NS rust trein uit met gratis wifi

De Nederlandse Spoorwegen voorziet maandag voor het eerst in Nederland een trein van draadloos internet. Reizigers op het traject Amsterdam Bijlmer - Leiden kunnen gratis van wifi gebruikmaken. Andere treinen zouden snel volgen.

De eerste NS-trein met wifi vertrekt om 14.30 in het bijzijn van de directeur van T-Mobile, de president-directeur van NS en demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De introductie is het startsein voor een landelijke uitrol. In 2013 moeten alle NS-treinen van wifi-hotspots van T-Mobile zijn voorzien. Nog dit jaar moet 27 procent van de intercity's draadloos internet krijgen en elke week worden nieuwe treinen met de technologie uitgerust.

Via een antenne op het treindak krijgen de wifi-hotspots in de treinen een uplink naar het hspa-netwerk van T-Mobile, vertelt Priscilla Tomasoa, woordvoerster van het bedrijf. Ze wil geen garanties geven over het bereik, 'maar we hebben een stabiel netwerk met vrijwel overal dekking'. Volgens Tomasoa is de snelheid theoretisch 7,2Mbps, het maximum van het 3g-netwerk, maar is de werkelijke snelheid die reizigers ervaren mede afhankelijk van de dekking en de hoeveelheid gebruikers. T-Mobile werkt bij de uitrol samen met Nomad Digital, een Brits bedrijf dat de hardware levert en wereldwijd treinen van draadloos internet voorziet.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het project met 15 miljoen euro subsidie gestimuleerd, terwijl NS zelf voor de overige 45 miljoen opdraait. NS belooft dat internet in ieder geval drie jaar lang kosteloos te gebruiken is; wat daarna gebeurt, is onduidelijk. Een eerdere poging van het vervoersbedrijf om draadloos internet samen met KPN mogelijk te maken, liep vanwege de hoge kosten op niets uit.

Overigens is de NS niet de eerste in Nederland met draadloos internet in de trein. Arriva levert samen met KPN en ProRail al wifi op het traject Leeuwarden - Groningen en Connexxion heeft een hotspot in de 'Valleilijn', die tussen Ede-Wageningen en Amersfoort ligt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-03-2010 • 11:12

193 Linkedin

Reacties (193)

193
186
98
0
0
43
Wijzig sortering
Toch bijzonder dat in een tijd van bezuinigingen 15 miljoen wordt besteed aan zo'n project. Als de NS zoiets wil moeten ze dat zelf maar betalen vind ik persoonlijk.
Dit word gesubsideert omdat hierdoor (waarsscheinlijk) het gebruik van het openbaar vervoer toeneemt, waardoor er minder last is op de wegen, waardoor er minder kosten zijn voor de staat. (en meer gemak is voor ons.)
De vraag is natuurlijk of de NS het NIET had gedaan als er geen subsidie was.
Het heeft twee kanten.
1 Als het van zichzelf rendabel is, heeft het geen subsidie nodig.
2 Als het van zichzelf rendabel is betekent dat dus dat er veel mensen op zitten te wachten, en je dus meer nut creeert.
Er zijn best veel dingen, die een bedrijf nooit (of pas veel later) zal doen omdat het voor het bedrijf niet evenveel winst oplevert als een investering in een ander punt maar die voor de samenleving in het geheel wellicht veel meer opleveren dan de oorspronkelijke investering waard is.
Dit is best een belangrijk project wat mensen van de weg af haalt. Echter brengen die mensen niet noodzakelijk heel erg veel extra winst aan de NS omdat ze waarschijnlijk op toch al drukke trajecten zullen gaan rijden en de NS dus bv meer treinen moet inzetten ed.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 29 maart 2010 11:39]

Er zijn best veel dingen, die een bedrijf nooit (of pas veel later) zal doen omdat het voor het bedrijf niet evenveel winst oplevert als een investering in een ander punt
In je eerste zin geef je dus precies aan dat dit geld dus beter anders besteed had kunnen worden. Dit is misallocatie van resources en een rem op de economie.
Of niet, want mensen kunnen productiever zijn als ze met de trein reizen, wat ervoor zorgt dat die 1,5 a 2 uur die mensen per dag van bv. Amsterdam naar Den Haag in de trein doorbrengen toch economische winst kunnen opleveren. (Geen weggegooide uren, maar gewoon werkuren)
Anoniem: 84766
@timomaas29 maart 2010 13:26
Als dit zo zou zijn, zouden al veel meer bedrijven stimuleren dat mensen met de trein gaan. Blijkbaar geldt dit niet in alle gevallen. Bedrijven kunnen prima zelf bepalen wat voor hen het beste is. Centrale planning van de economie werkt niet, dit heeft het communisme al aangetoond.
Echter brengen die mensen niet noodzakelijk heel erg veel extra winst aan de NS omdat ze waarschijnlijk op toch al drukke trajecten zullen gaan rijden en de NS dus bv meer treinen moet inzetten ed.
Dit levert ze alsnog flinke winst op, want NS zal toch echt geen extra treinen laten rijden op een traject (gaat ook niet of zeer krap met de dienstregeling etc), terwijl er wel meer mensen gebruik maken van hetzelfde aantal treinen.

Dus kosten per persoon per trein omlaag en winst per persoon per trein omhoog ;)
vaak betekend subsiddie voor de overheid een versnelde implementatie.
kan goed dat wifi opzich interestant is, maar dat het nog even zou duren voor bijvoorbeeld de hardware betaalbaar genoeg zou zijn.
met de subsidie kan het al dit jaar van staat gaan en niet pas over zeg 5 jaar.
Ik reis dagelijks tussen amsterdam en leiden, maar om je laptop mee te nemen en maar te hopen dat je die ene trein krijgt....
hopelijk zullen ze snel de andere er mee gaan uitrusten.
daarom staat er ook
Nog dit jaar moet 27 procent van de intercity's draadloos internet krijgen en elke week worden nieuwe treinen met de technologie uitgerust.
uiteraard moet er altijd één de eerste zijn :)
ik ga er van uit dat de belangrijkste lijnen tegen volgend jaar allemaal dagelijks wifi gaan hebben, dus lijkt mij dat een mooie aantrekking voor zakelijke gebruikers (indien het fatsoenlijk werkt natuurlijk)
Anoniem: 171689
@Maarten2129 maart 2010 13:04
Het zal zichzelf moeten reguleren. Echter als er nogal hoge opstartkosten zijn voor een bepaald project mag je daar ook markttechnisch subsidie in steken. Om het maar over een bepaalde drempel te krijgen zeg maar.
Ze kunnen momenteel beter de schoonmakers wat subsidie geven. Een beetje schoonmaken op de perrons en in de treinen zal veel meer reizigers opleveren dan een draadloze internetverbinding.
Mee eens maar dat is een andere discussie helaas :) Daar krjgen ze dus geen subsidie voor...
Dat komt omdat er alleen bezuinigd word op dat gene waar de mensen die de minste stemmen opleveren last van hebben ;)

On topic:
Ik vraag me af hoe haalbaar het is om op basis van deze technologie een uitrol in heel Nederland te doen. Gezien het feit dat er nog steeds blank spots zijn in Nederland waar ook T-mobile geen 3g verbinding heeft.
Er staat toch ook 'vrijwel' overal dekking... Ik reis elke dag tussen Nijmegen en Utrecht, en daar is op de veluwe elke dag een Blind-Spot van een paar honderd meter....
Ja en laat dat ding op het dak nou 3/4x beter zijn als een antenne in een telefoon ;) Die kan je simpelweg bijna oneindig krachtig maken (kost enkel stroom) en dat lukt mij een mobieltje niet he, die wil je ZUINIG hebben!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 maart 2010 11:29]

nog afgezien van de limiet op het zendvermogen: je telefoon mag je oren niet roosteren ;)
Ik denk niet dat ze het vermogen al te veel opschroeven, dat kan helemaal niet volgens de standaard. Hooguit een betere/grotere antenne op het dak ipv in de kooi van faraday.

Ik vind het nogal nutteloos: iedereen die dat wil kan voor een paar euro zo'n dongle-abbo nemen. 220v zou nuttiger zijn, maar dat zit hooguit in de 1e klas.

[Reactie gewijzigd door MBV op 29 maart 2010 11:39]

yup, dat is ook een goed idee om tegelijk met wifi ook 230v in de trein te installeren..

maar ze mogen ook wel ns kijken naar de aansluitingen, en aansluitingen met overig OV, want ik doe nu met het OV dr altijd minstens 2 tot 3x zo lang over als dat ik met een auto zou doen.. en in het OV kan ik ook nog eens niet van mn eigen muziek genieten, veel spullen meenemen, buiten de 06.00-00.00 periode rijden, etc.. (nachtnet is geen substituut, de meeste plaatsen in NL zijn dan gewoon niet meer bereikbaar)

ohja, en de schoonmakers iets meer geld geven.
Mjah, maar 220v is risicovol vanwege vandalisme, ff kortsluiten en de trein staat stil ;)
*bij wijze van spreken* iig is het erg makkelijk om het te slopen

[Reactie gewijzigd door FireDrunk op 29 maart 2010 13:04]

waarom 230? waarom niet EmPower (12 15v vliegtuig aansluiting) zou veel veiliger zijn en is genoeg om je telefoon of laptop op te draaien, is juist een standaard die hier voor gemaakt is.

[Reactie gewijzigd door conradm op 29 maart 2010 14:42]

Alsjeblieft geen 15v want daar is geen enkele adapter geschikt voor 8)7 . En om nou weer speciaal vliegtuigadapters te kopen voor in de trein.

Ik zou zeggen sigarettenaanstrekeraansluitingen. 12v is redelijk standaard, je kan met betrekkelijk weinig vermogensverlies je mobieltje laden via een standaard adapter en het is veilig (een vinger in steken is geen probleem, zolang die niet nat is;) ) en ook nog eens vandalisme-ongevoelig.

Stel dat je op max 10A voor de 12V aansluiting zit, dan heb je met een groep of 4-8 een hele (enkeldeks) coupé wel gedekt.

[Reactie gewijzigd door LauPro op 29 maart 2010 19:46]

EmPower is ideaal. Die adapters zijn makkelijk verkrijgbaar en het is dan ook nog eens uitwisselbaar met veel airlines.
de 230 punten die nu in treinen zitten hebben elk hun eigen zekering, mijn laptop trekt iets teveel stroom en knalt er elke 5 minuten dan weer uit, binnen 1 min staat het er dan weer op. De trein zal er echt niet van stil gaan staan ;)
Er zijn makkelijkere manieren om een trein te stopen hoor.. (denk aan een noodrem ;) )
Anoniem: 178587
@MBV29 maart 2010 14:16
Op de treinen in België zijn in elke wagon 2 stopcontacten van 220v reeds voorzien!
Je zou eens tussen eindhoven en heerlen moeten reizen. Ik heb ook t-mobile op mijn iphone en het is bijna constant 2g en er zijn 2 of3 blind spots. Ik hoop dat ze het tegen die tijd toch wel wat beter maken.
Ligt mss aan je telefoon? Ik reis namelijk elke dag tussen sittard en eindhoven, ook met t-mobile, en heb overal gewoon 3g.
of heerlen-sittard is gewoon een pauperstuk ;)
al is het maar 10 minuten.

ontopic:
ik kan niet wachten tot het op Den-Haag - Venlo en Amsterdam - Heerlen/Maastricht komt.
dat pokke-eind van 2,5 uur van Delft-Heerlen kan ik beter gebruiken dan het slapen waar het nu meestal in eindigt. En werken op laptop werkt nét wat lekkerder als je bij je google-docs kan :)
en je kan opzoeken hoe lang je vertraging is :)
Ik durf met jou te wedden dat ie 3x wegvalt. Vooral tussen weert en eindhoven is het huilen.

T-mobile 3g is hopeloos. Heb zelfs nog hun eigen G1 ;)
Waarschijnlijk is het idee dat op deze manier het OV aantrekkelijker gemaakt wordt, waardoor meer mensen gebruik gaan maken van de trein ipv de auto, waardoor die investering van 15 miljoen aan de andere kant weer dingen oplevert (minder CO²uitstoot, minder files en daarmee dus ook minder onderhoud nodig aan de weg).

Of het werkt betwijfel ik, maar wie weet kan het wat mensen overhalen.
Het is ook echt aantrekkelijk om in de spits met je laptop te gaan zitten in de trein.... Vaak mag je blij zijn als je uberhaupt al een zitplek hebt.
Tenzij je eerste klas reist, dan is er bijna altijd wel plek. En als het bedrijf waarvoor je werkt hard bezig is met een groen imago, dan is het best interessant om mensen een 1e klas abonnement inclusief openbaar vervoer te geven.
Dat denk je maar dat er altijd plek is, vaak genoeg staan er gewoon nog mensen in de eerste klas.. En ja die hebben ook betaald..
Ik reis dagelijks met de trein en als ik 1 keer in de maand een keer moet staan is het veel...
Ik heb dit veel liever dan het sponsoren van olympische spelen of boekenweken. Dit is namelijk goed voor de reiziger.
Geef ik je gelijk in wat de Boekenweek betreft, maar de Olympische spelen zijn (helaas ook politiek gezien) interessant voor een land om te hosten... Kost een bom duiten, maar met al die toeristen heb je kans dat je er winst uit trekt... En dat is wel weer goed voor de economie ;)
Geef ik je gelijk in wat de Boekenweek betreft, maar de Olympische spelen zijn (helaas ook politiek gezien) interessant voor een land om te hosten... Kost een bom duiten, maar met al die toeristen heb je kans dat je er winst uit trekt... En dat is wel weer goed voor de economie ;)
De boekenweek is interessant voor de boeken-sector. Dit levert namelijk geld op doordat mensen meer gaan lezen. Ik weet niet of de overheid hier geld in stopt of dat de boeken-sector dit zelf met sponsors doet.

Voor de NS is het sponsoren van de boekenweek interessant. Het levert een hoop reclame op en als meer mensen onderweg willen lezen kunnen ze dat beter in de trein doen dan achter het stuur van een auto. Die gratis dag die ze aanbieden is een rustige zondag, wanneer veel treinen toch half-leeg rijden. Dit levert ze vast meer op dan het sponsoren van een lokale sportvereniging. Daarnaast gezien veel mensen in de trein lezen past het bij de doelgroep.
15 miljoen is echt peanuts binnen de overheid. Daar komt bij dat dit waarschijnlijk niet down the drain belastinggeld is. Ik denk niet dat dit initiatief op korte termijn door enkel NS zelf was gedaan en dit zou best wel voor een flinke boost in het gebruik van openbaar vervoer kunnen zijn. (en wellicht voor T-Mobile om een betere dekking te verzorgen)
In tijden van bezuinigingen wil het nog wel eens de juiste zet zijn om te investeren. Het levert uiteindelijk wellicht meer op om redenen die al hierboven genoemd zijn.
Misschien domme vraag, maar waarom moet dit 60 miljoen euro kosten? Voor een paar uitvergrote MiFi routers?

Ook vraag ik me af wat er gebeurt als iemand doodleuk z'n torrentjes aan heeft staan op z'n notebook... Is dat verkeer geblokkeerd?

[Reactie gewijzigd door Kix@$$ op 29 maart 2010 11:21]

Ik denk dat je je vergist in de hoeveelheid routers die ze nodig hebben, bekabeling, infrastructuur naast het trein tracé, ik weet niet of het 60 miljoen waard gaat zijn, maar ik denk dat je aardig wat geld nodig hebt om duizenden treinstellen hiervan te voorzien :)
Dat is nu juist niet nodig, de trein heeft een directe verbinding met het T-Mobile netwerk en infrastructuur, staat ook in het artikel.
Ik vraag me af hoe je denkt dat het AP verbonden gaat worden met die antenne? Ik neem aan dat daar UTP voor nodig is, en het AP zal wat stroom ook prettig vinden. Verder bedoel ik met het T-Mobile netwerk dat T-Mobile vast wel wat blinde plekken naast het tracé zal hebben welke ze zullen moeten vullen de komende jaren :)
Paar?? De NS heeft 2900 rijtuigen die (lijkt me) elk een Wifi station moeten krijgen. En dan per trein nog een HSPA station. En dat allemaal inbouwen. En dan nog de kosten van het dataverkeer, etc.
Ik vind het inderdaad altijd erg vreemd hoeveel men beraamt voor projecten als de overheid subsidie biedt. Er wordt zoveel met geld gesmeten door bedrijven, terwijl dat helemaal geen garantie is voor kwaliteit.

Verder ben ik van mening dat dit hele project over 3 jaar totaal achterhaald is. Iedereen die echt internet wil heeft tegen die tijd wel zijn eigen 3G verbinding. De mensen zonder 3G, maar die het wel leuk vinden om het nu gratis te proberen, gaan daar later denk ik geen geld voor betalen.

5 jaar geleden was dit allemaal leuk geweest, nu hebben ze de 'trein' gemist.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 29 maart 2010 11:39]

als ze een week nodig hebben voor alle treinstellen op een trajact reken maar dat er dan heel wat arbeidsuren in zitten
Anoniem: 305634
29 maart 2010 11:28
Ja hoor, van mijn belastingcenten draadloos kunnen internetten in de trein.

Net zoals vorige week met "Het gouden OV idee": internet in de bus, trein etc. De veiligheid van het personeel en reizigers maakt niet uit, internet is een veel beter idee.

Als je zo nodig wilt internetten dan koop je toch gewoon een dataabonnement. OMG.
Veiligheid los je niet op met OV-budgetten, maar met aanpak van daders. Is een zaak van justitie. Veiligheidsbeleid is m.i. al doorgeschoten. Stations hangen vol camera's en van die service en veiligheid boa's. Veel erger vind ik het feit dat NS aan sponsoring doet. Met internet geven ze het geld uit aan de reiziger. Aantrekkelijker treinen betekent meer reiziger, en dat genereert inkomsten.

Data abo's werken niet goed in de trein. Er zijn gebieden waar 3G wegvalt.

[Reactie gewijzigd door SvMp op 29 maart 2010 11:41]

Ik kan me ook niet voorstellen dat het gratis blijft na 2013. Er zit toch iets van onderhoud in en dataverkeer is, zelfs voor T-Mobile en de NS, niet gratis. Waarschijnlijk wordt het op termijn gewoon in de kaartjes verdisconteerd. Gewoon duurder treinen dus. Stel dat er een euro bij je kaartje op komt, vanwege deze 'service' en je hebt een dagelijks traject waar je langs moet. Natuurlijk krijg je korting met je maandtrajectkaart, maar de prijs wordt dan vast ook wel een tientje duurder. En daar had je ook een data-abo'tje voor kunnen nemen. Die je overal kunt gebruiken. Maar goed, dat is gissen natuurlijk.
we hebben in NL een fileprobleem en dient opgelost te worden, 1 van die oplossingen is meer OV gebruiken. de kosten die de overheid (o.a. ons belastinggeld) hierin steekt zou nog wel eens een juiste investering kunnen zijn om op andere vlakken juist weer te besparen. Er is nl waaarde toegevoegd aan het produkt trein(kaartje).

ik bedoel, lekker met een bakkie pleur ff internetten onderweg naar je werk/school/studie...dat lijkt me een goed argument om de auto eens uit te stappen.

maarja, het is een redelijk politieke mening, kan me anderszijds voorstellen dat als je vast blijft houden aan de auto dat je dit weer een onzinnige uitgave vind. Toch staat die 15 miljoen niet in verhouding tot wat er jaarlijks aan het wegennet word uitgegeven.
18 jaar. Nou dan zal je wel veel belasting betalen. Waarschijnlijk wel voldoende om één cup-a-soup automaat bij te sponsoren.

@Frizzz: De NS geeft wel vaker iets "gratis". Het verschil tussen 1e en 2e klas OV Jaarkaart is ruim 2.000 op jaarbasis. Daar kan dan best wat luxe van betaald worden. Ik verwacht daarom dat in 2013 het internet gratis blijft voor zakenreizigers (a.k.a. 1e klas jaarabonnementen.
Het bereik zal niet al te best zijn ben ik bang, ook zal de snelheid tegenvallen...
7.2Mbps theoretisch dus een max, wanneer er 100 mensen van dit netwerk gebruik maken zal het wel wat minder zijn...

Mmmm dan maar liever thetering met mijn telefoon, hoef ik het tenminste niet te delen ;)

Verder wel een goed initiatief, alleen vrees ik wel dat je na 3 jaar gratis WIFI zal moeten betalen, dit om de kosten te betalen (+onderhoud). Misschien dat ze dan een betaalde dienst krijgen voor sneller internet (4g misschien?) en het "normale" wifi gewoon gratis laten?
Het zal wel 1 antenne (of misschien meer!) zijn per waggon, niet 1 antenne voor de hele trein. :)
Er kunnen wel meerdere antenne's zijn, maar als er maar 1 HSDPA verbinding is, dan maakt het natuurlijk nog niets uit.
1 antenne per trein, elke wagon eigen hotspot.
> Mmmm dan maar liever thetering met mijn telefoon, hoef ik het tenminste niet te delen ;)
Jawel hoor dan deel je ook nl. de gateway van je provider.

En overigens vind ik subsidie onzin: ik denk dat ze dat geld beter kunnen besteden in betrouwbaarheid van het spoorwegnet. Liever rijdende trein bij sneeuw en onweer en dan zonder Wifi dan een met Wifi met risico dat ie niet rijdt bij sneeuw / onweer / kapotte seinen, stroomstoring, etc.

Daarnaast zijn er steeds meer mensen met Web n Walk / Internet Blox, en dat zal in 2013 nog veel gewoner zijn dus beetje mosterd na de maaltijd.
Dat kost wel meer dan 15 miljoen...
Dan alsnog... Laat dat geld dan daarvoor een investering zijn.

Wel eens met sneeuw met de treinen moeten reizen? Zo ja dan snap je ook gelijk waarom dit velen malen belangrijker is dan WiFi in de trein... ;)
Juistem, is er geen wifi, wat met je dan doen die 2 uur die je stil staat -.-
Alleen het is niet het een of het ander. NS investeert ook dit jaar nog 45 miljoen in die dingen. Is onlangs nog het journaal geweest.
Ga er maar van uit dat die antenne op het dak een stukje beter/stabieler is als jouw telefoon, oftewel waar jij 2/3 bars haalt heeft dat ding waarschijnlijk nog steeds 5 van de 5 bars ;)
Mag ook wel voor de prijs die je voor je kaartje betaald bij de ns en de feit dat je altijd 2 treinen eerder moet nemen wil je op tijd zijn omdat er altijd vertraging is.

En je moet het toch aantrekkelijk maken,

nu ga ik met de auto overal heen maar voor mij wordt de trein nu opeens aantrekkelijk met internet er in, denk dat er meer mensen zijn die mede hier door misschien eerder de trein naar de volgende klant pakken en ondertussen gewoon hun werk/school werk kunnen doen of voorbereiden.
Dit is juist nog een extra reden om de prijzen van de treinkaartjes te verhogen! Voor de "extra service".

Het zal me niks verbazen dat NS over 3 jaar de prijzen omhoog gooit naast de standaard jaarlijkse verhoging omdat het anders niet rendabel is.
Voor die 537 die een OV jaarkaart 1e klas per maand kost, rij je niet zoveel automerken. (2e klas 200 per maand minder) En dat is wat de trein je maximaal kan kosten.

http://www.anwb.nl/binari...en-2008-benzine-merk2.pdf

En twee treinen eerder? Uit wel jaar stamt die ervaring? Ik reis 800 km per week met de trein en ik heb zelden last van een vertraging.

Uiteraard heb je met een auto geen last van vertragingen. Een file is jou onbekend.
En twee treinen eerder? Uit wel jaar stamt die ervaring? Ik reis 800 km per week met de trein en ik heb zelden last van een vertraging.
Waar reis jij dan?
Want ik reis 'slechts' tussen Utrecht en Den Haag maar ik heb nog bijna geen enkele dag gehad dat ik geen vertraging had...:| Ik deel de ervaring van dispie dus, jammer genoeg...
o.a. Amsterdam - Utrecht - Den Haag. 's morgens 5 minuten en 's middags drie minuten overstappen op Utrecht CS.

De overstap in Utrecht haal ik gemiddeld 1 a 2 keer per kwartaal niet. En dan gaat de volgende binnen een kwartier.
voor 500 euro per maand kan ik (en dus vast veel meer mensen) +/- 2000 km per maand rijden, makkelijk. als ik iets zuinigere auto uitzoek ipv een dikke stationwagen, waarschijnlijk nog wel de helft meer.

met de trein zit je dan in de 1e klasse, wat op zich wel oke is, maar moet je nogsteeds overstappen, kan je nogsteeds niet fatsoenlijk meer dan 1 koffer meenemen, etc.. enige voordeel: lekker internetten, over 3 jaar.
ik rij voor 350 euro per maand all in wel iets minder kilometers denk ik rond de 1500-1800km

Volgens de ANWB zou dat 466 moeten zijn maar vaste kosten kan veel lager met 40 euro ongeveer bij mij dus zou 426 euro zijn.
http://www.anwb.nl/binari...en-2008-benzine-merk2.pdf

@raventhorn
Rotterdam - amsterdam
Rotterdam - zaandam
reis tijd is 1:30 uur volgens de NS gemiddeld genomen kost het 2-2.30 uur
Maar dan moet je ook nog naar de trein en van de trein naar waar je moet zijn dus gemiddeld 3-3.30 uur onderweg.

met de auto 1uur en dan ben ik er omdat ik meestal buite file tijden rij

al met al heel wat uren die je je dood zit te vervelen of mensen jouw dood vervelen

Het werk en dingen die ik online in die tijd kan doen hoef ik dan niet meer thuis te doen dus dan is het een winst situatie anders zijn het een hoop verloren uren.
Heb gehoord dat de conducteurs de opdracht hebben gekregen om reizigers te helpen als ze problemen hebben met aanloggen op het netwerk.
Wat alleen een beetje jammer is is dat ze geen enkele informatie hebben gekregen over hoe ze moeten helpen... Da's weer lekker geregeld! :-s
Ja, want het systeem is namelijk al online en er zijn nu al duizenden klagende reizigers. Wat moeten die conducteurs toch. Hadden ze maar vast training gehad.

Of wacht, staat daar 2013? Dat is niet nu he? Nee. Inderdaad. Goh. Lezen. Moeilijk. Hoofdpijn.
ehm inderdaad moeilijk ja...

Er staat namelijk dat in 2013 ALLE treinen uitgerust moeten zijn. Vanaf vandaag komen er steeds meer bij...
Ja, want het systeem is namelijk al online en er zijn nu al duizenden klagende reizigers. Wat moeten die conducteurs toch. Hadden ze maar vast training gehad.

Of wacht, staat daar 2013? Dat is niet nu he? Nee. Inderdaad. Goh. Lezen. Moeilijk. Hoofdpijn.
Beetje kort door de bocht heh :|
Niet alle conducteurs zijn 20 jaar en leren nog makkelijk bij. Het is dus echt geen gek plan om nu al te beginnen met cursussen zodat zelfs de langzaamst lerende conducteur straks een reiziger kan helpen.

Merk het bijv. ook met mijn vader, is de 50 gepasseerd maar moet nog altijd bij mij aankloppen als ie wat 'geavanceerders' wil doen als een internet spelletje of Excel, laat staan dat hij iemand zou moeten helpen met een verbinding met een netwerk maken xD
Anoniem: 49130
29 maart 2010 11:20
NS steekt zelf 45 miljoen euro in het project, het is dus niet zo dat het hele project door de overheid gefinancieerd wordt.
Nog steeds belachelijk dat er 15 miljoen wordt verspilt hieraan. Doe het geld liever in de zorgsector ofzo. Waarom moet een project als dit 60 miljoen kosten. Wil ik uberhaupt weten wat het per maand gaat kosten?
als dit de files per jaar maar een heel heel klein beetje verminderd (en daar hoeven helemaal niet zo veel minder autos voor van de weg af) dan heeft dit project zich al terug verdiend.
Dan kan je net zo goed beginnen met het aanpassen en beter verspreiden van werktijden ;)
Begin een half uurtje later of werk een half uurtje langer door en de files worden ook al een stuk minder ;)
Moet je echter niet in je uppie doen, en ook weer niet iedereen want dan heeft het ook geen nut...

Kost in elk geval geen 15 miljoen, en de files zijn ook minder.

[Reactie gewijzigd door Raventhorn op 29 maart 2010 12:44]

Probleem daarmee is dat hier de individuele bedrijven tijd en geld in moeten 'besteden' ten opzichte van het 'ene' bedrijf wat het nu doet. Even je werk rooster aanpassen voor je medewerkers klinkt misschien leuk ,maar vergt heel veel afstemming en planning zowel door de werknemers als werkgevers.

Daargelaten dat het systeem wat de NS nu plaats wel 5 jaar achterloopt... maarja
7,2Mbps verdeeld over 1 trein. Ik ben benieuwd of dit gaat werken. Omdat het nu in het nieuws is weten veel mensen dat dit nu mogelijk is en gaan het uitproberen. Deze verbinding delen over 10 mensen zal wel traag worden, laat staan meerdere mensen. Vooral ook omdat de meeste smartphones ook over wifi beschikken.

Leuk initiatief maar ben benieuwd of het ook echt goed gaat werken.
Zoals eerder al gezegd zal dit per wagon zijn, niet per trein. Daarnaast moet je even bedenken dat het binnenhalen van een webpagina van zo'n 300kb dus slechts 1/3 seconde kost op maximale bandbreedte. Vervolgens ben je 5 minuten aan het lezen. Zo veel trager zal het dus niet worden gok ik. Daarnaast zal er denk ik veel gebruik gemaakt worden van caching technieken, waardoor het 3G-verkeer beperkt wordt.

En over smartphones: die hebben vaak een eigen dataabonnement, dus zullen er minder gebruik van maken :)

[Reactie gewijzigd door Plague op 29 maart 2010 11:30]

Nou, zo'n dataabonnement valt tegen hoor. Hier met T-Mobile vaak gewoon geen bereik zo midden tussen Hilversum en Amsterdam (of wel bereik maar dan 'no gateway reply' of zo).

We moeten denk ik ook verder kijken dan alleen websites met tekst - als je plaatjes aanzet kom je al snel per website op 1MiB ofzo, laat staan als je wat op Youtube wilt gaan kijken (wat met een smartphone met een beetje mooi scherm best mogelijk is; ik doe het persoonlijk al af en toe).

Het beste zou zijn als abonnement voorrang krijgt en de telefoon/laptop alleen automatisch overschakelt op de wifi als het bereik wegvalt - maar ik ben bang dat hij daarna nooit meer terug zal schakelen.

[Reactie gewijzigd door Mitsuko op 29 maart 2010 14:14]

Laat ze eerder wat aan de prijzen van de kaartjes, hoe lang zit je in Nederland tenslotte in de trein? Een enkeltje Utrecht-Rotterdam kost je €9.20, een ritje van minder dan 40 minuten.

Het zal me een worst wezen of ik dan wel of niet kan internetten. En zelfs dat is geen probleem aangezien iedereen tegenwoordig zo'n onbeperkt internetten abo van een tientje heeft.

@ Eppo: Hoeveel mensen passen er in een auto?

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 29 maart 2010 18:24]

Stop toch gewoon lekker met zeuren over de prijs. De prijs die de NS rekent is vrij schappelijk.

Utrecht - Rotterdam = 56,8 Km (Bron: maps.google.com)
Autokosten €0,19 Km (Bron: Belastingdienst.nl)
Met de auto komen je kosten uit op €10,79. Dit is gewoon een dikke €1,50 duurder dan met de trein. En dan krijg je nog de service dat iemand voor je rijd en je die 40 minuten nog nuttig kan besteden.

Nu is de trein niet heilig en zitten er inderdaad nadelen aan, maar de prijs is er niet een van.
Je kiest wel een prachtige route uit.

Amsterdam - Utrecht
Utrecht - Rotterdam
Den Haag - Amsterdam
Amsterdam - Rotterdam
enz

Tussen de grote randstad steden is een Trein een geweldige alternatief als je van station naar station moet. Dus als jij op loopafstand van een station woont/werkt en je eindbestemming is op loopafstand van een station.

Echter als je moet overstappen van trein, vervolgens een bus moet nemen enz. Dan is een OV een ramp! Kost meer dan een auto, je bent vaak veel langer onderweg (behalve in de spits natuurlijk) en verbindingen zijn niet altijd optimaal.
Helaas vergeten dat men dus vaak na de trein nog een bus moeten nemen en eventueel moeten overstappen. Dit zijn extra kosten en tijd die je ook niet echt kunt benutten.
idd station-station doet het OV het niet verkeerd, ik word netjes iedere morgen op leiden op het station afgezet en werk in R'dam naast het CS, gaat goed. maar als ik aan beide kanten nog met de bus zou moeten.....
Nu kan je meteen online gaan kijken hoeveel vertraging je trein heeft, want omroepen doen ze (in Belgie toch) nooit :P

Mooi initiatief wel. Niet meteen broodnodig maar mooi meegenomen als luxe. Gezien het stijgend aantal laptops in treinen. Nu moet je alleen nog langs de sporen gaan wonen :D

Nu hopen dat we ook nog zoiets in Belgie krijgen. Lijkt me niet voor meteen want hier zitten ze nog altijd te mekkeren over die veiligheidssystemen.
en ik dacht dat het hier (nederland) zo erg was..hier in NL kun je ze OF niet verstaan door dat ze mompelen of je schrikt je de tering van het harde geluid op de vroege ochtend dat je zo van je stuk bent dat je de boodschap niet hoort of je zoekt het zelf maar uit....
Haha, heel herkenbaar :-) Ofwel loeihard, ofwel veel te zacht. Wij hebben wel het voordeel dat het erna nog eens in het frans volgt (of omgekeerd, eerst frans en dan nederlands) dus meestal komt de boodschap toch door als je hem de eerste keer miste.

terug on topic: Ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk gaat meevallen qua snelheid enzo. Momenteel gebruik ik nog het boek in de rugzak voor mijn treinreizen.
Tuurlijk roepen ze dat in België wel om, zelfs in kleine stationnetjes als Bokrijk en Kiewit waar slechts 1 perron in elke richting is hangen aan elke verlichtingspaal (+/- om de 10m) aan weerszijden luidsprekers waarbij alle vertragingen worden omgeroepen. Ik heb het helaas al vaak genoeg mogen horen.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee