Kamer wil ook stopcontacten in tweede klas

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er ook in tweedeklastreincoupés van de NS stopcontacten worden geplaatst. Daarmee zou het comfort van de hedendaagse treinreiziger verder worden verbeterd.

NS-treinMomenteel hebben veel eersteklascoupés al stopcontacten zodat een treinreiziger bijvoorbeeld zijn laptop of smartphone kan opladen. In de tweede klas zijn echter geen stopcontacten te vinden. Volgens GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren is dit onderscheid achterhaald en het aanbieden van deze 'service' inmiddels geen luxe meer. Het Kamerlid diende daarop een voorstel in waarin de NS wordt verzocht om ook in de tweede klas stopcontacten aan te gaan bieden.

Het voorstel van Van Tongeren heeft een Kamermeerderheid gekregen. Daarmee wordt de NS gevraagd om bij de aankoop van nieuwe treinen en de renovatie van oude treinen ook in de tweede klas stopcontacten in te bouwen. Daarmee wordt op termijn het comfort van alle treinreizigers geholpen, zo stellen de politici. De NS heeft nog niet gereageerd op het besluit, maar de vervoerder biedt al wel gratis wifi in een groot deel van zijn treinen aan.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-11-2013 • 19:16

243

Reacties (243)

243
230
110
10
0
44
Wijzig sortering
laat ze eerst maar eens zorgen dat de treinen rijden, vervolgens zou een coupetje per trein extra handig zijn, dan kan iedereen zitten. Dan zou ik graag een schone wc in de trein zien. Als we dan nog meer luxe mogen zou ik graag daarnaast lege prullenbakken zien. En o ja, als ze toch bezig zijn, maak de treinen dan meteen winterproof.

Pas als dit gebeurd is moet men zich bezig gaan houden met stopcontacten in de trein en dan kan je je ook nog eens gaan afvragen of dat de ns dat niet moet regelen ipv de regering
Op welke traject reis jij met de trein? Mijn ervaringen zijn toch echt anders.
ik reis elke dag sliedrecht->Dordrecht->Eindhoven(en terug natuurlijk) of Sliedrecht->Geldermalsen->Den Bosch->Eindhoven(en terug natuurlijk;))
Ik reis dagelijks van tilburg naar Dordrecht, en daar kan ik zelfs in de spits altijdwel één leeg stoeltje vinden. Hebvanaf september een keer moeten staan. Buiten enkele +5min valt de vertraging mij ook mee.
dan heb je meer geluk als ik heb, maar mijn ervaring is dat er bepaalde 'rampentreinen' zijn er er treinen zijn die nooit wat hebben
Winterswijk - Nijmegen is een ramp, niets anders dan vertragingen / uitval van treinen. Je kunt niet vertrouwen op de punctualiteit van de trein, jammer.
Heeft de overheid geen belangrijkere dingen te doen dan het regelen van f-ing stopcontacten in een tweede klas van een geprivatiseerd vervoersbedrijf? Er zijn momenteel letterlijk 1000 dingen op de binnenlandse agenda die 10x belangrijker zijn dan dit. Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt daar in Den Haag?? 8)7
Wat kan ik me toch kapot ergeren aan dit soort overheids-bemoeizucht (En dat nog wel van partijen die zich zo 'liberaal' voordoen, en daarmee ook achter de privatisering van de NS hebben gestaan!). Dit is bijna hetzelfde als van de Albert Heijn eisen dat ze standaard een zakje tomatensaus bij een pak macaroni instoppen. Mag ik als consument zelf even beslissen of ik bereid ben daarvoor te betalen? Ik wil gewoon dagelijks met de trein van punt A naar punt B, en ik wil NIET mee moeten betalen aan het stroomverbruik van anderen.

Ik vind het uberhaupt onnodig. Het maakt het vervoeren en daarmee de vervoersbewijzen alleen maar duurder. Daarvoor hebben we een eerste klas, en daar betaal je dan ook voor. Blijkbaar is er behoefte aan onder sommige reizigers, dan moet je ook maar bereid zijn ervoor te betalen. (Van mij mogen ze het verschil tussen de eerste klas en de tweede klas ook wel opdoeken, en uberhaupt de stopcontacten verwijderen, maar als de gek ervoor wil betalen, wie ben ik dan...)

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 22 juli 2024 18:38]

Anoniem: 552428 26 november 2013 19:56
Ik vind niet dat de overheid de mogelijkheid moet hebben een commercieel bedrijf te verplichten om extra voorzieningen als deze aan te bieden. De NS is geen staatsbedrijf meer dus ik vind niet dat de overheid daar zoveel over te zeggen zou moeten hebben.

Ik snap best dat de NS min of meer een monopoly heeft op treinvervoer in Nederland, en dat daarom controle van de overheid nodig is, maar niet wat betreft dit soort dingen.

Bovendien leiden dit soort maatregelen ook tot hogere kosten voor de NS en dus misschien hogere vervoersprijzen (of andere dingen zoals een verslechtering van het onderhoud, maar het gaat in ieder geval ten koste van iets).

Mensen die geen behoefte hebben aan dit soort voorzieningen draaien wel voor de extra kosten op.
Helemaal mee eens. Tweede-Kamerleden die dit soort suggesties doen zouden misschien eens uit de politiek moeten stappen en gewoon als vrijwilliger werkgroepen beginnen om te lobbyen bij bedrijven. Echt heel jammer dat economie naar de knoppen aan het gaan is, de werkloosheid enorm hoog is, en ze zich hiermee durven te bemoeien.

Daarnaast, zoals hierboven al is gezegd, zijn er bij de NS en de treinen nog genoeg andere, veel fundamentelere problemen om op te lossen. Ik zou veel liever zien dat er tijdens de spits eens genoeg ruimte is voor iedereen om te zitten, en dat treinen eens vaker op tijd rijden (ja ja 96% van de treinen rijden op tijd, maar we zeggen niets over treinen die we vroegtijdig uit het traject halen!), in plaats van geld gaan lopen verspillen aan wandcontactdozen.
Om de vervoersprijzen omhoog te gooien heeft de NS dit niet nodig, dit zullen ze sowieso doen. :P
Beste ApexAlpha , ik weet niet of je a: de nederlandse taal niet machtig bent , b: je te lui ben om je eigen link naar wikipedia te lezen of c: gewoon loopt te trollen , maar de NS is NOOIT een volledig staatsbedrijf geweest zoals de volgende 3 quotes duidelijk maken.

"N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is een Nederlands spoorwegbedrijf, een voormalig semioverheidsbedrijf met een nv-status, waarvan alle aandelen nog steeds in handen zijn van de rijksoverheid."

"Nationaal spoorwegbedrijf (1938-1994):
In 1938 vond een volledige fusie plaats tussen HSM en SS. De overheid kocht op dat moment de nog resterende particuliere aandelen op. De NS bleef wel een privaatrechtelijk bedrijf en geen staatsbedrijf. De NS werd dus een semioverheidsbedrijf. Werknemers van NS werden dan ook geen volledig ambtenaar, maar semioverheidsambtenaar. NS werd een naamloze vennootschap met de Staat der Nederlanden als enig aandeelhouder."

"Verzelfstandiging vanaf 1993:
De Nederlandse Spoorwegen zijn nooit een volledig staatsbedrijf geweest. Daardoor heeft de NS veel meer vrijheid gehad, op financieel gebied en op de bedrijfsvoering, dan bijvoorbeeld de PTT of DSM die wel volledig onder de staat vielen. In maart 1993 besloot de Tweede Kamer der Staten-Generaal om de NS te verzelfstandigen, aangezien NS al zelfstandig functioneerde werd eigenlijk alleen de relatie met de rijksoverheid herzien."

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Spoorwegen
Ik linkte naar de wikipedia pagina om aan te geven dat de overheid nog steeds voor 100% de eigenaar is van de Nederlandse Spoorwegen. Hoewel het geen volledig 'Staatsbedrijf' is, is het ook geen gewoon 'commercieel bedrijf' waar de overheid niets over te zeggen heeft, zoals N3G betoogt.

De NS is inderdaad een Staatsdeelneming, en geen staatsbedrijf. Mijn zin had eigen moeten zijn: "De NS is in handen van de staats en dus heeft de staat wél het recht om verplichtingen op te leggen".

De NS is ook nog eigenaar van alle stations, de grond hier omheen en de winkels er op. Ook als op die stations alleen treinen van concurrenten rijden zoals Veolia, Arriva etc.. Al met al, niet een gewoon commercieel bedrijf dus. Maargoed, sorry voor mijn 'troll'.
M'n iPad doet het 10 uur op een accu. De MacBooks 6 tot 10 uur. Een smartphone zelfs meer. Prima als er stroompunten worden ingevoerd, maar echt nodig lijkt het mij niet direct.
Dan ga je er wel vanuit dat iedereen het nieuwste en duurste spul van Apple heeft. Het gros neemt nog lekker een laptopje van 4 jaar oud mee.

[Reactie gewijzigd door JoepD op 22 juli 2024 18:38]

Buiten het feit dat het een goed idee is,vraag ik me echt af of het iets is waar de kamer zich bezig moet houden.
Buiten het feit dat het een goed idee is,vraag ik me echt af of het iets is waar de kamer zich bezig moet houden.
In dit geval vind ik dit zeker iets waar de Tweede Kamer zich mee moet bemoeien! Lijkt me ideaal, even je telefoon/laptop opladen. Ze zullen wel een beveiliging of zo iets moeten inbouwen, dat het stopcontact tijdelijk wordt uitgeschakeld als er meer dan bijvoorbeeld 500 Watt wordt gebruikt.

Ik zie het anders al voor me: gezin reist met trein, zodra het etenstijd is komt er een twee-pits kookplaat uit de tas. Vervolgens gaat moeders een overheerlijk warm hapje bereiden in de trein.. :+ :+

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 18:38]

Zucht.... de vraag is of ons politiek systeem zich daarmee moet bemoeien of dat zij zich bezig moeten houden met het besturen van het land. Dit land heeft voldoende uitdagingen waar de Tweede Kamer zich mee bezig kan houden (onderwijs, investeren in de publieke sector, aanjager zijn van de economie, sociale zekerheid, investeringsklimaat and so on).

Dit komt op mij over als zieltjes winnen zonder dat dit een bijdrage levert aan een (weder)opbouw van onze economie.

Ze kosten genoeg; laten ze zich eens bezig houden met zaken waar het in dit land wel om gaat: bestrijden van de werkeloosheid, verbeteren van onze concurentiepositie in Europa en daarbuiten.

Oh ja, voor jouw informatie: de NS is geen staatsbedrijf meer.

Just my 2 cents

[Reactie gewijzigd door S.J.Onnie op 22 juli 2024 18:38]

Dit is anders helemaal in lijn met het programma van GroenLinks. De partij wil (samen met het CDA) flexwerken graag stimuleren. Ik vind het fijn dat de tweede klas straks voor mij als armetierige zzp'er een aantrekkelijker werkplek wordt.
Hoi Randfiguur,

Het kan zijn dat het in lijn is met het partijprogramma van GroenLinks (danwel het CDA). De vraag is dan of de partij zich niet beter kan bezig houden met onderwerpen waar het land echt iets aan heeft? Economie, onderwijs to name but two.

Ik respecteer de behoefte van ZZP'ers (zij zijn op dit moment de motor en de smeerolie van de economie). Waar het hier mijn inziens om gaat is of de politiek hier zich mee bezig moet houden of dat marktwerking hier zijn werk moet doen. Wil de NS meer klanten (of haar huidige klanten behouden) dan moeten ze meer kwalteit of meer service bieden. Zo gaat dat bij commerciële bedrijven.

De politiek hoort zich in mijn optiek bezig te houden met die zaken die het land vooruit helpen. Dit valt daar niet onder.

Another 2 cents ;-)
Dit valt zeker wel onder staats inmenging. De spoorwegen zijn een belangrijk vervoersmiddel. Aantrekkelijker maken van reizen via het OV zorgt voor minder gebruik van de auto. Denk aan uitlaatgassen; vooral in de stad. (Ja een trein van tig ton aan de praat krijgen kost ook niet niks, maar als je het aantal man dat in de spits reist met een trein en de kosten daarvoor, vergelijkt met alle auto's die daarvoor in de plaats zouden reizen, kom je goedkoper uit.) Dit is in lijn met de gedachte van de afgelopen kabinetten om giftige uitlaatgassen te reduceren.

Het komt toch wel redelijk vaak voor dat in de spits er weinig capaciteit is en mensen ongemakkelijk kunnen forenzeren. :) Comfortabeler maken van de reis zorgt mijn insziens voor meer treinpassagiers.

Oja de staat is 100% aandeelhouder van de NS ;)
Exact.

Wat de Tweede Kamer kan doen is doelen stellen. Bijvoorbeeld op reizigeraantallen, of tevredenheid onder bepaalde subgroepen, etc. Als de NS die doelen niet haalt, mag ze op het matje komen en de Tweede kamer uitleg geven. Bij herhaaldelijk falen, mag de dirtecteur naar huis (zonder ontslagvergoeding).

Maar de uitvoering is iets wat de NS zelf zou moeten bepalen. De Tweede kamer moet niet gaan beslissen of de NS prioriteit moet geven aan nieuwe stopcontacten, of juist extra schoonmakers moet instellen, meer stiltecoupe's, meer beenruimte, andere stoelen, prijsbeleid, etc.

Wellicht dat de meerderheid van de reizigers of de specifieke doelgroep die men in de trein wil lokken stopcontacten helemaal niet zo belangrijk vindt, en liever een veiligere of schonere trein wil. Of andere dienstregeling, etc.

Dat soort micromanagement is Holland op zijn smalst en ook vaak ingegeven vrees ik door persoonlijke ervaringen van een toevalig kamerlid.
Er is anders, vind ik, best wat voor te zeggen. Ik denk niet dat de staat zich er mee bemoeit in de rol van aandeelhouder van de NS, maar in de rol van overheid. Van de overheid wordt immers verwacht dat zij de economie stimuleren, groei faciliteren en zorgen voor goede reismogelijkheden. Stopcontacten gaan daar in hun eentje niet voor zorgen, dat beweert ook niemand, maar het kan wel degelijk helpen.

Nu heeft de NS al herhaaldelijk laten zien niet capabel te zijn, niet vooruit te denken en niet bijster veel om reizigers te geven. Kun je er van op aan dat de NS zelfstandig dit soort initiatieven neemt? Ik vrees van niet. Dan kan de overheid ingrijpen om het OV prettiger te maken. [edit] Reagerende op opmerkingen verderop dat de overheid zich niet met (commerciele) bedrijven moet bemoeien en de NS zelf moet laten bepalen waar markt voor is: daar zou ik het mee eens zijn als er concurrentie zou zijn! Maar ik kan niet kiezen tussen de NS of <vervoerder Y, die wel stopcontacten heeft>. Er is geen vrije markt, dus daar kun je ook niet op aan.

Mensen hier denken meestal niet verder dan morgen. Bij aanbestedingen moet er gewoon vooruitgedacht worden; treinen gaan tientallen jaren mee! Nu bij een aanbesteding niet goed nadenken kan later tientallen, zo niet honderden miljoenen kosten (WCs in Sprinters anyone?). En kom op, laten we niet doen alsof stopcontacten inbouwen in treinen een ingewikkelde klus is. Het meest lastige aspect, stroomvoorziening in een mobiele machine, is nota bene al aanwezig!

Ook wordt er gezegd dat er belangrijkere zaken zijn waar de overheid zich mee bezig moet houden. Is blijkbaar hip, die houding. Het een moet perfect zijn, anders mag het ander absoluut niet! Kom op zeg, het een sluit het ander niet uit. De overheid kan prima tegelijkertijd beleid maken over onderwijs, huisvesting, de duizenden andere zaken en ja, ook stopcontacten.

Ondanks dat ik zeker voor stopcontacten ben, vrees ik wel dat vandalisme er korte metten mee maakt. Misschien is draadloos laden praktischer, maar ik weet niet of daar nadelen aan kleven in deze situatie.

[Reactie gewijzigd door twiFight op 22 juli 2024 18:38]

Nouja, geen staatsbedrijf "...een voormalig semioverheidsbedrijf met een nv-status, waarvan alle aandelen nog steeds in handen zijn van de rijksoverheid."

ProRail is voor 100% eigendom van de overheid.
NS is voor 100% eigendom van de overheid.
Op zich ben ik het met je eens. Maar aangezien de NS het anno 2013(bijna 14) nog steeds niet geregeld heeft vind ik persoonlijk inderdaad wel dat de overheid daar wat aandacht aan moet besteden. Zo moeilijk is het niet om dat te instaleren (hier in Noorwegen hebben veel (ook nog niet alle) treinen al jaren gewoon een stopcontact bij elke stoel. En Noorwegen loopt in mijn ogen over het algemeen (ver) achter op NL met het openbaar vervoer.
inderdaad, gratis bestaat niet en dit soort luxe hoort niet in een publiek transportmiddel, dat moet snel, efficiënt, proper en veilig zijn. Je electronische prullaria laad je thuis maar op. De volgende vraag gaat dan USB-connecties zijn, want zeulen met opladers is een klucht en het hek is van de dam. Wil je luxe, reis dan 1e klasse.
Ik vind dat jij een zeer goed punt aanhaalt. Niet betreft de wandcontactdozen, daar ben ik het mee eens. Maar het moet geen gewoonte worden dat de Tweede Kamer, zijnde aandeelhouder, zich actief gaat bemoeien met staatsdeelnemingen.

De TK mag eisen stellen aan de NS als zijnde de partij die de aanbesteding doet betreffende het personenvervoer op het spoor. Maar de laatste keer dat de TK als aandeelhouder invloed uitoefende op de NS wilde de TK graag een custom hogesnelheidstrein. Hierdoor moest de NS op zoek naar fabrikanten die dat wilde doen en kwam zodoende uit bij derderangs partijen als AnsaldoBreda. Iedereen weet dat wij gewoon een TGV of ICE trein hadden moeten bestellen... Die dingen rijden al jaren zonder problemen.
Uh... De TGV en de AB trein waren gewoon de laatste twee op de shortlist van de aanbesteding. De ICE was eerder al afgevallen. Het is echt niet zo dat die opties zijn afgevallen door bemoeienis van de tweede kamer of dat ze niet konden of wilden leveren — ze waren duurder, en overheidsaanbestedingen moeten nu eenmaal de goedkoopste optie kiezen tenzij ze hele goede redenen hebben voor wat anders. Dertig VS twintig miljoen per trein moet je gewoon een heel goed verhaal hebben en dat hadden ze niet.
ik wil grotere stoelen in de tweede klas!
Ik wil dat de eerste klas wordt afgeschaft. Het is belachelijk dat ik moet staan in een trein omdat de 2e klas vol zit, terwijl er in principe genoeg stoelen in de trein aanwezig zijn om iedereen een plaats te geven.
Treinen worden alsmaar langer en langer, maar er is wel degelijk genoeg capaciteit aanwezig op het spoor; het wordt alleen verkeerd benut.
Weg met die 1e klas: als je voor je rust in de 1e klas gaat zitten dan moet je maar lekker in de stiltecoupé gaan zitten.

Ik wordt dan wel gedownmod, maar het is wel degelijk offtopic/ontopic: zonder een zitplek in de trein heb je geen eens een stopcontact tot je beschikking, als ze dat zouden doorvoeren.

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 22 juli 2024 18:38]

Ik wil dat de eerste klas wordt afgeschaft. Het is belachelijk dat ik moet staan in een trein omdat de 2e klas vol zit, terwijl er in principe genoeg stoelen in de trein aanwezig zijn om iedereen een plaats te geven.
Treinen worden alsmaar langer en langer, maar er is wel degelijk genoeg capaciteit aanwezig op het spoor; het wordt alleen verkeerd benut.
Weg met die 1e klas: als je voor je rust in de 1e klas gaat zitten dan moet je maar lekker in de stiltecoupé gaan zitten.

Ik wordt dan wel gedownmod, maar het is wel degelijk offtopic/ontopic: zonder een zitplek in de trein heb je geen eens een stopcontact tot je beschikking, als ze dat zouden doorvoeren.
Dat kan je vinden. Maar ik weet niet of je ooit hebt geteld hoeveel eerste klas wagons er werkelijk in een trein zitten. Meestal is het 7 2e klas en 2x 1e klas (idd het kan verschillen)
Kijk ik betaal 1e klas als ik ver moet reizen. Het is stiller, schoner (meestal als je niet met een smeerkees express moet) ect. Ik wil geen huilend kind naast me hebben, of een paar van die rotjong die als ze gecontroleerd worden de conducteur gaan bedreigen omdat ze kwartreizen Of een stoel die onder de mayo zit (voorbeelden zijn zwaar overdreven ja ik weet het) . En ik vind het gewoon fijn dat de conducteur in de buurt zit (conducteurs zitten meestal in de eerste klas)

De 2e klassen vind ik best voor korte reizen. Maar echt langer dan een half uur onderweg wil ik graag echt rust hebben. Daar betaal ik dan ook graag extra voor.

Als de 1e klas verdwijnt en de NS niks tot 0 doet aan de 2e klas ga ik lekker met de auto. (en ik ga altijd over landweggetjes als er maar ergens file staat, dus ik vermaak me wel) Ik vind de bus af en toe werkelijk waar een zwijnenstal.

Hoewel ik het wel eens ben met de stopcontact kwestie. Denk ik zelf dat het niet nodig is. 2e klas zit meestal vol. En ik kan en ga niet in een volle 2e klas werken. Bovendien gaan er wel heel veel extra voorzieningen weg (die de 2e klas nou dus ook aanbied) Waardoor je alleen nog betaald voor de rust. En ook was Nlinzweden zegt. De meeste batterijen houden een gewone reis wel uit. Ik gebruik bijna nooit de stopcontacten. En andere treinreizigers ook bijna niet in de eerste klas.

Het is een kwestie met 2 smaken. Aan de ene kant hoort dit wel bij de moderne stroom maatschappij. Maar aan de andere kant is dit niet echt een eerste reisbehoefte. Ik heb liever dat ze die 2e klassen eens een keer fatsoenlijk schoonmaken. Dat vind een 2e klas reiziger ook fijn.

Maar ik vind de stopcontacten in stoptreinen (oh ja sprinters, stoptreinen klinken zo stop }:O ) hoogstens onzinnig. In intercity's snap ik het wel.

Dus de 1e en 2e klas afschaffen is een typisch een links iets. En ik snap dat er mensen zijn die het weg willen hebben Maar als het dan in een rijdende graffiti muur zit, tussen huilende kinderen, dan zeg ik ''rijden maar met die auto''
Hmm, zeven tot één is een verhouding die ik nog nooit tegen ben gekomen. Op het traject waar ik reis is het minimaal vijf tot één (in het geval van dubbeldekkers), maar niet zelden vier tot één of in een korte trein zelfs drie tot één.

Verder snap, en deel, ik het sentiment dat de mogelijkheid om rustig te kunnen reizen erg prettig is. Mijn standaard woon/studie/werkverkeer vind plaats op een vast traject, en daar reis ik altijd tweede klas, maar als ik ergens naar toe ga dan kies ik er ook vaak voor om eerste klas te reizen. Maar dat is niet waar de NS, in mijn ogen, zijn prioriteiten zou moeten hebben liggen.

Op het traject waar ik reis komt veruit het meeste van het geld voor de NS bij de forensen die bijna (semi-)dagelijks met de trein reizen vandaan. Ik vind het eerlijk gezegd te schandalig voor woorden dat die mensen soms na een dag werken niet eens een plaatsje kunnen vinden in de tweede klas, terwijl er twee volledige eersteklascoupés in de trein zitten. Genoeg om iedereen een plaatsje te geven.

Die conducteurs, die altijd het halve traject lekker in de eerste klas vertoeven, zouden ze juist eens verplicht naar de tweede klas moeten verhuizen. En het liefst in een stiltecoupé. Zij kunnen dan direct de stilte een beetje in de gaten houden voor de mensen die dat zelf niet aandurven. Dan is de eerste klas ondertussen overbodig geworden, kun je die zitplaatsen weer aanbieden aan de forensen die het traject zijn bestaansrecht geven.
Het hangt sterk van het traject en de type trein af. De 1e klas in de nieuwe sprinters is eigenlijk al geen 1e klas meer. Zelfde stoelen, paar centimeter meer beenruime en een kleine garantie op een zitplaats.

De 1e klassen in de IC treinen (nieuwe en vernieuwde oude dubbeldekkers) zijn een groot verschil. Voor de zakelijke reizigers is dit zeer prettig. Op het traject Amsterdam/Schiphol richting Eindhoven zit de eerste klas geregeld vol met betalende reizigers en moeten mensen ook daar staan.
De stiltecoupe is nooit stil in mijn ervaring. Daar mogen ze van mij naast stopcontacten ook gewoon 220 op de stoel zetten en die aan een microfoon koppelen. :9
Ik denk dat veel mensen ook niet bewust voor een stiltecoupe kiezen.
Op mijn traject is het bijvoorbeeld vrijwel altijd druk, als toevallig de sliltecoupe voor mijn neus stopt ga ik daar zitten. Doorlopen naar een normale 2e klas is garantie voor 45min staan. Mijn ervaring is dat het toch een stuk rustiger is in de stiltecoupe dan normale 2e klas.
De eerst klas mag wat mij betreft gewoon blijven bestaan, een kaartje kost tenslotte bijna het dubbele en dan mag je toch ook meer verwachten? En andersom moet je ook niet zeuren als je net als ik voor de goedkopere optie kiest.
Een nieuwe BMW rijd ook veel comfortabeler dan een Dacia, maar betaal je net zo goed voor. Dan gaat de Dacia rijder toch ook niet roepen dat BMW's afgeschaft moeten worden :9
Even goed betaal je (denk ik) bij een 2e klas kaartje voor een zitplek in 2e klas coupe. Niet voor een sta-plek.
Nee lees de voorwaarden er maar op na.
Je koopt een vervoersbewijs, niet een plaatsbewijs.

Daarom moet die eerste klas ook verdwijnen of dat je in de spits ook daar kan zitten met een tweede klas kaartje als de trein propvol zit.

Wat mij trouwens het meeste opvalt is dat ze NS eigenlijk gewoon kapot aan het maken zijn. De NS moet wel dit soort voorzieningen treffen en de overige vervoerders niet?

Hier heb je een andere vervoerder en mag je al blij zijn dat de (enigste!) WC het na de middag nog doet. Dat is dan meteen ook de enigste voorziening.
alleen heb je in de trein geen keus tussen dacia of bmw.. je zit allemaal boven dezelfde wielen..
Ik ben het ergens wel met Jorn1986 eens. De eerste klas en de stiltecoupé hebben wat mij betreft pas bestaansrecht als er genoeg 2e klas plekken zijn, wat tijdens de spits nooit het geval is.

Ik voorzie trouwens een hoop extra vertraging door die stopcontacten, door jongeren die kortsluiting gaan maken.
Daar kan je een makelijke beveiliging in maken.

Bij kortsluiting per WCD een eigen stop plaatsen. Indien kortsluiting. Patch stroom eraf. die na 5 min dan weer automatisch een reset kan krijgen. Kortsluiting hoeft helemaal geen probleem te zijn.
Stopcontacten in de koplopers werken al ongeveer zo: haal je er meer dan het erop geschreven wattage uit, dan gaan ze enige tijd uit. Bij kortsluiting dus ook. Ik vermoed dat alle stopcontacten in (NS) treinen al zo werken.

(Geeft aparte effecten, als je adapter net 10 watt meer is en flink aan de slag wil. Je laadt tenslotte omdat je accu vrijwel leeg is..)
Ik heb vaker mijn laptop opgeladen in de trein en daar zit gewoon een 120 watt lader aan. Misschien trekt hij de 120 watt niet helemaal vol, maar alsnog wordt ik niet afgesloten.
Op mijn traject vaak wel stil, of minstens na even vriendelijk vragen of ze gezien hadden dat ze in een stiltecoupe zaten... gelukkig nog nooit in elkaar gemept...

Maar ik zie eigenlijk liever stabieler wifi dan stopcontacten; mijn batterij houdt het tijdens de normale forenzenreis wel vol.

[Reactie gewijzigd door nlinzweden op 22 juli 2024 18:38]

"De stiltecoupe is nooit stil in mijn ervaring. Daar mogen ze van mij naast stopcontacten ook gewoon 220 op de stoel zetten en die aan een microfoon koppelen."

Een executie-coupe? :')
Prijs verschil eerste tweede klas moet minder worden. Zal eerder meer publiek trekken, tevens als daar stopkontakten zijn, zal iemand er heus wel wat voor willen neertellen. Stop kontakten in de tweede klas?? Ik zie het al met die kabels als je snel eruit wilt bij een station en een of andere driftkop zit naast je en is express langzaam om zijn steker er uit te verwijderen.
Dan ehum, zeg je daar wat van?
Alsof dat de reden moet gaan zijn...
Gaan we straks ook nog zeggen dat een of andere 'driftkop' naast je zit en express langzaam uitlogt op het wifi...
Wie gebruikt er nou stopcontacten in de trein? Juist mensen die voor hun werk of opleiding een laptop/pda/smartphone moeten gebruiken.
Die voor hun werk met de trein gaan hebben vaak een eerste klas abbo van de zaak, die het voor hun opleiding doen hebben een studenten reisproduct, de gemiddelde student kan niet 15 tot 20 euro per dag betalen om te reizen van en naar school, laat staan dat ze een eersteklas kaartje kunnen kopen, dus dan mag iets simpels als een stopcontact toch wel op meer dan alleen maar de eerste klas beschikbaar zijn...
Ik verwacht niet dat iedere stoel zijn eigen stopcontact krijgt, maar bijv. stopcontacten op vaste plekken zoals de balkons of bij vierzits.
Of tijdens de spitsuren geen 1ste klas, en daar buiten wel.
Langere treinen..
Stopcontacten alleen op intercitys, daar heb je nog teminste wat aan tijdens je lange reis.
Internationale trein heeft geen stopcontact, dat is pas vervelend, zit je met je laptop, in de trein opweg naar Belgie blijkt hij leeg te zijn en kan je niet verder werken.

Er moet nog veel gedaan worden voordat ze moeten denken om stopcontacten in 2de klas van sprinters te plaatsen ..
tijdens de spitsuren geen 1ste klas
Er moeten ook directeuren en NS medewerkers naar hun werk :+
Of tijdens de spitsuren geen 1ste klas, en daar buiten wel.
Hoe wou je dat fysiek voor elkaar krijgen? Even een andere trein aanslepen?
Simpel toch? :/
Nee, gewoon andere trein rijtuig, er zijn vast wel delen zonder 1ste klas, en die dan volop inzetten
Je bent niet de enige ;)
in de tweede kamer is er laatst nog een debat over geweest:
http://www.nu.nl/politiek...tweede-klas-in-trein.html

Weet verder niet wat er is uitgekomen..

Ontopic: Beter laat dan nooit is het beste dat ik erover kan zeggen :P
in mijn studietijd heb ik me daar vaak aan geïrriteerd als mijn laptop weer is leeg was.
Tegenwoordig gebruik ik zelf de trein nooit meer maar ik kan me voorstellen dat veel mensen hier bij gebaat zullen zijn..

Wel benieuwd wat zo'n investering kost, en wie dat gaat betalen..
Er komt ongetwjfeld een stuk meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. (transformatoren van hoogspanning naar wisselspanning bijvoorbeeld..)
1e klas is dan wel weer ideaal voor reizigers die van hun baas met de trein naar Schiphol moeten... Of moeten die maar zie hoe ze met koffer en al in de trein passen? Bovendien: er is markt voor, anders bood NS het niet aan.

Wel ben ik het met je eens dat er rustig wat minder 1e klas wagons mogen ingezet. Je ziet er bijna nooit iemand.

Wat betreft stiltecoupé: ik heb tot nu toe steeds de pech mensen aan te treffen die de term "stilte" niet begrijpen.

Stopcontacten vind ik eerlijk gezegd overbodig. Menig accu overleeft een reis van max drie uur wel.
De lengte van treinen verschilt nogal per traject. De NS zal er niet mee te koop lopen, maar op een aantal reistijden en weekdagen zijn treinen beduidend korter geworden is mijn ervaring.
Nu is dat nog niet zo'n probleem als er geen treinen uitvallen of er nauwelijks vertraging is, maar in een land als Nederland waar dat dagelijks het geval is moet je dat niet doen .

Dus helemaal mee eens. Gewoon 1 klasse. Bovendien kun je als NS vervoersmaatschappij de basis van een moderne vervoersservice niet eens waarmaken, dat van een goed werkend netwerk met opvang capaciteit en een goede dienstregeling
Ik wil dat de eerste klas wordt afgeschaft. Het is belachelijk dat ik moet staan in een trein omdat de 2e klas vol zit, terwijl er in principe genoeg stoelen in de trein aanwezig zijn om iedereen een plaats te geven.
Dan koop je toch een kaartje eerste klas? En dat doe je ook als je een stopcontact nodig hebt onderweg, of wat meer ruimte wil, of een vrijwel gegarandeerde zitplaats, of een beetje rust om je heen.

Juist de indeling in klassen houdt de trein bereikbaar voor zoveel mensen: Eerste klas reizigers betalen een premium zodat tweede klas reizen enigszins betaalbaar blijft:
Een eersteklas-rijtuig heeft maar 25% minder zitplaatsen dan een tweedeklas- maar de prijs van een kaartje is 70% hoger. Als alle tweedeklas-reizigers het er over eens zijn, dat ze dat verschil er wel even bijleggen, is er geen probleem natuurlijk, maar ik vrees dat je daar de handen weer niet voor op elkaar krijgt. Ook omdat je op die manier waarschijnlijk 90% van de eersteklas-reizigers de trein uit jaagt. Dat is ook de reden dat dit voorstel moet falen, net zoals de toiletten in de stadsbussen sprinters hadden moeten falen: het kost te veel, te weinig mensen hebben er profijt van en de reiziger betaalt uiteindelijk de rekening.

Het capaciteitsprobleem op het spoor zit niet zozeer in het materieel, dat is wel te koop of desnoods te huur, maar in infra: er ligt te weinig spoor in Nederland en het is dan ook nog op een houtje-touwtje-manier gesignaleerd. Tussen 's-Hertogenbosch en Utrecht liggen (grotendeels) acht stroken asfalt maar alle treinen moeten over twee paar rails.
De bezettingsgraad van de eerste klas daarentegen is zoveel lager dat NS alsnog minder inkomsten heeft op een eersteklas coupé Dan een tweede klas coupe.
Heb je ook maar enige data om die bewerking te ondersteunen? Zo veel rustiger is de 1e klas in mijn ervaring namelijk niet. Als er geen incidenten zijn, kun je ook in de spits meestal wel zitten maar meer dan 20% van de plaatsen blijft er dan echt niet leeg.
Er zijn zoveel voordelen aan 1e klas!

- Eerste klas reizigers betalen zo veel voor een kaartje dat de tweede klas kaartjes goedkoper kunnen zijn dan dat ze anders waren geweest.
- Veel mensen die eerste klas reizen willen niet tweedeklas reizen en zouden anders de auto (slecht) pakken
- Hé, als je wat meer centjes betaalt mag je óók gewoon in de 1e klas! Je hoeft echt niet van adel te zijn hoor.

Stiltecoupés, die mogen ze afschaffen omdat er altijd één idioot is die loopt te schreeuwen of te bellen. Vervolgens valt die ene harde stem zo erg op dat het tot veel meer irritatie leidt dan het beetje geroezemoes in de normale coupes. Uiteindelijk kan je ook prima je eigen stilteruimte in je broekzak meenemen, ze noemen het ook wel eens oordopjes.
- Eerste klas reizigers betalen zo veel voor een kaartje dat de tweede klas kaartjes goedkoper kunnen zijn dan dat ze anders waren geweest.
Dus de mensen in de eerste klas betalen eigenlijk een deel van de reis van de 2e klas reizigers? Dat zou een goede reden zijn om de eerste klas af te schaffen en de 2e klas kaartjes ietsje duurder te maken? Lekker uniform ontwerp van de coupes en iedereen een zitplaats!

Van mij hoeft de 1e klas niet afgeschaft hoor, maar de 2e klas zou wel wat mogen worden uitgebreid. Er worden centjes genoeg voor betaald om iedereen een zitplaats te bezorgen.
Ja dat is wel wat ik suggereer. Ik denk dat niet veel mensen meer willen betalen voor hun treinticket omdat het maar net goedkoper is dan met de auto rijden. En laten we heel eerlijk wezen: de nieuwe intercity's zijn gewoon echt mooie apparaten die veel ruimte hebben (ook voor je laptop). Een ander belangrijk punt is dat er ook stomme mensen op deze wereld bestaan die dingen kapot maken omdat ze dat leuk vinden. De stoelen in de tweede klas zijn meer hufter-proof (gewoven i.p.v. leer, wat zich graag laat snijden door een mes) en op een grapjas die rommel in de stopcontacten drukt zit ook niemand te wachten.
Het zal niet lang meer duren of de eerste klas wordt inderdaad afgeschaft. Vroeger kreeg je nog elke keer als je een papieren kaartje kocht de keus of je 1e of 2e klas wil reizen. Tegenwoordig is het door de OV-chipkaart makkelijker om in te checken (2e klas) dan om een 1e-klas (overgangs)kaartje te kopen. Dus steeds minder mensen zullen 1e klas reizen (vooral zakenlui met een abonnement). En dus zullen die 1e klas stoelen in verhouding zo veel duurder worden voor NS dat ze de hele 1e klas wel moeten afschaffen.
Dat ligt er aan... Als je je ov chipkaart activeert wordt je voorkeur gevraagd, en daar blijft hij op staan tot je die aanpast. 1e klas reizigers hebben doe dan in alle waarschijnlijkheid op deze voorkeur staan en lopen wel even naar de automaat als ze willen overschakelen naar 2e klas. Dan werkt het weer precies andersom.
Ik weet het niet precies, maar een 2e klas rijtuig zal niet meer dan 50% meer stoelen hebben dan 1e klas. En een 1e klas kaartje is ongeveer 70% duurder dan 2e klas. Dus als je de 1e klas opdoekt moet het treinkaartje 2e klas duurder worden om dezelfde inkomsten te krijgen.

1e klas? prima. Stopcontacten? laat maar (accu van m'n MB Air is goed genoeg :P) Beter WiFi? Daar word ik wel blij van. Betrouwbare dienstregeling? Now we're talking!
Ik wil dat de eerste klas wordt afgeschaft. Het is belachelijk dat ik moet staan in een trein omdat de 2e klas vol zit, terwijl er in principe genoeg stoelen in de trein aanwezig zijn om iedereen een plaats te geven.
Naar mijn weten mag 2de klas in 1ste klas gaan zitten indien 2de klas vol is en er nog plaats is in 1ste. Van zodra er plaats is in 2de klas, moet je wel weer verhuizen.
Nee. Dat mag, strikt genomen, niet. Handhaving is vrij minimaal.
Dat vind ik juist het leuke aan de Arriva treinen, daar heb je geen eerste klas, en kan je zitten waar je wil. De stiltecoupe is er..maar bestaat eigenlijk niet want het is niet afgesloten, en veel mensen weten dat niet eens.

Ik heb liever dat ze in elke soort trein gewoon een WC plaatsen, die stopcontacten boeien me echt niet zoveel. Waar gaat dat toch heen tegenwoordig..ze hebben liever onnodige dingen zoals stopcontacten of wifi dan iets wat toch wel een hele belagrijke behoefte zou vervullen.

Dat wifi werkt vaak toch voor geen meter, en de stopcontacten durf ik niet te gebruiken voor ik ze getest heb op pieken/dalen
Jij hebt niks te willen. Eerste klas is gewoon voor mensen die meer knaken dokken voor een gegarandeerd plekje. Als het spitsuur is en jij wilt gegarandeerd zitten, leg jij twee keer zoveel ballen neer en mag jij je dikke kont op een leder doekje neer ploffen. Hoe heet dat ook alweer? Owja! Capitalisme.

In andere woorden, het feit dat jij weinig geld hebt, of het er niet voor over hebt een eerste klas kaartje te kopen zou niet andere (rijkere) mensen moeten benadelen op het vinden van een stoel.

[Reactie gewijzigd door Ortixx op 22 juli 2024 18:38]

Als je plek wilt in de trein betaal je maar voor een 1e klas treinkaartje. Los van het feit of ik het er mee eens ben of niet, maar dat is nu de stand van zaken m.i.

Het is in iedergeval correct dat mensen met een 2e klas treinkaartje niet in de 1e klas coupe mogen zitten alleen al vanwege het feit dat straks mensen met een 1e klas treinkaartje zouden moeten staan omdat hun plek bezet is door iemand met een 2e klas treinkaartje.
Als het druk is en de 2e klas vol zit, dan ga ik standaard in de 1e klas zitten. Because I can!

Zoals gewoonlijk als off-topic ... Hou toch eens op met het modereren als het indirect over het artikel gaat.

[Reactie gewijzigd door CuBras op 22 juli 2024 18:38]

Als het zo druk is dat je moet staan, is het ook zo druk dat de conducteurs niet door de trein durven. Als ze al langslopen, dan vragen ze niet nog eens om vervoersbewijzen.
Als het druk is en de 2e klas vol zit, dan ga ik standaard in de 1e klas zitten. Because I can!
Als je maar weet dat je daar keihard een boete voor krijgt bij controle, aangezien dat nog steeds gewoon zwartrijden is.
Zoals gewoonlijk als off-topic ... Hou toch eens op met het modereren als het indirect over het artikel gaat.
Het is offtopic, dus krijg je een offtopic moderatie. Sim-pel.
Ik wil dat de 2e klas wordt afgeschaft!
Als de trein zo vol is dat je niet meer kunt zitten in de tweede klas, dan ga ik gewoon in de eerste klas zitten. Nog nooit problemen mee gehad, omdat de conducteurs ook weten dat dat veel veiliger is.
Mee eens, 9/10x ga ik ook gewoon 1e klas zitten als de 2e helemaal vol is.

Tot nu toe 2x gecontroleerd terwijl ik 1e klas zat, maar geen boete gekregen.

Ze verdienen op jaarbasis een eurotje of 4000 aan mij, laat mij verdomme lekker zitten joh.
Compleet mee eens.
Ik wil dat de eerste klas wordt afgeschaft. Het is belachelijk dat ik moet staan in een trein omdat de 2e klas vol zit, terwijl er in principe genoeg stoelen in de trein aanwezig zijn om iedereen een plaats te geven.
Je kan ook meer betalen en dan kan je lekker zitten in de 1e klas. Het is een keuze!

Wat betreft de stopcontacten: ik ben een beetje bang dat die dingen al snel gesloopt zullen worden. Maar voor lange reizen lijkt het me zeker nuttig. Al denk ik dat ze beter, als we even naar prioritering kijken, wc's kunnen gaan plaatsen in sprinters. Natuurlijke behoefte lijkt me voor gaan op elektronische behoefte.
Anoniem: 385714 @beany27 november 2013 12:17
Waarom wil jij zo graag een WC voor een treinreis die gemiddeld 30 minuten duurt? Je kan ook op het meerendeel van de stations naar het toilet als je echt zo nodig moet. En een WC gaat weer af van het andere reisgemak, zitplaatsen.
"Gemiddeld". Om het nog niet te hebben over conducteurs en machinisten. En nee, even op het station is geen goed alternatief.
Anoniem: 492420 @n3ck26 november 2013 19:19
Offtopic: totaal mee met je eens
Ja en dat gaat dus niet. Hoe wil je dat voor elkaar krijgen zonder minder dan 4 stoelen per rij neer te zetten?
Nou... door het gangpad te versmallen.
Dan ben je gelijk van die koffers af.
Meer beenruimte is zeker wel gewenst.
Wees blij dat er nog stoelen inzitten, er passen namelijk een hoop meer mensen in zonder. Zou mij niets verbazen als er ooit staan coupes bijkomen.
Dat heet dan 'derde klas', hadden ze vroeger ook..
Maar bij herinvoering daarvan zal de NS dat natuurlijk aangrijpen om de tarieven door te schuiven,

huidige 2e klas tarief -> 3e klas
huidige 1e klas tarief -> 2e klas
nieuw priority tarief -> 1e klas

