KPN laat reizigers gratis internetten op grote stations

KPN blijkt op diverse grote stations zijn hotspots te hebben opengesteld. Treinreizigers kunnen hierdoor op diverse locaties nu gratis gebruikmaken van de wifi-verbinding met hun laptop, smartphone of tablet, zo ontdekte Spits.

Volgens de krant heeft KPN zijn Hotspot-dienst op de stations Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Schiphol en Amsterdam CS, Sloterdijk, Zuid en Amstel zo ingesteld dat reizigers op die locaties gratis gebruik kunnen maken van draadloos internet via het netwerk van de provider.

Vermoedelijk is dit gedaan in overleg met NS. KPN wilde inhoudelijk niet reageren op de ontdekking van Spits, maar verwees de krant door naar de NS voor meer informatie. Na het inloggen op een Hotspot op een van de locaties wordt momenteel nog doorverwezen naar de site van NS.

Een zegsman van de vervoerder hintte er wel op dat de NS het huidige aanbod van gratis internet in intercity's graag wil uitbreiden. In april werd bekend dat internet in treinen van de Nederlandse Spoorwegen gratis blijft. De NS heeft de overeenkomst met T-Mobile, dat de internetverbinding in de trein verzorgt, met een jaar verlengd. Eind dit jaar zijn alle intercity's van internet voorzien.

Door Wilbert de Vries

19-08-2013 • 09:59

84 Linkedin

Reacties (84)

84
81
57
3
0
4
Wijzig sortering
tja, wat een onzin, en dan maar afvragen waarom openbaar vervoer steeds duurder wordt. Laat ze dit gewoon achterwege, scheelt weer miljoenen, de mensen die internet willen voor onderweg hebben toch al wel een internetabbo voor hun mobile... En dat in een tijd waar er zwaar bezuinigd moet worden... pfffff....
tja, wat een onzin, en dan maar afvragen waarom openbaar vervoer steeds duurder wordt. Laat ze dit gewoon achterwege, scheelt weer miljoenen, de mensen die internet willen voor onderweg hebben toch al wel een internetabbo voor hun mobile... En dat in een tijd waar er zwaar bezuinigd moet worden... pfffff....
Het is geen onzin, maar je moet het wel zien in een bredere context.

Prorail is huiverig voor het plaatsen van mobiele netwerk masten in de directe nabijheid van spoorlijnen en zeker op/in stations.
Zij vrezen dat het gsm-netwerk storingen kan veroorzaken in het gsm-r netwerk. Dat laatste is het netwerk dat gebruikt wordt voor communicatie met o.a. de machinist en onderdelen van de veiligheidsvoorzieningen op het spoor. Nu gaat het vooral om bepaalde frequenties (die niet allemaal betrekking hebben op de datanetwerken), maar dit bepaald wel het beleid van Prorail in deze.

Daarnaast hebben ze een vergelijkbare vrees bij de 4G netwerken. Daar zijn nog niet echt praktijk voorbeelden van bekend, maar theoretisch is dit een mogelijkheid. Dus ook met het oog op de toekomst is hier geen verandering te verwachten.

Resultaat is dat voor klanten van providers de ontvangst op de grotere station vaak belaberd is. De providers kunnen daar weinig aan verbeteren.
Hoe je het ook went of keert, uiteindelijk zijn diezelfde klanten (ook klant van de vervoerders) de dupe. I.p.v. elkaar de zwarte piet toe te schuiven, wordt er nu gewoon samengewerkt om een alternatief te bieden.
De kosten worden meestal gedragen door de provider(s), en zijn vaak een bijproduct van de infrastructuur die door ProRail en de vervoerders zelf al gebruikt wordt.

Dus in mijn ogen, zeker geen onzin en gewoon een goede service

[Reactie gewijzigd door Sundog op 19 augustus 2013 11:04]

Ik reis elke dag met de trein en spaar maandelijks juist geld uit voor een data abonnement door gebruik te maken van de open wifi verbindingen. Op m'n tablet zit sowieso geen 3G. En uiteraard is het nu gratis maar wordt het in de toekomst een betaald abonnement als iedereen er aan is gewend.

Het zijn juist de bezuinigingen van de overheid op het openbaar vervoer waarom dit steeds duurder wordt...
pfffff....

Net alsof we elke innovatie niet uit moeten voeren onder het motto van bezuinigingen en "crisis". U bent wel erg geïndoctrineerd door de media.

[Reactie gewijzigd door F0nz0 op 19 augustus 2013 10:37]

Als het dienstverlening is die door KPN en NS wordt geboden, waarom zou er dan in de toekomst geld voor worden gevraagd? Ik vind dit een beetje een makkelijke aanname.
Wordt het in de toekomst betaald? Het punt is juist dat het voorheen niet gratis was (op de meeste stations, behalve voor KPN eigen abonnees), en dat het nu wel gratis is geworden. Het is niet alsof het nieuw is dat deze hotspots er hangen, dus ik denk dat je argument niet helemaal opgaat.
Openbaar vervoer is niet alleen van punt A naar punt B komen, maar ook de comfort die geboden wordt tijdens die reis.

Het dient ook als alternatief voor reizen met de auto zodat je b.v. onderweg door kan werken. Dan is met het huidige remote-werken klimaat een goed werkende internet verbinding wel wenselijk.
Wifi is een service die je in deze tijd best mag verwachten bij een vervoerder. Kost natuurlijk wel wat, maar op de meeste mobiele abonnementen zit gewoon een irritante datalimiet en dat is zeker neit handig bij het surfen op de laptop..
Genoeg tablets en laptops zonder dataverbinding. Het is een hele mooie service van de NS die echt een meerwaarde aan reizen met het OV geeft ten opzichte van bvb. de auto.

Jij denkt misschien te snel alleen maar aan toepassingen als Facebook/Twitter, maar ik vind het ook altijd erg prettig om in de trein te kunnen werken. Via de treinwifi kun je dan ook met een tablet of laptop bij je mail of zelfs op VPN. Op die manier kunnen mensen dat uur reistijd (of wat dan ook) gewoon nuttig gebruiken.
Snap niet waarom bedrijven als de NS druk bezig zijn met wifi-netwerken als je ook gewoon 3G en straks 4G hebt. Betaal KPN, Vodafone en T-Mobile dan liever om rondom stations het bereik te verbeteren.

Overigens is mijn ervaring dat wifi in treinen vaak erg langzaam is of dat het verbinden erg moeizaam gaat. Weinig voordeel boven 3G iig.

[Reactie gewijzigd door TMC op 19 augustus 2013 10:05]

Hoe denk je dat die trein aan internet komt? Precies, 3g (of heel uitzonderlijk 4g).
Het vreemde is dat UTRAN via de eigen apparatuur (laptop, waarbij slechts het beeldscherm als antenne dient) vaak stabieler lijkt te zijn dan de UTRAN via de apparatuur in de trein (waarbij de antenne op het dak staat).
Hoe denk je dat die trein aan internet komt? Precies, 3g (of heel uitzonderlijk 4g).
Vast wel, maar niet "mijn" 3G-bundel ....

Waar het vandaan komt, boeit me niet, zolang ik mijn vpnserver er maar mee kan bereiken.
Het voordeel boven 3g is dat je datalimiet er niet aan gaat.. Verder had ik opzich weinig problemen met het verbinden met mijn laptop.
Het is wel ideaal om via WiFi je NS reis te plannen.

Mobiel internet is vaak traag of niet stabiel, en andere manieren van reisplanning (de borden) zijn waardeloos als je moet overstappen.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiel met wifi en een browser, waardoor de NS reisplanningsite al werkt. Die krijg je ook nog eens meteen te zien als je verbinding maakt via WiFi. Kan bijna niet makkelijker.
Omdat het dan niet van je bundel af gaat? En voor mensen die geen simkaart in hun tablet hebben? 'Klantvriendelijkheid' enzo...
Precies, ik ben zeker blij als ik in de trein zit dat ik even mn tablet of laptop er bij kan pakken en via wifi wat kan internetten.

En zo gezegd, de vraag is er voor gratis hotspots. Dus aan deze vraag te voldoen hebben t-mobile en KPN ook 'goede' reclame.

En over de kwaliteit, ja tijdens de spits kan het zeker beter. Maar kijk een gegeven paard niet in z'n bek.
Ik heb geen internetbundel (meer) omdat ik overal waar ik het nodig heb wifi heb. In de bus, trein, op school, op stage etc. Dus hoe bedoel je "mensen die geen bundel hebben, hebben geen behoefte aan internet"?
Nee mobiel internet is gewoon belachelijk duur hier. Ik heb gebruik WiFi en weiger prive 3g en 4g aan te schaffen in dit prijsklimaat. Dat is de enige manier om te protesteren. Niet dat de boodschap aankomt maar toch. Overigens lukt het mij prima om zonder data abbo rond te komen. Bijna overal waar ik kom is er Wifi of een hotspot.
Dus de telco mogen van mij in feces zakken met deze prijzen.
Wat is er dan belachelijk duur aan mobiel internet in Nederland?

Het verbaast mij dat de providers voor al die bodemprijzen toch goede netwerkapparatuur kunnen aanschaffen en onderhouden...

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 19 augustus 2013 12:39]

Wat is er dan belachelijk duur aan mobiel internet in Nederland?

Het verbaast mij dat de providers voor al die bodemprijzen toch goede netwerkapparatuur kunnen aanschaffen en onderhouden...
Bodemprijzen ?
Noem je 10 euro voor bijv. slechts 1GB die je dan nog perse in een maand moet opmaken een bodemprijs ?
Bij ADSL / kabel haal je voor hetezelfde bedrag tientallen GB's en nog sneller ook.

Oplichterij noemen we zoiets inderdaad.
In andere eu landen is het een stuk goedkoper wat bewijst dat het veel goedkoper kan. Het verbaasd mij vooral dat er geen cartel onderzoek loopt naar deze prijsafspraken.
_/-\o_ je bent grappig

(of was het ironisch bedoeld?)
Die veronderstelling kan ik persoonlijk ontkrachten.
Syntus lees even mee! Ik moet dagelijks met de trein en de mobile verbinding is dramatisch op dat traject en geen Wifi mogelijkheid. Vind dit een mooie ontwikkeling. Het is gewoon prettig om verbinding te hebben onderweg
Als de mobiele verbinding op het traject slecht is, heeft het voor Syntus ook weinig nut om 3g ontvangers in de trein te plaatsen en daarna wifi uit te spugen..
Vergeet niet dat een trein een redelijk goede kooi van faraday is... Zeer veel metaal, en vaak ook nog een metaalcoating op de ramen om de zonnewarmte buiten te houden. Dit verzwakt het signaal van draadloze verbindingen zeer fel.

Doordat de NS gewoon een antenne op het dak van de trein kan plaatsen, heeft men hier geen last van en wordt de ontvangst al een heel stuk beter.
Betwijfel of de trein wel een goede verbinding kan opzetten op dat traject. Ze gebruiken immers dezelfde mobiele verbindingen, met een misschien groter bereik omdat ze nou eenmaal wat meer aan boord kunnen hebben.
Mogelijk met een andere provider, ik zit bij t-mobile (tele2) die is drama. KPN bijvoorbeeld is hier veel beter.

Helaas zit ik nog 8mnd aan dit abo vast.
Anoniem: 471387
19 augustus 2013 10:02
Dit is al zeker meer dan een jaar het geval op meerdere stations. Op de meeste stations ook de kleinere kun je al die tijd al inloggen op hotspots van KPN waarom ze er nu pas achter komen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 471387 op 19 augustus 2013 10:02]

Kon je daar ook als vodafone gebruiker inloggen? Want dat is volgens het bericht nu veranderd.
Anoniem: 471387
@TheFes19 augustus 2013 10:06
Het maakt niet uit welke provider je hebt je kan gewoon met je Wifi verbinding maken.
Je kan wel verbinding maken, maar voorheen kwam je dan op een pagina van KPN en kon je geen enkele andere website bereiken. De open wifi in treinen is van t-mobile en daar kan je op de perrons ook nog wel eens gebruik van maken.
Ik kan toch echt al minstens een jaar als Vodafone abo gebruik maken van die KPN hotspot op Utrecht Centraal.

Ja, je krijgt een pagina van KPN, maar daar kun je vervolgens kiezen om een kwartier gratis te internetten. Meestal ruim voldoende, veel langer ben je meestal toch niet op het station.

Vermoed dat wat nu veranderd is dat die limiet van 15 minuten er af gehaald is.
Anoniem: 22438
@xahmol19 augustus 2013 18:17
Ik ben tijdelijk in Nederland en de afgelopen twee weken kon ik gewoon in Nijmegen en Roosendaal gratis internetten via KPN. Geen limiet of niets. Ik wist hier verder nergens van en ging er vanuit dat dit normaal was, net zoals dat in de treinen zelf al een tijd normaal is met T Mobile..
Inderdaad is dat al een hele tijd in Utrecht. Ik ben er vanmiddag weer langsgekomen, en het verschil is dat er nu geen beperking van 15 minuten meer op zit. Verder is het nog precies hetzelfde.

Wat een grote verbetering zou zijn, is dat je niet meer in hoeft te loggen elke keer. Net als in de trein bij het netwerk van T-mobile. Als het automatisch zou verbinden, en dat je dan gelijk internet hebt, zou het veel handiger zijn.

Een tijdje geleden zat ik in een bus van (volgens mij) Syntus, die had ook Wifi waarbij je niet in hoefde te loggen. Het kan dus wel gewoon blijkbaar (juridisch gezien).
Op Utrecht Centraal heb je helemaal gelijk.
Daar was het gratis internetten voor 15 minuten al mogelijk.
Op Amersfoort CS was dat alleen nog niet zo.
Ik vermoed zelf dan ook dat het gratis internetten met beperkte tijd nu ook daar gaat gelden.
Misschien lees ik er (ondertussen al 5 keer) overheen, maar waar ik het bericht kan ik lezen dat dat nu veranderd is?
Al een jaar of 6 inderdaad.
Alleen moest je bij die KPN hotspots wel inloggen met je KPN (of KPN dochter) account.
Blijkbaar is het nu open gesteld voor iedereen.
Ik ben op meerdere stations geweest en waar de KPN hotspot beschikbaar was kon je inderdaad inloggen met een KPN account of de keuze maken voor een gratis login.
Ik kan op z'n minst al drie jaar anders ook inloggen op KPN hotspots met mijn T-Mobile abonnement, heb hiervoor wel online moeten na vragen naar een inlog code bij T-Mobile.

Heb dit persoonlijk niet kunnen testen bij NS, maar wel bij oa. het Catharina Ziekenhuis die ook gebruik maken van KPN hotspots.
Handig, want het 3G bereik op de stations rond A'dam is meestal mager tot slecht... ervan uitgaande dat de wifi beter is.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 19 augustus 2013 10:02]

Hopelijk gaan veel mensen er gebruik van maken. Dan zou de 3G ontvangst een stuk beter kunnen worden. Bij Utrecht CS krijg ik bijna geen byte heen of weer.
Ben bang dat het tegenvalt. Groot struikelblok voor mij is de tussenkomst van het "algemene voorwaarden"-schermpje wat je moet accepteren alvorens te kunnen internetten.

Ideaal zou auto-connect zijn voor zowel internet in de trein als of perron. Dan schakelen echt een hoop mensen over en wordt de boel ontlast.
Denk en hoop ik.
Als de snelheid net zo hoog is als bij andere KPN hotspots in bijv. La Place restaurants, dan doe ik wel even zonder internet ipv het geduld moeten opbrengen om de 33k6-experience te moeten doorstaan.
Dat zal wel per locatie en moment verschillen denk je niet, ik heb wel eens bij La Place gezeten (langs de A4 bij Hoofdorp bijv.) daar werkte het prima hoor. Ze hebben daar zelfs een aparte "business room" voor mensen die rustig willen werken.
Zou dit niet gedaan zijn om het gedrag van reizigers op stations beter te kunnen volgen, en zo de indeling v/h station of perrons te (gaan) verbeteren.. Dit kun je namelijk niet monitoren met de wifi in de trein.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 19 augustus 2013 10:17]

Dat is al een tijdje bekend. Ik heb er geen bron van bij de hand, maar als je even zoekt dan kom je diverse onderzoeken tegen. Vaak blijkt dat mensen zo veel mogelijk bij elkaar staan, en dat mensen vaak niet voor- of achterin de trein instappen. Best grappige onderzoeken :)

Overigens kun je met Wireless Fidelity volgens mij niet zo goed positie bepalen als met GSM/UTRAN.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 19 augustus 2013 10:17]

Ik snap niet waarom mijn reactie ongewenst is?? Het lijkt me een heel logische verklaring waarom NS die deal met KPN sluit. Bovendien is dat over het algemeen alleen maar positief voor reizigers?!?!
Want monitoren via wifi is eenvoudiger dan gewoon de camerabeelden bekijken? :p
Is dit een trollreactie? Ik kan het moeilijk beoordelen...

Met de telefoon zou men gewoon looplijnen van mensen kunnen zien. Gaan mensen eerst naar de Etos voor ze de volgende trein pakken? Welke zijdes van winkel gaat iemand langs die vna trein X naar Y gaat. Doet die hetzelfde als hij van Y naar Z gaat?

Dat is met een camera niet te volgen.. Met de telefoon is het puur datacoördinaten dat wordt gelogd. X1Y2 naar X1Y3 naar X1Y4.. Gezichten volgen e.d. is veel lastiger..

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 19 augustus 2013 12:50]

Vermoedelijk is dit gedaan in overleg met NS
Dat lijkt me logisch, zoiezo vreemd om te stellen dat KPN reizigers gratis internet aanbied. De opdracht-gever zal de NS zijn en deze kosten zullen door de NS (indirect de reiziger dus) betaald moeten worden.
Werkt ook op NS Den Bosch. Kon vorige week zo met m'n laptop inloggen zonder passwords etc. VPN
opstarten en gaan.
Mooi dat op steeds meer openbare plekken gratis snel internet beschikbaar wordt gemaakt. Als in de grote steden over een paar jaar met 4g hotspots of een mesh-netwerk oid volledige dekking wordt bereikt kan ineens veel meer bandbreedte mobiel gebruikt worden en gaan we hele snelle vernieuwingen in software voor mobiele internetverbonden apparaten zien. Goede ontwikkeling!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee