Arriva gaat alle treinen voorzien van gratis internet via wifi-hotspots

Vervoersmaatschappij Arriva wil alle treinen die zij heeft rijden gaan uitrusten met gratis draadloos internet via wifi-hotspots. Het bedrijf zal daarvoor 99 treinstellen van de benodigde wifi-apparatuur gaan voorzien, waaronder 38 treinen die nog geleverd moeten worden.

Arriva begon al in 2009 met proeven voor het aanbieden van gratis internet in treinen op het traject Groningen-Leeuwarden. Een jaar later voorzag de vervoerder tien treinstellen van wifi-apparatuur van de firma Nomad Digital. Arriva is nu van plan om al zijn treinen uit te gaan rusten met wifi. Het gaat om 51 treinstellen waar de apparatuur op korte termijn ingebouwd zal gaan worden en 38 treinstellen die nog geleverd moeten worden, zo meldt TravelDailyNews. Verder zou Arriva overwegen om net als de NS zijn treinstellen te voorzien van informatieschermen.

Volgens Arriva waarderen reizigers treinen die van gratis wifi zijn voorzien, aanzienlijk hoger dan wifi-loze treinen. Circa 30 procent van de reizigers zou gebruik maken van de draadloze internetverbinding, veelal een gedeelde 20Mbps-verbinding. Voorlopig zal het wifi-gebruik gratis zijn, maar onduidelijk is nog of Arriva in de toekomst kosten in rekening zal brengen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-12-2012 • 17:24

57 Linkedin

Lees meer

NS rust trein uit met gratis wifi Nieuws van 29 maart 2010
Thalys krijgt draadloos internet Nieuws van 26 maart 2008

Reacties (57)

57
55
28
1
0
10
Wijzig sortering
Leuk idee, de NS zegt al jaren internet in de treinen te willen aanbieden.
Dit is een halve waarheid want het aantal treinen waar nu WiFi in zit is zeer klein.
Ik rij dagelijks met de trein maar heb nooit WiFi.
En zeg nou zelf, hoe moeilijk kan het zijn een WFi access point in een trein in te bouwen?
De kosten zijn het dus niet.
Al die access points komen er in bij een revisie van het materieel, en dat duurt nog wel even. Alle ICMm'etjes (enkeldeks intercity) hebben al WiFi, en een deel van de VIRM's (dubbeldekkerintercity). Ook de DDZ (vernieuwde dubbeldeksintercity, hiervoor stoptrein) krijgt langzaam maar zeker WiFi.

In de Sprinters is de NS (nog) niet van plan om WiFi in te bouwen, iets wat Arriva nu dus wel doet.

Het is trouwens niet zo belachelijk simpel, het WiFi is onderdeel van OBIS, en dan komen er ook informatieschermen e.d. in de treinen. Hiervoor moet toch genoeg bekabeling worden aangelegd (elk rijtuig heeft wel een eigen AP denk ik), en antennes geplaatst worden, e.d.
51+38=89 toch?
Volgens Arriva waarderen reizigers treinen die van gratis wifi zijn aanzienlijk voorzien hoger dan wifi-loze treinen.
En dat was niet te verwachten? Beetje open deur wat mij betreft als de andere omstandigheden identiek zijn dan...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 december 2012 17:26]

Waarom is dat wel te verwachten? Het kan zijn dat mensen hier niet of weinig waarde aan hechten maar uit hun onderzoek blijkt juist dat het enorm wordt gewaardeerd!
Ik moet heel eerlijk zijn dat ik dat ook niet had verwacht: als ik om mij heen kijk heeft iedereen bijna wel mobiel internet op zijn telefoon of tablet! En dat is gemakkelijk te koppelen aan de laptop, indien gewenst.
Niet altijd iedereen heeft overal bereik. Ik weet dat als Arriva dit 2 jaar geleden bij mij in de bus had gedaan ik er erg blij mij was geweest aangezien er in mijn busrit een stuk van ongeveer een kwartier zit waar ik geen bereik heb. En als je zoals ik een groot deel van je muziekcollectie in de cloud hebt staan lijkt dat kwartiertje wel erg lang.
Waar denk je dat dat Wifi van Arriva (of de NS) vandaan komt? Dat is ook gewoon HSPA, dus als jij slecht bereik heb, heb je een grote kans dat de trein dat ook niet heeft, dus dan heb je nog niks aan Wifi.
Nu heeft een trein wel heel wat meer plek dan je telefoon om gevoeligere netwerk apparatuur in te plaatsen...
Niet altijd iedereen hoeft wifi te hebben als ze geen bereik hebben of als ze überhaupt geen telefoon gebruiken op dat moment. Die tellen ook mee in een onderzoek lijkt me
+10 die a Wifi hebben.
10 spooktreinen! :+

@Korot.
het bedrijf zal daarvoor 99 treinstellen van de benodigde wifi-apparatuur gaan voorzien
Een trein die al WiFi heeft, hoef je er niet van te gaan voorzien.

(gewoon een rekenfoutje van de auteur, zal ongetwijfeld snel gefixt worden)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 december 2012 17:30]

Heel erg leuk van Arriva!!

Laat ze eerst maar eens de treinen op tijd laten rijden en een extra treinstel is ook niet erg.....

Met vriendelijke groet,
een treinreiziger op het traject Winterswijk-Arnhem waar dankzij Arriva treinen die rijden en treinen die op tijd zijn een machtig mooi fenomeen zijn....
(Zelfs Syntus kon met slechter weer op tijd rijden :X )
Ik zie op Twitter van Arriva enorm veel berichten over uitvallende treinen op dat traject Winterswijk-Arnhem voorbijkomen ja :o

Zelf reis ik op traject Leeuwarden - Groningen, nauwelijks problemen. WiFi is zeer welkom, een groot deel van het traject heb ik geen goede 3G verbinding.

[Reactie gewijzigd door 360x op 20 december 2012 00:08]

De vraag is dan alleen als jij geen goede 3G ontvangst hebt op dit traject, heeft de uplink van de trein het dan wel? Leuk dat mensen altijd direct jubelstemming hebben maar niemand denkt er over na hoe dat internet in die rijdende trein terecht komt...
De vraag is dan alleen als jij geen goede 3G ontvangst hebt op dit traject, heeft de uplink van de trein het dan wel? Leuk dat mensen altijd direct jubelstemming hebben maar niemand denkt er over na hoe dat internet in die rijdende trein terecht komt...
Lijkt mij dat de treinzender sterker is dan van je mobiel?
Ik zie op Twitter van Arriva enorm veel berichten over uitvallende treinen op dat traject Winterswijk-Arnhem voorbijkomen ja :o

Zelf reis ik op traject Leeuwarden - Groningen, nauwelijks problemen. WiFi is zeer welkom, een groot deel van het traject heb ik geen goede 3G verbinding.
Tis een regelrechte hel...syntus was al huilen, maar nu kan je gerust je pet op zetten, so to speak...
het grappige is dat ik net op het punt stond bijna de exacte woorden te posten :D
tot nu toe heb ik nog geen een dag mee gemaakt waarop Arriva niet minstens EEN trein laat vervallen..

:N
En dan beweren sommige westerlingen nog steeds dat het Noorden achterloopt...
De afgelopen vijf jaar ging ik 's winters altijd met de (Arriva) trein naar school, en het aantal keren dat de trein niet kwam opdagen of noemenswaardige vertraging had is op twee handen te tellen... Ik heb al heel wat keren de trein gemist omdat ik ervanuitging dat Arriva wel vertraging zou hebben met vijftien centimeter sneeuw :)

On-topic:
Geweldig dit! Bij de NS maak ik altijd met veel plezier gebruik van het gratis internet. Vervelend is wel dat je altijd eerst op 'verbinding maken' moet klikken om te kunnen internetten. Maar ja, als ze deze tijdverspillende stap zouden skippen krijg je weer gezeur met mensen die nooit op een officiële manier akkoord zijn gegaan met hun voorwaarden.
Mede-lotgenoot meldt zich.

Overigens is de Wifi-verbinding treurenswaardig, net als die van de NS.
Dat is niet zo raar als je kijkt naar de verbindingssnelheid die mogelijk is en de hoeveelheid gebruikers die de verbinding delen.
Kun je in de trein zien op je pad dat je de volgende aansluiting weer gaat missen ;)
Heb je met grote bedrijven en overheden enzo hè? Alles moet eerst onderzocht worden, al te veel boerenverstand mag er niet aan te pas komen. Is soms wel handig want als er dan wat mislukt - en die kans is groot bij een grote club - kan je de schuld afschuiven.
In principe maakt het aanbieden van wifi vrij weinig uit. Ik zat eens in een NS-trein (Ja, ik weet, andere vervoerder maar zelfde principe) met gratis wifi. Hartstikke vrolijk natuurlijk. Tot blijkt dat het laden van een website op je telefoon gewoon een minuut duurt. In de praktijk heb je er dus vrij weinig aan.
Tenzij je T-mobile hebt, dan ben je blij dat er uberhaupt communicatie mogelijk is als je buiten de randstad komt.
Lol, de wifi van NS wordt voorzien door T-mobile.
http://www.ns.nl/reiziger...ieningen-in-de-trein.html

Met als extra bonus nadeel dat de hele trein er op zit ipv jij alleen. Dus houdt het toch maar bij je telefoon denk ik :)
Alsof je bij 3G+ niet ook allemaal op dezelfde antenne zit en net zo vrolijk om blokken concurreert.
Ik reis redelijk vaak met de trein en de WiFi van de NS doet het inderdaad niet altijd even goed, maar meestal is hij toch goed te doen en ook redelijk snel.
De Arriva treinen die tussen Dordrecht en Geldermalsen rijden hebben echter al WiFi en dit werkt prima, nog nooit problemen mee gehad.
In mijn beleving is de onboard wifi toch vaak sneller dan mijn eigen verbinding. In de Arriva-trein naar Winterswijk heb ik tussen Vorden en Ruurlo een betere verbinding op het wifi-netwerk van de trein. De treinen zelf zijn ook een enorme verbetering ten opzichte van de krappe Linten van Syntus. Petje af voor Arriva.
[...]
De treinen zelf zijn ook een enorme verbetering ten opzichte van de krappe Linten van Syntus. Petje af voor Arriva.
Maar het aantal zitplekken is gedaald...kon ik eerder rustig zitten maffen, in de voormalig 1e klas coupé waar niemand durfde te gaan zitten uit angst dat 't toch 1e klas was....Nu heb je alleen maar 4-zits die, waar je ze ook pakt(maar bijvoorkeur zo ver mogelijk van die krijsende deur), standaard gevuld worden met annoying brugklassers...

Ik vond die 2 zitters echt een zegen tbh...mensen lieten je toen tenminste met rust :+

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 20 december 2012 13:17]

Ik zat eens in een NS-trein waarbij het wel goed werkte. N=1 is leuk maar je hebt er niets aan :)
Tis nogal afhankelijk van de drukte in de trein natuurlijk, ga je vol in de spits is het wat slechter werkbaar, maar ik reis vaak buiten de spits (later 's avonds / 's nachts) en dan is de snelheid meer dan prima om wat werk gedaan te krijgen.
Overigens rijden die 38 nieuwe treinstellen al in Nederland. Ze rijden al sinds 8 december in de Achterhoek, en op de lijn tussen Zwollen en Emmen. :)
Afgezien van een enkele keer werkt de wifi in de achterhoekse arriva treinen aardig goed.

Het enige nadeel is dat de treinen elke dag al vertraging hebben gehad sinds ze hier rijden..
In een blaadje van de Arriva, met o.a. de nieuwe dienstregeling werd gezegd dat vanaf het begin van het nieuwe jaar in alle treinen Wifi zal zijn. Daarin stond ook dat er aan elke kant van de motorblokken (elk treinstel, of het nu 2 of 3 coupé's heeft, het er één). een antenne (of misschien bedoelden ze AP) zou komen.

Ik ben in ieder geval benieuwd. Mijn ritje van ongeveer 20 minuten in het Noorden komt door een paar gebieden met erg slechte 3G+ (maar ook 2G) ontvangst. De trein ('kooi') zelf en de snelheid van de trein helpt ontvangst ook al niet. Ik ben dus erg benieuwd hoe stabiel dit zal zijn.

Voor mijn gebruik is snelheid niet eens zo belangrijk, via een AP verbinden en die verbinding niet verliezen is een stuk handiger voor een SSH verbinding...
Op de nieuwe trein van Zwolle - Emmen werkt het gratis Wifi wel redelijk goed tot nu toe. In ieder geval beter dan bij de NS maar dat kan ook aan het aantal gebruikers liggen. Inloggen is in iedergeval wat soepeler.
Geen wifi gezien in de trein van Groningen naar Leeuwarden tot nu toe, de 3g verbinding laat te wensen over op dat traject dus ik ben er wel blij mee. De dienstregeling is prima trouwens, mijn enige klacht is gebrek aan wifi :P
Dit "nieuws" dateert al van juli. Dat DailyTravelNews het vandaag publiceert wil niet zeggen dat het nieuws is natuurlijk :)

http://www.treinreiziger....rijgen_gratis_wifi-144471

[Reactie gewijzigd door yohan op 19 december 2012 19:49]

Voorlopig zal het wifi-gebruik gratis zijn, maar onduidelijk is nog of Arriva in de toekomst kosten in rekening zal brengen.
Zullen de treinkaartjes wel duurder worden.
Dat zou goed kunnen, denk niet dat Arriva zo aardig is om het uit hun eigen zak te betalen. :+

Een periode laten wennen tot iedereen aan gewend is, dan gaan de prijzen vast omhoog.

Ik persoonlijk denk wel dat mensen er behoefte aan hebben, overal internet is de toekomst.
Gedeeltelijk onzin. Arriva is gewoon een bedrijf winst wilt maken. Echter is wifi tegenwoordig beetje standaard aan het worden in het openbaar vervoer.
Weet je zeker dat ze winst willen maken?

In de regio Leiden rijdt men van Arriva (nadat het vervoer van Connexxion is overgenomen op de 9e ) inmiddels als 1.5 week met oude Connexxion bussen rond waar de OV-Chipkaart automaat is uitgerukt (letterlijk wat draadjes welke loshangen).

Bijkomend effect: We kunnen al 1.5 weken genieten van GRATIS OV. :P Lijkt wel een communistische staat! :)
Weet je zeker dat ze winst willen maken?

In de regio Leiden rijdt men van Arriva (nadat het vervoer van Connexxion is overgenomen op de 9e ) inmiddels als 1.5 week met oude Connexxion bussen rond waar de OV-Chipkaart automaat is uitgerukt (letterlijk wat draadjes welke loshangen).
Dat is een veelvoorkomend probleem bij een aanbesteding in het OV. Arriva heeft nu wel het contract binnen gesleept, maar heeft onvoldoende capaciteit of te weinig geld voor nieuwe bussen (ze waren immers de goedkoopste). Vandaar dat ze met oude bussen blijven rondrijden.

Door gratis internet proberen ze extra reizigers te lokken, wat natuurlijk niet gaat lukken als het treinkaartje op termijn weer duurder wordt of de reiziger hiervoor moet gaan betalen.
[...]

Dat is een veelvoorkomend probleem bij een aanbesteding in het OV. Arriva heeft nu wel het contract binnen gesleept, maar heeft onvoldoende capaciteit of te weinig geld voor nieuwe bussen (ze waren immers de goedkoopste). Vandaar dat ze met oude bussen blijven rondrijden.

Door gratis internet proberen ze extra reizigers te lokken, wat natuurlijk niet gaat lukken als het treinkaartje op termijn weer duurder wordt of de reiziger hiervoor moet gaan betalen.
Niks op termijn, na 1 week gingen de prijzen al omhoog ZONDER aankondiging. Wat dat betreft snap ik wel waarom ze zo happig waren op die OV chipkaart, je kan nu opcenten zonder dat iemand klaagt over prijsstijgingen :') Weliswaar maar 2 cent, maar x 't aantal reizigers...
Treinkaartjes worden berekend met een starttarief en prijseenheden, waarvan de laatste vrijwel altijd gelijk is aan het aantal kilometers dat je rijdt. Elk jaar berekent de NS (of een ander bureau) de inflatie, en worden de treinkaartjes daarop verhoogd, en afgerond op 10 cent.

De kaartjes zullen dus hoogstwaarschijnlijk niet duurder worden, door een kleine feature als dit.
Maar kaartjes zijn toch bij elk vervoersbedrijf even duur? Ongeveer een 10 euro per 100km ofzo?
Was het maar zo'n feest. Ik betaal voor een enkele reis Tilburg-Eindhoven zo'n €6,50 bij NS. En dat is ongeveer 35km, volgens mij.
Ik denk dat het te maken heeft met een start tarief? Eindhoven Heerenveen wat ik vaak reis is €23,60. De afstand is zo'n 250km voor de trein. Wat dus uit zou komen op 9,44 euro per 100km.

Ik zou blij zijn als arriva het gratis maakt. De NS word dan misschien ook getriggerd het gratis te maken na de test periode.
Ik denk dat het te maken heeft met een start tarief? Eindhoven Heerenveen wat ik vaak reis is €23,60. De afstand is zo'n 250km voor de trein. Wat dus uit zou komen op 9,44 euro per 100km.

Ik zou blij zijn als arriva het gratis maakt. De NS word dan misschien ook getriggerd het gratis te maken na de test periode.
Jij checked dus nooit uit? :+
Net zoals NS dat ook al vanaf zomer 2007 heeft zeker..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee