Meer mobiele telefoons dan portemonnees verloren in NS-treinen

Uit cijfers die de NS heeft vrijgegeven blijkt dat veel mensen hun mobiele telefoon in de trein laten liggen. In de eerste helft van dit jaar werden 2065 toestellen in een NS-trein gevonden, meer dan het aantal verloren portemonnees.

Identiteitsbewijzen en vervoersbewijzen werden in de eerste helft van dit jaar het vaakst in de trein vergeten, terwijl mobiele telefoons op de derde plaats staan. Verloren portemonnees staan op plaats vier. Bijna 8 procent van het totaal aantal gevonden voorwerpen betrof een telefoon. Volgens de NS komt ongeveer de helft van de voorwerpen uiteindelijk weer bij de rechtmatige eigenaar terug.

De NS maakte ook bekend dat er in de eerste helft van dit jaar 5,4 miljoen internetsessies zijn verwerkt in de treinen die beschikken over gratis wifi. Inmiddels wordt wifi in 213 intercity's aangeboden, terwijl dat er eind juni nog 200 waren. Eerder liet de NS al weten dat het dataverbruik per maand op ongeveer 10TB ligt.

Top tien verloren voorwerpen in de eerste helft van 2012
1 PAP Papieren & vervoerbewijzen 5.004
2 Paspoort / Rijbewijs / Pasjes 3.726
3 Mobiele telefoon 2.605
4 Portemonnees 2.516
5 Sport- / Weekendtas 2.449
6 Plastic tas 2.417
7 Rugzakken 2.329
8 Sleutels 2.216
9 HDS Handschoenen 1.133
10 KA Koffers / Aktetas / Schooltas 1.112
Totaal aantal gevonden voorwerpen (top 10) 25.507

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

15-08-2012 • 18:15

59

Reacties (59)

59
50
28
0
0
9
Wijzig sortering
Dat valt me bitter tegen dat maar de helft van de gevonden voorwerpen bij de eigenaar terugkomt. Ik had, misschien naïef, op meer gegokt.
Ben een keer een sjaal verloren, moest eerst exact opgeven hoe die eruit zag en toen ik langs kwam om te kijken of het mijn sjaal was en dit niet bleek te zijn had ik gewoon pech. Meneer kon verder niks doen.

Verder weten een heleboel mensen niet wat voor soort telefoon ze hebben. Ja dat klinkt raar voor de gemiddelde tweaker, maar al die leuke meisjes die geen zakken in hun te strakke broek hebben en hun telefoon in hun zomerse uggs bewaren, weten nog net de fabrikant, maar het type zullen ze niet weten (en of de gemiddelde NS medewerker het verschil in alle modellen kent is een tweede).
Aangezien de batterij van een telefoon leeg is, voordat je hem kan ophalen is het ook lastig controleren of het wel je telefoon is. Daarvoor moet ie immers aanstaan en ik vraag me af of de NS medewerker eerst het juiste stekkertje gaat zoeken om de telefoon op te laden zodat je kan kijken of het de jouwe is.
aangezien de batterij leeg is voordat je hem kan ophalen??
Normaal moet je dat toch binnen een uurtje of 2 wel weten. Stel dat je hem de volgende dag ophaalt, dan zou je toch niet verachten dat hij leeg is?
Met de SIM of IMEI nummer kun je via je provider ook ver komen.
Misschien wel een tip om je oplader mee te nemen dan ;) Dat is in sommige gevallen ook meteen een aardig pluspunt om te bewijzen dat het jouw telefoon is.
Was het niet voor het feit dat de afgelopen jaar we aardig gestandaardiseerd zijn op mini en micro USB. Dus met 2 kabeltjes en een iPhone oplader heb je zo'n beetje 90% van de phones.
Het is niet zo dat wat er niet bij de eigenaar terug komt gejat is, he. Het gaat hier om wat de NS in de "bak" gevonden voorwerpen heeft liggen, waarvan er dus ongeveer de helft niet wordt opgehaald. Dat is in mijn ogen niet de schuld van de NS, maar van de eigenaar. Als ik mijn telefoon kwijt was geraakt, dan zou ik even (met een ander toestel :P) een belletje doen naar de NS.

M'n pa reist iedere dag met de trein, die heeft het een aantal keer gehad dat hij zijn jas of paraplu vergeten was. Die lag dan netjes op het volgende station te wachten op hem.
De NS, wat toch wel een bedrijf is dat zich redelijk op klandizie richt , zou ook in geval van portemonnee, mobiel, en dergelijke in het verloren goed kunnen kijken naar iets van een naam, vaak staat er in een telefoon wel een contact als 'thuis' of 'pa'/'ma' en identiteits kaarten kan je gewoon bij de politie melden en die handelen het vaak goed af.

vraag me trouwens af wat er gebeurt met de niet terug gegeven spullen worden die inderdaad nog bij politie afgegeven of gaan ze naar de schroot.

desondanks netjes bijgehouden statistieken en complimenten over de gehele beheer van verloren spullen, klinkt toch als vrij goed geregeld (heb er zelf geen ervaring mee)

[Reactie gewijzigd door IMarks op 25 juli 2024 04:31]

Anoniem: 455617 @IMarks15 augustus 2012 19:58
Spullen die na een bepaalde periode (ik meen een jaar na vondst) niet kunnen worden terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar worden door de NS (en ook door bv. de bagage afhandelaars op schiphol) per openbare veiling verkocht.

Hierbij zijn wel enkele uitzonderingen zoals bv. urnen met (menselijke?) as worden niet verkocht. En ja, ook die worden soms in treinen vergeten en nooit opgehaald.....
De NS, wat toch wel een bedrijf is dat zich redelijk op klandizie richt , zou ook in geval van portemonnee, mobiel, en dergelijke in het verloren goed kunnen kijken naar iets van een naam, vaak staat er in een telefoon wel een contact als 'thuis' of 'pa'/'ma' en identiteits kaarten kan je gewoon bij de politie melden en die handelen het vaak goed af.
zogauw ze dit bij mij doen dien ik een aanklacht in wegens privacy inbreuk.
ik vind het wel aardig dat ze het doen maarja ik ben zo'n zak die zo'n kans op extra zakgeld niet aan zich voorbij laat gaan...
En aan mensen als jij gaat de maatschappij uiteindelijk ten onder. Ik hoop dat wanneer ze jouw telefoon vinden, ze die meteen in de shredder gooien of direct op marktplaats aanbieden. Had je m maar niet moeten vergeten. Of je een acceptgiro sturen voor de gemaakte kosten voor het achterhalen van jouw gegevens. Tenslotte zouden ze geen enkele moeite hoeven doen jou te achterhalen. Core-business is vervoeren van mensen, niet het achterhalen van andermans vergeten eigendommen.
Je bent een zak en ook nog dom.

Als je al iets zou kunnen doen tegen de NS wegens 'privacy inbreuk', dan is dat niet veel meer dan een aangifte bij de politie. Kleine kans dat het OM vervolgens jouw zaak oppakt. En als ze dat al doen, dan zal de rechter de NS waarschijnlijk gelijk geven en een schouderklopje. En als de rechter toch vind dat jij gelijk hebt, zullen ze de NS misschien een boete geven. Daarvan zal jij geen cent zien.

Over de civielrechtelijke boeg gooien (wat jij moet doen voor je geld) is vrij kansloos. Je hebt geen schade doordat de NS in je telefoon kijkt. Zelfs emotionele schade of zoiets heb je niet en gaat een rechter ook echt niet toekennen in Nederland. Voor dat soort ongein moet je in de VS zijn.

Doei!!!
Zo, dat de NS zo snel is had ik niet verwacht. Of lees ik het nu verkeerd?

Die lag dan netjes op het volgende station te wachten op hem

Maar, goed dat de spullen uiteindelijk - vaak althans - weer bij de rechtmatige eigenaar terecht komen.
dit is volgens mij alleen als je ze belt voordat het bij de centrale (gevonden voorwerpen
) aankomt
Ik ben eens gebeld door een conducteur die m'n tas had gevonden (hij had m'n naam gevonden op een lijst). Hij zou later die dag nog eens langs het station komen waar ik op dat moment in de buurt was en kon daar m'n tas oppikken. Echt geweldige service!

Daarentegen ben ik ook wel eens een jas vergeten, maar die is nooit meer opgedoken. Dikke pech (en dom van mezelf, natuurlijk ;)).
"2065 toestellen in het eerste helft van dit jaar"

In verhouding tot het totale aantal reizigers valt dit wel mee zo schat ik in maar toch. Hoe suf kun je zijn ?
Zeker met smartphones waar tegenwoordig echt veel persoonlijke informatie op staat lijkt me dit nogal griezelig. Vandaar "suf".
Ik zit eigenlijk nooit in de trein maar waar ik ook ga controleer ik altijd of ik mijn sleutels, portemonnee en telefoon nog in mijn zakken zit :+

Ik herinner me nog een nieuws bericht van jaren geleden. Japanners lieten expres het mobiel in de metro of trein liggen om even rust te hebben van het zakelijke gekkenhuis, en dan claimen dat ie gejat was. Heb je tenminste een paar uur rust.
In verhouding tot het totale aantal reizigers valt dit wel mee zo schat ik in maar toch. Hoe suf kun je zijn ?
Zeker met smartphones waar tegenwoordig echt veel persoonlijke informatie op staat lijkt me dit nogal griezelig. Vandaar "suf".
Daarom is het wel fijn dat je tegenwoordig diensten als "find-my-iphone" (Zoek-mijn-iPhone in Nederlands) hebt en ik zou die ook aan iedereen met een smartphone aanraden. In geval van diefstal helpt het vaak niet (telefoon wordt dan vaak gereset), maar in geval van verlies kan het ontzettend nuttig zijn om hem terug te vinden, danwel een bericht te sturen met contactgegevens voor een eerlijke vinder.

Als je echt paranoide bent, dan kun je je telefoon ook op afstand wissen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 juli 2024 04:31]

Ik ben vorig jaar mijn Motorola Milestone vergeten, ik had hem even tussen mijn benen gelegd op de stoel om een treinkaartje te overhandigen of iets dergelijks. Ik was de telefoon in ieder geval even in een onoplettend moment vergeten, wat mij in jaren niet gebeurd was. Ik heb altijd Latitude aanstaan en hoopte op die manier te kunnen achterhalen waar hij ongeveer was via de computer, maar je zal meemaken dat op dat moment Latitude ineens al een paar uur niet had bijgewerkt, de laatst bekende plek die er stond was mijn huis. Eigenlijk direct de telefoon laten blokkeren zodat anderen er minder mee konden doen.

Aangifte gedaan en een dag of twee later ben ik in Den Haag maar eens gaan navragen bij de NS-gevonden voorwerpenbalie of ze misschien heel toevallig mijn telefoon gevonden hadden. Bleek zowaar iemand zo oprecht te zijn geweest om mijn telefoon te hebben ingeleverd bij de gevonden voorwerpenbalie. Daar was ik erg blij mee (scheelt een nieuwe telefoon kopen van paar honderd euro, foto's die erop stonden terug enz.) Contactgegevens van de vinder meegekregen en bedankt, maar vinder stond erop dat ze het al leuk genoeg vond dat ik haar belde om te bedanken en wilde niets aannemen qua geld/vergoeding. Gaf me in ieder geval vertrouwen in de mensheid :)

Ik weet niet of het uit heeft gemaakt dat ik eerste klas reisde trouwens, of dat in de tweede klas het anders zou zijn verlopen.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 25 juli 2024 04:31]

Ik had eigenlijk verwacht dat paraplu aan de top van de lijst zo staan, ik ben er onderhand al aardig wat vergeten in het OV...
Inderdaad, vraag me af of ze paraplu's uberhaupt meetellen, of dat ze die gewoon weggooien. Heb ooit melding gemaakt van een verloren paraplu, maar nooit meer iets van gehoord...
Denk dat er nog wel meer telefoons vergeten worden maar door de vinder terug bezorgd, werd laatst gebeld door iemand die een telefoon van een vriendin van mij had gevonden. Afgesproken op het station en voila de telefoon terug. Vriendin was nog niet eens op de hoogte dat ze hem verloren had. Maar was wel super blij dat ze haar 2 weken oude telefoon terug had.
Wees dan maar blij dat the-dark-force hem niet gevonden heeft, die laat geen enkele kans op extra zakgeld onbenut. Dan had je mooi kunnen betalen voor je hem terug kreeg.
Anoniem: 434945 @Miglow16 augustus 2012 07:07
Ik zou t ook wel waarderen om iets te krijgen hoor.. Bosje bloemen oid, gewoon uit blijk van dank, je doet er toch moeite voor..
Ik heb ook ooit al eens mijn gsm kwijtgespeeld op de trein (NMBS) gelukkig rap thuis geraakt en es vlug naar gebelt dan toch nog een eerlijk persoon die het dan afgeeft aan de conducteur :)
Anoniem: 430054 16 augustus 2012 00:50
Ik vergeet hem nooit.
Of ik heb hem in broekzak of in me hand
Ik vergeet eerder zelf uit te stappen dan dat ik mijn telefoon vergeet! Dat kreng kleeft of tegen mijn oor, in mijn hand of zit in een zak waar mijn hand regelmatig in voelt of hij er nog steeds inzit. Vriendin ooit telefoon wel kwijtgeraakt, was een prepaiddingetje van nog geen ?100. Gevonden en netjes afgegeven en mij gebeld en verteld wie ze was, waar ze hem gevonden had, en waar hij zich nu bevond. Kassabonnetje meegenomen en aan de beste NS medewerker laten zien waarna hij het toestel netjes afdroeg.

Het reizen naar dat station was al met al bijna even duur als het toestel zelf, echter was de informatie in het toestel onbetaalbaar!
Ik heb nog bij de NS gewerkt afdeling gevonden voorwerpen.
Ze vragen 7,50 administratie kosten per gevonden voorwerp, de dingen die werden gevonden waren soms echt heel raar.
Tassen met verschillende 18+ films.
Tassen met etenswaren zoals roti dat was het ergste dat ging stinken.
Maar inderdaad heel veel telefoons was nog wel voor de smartphone periode dat ik daar werkte.

Maar wel van de zotte hoor laptops ook wel eens
Toch maar eens een keer met de trein om het dataverbruik een beetje op te schroeven...

Dus van de 2065 gevonden toestellen worden er om en nabij 1000 niet opgehaald. Dat is een hoop zeg. Maarja, de NS bellen om te vragen of ze je telefoon hebben is natuurlijk lastig zonder telefoon.
Op zich ook logisch. Met je portemonnee zit je ook niet de hele tijd te spelen in de trein, in tegenstelling tot een mobiele telefoon.
Er zijn er maar 89 minder van gevonden dan telefoons. Dus blijkbaar zijn mensen wel bezig met hun portemonnee in de trein.
Omdat ze daar vaak hun treinkaartje in steken. Als je ziet hoeveel mensen constant aan hun telefoon zitten te vingeren verbaasd het me dat er niet veel meer telefoons kwijt zijn geraakt.
Anoniem: 101094 @19247915 augustus 2012 18:34
Een groot gedeelte van die mensen zullen denken dat hun telefoon is gejat en denken er niet aan dat ze hem hebben verloren.
Dat komt omdat tegenwoordig iedereen zo pontificaal zn telefoon voor zich op tafel legt.
Of dat nou komt omdat men wil patsen met zn nieuwe dure foon of dat ze geen micro seconde facebook kunnen missen weet ik niet, maar ik heb heb het altijd al onzin gevonden.
Het ligt er maar net aan waar je mee bezig bent, denk ik. Als jij in een gesprek zit (tekst), kan ik me best voorstellen dat je geen zin hebt om je telefoon steeds in en uit je zak te halen.
Anoniem: 382732 @Knobby16 augustus 2012 08:32
Patsen lijkt me niet het juiste hier. Je valt niet echtt meer op als je een mooie glimmende smartphone bij je hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.