Want een treinritje moet immers wel duurder blijven dan dezelfde reis met de auto af te leggen, dus met de tegenwoordige (brandstof)kosten van de personenwagen is de NS wel genoodzaakt om een grondige tariefsverhoging door te voeren zonder dat tante mien of ome nol door hebben hoe ze uitgemolken worden. :P
Probeer jij Den Bosch - Nijmegen maar voor 4,60 te doen. En dan incl. wegenbelasting, verzekering, BPM en aankoop prijs he. Zonder al die kosten moet je auto al 1:18 rijden. Reken de restkosten erbij.. Dat gezeik op de NS. Wat mij opvalt is dat de politiek maar al te graag dingen aan de NS oplegt maar anderzijds zo graag wil dat de NS een marktpartij - geprivatiseerd- is.
4,60 is met 40% korting, wat weer 25euro per maand kost, en pas geldig is na de spits, dus om 9:00 in de ochtend.
Hiernaast woon je (meestal) niet op loopafstand van Den Bosch centraal, en vaak is je eindbestemming in Nijmegen ook niet op loopafstand. Dus heb je dan ook nog een bus/tram/metro kaartje nodig.
Een dag retour, zonder korting (meestal is woonwerk/woonschool voor 9u) kost je 15,20 exclusief extra kosten voor bus/tram/metro.
Even voor het gemak, 20 dagen per maand reizen, kost je dus 304 euro.
Een kleine goedkope benzine auto (Toyota Aygo uit 2005) zal ongeveer 8 euro aan benzine verbruiken (1 op 21 gemm, met de hoogste adviesprijs van Euro95). Dat is per maand 160 euro brandstof. (letwel, berekend op de duurste Euro95 a 1,763).
Houd je nog 144 euro + kosten voor bus/tram/metro per maand over.
Wegenbelasing is 20 euro per maand, verzekering ook zoiets, onderhoud is nog iets lager.
En erg belangrijk, het brengt je van voordeur naar voordeur.
Neem je iemand mee (carpoolen) wordt het voordeel nog veel groter.
Trein is gewoon TE duur en je wordt behandeld als een stuk vee.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 22 juli 2024 18:38]

Ik zie het anders:

- Maandtrajectabonnement € 239,30
Dus geen 304 Euro.
- Jaartrajectabonnement € 2297,00
Laten we eens van een jaar uitgaan:
191 per maand.

Brandstofkosten: 160 per maand, prima.
Afschrijving auto: van 4000 naar 2000 in vijf jaar: 33 per maand
Wegenbelasting: 18.3 per maand
Verzekering: zeer afhankelijk van leeftijd, schadevrije jaren, dekking, etc, gemiddeld toch wel 25 per maand (WA+)
Onderhoud: ? zeker meer dan 20 per maand.

Conclusie: ik ga op de fiets :+
Allemaal duur inderdaad, maar bereken het eens als je toch al in het bezit bent van een auto, wat kosten de extra kilometers je, want ik kan me niet voorstellen het zonder auto te moeten stellen. Wil ook nog wat van de wereld zien enzo ;)

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 18:38]

Sorry maar je stelt het eigendom van een auto toch iets te rooskleurig voor imo. Onderhoud minder dan 20 euro per maand? Heel misschien in het eerste jaar, daarna gaat dat al snel oplopen. 500 euro ben je zo kwijt aan een afgekeurd remsysteem, versleten accu/drijfriem, verversing olie etc. Aangenomen dat het over een nieuwe aanschaf gaat heb je ook in 1 klap te maken met een afschrijving van ~50% nieuwwaarde, wat ook gewoon een kostenpost is, en alle verdere maandelijkse afschrijvingen natuurlijk. Verder vergeet je nog dingen als parkeergeld/vergunning, boetes, APK etc.

Ik ben het verder wel eens met de stelling dat autorijden en -bezit voordelen heeft t.o.v. het ov, maar laten we wel objectief blijven ;)
Toch rijd ik al enkele jaren rond in oudere auto's die zo'n 250-300 euro/jaar kosten. Het is echt niet zo dat je jaarlijks met versleten distributieriemen (de mijne heeft een ketting), afgekeurde remmen, e.d. zit. Tegenover dat soort duurdere jaren staan ook jaren waarin er alleen wat vloeistoffen en filters zijn vervangen.

Daarnaast sta je met de trein geregeld te wachten op het perron en loop je vertraging op. Ja, ook de auto kan in de file belanden, maar dan heb je altijd nog de mogelijkheid om eromheen te rijden. Daarnaast vind ik het met de auto heel prettig om weg te kunnen wanneer jij wil. In de randstad is dat misschien niet zo'n issue, maar hier in het oosten van het land rijden de treinen niet bepaald om de 10 minuten.

Hét grote voordeel dat ik in een trein zie is dat je onderweg kunt werken. Als student kun je nog even de boeken induiken of een stukje huiswerk afmaken, als werknemer kun je je mail checken en beantwoorden, documenten aftypen, enzovoorts. In de auto ben je alleen bezig met verplaatsen en eventueel bellen, maar zodra iemand je een e-mail of sms stuurt moet je parkeren om die te lezen.
De hedendaagse auto's rijden makkelijk 5 jaar zonder enig probleem wat dan ook!
Na een jaartje of 15 gaat het onderhoud pas in de kosten lopen en dan met name alle rubber delen die het massaal gaan begeven en de onderdelen die als gevolg daarvan de geest geven. en de onderdelen die je op noemt gaan allemaal minstends 5 jaar mee als je niet alleen maar op circuit rijd.
en dan ook nog vind ik 500 euro erg veel voor die onderdelen die je op noemt per jaar hooguit een derde zou ik normaal vinden.

dealer olie -> euro per liter
rem slijtage delen is ook tientjes werk
40% korting buiten de spits kost 50 euro per jaar, niet 25 per maand, voor 20 euro per maand heb je altijd korting (20% in de spits, 40 er buiten). klik voor info

Verder vraag ik me af hoe je onderhoudskosten van minder dan 20 euro per maand hebt als je 2000 km per maand rijdt (2x50 per dag x gemiddeld 20 werkdagen per maand).

Ik rijdt een Peugeot 307 (diesel) en ben 3 a 4 keer per jaar 150 euro kwijt voor het vervangen van de olie, dan heb ik het nog niet over nieuwe banden/omleggen van zomer/winter banden (ja als je zo veel rijdt heb je winterbanden nodig) en ander onderhoud.

Auto rijden is duur maar in de meeste gevallen comfortabeler, sneller en/of goedkoper dan met de trein (afhankelijk van het traject).
Zoals andere melden stelt Madshark auto rijden wat te rooskleurig in. Je moet namelijk ook de auto zelf afschrijven, want die is echt niet gratis. Verder heb je onderhoud, parkeer kosten etc.

Om de vergelijking makkelijker te maken kan je simpel de operational lease prijs (incl onderhoud, wegenbelasting, verzekering etc) van een auto per maand pakken. Dan moet je alleen nog rekening houden met de brandstof, parkeer kosten (en boetes). Maar voor die 144 euro kan jij echt niet een simpele aygo oid leasen.

Maar het is wel zo dat een auto veel voordeliger is als je er met meerdere mensen in rijdt. Wat dat aangaat zou je bij de trein toch een deel van z'n gezamelijk reis voordeel ook verwachten.
40% korting kost 50 euro per jaar, wat neer komt op ongeveer 4 euro per maand. Altijd korting kost meer (20 euro per maand) waarbij je ook in de spits met korting mag rijden. In beide gevallen nog steeds goedkoper dan de 25 euro per maand die jij voorspiegelt.

NS abonnementen
Als het woonwerk/woonschool is dan betaal je niet je eigen kaartje. Dan heb je of een studenten-ov of de werkgever betaalt. Dat gaat dus niet helemaal op.
Wat wil je nu zeggen met studenten-OV. Dat dat gratis is. Daar betaal je als student gewoon €70 per maand voor hoor. Is gesubsidieerd, maar dat bedrag wordt maandelijks gewoon bij je studieschuld opgeteld. Dus niks gratis, totdat je je diploma haalt en je prestatiebeurs claimt (Ja, aan het éind van je studie, niet ervoor) als jij denkt dat je klaar bent met studeren.
Een kleine goedkope benzine auto (Toyota Aygo uit 2005) zal ongeveer 8 euro aan benzine verbruiken (1 op 21 gemm, met de hoogste adviesprijs van Euro95).
Mwah... wij hebben hier een Aygo uit 2007 en die haalt slechts heel, HEEL zelden de 1 op 21. Heb vanaf het allereerste begin tot nu het verbruik bijgehouden en 1 op 18 is heel wat realistischer. En dan rijden wij niet harder dan 110, op de cruise control, airco uit (jaja, luxe voor een Aygo, ik weet het) voornamelijk ritten van 150+ km.

Voor de rest ben ik het wel met je eens maar je mist nog een aantal zaken:
- In de trein kan ik (mits ik kan zitten), werken. Laptopje op schoot, gaan. In de auto hoef ik dit echt niet te proberen (ook al weet ik dat er mensen zijn die toch doen, IMHO zeer onverantwoord).
- Parkeerkosten als je met de auto gaat. In de randstad eerder regel dan uitzondering. Kan flink in de papieren lopen.
- Files. Voor mij de belangrijkste reden om de auto zoveel mogelijk te mijden. Al weet ik ook als geen ander hoe f*cked up de vertragingen en uitval van treinen kunnen zijn.

Ik geef dan ook in de meeste gevallen de voorkeur aan de combi trein + vouwfiets. De combi auto + vouwfiets zou natuurlijk ook kunnen, maar dan is die Aygo weer niet echt ideaal he... ;)
Ik reis momenteel tussen Oosterhout en Ede, kost me 37 euro per dag en ik doe er minimaal 2,5u over. Met een benzine auto die op 1 liter 15km rijdt kost diezelfde reis me nog geen 22 euro aan brandstof en met files erbij ben ik er in 1,5 u. Alles bij elkaar kan je dus 14 euro per dag wegzetten voor onderhoud en belastingen enzo en dan bespaar je nog steeds. Als je dan een kortingskaart hebt ben je even veel kwijt voor de trein als het je aan benzine kost, maar zelfs dan is de tijd die ik uitspaar (minimaal 1u per reis, dus dagelijks meer dan 2 uur) en het gemak van 5 minuten later kunnen vertrekken als dat je beter uitkomt me de onderhoudskosten van de wagen meer dan waard.

Wat betreft het marktpartij geneuzel, zolang de NS geen concurrenten heeft zullen ze ook nooit met hun prijzen gaan schuiven, en de telecommarkt leert ons dat zelfs als er 1 of 2 concurrenten zijn de prijzen er niet altijd op vooruitgaan...
Hier in t zuiden kost een stukje van minder dan 20 kilometer ergens tussen de 3 en de 4 euro, en dat is dan ook alleen van station naar station. Wil je ook nog ergens anders komen mag je ook nog n paar euro voor de bus betalen. Als ik t stuk trein alleen reken ben ik 40 minuten onderweg (1,5 uur tot aan mn werk incl bus en wachttijd), terwijl datzelfde stuk met mijn auto nog geen 2 euro kost (1:16, 1,47 euro per liter, lang leve Belgische benzineprijzen). Verzekering is nog geen 100 euro per jaar en geen wegenbelasting (40 jaar oude kadett).

Zelfs met een andere auto is het hier nog enorm rendabel om zelf te rijden. Elk jaar vallen er weer stukken uit de dienstregeling, de aansluitingen zijn enorm slecht, en ze rijden meer te laat dan op tijd. Zelfs toen ik nog studenten ov had reed ik zelf, liever een paar euro betalen dan nog nog eens anderhalf uur per dag (als je een keer geen vertraging had heet dat) verneuken in die klote trein. Een stopcontact erin gaat mij echt niet overhalen.
Het 3 klassensysteem was er vroeger. De huidige 2e klasse is de 3e klasse.
Die zijn er al! In drukke stoptreinen heb je al sta coupe's waar dan voor ouderen nog een uitklapstoeltje aan de wand zit maar verder staat er geen stoel in en mag iedereen lekker staan!

Veolia zet ze nogal veel in!

[Reactie gewijzigd door Redlion op 22 juli 2024 18:38]

Dat vind ik voor een stukje van 20 minuten ook geen probleem, als ik 2 uur moet staan wordt dat anders.. Het zou alleen wel mooi zijn als er een apart tarief komt voor "staan". Vraag me alleen af hoe de NS dat zou moeten implementeren, daar waar men toch op een vrije stoel gaat zitten (en vergeet weer op te staan als iemand met een zit-kaartje komt).
Gangpad te versmallen? Als frequent treinreziger lijkt me een versmalling (in welke klasse dan ook) nu niet echt een goed idee.

Het is nu al vaak zo dat de wat meer gezette personen al dan niet met opzet tegen mensen aanduwen die zitten.

Belangrijker nog, de afmeting van het gangpad moet aan bepaalde minimale breedte eisen voldooen, als ik nu de breedte zie, zittten ze al aardig aan de limiet.

Alles draait om rij service. Het is vele malen belangrijker om een goede reis service op te zetten, dat is primair waar (en deze week voor mijzelf ook al weer 3 keer vertraging) de treinreiziger over zit te klagen. Ik heb nog nooit iemand horen klagen over dat er geen stopcontact in de 2de klasse zit, wel dat de 1ste klas ook al propvol zit omdat er voor de zoveelste keer weer eens een trein is uitgevallen
Nog groter? Kijk eens in een vliegtuig!
Ja want daar pendel je ook twee keer per dag mee. Ow wacht ;)
ahhahaha mee eens!!!! met de functie: kontverwarming!
Laat de treinen eerst maar eens fatsoenlik op tijd rijden dat is al moeilijk genoeg.
Oh dit, 206cm hier en het is alles behalve geweldig.
En minder studenten!
Ook totaal mee eens. Ik heb het eens opgemeten, en in de nieuwere treinen heeft NS bewust minder beenruimte ingebouwd, om meer vee te kunnen transporteren.
Ontopic: Beetje erg laat; laptops gaan tegenwoordig lang genoeg mee op een accu!
Anoniem: 181786 26 november 2013 19:19
Lol. In de spits is er al nauwelijks (of geen) plaats om te gaan zitten. Laat staan dat je je laptop op een tafeltje kan neerzetten. Stopcontacten is vrij overbodig volgens mij. Ik ben wel blij dat schijnbaar alle andere problemen opgelost zijn en dat de 2e kamer zich nu kan bezighouden met zulke onzin onderwerpen.
Als we zo redeneren kunnen we beter die stoelen ook maar afschaffen want er staan toch al heel veel mensen... 8)7

Zoals tinnef al aangeeft zijn er genoeg mensen die buiten de spits om reizen en een stopcontact kan dan uitkomst bieden. Al is het voor je telefoon, tablet, laptop of iets anders...
Anoniem: 181786 @vdvoort26 november 2013 19:44
Als je een stopcontactje nodig hebt dan koop je maar een kaartje voor de eerste klas. Lijkt me een hele simpele oplossing. Ik ben van mening dat de overheid dit ten eerste al niet moet opleggen aan de NS en ten tweede wegen de kosten van het aanleggen van al die stopcontactjes niet op tegen baten van de enkeling die er gebruik van wil maken.
Of de overheid hier zich mee moet bemoeien laat ik even in het midden. Maar waarom zou dit enkel voor de 1e klas weggelegd moeten zijn? We leven bij in 2014 lijkt me niet zo lastig om een paar stopcontacten aan te leggen of wel? Daarnaast gaat het om treinstellen die gerenoveerd worden of nieuwe treinstellen die nog aangekocht moeten worden. Het is dus niet zo dat de NS een dure ombouw project moet gaan opzetten. Denk dat deze service vergelijkbaar is met de WiFi die nu word aangeboden.

Zoals ApexAlpha ook aangeeft vraag ik me af hoe vaak je met de trein gaat aangezien je het over een enkeling hebt...
Nou, dan moet jij eens gaan bedenken wat het verschil is tussen Wifi en electriciteit (in een trein).
Voor Wifi hoeft de NS maar een paar apparaten per trein te installeren. Dit kost een klein beetje stroom, maar voor het aantal gebruikers maakt dat geen verschil. Er is nauwelijks verschil tussen 1 gebruiker of 100.

En nu over stroom. Waar komt die vandaan? Inderdaad, in de meeste gevallen van de bovenleiding. En waar wordt dat voor gebruikt? In de eerste plaats voor de motor , wat apparatuur. De eerste klas is niet zo groot, dus die kan ook nog gebruik maken van de stroom die via de bovenleiding wordt geleverd. Maar gaat nu iedereen zijn oplader in de trein aansluiten, dan moet deze bovenleiding opeens veel meer stroom gaan leveren!
En op een traject waar meerdere treinen stroom van dezelfde bovenleiding gebruik maken, zal het verbruik opeens drastisch toenemen en mogelijk niet voldoende zijn. Dus grote uitval en/of het hele bovenleidingnet aanpassen.
Mag ik aannemen dat je hier een grap maakt?! Je meent toch niet serieus dat het stroomverbruik van wat mobiele computers, tablet en telefoons gaat opvallen bij het verbruikt van een trein. Het zou mij verbazen als het iemand zou opvallen...

een USB ladertje gebruikt misschien 5-8 watt. Stel dat er 1000 stuks worden aangesloten in een trein, dan heb heb je een verbruik van 8KW. Klinkt opeens niet zo heel spannend meer.

Nog anders, dat is iets van 11PK. Hoeveel denk je dat het kost om die trein te bewegen? Het is is een grote grap als je denkt dat dat invloed gaat hebben op hoe vaak alle treinen rijden en of ze wel of niet gaan uitvallen. Al zou je mijn getallen keer 10 doen kijkt er volgens mij niemand van op. Het valt in het niet bij het verbruik van de trein zelf.

edit: zie Amanoo

[Reactie gewijzigd door R-O-Y op 22 juli 2024 18:38]

Watt per uur? Is dat om de verandering in het verbruik te meten? Steeds meer en meer en meer Joules per seconde? Watt=Joule/seconde.
Je hebt gelijk. Was mijn fout om het voor bovenstaande beter uit te leggen. Waarom ik dacht dat het beter zou zijn weet ik niet, zal het gelijk veranderen :)
Ligt eraan hoeveel treinen er op een(1) voedingsstation reiden.
Het verbruik van een goeie volle intercity weet ik niet, ik weet wel dat er ong. 7000 KW kan worden gebruikt.
Waar is dit op gebaseerd SPee? Is dit je kennisgebied of zijn dit aannames die je zelf hebt gemaakt?

Persoonlijk heb ik in het buitenland treinen zien rijden met stopcontacten dus of dat zijn super treinen met super bovenleidingen of het verhaal van R-O-Y kon weleens kloppen en het moet geen enkel probleem zijn...
Hahaha. Really? Het zijn elektrische treinen, FFS, voor de voortstuwing. Zelfs de *verwarming* en de *airco* in die treinen trekt al meer dan die paar stopcontacten, never mind de aandrijving.

Het aanleggen van de stopcontacten is wel duur als je het laat doen in bestaande treinen, maar bij refurbs/nieuwbouw kan dat er echt wel af zonder problemen.
Anoniem: 181786 @vdvoort27 november 2013 09:50
Omdat het een extra service is. Een aantal stopcontacten aanleggen zal niet zo lastig zijn denk je. Feitelijk hoeft dat ook niet zo lastig te zijn. Ware het niet dat het gigantische kosten met zich meebrengt. Als je nagaat dat er bij de bouw van een nieuw huis al meer dan honderd euro gevraagd wordt voor een extra stopcontact. Dat terwijl ze op dat moment al bezig zijn met het aanleggen. Hoe goedkoop denk je dat het is om een treinstel de zijwanden te strippen (stoelen moeten er dan waarschijnlijk ook uit) en precies op de goede plaatsen de gaten eruit te zagen? Of wat te denken van de tijd dat het treinstel extra in de werkplaats staat tijdens een renovatie? En hoe vaak wordt een treinstel gerenoveerd, de implementatie van die stopcontacten kan dan letterlijk wel een jaartje of 10 op zich laten wachten.

Ik reis zelden met de trein (en paar keer per jaar) aangezien de NS mij niet de service kan bieden die ik verwacht. Dat wil zeggen op tijd rijden. Daarnaast is de aansluiting met het overige openbaar vervoer in deze regio vrij dramatisch. Een auto pakken is voor mij veel makkelijker.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 22 juli 2024 18:38]

WiFi is ook een extra service moeten we deze dan ook maar onthouden voor de 2e klasse reizigers?

En gigantische kosten? Overdrijven is ook een vak. Het lijkt me niet dat ze voor elke stoel een stopcontact willen, en zoals ik eerder al zei willen ze het tijdens renoveren en opnieuw aankopen van toestellen doen. Er is niet aangegeven dat het bijvoorbeeld binnen 2 jaar moet gebeuren. Als het 10 jaar kost, prima. Tijdens renovatie gaat de trein toch uit elkaar dus dat levert echt niet bergen met meer werk op. En ik mag toch hopen dat men wel in staat is om in 2014 gaten op de goed plek te zagen 8)7 Wat een kul argument is dat zeg. Tevens praten we hier over de NS, geen lullig bedrijfje, met een winst van 260 miljoen euro.

Volgende keer als je met de trein gaat moet je eens kijken naar de bevestiging van de stoelen en zijpanelen, het is geen metselwerk maar meer een legpuzzel. Allemaal niet zo ingewikkeld.
Anoniem: 181786 @vdvoort27 november 2013 11:55
Dat is heel makkelijk zeggen zo uit de losse pols. Maar reken maar dat de implementatie van dit voorstel in de praktijk tientallen miljoenen kan kosten. Enkel om dat handjevol mensen die hun apparaat niet opgeladen hebben van stroom te voorzien. Pure geldverspilling terwijl de NS nog vele andere zaken niet op orde heeft.
Zoals? De NS/Prorail zitten met een imago probleem maar de NS scoort echt niet slecht wereldwijd gezien qua punctualiteit. En als we dan in ogenschouw nemen dat Nederland het twee na drukste spoorwegnetwerk van de wereld hebben valt het wel mee.

Echter projecten als de Fyra en OV-Chipkaart zijn in de media keihard afgebrand maar ik kan je aanraden om eens de trein in Engeland te pakken. Dan weet je pas hoe slecht het wel niet kan zijn.

En leuk die aanname van een handjevol maar als er geen vraag naar was dan had de overheid dit nooit voorgesteld. En voor iemand die maar een paar keer per jaar met de trein reist vind ik het opmerkelijk dat je zo zelfverzekerd bent van je beeldvorming omtrent dit onderwerp.

Tenslotte, wat zijn tientallen miljoenen (verspreid over meerdere jaren) nou voor een bedrijf als de NS?
Ik weet niet hoevaak jij met de trein gaat, maar praktisch 90% van de mensen gebruikt een elektronisch apparaat in de trein. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Lijkt mij een valide keuze om wandcontactdozen in te bouwen. Dat jij bij de 10% van de reizigers hoort die een boek leest of doelloos uit het raam staart, is natuurlijk geen reden om van de investering af te zien.
Ik heb me laten vertellen dat er buiten de spits ook treinen rijden, en ik vermoed dat die stopcontacten dan ook gebruikt kunnen worden.
Huh? Rijden er echt treinen buiten de spits?
Hmmm..... Jammer dat mijn werkzaamheden dat niet toelaten.

Maar als we dan echt iets moeten doen aan de NS zeg ik dat punctualiteit en betrouwbaarheid toch wel iets belangrijker is. Als de trein normaal rijdt trekt een notebookaccu de reis wel.
Onder het mom van "de automobilist het OV in krijgen".

Als je niet in staat bent met je laptop te werken van je reisbeweging A naar B, wordt het dan niet tijd voor een nieuwe accu?
Hangt een beetje af van wat je met je laptop doet. Als ik tijdens de treinreis zit de typen in LaTeX op een zwarte achtergrond gaat hij zonder problemen de heen- en terugreis mee, zonder op te laden.

Ik moet echter ook regelmatig simulaties draaien en dan gaat het toch een flink stuk harder. Een stopcontact in de 2e klas zou het voor mij zeker aantrekkelijker maken.
En jij gaat er vanuit dat je vòòr elke reisbeweging in staat bent om je laptop volledig op te laden? Stel dat je net uit de collegezaal komt ofzo?
Dan zouden ze daar beter stopcontacten kunnen aanleggen... Aangezien iedereen daar dan schijnbaar met een laptop zit te werken, en wat nou als hij half leeg in de college zaal aankomt? }:O
Dat was ook niet gebeurd als er stopcontacten in de trein waren }:O
touche ;)
beetje kip en het ei :+
Ik ga er alleen vanuit dat als je echt afhankelijk bent van je laptop tijdens je reis, je zelf wel nadenkt over het opladen er van. En dat gezien de gemiddeld korte reisafstanden in Nederland je wel een hele gare accu moet hebben als je die periode niet eens kan overbruggen.

...en dan ga ik er vooralsnog vanuit dat je überhaupt plek hebt om te zitten en dus je laptop te kunnen gebruiken...
Ligt er net aan hoe ver je moet reizen. Kloten met 1 of 2 virtual machines houdt mijn laptop geen 3 uur vol zonder stopcontact. Volgens mij is het al heel wat als je überhaupt 3 uur achter elkaar op een laptop kan werken zonder deze op te laden.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 18:38]

Kloten met 1 of 2 virtual machines houdt mijn laptop geen 3 uur vol zonder stopcontact.
En juist voor die mensen die een volledige mobiele werkplek met workstation willen inrichten in de trein is er de eerste klas met stopcontacten.

Ik reis dagelijks één uur met de trein, mijn energieslurpende semi-gaming laptop houd het een uur of 4 á 5 uit op de accu in de energiebesparende stand*; de gemiddelde ultrabook gaat 7 a 8 uur mee bij licht gebruik. Ze kunnen beter de prioriteit leggen bij het verbeteren van de internetverbinding in de trien.

* Granted, zodra je hem ook maar een beetje belast daalt dat naar een uur of 2-3.
Toen ik informatica studeerde haalde mijn sterke laptop net 2 uur werktijd (IDE's!) met een active internet-verbinding. Dit was net genoeg voor de treinreis naar mijn ouders, maar dan moest er geen vertraging komen.
Ook al kun je 2 uur werken, hoeveel mensen reizen op een traject dat langer is dan 2 uur?

Dagjesmensen misschien? Maar die hebben geen laptop bij...

En de echte roadwarriors laten zich niet verrassen, die gebruiken extended batterypacks en hebben nog een reserve (of 2) in de laptoptas mee.
Ik heb wel ooit zo'n batterypack gehad voor mijn laptop, maar die heeft het al een tijd terug begeven, en als student heb je niet zomaar geld voor een nieuwe.
Ik vraag me af hoeveel stopcontacten er dan worden geplaatst. Zodat niet de eerste de beste telefoon, van iemand die een spelletje speelt, in het stopcontact zit. Inplaats van iemand die met werk bezig is, en een stopcontact goed kan gebruiken.
Nu is het ongeveer 1 per 2 of 3 stoelen in de eerste klas
neem als je wilt werken gewoon een stekkerdoos mee, dan kan je altijd stroom gebruiken. een kleine is niet lastig meenemen. doe ik ook op vliegvelden, waardoor ook als er voor tweehonderd mensen maar één stopcontact is, ik er altijd bij kan...
Dat zou heerlijk zijn! Heb nu vaak een lege batterij als ik zit te laptoppen onderweg. Ik hoop wel dat ze de kosten van deze aanpassingen niet zullen doorberekenen.
Ik hoop wel dat ze de kosten van deze aanpassingen niet zullen doorberekenen.
Tuurlijk niet, dit komt op de tweede kamer begroting en wordt betaald uit de algemene middelen. Gewoon de OZB voor heel nederland een eurootje hoger. Zal niet-OV-reizend Nederland vast geen probleem mee hebben. Die snappen echt wel dat het treinkaartje niet duurder moet worden. O-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.