Dell: Xbox One draait Windows 8-apps

De Xbox One kan Windows 8-apps draaien, zo claimt Dell. Dat staat op een pagina van Dell over Microsofts nieuwe console. Microsoft zelf heeft nog niets gezegd over of de gameconsole apps kan draaien die gemaakt zijn voor het desktop-besturingssysteem.

Xbox One-pagina Dell over Windows 8Op de pagina van Dell staat een alinea over dat apps voor Windows 8 draaien op een Xbox One. "Consider the game changed. Nu al je favoriete Winows 8-apps gedraaid kunnen worden op en gesynchroniseerd kunnen worden met je Xbox One, geven je telefoon, desktop, tablet en tv jou allemaal een eendrachtige web- en entertainmentervaring."

Vermoedelijk werkt het synchroniseren via een Microsoft-account, waarlangs gebruikers nu al apps voor Windows 8 tussen verschillende apparaten kunnen synchroniseren. De telefoon is overigens niet helemaal onderdeel daarvan: Windows Phones kunnen geen Windows 8-apps draaien, al hebben veel apps en diensten wel versies voor zowel Windows 8 als Windows Phone.

Microsoft zelf heeft nog niets bevestigd over het draaien van Windows-apps op de Xbox One. De console komt dit najaar op de markt in diverse landen, maar een Nederlandse release volgt pas in 2014.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-10-2013 • 08:34

94 Linkedin

Reacties (94)

94
90
68
3
0
6
Wijzig sortering
XBMC op de nieuwe xbox...!!!?? Dan zou ik er gelijk een kopen :)

Wacht rustig af, verder is het natuurlijk altijd mooi als je je apps van je telefoon/tablet/pc ook op je xbox kan draaien.
XBMC op de nieuwe xbox...!!!?? Dan zou ik er gelijk een kopen :)
XBMC is geen Windows 8 app in de Microsoft Store. Sterker nog; op de forums van XBMC lopen meerdere threads waarom XBMC nog niet aan Microsoft is verstrekt ter certificering; een van de redenen is dat het team "eenvoudigweg" geen zin heeft, nog even afgezien van de specifieke redenen omtrent certificering en bepaalde eisen van Microsoft.

Daarnaast, maar dat is natuurlijk een ander verhaal; XBMC is op de eigen site gratis met optie tot een donatie. Zo uit mijn hoofd is het erg lastig om een gratis en een betaalde versie in de Store te zetten als iedereen gewoon de gratis versie van de site kan plukken en zelf wel kan bepalen of ze een donatie doen.
Is de grote issue niet eerder dat er al wel een Windows Desktop versie is en dat die dus nog ruim voldoet voor het Windows 8 publiek? XMBC op een tablet lijkt me namelijk niet zo heel erg nuttig, daar is een end-point applicatie (om content van een XMBC server af te spelen) al prima voor.

Met Xbox One is daar ineens een hele interessante machine om een XMBC app voor te maken, maar ik zou het ook nog even afwachten. En anders komt er wel een andere groep die een soortgelijke app maken. In principe is het gewoon een stukje functionaliteit.

VLC is al bezig met een mediaspeler voor Windows RT, dus daar zit al wel schot in.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 21 oktober 2013 10:20]

VLC is daar al een tijdje mee bezig, ik was jammer genoeg te laat om backer te spelen dus kan ik jammer genoeg de laatste updates niet meer volgen van dit project (For backers only). Natuurlijk wil dit niet zeggen dat ook alle apps meteen op de Xbox One zullen draaien, het kan best zijn dat bepaalde API's niet mogelijk zijn (of men die bewust uitschakelt), dus afwachten. Zolang het ook geen officieel nieuws is van Microsoft wacht ik ook nog wat af of het wel klopt.
Zo uit mijn hoofd is het erg lastig om een gratis en een betaalde versie in de Store te zetten als iedereen gewoon de gratis versie van de site kan plukken en zelf wel kan bepalen of ze een donatie doen.
Het is natuurlijk vrij eenvoudig om een gratis versie in de Store te zetten waar de donaties via in-app purchases gedaan kunnen worden.
Dat is waar, echter denk ik dat de ontwikkelaars het wel serieus gaan overwegen als ze ineens het publiek van de xbox one als "extra" eindgebruikers kunnen aanspreken.

Of dit nu een paar euro moet kosten of niet daar gelaten, ik doneer graag een paar euro als dit tot de mogelijkheden behoord (2 week geleden nog het devcon t-shirt gekocht :) )
Het is ook niet zo dat je een willekeurige desktop app zomaar als Metro app kunt gebruiken. De WinRT API is compleet anders, dus het is ook nog wat werk om de boel daadwerkelijk om te zetten.
ik denk niet dat Microsoft.je alles laat instaleren wat je zelf wil. Maar toegang tot de marketplace is wel een optie.

Maar technisch gezien zou xbmc gewoon kunnen draaien
XBMC op een Xbox One lijkt mij een energie verslindende oplossing; een Raspberry Pi of Gigabyte Brix lijkt mij een veel zuinigere optie.
Het gaat mij meer om het feit dat ik naast mijn receiver nog maar één apparaat zou hebben waarop ik televisie kijk(ziggo gaat een app bouwen voor xbox), series/films/muziek kan afspelen en zo nu en dan is een game kan spelen.

Dat dit apparaat dan wat meer energie slurpt neem ik wel voor lief.
Tot nu toe bestaan die apparaten helaas nog niet echt in een compacte, huiskamer vriendelijke vorm.
Inderdaad. Een RPi is dan ook helaas (nog) niet krachtig genoeg om bluray films af te kunnen spelen, en dan heb ik het nog niet eens over de HD audio formaten

Mocht de Xbox One uiteindelijk XBMC goed kunnen uitvoeren dan scheelt dit mij weer een Mac Mini of Intel NUC als mediaspeler.
Anoniem: 327097
@Ernepper21 oktober 2013 13:22
Waar haal je die info vandaan? Een RPI is kan makkelijk 1080p bluray afspelen wanneer die een beetje (onder garantie) is overgeclocked.

Zelfs AC3 wordt eenvoudig naar stereo omgezet, DTS is misschien een ander verhaal maar zelfs DTS heeft bij mij nooit problemen gegeven met trancoding.
voor zover ik weet zit er in de RPI géén blu-ray drive, waardoor je enkel blu-ray RIPS kan afspelen
in de rpi zitten ook geen beeldscherm, invoerapparaten etc. dus je kan er helemaal niets mee? of heb je nooit van USB BD spelers gehoord?
Waar haal je de info vandaan dat ziggo een app voor de xBox gaat bouwen? Dat lijkt me ERG interessant.
En dan ook nog betalen voor Xbox Live Gold om tv te kunnen kijken ..
Ik game niet online, dus Gold is voor mij een overbodige uitgave.

Dus nee, dat gaat de Xbox bij mij niet doen helaas.
Als het net zo gaat als nu op de Xbox 360, moet je uberhaubt voor apps Gold hebben, no thanks.
Kan nu al geen eens Internet Explorer of wat dan ook gebruiken zonder Gold.
Anoniem: 271482
@xoniq21 oktober 2013 11:06
Als je hem niet online gebruikt, wat moet je dan met IE op je xbox?
Ik gebruik 'm niet voor online gamen.
Wel zit er een netwerkverbinding op momenteel, en gebruikte ik mijn points om films te huren om ze eens op te maken.

Demo's downloaden, trailers kijken enzo doe ik dan wel. Maar niks waar ik verder Gold voor nodig heb.
Kan je allemaal perfect met de gratis account? Ik snap je punt niet zo goed?

Bij mijn weten kan je met silver demo's downloaden en films tegen betaling streamen toch?
Klopt, dat kan ook allemaal, daarom heb ik dus geen Gold, maar ik kan bijvoorbeeld geen Internet Explorer gebruiken, en straks op de XB-One geen enkele feature waar Microsoft de console mee prijst.

Dat is jammer.
Wat ik nu kan, kan ik dan ook, en meer niet, geen Netflix, geen Browser, uberhaubt geen apps.
Anoniem: 414266
@xoniq21 oktober 2013 18:02
? Wellicht begrijp ik je niet helemaal. Maar ik kan IE op de 360 gewoon gebruiken ZONDER een gold account.
Hmm vreemd, de laatste keer dat ik dit heb geprobeerd kon dit niet ..
Dat artikel gaat over de xBox 360 en is inmiddels al zo oud dat ik betwijfel of dat wel allemaal doorgaat. Maar het zou voor mij 100% de reden zijn om een xBox One te kopen als ik ook films vanaf mijn NAS kan streamen.
Volgens mij is dit groot nieuws als het waar is, maar Microsoft zou toch geroepen hebben dat dit een van de nieuwste features is van de Xbox One.
Mijn vermoeden is dat ze dit nog niet helemaal afhebben waardoor ze dit straks voor launch willen laten zien. Het is in ieder geval interessant en een VLC port (die een Win8 versie aan het maken zijn) lijkt me ook niet uitgesloten wat de weg baant voor XMBC e.d.

Ik vind het zelf ook wel jammer dat ze hier niet eerder mee komen als nieuws, want dit is niet alleen goed nieuws voor de consument, maar ook voor de app-bouwers. En laat nou die laatste groep wat meer tijd nodig hebben voor ze een app af kunnen maken en in kunnen sturen zodat je wél bij launch al wat apps kunt gebruiken.
dat zou wel heel gaaf zijn! is er uberhaupt bekend of de lui van XBMC bezig zijn met een Windows 8 app? (nog mooier als die ook op Windows RT draait!)
Want dat miste ik wel toen ik ff een Surface RT had, ik kon mijn video's niet makkelijk afspelen, ik wilde gewoon ZoomPlayer of VLC ofzo, maar XBMC is altijd beter
De XBOX ONE is toch eigenlijk niets anders dan een Windows 8 PC met een andere GUI? Het zal pas nieuws zijn als je zonder problemen XBOX ONE spellen op een gewone PC kan spelen.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 21 oktober 2013 09:04]

Van Wiki: Operating system: The device will run three operating systems: Xbox OS, an OS based on the Windows kernel, and another OS that will allow the other two operating systems to communicate by virtualisation (as a hypervisor). Such integration will include features like snapped Skype calls while in game.

Oftewel; de One is is dus niet "toch een Windows 8 PC"; niet in de laatste plaats omdat de performance van Windows 8 (sic) een verminderde performance zou bieden als de volledige kernel geinstalleerd zou zijn. Hiertoe heeft Microsoft besloten een custom kernel te maken puur en alleen voor het aansturen van de games.

Voor overige zaken zoals genoemd Skype maar ook YouTube, NetFlix en dergelijke, kan je terugvallen op een gedeelte van de Windows 8 kernel.
Gaat de Xbox One ook aanraak schermen ondersteunen?
Dan kan je ook nog de volledige functionaliteit uit die apps halen. Of willen ze dat met Kinect gaan regelen?
Hmm, dat is ook een interessante vraag. Met Kinect kun je natuurlijk al wel wat dingen doen (zowel bewegingen als voice) maar een touchscreen is ook wel interessant.

Ik vraag me af of dat vanaf launch erbij zit, maar ik zie die support wel volgen.
Zeker als je kijkt dat ze de Xbox One niet alleen in huiskamers, maar ook in vergaderzalen neer willen zetten: http://www.eurogamer.net/...x-one-to-small-businesses
Dat zou een nieuwe definitie van 'aan de buis gekluisterd zitten' geven :+
Alle applicaties in de store werken zowel met touch als muis als toetsenbord.
Daarnaast zijn er al wat games die de xbox360 controller ondersteunen. Dus het zal aan de applicatie ontwikkelaar liggen of hij de x1 (en daarmee ook de controller) gaat ondersteunen.

In principe is het ook niet zo heel moeilijk. De linkerstick van de controller werkt niet anders dan 'tabben' naar de verschillende selectie opties. De X-button is de linkermuisbutton en met de rechter stick kun je scrollen. Dan ben je al een heel eind in de meeste applicaties.
Dat is op zich een interessant gegeven, vraag me alleen af in hoeverre je hier gebruik van gaat maken. Als er apps zijn die ook via de Xbox fatsoenlijk werken kan dit een toegevoegde waarde zijn. Ook de W8 store is hier uitgebreid genoeg voor. Maar nogmaals, ik zie mezelf niet vaak apps draaien op mijn console.
Als je geen tablet hebt, en even snel iets wilt doen met een bepaalde app, is dit wellicht een goede mogelijkheid. En daarbij, als het voor Microsoft eenvoudig is om deze optie toe te voegen; waarom dan niet? Hoe meer hij kan (voor dezelfde prijs), hoe beter.
Klopt. Onder het mom van more is better is het logisch natuurlijk. Echter is het natuurlijk leuk en goed om zoveel mogelijk (extra) functies op de Xbox te knallen, maar ik vraag me af wat het nut in de praktijk vaak is. Waarschijnlijk heeft vrijwel elke Nederlander die een Xbox aanschaft een smartphone of tablet. Op die twee apparaten is het vaak toch sneller om even snel een appje te checken. Dus, leuk dat het kan, maar het nut is verwaarloosbaar.
Anoniem: 614
@Niku21 oktober 2013 10:00
Het nut weten jij en ik helemaal nog niet. Dat is gissen.
Ik zie vele mogelijkheden omdat het scherm groot is en de Xbox kan communiceren met randapparatuur.
Denk aan KPN Interactieve TV app (die via HDMI-CEC met de KPN hardware communiceert), ingebouwde Skype, Social Media enz enz.
Anoniem: 523575
@Niku21 oktober 2013 12:34
Misschien hebben sommige mensen geen zin om te focussen op 2 schermen.
Mja ik denk dat een Tweakers-app ook niet direct handig hoeft te zijn, maar als je ze gaat zoeken in de media-hoek, dan kun je aardig wat interessante apps krijgen die de functie van enkele toestellen naast je Xbox One over kunnen nemen.

Verder zijn er nog wat leuke dingen te verzinnen met de Kinect en zul je daar niet alleen van de camera maar ook met de Voice Commands wat leuke dingen kunnen verwachten. Ook als je applicaties naast het scherm kunt pinnen als je tv zit te kijken, kunnen daar wat interessante (second screen?) apps voor verschijnen. En vergeet de IR-blaster in de Kinect niet. Misschien kun je straks ook andere apparatuur bedienen dan je settopbox

Het hangt voorlopig nog even van de APIs af wat er in de nabije toekomst mogelijk gaat zijn, maar ik zie wel wat mooie dingen gebeuren. Het heeft in ieder geval potentie en zal een leuk verkoopargument kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 21 oktober 2013 10:25]

Als dit betekend dat je ook MKV's kan afspelen dan haal ik graag een xbox one. Dan kan de bluray player, de wd tv live en de xbox 360 de deur uit, dan zit alles in een device, zou fantastisch zijn. Ik vrees echter dat MKV support nooit gaat gebeuren, via welke weg dan ook
MKV is een container; de problemen die je hebt met de 360 en sommige firmware-releases van de WDTV is de codec. Nou ja, je kent het verhaal ongetwijfeld wel maar MKV is zeker geen "reden" om 3 apparaten weg te doen; zolang de codec niet ondersteund wordt, zal/moet je blijven remuxen/transcoden om iets werkend te krijgen.
Als de xbox-one een licentie heeft voor DivX 6 of hoger (wat eigenlijk bijna alle recente mediaspelers hebben) dan zal mkv support er zeker gewoon in zitten, maar zoals MAX3400 al aangeeft, de container zelf is niet het probleem, het gaat om de gebruikte codec..
Dit zou echt gaaf zijn kun je gewoon 1000e W8 Apps uit de store ook op de Xbox360 gebruiken, vraag me enkel af of Windows 8 games ook zijn toegestaan zal wel niet want dan krijg je onnodige concurrentie.

Maar apps als Twitter,Facebook,Skydrive,Skype zit al in xbox360 maar het idee is leuk ja.
Het hele Indi idee was volgens mij dat zij voor de "metro" gui kunnen programmeren en dan de game zowel op alle win8 devices als de xbox one konden draaien.
Als je goed leest hebben ze het over de X-One en niet de X360.
Voor game ontwikkelaars is dit wel een ideale manier om groot bereik aan te spreken.
Ik zie de connectie niet? Als je wil ontwikkelen voor de Xbox One, zal je toch echt een Xbox One SDK "moeten" aanschaffen om native voor de game-kernel te kunnen programmeren. Het resultaat (de game) werkt niet op welke Windows 8 kernel dan ook.

Ben je ontwikkelaar en ga je programmeren voor de Windows 8 kernel, heb je een kans dat bepaalde zaken (nog) niet in de afgeslankte Windows 8 kernel op de Xbox One zitten; denk hierbij bijvoorbeeld aan aansturing via een muis of toetsenboard in de app.

Het enige wat hiermee wordt bereikt is dat ports makkelijker op te zetten zijn waarbij 95% van alle code/graphics/sounds universeel is en de overige 5% (om daadwerkelijk alles werkend te krijgen) specifiek apart voor de console en voor de PC moet worden gecompileerd.
Als Metro apps zonder extra aanpassing kunnen draaien onder XBOX ONE is het wel een unieke mogelijkheid. Ik bedoelde hier game ontwikkelaars die zich puur richten op het Windows 8 Metro omgeving (WinRT).
XBox one met XBMC zou voor mij wel degelijk een Unique Selling Point zijn voor de XBox itt PS4, maar ik denkt dat MS dit wel zal gaan blocken, die hebben meer belang in hun eigen systeem.
Is dat zo? Zoveel formaten ondersteund Microsoft ook niet out-of-the-box. En het zal ze ook weinig uitmaken of je nou met de media-functies van de X1 bezig bent of via een app. Zolang je het systeem maar gebruikt...
Juist omdat het niet zoveel formaten ondersteunt zou XBMC een uitkomst zijn. Voor mij zou dit zeker een reden zijn om de XBO te overwegen: op dit moment heb ik een laptop als HTPC en een xbox 360, ik zou met liefde die de deur uit doen en de XBO in plaats daarvan aanschaffen.
XBMC zal natuurlijk er nooit op gaan werken met toestemming van Microsoft, dat soort dingen kun je gewoon maar direct vergeten, ook aangezien ook Microsoft dikke vriendjes is met de the MPAA en de RIAA...

Microsoft wilt ook gewoon elke cent uit je portemonnee kloppen, en vandaar dat 90% van wat mensen er op willen draaien niet zal gaan werken..
Ben benieuwd, want ben wel een beetje sceptisch over het gebruiksgemak van Windows 8 apps op een console, deze zullen flink aangepast moeten worden, nog eenvoudiger in gebruik dan touchscreen applicaties.

Als het goed uitgewerkt wordt kan dit een hele leuke feature worden voor de X1. Maar heb zelf wel twijfels of het waar is want als het waar zou zijn, dan had Microsoft daar allang iets over bekend gemaakt lijkt me. Positief nieuws hebben ze heel hard nodig na alle negatieve berichtgeving sinds de #Reveal. Daarnaast komt Intel met het nieuws via Dell? Wat zijn dat nou weer voor bronnen? Die hebben toch niks met de Xbox te maken?

En dan nog het nut van zulke applicaties op tv. Iedereen heeft het meteen over mediacenter apps maar die zie ik Microsoft niet toelaten, of ze zullen heel wat formaten blokkeren, in verband met piraterij en dergelijke. Daarbuiten houd je niet veel over, want veel media apps zijn al aanwezig op de 360.

Maar hopelijk voor alle X1 geïnteresseerden heb ik het bij het verkeerde eind.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 21 oktober 2013 09:28]

Het grote probleem zal inderdaad de input zijn, naast de beschikbare APIs. Gezien je een controller krijgt, kun je de meeste zaken die je met een muis kunt doen, ook wel met een controller doen. Tekstinvoer zal wel weer verlopen zoals nu.
Vergeet overigens niet dat Internet Explorer op de 360 ook al beschikt over Kinect-ondersteuning en dat zal alleen maar uitbreiden. Ze zullen wel hard bezig zijn met het compatible maken van enkele apps en uitzoeken hoe ze dat het beste kunnen doen.

Het zal me niet verbazen als de apps een nieuwe interface krijgen die beter op consoles werkt, maar een deel van de APIs zal gewoon gelijk blijven, simpelweg omdat die niet hoeven te veranderen.

Verder heeft Microsoft ook voor Windows Phone of Windows 8 nog maar weinig apps geblokkeerd. Dat doen ze alleen als ze echt licenties of trademarks schenden. Nee, daar zijn ze nog vrij rustig mee geweest, dus dat zie ik ook zo niet direct gebeuren. Out of the box heeft Windows ook geen ondersteuning voor MKVs en dat hebben ze ook nooit geblokkeerd bij andere apps.
dit zou egt geniaal zijn voor elke win-8 gebruikers, stel je voor dat je film wilt kijken, je opent de skydrive app op je notebook, sleept er een film in, vervolgens stream je hem gewoon via je xbox one.
Waarom nog naar je skydrive zetten als de x1 in hetzelfde netwerk zit en hem daar gewoon af kan plukken. Of als je je pc scherm kan extenden naar je x1 (PlayTo Xbox One)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee