Treinreizigers verbruiken bijna 10TB via NS-hotspots

Vorige maand verbruikten NS-reizigers bijna tien terabyte aan data via internet in de trein. Inmiddels zijn ruim 200 intercity's uitgerust met internet. Dat is ruim de helft van alle intercity's. Elke week komen daar nog twee tot vier treinen bij.

In mei 2011 bedroeg het totale gebruik van alle gebruikers van de gratis trein-hotspots nog 2670 gigabyte, maar inmiddels is dat gegroeid tot 9700 gigabyte. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Spoorwegen aan Tweakers.net hebben verstrekt. Het gaat om een toename van maar liefst 265 procent.

Het grootste deel van het verkeer van de gratis hotspots gaat via het mobiele netwerk van T-Mobile; in mei 2012 circa 7700 gigabyte. De rest wordt verstookt over het vaste netwerk van KPN; op stations schakelen de hotspots automatisch over op een verbinding van die provider, die draadloos internet op de stations aanbiedt. Een gemiddelde internetsessie duurt 40 minuten; per maand tellen de hotspots een miljoen gebruikers.

Inmiddels hebben ruim 200 treinen internet aan boord. Het gaat in alle gevallen om intercity's. Daar is bewust voor gekozen, omdat treinreizigers gemiddeld langer in een intercity zitten dan in bijvoorbeeld een sprinter. Inmiddels heeft ruim de helft van alle intercity's internet aan boord.

De bedoeling is dat eind 2013 alle intercity's internet aan boord hebben. De internetverbinding blijft in ieder geval tot 1 april 2013 gratis; op die datum verloopt het contract met T-Mobile. Of de hotspots ook daarna nog gratis blijven, kan woordvoerder Eric Trinthamer van de NS nog niet zeggen.

Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen

Door Joost Schellevis

Redacteur

28-06-2012 • 15:32

165 Linkedin

Reacties (165)

165
159
105
8
0
29
Wijzig sortering
Laten we het in perspectief plaatsen.
10 Tb per maand. 200 treinen. 50 Tb per trein per maand.
Op 30 dagen is dat 1.7Gb. Dat lijkt behoorlijk. Delen we dat door 12 operationele uren komen we op gemiddeld 140Mb per operationeel uur over een dag.
Even voor het idee hoeveel is een youtube filmpje per uur? Grof geschat zou ik zeggen dat je dit al red met een paar mensen in de trein die zitten te kijken. Ben dus niet zo onder de indruk.
140 MB per uur, dat is 40 KB/sec (gemiddeld).

T-Mobile kan via 3.5G maximaal 14.4 Mbps leveren (=1.7 MB/sec), incl. overhead, dus de treinen benutten lang niet de maximale 3.5G capaciteit (slechts 2,2%!).

Waarschijnlijk omdat:

1) er lang niet altijd volledig gebruik wordt gemaakt (te weinig gebruikers op bepaald moment)
2) de trein geen 3.5G verbinding heeft, maar slechts 3G, 2G of geen.

[Reactie gewijzigd door Arnout op 28 juni 2012 17:20]

Of omdat je niet continu bezig bent met data trekken. Als ik een pagina van Tweakers.net laadt en ik ga vervolgens het artikel en de helft van alle reacties lezen, gebruik ik toch ook een paar minuten geen data? Dan ga ik toch ook niet klagen dat het internet traag is, omdat die in een paar minuten 1 pagina heeft geladen?

Zomaar het gemiddelde van de gebruikte data vergelijken met de theoretische maximale snelheid heeft dus 0 waarde.
MAX3400 in 'nieuws: Treinreizigers verbruiken bijna 10TB via NS-hotspots' ;)

Maar inderdaad; het is echt een hoeveelheid data per uur waar niemand wakker van kan liggen maar zolang een persbericht maar de wet van grote getallen aanhoudt, schrikt iedereen ervan.
Youtube is wel zo'n 500MB per uur. (volgens de datamonitor op mijn telefoon, video in HQ).
De bedoeling is dat eind 2013 alle intercity's internet aan boord hebben. De internetverbinding blijft in ieder geval tot 1 april 2013 werken; op die datum verloopt het contract met T-Mobile. Of de hotspots ook daarna nog gratis blijven, kan woordvoerder Eric Trinthamer van de NS nog niet zeggen.
Twee weken geleden had de NS juist bekend gemaakt dat het na 1 april 2013 ook gratis blijft. Zouden de onderhandelingen over een nieuw contract nu al zijn stuk gelopen?
Als het altijd zou werken zou dat nog meer zijn!
Er loggen blijkbaar maandelijks een miljoen gebruikers is dus dat zijn er ongeveer 30.000 per dag. Lijkt me toch een aardige indicatie dat de hotspot-service redelijk goed werkt.

Vind alleen dan het getal van bijna 10TB uit zijn verband getrokken. 10TB delen door 1 miljoen gebruikers = 10MB per user. En aangezien elke sessie gemiddeld 40 minuten duurt, is het dataverkeer dus echt bijna 5KB/s afgerond.

Mijn opinie; er is mogelijk net zoveel overhead op het netwerk als dat er daadwerkelijk dataverkeer "gegenereerd wordt".

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 28 juni 2012 15:44]

Een grafiek met daarin de maximale piekbelasting over de periode heen zou ook meer zeggen dan deze optelling van alle bitjes in een periode. Helaas vinden veel bedrijven het leuker te rapporteren over Gigabytes dan over netwerkbelasting. Bij de NS zouden ze toch moeten weten dat netwerktechnisch de piekbelasting belangrijker is dan het totale transport, of was dat nou prorail ;)

Gezien de vele klachten hier vermoed ik overigens dat een piekbelastinggrafiek tijdens de spits een mooie flatline op de maximumcapaciteit laat zien.

Ik gebruik het zo af en toe buiten de spits en dan werkt het wel aardig, beter dan tetheren met m'n mobiel.
Je wordt wel weggemod, maar ik ben het met je eens. Ik zit wekelijks in intercities, en heb allang geleerd dat je, zodra je bent ingelogd, als een haas zoveel mogelijk pagina's moet laden, voordat je het station uitrijdt, als je dan toch per se gebruik wilt maken van dat T-Mobile internet in de trein. Ik log niet eens meer in, ik tether wel lekker (wat ook belabberd gaat, maar dat is een ander verhaal).

Boven Amersfoort werkt internet in de trein eigenlijk gewoon niet. In Zwolle heb je nog een heel klein beetje bereik, daar moet je het tot aan Groningen mee doen. Ga je naar het zuiden, dan kun je grote stukken Brabant en Limburg ook wel schrappen van de bereikkaart. In de randstad werkt het op zich beter, maar is de verbinding denk ik continu bezet of overbelast, retetraag gewoon.

Ik denk dat de NS mobiel internet aanbiedt in de trein, en dan nog wel specifiek T-Mobile, om reizigers ook eens iets anders te klagen te geven, naast de gebruikelijke vertragingen en wanbeleid: namelijk geen bereik.

Het lijkt me overigens onwaarschijnlijk dat dit een gegeven paard is @Hoowgii iedereen betaalt er lekker aan mee.
Dat wordt door iedereen betaald in de vervoersbewijzen en reken er maar op dat het na de proefperiode (of nog een korte verlenging) een betaalde dienst gaat worden. Als het de bedoeling was dat het gratis bleef, dan hadden ze het beter met FON hotspots kunnen combineren.

Persoonlijk ervaar ik het als erg wisselvallig qua verbinding en geef toch de voorkeur aan m'n eigen data-abonnement.

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 28 juni 2012 16:10]

Nop:
http://www.treinreiziger....ternet_in_de_trein-142423

De verbinding is wisselvallig en alleen geschikt voor incidenteel webverkeer op mobiele apparaten. Ga je naar normale websites via laptops etc dan wordt het al drama met uitval van verbinding etc.

Ik hoop dat het gratis blijft, het is een van de factoren(naast weinig verplaatsingsbehoefte) die mij de trein laat gebruiken en geen eigen voertuig.
Drama? Overdrijf je niet een beetje?

Persoonlijk denk ik dat het overbelasting is dan...(?) als ik met de trein reis is het vaak buiten de spits/in het weekend.... Van Rotterdam naar Groningen heb ik alleen een probleem als de trein station Utrecht binnen gaat....
Soms valt het wel eens weg, niet noemens waardig. Vind het echt goed werken voor een 'gratis' product!
Mijn bezigheden in de trein?
- Mail
- FB
- Werk
- en niet te vergeten Tweakers.net
- IRC
- enz enz
Mwoah, trajecten Enschede-schiphol, Enschede-Zwolle, Zwolle-Leeuwarden en normaal verkeer is niet heel erg chill. Dit zowel binnen als buiten spits.
Als ik dingen via SSH/ terminal server moet doen tether ik mobiel, dat werkt stabieler.
Mobiel heb ik geen/minder last van time-outs etc.
Wow, dan moet ik toch eens de intercity Enschede-Zwolle nemen. Dit zou mij veel tijd schelen. (Hint: Enschede-Zwolle rijden alleen stoptreinen en in Nijverdal mist er zo'n 500 meter spoor).

Ik moet zeggen dat ik tussen Deventer en Enschede echt geen problemen heb met traag internet. Het is niet zo snel als 3G maar gewoon email, FB en websites zijn geen probleem. Alleen whatsapp berichten hebben de neiging om soms 30-60 seconden te wachten met verzenden.
Duh, ik kan alle trajecten wel opsplitsen naar tussenstation maar iedereen weet dat er geen IC's rijden.

Met laptop Wifi gebruiken is op dit traject niet snel en stabiel, een SSH-sessie openhouden is dan ook niet mogelijk waardoor een beetje werk al lastig wordt.
Tethering via mobiel lost dat op.
Mee eens.
Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken.
Maar:
- Vaak genoeg zit ik in een IC en kun je geen connectie maken althans niet inloggen. Je hebt dan wel een wifi verbinding maar kunt niet internetten (enkele keer werkt naar de t-mobile widget surfen wel).
- Niet op alle plaatsen geeft deze Wifi internet door. Tussen Groningen <> Zwolle bijvoorbeeld heb je alleen rond Groningen en Zwolle goed internet, daar tussen duurt het laden van een pagina zeer lang of laadt die niet. Op je eigen telefoon (die heeft dan ook Gprs) gaat het even langzaam.. Dus de dekking van T-mobile is dan nog niet goed..

Overigens als ik moet betalen dan zit ik evengoed op mijn eigen 1GB bundel. Op het werk, thuis en op school kan ik Wifi gebruiken, dus verbruik 'maar' 600MB per maand. Ook een gedeelte om dat de wifi in de trein het niet doet :).

@Muppet99 i.i.g. geen Youtube, dat is dichtgezet.

[Reactie gewijzigd door Hoowgii op 28 juni 2012 15:42]

Anoniem: 126717
@Hoowgii28 juni 2012 15:44
Ook mee eens. Ik val zowat achterover van deze cijfers. Persoonlijk krijg ik zelden wat over de wifi binnen. De verbinding valt continu weg, en als hij in stand blijft is hij oertraag, en trekt mijn batterij leeg.
Tegenwoordig zet ik standaard wifi uit als ik in de trein stap. (Ik rijdt het traject Den Haag - Utrecht dagelijks.)
Mijn ervaring is dikke prima, ik snap alleen niet waarom je zo lame moet INLOGGEN op die nstrein pagina.

Opera kan die hele pagina dan niet vinden. Dan moet ik Firefox starten om in te loggen op gratis internet en dan doet Opera het weer.

Waarom dat inloggen?
Vermoedelijk om de gebruikersvoorwaarden te kunnen accepteren voordat je allerlei illegale activiteiten gaat verrichten via hun netwerk.

Niet dat het heel makkelijk wordt om jouw activiteiten naar jou terug te herleiden, maar in ieder geval heeft de NS dan geen verantwoorelijkheid meer over jouw daden.
Wat juridisch complete onzin is want ze zijn bij de wet al beschermd tegen illegale activiteiten van gebruikers via hun netwerk. Het is cargo-cultisme, dat vragen om vinkjes

Gelukkig is dit straks met netneutraliteit niet meer nodig.
Mijn ervaring is dikke prima, ik snap alleen niet waarom je zo lame moet INLOGGEN op die nstrein pagina.

Opera kan die hele pagina dan niet vinden. Dan moet ik Firefox starten om in te loggen op gratis internet en dan doet Opera het weer.

Waarom dat inloggen?
Heeft te maken met het accepteren van de voorwaarden. Als ze je zomaar toelaten kunnen ze wellicht aansprakelijk gehouden worden, dus moet je eerst die voorwaarden accepteren.

EDIT: Wat ^ zegt dus :+

[Reactie gewijzigd door Patriot op 28 juni 2012 16:47]

Waarom moet je elke keer de voorwaarden accepteren?
Ik vind het ook jammer dat dat moet. Als je 20 minuten reist is het bijna de moeite niet.
nounou- overdrijven is ook een vak. Ik rijd dat traject ook geregeld en de ontvangst is daar prima. Zit altijd lekker op mijn laptop te surfen op tweakers.net en andere sites in de trein! Dat de dekking in de achterhoek of groningen misschien wat minder is durf ik wel te geloven maar in de randstad is het hardstikke OK.

Ja tuurlijk gaat het allemaal redelijk langzaam maar het is absoluut goed bruikbaar.
Anoniem: 80466
@mcDavid29 juni 2012 06:41
Zit altijd lekker op mijn laptop te surfen op tweakers.net en andere sites in de trein! Dat de dekking in de achterhoek of groningen misschien wat minder is durf ik wel te geloven maar in de randstad is het hardstikke OK.
Voor jou misschien. Ik merk dat de verbinding zo slecht/traag is dat je die vrijwel niet kan gebruiken.
Een spelletje als Wordament dat elke 2 minuten internet connectie nodig heeft is niet speelbaar in de trein op het daar geboden internet. Daarvoor moet ik op 3G zitten (wat helaas in de randstad in de trein ook niet overal even goed werkt (Vodafone)
Ook mee eens. Ik val zowat achterover van deze cijfers.
Welke cijfers? Ik vind het echt 10x niks qua verbruik per gebruiker per dag.
Anoniem: 126717
@MAX340028 juni 2012 15:47
Als je niets binnen krijgt? Via wifi kom ik maar aan een paar paginas,met een stapel 404 berichten.
Een 404 heeft niets te maken met de kwaliteit van de verbinding, maar wil zeggen dat de pagina niet gevonden kan worden op de server (waar je dus wel verbinding mee hebt).
Locale caching proxy misschien?
Die zal nog steeds geen 404 pagina's cachen zou je verwachten.
Nooit van negative caching gehoord?
Ik zit wekelijks 1 a 2x in de trein en heb eigenlijk niet zoveel klachten. Alleen in de top van de spits als het echt vol zit wordt het traag..Boven Amersfoort werkt het gewoon. Niet snel en het valt af en toe weg maar het werkt. Misschien dat mijn linux netbookje een betere verbinding opzet?
De keren dat ik het gebruik werkt het perfect. Nooit problemen gehad met de wifi in de ic.
In de bus is het erger, daar werkt het gewoon eigenlijk nooit en is de WiFi alleen een irritatie als je bent vergeten het uit te zetten (dan werkt je 3G namelijk ook niet).

In de trein werkt het aardig, al is het wel raar dat alle websites denken dat je in Duitsland bent. Op Zwolle/Utrecht heb ik iig nooit problemen gehad.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 28 juni 2012 18:48]

De verbinding loopt via ip-adressen die in Duitsland zijn geregistreerd (op naam van T-Mobile), vandaar de Duitse banners :)
Het is een service die van deze tijd is. Van een gegeven paard is eigenlijk geen sprake. De kosten van deze service zitten verrekend in de kostprijs van je vervoersbewijs. Dit is voor personen als ik jammer, want ik maak er geen gebruik van.

Ik heb dus liever dat de kwaliteit (lees bandbreedte) niet te hoog wordt, anders zou ik er ook meer voor moeten betalen, maar dat het relatief laag wordt zodat mensen niet in de trein een filmpje downloaden voor als ze zich vervelen, maar wel bijvoorbeeld mails tweets en andere relatief weinig belastende handelingen doen.
Onzin argumenten natuurlijk, is gewoon service want ze hoeven het niet te doen is geen plicht van de dienstverlener, dus is het service ik ken geen andere varianten!

En je argument dat er voor betaald moet worden is natuurlijk ook erg krom, service zijn nooit gratis betaald altijd wel iemand voor service! Dus dat is ook onzin argument want dan zou er helemaal geen service bestaan! Zon gaat voor niks op rest word allemaal door iemand betaald. ;)

Iedereen betaald dus mee aan deze service ook mensen van de sprinters en andere betaalde diensten van de ns die helemaal geen internet service krijgen.
De kosten van deze service zitten verrekend in de kostprijs van je vervoersbewijs.

Die zin zegt alles. Ik gebruik het niet. en ik wil er eigenlijk ook niet voor betalen, maar die optie is er niet.
Anoniem: 310408
@sjongenelen28 juni 2012 17:36
Tjee maar ik rij ook soms in een trein zonder dat ik hoef te plassen. Toch zit die WC erin en betaal ik ervoor. En vroeger rookte ik niet en toch moesten die asbakken geleegd worden elk dag en betaalde ik ervoor.

Wat een azijnpissers zijn er hier toch.... pun intended.
De behoefte om naar het toilet te gaan en de behoefte om grote hoeveelheden data binnen te halen zijn in mijn optiek 2 totaal verschillende behoeften. Ik ga nooit naar het toilet in de trein, maar ben wel heel erg blij dat het er in zit. Ik moet er niet aan denken dat mensen in een hoekje van een lege coupe gaan staan plassen.

Mijn punt is dat mensen zeuren om de snelheid van de verbinding, terwijl voor simpel browsen en mailen geen grote bandbreedte nodig is. Mensen die dit wel willen moeten het maar via hun 3g verbinding doen, of als ze een laptop hebben, een dongel gebruiken.
Onzin argumenten natuurlijk, is gewoon service want ze hoeven het niet te doen is geen plicht van de dienstverlener, dus is het service ik ken geen andere varianten!
Kan zijn, maar het kost de NS geld, dus hoe je het ook wendt of keert, je betaalt er indirect voor, of je het nou gebruikt of niet. Niks is gratis, behalve de zon en de regen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 28 juni 2012 17:15]

Als er door deze service meer mensen de trein gebruiken waardoor de NS netto meer omzet/winst maakt, is je argument sowieso al ongeldig...
probeer je het met chrome te gebruiken?
ik heb ondervonden dat als je via internet explorer verbinding probeert te maken dat het 10keer beter gaat van via chrome.
Dat staat niet in de Play Store
Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken.
Je betaalt er toch voor :?
In de intercity waar ik wekelijks in zit heb ik nog nooit last gehad van het niet kunnen verbinden met de tmobile hotspot, zowel met een android telefoon als android tablet of een windows laptop..

Het is wellicht niet het snelste netwerk (met een ms van boven de 300) maar het werkt goed genoeg voor een beetje surfen.
Anoniem: 325463
@madmaxnl28 juni 2012 16:45
HideMyAss is geen volwaardige proxy, ik kan wel via mn private VPN youtuben.
Maar of je dat graag wilt hebben, op mn traject zoetermeer -> assen ben ik al blij als ik een ping van 1200ms heb en 12kb/s download, dan is zelfs mn ttelefoon sneller
Jep helemaal mee eens, Met 1 miljoen gebruikers 10 terabyte verstoken is bar weinig! dat is gemiddeld 10mb per persoon... Daarbij ga ik liever internetten via tethering dan via wifi, want dat is zo ontzettend traag... Dat gratis internet is een mooie ontwikkeling, mits ze er wel echt werk van gaan maken om het goed te krijgen.
Ben ook zeer benieuwd wat dit dan voor verkeer is..... Wat heeft de NS open/dicht gezet? Zijn genoeg mensen die proberen een kleine torrent binnen te halen en zakelijke mensen zullen snel een vpn op zetten naar kantoor. Misschien leuk als die stats ook bekend worden.

@discussie dataverbruik. Als deze grafiek het totaal laat zien klopt het wel ongeveer :)
Nervermind: redactie heeft artikel aangepast

[Reactie gewijzigd door muppet99 op 28 juni 2012 15:43]

Eenmaal ingelogd - geen idee, maar mail ophalen en versturen kan bv wel. Ik heb nog geen SSH geprobeerd. Mogelijk is bittorent wel dichtgegooid, lijkt me ook onzinnig om dat soort dingen aan te bieden op een beperkte verbinding. Ik heb het afgelopen week voor het eerst mogen gebruiken, met m'n laptop, en vond het super! Dit zijn pluspunten voor de NS. Als je straks moet gaan betalen, dan is het snel afgelopen met de pret.

Wat me overigens tegenvalt dat is hoe slecht de UMTS-verbindingen zijn langs het spoor. Ik ken hele stukken waar je terugvalt op GPRS, en waar de verbinding helemaal wegvalt. Dat zijn gewone intercity-verbindingen, ook nog langs snelwegen, onbegrijpelijk dus.
Anoniem: 325463
@sumac28 juni 2012 16:54
Resultaat van wat spul testen, allemaal standaard poorten:
POP3/IMAP/SMTP : Werkt
Torrentverkeer : Werkt niet
Nieuwsgroepen : Werkt, SSL en unencrypted
SSH en SFTP : Werkt
FTP : Werkt

Met behulp van DPI is youtube geblocked en je kan niks downloaden waarvan de MIME type met media te maken heeft(mp4, avi, mp3 etc).
Sommige filesharing sites werken ook niet.

Alles wat niet werkt kan je wel werkend krijgen door een VPN/SSH-tunnel
Rar dat nieuwsgroepen wel werken maar youtube niet. Één gebruiker kan via nieuwsgroepen een veelvoud van de data binnentrekken die de rest van de trein via youtube downloadt.

Ze zouden op z'n minst alleen SD-kwaliteit youtube kunnen doorlaten. Maar youtube geheel blokkeren is een klein beetje asociaal. Niet helemaal, want het is hun service, maar toch; internet is internet.
Er zijn nu eenmaal veel meer personen die filmpjes willen kijken op YouTube dan personen die dingen in de trein gaan downloaden via nieuwsgroepen. Als je YouTube openzet dan slibt de hele verbinding dicht, met nieuwsgroepen gebeurt dat minder snel. Het kan wel, maar gebeurt nauwelijks dus is het niet interessant genoeg om te blokkeren. Daarom is het ook niet erg dat deze diensten wel via een VPN/SSH-tunnel bereikt kunnen worden; de impact van de selecte groep gebruikers die dat doet is gering.
Dat zou dus betekenen dat alles wat niet wordt geblokkeerd, toegelaten is. Dus kunnen ze je er ook niet op aanspreken als je veel data heen en weer pompt, ook niet als dat youtube blijkt te zijn (over een VPN/SSH tunnel naar een server die wél bereikbaar is).
Rar dat nieuwsgroepen wel werken maar youtube niet. Één gebruiker kan via nieuwsgroepen een veelvoud van de data binnentrekken die de rest van de trein via youtube downloadt.

Ze zouden op z'n minst alleen SD-kwaliteit youtube kunnen doorlaten. Maar youtube geheel blokkeren is een klein beetje asociaal. Niet helemaal, want het is hun service, maar toch; internet is internet.
Probleem is alleen dat het netwerk niet van jou is, dat het ook niet zo publiekelijk is als een ISP. Het is dus 'gewoon' een privaat netwerk naar mijn idee waardoor ze (de NS/T-Mobile) met hun netwerk mogen doen wat ze willen. :) Wil je wél YouTuben, dan zijn er vast wegen die wel werken, maar schendt je willens en wetens de voorwaarden. En de eigen 3G verbinding is er ook altijd nog. ;)
Het gaat er denk ik niet om dat het "hun" netwerk is, want dat is bij een ISP ook. Een ISP's netwerk is denk ik nog privater dan de treinenwifi, omdat de treinenwifi 'gratis' is (niet echt natuurlijk vandaar de quotjes). En omdat het 'gratis' is, 'mag' je ook niet klagen.

Als het een betaalde dienst zou zijn, zou je een hogere kwaliteit en vooral geen blokkades verwachten, net als bij een ISP (TPB daargelaten).
Het is wel degelijk net zo publiek als een ISP, dus de NS moet gewoon netneutraal internet gaan leveren.
Ik kan wel soundcloud e.d. streamen? Kwam erachter dat ik 600mb had gestreamd terwijl ik in de trein zat, niet zo netjes, maar hoe is dat dan te verklaren?
Heb overigens geen verstand van ;)
Anoniem: 325463
@Giku28 juni 2012 23:28
Zou kunnen dat hun hun eigen protocol gebruiken, de DPI scant alleen maar op HTTP(S)
Waarom is dit onbegrijpelijk? Welke automobilist wil er data hebben?

Dat het langs de intercity-spoorlijnen slecht is vind ik overigens wél een slechte zaak.
Waarom is dit onbegrijpelijk? Welke automobilist wil er data hebben?
Er is navigatie software die de kaarten van het net haalt, dan heb je toch een verbinding nodig.
Of wat dacht je van TomTom, die offline kaarten heeft, die file informatie op wil halen ?
Of VOIP gesprekken voeren, wel via de carkit natuurlijk.
Of muziek streamen van de foon naar de car hifi.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Sowieso zou video via YouTube niet mogelijk moeten zijn.

bron
Tja, daar staat ook dat internet in de trein na 2013 nog steeds gratis zou zijn, iets waarvan men hier in het artikel op Tweakers.net zegt dat daar nog niets over bekend is.
Anoniem: 201824
@Yucko28 juni 2012 16:48
Of een verkeerde tekst bij dat artikel. Niet alles wat op internet staat is waar :)
Er zitten nog steeds mensen achter de nieuwsgaring, en ook de woordvoerders kunnen het verkeerd zeggen.
Het schijnt al anderhalve maand te werken, maar dit wordt blijkbaar geknepen...
Duidelijk nog niet in de trein geweest. Het internet is zou traag dat zelfs youtubestreams langzaam gaan. Torrents binnentrekken wil je echt niet aan beginnen...
Het lijkt veel, maar dat is het niet. De NS heeft 5200 treinen, dus dan kom je op gemiddeld 63 MB per trein per dag.

@onder: zelfs met 200 intercity's kom je nog maar op 1,6 GB per dag. Er zitten dagelijks tienduizenden mensen in zo'n trein, dan is 1,6 GB toch bijna niks?

[Reactie gewijzigd door GlowMouse op 28 juni 2012 16:04]

Artikel gelezen? Maar 200 Intercity's hebben internet... En daarna gaat het over de hotspots op stations. Er gaat "maar" 7700GB over de echte wireless/3G verbinding van de Intercity/T-Mobile.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 28 juni 2012 15:51]

als je de text gelezen had staat er "Inmiddels zijn ruim 200 intercity's uitgerust met internet." dus geen 5200 treinen. dit komt neer op 50GB/trein is nog best aardig als je de snelheid in het achterhoofd houd.
Fout. De NS heeft 2884 'bakken', en 1 trein bestaat uit 2 tot 12 van die 'bakken'.
Even snel in de trein je mail checken, facebook checken, etc. Dat kost niet veel data.
Ga het niet vergelijken met thuis gebruik.
Ik moet toegeven dat ik hier graag gebruik van maak, het is alleen wel jammer dat het vaak niet zo'n super verbinding is, soms heeft die al moeite met mn email binnen te halen. Dus als het deze kwaliteit blijft ga ik er in ieder geval niet voor betalen... Dan maar mn telefoon als hotspot gebruiken..
Anoniem: 459326
@Jelmie28 juni 2012 15:45
Ik moet zeggen dat HDSPA van me telefoon ook niet altijd even betrouwbaar is als ik met 140km/u door een weiland scheur.
Ik vind dat bij Vodafone op zich meevallen. Soms even korte radiostilte als je van mast naar mast switcht maar erg stabiel, zelfs op hoge snelheden, plus snelheid blijft hoog! Overigens is je snelheid t.o.v. de mast een stuk lager vaak :)

Als ik Voda 3G vergelijk met T-Mo wifi dan kies ik liever voor Vodafone, is toch echt duidelijk sneller. Traject tussen Utrecht en Groningen heeft iets van 99% 3G-dekking ook, alleen bij Amersfoort ergens een kort stukje niet (beruchte stuk daar).
Helaas hebben sommige trajecten geen 3G dekking. Een wifi verbinding, hoe snel of langzaam die ook is, komt voor mij dan goed uit.
Hoe denk je dat die WiFi verbinding aan z'n internet komt?
Precies, via (T-Mobile/KPN) 3G..
Toch denk ik dat de treinen een betere ontvanger hebben dan een gemiddelde smartphone. Anders is het nogal frapant dat ik op een stuk tussen Amersfoort en Utrecht CS geen 3G heb maar wel vrolijk kan internetten..
Uiteraard zal die beter zijn, maar geen 3G = geen 3G.
De bedoeling is dat eind 2013 alle intercity's internet aan boord hebben
Leuk, maar hoe zit het met de rest van de (NS) treinen?
Het treinenpark van de NS bestaat natuurlijk niet alleen maar uit intercity treinen.
Die worden dus (in elk geval voorlopig) niet voorzien in wifi. De redenering is dat mensen daar vaak veel minder lang in zitten. Aan de andere kant heb je in sommige regio's ook wifi in de bus, en daar zit je niet langer of korter dan in een sprinter schat ik zo.
Wat is niet lang?
Ik vind 45 minuten in een sprinter toch een aardig lange rit en wel de moeite waar om voorzien te gaan worden van internet.
Daarbij zit ik nog niet eens van het begin- tot het eindpunt in de sprinter.

De criteria voor wel/niet internet in de trein moeten dus niet afhangen van het soort trein maar van de tijdsduur dat een (gemiddelde) rit duurt.
Wat moet je 45 minuten in een sprinter? De bedoeling is denk ik dat je tot het eerstvolgende intercitystation gaat, wat waarschijnlijk niet meer dan 20minuten reizen is.
Wat dacht je van het traject Utrecht-Zwolle om maar iets te noemen?
En ja je kunt van Utrecht de intercity nemen als je in Amersfoort of Zwolle moet zijn maar er zijn heel veel mensen die op een tussenliggend station moeten zijn.
En zo'n reis duurt met gemak 45 minuten of meer.
Het idee is dan dus dat je de IC naar pak hem beet Amersfoort of Zwolle neemt en vervolgens een Sprinter pakt naar het kleine station waar je naartoe wilt. Zal negen van de tien keer ook sneller zijn en meestal laten ze zulke trein op elkaar aansluiten.
Vergis je niet, een busreis kan ook makkelijk een uur duren.
Anoniem: 434945
@HoppyF28 juni 2012 16:58
De stoptreinen hebben niet eens een wc en dan wil je wel wifi?
Stoptreinen hebben wel WC's, de wit/blauwe sprinters niet (allemaal), maar goed daar gaat de discussie niet over.
vooral de Fyra is een vreemde uitzondering. De Fyra is juist bedoelt voor de zakelijke markt om snel te kunnen reizen tussen Amsterdam - Schiphol - Rotterdam.

Waarom wordt er geen internet aangeboden in de Fyra en wel in de IC, terwijl de Fyra verlieslijdend is en juist zakelijke reizigers moet hebben?
vooral de Fyra is een vreemde uitzondering. De Fyra is juist bedoeld voor de zakelijke markt om snel te kunnen reizen tussen Amsterdam - Schiphol - Rotterdam.

Waarom wordt er geen internet aangeboden in de Fyra en wel in de IC, terwijl de Fyra verlieslijdend is en juist zakelijke reizigers moet hebben?
Fyra heeft het probleem dat 't meer dan een paar keer door een tunnel gaat waar alleen GSM-R in te ontvangen is. En daar gaat geen internet over.

Fyra rijdt overigens ook naar Breda en het is eigenlijk de bedoeling dat 'ie naar Brussel gaat. De Amsterdam-Breda-vv-situatie is tijdelijk.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 29 juni 2012 03:11]

Deze netwerken zijn onversleuteld. De pop3/imap en http-logins vliegen je letterlijk om de oren in de trein...
En hoe zou je het anders willen doen? Een briefje op de deur hangen van de trein met "het password voor onze WiFi is: .........."

Want dat levert dan hetzelfde resultaat op alleen iets minder zichtbaar; iedereen in de trein op hetzelfde netwerk.
Ik weet eerlijk gezegd niet genoeg van de details van Wifi-encryptie, maar is het niet zo dat elk individueel verbonden apparaat bij een wpa-wachtwoord niet meer is af te luisteren, ookal gebruikt men hetzelfde wachtwoord?
Iedereen moet gewoon inloggen via https aanzetten bij z'n diensten. verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker. Ze hebben zelfs een FAQ hierover op de login pagina.
Waarschijnlijk vallen de kosten per kaartje tot nu toe wel mee voor de NS. Anders zou het wel eerlijker zijn als internetters een kleine toeslag betalen. Ik zou het niet eerlijk vinden als niet internetters hierdoor meer moeten gaan betalen.
Anoniem: 434945
@gadgetgek28 juni 2012 16:54
Als je moet staan hoef je toch ook niet minder te betalen?
Dat vind ik geen goede vergelijking. Internetten is een extra service voor mensen die dat willen en een zitplaats hoort eigenlijk gewoon in de basisprijs. Het zou ook onmogelijk zijn om bij te houden voor iedereen of ze wel of niet konden zitten.
Weet iemand of er een strategisch plan van NS openbaar is over internet in de trein?
Ben wel benieuwd of er plannen zijn om de snelheid en capaciteit te upgraden. Overigens zou het gratis internet toch tijdelijk gratis zijn in de trein?
Tijdens de introductie blijft het in ieder geval gratis, want dan kun je er aan wennen. Als je straks gewend bent, dan kan het wel een betaalde verbinding gaan worden. Mensen willen luxe nu eenmaal liever niet opgeven als ze er eenmaal aan gewend zijn, en een product gratis mogen uitproberen is een bekende strategie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee