tegelijk streaming video aanbieden, dan heb je niet heel veel overboeking als de bandbreedte maar 1 MBit is; want dat heb je gemiddeld ook wel nodig voor een beetje streaming video.

Voor gewoon gebruik in de trein denk ik dat de 1 op 40 overboeking die vroeger voor ADSL gebruikt werd prima is... en misschien mag je zelfs nog wel wat verder overboeken. Maar dat is niet 'een hele trein van videostream voorzien' zoals genoemd.

Voor gebruik van deze site heb ik echt geen MBits continu nodig en voor mijn meeste andere gebruik ook niet. Als ik youtube op mijn eigen netwerk zie dan is het tegenwoordig ook hollen en stilstaan in plaats van een langzaam continu gebruik. Netflix streamt veel geleidelijker.
Vanuit een beveiligingsperspectief gebruik ik sowieso geen WiFi die publiek is (moet ik weer een VPN opzetten en daar heb ik eigenlijk ook geen zin in). Maar van de mensen om mij heen zie ik dat de verbinding nog steeds ondermaats is. Vaak zet ik dan maar gewoon een hot-spot op voor vrienden of familie die echt een verbinding nodig hebben op de laptop.

[Reactie gewijzigd door Ircghost op 22 juli 2024 20:41]

Inderdaad, ik heb genoeg data op m'n mobiel om door te kunnen werken en voel me er ook niet prettig bij om een open netwerk te gebruiken. Daarnaast werkt m'n 4G verbinding veel stabieler
Blijven oppassen met die trein WiFi, het is kinderlijk makkelijk om netwerkverkeer af te luisteren van anderen. Macs hebben daar zelfs ingebouwde functionaliteit voor. Ik gebruik dan ook altijd het mobiele netwerk in de trein.

[Reactie gewijzigd door Gaston op 22 juli 2024 20:41]

De oplossing zit bij je mobile provider wanneer deze eens op schieten met de hotspot2.0 implementatie heb je daar geen last meer van.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 20:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.