Connexxion start proef met gratis wifi in bussen

Vervoersbedrijf Connexxion biedt in opdracht van de provincie Friesland internet aan in een aantal bussen. Het gaat om een proef van de provincie op langere trajecten. Eind dit jaar besluit de overheid of het experiment een vervolg krijgt.

connexxion busTien bussen rijden al rond met internet, drie volgen waarschijnlijk volgende week. Vooralsnog rust Connexxion alleen bussen die op een lang traject rijden uit met internet. Passagiers treffen wifi onder meer aan op de bustrajecten Leeuwarden-Alkmaar, Leeuwarden-Ameland en Leeuwarden-Dokkum. In de bussen hangen posters om passagiers te wijzen op de wifi-verbinding. Telecomprovider Vodafone levert de dienst.

De proef is het resultaat van de provinciale campagne 'Mijn ideale bus', eerder dit jaar, waarin jongeren verbeterpunten voor het openbaar vervoer konden aanleveren. Wifi bleek daaruit een sterke wens. Als reactie daarop benaderde de provincie Connexxion om bij wijze van proef internet aan te bieden. "Dat moet ervoor zorgen dat het reizen met de bus aantrekkelijk wordt", zegt een woordvoerder van het busbedrijf.

Studenten van de Stenden Hogeschool onderzoeken in opdracht van de provincie en Connexxion of het experiment aanslaat en of de wifi-verbinding goed werkt. Aan het eind van dit jaar houden de gedeputeerden een tussenevaluatie of de proef een vervolg krijgt en ook in andere bussen ingevoerd wordt. Het is aannemelijk dat dan ook andere vervoersbedrijven de dienst overnemen.

Connexxion begon al in 2005 met een proef in Twente en EBS Public Transportation kwam in mei dit jaar in de regio Waterland met het plan om gratis internet aan te bieden in bussen. De wifi-bussen moeten daar vanaf 11 december gaan rijden.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

07-09-2011 • 16:32

121

Reacties (121)

121
120
77
3
0
2
Wijzig sortering
Waarom doet het Openbaar vervoer dit?
Zijn er veel mensen die anders niet met de bus/trein zouden gaan?
Ik zelf vind het fijn, wifi in bus en trein, maar het is niet zo dat ik er niet mee zou gaan als er geen wifi in zou zitten. Het moet haast wel wat opleveren, want YouTube en meer bandbreedtevragende dingen moeten worden geblokkeerd en alles moet geplaatst worden.
Hoe krijgt dit ding trouwens zijn voeding?
De bus stopt vaak, dus waarschijnlijk niet met de accu, of er moet een hele sterke accu in zitten.
Connexxion bussen hebben een accu die een half uur of een uur (1 van de 2, even vergeten) stroom blijft leveren aan de rest van de bus, daarna gaat het hele gebeuren uit en zal ook de wifi wegvallen. De accu is dan nog lang niet leeg.
Je kan gewoon een 12 volts aansluiting vinden op meerdere plekken achter de platen bovenin de bus. Bovendien heeft zo'n bus al een 3G verbinding die gebruikt wordt voor de OV-chipkaart paaltjes. Deze verbinding is echter gereserveerd voor dat ene doel en mag niet zomaar gebruikt worden.
Er zit een heleboel apparatuur in zo'n bus en een simpel 3G routertje zal het niet leeg trekken hoor.

[Reactie gewijzigd door Tielenaar op 23 juli 2024 12:16]

Ik heb een collega met een complete desktop pc en een logitech Z5500 in zijn auto, zelfs dat werkt (welliswaar met een 2e accu, maar het gaat prima)

Hoe dan ook ben ik een van de mensen die hier wel gebruik van zou maken, ik zit vaak in de bus, en fiets ook met enige regelmaat, gezien de huidige tariefstijgingen van de verschillende providers is het zeker een een leuk extratje als er wifi in de bus zou zitten.
Het zou voor mij een reden zijn vaker met de bus te gaan dan om te fietsen.
Lijn 50 tussen Wageningen en Utrecht mogen ze van mij best vol hangen met wifi, ik test het wel :p
Sorry hoor maar een wifi router trekt een paar watt ;) En in een bus zít een hele sterke accu.
Tegenwoordig hebben ze ook vaak beeldschermen met de haltes erop via gps.
Soms zie ik ook nog wel eens een BSOD dus het draait gewoon op een windows bak.

Een routertje zal inderdaad geen enkel probleem zijn.
Een keer lag zo'n systeem van een HTM tram er ook uit, en zag ik een windows foutmelding en een cursor. Je verwacht toch eigenlijk dat het geen windows computer is wat ze in een tram stoppen.
Nu je het zegt... Ik heb inderdaad ook al een paar keer crashes gezien van informatieborden. Ik passeer al een half jaar een bushalte van De Lijn met een informatiebord waarop de bekende "Rapport verzenden?" melding staat en ik heb nog ergens een foto liggen van de trein in Berlijn waarop een stuk of 3 schermen tegelijkertijd een BSOD weergeven. Ik heb overigens ook al een paar keer een screensaver zien opduiken, geen crash maar nog steeds bijzonder informatief voor de gebruiker :Y)

Persoonlijk zou ik ook voor een kleine Linux distro gaan. Ik denk dat iets als DSL (Damn Small Linux) uitstekend is voor gebruik op o.a. informatiekiosks.
Probleem is dat veel applicaties voor windows omgevingen zijn geprogrameerd. Er zijn meer .NET programeurs dan programeurs voor Unix. Support op Windows embeded is goed.

Daarnaast. Pinautomaten, Bij de APPIE voor self service e.d. zijn allemaal emmbeded systems gebaseerd op windows. je kan die systemen niet zomaar omzetten naar Linux. Zeker niet als het systeem achter de embeded systemen gekoppeld zijn..
Ik zie niet in waarom een Embedded windows niet op zo een bakje kan draaien.

Wij ontwikkelen zelf bij ons op de zaak ook dit soort oplossingen en die draaien vrijwel allemaal op windows embedded :)
Is niet embedded Windows, is gewoon Windows XP. Als ze stroom willen besparen kunnen ze beter iets op ARM architectuur doen, Android ofzo.
Stroom besparen? Waarom zouden ze dat willen? Stroom zat in een bus of tram. Ik denk dat ze kiezen voor de eenvoud. Niet een speciaal platform, gewoon iets waar ze makkelijk op kunnen developen en wat goedkoop is te plaatsen en achteraf eenvoudig is te beheren.
Zeker nooit gehoord van Windows XP Embedded?
Zelfs windows 7 heb je al in embeded vorm.

Windows CE was NT4.0
Windows XP Embeded was windows XP
Windows embeded standard is Windows 7

En dat kan gewoon op ARM werken. Wij produceren apparatuur dat op windows XP embeded is geplaatst. Werkt perfect voor de doeleinden die wij voor ogen hebben. Het kan ook op een Linux platform. Alleen dan zijn de ontwikkel kosten stukken hoger.

Mijn opdracht is nu een windows emmbeded standard te gaan onderzoeken of onze applicaties daarop zonder problemen kunnen draaien. Als dat zo is kunnen we langzaam bij onze klanten bij een service beurt de XP versie's vervangengen.
Verbaasd dat dit ge-downmod is... ik bedoel maar, hij heeft absoluut gelijk erin dat als ik een minimalistisch kiosk-achtig bakje opzet op basis van linux dat je van je nooit niet een fatal error zou kunnen krijgen (en dan bedoel dat je er echt alles uit sloopt wat je niet nodig hebt), terwijl bijv. bij de NS ik die toch wel maandelijks zie langskomen.

Maja, in bussen lijkt het me ook redelijk nutteloos, maar in de trein (zolang je niet dicht bij Weesp rijd) is het echt te geweldig om internet te hebben, want dat is een klein uur in mijn geval aan potentieel nuttig besteede tijd.
Ik zou je omhoog kunnen moden maar dat is tegen de modfaq ookal houd niemand hier zich daaraan.
Als iets inhoud heeft die op het onderwerp slaat is het altijd relevant!
En mag dus nooit -1 krijgen.
Volgende keer gewoon een goede reactie typen dan komt het dik in orde.

Gratis wifi in een bus slaat niet echt aan omdat je in een bus meestal maar 10 minuten zit terwijl je in een trein meestal toch echt soms wel 2 uur zit (ookal hebben maar een paar treinen het gesponsord door t-mobile dank daarvoor)
"meestal toch echt soms"
Is het nou meestal, of is het nou soms?
In Friesland hebben ze niet zo'n goede treinverbinding als in de Randstad. Dus als je van gehucht X naar de stad moet komt het daar vaak genoeg voor dat je 3 kwartier in de bus zit. Voor die regio heeft het dus wel degelijk niet. Voor de Randstad zou het minder nut hebben.
ik weet niet waar je vandaan komt, maar in het noorden des lands zijn er een hele hoop scholieren die dagelijks 40 -60 minuten in de bus zitten om naar hun school toe te gaan.. De treinen hier rijden nog niet tussen alle kleinere plaatsen.

Ik denk dat dit dus juist wel aanslaat aangezien de meeste scholieren tegenwoordig een smartphone hebben (alleen rijden er hier in de buurt volgens mij geen connexxion bussen meer:P
Je begrijpt toch wel dat een bus terwijl 'ie rijdt gewoon de accu bijlaadt? Anders kon je met je auto ook elke 3 ritten weer de startkabels tevoorschijn halen.

Zoals in het artikel staat is het onderdeel van een programma van serviceverbetering, misschien valt de investering wel mee als een significant aantal mensen aangeeft dat dit aan het comfort van lange busreizen zou bijdragen.
En (alsof het punt nog niet genoeg onderuit gehaald is) ook nog even toevoegen dat als een bus stopt de chauffeur over het algemeen de motor laat draaien waardoor de accu blijft bijladen.
Ik denk dat de meeste bussen, en al helemaal op lijnen van Leeuwarden naar bijv Alkmaar 's morgens de motor aanzetten en 's avonds pas weer uit. Ook al zal dit misschien met de huidige milieu-omstandigheden wellicht tijdens dienstwissels ed veranderd zijn.
Hoe krijgt dit ding trouwens zijn voeding?
De bus stopt vaak, dus waarschijnlijk niet met de accu, of er moet een hele sterke accu in zitten.
Een acces point voor consumenten verbruikt niet zo veel, misschien 10W DC ofzo. Aangezien er in bussen vaak sterkere ap's nodig zijn in verband met het vele metaal en storing, en 3G antennes, gaat het verbuik wel omhoog naar 25W DC.

25W DC Is erg gemakkelijk uit de meeste accu's te halen, en zo vaak stopt een bus ook weer niet, en als hij stopt is het vaak maar 15 sec.
Valt mee hoor, maximaal zendvermogen op 3G is ~600 mW (tel daar verlies bij op) en 1 antenne is genoeg voor iedere bus en is ook aan een max. gebonden (100 mW?) ... Je hebt niet veel last van kooi van faraday omdat je er *in* zit (3G zit waarschijnlijk buiten op de bus gemonteerd).

De apparatuur zelf (uitgebreide router o.i.d.) zal nog de meeste energie gebruiken, afhankelijk van wat het precies is.
Dit is toch vrij onzinnig commentaar over de accu. Sommige mensen installeren 2 50W subwoofers met 4 10W satellietspeakers in hun auto, en de accu trekt dat (soms) ook.

Simpele 3G wifi access points gebruiken nu soms minder dan 2W, en werken vaak op een eigen batterij, met de mogelijkheid die op te laden in functie.

Als je dat niet geloofd, bedenk dan dat de meeste smartphones gebruikt kunnen worden als 3G access points voor laptops o.a. (ik weet bijvoorbeeld dat HTC op de Desire Z een programma hiervoor mee levert). Als je gelooft dat de accu van een bus niet genoeg kracht kan leveren om een telefoon op te laden, hoor je niet op een IT site thuis.
2x100w achterin liggen, dus het lijkt me voor een bus zeker geen probleem.
Ik zie het wel als een voordeel voor zo'n streekbus, het is toch relatief goedkoop te realiseren en kan mensen overtuigen om de bus te nemen.
Als de bus stopt, dan draait de motor nog door, dus de dynamo ook! Daarnaast kan ik mij niet voorstellen dat dit systeem dermate veel vermogen gebruikt, een telefoon doet namelijk hetzelfde maar dan in kleinere mate en die werken ook de hele dag op weinig vermogen
Het stoppen en optrekken lijkt me niet echt een probleem.. En ik denk dat er ook wel een iets sterker generatortje in zit dan in de gemiddelde auto..
Waarom doet het Openbaar vervoer dit?
Dienstverlening. Met OV9292(mobiele versie) route plannen, of gewoon jezelf virtueel vermaken?
Zijn er veel mensen die anders niet met de bus/trein zouden gaan?
Ik denk het niet. In de trein zien ik maar weinigen die echt bezig zijn met een laptop of smartfone.
Ik zelf vind het fijn, wifi in bus en trein, maar het is niet zo dat ik er niet mee zou gaan als er geen wifi in zou zitten.
Ik juich het ook toen.
Ik moet wel met of zonder wifi. Maar als ze het dan toch doen hopelijk doen ze het dan goed, en volgt er niet weer zo'n drama als destijds bij de NS.
Overigens zit op dit moment bij de NS wifi alleen nog in intercities, en niet in de sneltrein die ik meestal neem.Arriva heeft op bepaalde trajecten ook wifi van KPN.
nieuws: NS: een op de drie intercity's heeft wifi

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 23 juli 2024 12:16]

Het gaat er niet om dat mensen niet met de bus gaan, omdat er geen wifi in zit, maar dat dit mensen de bus in lokt en/of mensen meer tevreden krijgt die gebruik maken van de bus.

Op deze manier kan je onderweg even mailtjes versturen, online-agendafuncties bekijken en bijwerken, nieuws/nieuwtjes volgen, ov informatie opzoeken en andere internetbezigheden uitvoeren.

Iemand kan nu kiezen tussen auto (meer vrijheid en misschien sneller en vaak goedkoper) en bus ( Je hoeft je geen zorgen te maken om het besturen, je kan internetten en is beter voor het milieu)

Ik ben zelf erg blij met het openbaar vervoer en zit ook de grootste deel van mijn tijd op mijn laptop, maar ik mis sommige momenten het internet wel even, zodat ik even een mailtje kan sturen/lezen, 9292ov of buienradar kan checken, of gewoon even iets opzoeken. (ik heb namelijk geen i-net op mn mobiel)
Het gaat er niet om dat mensen neit meer gaan als dit er niet zou zijn. De mensen die nu met de bus gaan, zouden dat ook wel blijven doen als het er niet was (anders hadden ze er al niet in gezeten).

Dit gaat erom om mensen het OV in te krijgen. Mensen die nu met de auto gaan en bedenken dat ze met het OV onderweg zijn en al kunnen werken. Dat is een winst tov in de file staan en niets kunnen doen.
Niet echt meer van deze tijd lijkt me... de meeste mensen hebben tegenwoordig een smartphone, waarmee wifi tethering mogelijk is. Dan heb je internet verbinding zonder de wifi op de bus nodig te hebben... :)

[Reactie gewijzigd door poktor op 23 juli 2024 12:16]

Ik meen de laatste maanden meermaals iets gelezen te hebben over nieuwe abbo's bij de grote 3.
Als je een limiet hebt van 500MB/maand ga je niet meer uitgebreid filmpjes via youtube bekijken...
Iedereen begrijpt toch wel dat het niet de router in de bus is die hier de uitdaging vormt?

Het gaat natuurlijk om de verbinding tussen de bus en de rest van het internet. Hoe krijg je het signaal bij de centrale router van de busmaatschappij. 3G is geen optie lijkt me (duur en te weinig bandbreedte). Dus dat wordt een goede radioverbinding met een centraal punt.
Als 3G werkt in de treinen, dan moet een bus zeker lukken. Minder mensen en minder snel ... Waarom zou je een heel eigen radionetwerk gaan opzetten daarvoor? Dat kost toch enorm veel om dat allemaal dekkend te krijgen, terwijl er al meerdere landelijke netwerken zijn waar je met een simkaart zo gebruik van kan maken.
Ondertussen lijkt het concept "Wifi" in de trein of bus een beetje achterhaald nu abbonementen met data over 3G standaard aan het worden is, zeker voor de groep die van plan is met een laptop in de bus te zitten.
ik zit met regelmaat in de trein op het traject arnhem-den haag en arnhem-rotterdam. Dit zijn vrij lange ritten en als ik de tijd kan besteden door via deze verbinding aan het werk te gaan dan vind ik dat ontzettend fijn. Vooral omdat het voor nu nog gratis is (wifi in trein wordt op korte termijn, nadat de test-fase voorbij is, betaald. Net als de KPN hotspots en T-Mobile hotspots op stations en in restaurants, etc.) en ik dus geen dataverkeer van mijn mobiele telefoon hiervoor hoef te gebruiken wat dan in dat geval wel heel snel op raakt.
wifi in trein wordt op korte termijn, nadat de test-fase voorbij is, betaald.
offtopic:
Dacht dat het in de trein gewoon gratis bleef, ben erg benieuwd waar je dit vandaan hebt ;)

[Reactie gewijzigd door EDIT op 23 juli 2024 12:16]

nieuws: NS: een op de drie intercity's heeft wifi
De verbinding in de trein wordt geleverd door T-Mobile. De komende twee jaar is internet in de trein nog gratis; of dat daarna ook zo blijft, is nog niet bekend.
Dat suggereert het iig wel..
Hmm ok, dus verder nog niets bekend. Nou ja, dan zien we dat wel weer :)
Anoniem: 233879 @Hoowgii7 september 2011 20:53
Nog niet bekend suggereert helemaal niks ....
Vind je ? Ik vind het juist geniaal als student die het OV regelmatig gebruikt.

Al die abbonementen hebben allemaal een laag datalimiet gekregen etc. Als ze dit een beetje redelijk doorvoeren dan heb ik straks helemaal geen 3g internet abbo nodig !

Bovendien zit ik ook wel es regelmatig met de ipad (zonder 3g ,overpriced model :P) dat geeft ook voordelen voor wifi only devices. Hoef ik ook niet meer te klooien met een wifi hotspot aanmaken etc.
Vind je? Ik denkt dat het alleen maar weer meer in zwang komt door de beperktere datalimieten en duurdere 3g bundels.
Vind het juist wel een goede ontwikkeling. Heb inmiddels al even van gebruik gemaakt van de WiFi. Traject Leeuwarden - Dokkum/Lauwersoog. Wel ideaal omdat het T-mobile bereik erg slecht is op deze route. Komt me wel mooi uit dus :9.
Anoniem: 233879 @josper7 september 2011 20:55
T-Mobile is sowieso een drama in Friesland. Als je (bijna) overal verbinding wil hebben met je mobiel moet je bij Vodafone zijn, niet bij T-Mobile.
Denk juist dat ze het leuk zullen vinden. Minder belasting van het netwerkk?!
Mobiel internet kopen/betalen we toch al :)
@iedereen hierboven; niet iedereen heeft nog een internetabonnement bij hun telefoon, ik heb bijvoorbeeld prepaid, dan ga je niet zomaar het internet op met je mobiel.
Idem hier. Ik zou het wel een goed iets vinden. Gewoon kostenloos wifi-en. Kost Connecion echt niet veel, maar scheelt mij wel. Toch leuk, heb je ten minste wat beters te lezen dan Spits of zo...
Ik kan me voorstellen dat dit al snel over de 1000-2000 euro per bus gaat, beetje inbouwkosten en professionele apparatuur. Dan nog per bus een data abonnement. Dat zal Vodafone ook niet zomaar voor een tientje per maand weg geven.
Er rijden duizenden Connexxion bussen in Nederland, dus dit geintje zou landelijk echt wel duur worden hoor.
Internet op je mobiel is al voor 15€ met 1gb datalimiet bij een prepaid vodafone kaartje. Doe ik ook en ik vind het prima zo :)
Is dus niet zo duur ;)
@mrdemc: Jij vind €15 blijkbaar niet duur, ik vind het persoonlijk veel te duur. Vroeger kon ik makkelijk 2GB gebruiken voor minder dan €10 met mijn telfort abbo.

Als ze dit gaan toepassen ga ik zeker mijn internet abbo opzeggen. Dan ben ik zoiezo bijna altijd bereikbaar (thuis, bus, school).

Alleen in het weekend wordt het dan nog moeilijk, maar ik heb dan wel €15 over in de maand. Dan zou ik dus €4 per weekend moeten betalen om te internetten wanneer ik niet thuis ben (wat het grootste deel is). Doe mij maar 2 extra biertjes!
Hier in Kopenhagen hebben ze het ook in de meeste bussen. Vooral toen ik net verhuisd was was het erg handig omdat ik toen nog geen mobiel internet had. Voor de toeristen in NL zou dit dus echt een uitkomst zijn, en met de nieuwe datalimieten heeft dit zelfs voor de locals nut zou ik zeggen. Ik zeg: goeie zet Connexxion, altijd goed om met de tijd mee te gaan. ;)
Hoog tijd, onderweg naar school of werk zal menig student een hoop tijd in het OV doorbrengen, en dan is het toch prettig dat je lekker kan interwebsen zonder dat dit aan je plotseling door de strot gedrukte datalimiet vreet. Ik vind het ook jammer dat ondanks dat NS adverteert op veel treinen WiFi te hebben, ik hier ook op langere trajecten nog niks van heb gemerkt...
NS heeft inmiddels bijna alle koplopers voorzien, daarna zijn de VIRMs (dubbeldekkers, nieuwere modellen) aan de beurt.
De ICMm's hebben allemaal WiFi ingebouwd. ICMm's zijn de treinen met een grote, gele voorkant (waar een paar jaar geleden twee deuren voor de oude doorloopkop zaten) en de machinist boven zit. Deze rijden een groot deel van de NoordOost in Nederland, met bijvoorbeeld de trein naar Groningen of Leeuwarden.

Alle lijnen van de NS waar ICMm's rijden:
Serie Treinsoort Traject Bijzonderheden
500 Intercity Den Haag Centraal – Groningen Enkele treinen rijden met VIRM
700 Intercity Schiphol – Groningen
1400 Intercity Nachtnet Gecombineerd met VIRM
1600 Intercity Schiphol – Enschede
1700 Intercity Den Haag Centraal – Enschede
1900 Intercity Den Haag Centraal – Venlo Gecombineerd met VIRM en ICRm
2400 Intercity Nachtnet
2900 Stoptrein Leeuwarden – Wolvega Spitstrein
3600 Intercity Zwolle – Roosendaal Gecombineerd met VIRM en ICRm
9100 Stoptrein Zwolle – Groningen
10140 Intercity Hengelo – Enschede Als serie 1600 niet rijdt.
10240 Stoptrein Hengelo – Enschede Als serie 1600 niet rijdt.
10500 Intercity Leeuwarden – Zwolle Enkele treinen rijden met VIRM
10700 Intercity Leeuwarden – Zwolle
12500 Intercity Leeuwarden – Rotterdam Centraal Spitstrein
12700 Intercity Leeuwarden – Rotterdam Centraal Spitstrein
20500 Intercity Utrecht Centraal – Rotterdam Centraal Enkele treinen rijden met VIRM
21700 Intercity Utrecht Centraal – Rotterdam Centraal
Wanneer er treinseries zijn die gecombineerd zijn met een trein als een VIRM (dubbeldekker, met af en toe de zoem) of een ICRm (getrokken (door een loc dus) intercityrijtuigen) heb je kans dat je daarin terecht komt en geen WiFi hebt.

[Reactie gewijzigd door marcop23 op 23 juli 2024 12:16]

Eerst vond ik wifi in het OV nogal kansloos, omdat het vaak over dezelfde 3G masten gaat als je eigen telefoon. Je internet wordt er dus niets beter op. Nu met de huidige datalimieten is het inderdaad wel het juiste moment om het nieuw leven in te blazen. Een ieder die zich er van bewust is zal toch eerder het youtube filmpje voor de busreis ~1uur streamen via Wifi van de bus ipv 3G
In een trein van de NS haal ik erg vaak 6 Mbit per seconden, wat ik met de ingebouwde 3G ontvanger van mijn telefoon nog nooit gehaald heb. Ik denk dat er gebruik wordt gemaakt van meerdere antennes die op het dak van de trein liggen, en veel sterker zijn dan antennes in een telefoon. Ook denk ik dat de data geloadbalanced wordt. Het halen van 6 - 7 megabit per seconde is mij in ieder geval nog nooit gelukt. Ik denk ook dat een trein (of een bus) veel stoort, doordat er overal metaal om je heen zit.

Ik heb wel Vodafone ipv T-Mobile.
Bij vodafone ben je gelimiteerd op 3,6 Mbit/s als consument. Verder heeft de trein antennes op het dak inderdaad, en het grootste voordeel is dat die veel beter presteren (zonder extra versterking) dan die in je telefoon. In je telefoon zitten ze vaak ook aan de onderkant, waar je je hand overheen hebt (ivm straling naar je hoofd).

Daarnaast gebruiken ze waarschijnlijk een highspeed-modem. Die dingen kunnen snelheden tot 28 Mbps aan (het T-Mo-netwerk nog niet geloof ik) en belasten het mobiele netwerk zo minder. Snelheden bij hoge belasting van het netwerk zijn vaak ook hoger dan die van tragere apparaturen tijdens diezelfde hoge belasting.
Ik hoop alleen wel dat er in die internationale treinen die je op het traject amsterdam->amersfoort->apeldoorn->berlijn hebt ook eens een keer gratis wifi komt.

Die treinen zijn echt een ramp voor iedere vorm van radio ontvangst, of het nou FM, 3g of GSM is :(
T-mobile haalt op telefoons maar 1mbit max. Dit hebben ze geknepen.
Zakelijke abonnementen gaan wel veel sneller.
@oerog, je kunt bij T-Mobile ook een abbo afsluiten voor 3.6 mbit hoor?
Een vereiste is wel een goede dekking en hoe gaan ze het irritante wisselen van verbindingstype tegen? In sommige gebieden wisselt de verbinding nog vaak(te vaak) tussen UMTS en HSDPA waardoor je dus gewoon even niet kan internetten en eigenlijk zeer irritant is.
Daar zul je zelf niets van merken omdat jij gewoon de wifi-verbinding zal blijven behouden. Bij een hele lange switchtijd zal het zo zijn dat er een time-out optreed, maar dan is het een kwestie van refreshen.
Deze wifi accesspoints zullen een dermate grote ontvangst hebben (omdat de ruimte en stroomcapaciteit groter kan zijn dan die in een mobiele telefoon bijv.) dat de overlap tussen verschillende zendmasten groot genoeg is om het allemaal op te vangen.
Niets van merken? Ja de wifi verbinding blijft, dat is logisch, maar de mensen zullen toch echt merken dat het internet het even niet doet omdat er geschakeld worden tussen UMTS en HSDPA(hopelijk ook nog is niet op bepaalde plaatsen naar GSM) en dit zal alleen maar als irritant, traag of zelfs niet werkend beoordeeld worden door de passagiers. Op hun telefoon zien mensen nog een icoontje wisselen en wellicht? nog een beetje doorhebben dat dat er mee te maken heeft.
Wat je even met je tweede alinea bedoelt zie ik zo 123 even niet...??
Switchen tussen UMTS en HSPA zal ook beter/sneller gaan door de goede ontvangst en doordat hij bij intensief gebruik op HSPA gelockt zal blijven.
Wellicht dat de apparatuur in deze bussen beter om kan gaan met het wisselen, maar ik wou dat ik mijn telefoon soms gewoon vast kon zetten op UMTS of HSDPA, want dat continue gewissel af en toe is gewoon irritant en dit is volgens mij niet aan te passen ook, dat is nou eenmaal zoals de techniek(zendmast?) werkt toch? Ik heb dan liever een vaste goed werkende UMTS verbinding dan dat er zo nu en dan is reden is om HSDPA te moeten gebruiken, die vaak nog is daarna weer lekker terugschakeld naar UMTS.
Wat is hier het nut van in de tijd van 2G/3G/4G!? 2 van de 5 mensen met een mobiele telefoon heeft mobiel internet. Binnen 2 jaar is de verwachting dat het 9 op 10 mensen mobiel internet heeft.

Kunnen ze beter niet hun geld investeren in het efficiënter en goedkoper maken van OV?
Nogmaals, met al die achterlijke datalimieten van tegenwoordig is het fijn om op zoveel mogelijk plekken Wifi te hebben! Leuk al die 3G met onbeperkt internet! Maar dankzij datalimieten zijn we weer 10 jaar terug in de tijd! Als je dan elke dag in de bus zit dan is dit ideaal! Wat kun je hier nou op tegen hebben, alleen maar mooi dit
Hoe maak je 1GB per maand op? Ik gebruik mijn mobiel internet heel intensief en kom niet verder dan 300 a 400 mb per maand. Het enige wat ik niet doe en veel tieners wel doen is youtube gebruiken als muziekdienst ipv lokale mp3.
is dat een feit of een aanname? Lijkt mijn namelijk erg sterk dat men liever met een 3g verbinding filmpjes gaat inladen, om zo 2 minuten te laden per nummer dan op je PC meteen 100 nummers op je telefoon te zetten, zodat je normaal muziek kan luisteren.
In 't gooi rijden (reden?) ook bussen van Conexxion met wifi rond, bijvoorbeeld op de lijn van bussum - huizen - hilversem regelmatig.

Deze zijn mogelijk stop gezet omdat ze weinig werden gebruikt (dat was in Twente zo in ieder geval), maar mogelijk zijn die er nog.

Echt iets nieuws is het in ieder geval dus niet.
Ook in Flevoland/Overrijsel rijden/reden er enkele jaren geleden al bussen rond met Wifi aan boord...in iig de Hanzeliner van Lelystad naar Zwolle
kan je onderweg naar school lezen dat je les is afgelast en halverwege of eerder al terug naar huis keren.
zou mij ettelijke keren enkele anderhalf uur busritten hebben uitgespaard indertijd.
(...) om bij wijze van proef internet aan te bieden. "Dat moet ervoor zorgen dat het reizen met de bus aantrekkelijk wordt", zegt een woordvoerder van het busbedrijf.
Ah, dus het is het gebrek aan wifi dat het reizen met de bus tot nu toe ronduit onaantrekkelijk maakte. Goed dat iemand van het busbedrijf (!) dat even verheldert.
Connexxion start proef met gratis wifi in bussen
(...)
Connexxion begon al in 2005 met een proef in Twente
Dat laatste moest ik ook aan denken toen ik de kop van dit bericht zag. Niet echt accuraat zo hè?

Beviel me trouwens toen al prima: zat toch met laptopje in de bus en onderweg af en toe iets opzoeken / doorgeven / whatever terwijl je niet wéér een nieuw abo / profiel / whatever hoeft te hebben, erg handig. De integratie van het aanbieden van een internetverbinding in een vervoersdienst is dus tof, maar als het klopt wat ik hier elders lees en de NS (e.a.) gaat (gaan) geld proberen te verdienen hieraan... opzouten! Het werkt prima als stimulans voor het verkopen van je basisdienst (vervoer), verder houdt het (wat mij betreft) op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.