DualShock 4-controller werkt slechts beperkt op PlayStation 3

De DualShock 4-controller, die bij de nieuwe PlayStation 4 geleverd wordt, kan ook op een PlayStation 3 aangesloten worden. Als de controller via usb wordt aangesloten, werken de meeste knoppen van de controller wel. Bij draadloos gebruik werkt de controller niet.

Een medewerker van het Duitse Combuter Bild probeerde de DualShock 4-controller aan te sluiten op een PlayStation 3. De resultaten waren daarbij wisselend. Als de controller op de usb-poort van de PS3 werd aangesloten, werkte de controller redelijk probleemloos in sommige games. Zo werkten de knoppen naar behoren in Urban Trial Freestyle, maar minder goed in Fifa 14.

Uiteraard blijft de functionaliteit beperkt tot de knoppen die overeenkomen met die op de DualShock 3-controller. De touchpad van de DualShock 4 wordt door de PlayStation 3 niet herkend, al zou Sony ondersteuning voor de touchpad via een firmware-update toe kunnen voegen. Het lukte de Duitsers niet om de DualShock 4 draadloos met de PlayStation 3 te laten communiceren. Sony heeft nog niet bekendgemaakt in hoeverre de DualShock 4 compatibel is met de PlayStation 3.

Sony liet zich begin deze maand wel uit over de compatibiliteit met Windows. Volgens de consolebouwer heeft de DualShock 4 'basale functionaliteit' onder Windows. Zo werken de d-pad, face-buttons en thumbsticks. Ook hier werkt de touchpad naar alle waarschijnlijkheid echter niet.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

22-10-2013 • 13:26

53 Linkedin

Reacties (53)

53
52
37
5
0
8
Wijzig sortering
ik denk dat dit een onbedoelde bijkomst is van windows ondersteuning.
de ps4 controller toont zich over USB waarschijnlijk als een USB-HID gamepad om te kunnen werken onder windows, en de PS3 kan ook gewoon omgaan met USB-HID gamepads waardoor de DS4 de functionaliteit van een standaard USB gamepad heeft.
Anoniem: 120539
22 oktober 2013 13:28
Dat is nogal eens nieuws. Een accessoire behorende bij een nieuw product werkt slechts beperkt bij een oude versie van dat product.
En misschien gaat het in de toekomst wel werken.
Goed gevonden!
(en ik zie de downmod tegemoet...)
Aangezien dit nieuws is, breid ik het artikel even uit..

Mijn TV afstandsbediening doet het soms ook half op mijn versterker. Daarbij is opmerkelijk dat de versterker van een nieuwer model is dan de tv afstandsbediening. Met een firmware update aan de afstandsbediening of versterker zou hij volledig kunnen werken. Echter hebben beide fabrikanten nog niks los gelaten of dit in de toekomst eventueel gaat gebeuren. Eerder werd al wel in de tv handleiding aangegeven dat de afstandsbediening enkel bedoeld is voor de bijbehorende tv. Dus de kans op een update lijkt daarmee vrij klein, maar is niet geheel uitgesloten.
Wel al zijn er inmiddels afstandsbedieningen op de markt verschenen die met beide apparaten kunnen functioneren, alleen zijn deze vaak niet van dezelfde kwaliteit als de originele afstandsbediening. En dat vinden wij jammer.

Mocht je zelf ook zulke interessante ervaringen hebben kan je dat hieronder in de comments plaatsen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 oktober 2013 14:39]

De kop van dit artikel is dan ook onnodig sensationeel. Een beter kop zou m.i. zijn

Dualshock 4 werkt ook op PS3.

want het is op zijn minst opmerkelijk (positief) dat een controller van een nieuwe console werkt op een oude console! In het artikel kan je dan makkelijk de beperkingen aangeven.

Wat ik veel interessanter vind, is of het ook andersom werkt: DS3 aansluiten op een usb poort van de PS4... Jammer dat daar niets over wordt gezegd.

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 22 oktober 2013 13:34]

Ik heb het zojuist even voor je getest - als ik een DS3 aansluit op m'n PS4 dev kit geeft ie een berichtje dat Playstation 3 controllers niet ondersteund worden.

Of dat in de retail versie ook zo is kan ik je niet vertellen.
het is vrij logiesch dat daar nog niks over wordt gezegd gezien de Playstation 4 nog niet verkrijgbaar is.

daarnaast heeft Sony al eerder aangegeven dat de dualschok 4 niet zal werken op een ps3.
Bron: http://www.joystiq.com/20...ock-3-wont-work-with-ps4/
Je gelinkte artikel vermeldt het omgekeerde. Er staat dat de DS3 niet werkt op de PS4.

Hier hebben we het over de werking van een DS4 op een PS3.
Als mijn reactie goed gelezen wordt, dan zie je dat ik reageer op een opmerking.
Even back to the old days, maar dit was met de PS1 en de PS2 ook zo. Ik heb de PS1 controllers prima kunnen gebruiken op de PS2 (en visa versa). En zelfs de PS1 controllers zouden moeten werken op een PS3, zij het met een adapter naar USB (Niet dat ik dat getest heb, draadloos werkt toch makkelijker :)).
Ik vind je post prima. Drivers zijn nog niet final, Sony heeft er nog niet over gesproken, PS4 is nog niet uit. Dit bericht lijkt me inderdaad niet bijzonder relevant.
Daar ben ik het absoluut mee eens. Het zou mooi zijn als het straks ook draadloos met de PS3 kan werken. Zo heb je een reserve controller die je kunt gebruiken zodra een van de DualShock 3 controllers de geest zo geven.

Het kan ook best zijn dat er voor een andere radiotechniek wordt gekozen. Bij de Playstation 3 was het volgens mij bluetooth. Mogelijk dat de DualShock 4 met een andersoortig RF-zender werkt.
Ik zou het ook fijn vinden, de meeste mensen de de DS4 in handen gehad hebben vinden deze een stuk prettiger werken dan de DS3. Het probleem is wel dat de adviesprijs rond de 65 euro ligt, nogal stevig geprijsd aangezien een PS4 mét DS4 399 moet gaan kosten.
adviesprijs zegt wat het is, ik heb ooit eens een nieuwe dualshock 3 in cananda gekocht voor $39 (adviesprijs in NL was toen 59 euro)
en er word voor 475 euro een bundel verkocht met killzone en een extra controller en camera.

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 oktober 2013 14:31]

Vind ik toch ook maar een rare titel: "werkt slechts beperkt", alsof men ooit verwachtte dat de Dualshock 4 op de PS3 zou werken en nu teleurgesteld moet zijn, omdat het maar beperkt is.
Het zoeken naar negatieve zaken rondom de PS4 is gestart... Mijn god wat een headline...
Ik had hetzelfde gevoel toen ik "werkt slechts beperkt" las. Alsof de schrijver het erom doet om het bericht een negatieve draai te geven. Het is nl juist positief dat de DS4 zelfs werkt op een PS3. Alle voorgaande Playstation-controllers waren nl volstrekt incompatibel met hun voorgangers. En zover ik weet geldt dat ook voor alle Xbox-controllers (en dus ook die van de Xbox One).
Nee hoor, de dualshock 4 maakt net als bijna alles in de PS4 gewoon gebruik van standaarden en gebruikt dus gewoon bluetooth zie ook:
http://us.playstation.com...m?sel=techspecs-dualshock
Ik denk dat de verwoording "werkt slechts beperkt" foutief is; Dat zou inhouden dat de controller niet degelijk werkt, terwijl de controller perfect werkt, maar de PS3 nog niet alle nodig updates heeft om er degelijk mee te kunnen praten;
Erg vreemd. Helemaal nadat Sony heeft geconstateerd dat zij per verkochte PS4 een klein verlies maken. Dit verlies moet weer rechtgetrokken worden door de accessoires. Vreemd dat deze dan nog niet geheel gefine-tuned zijn. Echter is alles nog in ontwikkeling, mag ik hopen. Ik ben gewend van Sony dat zij gedegen producten op de markt lanceren, dat verwacht ik bij deze ook weer. Maak je niet druk, het komt allemaal in orde!!! :)

Can't wait
Nou wat altijd een sterk punt is geweest voor de PS is dat de accessoires veel goedkoper zijn in vergelijking met de xbox. Voor de xbox moet je een speciale HDD kopen, terwijl bij PS iedere 2.5" erin geplaatst mag worden. Voor de playstation kon je iedere bluetooth headset gebruiken, terwijl je voor de xbox speciale varianten moest hebben. En de wifi adapter kosten in het begin voor de xbox 80,- en dat was een grote investering.
Ik bezit zelf een xbox en aan accessoires ben ik nog een paar honderd euro extra kwijt geweest.

Het is dan ook niet de accessoires waar ze hun geld mee verdienen maar met de games, met iedere verkochte game krijgen zij een klein percentage. Daarbij komt dan ook nog de DLC's waarmee ze nog extra inkomen opwekken.
Dat is voor de eigenaren van een Playstation natuurlijk erg fijn, maar voor Sony niet. ;)

on-topic: grappig dat de controller werkt op de PS3. Nu hopen dat het andersom ook mogelijk is.
Zo vreemd is dat toch niet.. de PS4 controller is uiteindelijk gewoon bedoeld voor de PS4 en niet voor de PS3.
Voor de meeste denk interesanter om te weten of een DS3 op de PS4 kan functioneren.. veel mnsen die nog wel van die oude controllers hebben liggen.
Ik heb het net even geprobeerd op een dev kit. Hij geeft een berichtje dat Ps3 controllers niet ondersteund worden. Ik draai de meest recente firmware dus ik gok erop dat het in de retail versie ook zo zal zijn. Ik kan dat natuurlijk niet garanderen.
Ik denk dat het touchpad via windows wel gaat werken via wat drivers voor de controller van sony of een andere 3rd party
Net zoals ik denk dat de touchpad wel gaat werken op de PS3, via nieuwe firmware
Dat zou best mogelijk kunnen zijn, maar dan dient het touchpad denk ik wel als losse HID gezien te worden. Zo werken nu bijvoorbeeld toetsenborden met touchpad ook al op de PS3 in de browser of voor navigatie in het XMB-menu.

Verder zou een goede reden voor de verminderde functionaliteit kunnen zijn dat de facebuttons op de DS4 digitaal zijn, in plaats van analoog zoals op de DS3.

[Reactie gewijzigd door NewDust op 22 oktober 2013 15:30]

Lijkt me logischer dat je je oude PS3 controller wilt gebruiken op een nieuwe PS4 dan omgekeerd. B.v. bij 2 player games ofzo.
Ik denk dat er zat mensen zijn die na 7 jaar of langer PS3 al meer dan 1 controller versleten hebben hoor. Die thumbsticks gaan bijvoorbeeld steeds meer speling krijgen, bij mij zijn er al twee sixaxis controllers feitelijk onbruikbaar geworden doordat de thumbstick niet meer netjes werkt (blijft soms wat hangen, of gaat niet 'neutraal' staan als je 'm loslaat).

Er zijn ook weinig mensen die nu nog een nieuwe controller voor PS3 kopen als de PS4 op het lijstje staat, lijkt me. Dus in beide gevallen is (backwards) compatibility een groot goed. Het zou Sony sieren als ze dit middels een firmware update volledig mogelijk maken. Die touchpad hoeft er niet eens bij, maar wel dat je draadloos een DS3 equivalent in je handen hebt bij gebruik van een DS4.

Met dat soort acties scoor je bij mij een boel punten. Ik krijg een hele vervelende bijsmaak van hardware die wel dingen kan, maar moedwillig niet wordt benut omdat er dan meer geld uit de zak van de consument te kloppen valt. Zo vond ik het erg jammer dat backwards compatibility niet hoog gehouden is op PS3, alleen in de eerste versies van de console kan dat nog... het biedt zoveel 'added value' aan een console. Het zal vast een kostenafweging zijn geweest, maar 't is wel jammer. Dat is ook de reden dat de PC populairder wordt: mensen realiseren zich dat consoles aardig gesloten zijn, en kennen dat trucje al van andere markten en producten. Dat is overigens ook een reden dat de PS4 veel beter in de markt ligt momenteel als de Xbox One, Sony weet dat 'open' standaarden erg gewaardeerd worden, en dat is win-win want er hoeft ook minder door henzelf ontwikkeld te worden.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 oktober 2013 15:42]

Anoniem: 443418
@Vayra22 oktober 2013 19:11
die L en R knoppen waren ook altijd gaar bij de ps2 heb denk ik wel 6 controllers gehad iedere weer opendraaien en proberen te maken.
die speling in de tumbsticks was bij mij al naar een paar maanden bij de linker ds3.
vind de controllers van sony toch al niet veel beter dan die andere b merken en heb later een trust gekocht die voor 1/3 prijs zo veel beter aanvoelde en niet kraakt.
de ds4 ziet er wel wat steviger uit dan de voorgangers maar vind hem naast de xbox one controller breed en lomp en budget uitstralen.
Ik heb het gevoel dat in het geval voor Windows/Linux/Mac/Toaster het niet lang zal duren voordat hackers het voor elkaar krijgen om touchpad support te krijgen :)

(Hoop ik)
Dan nog, nieuwe PS4 controllers zullen rond de 50 - 60 euro gaan kosten. Dan kun je net zo goed een PS3 controller voor je PS3 kopen.

Op een PS3 is ook niet met een touchpad te werken, ik zou niet weten hoe, dan krijg je eerder zo iets als een tablet en daar zie ik als ik eerlijk ben het nut echt niet van in.

WEL is het zo dat je een PS3, het XMB menu, voor een groot gedeelte met een toetsenbord kan besturen. Een aantal updates geleden was het ook zo dat je tijdens een game het XMB menu kon openen met de ''Windows'' toets op het toetsenbord. (als het met de USB is aangesloten.)

Het zal me overigens niks verbazen als het menu van de PS4 ongeveer hetzelfde word als de PS3. En het zal waarschijnlijk ook te besturen zijn met een toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Major Oof op 22 oktober 2013 14:32]

Het zou mooi zijn mocht er een modder de touchpad functionaliteit wel laten werken op PC (dit moet toch perfect haalbaar zijn?)
Op het moment zijn er 3 grote partijen met hun eigen controllers: xbox one, PS4 en steambox. Wat hierin opvalt is dat de Xbox one controller maar weinig veranderingen bevalt tegenover de xbox360. Maar beide PS4 en steambox controllers bevatten nu elementen die de controller de precisie wil geven van een muis. Voor deze consoles bied dit dus een opening voor een nieuwe scala aan games, waarmee de brug tussen PC games en consoles games word verkleint.
Ik vind dit juist positief nieuws! Als alle knoppen die op een DS3 zitten, werken via een USB kabel, dan is er toch geen probleem, maar juist geweldig dat dit werkt. Sony had er ook voor kunnen kiezen dat de DS4 niet erkend zou worden door de PS3, wellicht dat dit meer vekopen in DS3 controllers oplevert.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 22 oktober 2013 13:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee