T-Mobile zet 4g voorlopig niet in voor internet in de trein

T-Mobile gebruikt voorlopig alleen nog zijn 3g-netwerk bij het aanbieden van internet in treinen van de NS. Wifi in de trein kampt vaak met capaciteitsproblemen, die bij het gebruik van 4g vermoedelijk minder groot zouden zijn.

T-Mobile 4g-logoDe reden dat T-Mobile geen 4g gebruikt voor wifi in de trein, is omdat de huidige apparatuur in de treinen niet geschikt is. "Die is geschikt voor 2g en 3g, maar zou dus aangepast moeten worden", zegt Michael Vos van T-Mobile desgevraagd tegen Tweakers. Omdat de apparatuur inmiddels in honderden treinen zit, zou het vervangen van die hardware veel tijd en geld kosten.

T-Mobile houdt zich op de vlakte over of de vraag of een overstap op termijn wel zal gebeuren. "Over eventuele toekomstige inzet van 4G ten behoeve van deze dienst is op dit moment niets concreets te melden", aldus Vos tegenover Tweakers.

Wifi in de trein kampt veel met capaciteitsproblemen, omdat treinreizigers via wifi in feite met zijn allen een 3g-verbinding delen. Vorige week oordeelde toezichthouder ACM dat T-Mobile diensten als Netflix en Youtube mag blokkeren, omdat de dienst anders niet goed zou functioneren. Wifi in de trein is in elk geval tot april gratis.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-01-2014 • 12:03

88 Linkedin

Reacties (88)

88
86
52
3
0
11
Wijzig sortering
T-Mobile ook maar de messenger die zegt dat ze voorlopig nog geen 4G kunnen aanbieden, maar de NS moet het besluit doorhakken om de installaties te laten vervangen. Deze zijn van Norman Digial, en zij moeten hen die geschikte apparatuur leveren.

Een ombouw (wat dan weer plaats vind bij NedTrain) lijkt me niet meer dan een dagje werk, de infrastructuur voor WiFi is er al, dus theoretisch zou er dit jaar al een vervangingactie kunnen starten. Of je dan gebruikt maakt van KPN of T-Mobile maakt geen moer uit, zij leveren de mobiele dienst en niet de hardware, hoogstens een paar dataSIM-kaarten voor in de treinen.
De reden dat T-Mobile geen 4g gebruikt voor wifi in de trein, is omdat de huidige apparatuur in de treinen niet geschikt is.
De installatie van die hardware is nog niet eens afgerond, maar de hardware is kennelijk verouderd? Zo jong is 4G-hardware nu ook niet meer...
Volgens mij zij die treinen nog niet zo lang geleden uitgerust met Wi-Fi. Dus best wel fail dat die apparatuur nog niet geschikt was voor 4G.

Als het goed is worden er nu nog dubbeldekkers omgebouwd (NID/DDZ zesjes), die zouden dan toch wel 4G kunnen krijgen?
Ik denk dat er al een commitment ligt voor de aangekochte apparatuur en dat deze niet zomaar gewijzigd kan worden. Tevens denk ik dat T-Mobile liever mobiele 4G abonnementen verkoopt. Dus wat dat betreft is een trage wifi in de trein in hun eigenbelang
Of je kiest ervoor om van 4G in de trein een showcase te maken.....
Dit dus. T-Mobile heeft helemaal geen belang bij een goed werkende gratis internetverbinding in de trein.
Wellicht zou de NS KPN moeten overwegen?
Nee, het probleem is dat er één 3g verbinding is voor alle reizigers. Dat ligt niet aan de provider, maar aan de manier van aanbieden.

Persoonlijk zie ik ook niet dat mensen hier voor gaan betalen. Het concept is fantastisch, maar als je geen filmpje kan bekijken of zelfs fatsoenlijk je fb-wall laden dan haak ik wel af. Gelukkig hebben we nog hotspot functies op onze smartphones...

[Reactie gewijzigd door Bram S op 6 januari 2014 12:10]

Nee? Het lijkt mij dat de NS elke aanbieder moet overwegen om de beste dienstverlening aan haar klanten te kunnen leveren. Desalniettemin verwacht ik niet dat dit op korte termijn veranderd zal worden, vanwege contactduur en eventuele aanvullende investering.
De NS kijkt gewoon naar de goedkoopste aanbieder voor een redelijke dienst.

Alles wat ze niet uit hoeven te geven kan naar de bonus natuurlijk ;-)
Inderdaad. Eigenlijk een nog al vreemd artikel. T-Mobile gaat er feitelijk helemaal niet over, maar de NS. T-Mobile wil best over op 4G, maar alleen als de NS er voor betaalt.
En bij de NS hebben ze natuurlijk helemaal geen verstand van internet. Dat kun je al zien aan hun informatievoorziening als er problemen zijn op het spoor. Prioriteiten toekennen blijft lastig. Maar het zal wel iets met oude mannetjes op bepaalde posten te maken hebben die denken te weten hoe alles werkt zonder dat ze dat echt weten. Beetje zoals bij KPN op sommige sleutelposities.
Meer naar hun enige aandeelhouder, vadertje staat.

Tot nu toe wordt verreweg alle NS winst gewoon afgeroomd door de overheid. Of direct of via een verplichte huurprijs van meer dan een miljard aan het staatsspoorbedrijf ProRail.
Als jij als dienstverlening altijd 'het beste' wil leveren voor je klanten dan zal je niet lang bestaan... het moet altijd nog haalbaar zijn qua kosten of er moeten een kosten baten afweging worden gemaakt. Als de meerprijs bij KPN zoveel meer is en qua kwaliteit en capaciteit procentueel niet hetzelfde biedt, dan is de keuze voor een verstandig bedrijf erg makkelijk.

Plus dat we het hier hebben over een gratis dienst die de NS helemaal niet verplicht is te leveren... er kan dus eigenlijk niet over worden gemiept wat dat betreft. Als je kwaliteit wilt dan zal je er denk ik toch voor moeten gaan betalen.
Goede dienstverlening kan ook meer klanten opleveren natuurlijk -> meer inkomsten.
En waarom maakt ProRail (dichter bij NS dan menigeen denkt) dan nu op de stations gebruik van KPN en is die verbinding in de trein op het station beter dan de verbinding in de trein van T-Mobile?
Verder, was er niet een minister die een uitspraak deed over internet in de trein. En volgens mij is de staat nog steeds de enige aandeelhouder en bepaalt dus wat er gebeurt bij NS.
Dat is simpelweg omdat de kpn-verbinding geen 3G verbinding is, maae gewoon een vaste lijn.
Sorry, had het even beter moeten uitleggen. Ik bedoelde de Wifi verbinding in de trein. De wifi die van buiten de trein kwam toen we stilstonden, op het station (KPN), was beter te ontvangen (sterkte), dan de Wifi sterkte van de verbinding binnen in de trein (T-Mobile).
We begrijpen je prima hoor, maar de Wifi op de stations wordt waarschijnlijk via een vaste lijn (glas?) geleverd die toch al naar die stations ligt voor de overige communicatie. En die dus veel meer bandbreedte heeft dan de Wifi die via het dak van de trein uit 3G gehaald kan worden.

Een trein is mobiel, een station niet.... ;)
Snap wat je bedoelt. Ging echter om het punt vanaf de routers van de trein of station, niet de achterliggende infrastructuur of bandbreedte. De bandbreedte van glas heeft niks te maken met de ontvangststerkte van de Wifi (dus niet de ping). Dit zegt dus ook wat over de apparatuur in de stations en die van T-Mobile. Die van T-Mobile lijkt dus minder goed dan die van KPN.
De reden dat T-Mobile geen 4g gebruikt voor wifi in de trein, is omdat de huidige apparatuur in de treinen niet geschikt is
Dat ligt denk ik eerder aan de NS dan aan T-Mobile. Overigens heeft de NS een aanbesteding gedaan, T-Mobile heeft deze gewonnen, dus ze kunnen nu niet zomaar even overstappen op een andere leverancier. Tenzij afspraken uit het contract niet nagekomen worden natuurlijk. Het blijft een kosten/baten afweging. 4G kan wel, maar kost veel meer en op dit moment zullen er slechts een beperkt aantal passagiers gebruik van maken.
Hebben ze toch een aantal jaren geleden al mee samengewerkt en dat beviel om een of andere reden niet?
Nog ff en dan heeft KPN 75% van alle overheids contracten binnen gesleept en zal de concurrentie niet veel kunnen doen meer.. Maar dat is in mijn ogen.

Verders niet veel last van storingen of problemen in de trein. maar ik reis dan ook op rustige tijden dan de meeste reizen.

laten we hopen dat de 4G wel goede dekking geeft en daarna pas de trein.. Deze functie is gratis en als toevoeging en niet noodzakelijk. Beter eerst de eigen netwerk verbeteren en daarna pas aan de NS denken :)
dat doen ze al; internet hotspots op de stations worden onderhouden door KPN.
De NS werkt al samen met de KPN voor de wifi op stations:
http://www.ns.nl/over-ns/...wifi-op-stations-aan.html
Feitelijk is dat de ProRail, maar die staat dichter bij NS dan menigeen denkt/geloofd. Op papier slechts 2 bedrijven, maar meer één dan wordt verteld.
KPN doet hét wel op twence traject tussen Zutphen en Oldenzaal.
Laat ze eens kijken hoe andere landen het doen. Ik heb 3 jaar(!) geleden in Noorwegen een treinreis gemaakt en overal een superverbinding gehad. Dan moet het in zo'n klein landje als NL toch ook wel lukken?
Andere bevolkingsdichtheid, andersoortige problemen.
In een land als Nederland zou een dekkend 3G netwerk inderdaad makkelijker moeten kunnen. ;)
Andere bevolkingsdichtheid, andersoortige problemen.
In Japan 't zelfde verhaal hoor, overal 3G of beter qua verbinding zelfs in tunnels onder zee-engtes door.
Maar laat me raden, net als Noorwegen geldt daar een andere bevolkingsdichtheid en andersoortige problemen, dus is het niet te vergelijken zeker :')

Nederland zit natuurlijk in die unieke positie waarin onze bevolkingsdichtheid te hoog is om goede dekking te bieden, maar te laag om goede dekking te bieden, ook zitten we niet ver genoeg uit elkaar om een goede verbinding op te zetten, maar ook weer niet zo dicht bij elkaar genoeg om daadwerkelijk goede dekking te bieden 8)7
Altijd makkelijk om één ervaring erbij te halen. Ik heb in enorm veel europese landen in de trein gezeten en slechts in enkele landen is het beschikbaar, en slechts zeer sporadisch is het gratis. In bijvoorbeeld duitslang betaal je er dik voor (http://www.hotspot.de/). Ik vind het overigens prima dat ze bepaalde diensten blokkeren, zolang ik maar sites en documentjes kan laden. Misschien kan de NS als de concessie met T-Mobile afloopt gaan kijken naar 4G? In de spits toch wel handig.

Edit:
Over Noorwegen: Buiten Oslo (en misschien Bergen) woont er bijna niemand in Oslo. Wanner je dus een wat langere tijd in een trein zit, reis je bijna alleen maar door praktisch onbewoond gebied, die wel van 3g dekking is voorzien. Zo zijn die masten dus lang niet zo belast als in de randstad.

[Reactie gewijzigd door paulklooster op 6 januari 2014 12:21]

Dat betekend dus dat er voor veel minder bewoners een mast staat. En dus meer kosten met zich mee brengt. Dus de belasting is minder maar moeten wel meer palen neerzetten die 3G afgeven.
probleem is dat bij een klein landje vaak veel mensen op één mast zitten, en dat gaat al hard ten koste van de bandbreedte, tel daari n de trein nog eens een paar honderd die één 3G verbinding delen en dan is het helemaal vragen om problemen.
Bandbreedte ja, maar uberhaupt geen signaal hebben is natuurlijk wel erg slecht.

Bij Vodafone kun je het mooi zien:

https://www.vodafone.nl/s...kking/dekkingskaart.shtml

Zet eens alles uit behalve 2G. Je hebt dan mooi de kaart van Nederland. En zet dan eens enkel 28,8Mbps en hoger aan en huiver ...

De meerderheid van Nederland heeft anno 2014 nog niet eens HSPA+
"Wifi in de trein is in elk geval tot april gratis"

Wist niet dat dit een betaalde dienst zou worden? ;(
De gratis periode zal ongetwijfeld wel weer worden verlengt zoals eerder is gebeurd. De dienst is onvoldoende om geld voor te vragen: Vreselijk onbetrouwbaar en gefilterd.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 6 januari 2014 12:16]

Als ze er geld voor vragen en er zodoende minder mensen (misbruik) gebruik van maken zal de kwaliteit ook omhoog kunnen gaan, misschien kan het filter er dan ook weer af.

Nu gebruik ik het niet omdat de kwaliteit lager is dan mijn eigen 3G abonnement maar betaal ik er wel voor.
Het filter zal er voor 3G (en ik denk ook voor 4G mocht dat gebeuren) niet af gaan, het is nog steeds 1 verbinding, als dan 2 mensen op youtube zitten zit je al op je capaciteitslimiet. Het is gewoon een heel slecht geimplementeerde oplossing.

Ik vraag me af of ze niet gewoon meerdere antennes hadden kunnen plaatsen voor meerdere 3G/4G verbindingen en dan loadbalancen.. maar ik denk eigenlijk ook niet dat de NS hiervoor zou willen betalen. Als het aan de NS ligt zou je ook al niet meer naar de WC kunnen in de trein.
Probleem zit niet alleen in de verbinding qua snelheid, maar ook dat de rijdende trein telkens de volgende mast moet oppikken op best wel hoge snelheden (bijv. 140km per uur). Daar is 3G helemaal niet op gemaakt en dus ook eigenlijk helemaal niet voor geschikt. Het is dus een vorm van wensdenken dat internet in de trein en een onderschatting van de populariteit ervan.
Dat wordt alleen genoemd om hunzelf in te dekken. Mochten ze wifi ooit betaald gaan maken, dan moeten ze niet nu gaan zeggen "het zal altijd gratis blijven". Ik kan me voorstellen dat er een betaalde variant komt die via 4G werkt, en waarvan volledige werking dan ook gegarandeerd wordt. Op lange trajecten zou ik dat nog wel overwegen.
"Wifi in de trein is in elk geval tot april gratis"

Wist niet dat dit een betaalde dienst zou worden? ;(
Het is zelfs al een of meerdere jaren uitgesteld.
Die quote zegt niet dat het wel geld gaat kosten dus die opmerking kon je wel achterwegen laten :)
Ik denk dat ze dan eerst hun 4G dekking moeten uitbreiden, anders heb je ook niks aan 4G in de trein.
Anoniem: 126717
@DonKui6 januari 2014 12:24
Ik denk dat ze dan eerst hun 4G dekking moeten uitbreiden, anders heb je ook niks aan 4G in de trein.
De 3G dekking zou een mooie start zijn, ik heb veel witte plekken op mijn route.
Gelukkig lees ik 's ochtends voornamelijk de BBC paginas, en als je dat via de app doet staan de paginas al gecached. Supersnel dus, zelfs zonder verbinding.
Wellicht een optie voor de Tweakers app? Alleen zit je met reageren natuurlijk nog steeds vrijwel zonder werkende verbinding.
Ik denk dat de Tweakers app uitgefaseerd wordt met de beta van de nieuwe responsive site ;)

Maar verder heb je gelijk natuurlijk. Apps die met online gegevens werken, zouden beter bestand moeten zijn tegen het uitvallen van een verbinding. Er zijn er maar enkele die daar goed mee omgaan.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 januari 2014 12:54]

Inderdaad, ze moeten eerst eens hun gewone dekking goed voor elkaar krijgen.
Ik zit in de achterhoek en heb op 80% van de plekken waar ik regelmatig kom (thuis, werk, vrienden) slechte tot zeer slechte verbinding.

En 4g heb ik post van gehad XD wat een slechte zaak is dat .
Ik krijg pas in het 3e of 4e kwartaal van 2015 4g

Ik ga er van uit dat ze in de tussentijd niks meer zullen doen met hun 3g netwerk.

nee.... nog 1 jaar abbo en dan ben ik weer weg.
slechtste keuze aan provider die ik tot nu to gemaakt heb.
Heeft 4G niet juist de potentie om van een betere dekking te voorzien, die om deze reden wellicht nooit met het 3G netwerk behaald zal worden?

Voordelen 4G t.o.v. 3G zoals ik het begrepen heb:
- hogere capaciteit (meer gebruikers/apparaten tegelijkertijd aangesloten)
- lagere latency (gegevens gaan sneller heen en weer terug)
- hogere bandbreedte (in dezelfde tijd meer gegevens versturen)
- potentie voor betere dekking! (in ieder geval op de 800MHz frequentie die KPN in gebruik heeft)
De potentie voor betere dekking weet ik zo niet, maar lijkt me wel een logisch gevolg van nieuwe technieken.

Maar neem aan dat dat niet betekend dat je je klanten maar zegt:
"Ja meneer binnenkort komt 4g en bent u van uw problemen af."
Op zich wel grappig dat 4g te snel is voor de NS.

Off topic: Ik woon in Amsterdam en ik blaas overal iedereen eruit mijn mijn super goedkope T-mobile abbo _/-\o_

[Reactie gewijzigd door carbonspeed op 6 januari 2014 13:41]

Ook t-mobile, ik zit rondom Utrecht en ben inmiddels zo zat van het slechte bereik met 4G op vele plekken dat ik het toestel gewoon heb vastgezet op 3G. Steeds slecht verstaanbare gesprekken, verbindingen die even voor een fractie wegvallen... in de zeldzame gevallen dat er wel goed bereik was ging het idd razendsnel, maar dat kan ik op 1 hand tellen. Ik ben tot nu toe nog niet echt onder de indruk...
Raar zelfs in dorpen buiten Amsterdam waar ik voorheen niets kon doen knal ik nu behoorlijk snel door mijn browser & apps heen, puur en alleen met 1 streep 4g. Vroeger kon ik daar niet eens WhatsAppen maar nu kan ik zelfs videostreams kijken in HD, hoewel ik dat niet heel lang vol kan houden met mijn 1g abbo.
Heeft T-mobile al VoLTE? Want als ze dat nog niet hebben, bel jij niet via 4G, maar gewoon via 3G. Dus slecht verstaanbare gesprekken etc. heeft dan niks met 4G te maken...
T Mobile heeft dat neta ls de meeste providers op aarde inderdaad nog niet, en als ze het wel hadden zou zijn toestel dat nog niet hebben.

Muv wellicht een ver land hier en daar is VoLTE overal nog in de experimentele/test fase. Het heeft ook nog weinig meerwaarde, want komt pas echt tot zijn recht als je een goed landelijk dekkend LTE netwerkt hebt.

Het wegvallen van zijn verbinding kan wel veroorzaakt worden doro schakelen, maar mijn vermoeden is dat het hier om 'gewone' onderbrekingen gaat als gevolg van slechte en/of overbelaste verbindingen. Bedenk immersdat bandbreedt op cellen gedeeld is.
Ben ik nu de enige die dolblij is met 4G van T-Mobile? Als fanatiek voetbalsupporter zit ik elke twee weken in de Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht. Voorheen moest ik terugschakelen naar gprs om af en toe Twitter of Whatsapp te gebruiken, de laatste keren kon ik een overtreding of doelpunt terugkijken zonder problemen. Ik geniet!
De 3G dekking is al bijzonder matig. Zodra je buiten een stad bent, valt de 3G al weg. Dus de NS-wifi is dan net zo waardeloos...
Ik denk dat ze dan eerst hun 4G dekking moeten uitbreiden, anders heb je ook niks aan 4G in de trein.
Als ik al 3G dekking had gedurende mijn treinreis, zou ik die wifi niet eens nodig hebben, helaas
heeft T-mobile nog niet overal in nederland 3g dekking(zelfs midden in Arnhem zitten dead spots waar je enkel 2g hebt).

Laat ze zich dáár eerst maar eens op richten, ipv mensen lekker maken met 4G, laten betalen voor 4G, maar alles behalve 4G leveren...

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 6 januari 2014 15:12]

Waarschijnlijk word het reizen in de trein hierdoor duurder, ik kan me niet voorstellen dat we (direct) moeten gaan betalen voor wifi. Maar indirect wel.
Treinen is al peperduur, ze moeten het er maar mee doen hoor.
Ik was met de kerstdagen weer iets van 120 euro verder, Zuid Holland, Limburg, Overijsssel en weer naar Zuid Holland. Slechts 2 man en mét korting. Dat bedrag mag best een beetje fatsoenlijk internet inbegrepen hebben.
Ja en auto's rijden gratis (want benzine kost natuurlijk ook niets en dan heb je ook gratis wifi) als je diezelfde reizen zou maken....
Die afstanden kosten je geen 120 euro aan benzine en afschrijving als je in een fatsoenlijke auto rijd. Denk dat we dichter bij het verbruik zitten als je de helft van dat bedrag pakt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 6 januari 2014 13:48]

Tja, maar ze doen het waarschijnlijk toch!
Logisch dat ze al die video stream zooi en andere data vreters verbannen in de trein, als je dat wil moet je gewoon zelf je mobiele internet betalen. Het is geen vaste internet verbinding waar je gebruik van kan maken, wees blij dat je gebruik kan maken van de wifi in de trein om je email te bekijken e.d.
Het is niet van voldoende kwaliteit om het een betaalde dienst te maken.
Het is bedoeld om onderweg te kunnen doorwerken, mailen, reisinformatie te bekijken maar dat is zelfs niet mogelijk met de huidige situatie. Een webpagina haalt je om de 2 minuten binnen en standaard heb je een ping van 1022ms. En dat moet je nog met gemiddeld 10 man delen...? :+

Om nog maar niet te beginnen over het 3G-netwerk van T-Mobile dat sowieso al zwaar overbelast is. De t-mobile-hotspots springen ook vaak over naar 2G of zonder service vanwege de slechte dekking onderweg. Bovendien hopt hij erg vaak van zendmast tot zendmast en dat werkt bij T-Mobile ook erg stroef(ervaring en bron).

Ze noemen het vaak een dienst van NS en T-Mobile maar dit kun je zeker geen dienst noemen!

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 6 januari 2014 12:19]

Waarschijnlijk gaan ze dit wel ooit updaten natuurlijk, maar waarschijnlijk niet zonder dat NS Reizigers er ook extra voor betaalt ;)

Probleem met de hardware is volgens mij ook dat deze ook shock-proof moet zijn voor gebruik in de trein, die hardware is er wellicht nog niet direct voor 4G? Ook is er eventueel een andere antenne op het dak nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee