moeten ze de kosten ergens mee kunnen verrekenen.
Op zich is dat een standaardlogica die goed voor de NS op kan gaan.
Waar de NS sowieso mee in de weer is, is de stations in winkelcentra te veranderen. Deze extra inkomstenstroom heeft echter een licht nadelig bijeffect op het spoorvervoer zelf, NS' core business, omdat door alle etensresten en bijbehorende verpakkingen de hygiëne in treinen soms wat onder druk staat.
De NS heeft ook bij reizigers geïnformeerd waar we als reizigers allemaal nog meer voor zouden willen betalen. Zo heb ik een vragenlijst van de NS (als deel van een panel) ingevuld waarin zich vragen bevonden over OV-fietsen, gekoppelde Taxi's en dergelijke. Ik haalde al opgelucht adem bij de gedachte dat de gratis fietsenstallingen vaak van de gemeentes zijn.
Kortom, NS (niet cynisch bedoeld) is druk doende om zijn output te maximeren. Opmerkelijk genoeg bevindt het draadloos internet zich hierbij niet vooraan in de gedachten van de NS. Dus zelfs al zou de kwalitet er nu nog niet zijn, in haar vraagstelling heeft de NS het panel hierover niet gepolst.
Essentieel puzzelstukje is een vorig Tweaker topic over de NS wifi:
nieuws: NS wil één provider voor wifi in de trein en op stations (staat ook in gerelateerde content van dit topic). Uit het gegeven van vandaag, de genoemde vragenlijst en het gemeenschappelijke provider gegeven is af te leiden dat de NS het huidige wifi aanbod zelf nog geen "product" vindt dat kwalitatief iets aan de reisbeleving toevoegt. 4G en de integratie tussen stations wifi en trein wifi betekenen wel een verbetering van die kwaliteit.
Het wifi aanbod kan echter pas de status van product krijgen als de wifi op alle stations en treinen zonder onderbreking beschikbaar is. Zolang wifi nog niet overal beschikbaar is blijft het een dienst met een "sub-optimale" kwaliteitsbeleving. Mijn vermoeden is dat NS zich dit realiseert. Een pessimistische conclusie kan nog zijn dat het punt dat overal integrale wifi beschikbaar is niet dichtbij is. Het is in de panel vragen immers nog niet langsgekomen. Maar de koers van NS lijkt mij duidelijk: uiteindelijk wifi op alle stations en in alle treinen.
Nog even terugkomend op de financiering. Mogelijk wordt het in de eindsituatie een "product" met een prijs en een eigen toegang. Toch acht ik het ook mogelijk dat het gebruikt wordt om de aantrekkelijkheid van het OV te versterken, en daarmee reizigers aantrekken. Een reizigerstoename als effect kan ook als financieringsvorm worden uitgelegd. Niet alle kosten hoeven direct te worden omgeslagen. Zoiets heet ondernemen.
[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 07:38]