NS krijgt dit jaar 15 miljoen euro voor internet in de trein

Verkeersminister Eurlings heeft de Tweede Kamer gemeld dat hij een toegezegde subsidie van 15 miljoen euro dit jaar aan de NS overmaakt, zodat er in 2013 voor ruim 80 procent van de intercitystoelen internet beschikbaar is.

Het bedrag, in 2007 door de regering toegezegd, is in 2008 niet uitgegeven, zo heeft Eurlings aan het parlement geschreven. Omdat de Nederlandse Spoorwegen bij hem heeft aangedrongen het geld beschikbaar te maken, heeft de bewindsman het in de begroting van 2009 op laten nemen. Volgens de NS maakt het bedrag een aanzienlijk verschil in de ramingen van de beschikbaarheid van internet in intercitytreinen, namelijk bereik op 83 procent van de stoelen in 2013 in plaats van een eerder streven van 58 procent in 2019.

stoelen in een NS-dubbeldekker Eurlings wees er verder op dat hij bij de start van een proef met gratis internet van concurrent Arriva op het traject Groningen-Leeuwarden aanwezig was, waarbij het draadloze netwerk ook wordt gebruikt om de veiligheid rond het spoor te verbeteren. Of de NS op vergelijkbare wijze invulling wil geven aan het beschikbaar maken van internet in de trein is nog niet bekend, maar Eurlings gaf alvast aan niet graag te zien dat er een 'lappendeken van systemen ontstaat'. Toch lijkt hij niet zover te willen gaan om harde voorwaarden te stellen aan de besteding van de 15 miljoen euro.

De proef van Arriva wordt overigens uitgevoerd in samenwerking met KPN en met spoorwegbeheerder ProRail. Dat maakt het niet ondenkbaar dat de daar gebruikte infrastructuur ook in de treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen zal worden ingezet. De omvang van het NS-project is echter veel groter dan bij Arriva, waardoor eerstgenoemde een partner moet zoeken via een Europese aanbestedingsprocedure, die komende zomer afloopt. De eerste internetverbindingen zullen naar verwachting begin 2010 worden gerealiseerd. Overigens is ook nog onduidelijk of voor de internettoegang in de NS-treinen betaald zal moeten worden of dat dit een extra service wordt. Ook Arriva weet nog niet of zijn dienst gratis blijft.

Door Mick de Neeve

08-04-2009 • 08:59

90 Linkedin

Submitter: Gregoor

Reacties (90)

90
76
31
11
0
2
Wijzig sortering
Ik heb liever dat ze die 15 miljoen stoppen in verbetering van de dienstregeling en het comfort van reizen. Op tijd rijden lukt nog steeds niet (ook al zegt men van wel).
De criteria voor "te laat' zijn namelijk niet juist.
Bij een kleine vertraging van ca 10-15 minuten kun je nog steeds geen claim indienen ook al gebeurt dit 5x in de week.

Aan internet in de trein heb ik geen behoefte, hoewel? Het enige voordeel is misschien dat men dat driftig gaat zitten internetten ipv te ouwehoeren en dat zou wel gunstig zijn.

".... zodat er in 2013 voor ruim 80 procent van de intercitystoelen internet beschikbaar is."
Ohh, dat is geen probleem, als de 20% van de stoelen geen internet heeft ga ik gewoon een paar stoelen verderop zitten!!!! _/-\o_
En alweer heeft de overheid een volkomen overbodig bestedingsdoel voor onze belastingcenten gevonden. Als het economisch haalbaar zou zijn, dan zou de NS al lang zelf met wifi in de trein begonnen zijn. Vijftien miljoen dekt gegarandeerd niet eens de aanschafwaarde.

Werden die 15 miljoen inderdaad maar gestoken in het op tijd laten rijden. Nee, in een tijd waarin de NS toiletten gaat schrappen uit haar treinstellen, wordt wel gekeken of wifi kan worden toegevoegd. Laat de NS die vierkante wielen eerst eens rond-slijpen.

Tja en ruim 80 procent van de intercitystoelen is een ruim begrip. Zul je zien dat wanneer die 80% niet gehaald wordt, de NS stoelen uit de intercity treinstellen laat slopen om toch de target te halen... |:(

[Reactie gewijzigd door Flozem op 8 april 2009 21:35]

Breedband internet in de trein (WiFi, WiMax) lijkt me een nuttig extra pluspunt van trein boven zelf rijden.
Gratis hoeft w.m.b. niet; alleen toegang (inloggen) voor abonnees van geselecteerde providers werkt prima denk ik. Die providers betalen dan, aan de eigenaar van het netwerk in de treinen, voor het gebruik. Voor de providers, die breedband in de treinen aanbieden, kan dit een onderscheidend verschil zijn, een extra kwaliteit. Zelfs in België, waar geloof ik nog niet zoveel keus in providers is, moet onderscheidende kwaliteit toch een rol gaan spelen in de markt?
Onbegrijpelijk dat er nog geen ondernemer is die het netwerk in de treinen wil aanleggen en exploiteren. Het is zowat het laatste gat in de Nederlandse breedband-dekking (HSDPA is hard bezig dit te vullen). Straks vechten de providers er om..
Er zijn al Arriva treinen met internet in de trein en dat is gewoon gratis.
De belangrijkste treinen zijn toch echt van de NS ;)
Ik hoor de eerste excuses al van de NS.

"vanwege een storing met het internet aan boord van de trein kunnen we nog even niet rijden".
Dat is weer heel iets anders dan:
"vanwege een wissel/seinstoring kunnen we niet rijden".
Dat onderste hoor ik overigens maar al te vaak :+ ... Zal wel hilarisch zijn als ze idd met zo'n excuus komen.

.. Of dat de trein niet kan rijden omdat ie de DNS niet kan vinden en niet kan ophhalen waar die heen moet ofzo :+

.. Lijkt me leuk opzich, nog snel even een kaartje uitprinten via internet net voordat je gecontroleerd wordt! ;D

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 8 april 2009 23:13]

Kan de overheid die 15 miljoen niet beter aan de telecombedrijven geven om de 3G-dekking langs de spoortrajecten te verbeteren? Internetten in de trein kan niet nu namelijk al, maar vooral buiten de stedelijke gebieden gaat het wat langzaam omdat er geen 3G is. Het huidige netwerk upgraden lijkt me een stuk voordeliger dan iets compleets nieuws maken.

Oh, en als ze het toch op de NS-manier gaan doen, moeten ze het beter wel gratis maken, anders gaat niemand het gebruiken. Er zijn nu al zoveel mensen met flatfee internet op hun mobiel, en in 2013 al helemaal. Als ik dat al "gratis" heb, dan ga ik toch niet nog een keer de NS betalen om te internetten in de trein?
Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik reis zelf veel met de bus tussen Haarlem en Amsterdam. Daar heb ik overal perfect 3G bereik en dat werkt dan ook prima. Sowieso valt me op dat het 3G bereik op de snelweg uitstekend is. Het is jammer dat dat bij het spoor niet het geval is... Het is dan altijd wennen als ik bijv. naar Utrecht moet en op het stuk tussen Amsterdam en Utrecht het 3G bereik veel wegvalt.

Daarbij is 2013 wel erg ver weg :). Wie weet waar we dan zijn? De 3G netwerken zullen verder verbeterd zijn en waarschijnlijk zullen de eerste 4G netwerken (LTE/Wimax), zeker in de randstad ook uitgerold zijn.
Apart. Eerst wordt er breeduit in de kranten gemeld dat de NS de andere trein-aanbieders uit de markt drukt en in de Nederlandse spoorwegmarkt teveel macht heeft, moet de NS ook nog gesubsidieerd worden om een communicatiemedium aan te bieden? :?

En al helemaal als we daar dan achteraf ook nog voor zouden moeten betalen?

Los van het 'staatsbedrijf'-imago, vind ik dit een verkeerd signaal. De NS zouden als een commercieel bedrijf in de markt moeten staan, en volledig zichzelf moeten bedruipen.

Dit is imho concurrentievervalsing, tenzij de concurrentie hetzelfde (proportioneel) krijgt. En dan nog vind ik het verspilling van gemeenschapsgelden.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 8 april 2009 10:20]

De NS is niet een volledige marktpartij. Veel andere (bus) maatschappijen zijn overigens ook voor een groot deel in handen van de overheid.

De NS heeft concessie voor de meeste trajecten, zolang ze dat hebben, dienen ze een algemeen nut en 'pompt' de overheid er dus geld in. Het enige verschil van deze 15miljoen met de algemene subsidie is dat deze een duidelijk doel heeft. De overheid vind het belangrijk dat in het OV draadloos netwerk is en heeft daar geld voor over.

En ja, ook andere maatschappijen krijgen geld voor innovatie in het OV, denk aan de OV chipkaart, inhoudelijk anders, maar ook een innovatie die de overheid door directe inmenging en financiele ondersteuning wil afdwingen
Waarom krijgt Nederland dan geen draadloos internet in de bus, tram en metro? Alsof alle treinreizen gemiddeld over een veel langere afstand of langere reisduur gaan. Het gaat om het gemiddeld gebruik/reisduur per reiziger per dag totaal. Dan is treinreizen nauwelijks interessanter om draadloos internet in aan te brengen.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 8 april 2009 15:13]

Anoniem: 84766
8 april 2009 09:10
Gelukkig dat je in de spits amper kan zitten in de trein. Als er in Groningen twee minuten vertraging is lopen de treinen vanuit Maastricht vast omdat Utrecht volloopt (bij wijze van spreken). Maar gelukkig kan je dan in ieder geval je MSN opstarten en Hyves kijken... |:(
Overigens is ook nog onduidelijk of voor de internettoegang in de NS-treinen betaald zal moeten worden of dat dit een extra service wordt.
There ain't such a thing as a free lunch!
Gelukkig dat je in de spits amper kan zitten in de trein. Als er in Groningen twee minuten vertraging is lopen de treinen vanuit Maastricht vast omdat Utrecht volloopt (bij wijze van spreken).
Dat is ook bij wijze van spreken wel een tikkeltje overdreven;
(1) tussen Groningen en Utrecht kan de trein makkelijk 10 minuten goedmaken.
(2) Treinen zijn pas te laat bij >3 minuten te laat, aangezien je dan nog al je aansluitingen zou kunnen halen (soms met een beetje rennen.
(3) Infrastructurele problemen komen er pas bij dubbelspoorstrajecten 'naar de provincie' en vertragingen >10 minuten. Dit houdt in eerste instantie in dat een stoptrein voor de vertraagde intercity geschoven wordt, zodat niet de stoptrein óók nog vertraging oploopt. Daardoor is de IC gedwongen traag te rijden (en maakt dus nog meer vertraging). In de Randstad zijn echter veel stukken rond stations vierdubbelspoor en kan de IC de stopper weer inhalen en is er niets aan de hand.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 8 april 2009 10:32]

Nonsens. Vanochtend tussen Rotterdam en Utrecht was om half acht de halve coupe leeg. Het afgelopen jaar heb ik misschien 3x moeten staan, doordat er dankzij een grote storing veel treinen uitvielen.
Hoewel het sinds de dienstregeling van deze december ietsje slechter is geworden, zijn vertragingen langer dan 10 minuten zeer zeldzaam voor mij. Mekkeren over de betrouwbaarheid van de NS is behoorlijk 2005.

Maar goed,2013 is natuurlijk veel te laat. Als je dit soort projecten al niet binnen afzienbare tijd rond kan krijgen, verbaast het niet dat een OV-chipknip of rekeningrijden een brug te ver is.
Ach, internet in de trein is nog eens zo gek nog niet:
Zo kun je even kijken op www.ns.nl om te zien of er nog meer vertraging is.
http://www.ns.nl/storingen/index.form
Check je of je überhaupt nog wel thuiskomt... :-P
...kun je je vriend of vriendin mailen dat je weer eens wat later komt omdat er weer vogelpoep op de rails lag.
http://www.hotmail.com
...kun je even de beurskoersen checken en je realiseren dat een vertraagde trein helemaal zo erg nog niet is.
http://koersen.beurs.nl/koersen/
...kun je meteen even nieuwe sokken kopen:
http://www.herensokken.nl/?winkel
...en kun je meteen kaarten voor het concert van Anouk kopen, want daar wilde je al heel lang heel graag heen:
http://www.onlineticketshop.nl/anouk-kaarten

En omdat de trein zoals gewoonlijk flink vertraagd is, heb je ook nog even tijd om je favoriete sectie op Tweakers te lezen:
http://tweakers.net/core/

Helaas moeten we wachten 2013. Tot die tijd zijn we dus gedoemd om ons de tering te vervelen in de trein. Ohnee, we hebben natuurlijk al sinds 16 februari 2004 UMTS!
Daarmee kan iedereen voor een kleine bijdrage (goedkoper dan een treinkaartje) overal in Nederland tegenwoordig 2MB/s naar beneden sleuren!

NS: Too little, too late. :|
En we gaan gewoon door met de achterhaalde technieken vanuit de regering.. Ze moeten daar een Tweaker.net goeroe als adviseur neerzetten, die ze kan bijpraten over ALLES...

Onderzoek is zeker 3-4 jaar geleden gedaan, toen er nog vraag naar was.. Die is nu een stuk minder geworden... En dan duurt het ook nog een paar jaar.. WHY!?

Precies zoals bijna iedereen zegt: We hebben al flat-rates om beetje te surfen. Meeste mensen zie ik films kijken of gewoon met hun offline mail werken... Zo lastig is het niet..

En 15M uitgeven voor zoiets? Laat eerst eens een paar bedrijven offertes maken over de mogelijkheden en de kosten en dan... zou... je.... eventueel........ NADENKEN voordat je deze stap zet... Maarja.. Wie zijn wij he....

[Reactie gewijzigd door Deurges op 8 april 2009 10:08]

15 miljoen is niet zo heel veel hoor. Je moet bedenken dat de NS honderden treinen heeft rondrijden in Nederland. Dat is niet in een maandje gedaan.
Om precies te zijn, de NS heeft zo'n 1500 complete treinstellen (dat zijn duizenden rijtuigen). Dat gaat dus wel even duren ;)
Hmm, ik heb hier laatst ook een artikel gelezen over de *veiligheid* van internet in de trein.

Met de uitrol van Wimax en het (steeds vaker) voorkomen van FlatFee abbo's wordt dit IMO een beetje overbodig.
Overigens is ook nog onduidelijk of voor de internettoegang in de NS-treinen betaald zal moeten worden of dat dit een extra service wordt. Ook Arriva weet nog niet of zijn dienst gratis blijft.
Ook verwacht ik dat je met een FlatFee abbo goedkoper uit bent wanneer je dagelijks op t internet zit en ze daadwerkelijk geld vragen voor het internetten.

Ik ben band dat in 2013 *iedereen* internet op zijn/haar mobiel/laptop/netbook/smartphone heeft en dit een investering blijkt waar niemand op zit te wachten...


Edit:

Ik zie dat degene boven mij exact op dezelfde manier denken.
Heeft dit ermee te maken dat wij Tweakers toch al 24/7 (draadloos en mobiel) aan het WWW hangen? :9

[Reactie gewijzigd door Matis op 8 april 2009 09:07]

Hmm, ik heb hier laatst ook een artikel gelezen over de *veiligheid* van internet in de trein.
Nee, je hebt een artikel gelezen over de 'veiligheid' van onversleuteld wireless internet. Waarom de trein daarbij betrokken is, is mij een raadsel.
Anoniem: 52691
@CyBeR8 april 2009 10:34
Knap dat jij weet dat hij niet een ander artikel heeft gelezen. :+

het gaat over dit artikel.
Waaruit blijkt dat de router niet goed beveiligd is en je dus gratis kan internetten en ook de andere gebruikers in de gaten kan houden.
Gelukkig was dit maar een test en zal de uiteindelijke router (waarschijnlijk) wel goed beveiligd zijn.

Ik vind het trouwens wel een beetje mosterd na de maaltijd in 2013 heeft iedereen wel mobiel internet. (veel mensen hebben het nu al zonder het te weten)
Bovendien als je uit het station loopt heb je weer geen internet voor mensen die echt onderweg internet willen hebben is dat niet handig die willen altijd en overal internet hebben en nemen dus een mobiel internet abonnement.
De mensen die even willen surfen gaan niet de ns betalen voor dat (halve) uurtje in de trein.
Anoniem: 48923
@Matis8 april 2009 09:12
Ik dacht de Wimax was mislukt.. beetje geflopt dus. Denk ook niet dat het landelijk gaat.
Als ze nog even treuzelen hebben we zo allemaal al HSDPA/Wimax/... in de trein en zit niemand nog op Wifi te wachten. Een paar jaar geleden was hier een schreeuwende behoefte aan en toen hebben ze het verprutst. Ik twijfel er nu aan of het nog zin heeft hier nog zo veel geld in te investeren. Tuurlijk zou ik wifi in de trein willen, als service, maar ik zou er in ieder geval al niet meer voor betalen (want ik heb dus zo'n 3G stick).
Er zijn nog genoeg mensen die dat niet hebben, aangezien zo'n dongle-achtig device nog wel zo'n 20 per maand is. Veel laptops hebben ook nog helemaal geen 3G modules, waardoor je dus of zo'n dongle moet hebben of nog apart een smartphone die het signaal doorzend. Voor mensen met alleen een laptop lijkt het me ideaal.
of nog apart een smartphone die het signaal doorzend
Vrijwel elke mobiel ondersteunt deze functionaliteit. Ik gebruik het al zo'n 6 jaar op die manier. En zelfs als je zo onhandig bent geweest om een laptop zonder bluetooth te nemen dan kun je gewoon met een kabeltje werken.

Sterker nog, ik moet enigszins gniffelen als ik mensen met zo'n dongle zie zitten. Het is imo een totaal achterhaald en overbodig concept.

That said, als iemand internet nodigheeft of wil in de trein, dan heeft-ie er allang zelf voor gezorgd. Voor minder dan een tientje per maand ben je klaar. En zoals in het artikel staat is het nog maar de vraag of de NS deze dienst gratis gaat aanbieden... Enfin, 15 miljoen ontzettend nutteloos gespendeerd, als je het mij vraagt.
ben ik niet met je eens, als ik met mijn laptop via mijn telefoon (die alweer 2,5 jaar oud is) ga internetten, is de batterij van de telefoon in een paar uurtjes wel leeg. Dan kan ik dus me telefoon helemaal niet meer gebruiken voordat ik een oplader en stopcontact heb. Het is dus niet voor iedereen weggelegd om dat in langere treinreizen optimaal te kunnen gebruiken (ik zit 4x per week 2uur in de trein). En daarbij is het ook nog eens ontzettend sloom! Dus Wifi en dan een internet van ik zeg maar wat minimaal 2Mbit (per aansluiting) zou al een hele verbetering zijn.
Als je je telefoon via usb aansluit wordt hij tegelijk geladen. De laptop accu is zoveel groter dat de extra belasting meevalt in gebruikstijd.

De sloomheid wordt veroorzaakt door slechte ontvangst, niet door lage bandbreedte. Ik heb maar 384 kbit, maar omdat wel hsdpa wordt gebruikt is, als de ontvangst goed is, de ping ongeveer 100 ms en gaat tegelijk browsen en radio luisteren prima. Als de ontvangst in de trein of elders slechter is en de verbinding bv naar gprs terugvalt wordt het natuurlijk drama, maar dat geldt voor de mensen met de volle 7 mbit ook.

Het gaat dus niet om de bandbreedte die de ns gaat aanbieden, maar om hoe de kwaliteit van de verbinding gaat zijn.
Ach, alsof je laptop het veel langer volhoudt ;)

Dat "sloom" heeft waarschijnlijk alles met je mobiel te maken, dat het ding geen 3G ondersteunt. Ik heb een 1Mibit/s HSDPA-abootje, gaat als een speer. En in 20DERTIEN hebben we misschien al 4G.
Maar niet iedereen heeft zo'n nieuwe telefoon ;) en daarbij komt ook nog eens dat ik niet altijd mijn telefoon oplader bij me heb en ook geen stopcontact en dat ik het toch wel handig vind als ik nog kan bellen, voor afspraken of noodgevallen ;)
de iPhone ondersteunt het niet hoor ;(

Maar dat OnlineInDeTrein van Arriva werkt best ok.
Van de week naar m'n vriendin toe zat ik in een treinstel wat het had, terug zat ik in een treinstel wat het niet had. Met mijn KPN dongle had ik tussen Buitenpost en De Westereen slechts GPRS, met de wifi verbinding had ik continu rap internet.
Een dongle zoals die van KPN wil ook nog wel eens de verbinding verliezen bij het omschakelen van de ene naar de andere mast, dus wifi in de trein is wel prettig.

[Reactie gewijzigd door Romke op 8 april 2009 10:42]

De iPhone zoals de consument hem nu kan aanschaffen ondersteunt het nog niet. In iPhone OS 3.0 beta 1 en 2 is het inmiddels echter wel mogelijk om dit zogenaamde tethering te doen. Bij een jailbreak van de iPhone zoals hij nu is, is dit echter ook al mogelijk. Of de final versie van iPhone OS 3.0 (die deze zomer uitkomt) ook tethering zal hebben is vers 2. Telco's zijn er nou eenmaal niet happig op, die hebben liever dat je de veel duurdere data abonnementen afneemt.

Wat betreft internetten in de trein is het al niet zo interessant meer gezien de dekking van de 3G netwerken (UMTS wil nog wel, HSDPA wordt al een stuk minder). Dan kom je al snel op de GPRS snelheid uit en dan is het al zo traag dat internetten dermate veel tijd in beslag neemt dat je al bij het volgende station bent wanneer huidige sites geladen zijn. Zeker als je niet je telefoon bij het raam houdt wil het nog wel gebeuren dat de verbinding enorm stottert en erg traag is. Zo geweldig is dat 3G hier in Nederland nou ook weer niet dus wie geen tethering heeft op z'n telefoon mist imho ook niet zo erg veel. Zeker niet als je ziet wat voor snelheden sommige telco's leveren (bijv. de KPN). Die sticks met bijbehorende abo zijn qua snelheid dan ook ineens heel wat interessanter dan tethering met je telefoon (maar ja, als je verbinding al brak is...).

[Reactie gewijzigd door ppl op 8 april 2009 17:05]

Leuk en aardig, maar je hebt dus sowieso een aanvullende bundel bovenop je mobiele-telefoonabonnement nodig. Echter, bijv. Vodafone staat het dergelijk gebruik van zijn diensten (via telefoon naar laptop) niet toe. Dus is zo'n dongle dan zo gek nog niet...
Ja dus? Zoals gezegd lijkt het me sterk dat de NS de dienst gratis gaat aanbieden. En dat vodafone met zulke beperkende regeltjes komt heeft niks met het principe te maken. Gewoon overstappen naar een provider die niet zulke onzin in de AV heeft staan.

Een losse sim-kaart voor data is juist wel weer absurd duur ja. Neemt niet weg dat en dongle nog steeds niet meer van deze tijd is; als je dan toch zo graag overal internet wil, dan zorg je voor een laptop met ingebouwde 3G/4G-modem.
Er is geen telco hier in Nederland die het wel toestaat (dus overstappen is zinloos Fuzzillogic), ze zouden zichzelf daar ook aardig mee in de vingers snijden. Ze hebben namelijk veel duurdere data abonnementen in het leven geroepen en willen erg graag dat je die afneemt ipv de telefonie abonnementen. Het voordeel is dan weer wel dat je tegenwoordig een heel wat snellere verbinding kunt verkrijgen (mits je ook goede ontvangst hebt en dat ontbreekt er helaas nog wel eens aan) dan die je bij een telefonie abo krijgt (wat imho ook de enige onderscheidende factor zou moeten zijn, dus weg met dat verbod).

Overigens doet een Vodafone ook zonder aanvullende bundel je voorzien van internet via GPRS en UMTS/HSDPA. Het verschil is alleen dat je dan wel per MB betaald en zo'n extra data bundel bovenop je abonnement op dat gebied een stukje voordeliger kan zijn (ligt aan de voorwaarden van de bundel). Wie regelmatig internet heeft er bijvoorbeeld voordeel aan maar voor wie het heel misschien bij een paar keer per jaar blijft is zoiets weer duurder.
Er is geen telco hier in Nederland die het wel toestaat (dus overstappen is zinloos Fuzzillogic)
Wrong. T-mobile heeft niet dat soort onzin bij de WnW-abo's. Onbeperkt, geen FUP of beperkingen. Met WnW+ zetten ze alleen de snelheid terug naar 384Kibit/s na 2GiB transfer in een maand. Daar kan ik prima mee leven.
Nou, het kan goedkoper dan 20 euro hoor. Hi Vandaag Online is €1,50 per dag dat je het gebruikt, en gaat tot 3,6 Mb/s zolang je niet meer dan 20 MB dataverkeer verbruikt. Da’s best aantrekkelijk geprijsd, als je het mij vraagt.

Of dat nou meer of minder dan 20 euro is hangt er van af hoe vaak je het gebruikt, maar als je gewoon af en toe in de trein na je werk nog wat af wilt maken, dan hoeft dat niet veel te kosten.

En mijn T-Mobile web&walk abo kost ook maar 10 euro p/maand, die kan ik met de bijgeleverde kabel gewoon op mijn laptop aansluiten (helaas geen UMTS-telefoon maar GPRS, dus het is erg sloom :)).
en hoeveel verwacht je dat de NS gaat vragen voor zn internetdiensten?? absoluut niet gratis hoor.. maandelijks minimaal 10euro gok ik.. doe mij dan maar zon dongle, heb ik tenminste nog steeds internet zodra ik de trein uitstap
Hangt er helemaal van af. Ze hebben tegenwoordig ook speciale wachtkamers voor HiSpeed en1e klas jaarkaarthouders. En daar zijn de koffie en de krant gratis.

Misschien dat ze wel geld gaan vragen voor 2e klas en/of reizigers zonder abonnement, maar om nu meteen maar te verwachten dat het geld kost, lijkt me zeer voorbarig.
Mooi niet dat ik een 1e klas jaarkaart ga kopen voor internet in de trein. En die gratis kant is toevallig geen Metro? :+

Zou het ook gratis worden voor studenten :+
Volkskrant, AD, Telegraaf, FD, Financial Times (etc) Spits/Metro/DePers liggen er niet.

Wellicht dat het internet voor studenten gratis opengesteld wordt, misschien moeten we wel betalen.

Punt is, dat we het *nu* nog niet kunnen zeggen.
zouden ze in België beter ook eens doen. Bij jullie in Nederland heeft iedereen die mobiel internet wil ok een goeie verbinding... Wat in België niet het geval zal zijn. Of er moet drastisch iets gaan veranderen. Grote verschil hierbij is dat de nmbs een staatsbedrijf is en de NS is privébedrijf zeker ? Dus als de nmbs met de reiziger zijn voeten speelt (extreem veel geld vraagt voor een waarschijnlijk extreem slechte verbinding .. in vergelijking wat je in Nederland aan verbinding hebt mag ik wel spreken over extreem slecht) dan is er gewoon geen alternatief. Wat in Nederland wel zo is
In België betaal je voor een treinkaartje ook maar een fractie van het bedrag dat je in Nederland betaalt. Ik vind het dan ook helemaal niet erg dat je voor internet zou moeten bijbetalen. Als het er ooit zou komen in België natuurlijk. Het is namelijk ook een extra dienst. Als je op het station hoognodig naar het toilet moet, betaal je daar ook gewoon extra voor... (en dat is een net iets minder luxeprobleem dan geen internet ;-))
Het ehm toiletprobleem is iets helemaal anders (toiletten zijn trouwens gratis hier :) ) . Als je naar het toilet moet is er geen ander alternatief. Als je even wilt surfen dan heb je tegen 2013 toch hopelijk wel overal een goede verbinding via je mobiele netwerk. DAn zou je toch denken dat de dienst echt wel gratis is: ten eerste al om de subsidies en anders gaat toch niemand er gebruik van maken
NS is in de jaren '90 inderdaad geprivatiseerd, en zo heel goed is de 3g verbinding lang niet overal, dus een wifi verbinding zou echt nog niet zo verkeerd zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee