NMBS wil wifi in trein enkel invoeren met partnerbedrijven

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS gaat zelf geen wifi-toegangspunten installeren in zijn treinstellen. Ook wil het vervoersbedrijf niet voor de exploitatie zorg dragen, maar de NMBS wil mogelijk wel gaan samenwerken met partners.

De stellingname van de NMBS is duidelijk geworden door een schriftelijke beantwoording van de minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere als reactie op kamervragen. De invoering van draadloos internet in de treinstellen van de NMBS zou 'aanzienlijke investeringen en onderhoudsinspanningen' vergen van de spoorwegmaatschappij. De NMBS zegt niet overtuigd te zijn dat zijn klanten de prijs daarvoor zouden willen betalen. Mogelijk zou samenwerking met niet nader genoemde partnerbedrijven op termijn wel een oplossing kunnen bieden, zo meldt De Standaard.

Verder stelt de NMBS naar aanleiding van een onderzoek uit maart 2008 dat draadloos internet in de trein een 'secundaire behoefte' zou zijn van zijn klanten en dat het aanbieden van wifi niet tot zijn kerntaken behoort. Telecombedrijven zouden inmiddels met hun 3g-netwerken ook in België voldoende mogelijkheden aanbieden om ook in de trein draadloos het internet op te kunnen. De NMBS meent echter wel dat de telecombedrijven de signaalkwaliteit van hun netwerken langs de spoorwegen zouden moeten verbeteren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-10-2009 • 13:37

53 Linkedin

Submitter: Lointje

Lees meer

'Lek op website NMBS blijkt veel groter' Nieuws van 29 december 2012
Thalys krijgt draadloos internet Nieuws van 26 maart 2008
PvdA wil gratis internet in trein Nieuws van 3 december 2007

Reacties (53)

53
52
30
1
0
7
Wijzig sortering
@SuperDre: Deels met je eens. Het alternatief is via de eigen mobiel of mobiel modem, probleem is als je in een ander land bent. In België is dat voor mij als Nederlander heel duur, en voor een Belg is het in Nederland eveneens zeer duur. Bovendien is WiFi sneller en gemakkelijker.

De vraag is inderdaad of de niet-gebruikers mee moeten betalen. Nee, ik vind van niet. Er mag best een bijdrage worden gevraagd van de gebruikers. Maar geen woekerprijzen! In Nederland is alle betaalde WiFi voorzien van woekerprijzen. Zowel T-Mobile als KPN hanteren absurd hoge prijzen, zodat die voorzieningen alleen worden gebruikt door zakenlui die kunnen declareren. Wel realistisch is een toeslag van 50 cent op een gekocht treinkaartje voor een hele dag. Aangezien België nog gewoon altijd een conducteur op de trein heeft, waar je ook kaartjes kunt kopen, kun je dat zelfs via de conducteur nog regelen. Je koopt dan een los kaartje met daarop een code.

Van de andere kant:
In Nederland betaalt de treinreiziger aan heel veel onzin mee. De prijs van de kaartjes stijgt ver boven de inflatie. Desondanks verdwijnt overal service, loketten sluiten, bijna nergens nog goede toilet-voorzieningen, geen verwarmde wachtruimtes, en natuurlijk ook in Nederland nog steeds geen (gratis) internet in de trein. Waar betalen we dan wel voor bij aankoop van een treinkaartje? Sponsoring van sport, culturele activiteiten (de NS houdt van boeken), een overmaat aan beveiligingspersoneel op stations waar nooit wat gebeurt en prestige projecten (zoals de 'wereldstations' en de HSL). Als je dat allemaal schrapt, dan kost een treinkaartje stukken minder en kan er ook nog gratis internet van af ;)
Gelukkig zijn ze bij de spoorwegen in België stukken intelligenter (op de lage trein-frequenties na, is het treinen in België een verademing), dus daar lijkt mij de kleine internet-toeslag op z'n plaats.

[Reactie gewijzigd door SvMp op 26 oktober 2009 11:40]

Wat een stom mensen zijn dat toch, Wifi is een secundaire behoefte???

ik weet niet aan wie ze het gevraagd hebben, aan al de 60plussers die gaan winkelen in Antwerpen, brussel of hasselt? Men zou zo'n enquête eens aan studenten moeten vragen die elke dag langer dan 30 minute en LANGER op de trein zitten.
en die telenet hotspot staan enkel alleen maar in grotere steden
Ook in de kleinere steden zijn er hotspots te vinden.

Daarnaast is het niet omdat jij er een behoefte aan hebt dat je dat ineens kan veralgemenen naar de volledige leeftijdsgroep. En zelfs al was dat zo dan nog moet men bekijken of de investering het waard is tov alle treingebruikers. Als je zo een mega investering zou doen dan moet je ook nog zeker zijn dat je het terugverdiend.
Ik denk dat het vooral studenten zijn die dit wel leuk zouden vinden. Zakelijke gebruikers hebben al wel UMTS-kaart. Op sommige lijnen zitten heel veel studenten (bv. Antwerpen-Leuven) dus daar zou het wel leuk zijn, maar het is niet dat studenten een grote bron van inkomsten zijn voor de NMBS. Ik heb zelf een 3G-telefoon met Wifi en ik gebruik die Wifi enkel op school omdat het daar gratis is. Ik heb zelfs nog steeds een herlaadkaart (zoals heel veel studenten) en zal pas naar 3G-internet overstappen wanneer Mobile Vikings het aanbiedt.

Kortom, ik denk dat er een heel grote doelgroep voor is, hoeveel studenten nemen wel niet de trein, maar ik ben vrij zeker dat meer een klein deel daarvan er voor wil betalen.
Ik reis zelf redelijk vaak met de trein en ik moet zeggen dat je in heel wat stations telenet hotspots vind. Ik redelijk grote stations zoals Aalst, Denderleeuw, Geraardsbergen heb je allemaal al hotspots. (Niet tot op de perrons, maar kom)
Enkel in de allerkleinste vind je er geen.
Tussen antwerpen en hasselt, via geel heb je maximum 4 hotspots, en hoe groot kan die onderhoud wel niet zijn? volgens mij is dat toch zeer beperkt, de eerste keer kost alleen wat moeite om alles te installeren?
Als je alle treinen van wifi wilt voorzien? Dan zit je met zowat 3000 rijtuigen waarop je wifi moet installeren en onderhouden. De installatie is dan al geen beperkte kost en met zoveel rijtuigen is ook het onderhoud niet goedkoop. Vergeet niet dat je per rijtuig meerde APs nodig gaat hebben en dat je ook nog eens met een 2000 verbindingen gaat zitten met het internet.

Bedenk even dat de Thalys reeds is uitgerust met wifi en dat je daar per rijtuig met ik geloof 3 APs zit. De communicatie met internet gebeurd daar door middel van een sattelietschotel op het dak met een 2,5G/3G verbinding als backup voor o.a. onder bruggen en tunnels.
Dan blijft het alsnog een secundaire behoefte, je gaat niet met de trein om te kunnen internetten, je gaat met de trein omdat het een makkelijk en/of goedkoop vervoersmiddel is of omdat je geen alternatief hebt. Primaire functie van de trein is het vervoeren van mensen. Leuk dat je eventueel kan internetten, maar ik vind niet dat de NS of de Belgische variant daarvan grote investeringen moet gaan maken om internet aan te bieden zonder dat ze het terug gaan verdienen. Investeer liever in een beter spoorwegen netwerk of in nieuwe treinen.
Och de NMBS faalt al in zijn primaire functie: het op tijd vervoeren van zijn passagiers. Ik ben vorige week élke dag in de voormiddag 5-10 minuten later aangekomen dan de dienstregeling zegt.
Het is niet omdat er op sommige trajecten regelmatig problemen zijn dat je het moet veralgemenen. Ik ga nu al 7 jaar met de trein werken en heb zelf geen klagen ook al zit ik op de lijn waarover al jaren geklaagd word : Turnhout - Brussel. Mijn treinen zijn zo goed als altijd op tijd.
Ik rijd al meer dan 10jaar elke werkdag met de trein en ik kan je zeggen dat het veel beter is geworden. Waar ze vroeger de oplossing hadden om gewoon meer treinen op het net te dumpen, gebruiken ze ze nu gewoon slimmer. Op jouw lijn zitten dus waarschijnlijk nog te veel treinen om het regelbaar te houden.
Anoniem: 229334
25 oktober 2009 17:56
Ik ga akkoord met Polarbear, er zijn bepaalde trajecten die wel weinig treinen hebben in België. Het traject tussen mijn school en mijn halte bijvoorbeeld heeft maar een trein per uur, wat wel redelijk onpraktisch is. Maar de algemene stiptheid vind ik wel in orde, itt iedereen die vind dat de NMBS die eerst zou moeten verbeteren. Als je de treinen neemt die hun reisplanner voorstelt op hun site heb je snelle verbindingen van A naar B. Moest je dan nog internet op alle/meeste toestellen zou hebben denk ik dat je veel reizigers (zoals al eerder vermeld waarschijnlijk voornamelijk studenten) hun ritten aangenamer maken (al zou een stopcontact handig zijn als je 2-3 uur op de trein zit) maar dit kunnen ze toch ook gebruiken om nog meer mensen treinen te laten gebruiken?
Je spoort van je werk naar huis en je kan nog werken onderweg, iets wat niet kan in je auto (in de file.)
Ik moet wekelijks op en af van Torhout naar Hasselt, dat is zo'n 3 uur op de trein, enkele rit.
Moest ik internet kunnen hebben zou dit ongelofelijk pluspunt zijn. Nu zit ik 3 uur rond mij te kijken en als ik een nieuw dvd'tje heb, kijk ik een film. Meer kan ik niet doen, aangezien ik niet meer zo'n boekenlezer ben.
Als student is mobiel internet trouwens veel te duur. Ik ben ook klant van telenet, maar heb geen turbo abo, dus ook geen oplossing.
Internet zou dus super zijn voor mij.

BTW: je hebt op de (nieuwere) treinen stopcontacten.

Op de gewone treinen, bij de zetels aan de deur, bovenaan.
Op de dubbeldekkers, bij de zetels aan de deur, naast het vuilnisbakje.
Ja leuk is dat als je 1 stopcontact per wagon hebt, alsof er niet eer mensen zijn met een laptop.

ik denk niet dat het de bedoeling is dat je telkens wanneer je een filmpje wilt bekijken een verlengsnoer moet meebrengen om toch maar je laptop oid te kunnen opladen.

het zou misschien een betere oplossing zijn om per bank toch 1 stopcontact te voorzien, ik denk niet dat dat zulk groot probleem is voor een groot bedrijf als Siemens en Bombardier :)
Ik denk dat die stopcontacten niet bedoeld zijn voor reizigers die hun spullen er insteken, maar eerder voor onderhoudspersoneel met hun stofzuiger ofzo :)
Anoniem: 229334
@Anoshky25 oktober 2009 21:41
Akkoord :)
Van Geraardsbergen naar Antwerpen (via Gent, ben niet zo'n fan van Brussel)
zit ik ook drie uur op de trein. Nu kan je met een laptop nog meer, maar met m'n iTouch in het station van de hotspots gebruik maken vind ik toch echt aangenaam.
Want net zoals jij weet ik ook niet echt wat doen op de trein.
Ik heb dan geluk dat m'n pa wel een v/d duurdere abonnementen betaald, wij betalen nu 58€ de maand voor digitale tv, internet en telefonie (en hotspots). Wat ik wel een redelijke prijs vind.

En bedankt voor de tip van de stopcontacten.
Maar met die hotspots kan ik als Nederlander niks. Ik heb immers geen abonnement bij een Belgisch bedrijf. De prijzen van de hotspots zijn woekerprijzen, en via de eigen mobiel inbellen is ook heel duur door de roamingkosten. Dus zit ik altijd zonder internet zodra ik buiten Nederland ben.
Ik vind de gedachte gang opzich helemaal niet verkeerd.
Maar dan moet tethering wel toegestaan wezen. En omdat ze met datalimieten al zo moeilijk doen lijkt met dat het tetheren ook niet toegestaan is. WIFI is wel gebruiksvriendelijker maar als daar een kostenplaatje aan vast zit, lees gebruikers moeten daarvoor inloggegevens kopen. Dan zal het ook niet zo'n vaart lopen.

De mensen die zakelijk gebruik maken hebben dan toch al vaak een UMTS kaart in de laptop zitten en zullen dan ook daarvan geen gebruik maken. De investering in WIFI had 3 a 4 jaar geleden nog interessant kunnen wezen maar nu verwacht ik dat ze de aanschafkosten er niet meer uit halen.
In tegenstelling tot vele operators in het buitenland hebben Proximus en Mobistar op dit momeng geen bezwaar tegen tethering.

Wifi is niet noodzakelijker gebruiksvriendelijk, je zal zowiezo extra moeten betalen om er gebruik van te maken dus telkens je een verbinding opzet zal je op één of andere manier moeten inloggen. Daarnaast zal de gebruikte techniek ook om verbinding te maken tussen trein en internet bepalen hoe het zit met betrouwbaarheid en snelheid.
Ze hebben neits tegen tethering omdat mobiele abonnementen steevast een limiet van 250MB tot 1GB hebben. Als je daarover gaat betaal je belachelijke bedragen per MB, dus hoe meer je gebruikt, hoe liever ze het hebben.
nog tot eind dit jaar zit ik zelf op 4GB (dankzij een promotie vorig jaar), daarna val ik terug op 2GB. Wat voor gewoon wat te surfen onderweg voldoende is imho. Meer zou wel leuker zijn.
Aha, 2GB is al een verbetering natuurlijk... En ja voor gewoon een beetje surfen is dat natuurlijk genoeg, maar voor tethering niet echt natuurlijk :)
Is dat per jaar?
€35/maand bij proximus. Zelfs een 5GB voor de luttele som van €50/maand. €70 extra als je een USBmodem koopt bij hen.
Tja, ik wil ook wel WiFi op de trein, maar dat is uiteindelijk niet de taak van de NMBS. Ze hebben al moeite genoeg met hun treinnet zelf (3500km itt. 2800km in Nederland, hoewel Nederland een stuk groter is). Laat hen dit maar uitbesteden aan een privépartner.
Maar ja, in Nederland rijden op 90% van de trajecten minimaal 2 treinen per uur en op het hoofdnet minimaal 4 (2 intercity's en 2 stoptreinen). Dat is in België lang niet het geval.
3G en 4G zijn hiervoor idd beter geschikt en is op termijn goedkoper denk ik. In gebieden waar de 3G dekking nu al redelijk is kan je vlot surfen in de trein.
Ik denk dat als er een goede 3G verbinding langs de trajecten loopt er al heel wat volk zich kan behelpen, maar nu is de dekking nog niet echt optimaal
zelfs GSM dekking is soms wat beperkt op sommige plaatsen..
WiFi op de trein is zeker leuk, maar idd. de NMBS moet zich misschien beter eens bezighouden met het op-tijd-zijn van hun treinen, dan met WiFi.

Hotspots zijn niet geweldig, ze zijn alleen gratis voor Telenetgebruikers met een abonnement van €50+ en als je dat niet bent moet je echt overdreven veel betalen om op internet te kunnen. Het ironische is dat ik meer moet betalen door een SMS naar Telenet te sturen voor internet, dan dat ik zelf gebruik maak van UMTS-internet...
Ach, op de hogesnelheidstrajecten van ICE en SBB heb je ook niet overal internet in de eerste klas. Vaak werkt het niet op Dusseldof-Mannheim
Tja, vindt dat passagiers maar zelf moeten betalen voor die onzin, er zijn genoeg alternatieven inmiddels.. Want door deze onzin wordt een treinkaartje alleen maar weer duurder..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee