PlayStation 4 kan geen mp3 en audio-cd's afspelen

De firmware van de PlayStation 4 zal bij de release in november geen mogelijkheid bieden om mp3-bestanden af te spelen. De console zou ook niet met audio-cd's overweg kunnen en er is geen ondersteuning voor het dlna-protocol.

Het ontbreken van een optie voor het afspelen van mp3-bestanden is op te maken uit een faq die Sony online heeft geplaatst. Dit is ook van toepassing voor het afspelen van audio-cd's, terwijl de console bijvoorbeeld dvd's probleemloos zou kunnen weergeven. Ook is opvallend dat de PS4 bij de productintroductie geen ondersteuning zal bieden voor dlna, een populair protocol om in thuisnetwerken content af te spelen.

Sony meldt wel dat de PlayStation 4 achtergrondmuziek kan afspelen tijdens het gamen via de Music Unlimited Dienst. Desondanks is het vreemd dat de console geen mp3's kan afspelen; vrijwel alle consoles kunnen dat wel. Wellicht voegt Sony deze functionaliteit, net als dlna, in een latere fase alsnog toe aan de firmware van de console.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

31-10-2013 • 14:36

315 Linkedin

Submitter: Caayn

Reacties (315)

315
261
114
12
0
98
Wijzig sortering
Ik denk dat XBMC heeft laten zien dat DLNA wél goed kan werken. Ik had ooit de PS3 gekocht als BluRay en Home Media Player, maar die laatste functie is echt een lachertje en werkt in de praktijk nauwelijks (geen MKV, vreselijk moeilijk om multichannel geluid met ondertitels samen te kunnen gebruiken, veel codecs niet ondersteund). Met de PS4 is het dus nóg kariger....
Gebruik gewoon PS3 media server of Universal Media server en je kunt alle formaten gewoon naar je PS3 streamen. Ik maak er dagelijks gebruik van. Om die reden ga ik de pre-order PS4 dan ook cancellen. Met een apparaat, waar ik weer een ander apparaat moet naast zetten om een complete ervaring te hebben, hoef ik niet in mijn huiskamer. De film- en muziekdivisies van Sony hebben ouderwets de macht nog steeds binnen het concern...dat eeuwige wedden op twee paarden gaat Sony uiteindelijk opbreken, daar hoef je geen glazen bol voor te hebben.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 31 oktober 2013 14:55]

Kan vanaf nu iederen die de PS4 pre order gaat cancelen even doorgeven waar die hem gepreorderd heeft dan kunnen de Gamers die net te laat waren met preorderen toch kans maken op een early PS4
Denk dat de meeste die XBMC gebruiken dat niet zullen doen via DLNA, maar gewoon via shares.
Zo had ik het ook met mijn PS3. Veel codecs niet ondersteund, veel problemen met het afspelen van HD content via draadloos.

Zo onderhand doet mijn smart-TV meer dan de PS3 kan.
In b4 Microsoft die komt met "Maar onze XBox One kan dit wel!"

Overigs, wat let Sony om zulke functionaliteit te bieden?
Ze hebben de benodige licenties en technologie om MP3 en CD af te spelen. En DLNA is nota bene door Sony zelf opgezet 7(8)7
https://twitter.com/yosp/status/395844205215363072
Had a very good discussion w the PS4 Dev team today. We're happy & appreciative to learn so many people use and like PS3's media features.

[Reactie gewijzigd door SyraVera op 31 oktober 2013 14:52]

Het is iig goed dat Sony luistert naar feedback van gamers :)
Dat doen ze voor mijn gevoel al van begin af aan met de PS4.
Sony zit goed te luisteren naar wat de doelgroep wil en niet wil en gebruikt dit voor de PS4 en krijgt daar vrij veel (gratis) positieve publiciteit mee.

Waar Microsoft aan de andere kant eigenlijk niet luistert naar de doelgroep en dingen pas na veel geklaag aanpast bij de Xbox One.
Dat je daar intrapt, dat is gewoon marketing hoor, sony weet ook wel dat die functie veel gebruikt word. Op deze manier krijgen ze gewoon wat PR omdat ze "luisteren" naar de klanten.
https://twitter.com/yosp/status/395661158205501440
Thanks for the feedback to the lack of MP3 and DLNA support at the launch of PS4. I'll share with the PS4 Dev team for future consideration.
https://twitter.com/yosp/status/395844205215363072
Had a very good discussion w the PS4 Dev team today. We're happy & appreciative to learn so many people use and like PS3's media features.
Ziet er wel naar uit dat Sony luistert en dat we het wellicht dus toch gaan krijgen :)
Ziet er helemaal niet zo uit. Ze hebben het over de PS3. NAtuurlijk waardeert iedereen de huidige mediafuncties. Open deuren intrappen noem ik dit. Gezien de heftige reacties nu, doet Sony snel aan damage control valk voor de lancering. Ze weten maar al te goed wat er bij de XBOX gebeurde. Ik trap niet in deze marketing shit
Ja tuurlijk hebben ze het over de PS3 - in relatie tot de wijzigingen op de PS4.

Zelf gebruik ik geen enkele van die functies, omdat de PS3 toch niets trekt. Wil je een beetje fatsoenlijke video streamen, moet je zorgen dat je aan het andere eind iets hebt dat goed kan transcoden. Voor muziek heb ik ook wel betere apparaten, daar ga ik niet die dikke PS3 voor gebruiken - dus nee, niet iedereen waardeert die functies, mij boeit het geen reet ;)

[Reactie gewijzigd door Werelds op 31 oktober 2013 15:17]

Kan er bij mij niet in dat dit de eerste keer is dat de Dev team dit voor het eerst hoord
Overreageren is ook een kunst, ik link alleen maar naar twee tweets en jij begint meteen te roepen over ze heilig noemen?
Hoe kun je het wijzigen van een DRM policy (always online, 24 hour check up) nou vergelijken met het herintroduceren van een functie als MP3?!
Ik zat juist te overwegen over te stappen naar sony i.v.m. DLNA. Beetje jammer maarja maakt de keuze voor mij erg makkelijk.
Er zijn 2 nieuwe consoles die op de markt uitkomen. Ik wil kinetic maar ook DLNA.
Xboxone heeft kinectic maar sony had DLNA. Ik had prima i.v.m. prijs en andere specificaties voor de sony ps4 kunnen gaan maar als die geen dlna meer heeft zoals de ps3 dan word het de xboxone.

Ik had hiervoor een xbox 360. Die heb ik al verkocht en wilde in de zomervakantie een nieuwe console kopen. Merktrouw ken ik niet.
Xbox heeft het niet en gaat het ook niet krijgen.
Sony had het maar heeft het niet meer.

Mijn bluray speler heeft het maar die staat in een andere kamer als de console.
Zou mooi zijn geweest als ik geen andere apparaten hoef aan te schaffen als de console het ondersteunt. Snappie?
De 360 heeft het wel en is zelfs te gebruiken als media centre extender. De one krijgt naar verluid (forumpost of GAF, link hieronder) wel videostreaming mogelijkheden over het netwerk, maar mp3 is nog onduidelijk. Ook is het bij de one mogelijk om via smartphone of tablet naar de one te streamen via smartglass.

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=707051
Mijn xbox 360 blokkeerde elke mkv en bijna elk avi bestand. Al was de tijd dat ik het probeerde ongeveer 6 jaar geleden (weet niet of dat uitmaakt). Het is voor mij dan ook al een goede tijd geleden dat ik het probeerde!

Videostreaming! Dat klinkt goed dat wist ik niet. Super bedankt daarvoor.

[Reactie gewijzigd door CoranOrange op 31 oktober 2013 17:23]

360 speelt geen mkv's inderdaad, maar divx, mp4, avi's, etc draait gewoon zoals het hoort
Waarom speelt niemand mkv's af? Dat is het grootste gebrek in meeste apparaten. Ik ben zelf compleet overgestapt naar MP4 omdat dit een meer gangbaar formaat is maar snap niet echt dat gezeur altijd met die codecs.
Ik gok dat dit te maken heeft met licensies richting Fraunhofer, beter 't niet te implementeren en later na licensering toe te passen dan nu implementeren en een mega-boete binnen zeer afzienbare tijd op de mat te hebben liggen.
De patenten op de MP3 standaard verlopen binnen een jaar. Het kan natuurlijk altijd dat Sony bepaalde moderne decoding algoritmes gebruikt die zijn ontwikkeld na de publicatie van de MPEG-1 standaard in 1992 (en dus nog wel gepatenteerd zijn), maar in principe hoeft in 2014 niemand meer te betalen voor het gebruik van de mp3 standaard.

CD audio afspelen is al jarenlang patentvrij geworden. De reden lijkt dus eerder politiek dan licensietechnisch te zijn.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 31 oktober 2013 15:37]

Denk niet dat dat het probleem is. Het zal me niet verbazen als hun eigen muziekdienst namelijk gewoon mp3 gebruikt in streaming mode.
nee hoor dat is aac
Sony heeft zelf de CD ontwikkeld. Dus dat zal daar niet aan liggen.
Sony heeft zelf de CD ontwikkeld. Dus dat zal daar niet aan liggen.
Schaam je diep, zo een echte Nederlandse uitvinding van Phillips bij de concurent neer leggen :)
Sony heeft samen met Philips de cd ontwikkeld...
Uhmmm......
Nationalisme is een mooi iets maar kán tunnelvisie bevorderend zijn. ;)

Uit Wiki Compact disc dan maar ;

Het cd-systeem is gezamenlijk ontwikkeld door Philips en Sony/CBS....... ;)

In 1979 werd door Philips en Sony op hoog niveau besloten te gaan samenwerken bij de ontwikkeling van de audioplaat.
Na een jaar hard werken en delibereren publiceerden Philips en Sony in 1980 het Rode Boekje, de Compact Disc-standaard, dat alle details beschreef om een compact disc, -plaat en -speler, te fabriceren. De eerste cd ter wereld werd gefabriceerd op 17 augustus 1982 door het Philipsonderdeel Polygram te Langenhagen en was bedoeld voor de Japanse markt.

Licentietechnisch en technisch zou Sony dus geen problemen met cd`s moeten hebben, en zoals The_Double al zegt :
Ze hebben het zelf uitgevonden. (met Philips samen, maar dat doet hier er niet toe ;) )

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 31 oktober 2013 16:24]

Wat is dit nu weer voor een onzin. Een media console die niet met muziek bestanden zoals MP3 overweg kan? Hoe zit het dan met andere muziek bestanden zoals flac en wma?

[Reactie gewijzigd door Mrjraider op 31 oktober 2013 14:41]

Misschien heeft het te maken met licenties en andere prioriteiten bij het developers team, aandacht ligt nu vooral bij het stabiel krijgen van het systeem denk ik zo.

Geen enkel bestand wordt geaccepteerd qua "input", als ik het zo zie. Ook blu-rays speelt ie "out-of-the-box" niet af, moet je eerst update van Sony's servers downloaden (dat gaat dus nooit goed op day one).
hmm merkwaardig. Even afwachten dus..
Sony heeft vanaf het begin geroepen dat de PS4 een gaming console wordt en geen media console. Die strategie was voor de PS3 en voor de nextgen consoles voor de Xbox One
Anoniem: 120693
@SunnieNL31 oktober 2013 16:23
Sony heeft vanaf het begin geroepen dat de PS4 een gaming console wordt en geen media console. Die strategie was voor de PS3 en voor de nextgen consoles voor de Xbox One
Maar waarom dan wel blue-ray? Dat is toch geen game maar een media console functie? De logica is hier echt ver te zoeken. Serieus, zelfs de PS liefhebber hebben het moeilijk om hier iets zinnigs over te zeggen en dat is echt een probleem voor Sony.
Slaan ze behoorlijk de plank mis. Ik gebruik mijn PS3 voor werkelijk alles via het netwerk en dit word een zeker gemis bij de PS4..
Lekker belangrijk. Je koopt de console toch om op te gamen. Laat ze vooral daar de focus op leggen.

wie luistert er tegenwoordig trouwens nog muziek vanaf een CD?

[Reactie gewijzigd door san.okk op 31 oktober 2013 14:42]

+1 voor jou. Snap de problemen hierom niet. Ik wil gamen op een console, niets meer. Ik wil al die onzin eromheen niet, neemt alleen maar ruimte in op de UIs.
Ik wil die onzin wel. Netflix: graag. Streaming muziek video's die ik zelf kan kiezen (zoals de Box vroeger): graag.
PopcornHour de deur uit omdat de console die functie over kan nemen: graag.
Maar je ziet toch ook wel dat voor de prijs die dit apparaat gaat krijgen ondersteuning voor iets simpels als CD's er wel bij had mogen zitten? IPV dat je gedwongen wordt Sony's eigen betaalde streaming dienst te gebruiken als je muziek via de PS wilt...
Ik luister inderdaad geen music meer vanaf CD, dat stream ik allemaal vanaf mijn NAS in FLAC over DLNA. Oh, wacht even .... :p

Maar bij veel spelletjes vind ik het toch fijn om mijn eigen muziek daarbij af te spelen, en vermoedelijk wil Sony je daarvoor nu naar hun muziekwinkel lokken, ipv dat je je eigen mp3tjes kunt afspelen.

Ik had even het gevoel dat Sony geleerd had van de kritiek die ze gekregen hebben op allerlei vage acties waarbij de media-tak een te dikke vinger in de pap had (rootkit op de CD, eigenwijze formaten en beperkingen op audio-out op hun minidisk, CD spelers die geen gebrandde disks wilden lezen, etc) zodat de electronica wel mooi en shiny was, maar technisch te gesloten.
Nu ik dit lees twijfel ik daar weer aan.
Anoniem: 463321
@san.okk31 oktober 2013 15:35
Lekker belangrijk. Je koopt de console toch om op te gamen. Laat ze vooral daar de focus op leggen.

wie luistert er tegenwoordig trouwens nog muziek vanaf een CD?
Tja, wie luistert er nou nog muziek via mp3's? 8)7

Het gamen is de hoofdfunctie van de console maar het wil niet zeggen dat er niet eens naar films gekeken of muziek geluisterd wordt. Hier wordt het als een all-in-one multimedia-apparaat gebruikt. Beter dan allerlei lossen apparaten.
Dat is wel een heel vreemde beslissing...
DLNA werkt niet altijd top, dus dat kan ik nog wel begrijpen, maar geen CD en MP3 playback mogelijkheid?

Dat is eigenlijk een auto verkopen, maar dan zonder wielen ... :?
Nou mij in huis is DLNA juist het enige waarvoor de PS3 gebruikt wordt.
Ik kan de PS4 dus al wegstrepen op mijn wishlist. Ik ga niets aanschaffen op een belofte en zeker niet een belofte van Sony. 8)7
Als jij je PS3 alleen voor DLNA gebruikt heb je ook helemaal de PS4 niet nodig want de PS3 kan DLNA zonder problemen op Full HD weergeven
Anoniem: 120693
@FreakGIB31 oktober 2013 16:17
Als jij je PS3 alleen voor DLNA gebruikt heb je ook helemaal de PS4 niet nodig want de PS3 kan DLNA zonder problemen op Full HD weergeven
Des te vreemder dat ze het mu weglaten. Ik hoop dat we ooit nog eens leren wat hier achter zat. In Redmond moet dit een mooi bericht zijn geweest om de dag mee te beginnen.
Ik wilde dat in eerste instantie ook gebruiken maar na erachter te zijn gekomen dat de PS3 meer formaten niet aankan dan wel en een tijd te hebben geklooid met streaming servertjes heb ik mezelf toch maar gewoon een deftige mediaspeler kado gedaan. Ik wordt uiteindelijk zo twee jaar ouder nu ik die ergernis van die PS3 als mediaspeler niet meer hoef mee te maken.
Ik kan alles perfect HD afspelen, als je maar een PC gebruikt die de transcoding aan kan. (!) In mijn geval had ik toch al een NAS en een PC aanstaan (waarop ik PS3 mediaserver start) en dat werkt prima, staat dag en nacht aan. Mijn vriendin start PS3 mediaserver soms ook op haar Apple laptop, eenvoudig zat. Voor mij biedt een mediaspeler geen meerwaarde, PS3 mediaserver is een perfecte DLNA server. Transcode ook netjes naar tablets trouwens.
Heeft MP3/CD prioriteit? Ik denk het niet.

Wie gebruikt zijn console nou daadwerkelijk om CD's op af te spelen? Ik heb de cijfers niet en er zullen ongetwijfeld aardig veel mensen op tweakers die zeggen die functionaliteit wel te gebruiken. Maar een gameconsole is een gameconsole, geen muziek installatie.

Iedereen die ik ken gamed op zijn/haar console en luistert thuis muziek via PC, radio of een geluidsinstallatie. Is een leuke extra optie die eventueel later nog toegevoegd kan worden, ja. Is het nodig? Nee. Voor een auto zijn de wielen essentieel. Zie de CD functionaliteit meer als een autoradio waar ook nog cassettes in kunnen. De auto en haar radio doet nog wat die kan doen; rijden en muziek afspelen.

En ja, ik zelf zou het ook fijner vinden als die mogelijk er gewoon gelijk op had gezeten. Mocht ik ooit CD's of een USB-stick met MP3'tjes willen afspelen op de PS4. Maar het is niet echt iets essentieels voor de console.
"Wie gebruikt zijn console nou daadwerkelijk om CD's op af te spelen?"
Nou, ik heb wel een aantal CD's geript naar m'n 360, hoor
Blijkbaar ziet Sony zijn console toch wel als muziekmachine, ze bieden immers met hoofdletters Music Unlimited als alternatief voor de CD en MP3 functionaliteit.
welja het is nog altijd een gameconsole natuurlijk maar dit is inderdaad wel een optie die standaard aanwezig zou moeten zijn.
Nee. Dat is niet een auto verkopen zonder wielen. Het is als een auto kopen zonder autoradio. Voor een spelcomputer is CD's af kunnen spelen een extratje dat je mag verwachten. Wielen op een auto zijn essentieel, dat is dus een slechte vergelijking.
Nou vergelijk het dan maar met een auto met hoekige wielen, die alleen lekker rijdt als je de Sony weg neemt: https://www.sciencenews.org/article/riding-square-wheels
Nee, het is een auto verkopen met niets meer dan alles wat je nodig hebt om comfortabel te rijden. Geen rare features die je niet nodig hebt.
Jammer, mijn PS3 is de enige optische mediaplayer in mijn woonkamer. Als ik een PS4 koop, zal ik dus de 3 ernaast moeten houden, omdat ik geen CD-player meer wens aan te schaffen. Gemiste kans. MP3 kan ik wel zonder, die speel ik wel op 1 van me andere devices af.
Je maakt een grapje zeker... Zet die cd's gewoon over op je pc, dan kan je ze alsnog afspelen via een device naar keuze
Ik ben bloedserieus. Ik heb gekozen geen CD-/DVD-/Bluray-speler te kopen, omdat ik dit met de PS3 kan doen. En die doet dat ook goed. Ik heb helemaal geen interesse om alle moeite te doen om de overgebleven CD's te digitaliseren, zodat er weer ergens een PC moet draaien om het af te spelen. En nee voor die CD's heb ik ook geen zin te investeren in een NAS....

Ik vind het gewoon een gemiste kans dat optische media (CD's in dit geval) niet meer afgespeeld kunnen worden op een apparaat dat die media wel zou kunnen afspelen.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee