Sony verkoopt ontwikkelaar van EverQuest

Sony verkoopt zijn Online Entertainment-divisie, die onder meer verantwoordelijk was voor EverQuest, de eerste mmo die ook buiten Azië succesvol was. De divisie wordt overgenomen door een investeringsmaatschappij.

Sony logo (27 pix)De divisie, die naast EverQuest ook een aantal andere mmo's als DC Universe Online en Star Wars Galaxies op zijn naam heeft staan, zal na de overname door investeringsmaatschappij Columbus Nova als Daybreak Games door het leven gaan. Dat meldt TechCrunch.

De nieuwe eigenaren zijn van plan om de bestaande games van Sony Online Entertainment te laten draaien, en ook de ontwikkeling van Everquest Next al doorgaan. Bovendien verwacht de mmo-tak van Sony onder zijn nieuwe eigenaar meer geld te hebben voor de ontwikkeling van games. Ook zal het bedrijf niet enkel games uitbrengen voor Sony's console, maar ook voor de Xbox en voor mobiele telefoons.

Het is niet geheel duidelijk waarom Sony de tak verkoopt, maar het bedrijf is al langer op zoek naar manieren om te besparen. Zo ontsloeg de telefoontak duizend werknemers.

Door Joost Schellevis

Redacteur

02-02-2015 • 20:03

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
21
0
0
2
Wijzig sortering
Zou mooi zijn als deze mensen ook zo aardig zouden willen zijn om SWG weer even online te gooien, en dan het liefst in de pre-CU versie, dan neem ik met alle liefde weer een subscription.

Tot die tijd maar op SWGEmu verder klooien tot die ooit eens zo ver is dat er niet meer gewiped wordt 8-)
Alleen , er was een mmo in ontwikkeling die de "oude" SWG spelers aantrekkelijk zouden vinden.. benieuwd of dat nog doorgaat..
Hier nog een, maar... SWGEmu zeg je ? ..
Yep. gratis SWG emulator. opgeebouwd van de ground up , je moet wel alleen de orignele installatie cd's hebben van SWG ..
Anoniem: 304168
@Xaraz3 februari 2015 10:27
Helaas is de ervaring op de SWGEmu toch nog verre van de echte game ;( Een van de leukste games die ik ooit gespeeld heb.
"De divisie, die naast EverQuest ook een aantal andere mmo's als DC Universe Online en Star Wars Galaxies op zijn naam heeft staan..."

Ik vind het raar om Star Wars Galaxies wel te noemen, terwijl die eigenlijk niet meer bestaat, maar vervolgens PlanetSide 2, H1Z1 en EverQuest Next (met Landmark) niet te noemen. Die games staan in de bron wel genoemd. Dan zijn er nog de minder bekende mmo's (zoals Dragon's Prophet en Pirates of the Burning Sea) en oudere mmo's (EverQuest 2, PlanetSide 1). Volgens mij zijn dat de belangrijkste actieve mmo's van SOE op dit moment, samen met de eerder genoemde EverQuest 1 en DC Universe.

De overname kan grote gevolgen hebben voor die games en hun fans. Dus vandaar dat ik ze bij deze toch graag even wil toevoegen aan het rijtje actieve SOE games! ;) Hopelijk zal het geen negatieve gevolgen hebben, ook al speel ik zelf geen van die games. Ik heb in het verleden wel DC Universe Online en PlanetSide 2 gespeeld. Maar niets is voor een gamer zo frustrerend als al je progressie verloren te zien gaan doordat plotseling de stekker uit je game gehaald wordt!

[Reactie gewijzigd door Immortares op 3 februari 2015 00:00]

Pirates of the Burning Sea kun je niet echt onder de vleugels van SOE plaatsen. Het is extern ontwikkeld, men had een platform nodig voor accounts/inloggen/distributie/etc. En ondertussen is het alweer bij SOE weg.
Als ik de `ontwikkeling` zie van Landmark en Everquest Next kan ik best begrijpen waarom Sony SOE in de verkoop doet. Ik ben bang dat Everquest Next al verouderd is voordat het uitkomt. Landmark als Minecraft variant dat ook nog eens de basis moet vormen voor EQ Next geef ik weinig slagingskans. Grafisch is het niet vernieuwend, zeg maar gerust outdated. Ik vind het echt jammer, want ik was een groot fan van EQ1 en EQ2.
Ze zijn juist geloof ik het enige bedrijf dat nog aan vernieuwing doet.
H1Z1 is dan wel een beetje meelopen met een populair genre, ik zie het meer als een test die ze uitvoeren met hun emergent ai en wat extra centjes daarmee meepakken.

Landmark is toch ook wel uniek toch een stuk geadvanceerder dan minecraft en het betrekt de community met het bouwen van eqn.

Grafisch weten we niet of het veel anders word als landmark maar dat is niet erg vernieuwend idd, maar staat gewoon gelijk aan de andere mmos imo.
Zou dit betekenen dat EQ-N dan toch nog XBO gaat komen? PS2 en H1Z1 worden ook als PS4 exclusive neergezet die ook mogelijk zijn, DCU mogen ze overslaan, dat blijft een matige game.

Afschieten van de eerste 4 MMO's vorig jaar heeft dan ook weinig geholpen, Vanguard was zeker niet slecht, al had ik meer verwacht van die game na de gigantische flater dat NGE heette. Waren al niet echt games van hoog niveau, PS2 heb ik ook nooit echt interessant gevonden (framerate issues duurde mij te lang) en H1Z1 is maar de vraag of het ooit iets gaat worden..
Wellicht dat onderdeel van deze deal is dat de komende x jaar PS2 en H1Z1 niet op andere platformen mogen uitkomen.

Lijkt me vreemd als dit opeens wel kan.
Anoniem: 601896
2 februari 2015 21:11
Ik heb bij Sony altijd een dubbel gevoel,
Enerzijds hebben ze zeer hoogwaardige producten in breed scala van muziek, film tot diverse elektronische apparatuur.

Tegelijkertijd, maken ze zich bedrijfsbreed heel vaal schuldig aan blocking&locking. Niet iedereen is vrij altijd gebruik te maken van sony-apparaten, zelfs een muziekdienst als Spotify moet bijv. een bijdrage afdragen om te streamen tijdens het gamen op de PS, ook voor de tv hebben gebruiken ze gesloten standaarden. En in het verleden hadden ze zelfs audio CD's die niet je pc in konden.

Dus misschien is het wel goed, dat Sony kleiner wordt en startups met innoverende open nieuwe producten de ruimte krijgen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 2 februari 2015 21:12]

Zo hoogwaardig vindt ik die producten niet. Al hun product ranges hebben veel last van uitval. Het ontwerp van hun product ranges is vaak wel erg uniek, maar de componenten die Sony inkoopt zijn meestal niet van al te beste kwaliteit.

We bieden de Vaio reeks aan naast bijvoorbeeld HP. De Vaio's halen veel al het garantie termijn niet eens. Ik heb zelf twee Sony tv's gehad die het beiden meerdere malen begeven hebben.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 3 februari 2015 08:56]

Wat is veel uitval, ik ben door de jaren heen toch een redelijk Sony gebruiker geweest, altijd Sony TV's, diverse walkman's, discman's, MD spelers gehad tijdens mijn jeugd en studie tijd, een tiental jaar enkel Sony (ericsson) telefoons gehad en diverse audio sets van ze gehad, al ben ik van de autiosets wel vanaf gestapt om andere redenen dan betrouwbaarheid en op 1 tv na nooit uitval gehad, en die TV werd ook nog eens thuis gerepareerd een werkdag na de melding.

Misschien dat ik geluk heb en het is natuurlijk een kleine sample size, maar ik heb over de betrouwbaarheid van Sony apparatuur in ieder geval geen klagen.
Vreemd, heb juist bij ons bedrijf nooit problemen met de vaio laptops maar juist altijd met de HP's, ook onze zuster bedrijven waren ook al tijden geleden afgestapt van HP en gebruikte vanaf dat moment alleen vaio's en Mac books. Je ervaring is dus niet het algemene beeld in de markt.
Die zooi die sony online maakt leverde denk ik toch niet veel op. Denk dat het een verstandige keus. Sony kan zich ook veel beter op playstation richten. Sony online maakte ook maar een paar 13 in een dozijn mmo's. Denk dat mmo's z'n beste tijd heeft gehad. Er is alleen plek voor de echte grote jongens: wow, guild wars en destiny. Denk dat er ook nog wel plek is voor innovatiefe games als dayz. In de mmorpg wereld lijkt alle rek er wel uit te zijn.
Ik denk juist dat MMO's nu groot gaan worden. De tijd begint te komen dat je een MMO kan maken zonder statgedreven gameplay maar skill-based gameplay. Je ziet al op steam veel free roaming games die een hoop mensen in 1 server ondersteunen.

Het is meer het onderwerp van de game die verschuift (van fantasy naar post-apocalyptic). Hierbij komen hele andere game mechanieken kijken dan bij een fantasy game.
Ben zelf een console man, dus ben niet meer van de mmo's. Maar ik zie ook wel toekomst voor games als dayz, rust en minecraft. Maar de standaard mmorgp heeft zn tijd gehad. Zie ook wel toekomst in destiny/ borderland opzet. Geheel Co-op een game te spelen. Kijk ook uit na deep down bijvoorbeeld.
"Maar de standaard mmorgp heeft zn tijd gehad"

Hier moet ik het toch niet met je eens zijn, er zijn nog voldoende MMO's met een verschrikkelijk grote playerbase, kijk maar naar World of Warcraft, daar zitten nog steeds erg veel mensen op en om dan te zeggen dat het z'n tijd heeft gehad lijkt meer op een schot in het donker dan een correcte waarneming.
Wow is zeg maar de iphone onder de mmorgp. Mmorgp als teso en star wars van bioware zijn toch aardig mislukt.
Dat neemt nog steeds niet weg van het feit dat MMORPGs nog steeds erg populair zijn, en nog lang niet zullen sterven, daar naast zijn er wel meer MMORPGs die toch nog erg populair zijn. Kijk naar Runescape of Guild Wars 2. De reden dat deze andere MMORPGs het niet doen zoals we zouden verwachten gezien World of Warcrafts populariteit is waarschijnlijk omdat ze niet tegen de content op kunnen die andere spellen bieden. Dat neemt niet weg dat er op elk moment een bedrijf op kan staan die een mogelijke "wow killer" uit kan brengen en nog steeds erg populair kan zijn, met de juiste ideeën.
Denk dat je die wow killer kan vergeten, is hetzelfde als of de htc m9 meer graag verkopen dan de iphone 6. Runescape heeft ook z'n beste tijd gehad. ( heel mn jeugd gespeelt) mmorgp hebben echt wel hun beste tijd gehad.
Je zou eens Star Citizen moeten checken. Een sci-fi MMO die over de 71 miljoen in een kickstarter heeft opgehaald en heeft 745.111 backers terwijl de game ~2 jaar van release verwijderd is. Mensen snakken naar een goede MMO
Denk dat er ook nog wel plek is voor innovatiefe games als dayz.
De "innovativiteit" van dayz valt wel mee denk ik, maar dat terzijde.

Ik heb niet het idee dat je echt weet hebt van de games die SOE uitgebracht heeft of waar ze aan werken, behalve de zeer beperkte hoeveelheid titels die de auteur van het tweakers artikel aanhaalt. Als je even game als dayz wel ziet zitten dan mag je een game als H1Z1 ook niet uitvlakken. En die game, nu in (alpha) early access, komt van SOE.
Ik weet wat h1z1 is, ga het zeker testen. Maar het is de vraag waar mensen voor h1z1 of dayz.
Ik weet wat h1z1 is, ga het zeker testen
Sorry, maar vanwaar dan het onderstaande?
Die zooi die sony online maakt leverde denk ik toch niet veel op. Denk dat het een verstandige keus. Sony kan zich ook veel beter op playstation richten. Sony online maakte ook maar een paar 13 in een dozijn mmo's
SOE heeft imho wel degelijk een aantal bekende en goedlopende games uitgebracht. Niet enkel 13 in een dozijn MMO's. Ze zijn met Everquest en Planetside behoorlijk voorloper geweest. En de games waar ze mee bezig zijn vinden flink veel mensen behoorlijk interessant.
Maar het is de vraag waar mensen voor h1z1 of dayz.
Dat hebben ze voor een deel zelf in de hand. H1Z1 mist nog flink wat features en heeft nog flink wat bugs en andere storende zaken. Maar dat geldt voor DayZ in zekere mate ook. Ik speel zelf regelmatig DayZ en wat mij betreft zijn de hoeveelheid mogelijke exploits die actief misbruikt worden en de hoeveelheid cheaters die ongestoord op de servers bivakkeren redenen om nauwgezet te volgen hoe bijvoorbeeld H1Z1 zich ontwikkeld.

H1Z1 is "verser" en heeft nog een lange weg te gaan, maar het heeft zeker wel belofte. Als ze een stabiele online service bieden, positieve ontwikkelingen wat betreft features en content blijven tonen, actief exploits en cheaters tegen gaan, etc, dan heeft het zeker toekomst. H1Z1 heeft z'n voors en tegens maar DayZ zeker ook.

Voor beiden zal een grote deler in de succesfactor de tijd zijn die het duurt duurt totdat er een consolerelease is, en de tijd die het duurt totdat ze uit early acces komen. Waarbij voor dat laatste natuurlijk geldt dat ook de content, features, stabiliteit van de service en exploits meewegen in de perceptie wat betreft het uit early acces komen.
Ik heb dayz niet gespeeld ofzo, maar een grote survival game met zombies online noem ik zeker wel innovatief en het is een succes.
Ik hoop dat je inziet dat Sony Online Entertainment de grote jongen is in het rijtje wat je opnoemt. WoW is een grote jongen omdat niemand inziet dat WoW gewoon een slechte MMo is en veel concpeten jat van andere MMO's. En de personen die ik ken die EQ hebben gespeeld en WoW zijn het er mee eens.

Buiten dat ben ik het wel met je eens dat de MMO zijn beste tijd gehad heeft. Ik kijk alleen nog heel erg uit naar EQ next gezien dat een ommekeer moet gaan worden ( maarja eerst zien dan geloven ).
Jep, het is nog maar zien hoe alles verloopt met deze overname. Hoop dat dit niet ten kostte gaat van ps4 ports van h1z1 en planetside.
Jammer dat Destiny verre van een MMO is :(
Destiny heeft zeker wel veel overeenkomsten met een mmo. Bijvoorbeeld de gehele tower of de mensen die tegen komt op de planeten.
Ja, de gehele tower met maximaal 15 man, echt Massive zeg :| . Waar je geen enkele manier van interactie hebt, los van wat domme dansjes. Ik speel Destiny sinds release en speel het nog steeds geregeld. Maar het is absoluut geen MMO. Het heeft veel elementen van verschillende genres, maar het is het net allemaal niet. Ik heb ook sterk het gevoel dat Bungie een game heeft gemaakt zonder te weten wat nou de bedoeling was. Nu zie ik dat ook erg terug komen in de vele updates waar ze de game proberen aan te passen (wat niet verkeerd is). Maar zaken zoals een gebroken/onlogische economie (motes of light, strange coins, glimmer, marks, commendations, verschillende typen shards/energy, zoveel echt nodig?) laten zien dat Bungie een game heeft gemaakt die enorm populair is geworden, waar veel mensen dingen van verwachten die simpelweg nooit de bedoeling was. Je ziet ook gewoon dat ze niet echt weten wat ze moeten doen.

De Tower is er dan ook echt puur in gezet om Destiny als een 'wereld' te laten lijken. Je wordt een beetje geforceerd om te denken dat je allemaal met elkaar verbonden bent. Je kan echter letterlijk niks doen in de Tower. Alles wat daar te doen is hadden ze prima in je schip kunnen bouwen in Orbit. Dingen die je enkel in Tower kan doen (met andere spelers interacten) kan simpelweg niet eens. Dus waarom is er eigenlijk überhaupt een Tower....

Toffe en verslavende game, maar nee... dit is echt geen MMO. Ik speel nu ook enkel de nightfalls/weeklies en raids. Tot de volgende DLC weer komt.

Ik zou zelfs bereid zijn om €10 per maand aan deze game uit te geven als ze het wél een MMO zouden maken. Dus een gigantische wereld, vol met sidequest, veel meer spelers, interactie en maandelijks gloednieuwe content. Denk dat dit oude model zelfs verrassend goed zal werken met Destiny...

Maargoed: dit is hoe ik er persoonlijk tegenaan kijk, en totaal off-topic. :X

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 2 februari 2015 22:04]

Denk dat het concept van destiny geweldig is, maar niet helemaal goed is uitgewerkt, bijvoorbeeld het verhaal is slecht en dat van de makers van halo... En mmo's kunnen misschien ook maar beter op de pc blijven, communiceren is gewoon lastig, je kan ook niet de headset bij iedereen aan gooien in de tower, dat word in groot geschreeuw met alle verschillende talen. Misschien hadden ze een meer mmo vormige game moeten maken voor de pc, waar communiceren Beter gaat. ( ik weet dat ze dan heel wat geld mislopen). Maar bijvoorbeeld een game is final fantasy 14 speelt voor geen meter op de ps4, om een voorbeeld te geven waarom de standaard mmorgp niet werken op de console.
Onderschat Planetaire 2 niet. Die gratis speelbare game is best populair.
Is idd een populaire game en wil het graag uitproberen op de ps4 wanneer het uit is op de ps4. Maar dat is ook de enige populaire game van sony online op het moment. Maar ik denk dat ik het laat bij battlefield, al die free 2 play games komen allemaal een beetje cheap over op mij.
Teso is nou niet succes haha.
Ik vind het anders een topgame :D
Heb nochtans al vele uurtjes plezier gehad met DCUO, daarnaast bewijst een game als GW2 dat de mmorpg nog niet dood is
Vond dcou op de ps4 maar niks, maar de game moet je ook op een pc spelen. Guild wars 2 is naruurlijk een topper, maar dat is een mmorgp die ook wat anders doet.
Weet ik niet, heb het enkel op pc gespeeld
ook planetside2,smedley,ontwikkelaar kijkt al uit naar xbox als platform voor releases....
Hmm, ik weet niet of dit wel zo goed is voor EQL/N.
Beetje offtopic maar wat was Everquest toch een topgame destijds. Ik ben het in 1999 gaan spelen en heb mij er echt jarenlang goed mee vermaakt.
I agree!

EQ2 was mijn eerste SOE titel, en dat blijft mijn mooiste ervaring met een MMO.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee