PS4 krijgt 2,5" harde schijf die makkelijk te vervangen is

Uit foto's geplaatst op een Duitse website blijkt dat PlayStation 4 een 2,5 inch harde schijf krijgt, zoals aanwezig in veel laptops. Er is door Sony dus niet gekozen voor een eigen opslagformaat, waardoor de schijven tegen een lage prijs en relatief eenvoudig vervangen kunnen worden.

De Duitse website ComputerBild heeft een reeks foto's van een vroeg PlayStation 4-model geplaatst. Uit analyse van die site blijkt dat de harde schijf in de console 2,5 inch groot is en vast is gemaakt met simpele Phillips-schroeven. Bovendien is er in PlayStation 4 ruimte voor schijven met een grootte van maximaal 12,5mm. Dat is ruimer dan PlayStation 3 waar het maximum 9,5mm bedraagt.

In juni liet Sony al weten dat de harde schijf in zijn nieuwste console eenvoudig te verwijderen en te upgraden zal zijn. Het was toen echter onduidelijk of het ging om een schijf zoals vaak gezien in laptops of om een eigen, gesloten opslagformaat, zoals bijvoorbeeld het geval is bij PlayStation Vita waar de geheugenkaarten weliswaar makkelijk vervangen kunnen worden, maar waarbij gewone sd-kaarten niet werken. In plaats daarvan moeten Sony-geheugenkaarten voor de Vita worden aangeschaft.

Sony kiest daar dus niet voor bij zijn console. Zo wordt het relatief eenvoudig om de opslagruimte uit te breiden met schijven die niet veel kosten en makkelijk te verkrijgen zijn. Ook ten opzichte van de concurrentie kan dat een voordeel zijn: de harde schijf van Xbox One is afgesloten en niet te vervangen. Dit is opvallend, omdat Xbox 360 wel een vervangbare harde schijf heeft.

Overigens is het zo dat hoewel zowel Xbox One als PlayStation 4 usb 3.0-poorten zullen hebben, het bij beide consoles in ieder geval ten tijde van de lancering niet mogelijk zal zijn externe opslag aan te sluiten en deze te gebruiken om gedownloade games op op te slaan. Microsoft krijgt dat niet voor elkaar omdat het druk is met het terugdraaien van zijn drm en het ziet er naar uit dat Sony deze functie simpelweg niet zal ondersteunen.

Door Jochem de Goede

19-10-2013 • 10:46

95 Linkedin

Reacties (95)

95
92
67
5
0
6
Wijzig sortering
Ook SSD 2.5'' support?
Waarschijnlijk. Maar of de PS4 daarvan zal kunnen profiteren is nog maar de vraag. Zou een goed selling point zijn i.m.h.o.
SSD in een PS3 had een klein voordeel ivm laden tegenover HDDs, ik verwacht wel dat een SSD dit keer wat meer voordeel gaat opleveren, aangezien de PS4 nieuwer hardware heeft:

PS3: SATA 1 (150MBps)
PS4: SATA 2/3 (600MBps)

Hier zijn de laadtijden voor GT5 HDD vs SSD:
http://www.gtpla.net/wp-content/uploads/2010/12/Hvx2a.png

Ik ga zelf een 500GB SSD doen in mijn PS4 over een jaar of 2 want de voordelen zullen groter zijn dit keer.
Mijn (oude, oude) PS3 gebruikt nog een PATA harddisk... maar ook toen was vervangen heel simpel. Nu zou het een flinke uitdaging zijn nog een (grote) PATA disk te vinden.
Het lijkt me dat omdat de spellen groter worden qua data dat dezelfde prestatiewinst als bij de PS3 al een groter absoluut effect heeft, als je de helft van de tijd moet wachten maar je hoeft maar 5 seconden te wachten dan is het het niet zo waard als wanneer je telkens 20 seconden moet wachten.
Waarom zou dat niet werken?
Werken zal het wel, maar of trim support aanwezig is weet ik niet. Is wel beter met een ssd.

Defraggen is met ssd een nogo en als dat standaard wel gebeurt (want veel grote bestanden) dan kan het de levensduur van je ssd drastisch inkorten.
Sony PS4 is gebaseerd op freebsd variant orbisos.
Opzich ondersteund freebsd de trim functie maar deze moet bij het maken van het filesysteem met een bit worden aangezet.

http://www.wonkity.com/~wblock/docs/html/ssd.html

FreeBSD’s UFS filesystem supports TRIM. That will be enabled with -t while formatting the filesystems.

Soft updates are also enabled. Soft updates journaling (SUJ) is not used for two reasons: there have been problems with SUJ that prevent the use of dump( 8 ) to back up filesystems, and SUJ’s killer feature is dramatically reduced fsck( 8 ) times. But SSDs provide dramatically reduced fsck( 8 ) times anyway.

# newfs -U -t /dev/gpt/ssdrootfs
# newfs -U -t /dev/gpt/ssdvarfs
# newfs -U -t /dev/gpt/ssdusrfs

Het kan zijn dat orbit os dit standaard doet. Maar zeker is dat natuurlijk niet. Misschien dat er in de toekomst een tweaker slim genoeg is om uit te vinden hoe hij zijn schijf op zijn PC kan formateren met deze extra parameter om dan vervolgens de schijf in de PS4 te zetten.

[Reactie gewijzigd door MoonWatcher op 19 oktober 2013 11:47]

Klaarblijkelijk kun je ook na formatteren TRIM aanzetten met tunefs -t enable. Dat scheelt dan toch weer wat werk.

Edit: moet inderdaad tunefs zijn ipv. tune2fs.

[Reactie gewijzigd door Hierodemus op 19 oktober 2013 19:06]

Tune2fs is een Linux tool... voor ext2/3/4 filesystems... FreeBSD gebruikt UFS, niet ext2/3/4
Idd. typfoutje uit gewoontje. Is 'tunefs' bij BSD, volgens de link die ik gaf.
Softupdates is niet meer betrouwbaar sinds schijven zelf hun writes orderen (NCQ e.d.). Voorzover ik weet gaat softupdates vandaag de dag nog steeds uit van een voorspelbare write ordering zonder dat er keiharde cache flushes (BIO_FLUSH) gestuurd worden.
Defraggen gebeurt niet op een PS.
Waarschijnlijk zal het wel uitstaan, PS4 zal wel niet bedoeld zijn voor een SSD. Ik zou het er niet op wagen in ieder geval. Valt je SSD na 1 jaar uit(kan anders zijn, zonder TRIM weet je het nooit)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 19 oktober 2013 16:24]

Je hebt ook ssd's met een eigen automatische garbage collection.
Je hebt ook ssd's met een eigen automatische garbage collection.
Ik heb dat altijd vaag gevonden. Hoe weet zo'n SSD dan wat garbage is en wat niet? Dan zou de SSD firmware dus het gebruike filesystem moeten kennen. En zelfs al is dat zo, dan lijkt het me dat gedrag niet zo wenselijk, stel je voor dat de integriteit van het filesystem niet meer goed is door een crash o.i.d., en de SSD daardoor denkt dat gevulde sectoren weg mogen...
imo is dat gewoon een taak van het besturingssysteem dat daadwerkelijk weet heeft van wat er opgeslagen is, dus is alleen de TRIM methode echt te vertrouwen.
Ik had liever gewoon 3,5" gezien, die zijn nog een stuk goedkoper...
Het moet er nog altijd inpassen ook.
Maar idd voor minder geld heb je een snellere 3,5'' schijf...
Ja het was ook niet bedoeld om Sony aan te vallen, de hele optie (ook bij Ps3) was al zeer goed maar gezien het apparaat toch al groot is had dat in mijn ogen een logischer keus geweest. Blijf wel blij dat ze het weer doen natuurlijk ;)
kon in de PS3 ook dus er lijkt me geen belemmering te bestaan
Behalve dat dit niet de PS3 maar de PS4 is.
Nieuw OS en je weet maar nooit of Sony er over na gedacht heeft en of trim dus aan of uit staat.
Mocht het uit staan kan het met een update nog steeds aangezet worden.

Maar puur omdat de PS3 met een SSD kon werken betekend niet dat dit feilloos met de PS4 zal werken.
Gewoon dezelfde aansluiting en grootte, dus ja.

Wel mooi dat ze dit zo makkelijk maken. Na een tijdje kan zo'n schijf toch goed vol gaan zitten, of wil je een snellere HDD (of SSD inbouwen).
Houden ze het nog steeds bij hun fat32 of gaan ze nu naar nfts?
Ik werd gek van die kleine bestandjes maar kunnen erop zetten.
Welke bestand"jes" van groter dan 4 GB (de max file size van FAT32) wilde jij er dan zo vaak op zetten dat je er gek van werd?
mkv :) en streamen ging bij mij niet omdat een slechtere pc had, waardoor het dus moeilijk werd voor mij.

Enige oplossing was dan om het op de PS3 te doen, maar omdat het niet hoger dan 4gb kon hield het al snel op. En daarom werd ik er gek van :)

Dus als ze nu wel NFTS doen, zou dat ideaal voor mij zijn, en meer en meer de neiging naar de PS4, want voor nu heb ik nog steeds niet echt een wow factor van beide consoles qua games etc en prestaties-ingame footage
Ntfs op een PS gaat em denk ik niet worden. Is immers een windoos formaat waar je bergen licentie geld voor mag dokken.
Ik hoop dan wel dat ze wat gaan doen aan de beperingen die de PS3 had :)
Want 4gb als bestand en dan niet kunnen afspelen is wel erg jammer. En dan in de tijden waar we nu in leven. Moet er toch wel iets zijn wat ze kunnen doen.

Waarom kan het niet zoals bij de WiiU, gewoon externe USB 3.0 aansluiting heeft de PS4 toch, maar als je dan beperkt wordt op de grote, dan schiet je er ook niks mee op.
Waarom zouden ze in godsnaam voor ntfs gaan met een bsd-based os?
Lees je wel wat ik zeg :)
Ik denk dat bandidoloco bedoeld dat buiten windows ntfs door geen enkel ander OS gebruikt wordt, je ziet het alleen nog maar op draagbare media die door windows moet kunnen worden gelezen (omdat windows nauwelijks filesystems ondersteund)
Dus met andere woorden: op een bsd based OS draait gewoon een normaal filesystem wat zeer grote bestandsgroottes aankan, ntfs zul je daar dan ook nooit voor gebruikt zien worden.
Ik zie toch echt niet in waarom je mij die vraag stelt?
Mijn reactie is toch duidelijk relevant genoeg op hetgeen je zei?
Waarom verwacht je eigenlijk dat iedere producent van IT'ish materiaal zich door allerlei moeilijke bochten werkt om gesloten formaten van een rechtstreekse concurrent te ondersteunen?
Je weet dat er behalve fat32 en ntfs nog een boel andere filesystems bestaan? Dat windows alleen die twee (en exfat) ondersteund hoeft voor de PS4 niks te betekenen natuurlijk.
Zie ook MoonWatcher in 'nieuws: PS4 krijgt 2,5" harde schijf die makkelijk te vervangen is'
Ja ik weet dat./
Ik weet ook dat de PS3 SUPPORT HAD VOOR FAT32, en daardoor dus de beperkingen had :)
iK ZEG ALLEEN, HOPELIJK KAN HET NU WEL IPV FAT32 een ander formaat als NFTS etc :) in iedergeval meer dan 4gb bestanden. Tenslotte je hebt een 3.0 usb-poort en als je dan daarop een fat32 formatie op zou toepassen of wat dan ook dat het onder de 4gb kan, dan help je mensne er niet echt mee :)

En dat probeer ik te zeggen, dat het gewoon meer dan 4GB aan per file aan kan... .
Dat de nieuwe OS die support wel heeft...
Met de komst van 4K video over de komende jaren, en games die steeds vaker naar 50GB per stuk gaan, is het mooi om te weten dat er uitbreidingsmogelijkheden komen in de nieuwe consoles. Hoewel ik video-content veel eerder zou streamen, dan opslaan trouwens. Een console is geen NAS ten slotte.

Beide consoles hebben standaard 500GB aan opslag, wat op zich een redelijke hoeveelheid is voor normaal gebruik, maar vast niet voor iedereen en misschien niet voor 5 tot 8 jaar lang (de hele console-cyclus).

[Reactie gewijzigd door geert1 op 19 oktober 2013 13:37]

Anoniem: 230001
@geert119 oktober 2013 11:31
Ik denk dat 500 GB alleen al door PS+ gevuld kan worden en als je games digitaal aan gaat schaffen haal je 5 jaar niet meer.
Ik zal er een andere HDD in gaan zetten omdat ik niet elke keer games wil wissen. Op mijn Vita heb ik een 32 GB SD card en ik vind het hartstikke makkelijk dat ik elke keer een game vanaf het scherm kan kiezen zonder naar cartridges te moeten zoeken. En zeker met de PS+ games zit alles zo vol.
500GB biedt best ruimte om een lijstje aan games in je console klaar te hebben staan. Sommige games zullen groter zijn dan 50GB, maar het gemiddelde lijkt me eerder 25GB omdat er ook indiegames en PSN-titels tussen zullen zitten, waardoor je grofweg 20 games klaar kunt zetten.

Het biedt echter geen ondersteuning voor uit de hand gelopen verzameldrang. Velen die tientallen of honderden games op hun console hebben staan, komen er nooit aan toe ze te spelen. Dat is een duidelijk teken dat het ook niet zoveel zin heeft alles op te slaan, naar mijn mening. Een soort digitaal materialisme, waarbij het binnenhalen een doel op zich is.

Daar mag iedereen natuurlijk lekker zelf voor kiezen, maar dan vind ik het niet meer dan logisch dat je zelf ook voor opslagvergroting zorgt. Sony gaat er vanuit dat je ook eens iets verwijdert, of zelf die 2TB schijf betaalt :)

[Reactie gewijzigd door geert1 op 19 oktober 2013 16:00]

Ik denk niet dat de nieuwe consoles 4K aankunnen als 1080p soms al lastig word.
Hoezo wordt 1080p lastig? Lijkt me heeeeel onwaarschijnlijk.
Je hebt het nieuws niet gevolgd zeker?

1080p is alsnog net een stapje te hoog voor veel games op de Next Gen Consoles, en zoals het er nu voor staat is dat vooral op de Xbox One een probleem

vandaar dat games in 900p of zelf maar 720p worden gemaakt
Oblivion, door velen als eerste current gen game beschouwd, liep op 1024x576 en draaide vaak rond 20FPS. Launch games zijn geen indicatie voor uiteindelijke performance.
En technische specs van een game zijn geen indicatie voor het spelplezier :D
Mwah, als resolutie erg laag is is het wel erg vervelend en lag kan het speelplezier wel degelijk bederven.
Dat is maar hoe je het bekijkt. Eigenlijk is het alleen de "immersie" die er eventueel onder leidt. Natuurlijk zijn mooie graphics deel van gaming, maar persoonlijk heb ik bijvoorbeeld nog dit jaar genoten van het zéér low-res Primordia. Een game kan mooi zijn zonder dat het technisch hoogstaand is; het is vaak - of voor mij althans - vooral de art direction die bepalend is. Het maakt mij ook niet uit of ik straks de nieuwe Killzone speel op 720p of 1080p, zolang zaken als plot en gameplay maar goed zijn.

Hoe dan ook, we gaan offtopic :)

[Reactie gewijzigd door geert1 op 19 oktober 2013 21:10]

We praten als het om de PS4 gaat alleen om Battlefield 4 die op de PS4 900p zal draaien of misschien toch 1080p. De One versie draait 720p.

Voor de rest draaien alle games op de PS4 in 1080p, dit in tegenstelling tot de Xbox One.
Denk eigenlijk eerder omdat ze nog niet proc/video based code hebben geschreven. Daadwerkelijk nieuws is zeldzaam aangezien het bestaat uit aannames van journalisten die geen kennis hebben van zaken.

Met de hardware die in de xbox360 zit kunnen ze 1080p. Dus met de nieuwe hardware moet dat sowieso 10x zo makkelijk gaan.
Geef het tijd en ik kan je redelijk garanderen dat 1080p nooit een probleem zal zijn.


bf4 is 90% zeker (en dit is een aannamen van mij) een port naar nieuwe playstation en xbox niet een daadwerkelijk ontworpen game voor de nieuwe amd specs. Dus de nieuwe consoles gedragen zich als pc's. Slecht gecode en keihard werken voor weinig fps. Over een jaar zal je zien dat dit allemaal heel anders gaat.
De consoles kunnen 4K video aan, alleen geen 4K games.
Anoniem: 303530
@Bartske19 oktober 2013 11:54
Natuurlijk kunnen de consoles 4K games aan als je er ook 4K films op kan draaien.

het is alleen niet zinvol om dat te doen omdat de settings dan vrij ver moeten worden teruggeschroefd. Wellicht dat er wat simpele indy games komen met 4K ondersteuning. 4K met het detailniveau van de wii moet imho te doen zijn op de next-gen consoles.
Dat zou kunnen inderdaad. Maar is niet noemenswaardig, en hier zal niet veel mee gedaan worden. Ontwikkelaars kiezen sowieso liever voor meer polygonen en effecten, dan voor resolutie en framerate. Dus wordt het 720p, 900p of (hopelijk voornamelijk) 1080p deze generatie.
Dat is onzin, gpu kan geen 4k games spelen de videodsp(wat total anders is als gpu) kan dat wel dus geldt het alleen voor video en niet voor games.
Anoniem: 230001
@Sp3dy19 oktober 2013 11:27
PS4 speelt 4K films af.
Erg fijn dat Sony dit zo houdt. Bij de PS3 was dit ook al mogelijk.
Vooral die 12,5 mm is erg handig. ik heb nog een schijf liggen van 1TB die niet in mijn laptop past.
en niet in mijn PS3.
Dat je de PS3 harde schijf kon vervangen 7 jaar geleden vond ik inderdaad revolutionair, op de xbox 360 arcade had ik toen maar 256MB flash opslag en een 256MB xbox memory card, een harde schijf van Microsoft zelf kostte rond de 100 euro.
100 dollar voor een veel te lage 20GB ja. Dat was gewoon oplichting. Bij launch kon je een console kopen voor €300 en een memory card van zo'n 32MB. Veel games kon je dan gewoon niet opslaan en dan moest je alsnog €100 lappen voor een hard drive.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 19 oktober 2013 13:58]

Mooi zet van Sony, wel de vraag in hoeverre de console/games profijt gaan hebben van bv een SSD.
Ik verwacht wel dat er toch wel profijt zal gaan zijn want zo nee of als het zeer minimaal is dan heeft het weinig nut om er een SSD in te plaatsen.
In de pc weten we allemaal wat het kan opleveren maar in hoverre dit bij deze console het geval zal zijn is nog maar de vraag.

Nu dus nog even afwachten tot de console op de markt is en er mensen een SSD in bouwen en met benchmarks komen zoals bv laadtijden etc.
Ben ook benieuwd of er na de launch bv een optie komt op de website van Sony om de console te orderen met een SSD erin.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 19 oktober 2013 13:54]

Een SSD kan helpen met de laadtijd van spellen, áls dat spel op de HDD is geïnstalleerd natuurlijk. Het verschil lijkt me dan nog niet de moeite waard als je geldbewust bent. In een PC is het voordeel groter, omdat een SSD daar ook helpt bij productiviteitstaken, file management en dagelijks gebruik buiten games. Al die taken doe je niet op je PS4, en dus lijkt het voordeel mij klein. Daarom ben ik er zelf in elk geval nog niet toe geneigd, terwijl ik er met mijn zakelijke laptop en privé-pc wel met tevredenheid op ben overgestapt.
Een ssd inbouwen is niet verstandig, een vriend van mij deed dat in zijn ps3, 1 jaar later was die ssd dood omdat ps3 het als een normale schijf ziet en ook zo behandeld.

Maar bij dr ps4 kun je dus nu ook een 2tb schijf inbouwen, mitst er 15mm ruimte is, anders een 1,5tb dan.
Zoals in het artikel te lezen is, is er 12,5 mm ruimte voor een HDD
Sony zegt zelf dat de HDD kan worden vervangen, zoals bij de PS3.

http://www.playstationlif...d-ps4s-hdd-is-upgradable/
Weet niet hoe het bij ps3 is, maar weet wel dat er nog zat zaken roet in eten kunnen gooien.
Bij de PS3 was het swappen van de harddisk gewoon een ondersteunde mogelijkheid. Het stond in de handleiding hoe het moest.
En ieder standaard HDD werkte inderdaad.
Zou je niet een 3.5 inch schijf eraan kunnen hangen door sata en sata power naar buiten te zetten?
tuurlijk, maar waarom zou je? (valt niet onder de garantie, maar SATA=SATA=SATA)
50GB games installeren zal toch nooit gaan gebeuren als je gewoon schijfjes blijft kopen, en met de prijzen van PSN die standaard 10 tot 20 euro boven retail is dat alleen maar voor een select groepje luie gamers.
500GB is gewoon genoeg, en voor media/films kun je beter een NAS kopen.

ik ga er zelf wel een 256GB of 512GB SSD in zetten.
http://tweakers.net/price.../299932;297054/categorie/

De 2.5 inch tegen de 3.5 inch

5.400RPM vs 7.200RPM
8MB vs 64MB Cache
12ms vs 9,5ms Read Seek Time


Prijs € 58,90 vs € 54,99

Het is niet veel geld, Maar in verhouding is de 2.5 inch duurder dan de 3.5, Bij de 3.5 krijg je meer waard voor je geld.

Zelfde geld voor 500 Gigabyte
http://tweakers.net/price.../255331;268377/categorie/

5.400RPM vs 7.200RPM
8MB vs 16MB Cache


Prijs € 46,99 vs € 45,95

Ook hier zelfde verhaal, Voor 3.5 inch krijg je meer voor je geld, Als alleen 2.5 inch paste MOEST je dat doen, Kan je 3.5 inch doen? Doe het lekker, Krijg je een snellere schijf voor minder geld.
Persoonlijk zie ik maar 1 kans en dat is een sshd. Ik vermoed dat een ssd overkill is (en sowieso te duur voor een console) en zo ver ik het snap leert de hd zelf wanneer hij zijn ssd gedeelte gebruikt dus zou het in een ps kunnen in theorie.
upgraden naar een 1TB of grotere hdd lijkt me op korte termijn wel een noodzaak met de ps4 en de grootte van de downloads... als Killzone al +50GB en je maakt goed gebruik van de ps store dan raakt het al gauw vol! :P

weer een pluspunt voor de ps4 en goede actie van sony

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee