Sony sluit eigen muziekdienst en komt met variant op basis van Spotify -update

Sony stopt met zijn muziekdienst Music Unlimited en komt daarvoor in de plaats met PlayStation Music, een dienst die Spotify als basis gebruikt. Gebruikers van Music Unlimited kunnen playlists meenemen naar de nieuwe dienst, die werkt op PlayStation-consoles en Sony's smartphones.

PlayStation Music komt dit voorjaar uit in 41 landen, maar Sony maakt niet bekend of Nederland en België daar tussen zitten. Het is onbekend wat Sony zal vragen voor de dienst, die aanvankelijk alleen zal werken op de PS4 en de PS3 van Sony en de tablets en smartphones onder de Xperia-vlag.

Music Unlimited, de muziekdienst die Sony momenteel aanbiedt, stopt per 29 maart. De laatste maand krijgen gebruikers die nu al betalen de dienst gratis, zo zegt de aanbieder. Gebruikers van consoles kunnen onder meer de muziek aanzetten tijdens het gamen, maar andere features maakt het Japanse bedrijf later bekend. Music Unlimited is beschikbaar in 19 landen, PlayStation Music zal werken in 41 landen. Desondanks zullen er landen zijn die wel Music Unlimited hebben, maar de nieuwe dienst nog niet krijgen. Music Unlimited werkt in zowel Nederland als België.

Daarnaast heeft Sony bekendgemaakt dat de Google-diensten Maps en YouTube niet meer zullen werken op de PS Vita. Sony verwijdert de diensten van de handhelds met een update die in maart zal komen. De fabrikant zegt niet waarom de diensten van de Vita moeten.

Update, donderdag: Sony laat weten dat Nederland en Belgie tot de 41 eerste landen behoren waar klanten de nieuwe dienst kunnen afnemen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-01-2015 • 17:38

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
40
5
1
3
Wijzig sortering
Tijd voor een update:

"the free ad-supported option will be available too."
http://blog.eu.playstatio...t-spotify/#comment-607685

Service is/wordt/kan gekoppeld (worden) aan je bestaande Spotify account:
http://blog.eu.playstatio...t-spotify/#comment-607629

launch markets:
The PlayStation Music featuring Spotify launch markets are as follows: Andorra, Austria, Australia, Belgium, Brazil, Bulgaria, Canada, Chile, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hong Kong, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Liechtenstein, Luxembourg, Malaysia, Malta, Mexico, Monaco, New Zealand, Netherlands, Norway, Peru, Poland, Portugal, Singapore, Slovakia, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan, Turkey, UK and USA

http://blog.eu.playstatio...t-spotify/#comment-607707
Moet er dan nog extra betaald worden voor deze dienst, of volstaat een spotify-account?
Prior to the launch of Spotify on PlayStation Music, the Music Unlimited service will close in all 19 countries on March 29, 2015. Nearly all of these countries will be among the 41 markets where PlayStation Music featuring Spotify will be available at launch, including the U.S., Canada, Mexico and Brazil. From February 28, 2015, Music Unlimited users with active subscriptions will receive up to 30 days of free access through March 29, 2015.
Het lijkt er op dat wat je nu betaalde voor Music Unlimited komt te vervallen en krijgen tot 30 dagen gratis toegang, daarna zal je kunnen kiezen voor een Spotify Free met reclame of Premium zonder reclame.
Het zou mooi zijn als game ontwikkelaars vanuit de game toegang hebben tot de muziek, zodat bijvoorbeeld GTA een radiozender kan tonen met het muziek uit een afspeellijst van je.
Zoals je vroeger in GTA Vice City een mp3-speler-mapje had
Google maps kan me gestolen worden maar waarom in godsnaam Youtube verwijderen op de PS Vita. Gebruik het regelmatig om tijdens een game op te zoeken hoe iets moet.

Echt lame als dit alleen is om te voorkomen dat mensen gratis muziek luisteren zodat ze sneller een Spotify abonnement nemen.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 29 januari 2015 09:20]

Mee eens, maar hun argument is dat je gewoon via de browser kunt kijken. Je zult youtube dus bij je favorieten moeten zetten.

(Misschien werkt maps dan ook op die manier?)

[Reactie gewijzigd door lvanz op 29 januari 2015 10:15]

Anoniem: 616000
28 januari 2015 17:42
Dit toont weer dat all-you-can eat de toekomst is boven dure distributiekanalen waar je per stuk hoge prijzen moet afdragen. Mooi dat ook muziekmaatschappijen zich steeds vergaander aanpassen aan de nieuwe tijd, waarin distributie van muziek, bijna niets meer kost.
Hoezo? Sony had al een service als Spotify, maar ik denk gewoon dat het contract afgelopen was die ze hadden met de leverancier van Music Unlimited, en dat ze met spotify een betere deal hebben kunnen maken..
Leverancier van Music Unlimited? MU is gewoon een onderdeel van Sony, daarnaast is Sony een van de grote muziek labels. Het probleem ligt echt niet aan content.

Spotify is simpelweg veel populairder dan MU. Iemand die Spotify gebruikt op zijn laptop, smartphone, tablet en TV gaat echt niet speciaal een abo nemen voor MU. Het werd hoog tijd dan Sony ging samenwerken met Spotify. Ik ben wel erg positief verrast dat ze niet eigenwijs genoeg waren om maar door te blijven gaan.
Omnifone is de leverancier van Music Unlimited.

Een maat van mij is nochtans speciaal overgeschakeld van Spotify naar Music Unlimited omdat het werkt op al zijn apparaten:
  • tv: Sony KDL-50W829B (uit 2014)
  • home cinema set: Sony BDV-N7100W (uit 2013)
  • draadloze speaker: Sony SA-NS510 (uit 2012)
  • laptop: Windows
  • smartphone: iPhone
Voor hem is de stopzetting van Music Unlimited dus slecht nieuws, want die oudere apparaten (zeker die draadloze speaker) zullen waarschijnlijk niet meer worden geüpdatet voor deze nieuwe dienst.
vergis je niet hoor, Sony computer entertainment en Sony BMG zijn 2 compleet verschillende onderdelen, net zoals Sony pictures...
Mooi dat ook muziekmaatschappijen zich steeds vergaander aanpassen aan de nieuwe tijd, waarin distributie van muziek, bijna niets meer kost.
Nog geen enkele unlimited streaming service is er in geslaagd winst te maken tot nu toe door de hoge kosten die een dergelijke service met zich mee brengt. Lager dan via CD's maar nog steeds substantieel.

Winst is er slechts te halen voor de service die een zeer groot aantal betalende klanten heeft. Voor Spotify lijkt dat op het dubbele aantal betalende klanten te liggen. Probleem is dan dat er slechts ruimte is voor drie of vier wereldwijde services. Tot die schifting is gemaakt zijn de risico's enorm. Voor Spotify een gok van tegen het half miljard dollar.
Ja, het is interessant hoe dit zich gaat vormen. 'Winst' is natuurlijk voor de service belangrijk, maar belangrijker voor de platenmaatschappijen. Als deze zien dat distributie via streamingservices loont dan begint het model pas goed te werken.

Diensten als Spotify hebben voor mijn gevoel ook grote investeringen nodig om de eerste jaren de nodige lock-in te genereren (of jammerlijk te falen). Het hele streaming is een relatief nieuw medium, en een flinke dosis verwachtingsmanagement is voor veel partijen erg belangrijk. Rijk worden met 'verkoop van muziek' (ongeacht digitaal of fysiek) is alleen weggelegd voor mega-artiesten / hypes / gevestigde orde. De rest moet het voornamelijk doen met inkomsten uit tours, merchandise, etc. De kracht van digitaal dan zit ook in de 'long tail', (iets wat er ook voor zorgt dat bedragen en vergoedingen uitgesmeerd worden over een lange periode), on-demand en integratie met allerlei andere zkaen.
Zelf vind ik streaming voor muziek nog steeds helemaal niks. Leuk misschien om eens wat nieuws te horen maar niet voor dingen die ik echt leuk vind. Ik wil zelf mijn collectie samenstellen en niet afhankelijk zijn van een aanbieder die een artiest wel of niet in de bibliotheek heeft.

Voor films en series is het een ander verhaal. Die kijk je niet kriskras door elkaar en vaak maar een keer. En dan maakt het niet zo veel uit als er eens eentje bij jouw aanbieder ontbreekt
Streaming diensten ruck. Ze vreten je batterij en bundel op, als je veel reist in het buitenland heb je er geen F aan. Wi-Fi in Azië is traag en snelheid op netwerkkaart heb je haast nergens. Heb nu H+ het snelste wat ze hier hebben. Ook me netflix is een no go. Gelukkig torrents die werken overal. En ik heb mijn 200 + cd collectie op een SD kaartje staan.
bijna niets meer kost. je vergist je flink hoeveel stroom/onderhoud/nieuwe hardware het kost om muziek te streamen. ik weet zo 1 2 3 niet of het bijna niets meer kost in vergelijking met echte cd's.
Ik kan het er niet helemaal uithalen, maar zoals ik het lees heb je straks twee abonnementen nodig? Eén op Playstation Music voor muziek tijdens het gamen en daarnaast Spotify om gewoon op je desktop en dergelijke muziek te luisteren? Om achter de schermen bij dezelfde dienst en muziek uit te komen? Klinkt niet echt efficiënt..

[Reactie gewijzigd door Gizz op 28 januari 2015 17:45]

Er zal wel een soort link gaan komen. Zoals je nu al krijgt bij KPN (Glasvezel alles in 1, gratis spotify), je koppelt je kpn account aan je spotify account en het werkt. Misschien dat iets vergelijkbaars werkt. Stel: Je abonneert jezelf op Playstation Music, dat playstation account kun je dan linken aan je spotify account waardoor je ook gewoon spotify kunt gebruiken.

Zoiets dergelijks verwacht ik dan eerlijk gezegd.
Dan zou ik het in plaats van Playstation Music gewoon Spotify noemen. Briljant idee? ;) Iedereen kent dat al en om nou dezelfde dienst onder een ander naampje aan te gaan bieden.

KPN heeft het toch ook niet hernoemd naar KPN Music of iets dergelijks. Kondig gewoon aan dat Playstation/ Sony en Spotify vanaf datum X intensief samenwerken en dat je Spotify kan gebruiken tijdens het gamen. En biedt ze een beetje korting aan als je via je Playstation of Xperia een abonnement afsluit op Spotify. Klaar :)

[Reactie gewijzigd door Gizz op 28 januari 2015 17:52]

Men wil allerlei diensten gaan onderbrengen onder de Playstation paraplu. Ik kan me voorstellen dat 'Playstation Music' voorlopig alleen een soort interface zal zijn met de Spotify-API, en dat Sony ambities heeft om er in de toekomst meer functionaliteiten in te gaan bouwen.
User Twixie verwoordt het hieronder wel aardig:

"De dienst maakt gewoon gebruik van je bestaande Spotify abonnement en laat gewoon koppeling met je PSN account toe, zodat je op de PS3 en PS4 naar Spotify kunt luisteren. Eigenlijk bijna identiek met hoe ze nu Netflix aanbieden. "

Ander voorbeeld: Als je een Android telefoon hebt en je gebruikt de Spotify app heb je ook een Google-account èn een Spotify-account :)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 28 januari 2015 18:39]

Anoniem: 601896
@Carn8228 januari 2015 18:40
Ik zie het anders.
Dit lijkt meer op kartelvorming.
Spotify krijgt een monopolie op het afspelen van muziek op de PlayStation tijdens het gamen, in ruil voor een beetje afdracht aan Sony.

Blocking&Locking.
volgens mij kan je vooralsnog ook gewoon een USB + mp3s gebruiken. Ik weet niet wat Plex nog gaat ondersteunen in de PS3/4 app, maar dat biedt ook mogelijkheden, idem voor de (voor nu nog steeds afwezige) DLNA support ;p We zullen het allemaal gaan zien :)
Je kan ook muziek van een USB-stick afspelen sinds een update. En ja ook tijdens het spelen.
Gewoon inloggen met je spotify account en klaar
Goed idee... spotify is gewoon een fijne dienst. Ik snap nog steeds niet waarom allerlei merken zonodig een eigen variant denken te moeten lanceren.
Alsof de markt zit te wachten op 17 varianten, die allemaal 20+ miljoen tracks bieden. En met een beetje pech heb je er meerdere nodig om al je favoriete obscure artiesten te krijgen.
't zal wel komen doordat platenmaatschappijen (zoals Sony) denken/dachten dat de taart nog steeds groot genoeg is voor tig stukken... en dat de klant inderdaad bereid is om voor het merendeel van die tig miljoen tracks meerdere keren te betalen.
Slechts één aanbieder voor een hele markt lijkt me anders ook bepaald niet ideaal. Ja ze zijn bijna allemaal vrijwel even duur maar als spotify de enige was, was de prijs misschien al lang verhoogd.
Daarnaast zit er ook wel wat variatie in de aanbieders, bijv. wat betreft geluidskwaliteit (bv Qobuz).
Bij films en series is het een ramp. Wil je alles kunnen zien, dan heb je 4 aanbieders nodig.
Ik wilde best een paar van Netflix naar HBO GO maandjes switchen. Tot ik er achter kwam dat HBO alleen maar via de tv-aanbieder gaat...
Dat heeft te maken met het vreemde standpunt van HBO hierin. Zij zien de go dienst als een uitbreiding waarmee je mogelijkheid om te streamen extra afsluit, en je de content betaalt via je televisiepakket (dus de 15? euro die je aan je kabelboer betaalt voor HBO)
Ik zeg niet dat Spotify zaligmakend is... Ik bedoel vooral dat de overlap tussen de meeste aanbieders richting de 95% loopt, en dat je voor die laatste paar procenten aangewezen bent op het merendeel van de andere aanbieders. En in dat geval gaat mijn voorkeur toch echt uit naar een speler die me 100% kan bieden.

Ik heb (heel) even naar Qobuz zitten kijken. Ook hier ontbreken weer allerlei bandjes waar ik graag naar luister. Daarnaast zie ik (heel eerlijk gezegd) nauwelijks de toegevoegde waarde van FLAC streamen... anders dan mijn telecom-provider blij maken met het makkelijker halen van mijn data-limiet. Ik gebruik dit soort streaming diensten voornamelijk mobiel en mijn telefoon is echt niet audiofiel genoeg om het verschil tussen flac en 320kbps hoorbaar te maken.

Mijn persoonlijke voorkeur zou een dienst zijn die me uit ALLE muziek een random -op mijn smaak gebaseerde- playlist zou afspelen. Een beetje a la Last.fm (in een redelijk grijs verleden) en dan inclusief de kleine indiependent artiesten die nu deze diensten ook laten voor wat ze zijn omdat het uiteindelijk een doosje ferrero rocher op jaarbasis oplevert...
"PlayStation Music komt dit voorjaar uit in 41 landen, maar Sony maakt niet bekend of Nederland en België daar tussen zitten. Het is onbekend wat Sony zal vragen voor de dienst..."

Ik interpreteerde de press release toch enigszins anders. De dienst maakt gewoon gebruik van je bestaande Spotify abonnement en laat gewoon koppeling met je PSN account toe, zodat je op de PS3 en PS4 naar Spotify kunt luisteren. Eigenlijk bijna identiek met hoe ze nu Netflix aanbieden. Ik kan me niet inbeelden dat ze hier zelf ook geld zullen voor vragen, want de enige value add buiten Spotify beluisteren is dat je de muziek in-game kunt gebruiken. Volgens mij zal er gewoon een mogelijkheid zijn om in-app een abonnement met Spotify aan te gaan en Sony van die subscriptions wel een percentje krijgt.
Anoniem: 601896
@Twixie28 januari 2015 18:10
Ik kan mij ook voorstellen dat Sony en Spotify in de toekomst gaan naar een model, waarbij je alleen naar streaming muziek kan luisteren op de PlayStation als je gebruik maakt van de nieuwe service.

Blocking&Locking is een zeer goed verdienmodel op lange termijn. Doordat je op een platform daardoor een monopolistische aanbieder kan worden. En kan voorkomen dat nieuwe kleine platforms opkomen ten koste van de huidige.
In tijden waar netneutraliteit bewaakt wordt in europa, en er ook in de vs weinig wil bij consumenten is voor een fast-lane systeem van 'betaalde' partners van de ISP's kun je via Blocking&Locking alsnog zorgen voor nieuwe eenkanalige contentaanbieding.

Daarnaast is het voor Sony mooi, dat ze hun invloed/macht vergroten door zowel aan de beginkant van de distributie te zitten (als platenbaas zijnde) en ook de eindkant helemaal onder controle te hebben(met PlayStation Music).

Ook voor Spotify is dit mooi, want door de samenwerking met PlayStation music, weten ze zeker dat er niet ook een deezer music concurrent komt die liedjes kan afspelen tijdens het gamen.

Kortom, Sony creëert weer een nieuw monopolistisch muziekdistributie kanaal.
Sony komt met een muziekdienst op basis van Spotify maar is wel alleen beschikbaar op de PS4 en de PS3 van Sony en de tablets en smartphones onder de Xperia-vlag. Frappant..

[Reactie gewijzigd door iFap op 28 januari 2015 18:22]

Deed Microsoft dit maar. Ik vind persoonlijk spotify veel fijner dan xbox music.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee