Connexxion gaat gratis WiFi in Twentse bussen bieden

Busvervoerbedrijf Connexxion test momenteel het gratis aanbieden van WiFi in de bus. Reizigers op de lijnen 53 en 59 tussen Haaksbergen en Hengelo die in het bezit van een laptop of een PDA zijn, hebben zich na aanmelding als proefkonijn beschikbaar kunnen stellen voor een proef die nog tot 11 november duurt. Volgens een van de proefpersonen zijn de WiFi-bussen voorzien van een door INCAA Computers gefabriceerde UMTS/WLAN-router, en wordt via het UMTS-netwerk van Vodafone verbinding met de buitenwereld gelegd. Connexxion wil met de proef ervaring opdoen en eventuele tekortkomingen wegwerken voor de uitrol van de dienst op alle Twentse Connexxion-bussen per 11 december. Mogelijkerwijs kan dat weer als test gezien worden voor gratis WiFi in alle Nederlandse Connexxion-bussen; de busvervoerder doet daar op dit moment echter geen mededelingen over.

Connexxion bus

Door Mick de Neeve

05-11-2005 • 12:52

79 Linkedin

Bron: Connexxion

Reacties (79)

79
77
38
4
0
6
Wijzig sortering
Zeer slim, UMTS gebruiken om internet te krijgen op de weg :). Ik vraag me alleen af, word dit doorberekend?
De bustarieven worden al ieder jaar hoger en hoger en nu met de hoge brandstofprijzen klaagden de busmaatschappijen steen en been. Een dergelijk initiatief zal uiteindelijk gewoon door de reiziger betaald worden.
en daarom zal het imo ook niet gratis mogen zijn. het gros van de reiziger zal het niets interesseren dat er wifi aanwezig is in de bus, waarom moeten ze er dan voor betalen? laat dat maar betaald worden door de mensen die het wíllen gebruiken.
Wat een onzin. Flatfee (tenminste, 1GB/mnd) UMTS bij Vodafone kost ¤75 per maand en zo'n router zal ook niet meer dan een paar honderd euro kosten. M.a.w: deze kosten vallen volledig in het niet tegen brandstof, onderhoud bus, salaris chauffeur etc.

Helaas alweer typisch dramagekakel van mensen die al slachtoffer zijn voordat er iets gebeurd is.
DAT is de vraag idd :)

Als ze het een beetje slim aanpakken niet, anders wordt er zoals nu ook bij KPN hotspots op stations etc. vrij weinig gebruik van gemaakt. Gratis aanbieden is de enige manier. Vodafone zou bijvoorbeeld het UMTS gratis aan kunnen bieden in ruil voor reclame. Zo zat ons voorstel in één van de scénario's een jaar geleden aan een ander groot vervoersbedrijf in ieder geval in elkaar ;)
hoezo is gratis aanbieden de enige manier?

lekkere redenering is dat. als bedrijven willen dat mensen hun producten gebruiken moet het maar gratis zijn. zo verdient er niemand natuurlijk iets aan! dan heeft het toch ook geen zin om het aan te bieden?

natuurlijk kunnen ze het gratis aanbieden om meer mensen in de bus te krijgen maar dan is nog maar de vraag of de kosten opwegen tegen de baten en dat kan ik me zo op m'n gevoel niet voorstellen in ieder geval. verder is connexxion geen filantropische instelling die maar gratis internet gaat aanbieden omdat het anders zo zielig is of voor wat voor reden dan ook.

het mag best geld kosten.
Als je op die manier met de bus gaat i.p.v. met de auto, dan verdient ons busbedrijf er wel degelijk aan. En als ik nu/straks de keus heb tussen met de trein, of met de bus incl internet dan wist ik het wel!
zo dom vindt ik dat nog niet
De laatste keer dat ik in een Interliner bus gezeten heb, kon ik amper mijn benen kwijt, laat staan dat je dan ook nog fatsoenlijk een laptop op schoot kunt nemen.
Veel meer dan internetten via een Ipaq zit er niet in.
Gaan ze ook van die 12V cigarette-aansteker-aansluitingen maken bij de stoelen?
Bijzonder dat ze beginnen met een dergelijke proef in Twente. Hadden ze dat niet beter in de Randstad ergens kunnen doen? De kans is groter dat er daar mensen zijn met WiFi compatibel apparaten.

Dan een volgend puntje. Hoeveel mensen denken ze dat er zijn die uberhaupt een mobiel WiFi apparaat hebben. Met je laptop in de bus is niks zoals TD-er al zei. En de mensen die een iPac hebben zullen waarschijnlijk niet eens zoveel met de bus gaan. En ik zie het standaard breezer volk nog niet met WiFi mobieltjes lopen.
Tsk, alsof er alleen in de Randstad technologische bedrijven zitten...
Twente heeft een aardig bloeiende industrie op gebied van technologie en zorg, iets wat de Randstad niet heeft.
Zo zijn er nog wel meer regio's die soort gelijke dingen hebben. Het beperkt zich dus absoluut niet alleen tot de Randstad wat velen onterecht denken en menen.

Als we even gaan kijken wat er hier zit aan internetdekking dan zie je dat bijna nergens anders in het land: gehele campus heeft wifi plus stukken van de stad en het treinstation. De bussen komen daar straks nog bij.

Of je er ook daadwerkelijk wat aan hebt...mwoah, het is handig om nog even snel te kijken voor reisinformatie.
Je moet er ook maar tegen kunnen in de bus. Mensen die wagenziek zijn hebben er dus niks aan.

Ik vraag me ook af of we dezelfde taferelen krijgen als in Haaksbergen met die UMTS mast. UMTS heeft een nogal schadelijke straling wat nogal op heel veel weerstand stuit onder de bevolking.
Op UMTS gebied heb je trouwens wel gelijk dat je die beter in de Randstand kunt houden omdat ze daar de beste UMTS dekking in het land hebben, maar ook dat zal niet lang duren.

Trouwens, waarom zou een ipaq gebruiker niet zo vaak met de bus gaan? Ik zie vaak genoeg mensen met dat soort apparatuur met de bus gaan hoor. Het wel of niet hebben van een ipaq bepaald echt niet of iemand veel of weinig met de bus gaat.
Dat UMTS zo schadelijk zou zijn is nog steeds niet onomstotelijk bewezen, maar hoe meer mensen dit wel als feit lopen te beweren zoals jij nu weer doet, hoe meer mensen er inderdaad een irrationele angst (waar die weerstand uit ontstaat) voor krijgen.
@Finraziel
Vraag een arts eens naar waarom er tegenwoordig zoveel kankergevallen zijn. Dan zal hij met een aantal redenen komen:
- Mensen worden blootgesteld aan chemische stoffen en straling.
- Mensen worden ouder en zijn dus langer blootgesteld aan chemische stoffen en straling.

Zodoende is het bijv. doodnormaal dat vrouwen boven de 50 borstkanker krijgen en dan een man van 80 prostaatkanker heeft.
Wat er exact gebeurt en wat de exacte gevolgen van een specifieke straling is kan men niet zeggen, maar men weet heel goed dat straling schadelijk is.
Wat ze in diverse onderzoeken toen hebben geconstateerd was dat UMTS harder straald dan een GSM mast en daarom dus ook schadelijker is.
Het is dus wel bewezen dat UMTS heel schadelijk is, er zijn alleen geen onderzoeken die daarin heel specifiek zijn (as in: je krijgt er kanker van, of je wordt er duizelig van, of je krijgt neurologische problemen, of je krijgt bloedproblemen, etc.).
Dat straling kanker veroorzaakt is een feit. Maar het gaat er om of de hoeveelheid straling die UMTS (of wat dan ook) produceert acceptabel is.
Er zijn zeer veel dingen die kanker veroorzaken. De kans is groot dat zelfs de kleding die je nu aan hebt kan bijdragen aan het krijgen van kanker, maar die bijdrage is zeer gering.
Ras zegt het eigenlijk al, maar inderdaad, je redenering klopt niet.
Jij zegt, straling veroorzaakt kanker. Ok, maar we moeten wel rekening houden met hoeveel. Als het gemiddeld 10.000 jaar kost om van een bepaalde hoeveelheid straling kanker te krijgen dan boeit mij dat niet zo.
Vervolgens zeg je, UMTS heeft sterkere straling dan GSM en is dus schadelijker dan GSM. Volgens mij heb je ook nog andere factoren maar ok, laten we dat aannemen als waar.
Van GSM weten we niet precies hoe schadelijk het is, dus dit is een onbekende factor. Nu stel jij dat een onbekende X vermenigvuldigd met een onbekende Y (kun jij me zeggen hoeveel schadelijker umts is dan gsm?) "heel schadelijk" is? Hoe maak je die sprong in je redenatie? Daar heb je geen enkele basis voor. schadelijker dan nauwelijks schadelijk kan nog steeds nauwelijks schadelijk zijn hoor, als het zo simpel was als jij nu stelt dan hadden die dingen er nooit gekomen.
Overigens werk ik in een omgeving waar ik veel aan umts blootgesteld wordt, en er zijn nog geen kanker gevallen op onze afdeling bekend :) (en nee dat is niet de reden dat ik tegen die massa hysterie tegen umts ben want naar mijn idee overleven de huidige telecom bedrijven toch niet zo lang meer).
Er is nog maar beperkt onderzoek gedaan naar de effecten van UMTS. Het bekendste is het COFAM onderzoek van TNO wat de volgende resultaten gaf:

Een nieuw onderzoek naar het effect van elektromagnetische velden van antennes voor mobiele telecommunicatie op mensen toont aan dat er een statistisch significante relatie2 bestaat tussen het welbevinden (BV. duizeligheid, tintelingen en concentratievermogen etc.) van mensen en de elektromagnetischevelden die lijken op die van UMTS antennes. Er is geen statistische significante relatie gevonden tussen het welbevinden van mensen en de elektromagnetische velden van GSM antennes. Wel toont het onderzoek aan dat er een statistisch significante relatie bestaat tussen de elektromagnetische velden van de antennes van GSM en UMTS en het cognitief functioneren (reactiesnelheid, alertheid, geheugen, etc.) van mensen. Veelal gaat het om een verbetering van de cognitieve prestaties. Deze laatste relatie is reeds vaker in onderzoek vastgesteld.

Een eenduidige conclusie over de biologische oorzaken achter de gevonden statistisch significante relaties is op basis van de resultaten van het COFAM onderzoek niet te geven.


Dit was echter een beperkt onderzoek met maar 2 groepen van 36 personen vandaar dat er momenteel een replicatieonderzoek in Zwitserland plaatsvind waarvan de resultaten begin 2006 zullen worden gepubliceerd.
Ik zie sowieso niet in waarom zo'n proef per se in de Randstad gedaan zou moeten worden en niet in een ander deel van het land. Eén van de eerste en grootste proeven met mobiele telefoons en WAP-diensten vond ook in Twente plaats (dat WAP nooit echt iets is geworden, is weer een ander verhaal :P ).

Een proef als deze kan in elk geval in elke willekeurige grotere stad van Nederland plaatsvinden, zolang de concentratie van mensen in de doelgroep (in dit geval jonge mensen met WiFi apparaten) maar groot genoeg is. Deze proef had net zo goed in Groningen, Maastricht of Arnhem ofzo gedaan kunnen worden, daar zitten ook meer dan genoeg studenten / jongeren / jonge volwassenen die voor deze proef interessant zijn...
Ik denk dat de UTwente voor meer dan genoeg mensen zorgt die in het bezit zijn van allerhande WiFi compatible apparaten.

Tevens denk ik dat het ondernemingsplan van Connexxion wat betreft WiFi zich niet zozeer richt op hoeveel mensen er nu een WiFi apparaat hebben, maar hoeveel er straks bij gaan komen.
Daar rijden zo weinig Connexxion bussen..

Maar inderdaad: waarom denk je dat? Rond Enschede is de concentratie High Tech klanten in de bus eerder hoger dan in de Randstad.
de laatste keer dat ik in een interliner bus mn laptop heb proberen te gebruiken klapte ik hem na 2 minuten alweer dicht omdat ik misselijk begon te worden. ik betwijvel of dit veel gebruikt gaat worden ze zouden zoiets beter in de trein kunnen doen.. maar ja dan komen je pakketjes weer te laat aan
Knappe jongen als je op de route Hengelo - Haaksbergen misselijk kan worden :)
Keurige provinciale weg.. dus denk dat het op dergelijke routes best nuttig is.

Ik vraag me echter wel af of er wel zoveel pda/laptop gebruikers in die bussen zitten. (ga nooit met de bus)
Dat is echt voor iedereen verschillend. ik heb ooit eens achter in de auto een film geprobeerd te kijken toen we op de snelweg reden (gewoon recht enzo, geen geschommel) en na 10 minuten was ik misselijk. Gezien de populairiteit van videoschermpjes in de hoofdsteunen heeft lang niet iedereen daar last van.
ach, met de huidige centrino laptops heb je voor dat kwartiertje/half uurtje in de bus zitten echt geen externe spanningsbron nodig. Gewoon de kans grijpen op de bestemmingslocatie om daar de 230v te gebruiken ;)
probeer dit maar eens op de veetransport lijn in groningen. lijn 15, station - zernike. je krijgt je pocket pc niet eens uit je tas zo druk
De tekst gaat dan ook over Conexxion en niet over Arriva.

Je ervaringen met een bus in het algemeen (of liever je frustraties) hoef je dan ook niet te uitten.
Anoniem: 79837
@b19a7 november 2005 14:09
heb jij het idee dat connexxion beter is????

kom eens kijken in zuid holland, zelfs varkens hebben meer ruimte (trouwens, legbatterijkippen ook)
Anoniem: 158762
5 november 2005 22:08
OW super handig zou je zeggen..Je zou verwachten dat studenten hier graag gebruik van willen maken.' Terwijl je in de bus zit, ff je rooster checken etc.'
Marr die bussen zijn ALTIJD BOMVOL!! Het is gewoon Veevervoer, en ik overdrijf echt niet! Neem bijvoorbeeld uinversiteitsbus van nijmegen: die is altijd bomvol...Mensen zitten bovenop elkaar, dus voordat je daar ooit kan internetten..
Hey shit man, mijn bus word gesloopt nu kan ik mn mail niet checken in de bus naar de wedstrijd Ajax - Psv :'(
Er zijn genoeg mensen die meer dan 45 minuten in de bus zitten per reis. Erg leuk initiatief. (en voor sommige mensen een redem om de bus te nemen ipv de auto mischien)
als dit ook in de bus naar eindhoven zou komen zou dat toch wel een overweging zijn voor mij om de bus te nemen ipv de trein (als je idd niet al te veel last hebt van schommelen etc.). Reistijd is met de bus iets langer, maar als ik dan onderweg een heleboel kan doen is dat wel een compenstatie :)
Wel een beetje jammer dat je je tot en met 4 november kon aanmelden voor deze test. Ik heb het alsnog maar geprobeerd, je weet maar nooit :)
Ik moet eerlijk zeggen dat het best handig kan zijn, en de nieuwe bussen die hier rijden in de regio haaksbergen/hengelo/almelo etc... die zijn best ruim, ruim genoeg om een laptop op schoot te nemen in ieder geval, maar goed met al dat gehobbel lijkt het me nog niet echt een weelde :P
Anoniem: 55563
5 november 2005 23:11
Bij sommige busmaatschappijen mag je niet eens bellen in de bus. Connexion weet tenminste wat klantvriendelijkheid is.

Misschien gaan hierdoor ook meer forenzen met de bus omdat ze alvast wat email kunnen doornemen bijv...
'k Vraag me af hoe snel dat die verbinding dan wel is. Want stel dat je met bv. 5 mensen in zo'n bus zit gebruik te maken, 'k weet niet echt of het vooruit zal gaan en zie je, je al zitten tussen die troep mensen op de bus, met je laptopje op je schoot, lijkt me echt wel grappig, moet dan ook nog opletten dat er geen boze oma naar je zit te kijken... die eigenlijk op jou plaats wilt zitten en even met haar PDA wilt kijken hoe het met haar beursaandelen is :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee